Zprávy

Česku zřejmě hrozí pozastavení peněz z více fondů EU

České republice hrozí pozastavení přílivu peněz i z dalších fondů Evropské unie. V září by měly být známy výsledky auditu, který si kvůli čerpání peněz z EU nechalo vypracovat ministerstvo financí. Podle dobře informovaných zdrojů, které ČTK oslovila, jsou dosavadní výsledky špatné a pokud by tak dopadl celý audit, Brusel by na to reagoval pozastavením zálohových plateb a dalších peněz. Ministerstvo financí to však popírá. Evropská komise již 4. srpna pozastavila čerpání asi dvou miliard korun z předvstupního fondu Phare. Podle mluvčí zastoupení Evropské komise v ČR Kathariny Schnurbeinové v tomto případě nedodala Česká republika všechny potřebné informace. "Téměř není možné, aby audit dopadl pozitivně. To by tam musely být silné politické tlaky," řekl ČTK jeden ze zdrojů, který si nepřál být jmenován. Podle něj to již nyní vypadá, že ČR bude na konci roku čistým plátcem do společného rozpočtu unie. To by znamenalo, že do rozpočtu EU více peněz odvede, než z něj získá. Ministerstvo financí však tvrdí, že audit nebude mít přímý vliv na čerpání. "Audit je národní iniciativa, komise jej po nás nechtěla," řekl ČTK mluvčí resortu Marek Zeman. Všechny úřady podle něj ke konci července odeslaly potřebné podklady a auditor, kterým je společnost PricewaterhouseCoopers, zveřejní závěrečnou zprávu koncem září.

Většina úřadů neposlala včas návrh rozpočtu

Většina úřadů zatím neposlala ministerstvu financí svůj návrh rozpočtu na příští rok. Termín jim končí v pátek, odpoledne však obdržel resort financí pouze návrhy ministerstev dopravy, obrany a spravedlnosti. Podrobné představy o hospodaření přišly také od několika menších úřadů, řekl v pátek ČTK mluvčí MF Marek Zeman. Za opoždění nehrozí žádné sankce. Úředníci ministra financí Bohuslava Sobotky mají plán hospodaření od Úřadu vlády, Úřadu průmyslového vlastnictví, Energetického regulačního úřadu, Státního úřadu pro jadernou bezpečnost, Veřejného ochránce práv a Akademie věd. Pokud by ministerstva i další úřady podání svých návrhů zdržovala, MF by se je podle Zemana snažilo popohnat. Všechny došlé dokumenty bude resort příští týden analyzovat, a poté zjistí, jaké jsou dodatečné požadavky. Následně zahájí s jednotlivými resorty jednání. Ještě před třemi týdny chtěli ministři navíc asi 44 miliard korun. Předchozí kabinet sice jejich požadavky zamítl, ministerstva však své naděje upřela k nové vládě. Někteří ministři ze svých přání odmítají slevit, jiní své požadavky tají. Ministerstvo školství dostalo přiděleno 68 miliard korun, navíc však stále požaduje šest miliard Kč, z toho 4,5 miliardy pro vysoké školy. Ministerstvo vnitra snížilo své požadavky z 3,4 miliardy na 1,95 miliardy korun, z čehož 1,5 miliardy má směřovat na kapitálové výdaje. Ministerstvo průmyslu a obchodu chce 0,8 miliardy korun na spolufinancování fondů Evropské unie a budování technologických center strategických služeb.

Šéf obrany Kühnl se ujal úřadu; přivítal jej předchůdce Kostelka

Nový ministr obrany Karel Kühnl (US- DEU) přijel v pátek spolu s premiérem Stanislavem Grossem do svého úřadu, aby se ujal funkce. Před vchodem do budovy ministerstva obrany přivítal svého nástupce ve funkci odcházející ministr Miroslav Kostelka. Nový ministr je po několika letech opět politikem v čele resortu obrany. Jak Kostelka, tak i jeho předchůdce Jaroslav Tvrdík přišli do vedení ministerstva z armádních kruhů. Posílení civilní kontroly ozbrojených sil je podle zatím dostupných informací jedním z Kühnlových cílů. Mezi další řadí pokračování transformace a profesionalizace armády a také spolupráci se spojenci v NATO a Evropské unii. Kostelka se má stát poradcem premiéra Grosse.

