Zprávy

Václav Klaus: Ruská demokracie je křehká, kroky k diktatuře však nevidím

Ruská demokracie je podle prezidenta Václava Klause mladá a křehká, pro tvrzení, že směřuje k diktatuře, však žádné důkazy nejsou. Těmito slovy Klaus reagoval na takzvaný Dopis sta, ve kterém vlivní lidé z Evropy a USA vyzývají ke změně postoje vůči Rusku. Signatáři, mezi nimiž je i Václav Havel, se obávají, že opatření vlády Vladimíra Putina po tragédii v Beslanu ohrožují demokratický vývoj v zemi. "Autoři dopisu mají pravdu, když říkají, že jsou ruské demokratické instituce křehké a bude ještě nějakou dobu trvat, než budou silné, vyzrálé a nezpochybnitelné...Tento proces není a nemůže být přímočarý a nejsou v něm jenom kroky vpřed," uvedl Klaus ve svém prohlášení, které poskytl ČTK jeho mluvčí. Zároveň však nevidí náznaky toho, že by se Rusko pod Putinovým vedením blížilo zpět k diktatuře.

V petici je Putin velmi ostře kritizován za to, že potlačuje svobodu tisku, pronásleduje politické oponenty či zastrašuje sousedy Ruska. Osobnosti podepsané pod textem západním zemím vyčítají, že Putinovi ustupují. Dopis zaslali všem šéfům států a vlád EU a NATO. "Jako prezident země od Ruska ne příliš vzdálené nemám pocit, že jsem zastrašován," oponuje autorům petice Klaus.

Putinova opatření, která zavedl po tragédii v severoosetském Beslanu, nemíní zatím hodnotit česká diplomacie ani politická scéna. "Náš postoj k Rusku je po Beslanu výrazně solidární. Hodnotit kroky a opatření prezidenta Putina je z hlediska diplomacie předčasné," řekl ve středu náměstek ministra zahraničí Petr Kolář. Úřad vlády v oficiálním prohlášení jen připomněl nedávné vyjádření premiéra Stanislava Grosse před českými velvyslanci, v němž zdůraznil potřebu dialogu mezi Evropskou unií a Ruskem.

Školné na vysokých školách si Gross dovede představit za 15 let

Premiér Stanislav Gross si dovede představit, že za 15 let budou čeští vysokoškoláci za studium platit stejně jako jejich britští vrstevníci. Nyní by to však podle něho uzavřelo možnost vyššího vzdělání části společnosti. Při současné sociální situaci by řada rodin nemohla platit na vysokých školách třeba 20.000 korun školného, a akademický titul by se tak stal dostupným jen pro bohaté. Na vysokých školách by podle premiéra měli studovat ti, kteří prokážou vůli, píli a nápady. "Rozhodovat by se nemělo podle toho, v jaké rodině se kdo narodí," řekl Gross při slavnostním otevření akademického roku v pražské Betlémské kapli.

Akademické slavnosti se Gross zúčastnil jako první český premiér. Rektory vysokých škol ujistil, že stát podporuje vysoké školství. Příští rok navýší stát rozpočet vysokých škol o 2,2 miliardy korun. O další 1,5 miliardy korun stoupnou investice státu do rozvoje výzkumu. Vláda si přitom přeje, aby velká část těchto peněz zůstala na akademické půdě. Růst by měly investice do vysokého školství nejméně do roku 2007, kdy by podle vicepremiéra Martina Jahna měly vysoké školy od státu dostat až 22 miliard korun. Část peněz má být použita na započatou reformu vysokého školství.

Podle rektora Karlovy univerzity Ivana Wilhelma čeká české vysoké školství práce na nových studijních programech. Mělo by podle něj vzniknout více oborů krátkodobějšího studia orientovaného profesně. Zvýšit by se měl také podíl předmětů vyučovaných v cizích jazycích. I kvůli tomu vysoké školy plánují navýšení počtu pedagogů. Změnit chtějí i hodnocení vědecké práce, což by mělo přispět k růstu počtu životaschopných projektů.

