Zprávy

Ekonomika ve 3. čtvrtletí zpomalila

Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí zpomalila tempo růstu na 3,6 procenta z 3,9 procenta ve druhém čtvrtletí. Růst opět táhly investice; domácnosti stále více šetří. Ekonomové i politici hodnotí růst hospodářství jako solidní. Její růst táhnou investice, peníze směřovaly zejména do dopravní infrastruktury, výrobních i nevýrobních kapacit zahraničních investorů a bytové výstavby. Podle vicepremiéra pro ekonomiku Martina Jahna tak má ekonomika zdravý základ a dostatečnou sílu i v době, kdy na ni doléhají nepříznivé zahraniční faktory. "Cena ropy dlouhodobě roste, posiluje kurz koruny a oživení evropské ekonomiky přichází velmi pomalu," poznamenal Jahn. Výsledky chválí také další vládní politici. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky tomu pomohla i vláda nastartováním ekonomických reforem. To však odmítla opoziční ODS, podle které vláda žádné reformy neprovedla a svoji politikou českému hospodářství spíše škodí. Podle analytiků by měla česká ekonomika za celý rok vzrůst o 3,7 až 3,9 procenta. V příštím roce by mohlo nastat zrychlení až na 4,5 procenta, rizikem však zůstává možné zhoršení zahraniční poptávky.

Armáda odškodní pozůstalé po obětech železniční nehody

Vojenský pohřeb se všemi poctami hodlá armáda připravit pěti vojákům, kteří zahynuli ve čtvrtek na železničním přejezdu na okraji Prostějova. Jejich rodinám chce zároveň pomoci nejen psychicky, ale i finančně. Uvedl to mluvčí vojenských tajných služeb Ladislav Šticha. Jednotku speciálních sil v Prostějově v pátek navštívil ministr obrany Karel Kühnl. Ujistil vojáky, že pozůstalým i blízkým osobám zraněných vojáků bude zajištěna veškerá pomoc. K rodinám armáda ihned vyslala psychology. "Co se týká finanční otázky, budeme postupovat podle zákona. Jsou v něm jasně dané náhrady, jak za ztrátu života, tak za zranění. Každý případ však budeme posuzovat individuálně," podotkl Šticha. Podle ČTK byl mezi oběťmi železniční nehody také řidič vojenské tatry, který s vozem vjel přímo před jedoucí rychlík. Podle policie nehodu zavinil s největší pravděpodobností právě on. Podle zástupců Českých drah světelná signalizace na přejezdu fungovala. Na místě zůstalo pět obětí. Nehoda patří k nejtragičtějším událostem tohoto druhu v posledních letech.

Čeští vojáci odjíždějí do Iráku

Čeští vojenští policisté, kteří budou zajišťovat bezpečnost během lednových voleb v Iráku, se v pátek rozloučili na pražském Vítkově. Osm desítek příslušníků pátého kontingentu vojenské policie zůstane v zemi do konce února. Vojáci odletí do Iráku ve dvou etapách - první část v pondělí a druhá o týden později. Mnozí z nich již v minulosti na iráckém území působili. Na místě vystřídají příslušníky čtvrtého kontingentu. "Jsme připraveni na to, abychom mohli své lidi v případě nebezpečí ochránit," řekl velitel Jiří Neubauer. Vzhledem k situaci, která v jižním sektoru panuje, byla posílena speciální jednotka vojenské policie. Čeští vojenští policisté působí v Iráku od ledna. Na konci roku měli ze země odejít, parlament ale podpořil návrh vlády, aby tam zůstali až do února. Od března nechá Praha v Iráku pouze své lékaře a sestry. Podle ministra obrany Karla Kühnla se česká armáda bude i nadále podílet na stabilizaci situace v Iráku. Česko například přislíbilo pomoc při výcviku příslušníků iráckých bezpečnostních složek na českém území. S výcvikem musí ale nejdříve souhlasit parlament. Vojáky na Vítkově pozdravil také náčelník generálního štábu Pavel Štefka. Na začátku slavnostního rozloučení uctili přítomní minutou ticha památku pěti vojáků, kteří zahynuli ve čtvrtek na železničním přejezdu na okraji Prostějova.