Kühnl je posledním z nových ministrů Grossovy vlády, který se ujímá svého úřadu. Jeho kolegové, ministr vnitra František Bublan, ministryně zdravotnictví Milada Emmerová a ministři pro místní rozvoj Jiří Paroubek a spravedlnosti Pavel Němec byli do funkce uvedeni ve čtvrtek. Vládu Stanislava Grosse jako celek ještě čeká hlasování o důvěře v Poslanecké sněmovně.

Slavnostní přísahu v Přerově složili první profesionální vojáci

Prvních 300 profesionálních vojáků Armády České republiky složilo v pátek na náměstí v Přerově slavnostní přísahu. Mezi nimi přísahalo také 85 žen. Jde o vojáky z výcvikového střediska v Přerově a Opavě. "Jsou to muži, kteří nevykonali základní vojenskou službu, a společně se ženami tak musí projít tříměsíční náhradní vojenskou službou. Po jejím skončení budou v odborném výcviku proškoleni na konkrétní funkce, které budou u útvarů Armády České republiky zastávat," řekl ČTK mluvčí vrtulníkové základny v Bochoři u Přerova Milan Kouřil.

Vojáci mají za sebou zhruba pět týdnů náhradní vojenské služby. Museli projít rekrutačními středisky a středisky pro výběr profesionálních vojáků, kde absolvovali náročné testy a prokazovali psychickou odolnost i fyzickou zdatnost. Slavnostní přísahu vedle bývalých civilistů složili i absolventi vojenských středních škol. Slavnostní vojenské přísahy nových profesionálů se podle Kouřila uskuteční letos na celém území republiky pouze dvě. Po Přerově budou profesionálové přísahat i v Praze.

Stíhačka a letadlo byly od sebe 600 metrů, minimum je dvojnásobek

Vojenská stíhačka české armády MiG-21 a slovenské civilní letadlo se dvěma stovkami cestujících na palubě se podle letecké inspekce ve středu dostaly na vzdálenost zhruba 600 metrů. Minimální rozestup přitom činí dvojnásobek, tedy asi 1200 metrů. Událost, která se stala nad Mladou Vožicí na Táborsku, vyšetřuje letecká inspekce. Kdo může za nebezpečné přiblížení letounů, zatím neví. Slovenská letecká společnost, jejíž Boeing by prý mohl být zmíněným civilním letadlem, ale nemá zatím o tomto incidentu žádné informace. Inspektor Radomír Havíř v pátek Českému rozhlasu řekl, že bezpečnost pasažérů civilního letadla ani posádky stíhačky nebyla ohrožena. Minimální vzdálenost však nebyla dodržena. "Bezpečnostní rozestup v této letové hladině, tedy nad 8850 metrů, je zhruba 1200 metrů vertikálně a pět námořních mil horizontálně, to odpovídá vzdálenosti 9,8 kilometru," řekl Havíř. Česká stíhačka a slovenské letadlo byly ve středu podle dosavadních informací od sebe vzdáleny jen polovinu předepsané vzdálenosti. "To znamená zhruba na 600 metrů vertikálně a 3,2 námořních mil horizontálně," uvedl Havíř. "Sky Europe neobdržela oficiální informace z české strany, které by se dotýkaly události zmíněné mediálními výstupy," řekl ČTK mluvčí společnosti Stanislav Šaling, jejíž Boeing by prý mohl být zmíněným slovenským letadlem.

Paroubek: Deregulaci nájmů lze uskutečnit během pěti až sedmi let

Deregulaci nájemného je podle nového ministra pro místní rozvoj Jiřího Paroubka možné uskutečnit během následujících pěti až sedmi let. V příštích dvou letech by se nájemné mělo zvyšovat jen mírně nad roční míru inflace. Ta se odhaduje zhruba na tři procenta. Ministr to v pátek řekl v rozhovoru na zpravodajském serveru iDnes. Majitelé domů uvádějí, že by v takovém případě nadále neměli peníze ani na opravy. Zvyšování nájmů pouze mírně nad výši inflace by podle hlavní ekonomky Next Finance Markéty Šichtařové znamenalo zachování současného stavu na trhu s bydlením. "Tím se akorát dosáhne toho, že se nepohorší majitelům, rozhodně se nezlepší jejich situace," podotkla analytička. Podle ní stát na majitele neoprávněně přesouvá vlastní zodpovědnost za ochranu sociálně slabších obyvatel. Zvyšování nájemného o inflaci je minimální úroveň, od které by růst nájmů měl začít, uvedla. "Pan ministr opět nerespektuje Ústavu a nálezy Ústavního soudu," řekl ČTK předseda Občanského sdružení majitelů domů Tomislav Šimeček. Podle ústavních nálezů nájemné nestačí ani na na údržbu nemovitosti. Nyní je regulované nájemné podle Šimečka zhruba na polovině částky, která je nutná na pokrytí nákladů.