Milada Emmerová požádá ředitele nemocnic o další platy pro zdravotníky

Ministryně zdravotnictví Milada Emmerová souhlasí s požadavky Lékařského odborového klubu na dorovnání platů zdravotníků tak, aby reálné příjmy letos neklesly. Do dvou týdnů svolá ředitele přímo řízených nemocnic a jako zástupce zřizovatele je požádá, aby lékařům a sestrám vyplatili 30 procent dalšího platu. "Souhlasím s tímto návrhem Lékařského odborového klubu, že by bylo možné oslovit ředitele přímo řízených organizací, aby tímto příspěvkem ku konci roku, dejme tomu právě při příležitosti vánočních svátků, obohatili celkový příjem zdravotníků," řekla ministryně po čtvrtečním jednání s představiteli LOK.

Zdravotníci dostali v prvním pololetí deset procent dalších platů, ve druhém pololetí by mohli dostat dodatečný plat ve stejné výši. Pokud jim ředitelé na doporučení ministryně vyplatí ještě 30 procent dalšího platu, dostanou se na obvyklý příjem předchozích let. Předseda LOK Milan Kubek poznamenal, že nemocnice na tyto platy peníze mají. "Nebude to navýšení, ale dorovnání příjmů, které letos poprvé od roku 1998 reálně klesly," dodal.

Do Prahy se z Iráku vrátili vojenští policisté

Čtvrtečním dopoledním příletem 57 vojenských policistů na letiště v Praze - Kbelích skončila výměna vojáků školících u jihoirácké Basry tamní policejní sbor. Vojáci, kteří v oblasti pracovali tři měsíce, přiletěli se zpožděním, způsobeném poruchou na letadle při středečním odletu z Prahy. "My jsme přišli do prostředí, kde se bezpečnostní situace rapidně zhoršovala den ze dne," vzpomínal velitel kontingentu Luboš Bahník. Velká spojenecká základna Šaíba se podle něj stala několikrát terčem například raketového útoku. Žádnému z českých vojáků se nic nestalo, na svou obranu dokonce ani jednou nemuseli použít zbraň. "Útoky přímo neohrozily ani českou část základny, ani nikoho z českých vojáků," řekl velitel. Školením jeho mužů prošlo téměř tisíc iráckých policistů. "Ale nikdo není schopen zaručit, že budou dál sloužit pro dobro iráckého lidu v řadách policie," poznamenal. Důvodem je složitá místní situace, kmenové a rodinné vazby a vztahy, které jsou pro Iráčany "nad zákon". Iráčtí policisté totiž po absolvování výcviku často dezertují.

V oblasti, kde čeští vojáci působili, se však protivládní síly nesetkaly podle Bahníka s velkou podporou obyvatelstva. Velitel je přesvědčen, že čeští vojáci mají u místních lidí dobrou reputaci. "Čeští vojáci požívají v oblasti Basry vysoký kredit, který tam založila polní nemocnice tím, že pomáhala Iráčanům v době, kdy to potřebovali nejvíce," uvedl Bahník. Lidé v Basře také vědí o programu léčby iráckých dětí v pražském Motole. "Oni nám říkají 'číki' a můžete to slyšet s pozdravným voláním, když se někde Češi objeví," dodal.

ODS hrozí v kauze zmanipulovaných prověrek vyšetřovací komisí

Za největší ohrožení bezpečnosti České republiky v její novodobé historii označil stínový ministr vnitra za Občanskou demokratickou stranu Ivan Langer kauzu údajně zmanipulovaných bezpečnostních prověrek, které provádí Národní bezpečnostní úřad (NBÚ). Kvůli podezření z manipulace již zahájila trestní řízení policie. Langer chce výsledky šetření bedlivě sledovat. Oznámil, že pokud bude mít o krocích policie pochybnosti, bude iniciovat vznik parlamentní vyšetřovací komise. "Pokud se prokáže, že bezpečnostními prověrkami bylo manipulováno, potom musí být velmi nekompromisně a jednoznačně vymezena jasná odpovědnost konkrétních lidí, kteří jsou za to zodpovědni," řekl na čtvrteční tiskové konferenci Langer.

Policie bude údajně prověřovat, zda bývalé vedení NBÚ nenechalo účelově prověřovat některé lidi, u kterých existoval zájem, aby prověrku získali, zpravodajskými službami, které o nich neměly dostatek informací. Právě díky tomu údajně prověrku bez větších potíží dostali. NBÚ prověřuje osoby, zda se mohou seznamovat s tajnými informacemi. Když někdo prověrku nezíská, může se odvolat ke zvláštnímu kolegiu státních zástupců.

