Zprávy

Poslanci schválili rozpočet na rok 2005 se schodkem 83,6 miliardy korun

Poslanecká sněmovna ve středu schválila vládní návrh zákona o státním rozpočtu na rok 2005. Stát bude v příštím roce hospodařit se schodkem 83,6 miliardy korun, příjmy mají činit 824,8 miliardy a výdaje 908,4 miliardy Kč. Zákon ještě musí podepsat prezident republiky, Senát o rozpočtu nejedná. Rozpočet ve středu v závěrečném hlasování podpořilo všech 101 vládních poslanců. Proti bylo 99 poslanců ODS a KSČM. Podle ministra financí Bohuslava Sobotky je schválený rozpočet reformní a snižuje tempo zadlužování České republiky. Vláda prý zajistila dostatek prostředků na spolufinancování evropských fondů, na vysoké školy i na rozvoj vědy a výzkumu. "Rozpočet rovněž vytváří podmínky pro přijetí eura v letech 2009 až 2010," řekl. Naopak předseda poslanců ODS Vlastimil Tlustý rozpočet kritizoval s tím, že pokračuje hospodaření státu na dluh. Podoba rozpočtu se nelíbí ani KSČM. Poslanci všech stran do rozpočtu zapracovali stovky drobných pozměňovacích návrhů. Největší diskusi vyvolal návrh předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska převést čtyři miliardy korun, původně určené v rozpočtu ministerstva vnitra na zvýšení platů policistů, na zemědělství a regionální kulturu. Sociální demokraté však Kalouska přehlasovali, část peněz půjde do rozpočtové rezervy a zbytek zatím zůstává v kapitole ministerstva vnitra. "Mám radost z toho, že rozpočet byl schválen v této podobě. Daří se nám dodržovat to, co sociální demokracie prohlásila," řekl Sobotka. Součástí deficitu na příští rok již není úhrada ztráty České konsolidační agentury ve výši 19 miliard korun, která bude nově financována vydáním dluhopisů. Včetně úhrady ztráty ČKA by se tak schodek vyšplhal nad 100 miliard korun. Zatím nejvíce peněz chybělo ve státní pokladně v loňském roce, a to 109,1 miliardy Kč. Pro letošní rok vláda počítala s deficitem 115 miliard Kč, podle posledních informací by však měl schodek díky vyšším příjmům státu lehce překročit 100 miliard korun. Schválený schodek vychází z vládní reformy veřejných financí, která by měla zbrzdit prudké zadlužování státu z posledních let. Deficity veřejných rozpočtů by měly do roku 2008 klesnout ze současných více než pěti procent na tři procenta HDP. To je podmínkou pro přijetí eura, se kterým vláda počítá do roku 2010. Opoziční poslanci kritizují vládní návrh zákona o státním rozpočtu na příští rok. Tvrdí, že není prorůstový a země díky němu nadále žije na dluh.

Novým šéfem Senátu je Sobotka z ODS, měl asi podporu ČSSD i KDU-ČSL

Novým předsedou Senátu se stal podle očekávání Přemysl Sobotka z opoziční ODS, která má v horní komoře téměř nadpoloviční většinu. V tajných volbách ve středu dalo Sobotkovi hlas 55 z 80 senátorů. Kromě jeho 35 kolegů z klubu občanských demokratů ho podpořili zřejmě také senátoři vládních KDU-ČSL a ČSSD, jak dříve naznačovali jejich představitelé. Sobotka chce jako předseda horní komory "ukázat, že Senát skutečně pracuje, že na legislativním poli má svoji pozici". "Je to úkol pro jednaosmdesát senátorů, nejenom pro mně." Bude se pokoušet i o změnu pozice Senátu, což by znamenalo i změnit ústavu, čemuž ale sněmovna není příliš nakloněna, poznamenal. Senát je podle Sobotky neúspěšnější evropskou horní komorou v počtu opravených zákonů, které si sněmovna vezme za své, neboť senátoři do změn promítají zkušenosti z praxe. Problém je ale podle něj v tom, že se o tom "skoro vůbec nic neví". "Senát - to slovo musí znít," prohlásil Sobotka. "Občana nezajímá, kde zákon vznikl, ale jaký je. Senát by měl plnit svoji roli ve prospěch občanů," dodal. Proti Sobotkovi kandidoval nestraník Josef Jařab z Klubu otevřené demokracie, získal ale důvěru jen 21 senátorů. Kromě jeho frakce mu tak zřejmě dali hlasy i členové klubu SNK a někdo z lidovců. Dva senátoři, podle spekulací možná komunističtí, nevolili nikoho, jeden hlas byl neplatný.