Náměstkem pro bytovou politiku na MMR se stal Ivan Přikryl

Náměstkem pro bytovou politiku na ministerstvu pro místní rozvoj se stal Ivan Přikryl (55 let), který do loňského června působil 13 let jako předseda Svazu českých a moravských bytových družstev. Na pozici nahradí Františka Vnoučka. ČTK to v pátek řekl Přikryl. Formálně bude jmenován příští týden. Nový ministr pro místní rozvoj Jiří Paroubek (ČSSD) se úřadu ujal ve čtvrtek. Vystřídal tak současného předsedu US-DEU a nynějšího ministra spravedlnosti Pavla Němce. Paroubek se chystá obklopit novými odborníky, na politické příslušnosti prý přitom nebude záležet. Prvním náměstkem se již stal Jaroslav Král, který se na ministerstvo pro místní rozvoj vrací po dvou letech. Na tomto postu dosud působil Ivo Hartmann, který by se měl stát náměstkem pro cestovní ruch. Paroubek nevyloučil, že za ním na ministerstvo přijdou i jeho spolupracovníci z pražského magistrátu, kde několik let působil jako náměstek primátora.

Po rozšíření EU se víc lékařů stěhuje za lepším výdělkem na západ

Po květnovém rozšíření Evropské unie se stále více lékařů stěhuje za lepším výdělkem na západ a na jejich místa nastupují kolegové z východu. To, co se dělo po sjednocení Německa, kdy němečtí lékaři z východu hledali uplatnění na západě, se nyní opakuje ve velkém. Češi míří do Německa a Velké Británie a za ně přicházejí do českých nemocnic Slováci. Na uvolněná místa v maďarských nemocnicích nastupují Ukrajinci a Rumuni. Prázdná místa ve východoněmeckých nemocnicích obsazují lékaři z Polska, Ruska, Ukrajiny, Česka a Slovenska. Němečtí lékaři pak míří za lepším výdělkem do Skandinávie a Velké Británie. Podle údajů německých lékařských odborů pracuje v Německu 700 českých lékařů, před vstupem jich bylo 400. Počty lékařů pracujících v cizině nikdo v Česku neeviduje, odchod za prací nemusejí hlásit ministerstvu zdravotnictví ani úřadu práce. Podle předsedy Lékařského odborového klubu Milana Kubka našlo ve starých zemích EU uplatnění až 2000 z 33.000 českých lékařů. Před vstupem jich podle něj byla asi tisícovka.

V Irsku hledá práci víc lidí z nových členských zemí

Počet lidí z deseti nových členských zemí Evropské unie, kteří hledají práci v Irsku, výrazně vzrostl od rozšíření unie 1. května. Uvedla to agentura AFP s odvoláním na údaje, které v pátek zveřejnilo irské ministerstvo sociální péče. Za poslední tři měsíce hledalo v Irsku zaměstnání z těchto zemí nejvíce Poláků (10.854). Z Litvy bylo registrováno 4800 uchazečů o práci, z Lotyšska přes 2300, ze Slovenska více než 2100 a z České republiky přes 1400. Celkem z deseti nových zemí hledalo v Irsku práci 22.933 lidí, což je 36 procent ze 63.726 zahraničních žadatelů o práci. Vzestup žadatelů z nových států dokumentuje přírůstek Poláků - zatímco loni jich bylo za stejné období 2757, letos zmíněných 10.854.

Prodávaný uran byl podle znalců bezcenný

Uran, který se Juraj Vagašský (47) pokusil spolu se svým známým Petrem Moravčíkem (54) prodat loni v listopadu v brněnském hotelu Voroněž, byl zřejmě naprosto bezcenný a nemohl nikoho ohrozit. Vyplynulo to z výpovědí znalců u brněnského krajského soudu. Podle znalců šlo pouze o odřezky z palivových tyčí, které by se hodily k výrobě maximálně několika nábojů, rozhodně by nepomohly k výrobě výbušniny. Oběma mužům přesto hrozí za prodej uranu v hodnotě jen asi 3500 korun pokuta až 50 milionů korun - látka se totiž nesmí do česka bez povolení dovážet. Soud v pátek další jednání odročil na 25. srpna. Oba pochází ze slovenského Prešova a byli dříve vojáky z povolání. Jsou obviněni z pokusu o nedovolenou výrobu a držení radioaktivního materiálu a vysoce nebezpečné látky a nedovolenou výrobu a držení omamných a psychotropních látek a jedů. Muže zadržela policie loni 14. listopadu v salonku hotelu při přepočítávání peněz.