Policie obvinila Dalíka a Večerka z podplácení Kořistky

Policie zadržela a obvinila poradce šéfa Občanské demokratické strany Marka Dalíka a lobbistu Jana Večerka z podplácení unionistického poslance Zdeňka Kořistky. Hlavním důkazem v usnesení o zahájení stíhání je Kořistkova výpověď, řekl ČTK advokát obviněných Stanislav Devátý. Žádný jiný konkrétní důkaz, který by dosvědčoval jeho tvrzení, prý není z policejního usnesení patrný. "Do spisu nás (policisté) nepustili," uvedl. Dalík s Večerkem jsou stíháni jako spolupachatelé, podle obvinění trestný čin spáchali vůči veřejnému činiteli. Za to by jim v případě prokázání viny hrozil u soudu rok až pět let vězení. Zda u obviněných padnou návrhy na vazbu, zatím Devátý neví. Státní zástupce se ale musí rozhodnout do 48 hodin od zadržení. Pokud vazbu navrhne, bude se tím zabývat ostravský soud.

Předseda ODS Mirek Topolánek byl o zadržení svého poradce a Večerka informován; vyjádřit se k tomu chce až v chystaném písemném prohlášení, řekl ČTK. V uplynulých dnech ke kauze prohlásil, že se obává falešných svědků. "Vyšetřování případu provázejí manipulace, úniky informací, nátlak na změnu výpovědí, politizace i porušování presumpce neviny," uvedl minulý týden v tisku. Premiér a šéf ČSSD Stanislav Gross i ministr vnitra František Bublan odmítají obvinění, že do vyšetřování zasahují.

Policie prověřuje Kořistkovo tvrzení, že mu vyslanci opoziční ODS v srpnu nabídli deset milionů korun za to, že nepodpoří novou vládu. Kořistka nedávno absolvoval výslech na detektoru lži, který ukázal, že mluvil pravdu. Výsledek testu na detektoru lži nelze použít u soudu jako důkaz, kriminalistům slouží jako pomocný prostředek při vyšetřování některých případů. Dalík a Večerek odmítli test na detektoru lži podstoupit. Dávají přednost osobní konfrontaci lidí zapojených do případu. Trvají na tom, že Kořistka lže. Dalík již podal na Kořistku trestní oznámení pro křivé obvinění.

Analytici: Zahraniční zadluženost ČR není důvodem ke znepokojení

Zahraniční zadluženost České republiky sice stoupla v polovině roku na nové maximum, podle ekonomů oslovených ČTK ale výše dluhu zatím není důvodem ke znepokojení. Daleko větším problémem než dluh v zahraničí je podle nich rostoucí dluh státu, který zvyšují schodky státního rozpočtu, ztráty České konsolidační agentury a státní záruky. Zahraniční dluh Česka se ve druhém čtvrtletí prohloubil o 47 miliard na 913,4 miliardy korun. Růst zadlužení lze téměř výhradně připsat na vrub vládní emise eurobondů. Meziročně se zahraniční zadluženost země zvýšila o 141 miliard korun.

"Celková úroveň zahraničního dluhu se nezdá být nadměrná s ohledem na vysokou otevřenost české ekonomiky," komentoval čísla hlavní ekonom HVB Bank Pavel Sobíšek. Výše dluhu vůči zahraničí tak zatím není problémem ani pro stabilitu kurzu koruny, ani pro ekonomiku jako celek. "Naopak problémem zůstává zvyšující se zadlužení státu, ale je méně podstatné, zda dluh narůstá vůči domácím nebo zahraničním věřitelům," dodal Sobíšek. Dluh v cizině ve druhém čtvrtletí odpovídal 34,7 procenta hrubého domácího produktu, v 1. čtvrtletí činil 33,6 procenta. Česko tak stále patří k zemím s nejnižší zahraniční zadlužeností v poměru k HDP, dodal Petr Dufek z ČSOB.