Česko by mohlo do roku 2009 předsedat Evropské unii

Česká republika bude jednou z prvních nových členských zemí EU, která bude unii předsedat. Uvedl to ministr zahraničí Cyril Svoboda v českém vysílání rozhlasové stanice BBC. Podle ministra je vysoce pravděpodobné, že se Česko stane předsednickou zemí unie do roku 2009. Je vnímáno jako země "připravená, kvalitní, která zvládne tak zásadní úkol", uvedl Svoboda. Je přesvědčen o tom, že voliči se navzdory negativním postojům například ODS a prezidenta Václava Klause nakonec zachovají proevropsky při rozhodování o evropské ústavní smlouvě. O euroústavě asi budou voliči rozhodovat v referendu. Vláda podle Svobody příslušný návrh zákona bude možná projednávat ještě do konce tohoto roku. Svoboda dává přednost přijetí zákona o obecném referendu, byť takováto norma pravděpodobně nebude mít šanci na schválení v Senátu, kde ji může zablokovat ODS. Svoboda se nevyhýbá ani tomu, aby se referendum o euroústavě uskutečnilo zároveň s parlamentními volbami v roce 2006, což ODS odmítá. Podle ministra by to ale přišlo státní pokladnu levněji.

Senát navrhl, aby krajané mohli žádat o obnovu občanství

Čeští krajané, kteří kvůli emigraci před komunistickým režimem přišli o občanství, by měli mít možnost od poloviny příštího roku opět žádat o jeho obnovení. Počítá s tím senátorský návrh novely zákona o státním občanství, který horní komora parlamentu v pátek téměř jednomyslně schválila. Novelu nyní dostane k posouzení vláda a Poslanecká sněmovna. Senát navrhl zrušit pětiletou lhůtu, která uplynula počátkem září; bez toho by další krajané už nemohli o obnovení občanství požádat. Senátoři z komise pro krajany novelu předložili kvůli tomu, že informace o možnosti požádat o české občanství se ke krajanům vzhledem k rozlehlosti území, na kterém žijí, dostávala postupně. Ne všichni proto stihli získat potřebné dokumenty a o občanství znovu ve stanovené lhůtě požádat. Sněmovna podobnou iniciativu senátní komise již na jaře zamítla. Důvodem byla především snaha vyřešit tuto problematiku až příští rok, a to komplexnější vládní novelou zákona o státním občanství. Po změně vlády se senátoři rozhodli novelu předložit znovu. Norma je určena především těm, kteří odešli z Československa v posledních letech totalitního režimu a podmínky současného zákona nemohli splnit. Zákon z roku 1999 umožňoval požádat o obnovení občanství jen těm emigrantům, kteří o české občanství přišli od 25. února 1948 do 28. března 1990, a to "propuštěním ze státního svazku" nebo v souvislosti s nabytím občanství země, s níž Česko mělo uzavřenu úmluvu o zamezení vzniku dvojího občanství. Senátorská úprava tak vychází vstříc hlavně krajanům, kteří o české občanství nemohli požádat kvůli československo-americké úmluvě o naturalizaci. Úmluva, která znemožňovala vznik dvojího občanství, přestala platit až v srpnu 1997.

Česko ještě nemůže obchodovat s emisemi

Obchod s emisemi skleníkových plynů začne v Evropské unii od 1. ledna příštího roku bez České republiky. V pátek to v Bruselu oznámil evropský komisař pro otázky životního prostředí Stavros Dimas. Z 25 členských zemí EU se bude od začátku na těchto obchodech podílet jen 21 států, sdělil Dimas. Česká republika je spolu s Polskem, Itálií a Řeckem mezi čtveřicí zemí, kterých se evropský program obchodování s emisemi zatím týkat nebude, protože národní plány regulace emisí skleníkových plynů z ČR, Polska a Itálie nestihne Evropská komise vzhledem k pozdnímu dodání včas schválit. Podle českého ministerstva životního prostředí to ale neznamená, že české podniky budou z obchodování vyřazeny po celý rok. Podle Tomáše Chmelíka z MŽP dostanou firmy povolenky zpětně a celý mechanismus bude fungovat, jako by se začalo od Nového roku. "Směrnice ani nenařizuje, aby podniky povolenky dostaly hned 1. ledna. Fyzicky je na účet mají dostat nejpozději k 28. únoru, a to pouze v případě, že mají povolení k vypouštění skleníkových plynů a jsou zapsány do registru," řekl Chmelík. Vedle národního alokačního plánu, který posuzuje Evropská komise, chybí ještě Česku k rozjetí obchodu legislativa. Teprve ve čtvrtek totiž zákon o obchodování s emisemi přijal Senát. Předloha čeká na podpis prezidenta Václava Klause.