Cítím se špatně, čtyři roky ve vězení nepřežiji, tvrdí Hoffmann

Po neúspěšných pokusech o odvolání u soudů vyšší instance nastoupí bývalý komunistický politik Karel Hoffmann v pondělí kvůli vlastizradě do pražského pankráckého vězení. Osmdesátiletý bývalý funkcionář má ve vězení strávit čtyři roky, stěžuje si však na zdravotní problémy. "Jsem přesvědčen, že tam nemohu dožít ty čtyři roky, zdravotně se cítím velice špatně," řekl v pátek ČTK. Stane se prvním komunistickým funkcionářem odsouzeným v souvislosti s invazí vojsk Varšavské smlouvy do Československa v srpnu 1968. Obžalobě z vlastizrady čelili i další bývalí vysocí komunističtí funkcionáři Miloš Jakeš a Jozef Lenárt. Loni v červnu je ale pražský vrchní soud obžaloby v plném rozsahu zprostil. Na své nevině trvá i Hoffmann. "Mám pocit křivdy, nespravedlnosti, ale jsem s tím vyrovnán, protože za těch 14 let vyšetřování a devět let trestního stíhání jsem si už stačil uvědomit, že bylo rozhodnuto, že někdo musí být potrestán," prohlásil v pátek. Tvrdí však, že se necítí ukřivděný vůči jiným, soudy osvobozeným politikům. Podle něj neměl být za srpnové události trestán nikdo, je už příliš pozdě, míní.

iDnes: E-mail hrozí teroristickým útokem na pražské školy

E-mail hrozící teroristickým útokem na pražské školy přišel ve čtvrtek večer do veřejné redakční schránky internetového serveru iDnes. "Zpráva přišla z e-mailové adresy založené na jednom z velkých českých internetových vyhledávačů," uvedl v pátek server s tím, že případ již řeší policie. Autor e-mailu se podle iDnes podepsal jako Joe. V textu hrozí teroristickými útoky v pražských školách. "Útok bude veden proti Vašim dětem!!! Vaše matky, babičky a další budou nešťastní," stojí v prohlášení. Při útoku prý budou použity chemické a mikrobiologické zbraně, zbraně hromadného ničení a výbušniny, které jsou na vysoké úrovni. "Teroristé většinou předem neprozrazují místa, dobu a způsob provedení útoku. V tomto případě se jedná spíše o výplod bujné fantazie nějakého pisálka," řekl iDnes Zdeněk Zelenka z policejního prezidia. Podobné případy jsou podle něj časté a doposud vždy šlo o plané výhrůžky.

Tiscali: Česká republika není mezi státy, z nichž se firma stáhne

Česká republika není mezi státy, ze kterých se italská internetová společnost Tiscali stáhne. Vyplývá to z oficiálního prohlášení, které ČTK poskytla mluvčí české pobočky Vladimíra Králíková. Generální ředitel firmy Ruud Huisman ale v pátek v rozhovoru pro list Il Sole 24 Ore uvedl, že se Tiscali stáhne z ČR, Rakouska, Dánska a Španělska, aby mohla prodat aktiva a získat peníze pro splacení dluhopisů v hodnotě 250 milionů eur (zhruba osm miliard korun). Tiscali podle oficiálního prohlášení potvrdila seznam zemí, na které se zaměří. Mezi nimi je Itálie, Francie, Velká Británie, Benelux a Německo. Ze sféry svého zájmu naopak vyřadila Švýcarsko, Norsko, Švédsko a Jihoafrickou republiku. Ve zbývajících zemích, včetně Česka, zahájí firma hloubkový audit svých činností. Omezí pak ty z nich, které nejsou nosné a neodpovídají dnešním cílům společnosti.

