Zprávy

Tisíce lidí zaplnily litvínovský hřbitov, loučily se s Hlinkou

Tisíce lidí zaplnily ve středu v poledne areál hřbitova v Litvínově, kam se přišly poklonit památce trenéra hokejové reprezentace a svého nejoblíbenějšího spoluobčana Ivana Hlinky. Smrt čtyřiapadesátiletého charismatického kouče, který zemřel 16. srpna po autonehodě u Karlových Varů, zarmoutila nejen jeho blízké a přátele, ale i všechny hokejové fanoušky.

S pohledy do země, ale často i tvářemi mokrými od slzí, účastníci pohřbu vyslechli hymnu v podání pěvce Národního divadla Františka Černého i smuteční řeč obránce Jiřího Šlégra a herce Josefa Vinkláře. Kaple byla ozvučena, reproduktory tak zprostředkovaly obřad všem přítomným na hřbitově.

Ne každý emotivní atmosféru unesl. Už během obřadu se lidé museli postarat o dívku a chlapce, o něž se pokoušely mdloby. Později strážníci přivolali záchranáře k muži s podezřením na infarkt.

Mezi osobnostmi, které vyprovodily slavného litvínovského patriota na poslední cestě, byl mimo jiné premiér Stanislav Gross, lídr hudební skupiny Olympic Petr Janda, topmodelka Eva Herzigová původem z Litvínova či Josef Ulrich a Jiří Bubla ze slavné litvínovské pětky, v níž byl Hlinka centrem. Předseda vlády přiletěl do Litvínova vrtulníkem, jímž se záhy po obřadu opět vrátil do Prahy. Nechyběli ani odchovanci litvínovského hokeje. Reprezentanti Robert Reichel, Martin Ručinský a Jiří Šlégr kvůli pohřbu vynechali přípravný zápas před Světovým pohárem v Německu.

"Ivana Hlinku jsem znal od pěti let. Byl něco jako můj druhý táta. Měl veliký vliv nejen na mou hokejovou kariéru, ale i na normální život. Hodně jsem se od něj učil. V životě na něj nemohu zapomenout," řekl novinářům Martin Ručinský. Připomněl, že ve Světovém poháru bude Čechy reprezentovat mužstvo, které Hlinka sestavil. Zesnulý kouč si proto podle Ručinského zaslouží důstojný výkon každého hráče, nejlépe ozdobený vítězstvím v turnaji.

"Lidí v této zemi je o kus méně. Jsem dlouho na světě, takže už něco o životě vím. Musím však říci, že Ivan byl jeden z nejlepších lidí, jaké jsem kdy v životě poznal bez ohledu na jeho slávu a úspěch. Byl obyčejný jako krajíc chleba a hrnek čerstvého mlíka. Byl to Čech až na půdu, byl to kamarád jako zvon," řekl o Hlinkovi Josef Vinklář.

Velmi oblíben byl Hlinka i mezi spoluobčany. Komplikovanou cestu na hřbitov, který je od okraje města dosti vzdálen, proto tisíce z nich ani na okamžik neváhaly podstoupit. "Ivan Hlinka pro mě znamenal jako pro každého správného Litvíňáka reprezentanta města, odborníka na hokej. Slyšeli jsme o něm vždy jen to dobré. Stala se velká tragédie, je ho hrozná škoda," prohlásil dvaasedmdesátiletý Otto Lebeda.

Už ve čtvrtek projednají litvínovští radní návrh pojmenovat po Ivanu Hlinkovi areál zimního stadionu. Z jejich dřívějšího vyjádření vyplynulo, že budou jednoznačně pro.

Policie obvinila řidiče, který narazil do Hlinkova vozu

Karlovarská policie obvinila řidiče avie Františka Veletu, který minulé pondělí narazil do superbu trenéra hokejové reprezentace Ivana Hlinky, z trestného činu ublížení na zdraví s následkem smrti. Uvádí to internetový server Novinky.cz. Hlinka následkům zranění ještě týž den podlehl. "Jako řidič z povolání porušil důležitou povinnost vyplývající z jeho zaměstnání. Za to mu v případě uznání viny hrozí až pět let vězení," řekl k Veletově obvinění karlovarský policejní ředitel Lubomír Kučera.

Policisté při vyšetřování míry zavinění vycházeli z předběžných posudků soudních znalců, kteří na avii neshledali žádné technické závady. Vyšetřovatelé zatím nemají k dispozici výsledky rozboru Hlinkovy krve. Dosud není jasné ani to, jakou rychlostí trenér jel a zda-li byl připoután. Policejní vyšetřovatel chtěl v úterý řidiče vyslechnout, ten však odmítl vypovídat s tím, že si chce zvolit obhájce. Další výslech je naplánován na září.

Vláda zasedala poprvé od získání důvěry, má šéfa úřadu a mluvčí

Na prvním zasedání po získání důvěry ve středu vláda rozhodla o týmu, který bude jednat s odbory. Vyslechla také zprávy o mladistvých delikventech a domácím násilí. Nový kabinet jmenoval do funkce šéfa Úřadu vlády Aleše Šulce. Nahradí Pavla Přibyla, který z funkce odstoupil v pátek kvůli tomu, že před patnácti lety vedl policisty proti odpůrcům komunistického režimu. Vláda má po i novou mluvčí, stala se jí Věra Dušková. Na úřad ji přivedl premiér Stanislav Gross, stejně jako Šulce, z ministerstva vnitra.