Romky si stěžují na nucenou sterilizaci

Již zhruba 50 lidí si stěžuje na nedobrovolnou sterilizaci. Ve svém prohlášení to uvedly Evropské středisko pro práva Romů (ERRC) a tři neziskové organizace z ČR. Vyzývají české státní orgány, aby oběti nedobrovolné sterilizace odškodnily. Podle zástupkyně ombudsmana Anny Šabatové pocházejí stížnosti z celé ČR. Oběti se podle Ligy lidských práv rekrutují v drtivé většině z romských žen. Jeden případ se týká muže. Podezření na nucené sterilizace Romek v Česku zveřejnilo Evropské středisko pro práva Romů. Uvedlo, že se v ČR vyskytly případy, kdy ženy nedaly k zákroku souhlas nebo k němu kývly v mezní situaci či pod pohrůžkou odebrání sociálních dávek. Z některých šetření vyplývá, že je k souhlasu s ukončením plodnosti vedla i odměna. Do roku 1991 platila vyhláška, která umožňovala vyplacení zvláštní dávky až 10.000 korun za podstoupení zákroku. Podle ERRC, Ligy lidských práv, IQ Roma Servisu a organizace Vzájemné soužití by státní orgány měly uznat, že za socialismu byla nucená sterilizace žen součástí státní politiky. Organizace tvrdí, že zákroky pokračovaly i po roce 1989. Po vládě požadují, aby rozhodla o odškodnění postižených žen a uznala, že u sterilizací hrál roli etnický původ. Stát by měl dále zaručit právo pacientů a pacientek na informovaný souhlas u všech zdravotnických zákroků. Ombudsman požádal ministerstvo zdravotnictví o posouzení lékařské dokumentace stěžovatelek i stěžovatele. Ministryně Milada Emmerová ustavila komisi, která má věc posoudit.

Střešovická nemocnice získá mezinárodní známku kvality

Ústřední vojenská nemocnice v pražských Střešovicích po čtyřech letech přestaveb, školení personálu a změn v administrativě získá mezinárodní akreditaci zaručující kvalitu a bezpečnost pacientů. Známku Joint Commission International (JCI) dostalo zatím 60 nemocnic na světě. Střešovická nemocnice je první v postkomunistických zemích, která akreditaci získala. Mezinárodní komise vyhodnotila kvalitu nemocnice minulý týden. Z 1500 ukazatelů nemocnice splnila stoprocentně 1496. Akreditaci získá nemocnice na tři roky, během nichž může komise situaci v zařízení znovu kdykoliv překontrolovat. Za tři roky experti kvalitu nemocnice opět prověří. O akreditaci usiluje ještě několik dalších českých nemocnic, například Masarykův onkologický ústav v Brně či pražská Homolka. Nejbližší nemocnice se stejnou značkou naleznou pacienti v Německu a severní Itálii. Nejvíc zařízení s akreditací JCI je nyní v Dánsku a Irsku, pacienti je naleznou také ve Švýcarsku. O známku usiluje i řada nemocnic ve Španělsku a Portugalsku. Střešovická nemocnice, kde se například léčil exprezident Václav Havel, má 684 lůžek, 790 sester a 270 lékařů. Ročně v nemocnici ošetří 650.000 lidí, 25.000 pacientů si tam pobude na lůžku. Za získání akreditace nemocnice zaplatila tři miliony korun. Nepoměrně víc musela investovat. Přestavba areálu přišla na 900 milionů korun.

Maroko zruší víza pro Čechy

Maroko zruší vízovou povinnost pro občany České republiky. Po jednání s marockým ministrem zahraničních věcí a spolupráce Muhamadem Benaissou to řekl ministr průmyslu a obchodu Milan Urban. "Hodnotím to jako vstřícné gesto marocké strany, které dokládá eminentní zájem na vytvoření silných turistických a obchodních vazeb mezi Českou republikou a Marokem," uvedl Urban. Oboustranná vízová povinnost mezi Marokem a ČR platí od roku 1992. Marocké království patří mezi časté cíle českých turistů, kteří si ale před cestou dosud museli nechat vystavit vízum.