Lidé se poprvé prošli dálničním tunelem vrchem Valík u Plzně

Zhruba 330 metrů dlouhý tunel vrchem Valík, dlouhá léta nejkontroverznější stavba budovaného dálničního obchvatu Plzně, si v pátek do 18:00 poprvé prohlížejí desítky lidí. Zpřístupnění díla veřejnosti je jediné, poté ho budou moci spatřit až 6. prosince 2006, na kdy je plánováno jeho zprovoznění. Úplné dokončení stavby je 30. červen 2007. "V roce 2015 by tudy mělo v obou směrech jezdit 52.000 aut denně," uvedl koordinátor stavby obchvatu Petr Otásek. Vzhledem k tomu, že po otevření českých hraničních přechodů po vstupu do EU vzrostl objem dopravy, se ale počítá s vyšší sumou. Například na největším českém přechodu Rozvadov evidují nárůst o čtvrtinu. Navíc v roce 2007 se prodlouží německá dálnice až k hranicím. Ražbu středního pomocného tunelu jsme ukončili 24. července s měsíčním předstihem, 1. září začneme razit krajní tubusy o šířce 11,5 a výšce 8,2 metru, které budou proraženy v polovině příštího roku, řekl ČTK hlavní stavbyvedoucí Metrostavu Miloslav Zelenka. Na stavbě, která je komplikovaná nízkým nadložím a zvětralými břidlicemi, pracuje 80 lidí.

V Kyrgyzstánu objevena pátá česká oběť; prý další pohřešovaní

Záchranáři v Kyrgyzstánu v pátek nalezli tělo páté české oběti čtvrtečního neštěstí, při němž lavina v pohoří Ťan-Šan zavalila skupinu horolezců. ČTK to sdělilo ruské ministerstvo pro mimořádné situace, které se odvolává na kyrgyzské zdroje. Podle mluvčího ministerstva Sergeje Vlasova přitom není vyloučeno, že mezi stále pohřešovanými jsou ještě tři až čtyři čeští občané. Původně se uvádělo, že se pohřešuje jeden Čech, tři Ukrajinci a dva Rusové. Podle nových informací ministerstva je ale nyní ukrajinská výprava kompletní. Některé zdroje uváděly až jedenáct pohřešovaných. Český velvyslanec v Kazachstánu a Kyrgyzstánu Milan Sedláček ČTK řekl, že má jisté pochybnosti o tom, že by se ještě nějací Češi pohřešovali. Podle seznamu, který mu poskytl krátce po neštěstí vedoucí české výpravy Petr Střelec, se dosud potvrdil původní předpoklad, podle něhož pod lavinou zůstalo pět Čechů. Mezi mrtvými českými horolezci, kteří se pokoušeli o výstup na sedmitisícovou horu Chan Tengri, jsou tři muži a dvě ženy. Všechny české oběti byly ve věku 28 a 32 let.

Na roudnickém letišti se již tančí na festivalu Creamfields 2004

První kapely začaly v pátek odpoledne hrát návštěvníkům hudebního festivalu Creamfields 2004. Přehlídka taneční hudby se na ploše letiště v Roudnici nad Labem na Litoměřicku letos koná již potřetí. Podobně jako loni letos její organizátoři očekávají asi 15.000 návštěvníků. Tolik lidí však na rozpálené ploše roudnického letiště zatím není. Areálem s výhledem na horu Říp i vrcholky Českého středohoří nyní korzují první návštěvníci, zábava se rozjíždí ve stanech i na plochách před jednotlivými pódii. Letos bude hudba hrát celkem na sedmi scénách, vystoupí na nich asi stovka domácích i zahraničních kapel, projektů a dýdžejů. Obrovské parkoviště před branou do areálu se začíná zaplňovat osobními auty, zatím však toto prostranství využívají také někteří mladí lidé například k házení frisbee a dalším poklidným hrám. Dějiště přehlídky je obehnáno plotem dlouhým 4,5 kilometru; kvalitní ozvučení organizátoři zajistili až do vzdálenosti 140 metrů od hlavního pódia. Použili celkem 180 kilometrů kabelů; světelná aparatura by prý mohla osvítit plochu pražského Václavského náměstí natolik, aby se na něm dal natáčet film. Na rozdíl od nedávné nelegální akce CzechTek má tento festival všechna potřebná povolení, jeho organizátoři spolupracují s policií i zdravotníky.