Po úterním několikahodinovém maratonu v Poslanecké sněmovně, kdy se vláda s úspěchem ucházela o důvěru zákonodárců, měli ministři na programu čtyři desítky bodů. Zhruba čtvrtinu se rozhodli odložit, aby je mohli posoudit i noví členové vlády. Jedná se například o vyhlášení chráněných území Natura 2000, zákon o elektronických komunikacích a koncepci potravinářství do roku 2013, vyjmenoval na tiskové konferenci Jindřich Marek z tiskového odboru vlády.

V průběhu jednání odjel Gross na pohřeb trenéra hokejové reprezentace Ivana Hlinky do Litvínova. Ministři byli podle Buzkové po úterním zasedání sněmovny unavení. Buzková se přiznala, že se jí chtělo spát. Poslanecké povinnosti jí a dalším čtyřem členům nového kabinetu odpadnou v září, kdy se ministři, kteří jsou zároveň poslanci za ČSSD, vzdají na žádost premiéra svých mandátů.

Nemocní poslanci ČSSD prožili úterní schůzi bez velkých obtíží

Dlouhodobě nemocným poslancům sociální demokracie Haně Orgoníkové a Miloslavu Vlčkovi se po úterním jednání ve sněmovně nepřitížilo. Protože opoziční strany nechtěly dva zákonodárce ČSSD vypárovat při hlasování o důvěře vlády, nemocní přijeli do sněmovny dopoledne z nemocnic. V sále vyslechli sedm hodin dlouhou debatu nad programem vlády, kterou protahovali kritickými projevy poslanci ODS.

Takzvané vypárování znamená, že za jednoho chybějícího vládního poslance se hlasování neúčastní také jeden opoziční. Tím zůstává zachován základní poměr sil mezi koalicí a opozicí.

Orgoníková, která podle svých slov díky lékařům unikla v minulých týdnech smrti, se ještě v noci vrátila do nemocnice v Hradci Králové. "Nemyslím si, že se jí přitížilo, spíš byla jen unavená," řekla ČTK její dcera a mluvčí ČSSD Lucie Orgoníková.

Vlčka čekal ve středu ve vojenské nemocni ve Střešovicích lékařský zákrok. "Ve čtvrtek se vrátí do domácí péče a pomalu se začne věnovat práci," řekl ČTK poslancův asistent Zdeněk Klapka.

Šéfem Úřadu vlády se stal někdejší chartista Šulc

Vedoucím Úřadu vlády se stal někdejší chartista Aleš Šulc. Jeho nástup do funkce schválila vláda, řekla ČTK její mluvčí Věra Dušková. Šulc nahradil Pavla Přibyla, který v pátek odstoupil kvůli tomu, že v roce 1989 vedl policisty proti odpůrcům komunistického režimu. "Pan Šulc již přebírá agendu. Stěhuje si nyní své věci z ministerstva vnitra," upřesnila mluvčí.

Jednapadesátiletý Šulc vedl na ministerstvu vnitra sedm let bezpečnostní odbor. Nyní bude v Úřadu vlády řídit více než 500 lidí, kteří zajišťují odborný, organizační a technický servis pro premiéra, jeho místopředsedy i celý kabinet. Vedoucí úřadu má právo účastnit se jednání kabinetu a patří k nejbližším spolupracovníkům premiéra.

Vláda schválila zprávu o boji proti domácímu násilí

Vláda Stanislava Grosse schválila zprávu o potírání domácího násilí. Ministr vnitra František Bublan kabinetu předložil materiál o plnění projektu, jehož cílem je vytvořit efektivní systém zdravotní, sociální a policejní pomoci při odhalování a stíhání případů domácího násilí. V České republice je domácí násilí časté, oběťmi jsou nejvíce ženy a děti, plyne zprávy.

Domácí násilí patří v Česku mezi trestné činy od června. Podle policie se čtvrtina ohlášených trestných činů týká právě domácího násilí. Až v polovině případů zavražděných žen je pachatelem jejich partner. S domácím násilím se podle průzkumů setkala čtvrtina Čechů a Češek, ať už v roli svědka, oběti či násilníka.

Pithart: Lobbing mezi zákonodárci by měl spíš upravovat zákon

Lobbování mezi zákonodárci by měl upravovat spíše zákon než etický kodex, míní předseda Senátu Petr Pithart. Řekl to ČTK v souvislosti s úterním oznámení předsedy sněmovny Lubomíra Zaorálka, že chce ve spolupráci s Pithartem připravit etický kodex zákonodárce. Tato norma by podle Zaorálka měla mimo jiné stanovit pravidla pro kontakt poslanců a senátorů s podnikatelským prostředím.

