Zprávy

Policie na mítinku KSČM v Praze zadržela dva protikomunistické aktivisty

Na pražské Letné zadržela policie aktivistu Jana Šinágla, který se v neděli během projevu šéfa strany Miroslava Grebeníčka vmísil do prvomájové demonstrace KSČM. Poté policisté zajistili i dalšího muže, který jejich autu propíchal pneumatiky a poškodil dveře. Podle režiséra Martina Vadase, který podal na policii kvůli zákroku trestní oznámení, se jedná o studenta Martina Dufka z Brna. Podle policie demonstrující narušili povolenou akci, zatímco jejich shromáždění nebylo ohlášeno. Šinágl se měl podle policie dopustit dvou přestupků, proti veřejnému pořádku a proti právu shromažďovacímu; Dufek byl obviněn z trestných činů poškozování cizí věci a výtržnictví. Zadržení aktivistů provázela vlna protestů dalších odpůrců komunismu. Mezi komunisty a jejich stoupence se snažili vmísit i další účastníci. Jiní se snažili přiblížit k tribuně a pískali na píšťalky nebo diskutovali s vesměs staršími účastníky oslavy. Protikomunistických demonstrantů se na Letné v místě bývalého Stalinova pomníku sešly dvě desítky. Jedním z řečníků, kteří varovali před komunismem, byl Milan Paumer, který počátkem 50. let společně s bratry Mašíny uprchl z komunistického Československa do západního Berlína. "Zatím je to začátek, bouchačky jsme ještě nevytáhli," prohlásil Paumer.

Sociální demokracie slavila 1. máj na Výstavišti

Na pražském Výstavišti se v neděli sešli členové a příznivci sociální demokracie, aby oslavili Svátek práce. Předseda pražské ČSSD Petr Hulinský odhadl, že jich bylo kolem 1800. Expremiér a předseda strany Stanislav Gross se vůbec neobjevil. Nynější premiér Jiří Paroubek účastníky oslav přesvědčoval, že sociální demokracie chce veřejné blaho a lidskou důstojnost. K tomu má podle něj sloužit hospodářský růst a zahraniční investice. Evropský poslanec za ČSSD Libor Rouček připomněl první výročí vstupu do Evropské unie. Hospodářství podle něj přes všechny pesimistické předpovědi roste rychleji než evropský průměr a i inflace je nižší. Účastníci oslavy mohli obdivovat Křižíkovu fontánu a úryvky z Novosvětské symfonie Antonína Dvořáka. Ze Slovenska si sociální demokraté pozvali folklorní soubor Lúčnica.

Policie v Brně zabránila střetu mezi neonacisty a anarchisty

Brnem v neděli za zpřísněných bezpečnostních opatření prošlo na 250 neonacistů. Pochod předem ohlásili jako protest studentstva. Sjeli se na něj z Jihlavy, Českých Budějovic, Blanenska i Prahy. Přijelo jich ale podstatně méně, než policie očekávala. Průvodu se snažila zabránit výzva, kterou sepsala židovská obec, romské spolky a některé známé osobnosti. Akce ale ze zákona nemohla být zrušena. V centru města neonacistům zastoupilo cestu asi 30 aktivistů s nápisem "Stop Nazi". Protože ulici nechtěli vyklidit, policie je musela vytlačit až do půl kilometru vzdáleného parku na Moravském náměstí. Průvod pak bez výtržností prošel městem a po 14:00 skončil u železničního nádraží. Do akce se zapojily stovky policistů z celé Moravy. V ulicích bylo 20 jezdců na koních, policie využila vrtulník a v pohotovosti bylo i vodní dělo. Během protestního pochodu neonacistů byli napadeni tři anarchisté. Střet se odehrál na místě, kudy průchod neprocházel. Policie se tak o útoku dozvěděla dodatečně. Z dostupných informací vyplývá, že trojici napadla skupinka neonacistů. Ti vykřikovali, že chtějí pomstít svého kamaráda. Podle Martina Kratochvíla z nacionalistického hnutí Národní odpor ho spolu s jeho dvěma přáteli v úterý zbila skupina deseti anarchistů z Prahy. Konflikt se odehrál v Brně- Židenicích. Mladík při něm upadl do komatu, z něhož se sice již probral, jeho stav je ale vážný.

Nacionalisté v Praze protestovali proti Evropské unii

Rok od vstupu Česka do EU si u pomníku Jana Husa na pražském Staroměstském náměstí připomněly nacionalistické strany a hnutí. Účastníci demonstrace kritizovali přijetí evropské ústavy. "Stojíme před referendem, kde musíme jednoznačně a všichni říct své rozhodné ne," řekl Jan Skácel, mluvčí pětice stran, které chtějí za rok sestavit společnou kandidátku pro parlamentní volby. Představitelé sdružení, která chtějí kandidovat pod hlavičkou Národní strany, podle Skácela zapomněli na "drobné osobní nesváry". S českými vlajkami a transparenty ve tvaru štítů potištěných hesly proti EU poté pochodovali Starým Městem a skandovali hesla "Nic než národ", "Čechy Čechům" a "Nechceme Brusel". Organizátoři odhadli, že se shromáždění zúčastnilo přes sto lidí, podle policistů jich však bylo kolem padesáti. Policisté celou akci monitorovali, na rozdíl od komunistické demonstrace však proti nikomu nezasáhli.