Rozhodující část zahraničních dluhů, 62 procent, stále připadá na podnikový sektor, především ve formě přijatých zahraničních finančních úvěrů, dodavatelských úvěrů a emitovaných dluhopisů. Podle ČNB se naopak snížilo zahraniční zadlužení bankovního sektoru, což souviselo se splacením části krátkodobých devizových vkladů od zahraničních bank.

Japonský výrobce dílů do aut TRCZ zaměstná v Lovosicích 1000 lidí

Japonský výrobce automobilových dílů firma TRCZ, která patří do koncernu Tokai-Rika, zaměstná v Lovosicích na Litoměřicku do dvou let 1000 lidí. Společnost v lovosické průmyslové zóně otevřela ve čtvrtek závod se 600 zaměstnanci. Bezpečnostní pásy, elektronika nebo airbagy jsou určeny pro značky Toyota, Ford nebo Volvo. Část výroby je určena pro novou kolínskou automobilku TPCA. Firma TRCZ investovala do vzniku dvou výrobních závodů v Lovosicích 1,5 miliardy korun. "Do roku 2006 dosáhne celková výše investice dvou miliard korun," řekl prezident společnosti Hitoshi Iwata. Výrobu chce TRCZ postupně rozšiřovat.

TRCZ je jedním ze tří japonských výrobců automobilových součástek, kteří se usídlili v lovosické průmyslové zóně. Město si firma podle Iwaty vybrala kvůli dostatku pracovních sil a dobrému dopravnímu spojení. Lovosice jsou dopravním uzlem regionu, kde je přístav, železnice a končí zde dálnice D8 z Prahy. V České republice nyní působí celkem 144 japonských firem, z nichž 61 je zaměřena na výrobu. "Česko se tak stalo v rámci střední a východní Evropy nejatraktivnější lokalitou pro japonské investory," řekl ředitel vládní agentury CzechInvest Radomil Novák.

Za velkého zájmu starší generace začaly Dny seniorů

Na Slovanském ostrově za velkého zájmu starší generace začaly ve čtvrtek Dny seniorů. Třídenní akci pořádá humanitární organizace Život 90. Stovky zájemců zamířily například do hlavního sálu paláce Žofín na veletrh produktů a služeb pro starší občany. Na veletrhu je tak možné seznámit se například s bylinnou kosmetikou a výrobky pro diabetiky, nástavci na záchody či elektrickými zvedáky. Zájemci si mohou objednat seniorský pobyt v lázních i rodinou dovolenou. Stánky zde mají také Sdružení na obranu spotřebitelů a Sdružení nájemníků.

Součásti akce jsou i kulturní a sportovní aktivity. Divákům například zahrají staročeské dechovky, dudácké kapely a heligonkáři. Zazpívají jim šansoniér Igor Šebó a sestry Havelkovy. Pořadatelé chtějí přilákat nejen babičky a dědečky, ale také jejich vnoučata, pro která připravili maňáskové divadlo. Sportovní aktivity vyvrcholí v sobotu soutěží s názvem Seniorská míle. Její účastníci odstartují z Kampy a cestou do cíle na Slovanském ostrově uběhnou 1300 metrů a překonají 33 schodů.

Senioři podle předsedy sdružení Život 90 Jana Lormana nejsou závislí, křehcí lidé, jejichž důchody vyčerpávají společnost. To jsou podle něho mýty. Starší lidé jsou schopní a kreativní, jsou však často diskriminováni například v bydlení, ve zdravotnictví i v zaměstnání. Společnost by na názory seniorů měla brát zřetel, protože mimo jiné představují také velké množství voličských hlasů, uvedl.

Součástí Dnů seniorů je konference Stárnutí po česku. Odborníci se na ní zabývají nejrůznějšími problémy seniorů a zhodnotí i to, jak vláda plní Národní program přípravy na stáří. Závěry konference předají ministrovi práce a sociálních věcí Zdeňku Škromachovi.