Pithart pokládá lobbování za činnost "svrchovaně důležitou a naprosto legitimní", která se ale musí řídit určitými pravidly a být kontrolovatelná. "Bylo by lepší regulovat to zákonem tak, jak je to v některých zemích na západ od nás," uvedl.

Kodex by měl podle Zaorávka také zamezit tomu, aby si strany přetahovaly své zákonodárce. Pithart je k tomu ale trochu skeptický. Poznamenal, že problém přestupování zákonodárců z jedné strany do druhé nebyl uspokojivě vyřešen ani za dvě desetiletí první republiky. "Jsou určité věci, které opravdu záleží na svědomí jednoho každého," uvedl.

Pithart tak připomněl ústavou předepsaný poslanecký a senátorský slib, podle něhož zákonodárci mají svůj mandát od voličů vykonávat v zájmu všeho lidu a podle svého nejlepšího vědomí a svědomí. "Řídí-li se zákonodárce v poslední instanci vlastním svědomím, pak mandát nepatří straně," podotkl Pithart. Ústavním zákonem chce zabránit přestupům mezi frakcemi během volebního období také šéf poslanců ODS Vlastimil Tlustý.

Jeho i Zaorálkova iniciativa souvisely s oznámením poslance US-DEU Zdeňka Kořistky, že mu před třemi týdny muž blízký ODS nabídl deset milionů korun, když nepodpoří novou vládu. Kořistka peníze odmítl. ODS se od nabídky distancovala a Kořistku žaluje.

Chlapce, který zachránil tonoucího kamaráda, odměnila radnice

Chebská radnice ve středu ocenila hrdinský čin desetiletého Jiřího Kaloče z Chebu, který před dvěma týdny zachránil z vody svého tonoucího kamaráda. Z rukou místostarosty Pavla Vanouška dostal hodinky s logem města a hračku Spidermana.

Desetiletý Jirka Kaloč s kamarádem Markem 13. srpna lovili na přehradě Jesenice u Chebu síťkou rybky. "Pak jsme chtěli lovit kousek od břehu. Na plováku jsme doplavali asi 20 metrů od břehu. Pak nějaká vlna převrhla plovák. Marek se ale zamotal do síťky a nemohl plavat," popsal nehodu Jirka.

Jirka začal plavat ke břehu, když si ale rybář na břehu všiml, že druhý z chlapců se topí. Zavolal na Jirku, aby kamarádovi pomohl. Ten jej zezadu postupně dostrkal ke břehu. "Byl jenom rozklepaný a kašlal vodu. Ale nic se mu nestalo," řekl Jirka. Naštěstí se už tři roky věnuje plavání a dva roky potápění, tak měl pro záchranu dostatečnou průpravu. "Uvědomil jsem si to ale až na břehu," řekl Jirka.

Podle otce malého záchranáře, Jiřího Kaloče staršího, bylo štěstím, že Jirka postrkoval topícího se Marka zezadu. "Sám jsem mnoho let pracoval jako plavčík. Ve chvíli, kdy se člověk topí má obrovskou sílu a mnohdy stáhne i zachránce pod vodu," řekl. Ačkoli malý Jirka vypráví svou historku s úsměvem, jeho otec měl v očích slzy. "Při té představě, co se mohlo stát," vysvětlil.

"Je to příjemné, že můžeme někdy na úřadě přivítat někoho takového. Moc si toho vážíme," řekl Vanoušek, jenž přiznal, že v dětství měl také blízko k utopení. Náramkové hodinky Cheb dává jen opravdu výjimečným osobnostem.

Neschválením eurozatykače by ČR porušila podmínky vstupu do EU

Pokud Česká republika neschválí zákon o evropském zatýkacím rozkazu, který v pondělí vetoval prezident Václav Klaus, poruší podmínky vstupu do Evropské unie. "EU by v souladu s podepsanou smlouvou mohla reagovat ochrannými opatřeními," řekl ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Petr Dimun. Takzvaný eurozatykač má umožnit vydávání českých občanů ke stíhání do členských zemí EU. Kromě ČR a Itálie již zákon schválili všichni členové unie. Eurozatykač má podle předkladatelů zlepšit mezinárodní justiční spolupráci, jeho smysl je zdůrazňován zejména v souvislosti s bojem proti terorismu. K přehlasování prezidentova veta je třeba 101 poslaneckých hlasů.

Kdyby ČR zatykač neschválila, nemá Evropská komise žádný formální nástroj, jak ji k tomu nutit. Legislativa v oblasti vnitra a spravedlnosti má až na výjimky mezivládní povahu, jde tedy spíše o smlouvy než o nadnárodní evropské akty. Stát, který by nesladil takový předpis a neaplikoval ho, by se vystavil politickému tlaku ostatních členů. České ministerstvo spravedlnosti také varuje, že v případě konečného odmítnutí eurozatykače by stát porušil Ústavu, podle níž ČR dodržuje své mezinárodní závazky. Právě porušením ústavních zákonů však argumentují i kritici novely - podle Listiny základních práv a svobod nemůže být občan ČR nucen k opuštění vlasti.