Paroubek a Tlustý se přeli, zda je ČR policejní stát

Zatímco opoziční ODS má obavy z toho, že v Česku vzniká policejní stát, nový premiér a místopředseda ČSSD Jiří Paroubek považuje zemi za jednu z nejsvobodnějších na světě. Argumenty občanských demokratů, kteří dlouhodobě kritizují práci policie a ministerstva vnitra, označil v České televizi za směšné. Spíše je podle něj reálnější vláda jedné strany, pokud by ODS vyhrála příští volby do sněmovny. Sociální demokracie podle premiéra neměla a nemá žádné páky, jak v zemi zavést nějakou diktaturu, i kdyby třeba chtěla. ODS podle něj ovládá Senát a kraje, její čestný předseda je prezident, v Ústavním soudu i vedení centrální banky převládají konzervativci. Vlastimil Tlustý namítl, že ani jedna ze zmíněných institucí neřídí policii. Expremiér a předseda ČSSD Stanislav Gross minulý týden naznačil, že události, které vedly k jeho demisi, byly výsledkem účelové kampaně. Celou věc by podle Grosse měly prověřit příslušné orgány. Paroubek řekl, že v žádném případě nemíní v tomto směru úkolovat tajné služby. Ovšem i on považuje okolnosti vládní krize za cílenou diskreditační kampaň. Nemá sice jasné důkazy podporující toto tvrzení, věří ale, že se časem objeví.

Ubytovací služby by měly zůstat ve snížené sazbě DPH

Ubytování v hotelích, penzionech a ubytovnách by i po 1. lednu 2006 mělo zůstat ve snížené pětiprocentní sazbě daně z přidané hodnoty. Premiér Jiří Paroubek to v neděli řekl v pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Podle něj nižší sazba DPH přispívá k nárůstu návštěvnosti České republiky. Bude proto ve vládě prosazovat prodloužení platnosti této nižší sazby. "Díky tomu, že jsme ponechali ubytovací služby v nižší sazbě, jsme podnítili nárůst návštěvnosti v loňském roce meziročně o 20 procent a letos očekáváme o deset až 15 procent," uvedl Paroubek. Změnu sazby daně u stravování vyžadovala po Česku Evropská unie. I v EU se však objevují snahy, především ze strany Francie, vrátit restaurace do snížené sazby. Změnu sazby daně v případě ubytovacích služeb unie nevyžaduje. Zvýšením sazby na ubytovací služby na 19 procent by hoteliéři platili jednu z nejvyšších daní v Evropě. Již dříve uvedli, že by to omezilo jejich konkurenceschopnost, tím i zájem zahraničních turistů o Česko. Českou republiku by letos mohlo podle odhadu vládní agentury CzechTourism navštívit o osm až devět procent více turistů než loni. Mohlo by jich být více než 8,5 milionu. Podle oficiálních statistik a výpočtů CzechTourismu loni přijelo do Česka 7,9 milionu cizinců, což bylo o 19,4 procenta víc než v předchozím roce.

V Paramu Pardubice vybuchla nádrž s asfaltem

V pardubické rafinerii Paramo vybuchla v neděli po 04:00 nádrž s asi 150 tunami asfaltu. Následný požár se čtyřem jednotkám hasičů podařilo dostat pod kontrolu po třech hodinách a potom úplně uhasit. Při explozi a požáru nebyl nikdo zraněn. Škodu hasiči předběžně vyčíslili na dva miliony korun. Příčiny výbuchu nejsou známy, řekla mluvčí pardubických hasičů Vendula Horáková. Paramo uvedlo, že požár neohrozil bezpečnost dalších provozů podniku ani jeho okolí. "Šlo o skladovací nádrž vyrobeného asfaltu. Technologii výroby se nic nestalo," řekla mluvčí Parama. Naposledy v Paramu hořelo v dubnu 2001. Oheň tehdy zachvátil reaktory oxidace asfaltu a škoda činila téměř osm milionů korun. Příčinou požáru byla netěsnost na potrubním rozvodu horkého asfaltu, který vytekl a na vzduchu se vzňal. Paramo je součástí holdingu Unipetrol, jehož státní většinový podíl by měla brzy získat Polská petrochemická skupina PKN Orlen. Loňský hrubý zisk Parama činil 192 milionů korun.