Americký astronaut Cernan by do vesmíru letěl třeba hned zítra

Americký astronaut Eugen Cernan, který se jako poslední pozemšťan prošel po Měsíci, by do vesmíru letěl třeba hned zítra ráno, kdyby mu to někdo nabídl. Řekl to ve čtvrtek novinářům v Akademii věd, kam si přišel pro medaili Za zásluhu o vědu a lidstvo. Splněním jeho snu by prý bylo, kdyby se mu podařilo ještě jednou navštívit své "domovské údolí" na Měsíci, odkud se před více než třiceti lety díval na modrou planetu. Země z Měsíce vypadá podle Cernana nádherně. Při pohledu na ni si prý uvědomil, že musí existovat cosi, co stvořilo něco tak mimořádného. Cernan je přesvědčen, že lidé na Měsíc opět poletí. Soudí, že to nebudou jenom Američané, ale mezinárodní posádka, ve které bude jistě i nějaký Čech. "Všichni bychom měli vědět, odkud pocházíme a kam spějeme," řekl. Rozhodně podle něho nelze astronauty nahradit roboty. Neměli by potřebu něco dobývat. Také by těžko dokázali odpovídat na otázky, které při návratu často dostával: Jaké jste měl pocity? Měl jste strach? Cítil jste se blíže k Bohu?

Pokusy o komerční lety jsou pro Cernana především dokladem zájmu o vesmír a také toho, že je dost lidí, kteří mají prostředky je uskutečnit. Myslí si ale, že je ještě daleko doba, kdy se bude ke hvězdám létat s cestovními kancelářemi. S vesmírnými misemi by ale mohli podle něj létat studenti, učitelé, básníci, umělci nebo novináři. Každý by měl mít podle Cernana nějaké sny, zvláště mladí lidé, protože sny jsou hnacím motorem rozvoje.

Astronaut navštívil Čechy poprvé v roce 1974. Nebylo to podle něho ale po chuti komunistickým představitelům. V říjnu 2001 převzal od ministra obrany záslužný kříž. Týž měsíc přišel při letu armádním vrtulníkem málem o život, když stroj havaroval poblíž jihočeské obce Okrouhlá. Několik pasažérů včetně prvního československého kosmonauta Vladimíra Remka bylo zraněno. Nyní Cernan řekl, že tvrdý pád zmírnilo vlídné zacházení v nemocnici, a dodal, že i když už je starší a moudřejší, stále si ještě rád zatancuje polku.

Cernan má ve vesmíru i planetku. Svůj objev po něm pojmenovali jihočeští astronomové na Kleti, řekl známý popularizátor vesmíru Jiří Grygar. Od země ji dělí téměř 500 milionů kilometrů, takže ji nemůže ohrozit, poznamenal.

Petr Pithart předal paralympionikům další medaile, a to pamětní

Výkony českých sportovců na aténské paralympiádě a zejména vytrvalost a statečnost, která jim předcházela, ocenil ve čtvrtek předseda Senátu Petr Pithart. V projevu k paralympionikům, kteří se po návratu z Atén shromáždili v sídle horní komory, mimo jiné uvedl, že každý člověk patří k nějaké menšině. Čeští majitelé cenných kovů obdrželi z Pithartových rukou další medaile, a to pamětní spolu s pamětními listy. Češi získali 31 medailí, z toho 16 zlatých, osm stříbrných a sedm bronzových.

"Děkuji Vám nejen za vaše výkony, ale především za statečnost a vytrvalost, která jim předcházela," uvedl Pithart. Příběhy paralympioniků podle něho přiměly veřejnost přemýšlet o tom, jak zápasí se svým osudem a jaký je smysl sportování. "Nemělo by jít především o hodnotu výkonu, o rekordy," podotkl Pithart. Prý nechce žít ve světě, který by patřil pouze mladým, silným a zdravým. "Skoro každý jsme nějak hendikepován, v něčem znevýhodněn proti jiným. Právě vzájemné ohledy k našim slabostem, tedy respekt k tomu, že každý v něčem patříme k nějaké menšině, teprve to z nás dělá lidi," prohlásil Pithart.

Plavec Martin Kovář, který vytvořil na paralympiádě tři nové světové rekordy, vyjádřil za všechny přesvědčení, že medaile budou odrazovým můstkem k další úspěchům. Věří také tomu, že budou rovněž motivačním prostředkem pro další tělesně postižené k tomu, jak najít cestu do bazénů, tělocvičen a na stadiony.