Vladimír Špidla oznámil, že se k 31. srpnu vzdá poslaneckého mandátu

Expremiér a současný evropský komisař Vladimír Špidla se vzdá ke 31. srpnu poslaneckého mandátu. Špidla o tom informoval Poslaneckou sněmovnu. Nahradit by ho měl funkcionář ČSSD v jižních Čechách a písecký zastupitel Karel Kratochvíle. Špidlovo rozhodnutí není překvapivé. Čekalo se poté, co se bývalý předseda vlády stal evropským komisařem.

Fischer se s Klausem v otázce Benešových dekretů zcela neshoduje

Rakouský prezident Heinz Fischer, který byl ve středu v Praze na jednodenní pracovní návštěvě, se v otázce takzvaných Benešových dekretů shoduje se svým českým protějškem Václavem Klausem pouze částečně. Oba prezidenti však po jednání na Pražském hradě souhlasili s tím, že minulost nesmí zatížit vztahy Rakouska a Česka. Zdůraznili také, že otázky dekretů a Temelína nebyly hlavním tématem jejich debaty.

"Shodujeme se v tom, že společně odsuzujeme to, co těmto událostem předcházelo, tedy celou epochu hitlerismu a nacismu," řekl Fischer novinářům. Dodal, že v některých věcech týkajících se dekretů se s Klausem neshoduje, konkrétní příklady však neuvedl.

Dotazy, které prezidentům pokládali čeští i rakouští novináři, se nejčastěji týkaly právě témat Benešových dekretů a jaderné elektrárny Temelín. "Domnívám se, že naše pohledy jsou společné i v tom, že zde docházelo k bezpráví a přivítali jsme některé výroky (z české strany), které k tomuto zazněly," uvedl Fischer. Dodal, že na minulost je třeba pohlížet objektivně a čestně. Domnívá se, že "určitá slova nebo gesta by v této oblasti činily své".

Podle Klause nemůže minulost zatěžovat vztahy obou států, které jsou podle obou hlav států velmi dobré. "Tato návštěva by měla vydat jasný signál, že máme, oba prezidenti, maximální zájem na co nejlepších sousedských vztazích," prohlásil Klaus. "Všichni se kriticky díváme na svou minulost, jsme si vědomi toho, co se v ní odehrálo," uvedl. Zatímco minulost nelze změnit, je důležité soustředit se na to, "co udělat s naším dneškem, aby se taková minulost nikdy neopakovala", soudí Klaus.

Zelení se chystají na sjezd, Beránka chce vystřídat Štěpánek

Strana zelených se po nevydařených volbách do Evropského parlamentu chystá na mimořádný sjezd. Obhajovat funkci předsedy bude v polovině září v Olomouci Jan Beránek. Proti němu má kandidovat předseda krajské pražské organizace a koordinátor pražských občanských sdružení Petr Štěpánek. Krajské konference, jejichž cyklus uzavřelo o víkendu setkání v Pardubicích, nominovaly i nové lidi do předsednictva.

Ze známých osobností se budou o funkce místopředsedů ucházet exministr životního prostředí Martin Bursík a předsedkyně sdružení Jihočeské matky Dana Kuchtová.

Předsednictvo zelených se obmění rok po sjezdu, na němž převzali vedení strany Beránek a šéfredaktor Literárních novin Jakub Patočka. Do evropských voleb šli zelení s představou získání alespoň jednoho křesla. Strana se však rozštěpila kvůli nesouhlasu s postupem, jakým se Patočka dostal do čela kandidátní listiny a byl přijat program strany. První čtyři místa kandidátky byla obsazena jinak než zbytek listiny. Nakonec zelení získali pouze 3,16 procenta.

Fejfarův klub se zřejmě senátorovým angažmá u SNB nebude zabývat

Senátorský Klub otevřené demokracie se pravděpodobně nebude zabývat případem svého člena Petra Fejfara (US-DEU), který na přelomu 70. a 80. let působil jako frekventant pohotovostního pluku Sboru národní bezpečnosti. Fejfar se na potírání odpůrců komunistického režimu nepodílel, od sboru odešel na vlastní žádost po 18 měsících. Před rokem 1989 se pak angažoval v disidentských hnutích.

Místopředseda senátorského klubu Jan Hadrava (US-DEU) proto nevidí důvod, proč se k celé věci, která se objevila už při Fejfarově zvolení do Senátu v roce 2000 na Náchodsku, vracet. Působení Fejfara u SNB přičítá mladické hlouposti. "Pochopil to dosti časně a jeho povaha ho vedla k tomu, že nepoklonkoval. Fejfar není ten typ takového loajálního kejvače," řekl Hadrava ČTK.

Fejfarův případ je podle něj nesrovnatelný s kauzou bývalého šéfa Úřadu vlády Pavla Přibyla, který velel jedné z rot pohotovostního pluku při zásazích proti odpůrcům komunistického režimu v roce 1989. Přibyl až pod tíhou dokumentů, že jeho podřízení bili demonstranty, na funkci rezignoval.