Kvůli vadné součástce musí v ČR musí do autoservisů přes šest tisíc škodovek

Největší evropská automobilka Volkswagen svolává do servisů 290.000 dieselových vozů kvůli problémům s motorem, které by mohly vést k úniku pohonných hmot. V Česku zamíří do opraven 6190 vozů Fabia, Octavia a Superb s tříválcovými i čtyřválcovými turbodieselovými motory. Výměna vadných šroubů palivového čerpadla se celosvětově týká 36.487 vozů Škoda. Vadnou součástku má namontováno zhruba 50 procent vozů s turbodieselovými motory, vyrobenými od března do srpna 2004. Problém se týká všech značek koncernu Volkswagen, tedy VW, Audi, Seat a Škoda.

Nové stanice ČRo se zaměří na zprávy, vážnou hudbu a mladé lidi

Český rozhlas (ČRo) chystá pro vysílání v budovaných digitálních sítích tři nové programy. Jeden bude věnován pouze zpravodajství a publicistice, další má být vyhrazen vážné hudbě a třetí by měl být stanicí pro mladé posluchače. Záměr již schválila programová rada rozhlasu. Celkem Český rozhlas plánuje v každém regionu vysílat prostřednictvím šesti až sedmi stanic. Náklady na nové stanice by neměly v příštím roce přesáhnout pět milionů korun. Digitální vysílání bude možné do roku 2006 naladit zejména v Praze a Brně; počet lidí, kteří prostřednictvím takzvaných set-top boxů mohou sledovat digitální vysílání, navíc v celé republice nepřekračuje 10.000. V současné době fungují tři zkušební digitální sítě pro televizní a rozhlasové vysílání, pouze jedna z nich je však celoplošná, neboť pokrývá území se zhruba 70 procenty obyvatel ČR. Právě tuto síť zřejmě bude využívat Česká televize a ČRo. Pokud Rada pro rozhlasové a televizní vysílání dotáhne do konce již vyhlášené výběrové řízení na televizní licence, mohly by první digitální sítě s programy začít svůj regulérní provoz na konci roku 2005 či na počátku roku 2006.

Falešné SMS lze údajně posílat ze zahraničních center

Krátké textové zprávy pod cizím telefonním číslem lze podle odborníků zasílat ze zahraničních SMS center. Ta jsou totiž v některých případech otevřena například internetu nebo vytáčenému volaní z modemu. Touto cestou lze pak do systému dostat a odeslat falešnou zprávu. U domácích středisek zpráv taková možnost není. Na setkání s novináři to uvedl expert na bezpečnost informačních systémů Tomáš Rosa. Na možnost poslat zprávy pod cizími čísly upozornil programátor Tomáš Volyňský. Pochybení tuzemských operátorů vidí v tom, že falešnou zprávu doručí. Nedostatečně totiž prověřují totožnost odesílatele. Oskar podle svého mluvčího Petra Šindlera hledá řešení. Do sítě tohoto operátora je totiž možno z volně přístupné internetové stránky posílat SMS, kde se číslo odesílatele volí zcela libovolně. Podle mluvčího T-Mobile Jiřího Hájka je řešení v tom, že operátor identifikuje středisko zpráv, které posílání falešných SMS umožňuje, a požádá ho o řešení problému. Pokud je odmítnut, může přístup z tohoto centra zavřít. T-Mobile tak letos uzavřel kvůli nevyžádaným spamům tři SMS centra, v Monaku, v Indii a na Seychelách. Eurotel chce vyzvat české i mezinárodní operátory, aby k zabezpečení svých sítí přistupovali stejně odpovědně jako on. Podle ministra pro informatiku Vladimíra Mlynáře se posíláním falešných SMS musejí vypořádat především sami operátoři.