Senát nezvolil čtvrtého místopředsedu, Outrata neuspěl (aktualizováno o výsledek druhého kola volby místopředsedy) Senát si ve středu zvolil také čtyři místopředsedy. Nejvíce hlasů při volbě místopředsedů horní komory získali bývalý předseda senátorů ODS Jiří Liška a někdejší šéf senátorů ČSSD Petr Smutný, a to 72 hlasů. Sobotkův předchůdce Petr Pithart (KDU-ČSL) dostal 61 hlasů. Čtvrtým místopředsedou Senátu se stal Edvard Outrata z Klubu otevřené demokracie. O místo ve vedení musel nečekaně dlouho bojovat, uspěl až při třetím hlasování. V tajné volbě dostal 49 z 80 hlasů. Podle kuloárových informací mu ke zvolení narozdíl od prvních dvou kol pomohla část ODS, která má v Senátu nejsilnější zastoupení. Vedení horní komory je tak kompletní.

Sněmovna neschválila zrušení doživotní imunity zákonodárců

Poslanci a senátoři nepřijdou o doživotní imunitu. Poslanecká sněmovna ve středu neschválila vládní novelu, která měla doživotní imunitu poslanců a senátorů zrušit. Podle novely měla být imunita zákonodárců omezena jen na dobu výkonu jejich mandátů. První reakce poslanců naznačily, že mezi důvody neschválení novely patřily mimo jiné nespokojenost s úpravami imunity a navrženým rozšířením pravomocí Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ). Někteří poslanci argumentovali i tím, že z novely při jejím projednávání ve sněmovních výborech a komisích vypadlo ustanovení o přímé volbě prezidenta.

Sněmovna schválila účast českých vojáků v zahraničních misích

Účasti zhruba 850 českých vojáků v různých zahraničních operacích v příštím roce už nic nebrání. Jejich vyslání ve středu schválila Poslanecká sněmovna. V listopadu je podpořil i Senát. Právě souhlas obou komor byl k zapojení českých vojáků do zahraničních operací nezbytný. Čeští vojáci se zapojí do operace Evropské unie v Bosně a Hercegovině, do mise v Afghánistánu a operací sil rychlé reakce NATO. V Iráku bude působit polní chirurgický tým. Až 100 příslušníků iráckých ozbrojených sil bude moci cvičit v Česku. Již v listopadu schválily obě komory prodloužení české vojenské mise v silách KFOR v Kosovu.

Záchrannou službu čekají personální změny, ředitel zůstává

Pražskou záchrannou službu čekají v nejbližší době personální změny a další úpravy. Počítá s nimi plán řešení nynější napjaté situace, který vypracoval ředitel služby Zdeněk Schwarz. Sám ve svém křesle zůstává. Primátor Pavel Bém (ODS) ČTK řekl, že od ředitele zatím nic nedostal. Připomněl, že výsledkem jeho schůzky se Schwarzem minulou středu byly dva úkoly: zklidnit napětí v záchranné službě a připravit do konce tohoto týdne návrh střednědobého řešení v personální oblasti. "V pátek máme naplánovanou schůzku, tam se budu s panem ředitelem bavit dál," uvedl Bém. Případné odvolání ředitele z funkce je podle něho předčasná otázka. Část zaměstnanců služby si již několik měsíců stěžovala na šikanu. Tvrdila, že podmínky řadových pracovníků jsou neúnosné. Za zveřejnění informací o poměrech jim prý hrozila výpověď. Petici s výhradami vůči vedení podepsalo 130 ze 490 zaměstnanců. "Budou vypsána dvě výběrová řízení na vedoucí zaměstnance, na které kritika nejvíc padala a k jejichž práci a vystupování byly největší výhrady," řekl ČTK ředitel pražské záchranné služby. Uvedl, že novou šéfovou a osazenstvo má již také sekretariát. Další konkurz má zajistit záchranné službě nového personálního náměstka.

Počet žádostí o půjčky přesáhl 4000, zřejmě třetina bude vyřazena

Počet žádostí o zvýhodněné půjčky na pořízení vlastního bydlení přesáhl hranici 4000. Z toho zřejmě třetina bude dočasně či trvale vyřazena většinou kvůli chybějícím podkladům, nebo nesprávnému účelu použití, řekl ČTK mluvčí ministerstva pro místní rozvoj František Tlapák. "Nápor žádostí klesá, každým dnem jich je méně," dodal mluvčí. Ve středu jich Státní fond rozvoje bydlení, který žádosti přijímá, obdržel 504, v úterý to bylo 673 žádostí. O půjčky je možné žádat od minulého čtvrtka. Celkem stát na tyto účely poskytne letos a příští rok 1,9 miliardy korun, což stačí pro asi 6300 lidí. Pokud by zájem o půjčky pokračoval, obrátí se ministerstvo pro místní rozvoj na banky. Státní podpora by spočívala v dotacích k části úroků z úvěru.