Lidí, kteří berou dávky, po vstupu do EU významně nepřibylo

Lidí, kteří pobírají sociální dávky, po vstupu do EU v Česku významně nepřibylo. Původní obavy z toho, že počet příjemců dávek po rozšíření unie výrazně vzroste, se tak zatím nepotvrdily. ČTK to sdělil vedoucí tiskového oddělení ministerstva práce a sociálních věcí Vladimír Hrubý. Ministerstvo zkoumalo vyplácení dávek ve vztahu k EU v červenci. Na sociální podporu mají po 1. květnu nárok i občané EU, pokud v ČR pracují.

Podle Hrubého je počet dávek, které úředníci přiznali migrujícím pracovníkům, nižší než množství dávek, jejichž vyplácení zastavili. V těchto případech prověřují totiž to, zda příjemcům nadále náleží podpora z českého systému. S ohledem na krátkou dobu a zavedení složité a zcela nové agendy se to však v budoucnu může změnit, uvedl Hrubý.

Mezi dávky sociální podpory patří přídavek na dítě, rodičovský příspěvek, odměna pěstouna, příspěvek na úhradu potřeb dítěte, zaopatřovací příspěvek, pohřebné a příspěvek při péči o blízkou nebo jinou osobu. O peníze může požádat i občan EU, který v ČR pracuje. Jeho rodinní příslušníci však v ČR pobývat nemusejí. Porodné, příspěvek na bydlení, sociální příplatek a dávky sociální péče mohou rovněž získat občané EU, kteří jsou v Česku zaměstnáni. Zasílání těchto podpor do ciziny ale není možné, dodal Hrubý.

Největší riziko zneužívání sociálních dávek hrozí podle něj u lidí ze sousedních států, v nichž je vyšší nezaměstnanost než v Česku. Zástupci českého ministerstva práce již několikrát jednali se svými slovenskými kolegy. Zneužívání sociálních podpor by mohla zabránit například dvoustranná smlouva, dodal Hrubý.

Tunel Mrázovka zatím zlepší dopravu v Praze jen mírně

Jen malé zlepšení dopravní situace v Praze přinese podle zástupců pražského magistrátu tunel Mrázovka v Praze 5. Podzemní stavba propojí od čtvrtka Strahovský tunel a silnici mezi Strakonickou a Radlickou ulicí. Představitelé města říkají, že Mrázovka je jen nezbytnou součástí dalších dopravních staveb vnitřního automobilového okruhu a sám o sobě není spásou. Zatím podle nich ulehčí zejména centru Smíchova.

Podle primátora Pavla Béma (ODS) se s otevřením zhruba kilometr dlouhého tunelu doprava ve městě nepochybně mírně zlepší. "Říkám mírně, protože zásadně se změní až po roce 2008, kdy předpokládám, že můžeme v tom optimistickém scénáři počítat s dokončením vnitřního městského okruhu v celé své délce," řekl novinářům.

První řidiči projedou tunelem Mrázovka ve čtvrtek odpoledne. Předtím se uskuteční jeho slavnostní otevření, kterého se zúčastní také prezident Václav Klaus. Představitelé magistrátu i zástupci dodavatelských firem zdůraznili to, že Mrázovka patří k nejmodernějším a nejbezpečnějším tunelům v Evropě. Původní deset let starý projekt byl po katastrofách v některých evropských podzemích komunikacích upraven. Zejména byl zvýšen výkon požárního větrání.

V Liberci vyvinuli unikátní technologii výroby nanovláken

Technická Univerzita v Liberci vyvinula průlomovou technologii, která umožňuje průmyslovou výrobu nanovlákenných netkaných materiálů. Liberečtí odborníci patří k prvním na světě, jimž se to podařilo. Nanovlákna jsou jemná vlákna o tloušťce kolem 200 nanometrů viditelná pouze elektronovým mikroskopem. Využívají se k výrobě materiálů určených k filtraci, které se používají například při léčení popálenin a v dalších oborech medicíny, především v chirurgii.

"Velikost tohoto úspěchu podtrhuje skutečnost, že nanotechnologie jsou ve středu pozornosti předních výzkumných center po celém světě včetně NASA," řekl ČTK prorektor univerzity Oldřich Jirsák. Výzkumná střediska v zahraničí většinou podle něj disponují daleko lepším finančním zázemím, a proto považuje za velký úspěch, že se tato technologie narodila právě na liberecké univerzitě.

V Jablonci se bude razit euro

Jablonecká společnost Česká mincovna by v příštím roce ráda začala razit euro. Jako první z mincoven z deseti nových zemí v Evropské unii požádala proto už loni Evropskou centrální banku o akreditaci, která by ražbu euromicí umožnila. "Žádná další banka z nových zemí zatím o akreditaci nepožádala," řekl novinářům Franz Herres specialista na výrobu mincí z Evropské centrální banky.

Se zahájením ražby eura pro Českou republiku se počítá až kolem roku 2007. Už v příštím roce se chce ale mincovna pokusit získat zakázku na výrobu euromincí ze zemí, kde už euro platí. Například Irsko ani Lucembursko nemají vlastní mincovny a jablonecký podnik je podle Vízka schopen nabídnout srovnatelnou kvalitu mincí za nižší ceny. Šance může mít také u nových členských zemích, z deseti jich totiž má mincovnu jen polovina.