Na Pražském jaru 2005 vystoupí také jazzman Hancock

Jednou z hvězd 60. ročníku mezinárodního hudebního festivalu Pražské jaro bude v květnu 2005 americký pianista Herbie Hancock, proslulý pětašedesátiletý jazzový a jazzrockový hudebník. V Praze vystoupí s rozhlasovými symfoniky v nadžánrovém projektu. Prolínání etnických kultur se promítne i do programu dalšího koncertu, na němž zazní hudba tří kontinentů. Bude se na něm podílet bulharský vokálně-instrumentální soubor, čínské dívčí instrumentální kvarteto, syrský citerista a senegalsko- mauretánský zpěvák a kytarista Daby Touré. Na festivalu se šesti desítkami programů převažuje ovšem klasická hudba od nejstarší po současnou s hostováním renomovaných zahraničních orchestrů a komorních sdružení, řady světoznámých sólistů i mnoha předních tuzemských umělců. Zvláštní pozornost věnuje dramaturgie festivalu v příštím roce hudbě Josefa Suka a Johanna Sebastiana Bacha. Připravena jsou matiné mladých interpretů a neformální nokturna v Rudolfinu i koncert laureátů soutěže Pražského jara. Národní divadlo přispěje mimo jiné kompletním uvedením Wagnerovy tetralogie Prsten Nibelungův. V roce 2006 připomene Pražské jaro 60 let od svého prvního ročníku. Chystá k tomu výroční publikaci, CD a DVD a výstavu a také repliku tehdejšího úvodního koncertu, který tvořily skladby Josefa Bohuslava Foerstera, Otakara Ostrčila a Antonína Dvořáka. Teprve po něm následovala další den Smetanova Má vlast, která se tradičním festivalovým úvodem stala až v dalších letech.

Tatrám pomůže koncert českých a slovenských hvězd

Obnově Tater, které poničila listopadová vichřice, má pomoci benefiční koncert českých a slovenských pěveckých hvězd pod názvem Vánoce pro Tatry. Uskuteční se na zlatou neděli, tedy 19. prosince, v pražské Sazka Areně. "Tento projekt bohužel vymyslela přírodní katastrofa. Jeho ústředním motivem bude skladba Buďme si vzácní, která byla poslední federální písničkou," řekl autor projektu Peter Kršák. Účast na koncertu, jehož výtěžek má být podle organizátorů věnován především na sázení stromů a obnovení monokultury poničených lesů, přislíbili přední čeští i slovenští interpreti a také známé osobnosti. Vystoupí na něm mimo jiné Iveta Bartošová, Ilona Csáková, Marcela Březinová, Jiří Stivín, Felix Slováček, Pavel Šporcl, Soubor Lúčnice, Jana Kirchner, Petra Janů, skupina Black Milk, Lešek Semelka nebo Karel Černoch. Hostem koncertu bude také italská zpěvačka Anna Rusticano. Za vstupenky zájemci zaplatí sto korun. Celý výtěžek z jejich prodeje a také honoráře umělců budou věnovány na obnovu Tater. Pořadatelé zároveň zdůraznili, že kromě osobního příspěvku na Tatry a uměleckého zážitku si jeden z přítomných diváků v Sazka Areně odveze nový automobil. Připraveny jsou rovněž další ceny, jako mobilní telefony, poukázky na pohonné hmoty či jízda s piloty OMV Rally Teamu. Obnova lesů v Tatranském národním parku (TANAP) bude podle slovenského ministerstva zemědělství stát nejméně 1,8 miliardy slovenských korun.

Dvorský zazpívá v Praze pro nadace

Adventní koncert hvězd, který se uskuteční v Praze již podvanácté, by měl přinést sto tisíc korun Nadačnímu fondu manželů Livie a Václava Klausových a stejnou částku nadaci Harmony tenoristy Petra Dvorského. Dvorský vystoupí na tomto koncertě 12. prosince spolu s bělehradskou mezzosopranistkou Draganou Jugovičovou del Monaco a s bratislavskou sopranistkou Adrianou Kohútkovou, která zazpívá místo původně ohlášené Jany Sýkorové. Spoluúčinkovat bude s Pražskými symfoniky rovněž česká houslistka Gabriela Demeterová. Na programu je operní a operetní hudba, Dvořákovy Moravské dvojzpěvy, Rybovy pastorely a známé vánoční písně. Dvorského nadace Harmony chce dát šanci dětem s dětskou mozkovou obrnou. Podporuje rehabilitační centrum, které užívá takzvanou Vojtovu léčebnou metodu.

A jaké nás čeká počasí:

V noci i zítra bude zataženo nízkou oblačností, s mlhami a mrznoucím mrholením. Noční teploty -1 až -5 stupňů, denní -2 až +2, při slunečném počasí na horách až 8 nad nulou. Proměnlivý vítr bude mít rychlost do 15 kilometrů za hodinu.

Tolik zprávy Radia Praha