Japonský zpěvák Jazawa si vybral pro doprovod český orchestr

Český národní symfonický orchestr v pátek odcestoval na koncertní turné po Japonsku. Pro 11 společných vystoupení si těleso vybral zpěvák Eikichi Jazawa, tamní popová hvězda. Pobyt v Japonsku začne českým hudebníkům dvěma týdny zkoušek. Výkonný ředitel orchestru Jaroslav Denemark ČTK informoval, že součástí koncertní šňůry jsou tři již předem prý beznadějně vyprodaná vystoupení v legendárním tokijském sále Forum Center. Další koncerty se uskuteční mimo jiné ve městech Sapporo, Fukuoka, Ósaka a Nagoja. Turné končí 6. září návratem do Prahy. Dvanáctá abonentní sezona orchestru nabídne pak v české metropoli v Rudolfinu od 20. října do května 2005 osm klasických symfonických koncertů. Při jednom z mimořádných s ním má vystoupit zpěvačka Marta Kubišová.

Liberec chtěl informace o korupci, ale zatím je nedostal

Fotbalový Slovan Liberec nemá nyní žádnou možnost zjistit podrobnosti o podezření, že jeden z jeho funkcionářů uplácel rozhodčího. Klub se je snažil získat na libereckém státní zastupitelství, ale neuspěl. Na páteční tiskové konferenci to uvedl mluvčí Slovanu Lukáš Váňa. "Případ se teprve prošetřuje, a dokud nepadne obvinění, nic bližšího se nedozvíme," řekl Váňa. Podle libereckého okresního státní zástupce Jaroslava Tauchmana podezření vyplynulo z policejních odposlechů mobilního telefonu jednoho z rozhodčích a týká se pouze jediného prvoligového zápasu. Tauchman neuvedl žádné jméno ani soupeře Liberce. Jak ČTK zjistila z jiných zdrojů, jde o utkání Liberec - Zlín. Pískal ho Václav Zejda a Slovan v něm vyhrál 3:0. Zejdu již kvůli několika případům uplácení stíhá kroměřížské státní zastupitelství. Je jedním z rozhodčích, kteří dostali od disciplinární komise dvouletý zákaz výkonu činnosti a pokutu 50.000 korun. Předseda představenstva Slovanu Zbyněk Štiller si nedovede představit, jak by funkcionář mohl při uplácení rozhodčího použít klubové peníze. "Vedeme řádné účetnictví a prověřuje nám ho renomovaná firma. Žádné černé peníze nemáme. Neplatíme a ani nepřijímáme peníze v hotovosti, všechny transakce jdou přes naše konto," prohlásil Štiller.

Tenistce Strýcové se nedaří, ale doufá, že to na olympiádě zlomí

Tenistce Barboře Strýcové vyšla parádně první půlka roku. V žebříčku se od ledna posunula o sto míst a momentálně je pětašedesátou hráčkou světa, jenomže od června je vše jinak a na turnajích vyhrála jen jednou. Teď se těší na olympiádu a doufá, že v Aténách zažene zlé časy. Strýcová bude v osmnácti letech nejmladší z osmi českých tenistů v olympijském turnaji. "Jsem zvědavá, jaký to bude," vzhlížela v rozhovoru pro ČTK k své olympijské premiéře. V půlce týdne přiletěla z turnaje v Montrealu a doma si hned zkoušela výbavu české výpravy. "Líbí se mi," pochválila oblečení. Když se olympijsky vyšňořila, měla zvláštní pocit. "Těšící se, smíšený... Já nevím, prostě se moc těším," hledala slova dvojnásobná vítězka dvouhry juniorek na Australian Open. O olympiádě si nic nezjišťovala. Věřila, že všechno bude pečlivě připravené a dobře zařízené. "Nebude tam hotel jako na turnajích, ale to je mi úplně jedno," řekla opora fedcupového družstva. V americké televizi viděla záběry olympijské vesnice. "Vypadalo to dobře, ale uvidím na místě," řekla tenistka.

Nový kouč Střešovic chce zapracovat především na defenzivě

Florbalisté Tatranu Střešovice vstupují do nového ročníku s novým trenérem a nástupce Zdeňka Cepka Milan Morávek se musí vyrovnat se změnami týmu. Při odchodu obránce Miroslava Hanzlíka do švýcarského Churu a pauze v kariéře brankáře Tomáše Kafky se chce kouč především zaměřit na zkvalitnění defenzívu. Vedle absence dvou stříbrných medailistů z letošního mistrovství světa ve Švýcarsku chybí i další reprezentační bek Karel Pekař, který si přetrhal vazy v koleni. Navíc je v jednání odchod ještě jedné další opory obrany do zahraničí. "Je to velké oslabení. Dáváme příležitost dalším hráčům a přebudováváme tým," řekl ČTK Morávek.

Počasí

Skoro jasno až polojasno, ojediněle přeháňky. Teploty 26 až 30 stupňů Celsia.