Zákony pro boj s kriminalitou mládeže jsou dobré

Zákony přijímané v souvislosti s trestnou činností mládeže jsou dobré, ale úřady při jejich uplatňování málo spolupracují. Vyplývá to ze zprávy o účinnosti této legislativy, kterou ve středu schválila vláda premiéra Stanislava Grosse.

Ministři se touto problematikou zabývají několik hodin poté, co policie dopadla nezletilého mladíka podezřelého z vraždy čtyřiaosmdesátileté důchodkyně v obci Písty na Nymbursku. Chlapec se k vraždě přiznal. V srpnu je to druhá vražda, z níž je podezřelý nezletilý pachatel. Královehradečtí kriminalisté obvinili v pondělí dvanáctiletého chovance výchovného ústavu v Kostelci nad Orlicí z toho, že na útěku 12. srpna nůžkami ubodal jednaosmdesátiletou ženu z Olešnice u Čestic na Rychnovsku.

Na počátku letošního roku začal platit nový zákon, který upravuje stíhání mladistvých a soudy s nimi. Zákon počítá s větším množstvím alternativních trestů výchovné povahy. Speciální soudy mohou mladistvým pachatelům, tedy lidem ve věku od 15 do 18 let, například nařídit, aby se podrobili výchovným, terapeutickým, vzdělávacím či rekvalifikačním programům. Jako trest jim mohou uložit pokutu od 1000 do půl milionu korun, zákaz různých činností a podmíněné či nepodmíněné vězení v délce od jednoho roku do pěti let. V případě skutků, za které dospělému hrozí výjimečný trest, to může být podle trestního zákona až deset let. Při projednávání tohoto zákona navrhovali někteří poslanci i snížení věkové hranice trestní odpovědnosti z 15 na 14 let. Nová legislativa také zvýšila sociálně-právní ochranu dětí.

Podmíněný trest za napadení fyzika Niederleho je pravomocný

Podnikatel Martin Havlík dostal pravomocně za napadení a zbití českého vědce Jiřího Niederleho dvouletou podmínku se zkušební dobou na čtyři roky. Středočeský krajský soud ve středu nerozhodoval o jeho vině či délce trestu, ale pouze o výši odškodného pro známého fyzika. Niederle měl podle rozsudku prvoinstančního soudu dostat necelých 74.000 korun, ale odvolal se a žádal téměř 130.000 korun. Jeho žádost však odvolací senát zamítl.

Břeclavský podnikatel Havlík slavil loni v červnu s mnoha přáteli své narozeniny v klubu sousedícím s Niederleho chatou. Podle obžaloby společně s Markem Oulehlou vnikli v noci do fyzikova domu. Zřejmě se domnívali, že známý český vědec, který si předtím stěžoval na hluk z klubu, pokreslil barvou luxusní auta Havlíkových hostů. Oslavenec Niederleho napadl a surově zbil do bezvědomí. Postižený skončil po útoku v nemocnici se zlomeninami obličejových kostí, otřesem mozku a pohmožděninami v podbřišku.

Soud vydal zatykač na Sotonu, známého z kauzy Lizner

Obvodní soud pro Prahu 8 dnes vydal zatykač na podnikatele Luboše Sotonu, který zde čelí obžalobě, že bil svou bývalou družku Zuzanu Jíravovou. Sotona s Jíravovou svědčili před lety proti bývalému šéfovi Centra kuponové privatizace Jaroslavu Liznerovi, který byl poté odsouzen za korupci. Lizner nyní žádá o nový proces, jeho právník tvrdí, že Jíravová vypovídala pod Sotonovým nátlakem.

Dvaačtyřicetiletý Sotona k soudu, u kterého je obžalován z násilí vůči své bývalé partnerce, ještě ani jednou nepřišel. Dlouho se mu nedařilo doručit obsílku, nakonec si ji ale podle soudkyně vyzvedl osobně u soudu. "Ve středu se ale bez omluvy nedostavil," zdůvodnila soudkyně zatykač a odročila líčení na neurčito. Sotona se navíc zpovídá u pražského městského soudu z mnoha podvodů, loupeže, krádeže a krácení daní. Ani k tomuto soudu naposledy nedorazil.

Jíravová spolu se Sotonou svědčila proti bývalému šéfovi Centra kuponové privatizace Liznerovi, který byl v roce 1996 odsouzen za zneužití pravomoci veřejného činitele a úplatkářství k šestiletému vězení. Liznerův advokát letos nechal Jíravovou předvolat k soudu pro Prahu 7, který řeší Liznerovu žádost o obnovu procesu. Právník uvedl, že Jíravová před osmi lety vypovídala v Liznerův neprospěch pod Sotonovým nátlakem. Žena ale nakonec u soudu svědčit odmítla.

Liznerovo stíhání inicioval právě Sotona, který tvrdil, že šéf Centra kuponové privatizace požadoval úplatek. Policie Liznera zatkla v říjnu 1994 v okamžiku, kdy si z restaurace odnášel kufřík obsahující osm milionů korun, které převzal od Sotony. Lizner ale vždy prohlašoval, že je nevinen.