U Krajského soudu v Liberci prohrál Kinský třetí spor o majetek

František Oldřich Kinský prohrál u Krajského soudu v Liberci restituční spor o rekreační areál v Rynarticích na Děčínsku. Rekonstruovaný zámeček, další budovy a pozemky v hodnotě přes 20 milionů korun tak zůstávají majetkem firmy MTT Company. Proti rozsudku již není odvolání, Kinského advokát Jaroslav Čapek však ČTK řekl, že podá dovolání k Nejvyššímu soudu v Brně. Předseda senátu Krajského soudu v Liberci Lubomír Ptáček se při zamítnutí Kinského nároku na nemovitosti v Rynarticích odvolal se na Benešovy dekrety, na jejichž základě byl po druhé světové válce konfiskován majetek kolaborantů, zrádců, Maďarů a Němců - s výjimkou lidí, kteří sami trpěli nebo bojovali proti nacistům. "Německá národnost Kinského otce přešla i na jeho syna," vysvětlil Ptáček.

U soudů podal Čapek za Kinského 157 žalob. Někteří odborníci odhadli hodnotu požadovaného majetku zhruba na 40 miliard korun. Čapek ale hovoří o třech až pět miliardách korun. Československý stát zabavil majetek Kinským na základě Benešových dekretů po druhé světové válce za údajnou spolupráci s nacisty. Restituční zákony přitom neumožňují vracet majetek konfiskovaný na základě dekretů. Kinský o sobě tvrdí, že je Čech, české občanství získal odvozením od původního československého, které na něj přešlo po rodičích, československých státních občanech.

Sean Connery nepřijede natáčet do ČR, dal přednost pamětem

Sir Sean Connery nepřijede do ČR na natáčení filmu Josiah's Canon. Role za údajných deset milionů liber (skoro půl miliardy korun) by mu podle čtvrtečních anglických novin vzala příliš mnoho energie, kterou chce věnovat psaní memoárů. Sir Sean měl ve filmu společnosti 20th Century Fox hrát muže, který přežil holokaust a který připravuje loupež švýcarské banky, v níž jsou židovské peníze. Natáčení je těsně před začátkem. Záměr napsat autobiografii oznámil Connery letos v létě. Způsobilo to malé zemětřesení, protože herec až do té doby tvrdil, že paměti nikdy nenapíše. Pak ale řekl, že mu to sice připadá strašidelné, ale vzrušující a že se na to těší. Kniha by měla vyjít za dva roky.

Brněnskou přehradu ozdobí díla sympozia sochařů Plenér 2004

Brněnskou přehradu ozdobí díla ze sochařského sympozia Brněnský Plenér. To skončilo ve čtvrtek v tamním přístavišti výletních lodí. Sochy a plastiky u přehrady zůstanou, řekla ČTK místostarostka brněnské části Bystrc Eliška Kovářová. Při sympoziu se v areálu přístaviště jednou za dva roky sejdou sochaři z několika zemí a vyrábějí zde dřevěné sochy a plastiky na nejrůznější témata. Organizátoři oslovili šest umělců, z toho čtyři ze zahraničí. Umělce vybírali členové uměleckého sdružení RE a Unie výtvarných umělců. Nakonec se do Brna sjeli čtyři. Místní Miloš Vlček se synem Lukášem vytvořili velkou dřevěnou loď, která bude právě v lodním přístavišti. Další díla ozdobí rakoveckou zátoku - Boris Kjulleněn z Třebíče vytvořil Svatého Jiřího na koni, Zdeněk Macháček ml. z Borovníku dílo Energie prýštící k nebi a vracející se zpět. Host z Francie Alex Stalenber pak Dialog harmonie - symbolickou bránu do zeleně ze dvou figur. Nově se sympozia pod vedením Patrika Vlčka zúčastnilo i pět žáků nedaleké základní školy Heyrovského. Vytvořili reliéf živé vody, který umístí ve své škole.

Tepličtí filharmonici zahájí sezonu v sobotu v německé Žitavě

Severočeská filharmonie Teplice zahájí novou sezonu v sobotu v německé Žitavě. O den později zahraje v pražském Rudolfinu. První abonentní koncert nové sezony zazní v Teplicích 14. října. "Kromě dalších koncertů doma i v zahraničí vyvrcholí v říjnu přípravy na více než měsíční evropské turné, na které odjedeme 19. listopadu," řekl ČTK ředitel filharmonie Roman Dietz. Do 23. prosince budou tepličtí filharmonici koncertovat v Německu, Francii, Rakousku, Slovinsku, Chorvatsku, Srbsku, Slovensku, Španělsku, Belgii a Portugalsku. "Na svém evropském turné se zastavíme 2. prosince i v pražské Sazka Areně," poznamenal Dietz. Vánoční svátky stráví tepličtí filharmonici doma. Ale již 31. prosince odjíždějí na jedenáctidenní turné do Německa a Švýcarska.