ÚS zrušil část trestního řádu; stížnosti na pokuty má řešit soud

Ústavní soud (ÚS) ve středu zrušil část trestního řádu, která obsahuje postup při podání stížnosti na usnesení policie či státního zástupce o pokutě. Příště by měl o veškerých stížnostech na pokuty rozhodovat vždy soud. Dosud posuzuje stížnost na pokutu, kterou udělil policista, jeho nadřízený, v případě odvolání státní zástupce. Podle ÚS je to v rozporu s Úmluvou o ochraně lidských práv a svobod. Úmluva každému člověku zaručuje právo na to, aby jakákoliv stížnost vztahující se k jeho trestnímu obvinění byla projednána nezávislým a nestranným tribunálem, upozornil ústavní soudce Miloslav Výborný. Návrh na zrušení podal plénu čtvrtý senát soudu. Janu Navrátilovi ze Zlína hrozila za to, že nedodal včas účetní dokumentaci své firmy, pokuta až 50 000 korun. Nakonec mu policejní vyšetřovatel vyměřil pokutu 20 000 korun. Navrátil se proti ní odvolal, ale ani státní zástupce mu nevyhověl. Obrátil se tedy na ÚS s tím, že nyní není možnost domáhat se spravedlnosti u soudů. Senát ÚS přerušil jednání a nechal věc rozhodnout plénum. Soud považuje uložení pořádkové pokuty, která může být až ve výši 50 000 korun, za rozhodnutí o trestním obvinění. Proto je nutné, aby o stížnostech proti nim mohl rozhodnout nezávislý soudní orgán, uvedl mluvčí ÚS Michal Spáčil. Ústavní soudci upozornili, že pořádkové pokuty mohou být vydávány na základě volného uvážení, takže není vyloučeno, že mohou být zneužity k diskriminaci osob.

Policie viní muže z Lounska, že připravil stát o 12 milionů korun

Finanční policie obvinila padesátiletého muže z Lounska za daňový únik přes 12 milionů korun. Podnikatel, který obchoduje na území Ústeckého, Královéhradeckého a Olomouckého kraje, podle komisaře v letech 1999 až 2001 vědomě neúčtoval prodané zboží. Ve svém účetnictví evidoval jen část dokladů s minimálním dopadem na daňovou povinnost, informovala ČTK mluvčí policejního prezidia. Obviněný je vyšetřován na svobodě, v případě prokázání viny mu hrozí až dvanáctiletý trest. Na odhalení případu spolupracoval s policií Finanční úřad v Žatci na Lounsku.

Brankář Petr Čech vyhrál podzimní část českého Zlatého míče

Dvaadvacetiletý brankář fotbalové reprezentace Petr Čech se stal vítězem podzimní části novinářské ankety Zlatý míč České republiky. Výsledky ve středu zveřejnili zástupci Klubu sportovních novinářů, kteří anketu již devátým rokem pořádají. Na druhém místě skončil obhájce trofeje Pavel Nedvěd z Juventusu Turín, třetí je liverpoolský kanonýr Milan Baroš. Celkový vítěz ankety bude znám v červnu. Body z podzimu a jara se sčítají a Čechův náskok není nijak velký. Od hlasujících nastřádal 1111 bodů, zatímco pětinásobný držitel ceny Nedvěd má pouze o 83 bodů méně. Ani odstup třetího Baroše není výrazný. Čecha vítězství potěšilo. "Fotbalový podzim se mi povedl a jsem rád, že mé výkony nezůstaly bez odezvy. Vážím si toho, že za mnou zůstala řada vynikajících hráčů. S prvním místem jsem skutečně nepočítal," uvedl brankář na vlastních internetových stránkách, které hodlá po současných problémech s médii využívat jako jediný oficiální zdroj svých vyjádření. Sám by prý jako nejlepšího českého fotbalistu vybral Pavla Nedvěda. "A za Méďu bych pak zařadil Marka Jankulovského, a hodně vysoko bych hodnotil Jirku Jarošíka, který je podle mě jedním z nejlepších, možná vůbec nejlepším hráčem ruské ligy," uvedl Čech. V jedenáctce nejlepších jsou také další členové národního týmu, počínaje Markem Jankulovským a konče náhradním gólmanem Jaromírem Blažkem. Vedle něho se mezi elitu dostal z obvyklých náhradníků v Brücknerově týmu už pouze nejlepší ligový kanonýr Tomáš Jun. Třetím zástupcem české ligy ve vybrané společnosti je další sparťan Karel Poborský, který skončil na pátém místě.

Basketbalistky Brna vyhrály v Evropské lize v Záporoží 88:61

Brněnské basketbalistky zvítězily ve svém šestém utkání v Evropské lize v ukrajinském Záporoží nad domácí Kozačkou 88:61. České mistryně si tak udržely vedení ve skupině A.

Počasí

Zataženo nízkou oblačností, ojediněle mrznoucí mlhy, mrznoucí mrholení nebo slabé sněžení. Na horách a místy i jinde polojasno. Odpolední teploty -4 až nula, na horách kolem +4.