Hlavním svědkem Liznera v žádosti o obnovu procesu je bývalý tajný policejní agent Ondřej Hoch, který již u soudu řekl, že se Lizner stal obětí policejní provokace. Sotona byl podle Hocha policejním agentem. Hochova slova mají ještě potvrdit další dva bývalí policejní důstojníci. Hoch je také svědkem v případu bití Jíravové, podle soudkyně se však opakovaně omluvil.

Do Salvadoru bez víza

Další zemí, kam mohou Češi cestovat bez vízových formalit, je Salvador. Vláda Salvadorské republiky jednostranně zrušila s účinností od 1. srpna vízovou povinnost pro občany České republiky, sdělilo to ČTK ministerstvo zahraničních věcí.

Středoamerickou zemí, v níž nemají Češi vízovou povinnost, je také od dubna Panama. Bezvízový styk má ČR například s jihoamerickými státy Uruguayí, Kostarikou, Chile, Kolumbií, Argentinou a Hondurasem. Na sklonku loňského roku vláda souhlasila také se zrušením vízové povinnosti s Guatemalou a Paraguayí. Podle dřívějších informací lze předpokládat, že bez vízových překážek bude brzy také cestování mezi Českou republikou, Brazílií a Venezuelou.

Sport

Kanoista Martin Doktor postoupil do finále olympijského závodu na 1000 metrů. V semifinále porazil všechny soupeře a z první příčky si bezpečně zajistil účast mezi finálovou osmičkou.

Odplata za loňské finále mistrovství Evropy se českým basketbalistkám ve čtvrtfinále olympijských her v Aténách vůbec nepodařila a podlehly Ruskám 49:70. O osudu utkání se rozhodlo prakticky již v první čtvrtině, kdy si úřadující evropské šampionky vytvořily třináctibodový náskok. V boji o finále čekají Rusky v pátek favorizované Američanky. České hráčky budou hrát ve stejný den o páté místo s poraženým ze zápasu Španělsko - Brazílie.

Pavla Hamáčková obsadila v olympijském finále skoku o tyči jedenácté místo výkonem 440 centimetrů. Nadějně atakovala i 455, ale nakonec výška na úrovni jejího letošního maxima byla nad její síly. Kateřina Baďurová zdolala jen 420 a skončila dvanáctá.

Český vzpěrač Tomáš Matykiewicz obsadil na olympijských hrách čtrnácté místo v kategorii do 105 kilogramů. Ve dvojboji vzepřel 392,5 kilogramu a nechal za sebou osm soupeřů, z nichž šest si v soutěži nepřipsalo jediný platný pokus.

Jiří Mužík i Štěpán Tesařík vypadli v semifinále olympijského závodu v běhu na 400 metrů překážek. Mužík obsadil ve svém semifinále až páté místo časem 48,88 sekundy, když vsadil na pomalejší začátek a v závěru nedokázal zrychlit. Tesařík byl ve druhém ze tří běhů sedmý výkonem ještě o 99 setin pomalejším.

Fotbalisté Liberce podlehli v odvetě finálového utkání Poháru Intertoto německému Schalke 0:1 a po prohře 1:2 v Gelsenkirchenu se do Poháru UEFA nedostali. Jedinou branku utkání vstřelil po několika šancích Liberce v 88. minutě brazilský kanonýr Ailton.

Fotbalisté Teplic porazili v dohrávce druhého ligového kola Zlín a v tabulce se posunuli na třetí pozici. Severočeši mají stejný počet bodů jako pražská Sparta a o dva méně než vedoucí Brno.

Český tenista Bohdan Ulihrach si v hlavní soutěži grandslamového US Open nezahraje. Hned v prvním kole kvalifikace prohrál s Němcem Berrerem ve dvou setech. Naopak šanci zahrát si poslední grandslam sezóny, který v New Yorku začíná v pondělí, mají stále Jiří Vaněk a Eva Birnerová. Již před nimi úspěšně zvládli první kolo také Cakl, Tabara, Blahotová a Šafářová.

Brankář fotbalové reprezentace Petr Čech ani po třech zápasech neví, jaké to je v anglické lize dostat gól. V úterý stál v brance při vítězství Chelsea 2:0 na hřišti Crystal Palace, po němž se londýnský klub usadil v čele tabulky.

Dan O'Brien chválí Šebrleho, podle AFP je novým Herkulem

Vítězstvím v desetiboji na olympiádě v Aténách se Romanu Šebrlemu dostalo nejvyššího možného svěcení: stal se Herkulem v zemi potomků Dia, píše francouzská agentura AFP. Poklonu českému desetibojaři vysekl i olympijský vítěz v desetiboji z Atlanty Dan O'Brien, který aténské atletické soutěže komentuje pro americkou zpravodajskou stanici CNN.

"Šebrle je šampionem zaslouženě. Je pravděpodobně desetibojařem s dlouhodobě nejvyrovnanějšími výkony, zřejmě i všech dob," píše na internetových stránkách CNN bývalý světový rekordman, který dominoval světovému desetiboji hlavně v první polovině 90. let a letos v červenci kvůli zdravotním problémům ukončil kariéru.