V Poděbradech se opět uskuteční přehlídka rozhlasové tvorby

Poděbrady na Nymbursku se v příštím týdnu stanou opět dějištěm tradiční mezinárodní přehlídky původní rozhlasové tvorby Prix Bohemia Radio (PBR). Ve třech kategoriích bude usilovat o největší ocenění 65 pořadů tuzemských i zahraničních rádií. Soutěž se uskuteční ve dnech 5. až 7. října, informoval ČTK René Zaoral za pořadatele z Českého rozhlasu. Do mezinárodní kategorie Multikulturní pořad je v letošním 14. ročníku festivalu přihlášeno 24 pořadů včetně příspěvků zahraničních rádií, mimo jiné z Finska, Slovenska, Kypru, Bulharska, Nizozemska, Hongkongu, Dánska, Ukrajiny či Itálie. O cenu v kategorii Regionální/lokální téma bude zápolit 20 přihlášených pořadů. V kategorii Pořad uměleckého slova pak bude o ocenění porotců usilovat 21 pořadů. Program přehlídky doplní dva odborné semináře.

Ze sportu:

Trenér fotbalové reprezentace Karel Brückner se může po nedobrých zprávách z minulých týdnů konečně také zaradovat: na trávník se vrací po zranění Tomáš Rosický a po několika dnech plné tréninkové zátěže by se měl v sobotu znovu objevit v základní sestavě Borussie Dortmund v bundesligovém duelu proti Norimberku. Zlepšení svého zdravotního stavu potvrdil fotbalista v rozhovoru s ČTK.

Dalším potrestaným mužem v korupční aféře v první fotbalové lize je delegát Adolf Růžička. Za podplácení mu disciplinární komise svazu vyměřila dvouletý zákaz působení v českém fotbale a pokutu 50.000 korun. Případ asistenta rozhodčího Ladislava Míky byl odročen na neurčito. Závěry komise oznámil po jednání její předseda Alexander Károlyi.

Trenér František Výborný rezignoval po šesti zápasech na funkci trenéra hokejistů extraligových Pardubic. Své rozhodnutí oznámil ve středu večer vedení klubu, které ještě v noci jmenovalo hlavním koučem pardubickou legendu Vladimíra Martince. Asistentem zůstane Jiří Šejba. ČTK o tom informoval generální manažer klubu Zbyněk Kusý.

Speciál s českými paralympioniky dosedl ve čtvrtek ráno na staré ruzyňské letiště a přivezl cenný náklad - jednatřicet medailí, z toho šestnáct zlatých. Před čtyřmi lety v Sydney sice handicapovaní sportovci získali o dvanáct cenných kovů více, přesto se z Atén vrátila velmi úspěšná výprava.

Čeští tenisté pocestují k utkání prvního kola Světové skupiny Davisova poháru do Argentiny. Rozhodlo o tom čtvrteční losování ve španělském Madridu. Zápas se uskuteční od 4. do 6. března 2005.

Barbora Strýcová porazila v druhém kole turnaje v čínském Kuang Čou domácí Ťie Čeng 6:2 a 7:5 a podruhé v kariéře postoupila do čtvrtfinále podniku WTA. Soupeřkou české tenistky v boji o postup mezi nejlepší čtyři hráčky bude její deblová partnerka na turnaji Dinara Safinová.

Trojice českých motokrosařů Martin Žerava, Jan Zaremba a Michal Kadleček se pokusí o víkendu vylepšit loňské desáté místo na mistrovství světa družstev, prestižním Motokrosu národů. V nizozemském Lieropu je ale nečeká nic jednoduchého. Mělo by se totiž závodit na písčité trati, která českým jezdcům nevyhovuje.

Krátce o pátečním počasí v České republice:

Polojasno, místy přeháňky. Teploty 12 až 16 stupňů Celsia.