"Tak jako Herkules zahnal strach a paniku, aby dokončil svých 12 hrdinských činů, odolal Šebrle náporu Američana Bryana Claye a Kazacha Dmitrije Karpova. A pouhých 12 let poté, co udělal první atletické krůčky, vstoupil do análů olympijských her," píše AFP. Agentura připomíná, jak se Šebrle učil a zlepšoval ve stínu svého krajana Tomáše Dvořáka, trojnásobného mistra světa. "V pravý čas se mu však podařilo z jeho stínu vystoupit a uspět tam, kde jeho mentor selhal" - stal se v květnu 2001 prvním mužem, který překonal hranici 9000 bodů, připomíná AFP. Podle ní se nelze divit tomu, že Šebrle, který tak toužil po olympijském zlatě, nakonec možná zklamal některé fanoušky tím, že neútočil v závěru desetiboje na svůj světový rekord a "spokojil se" s pátým nejlepším výkonem historie. "Hlavní bylo vyhrát. Rekord může ještě vylepšit, třeba hned na dalším mítinku," píše AFP. Podle ní by se tak mohlo stát například na tradičním mítinku ve francouzském Talence, kde se Šebrle znovu setká se svými "následníky trůnu" z Atén - Clayem a Karpovem.

Český oštěpař Železný vyráží do boje s atletickou historií

S velkým napětím bude široká i atletická veřejnost sledovat vystoupení českého oštěpaře Jana Železného na Olympijském stadionu. Světový rekordman se může stát nesmrtelným, pokud ze čtvrteční kvalifikace postoupí do sobotního finále a tam vybojuje zlatou medaili. Může napsat velký příběh.

Železný získal tři olympijské tituly za sebou, v Soulu v roce 1988 byl navíc těsně druhý. A čtvrtým triumfem za sebou by se vyrovnal legendárním atletům - dálkaři Carlu Lewisovi a diskaři Alu Oerterovi.

Železný má ale před svou poslední olympiádou drobnou potíž, bolí ho úpon achilovky na levé noze. I proto odjel do Atén o dva dny dříve, než původně zamýšlel, aby se mohl svěřit do rukou známého fyzioterapeuta Pavla Koláře. "Není to sice úplně ideální, ale každým dnem se to lepší," citoval Železného slova manažer Alfons Juck.

Trojnásobný mistr světa naposledy házel na Zlaté tretře a od té doby uplynulo 79 dnů. Podle světových tabulek nepatří mezi favority, figuruje na osmé pozici výkonem 86,12 metru. "To mě neznepokojuje," řekl ještě před odletem sedmatřicetiletý atlet. V Aténách odmítl žádost o rozhovor několika světových médií, nemluvil ani s českými žurnalisty. Soustředí se pouze na výkon.

Až nastoupí do kvalifikace, bude vědět, zda jej sportovci opět zvolili do Komise sportovců MOV, kde byl již před několika lety. Železný tak trochu naznačil, co chce udělat dál se svým životem. Pokud vyhraje v Aténách čtvrté zlato, mohlo by mít jeho slovo ještě větší váhu i na sportovním diplomatickém poli. Ve čtvrtek večer může udělat první dílčí krok.

Slavia nechce v gruzínském pekle ztratit dobře rozehranou partii

V gruzínském pekle chtějí fotbalisté pražské Slavie naplnit svůj sen o postupu do hlavní soutěže Poháru UEFA. Svěřenci trenéra Josefa Csaplára mají před odvetou druhého předkola s Dinamem Tbilisi solidně rozehranou partii: před dvěma týdny doma otočili nepříznivě se vyvíjející utkání a díky výhře 3:1 drží před čtvrteční odvetou nebezpečné Gruzínce v šachu.

Slávisté mají v paměti dobře zafixované vzpomínky na první vzájemné utkání, kdy je Dinamo svým nástupem a nápaditou hrou na Strahově pořádně vystrašilo. Jen čtvrthodinový výpadek ve druhém poločase stál Dinamo lepší výsledek. "Oni fotbal prostě hrát umějí a u nás to jasně ukázali, v odvetě to budeme mít ještě pořádně těžké," uvažoval záložník Karel Piták, který v prvním utkání skvělým výkonem osnoval dokonalý obrat.

Výhrou a dvoubrankovým vedením v "poločase" vzájemného souboje se slávisté nijak neopájejí. Odveta v pověstném kotli stadionu Dinama, kam by mělo přijít přes dvacet tisíc horkokrevných fanoušků, bude pro mladý tým pernou zkouškou. Pražané zůstávají dál při zemi. "Vedeme 3:1, ale pořád to je ošidné a stát se může cokoliv," prohlásil opatrně kouč Josef Csaplár.

Počasí:

Ve čtvrtek má být až skoro zataženo a občas slabý déšť nebo přeháňky. Teploty 17 až 21 stupňů, na horách kolem 13, v Beskydech kolem 16. foukat bude mírný západní vítr do 25 km v hodině.