ČRo spustil vysílání dvou nových stanic, zatím přes internet

Český rozhlas v neděli spustil dvě nové stanice, zatím však jen prostřednictvím internetu. Vysílat začíná zpravodajská stanice Rádio Česko, dříve pracovně nazývaná D- Žurnál, a stanice D-Dur, zaměřená na vážnou hudbu. Rozhlas plánuje, že se obě stanice v budoucnu objeví v chystaném digitálním vysílání. Rádio Česko bude vysílat zpočátku pouze ve všední dny od 06:00 do 10:00, mimo tuto dobu bude na adrese www.rozhlas.cz/radiocesko program Radiožurnálu. Rádio Česko nabídne zprávy každou čtvrthodinu, chybět nebudou specializované relace, rozhovory, komentáře a další aktuální publicistika. Vysílat se budou také přímé přenosy z důležitých událostí. Stanice D-Dur bude vysílat nepřetržitě 24 hodin denně s minimálními moderátorskými vstupy. Program bude zaměřen na hudbu od dob renesance po současnost. Prostor ve vysílání, které je možné nalézt na adrese www.rozhlas.cz/d-dur, dostanou i nahrávky nejmladší generace interpretů. Český rozhlas připravil dvě nové stanice v souvislosti s nastupující digitalizací. Posluchačům má v budoucnu přinést mnohem kvalitnější příjem zvuku i doprovodné služby, například podrobné informace o právě vysílaných pořadech. Rozhlas také chystá stanici zaměřenou na vědu s názvem Leonardo a hudební stanici zaměřenou na mladé posluchače.

ČT v pondělí spustí zpravodajský kanál ČT24

Česká televize v pondělí ve 13:00 spustí svou zpravodajskou stanici ČT24. V éteru ji bude možné sledovat prostřednictvím satelitní a kabelové sítě, a to nejprve ve zkušebním, osmnáctihodinovém denním režimu. Celých 24 hodin denně bude stanice vysílat od podzimu. On-line vysílání nové stanice bude možné sledovat i skrz internetový portál www.ct24.cz. Šéfredaktor zpravodajství ČT Michal Petrov řekl, že televize postavila vysílací schéma tak, aby kdykoliv jej kdykoliv mohla přerušit a dát divákům aktuální informace. Hlavní osou schématu budou zprávy, které bude ČT24 vysílat každou hodinu. Mezi nově vyráběnými pořady vysílacího schématu budou i tři ekonomické, a to každý všední den o celkové délce 75 minut. Přibude půlhodina pro regiony či sport, o víkendech se objeví půlhodinový magazín vědy a techniky Prizma a další. Zpravodajská stanice také ve všedních dnech nabídne přímý přenos Interview BBC Václava Moravce z pražského studia BBC. Některé pořady pak bude ČT24 sdílet s prvním programem ČT, například Dobré ráno či večerní hlavní zpravodajský blok od 19:15 do 20:00. Ředitel zpravodajství Zdeněk Šámal řekl, že v ČT24 uvažuje i o každodenních souhrnech zpráv v anglickém jazyce pro cizince žijící v České republice.

Vyšetřování letecké nehody na Šumpersku potrvá zřejmě týdny

Zřejmě několik týdnů potrvá vyšetřování sobotního leteckého neštěstí u Hraběšic na Šumpersku, kde se zřítil větroň a na místě zahynul jeho devatenáctiletý pilot. Policie čeká na odborné expertizy. Uvedl to Josef Procházka z Ústavu pro zjišťování technických příčin leteckých nehod. Pilot letěl ze šumperského letiště, kde se konaly závody v plachtění. Při pádu mladík utrpěl těžká poranění hlavy, břicha a končetin, lékař mu už nemohl pomoci. Podle pracovníků letiště byl pilot talentovaným letcem. Na kluzácích nalétal 160 hodin. Od loňského roku byl členem Aeroklubu Šumperk. V sobotu se zúčastnil závodů Jarní pohár Jeseníků 2005, které pořádal Aeroklub Šumperk.

Kosmonauti z Hvězdného městečka se budou léčit v Teplicích

Do lázní v Teplicích budou jezdit na léčení a rehabilitace kosmonauti z Hvězdného městečka, které je hlavní základnou ruského vesmírného programu. Ředitel lázní Karel Weigl podepsal se zástupci městečka smlouvu o dlouhodobé spolupráci. "Lázně se tak staly hlavním poskytovatelem rehabilitace kosmonautů před a po kosmických letech," řekla mluvčí lázní Dorothea Kresslová. Pro lázně budou Rusové významnou klientelou. Kromě kosmonautů by do Teplic měli na podzim přijet ruští železničáři. Ruská železnice je jedním z největších monopolů na světě, pracuje u ní asi 1,5 milionu lidí. Dosud se Rusové v Česku léčili hlavně v Karlových Varech a v Mariánských Lázních. Teplické lázně ročně navštíví ročně zhruba 20.000 klientů. Polovina je Čechů, polovina cizinců. Zhruba 75 procent příjmů mají lázně právě od cizinců, kteří si pobyt většinou plně hradí ze svého. Mezi návštěvníky ze zahraničí převažují Němci, následují Finové a Dánové.

V rožnovském skanzenu postavili vysokou máj

V rožnovském skanzenu v neděli, poprvé po dlouhé zimě, ožila Valašská dědina. Původní valašská stavení obydleli "hospodáři" a "hospodyně", kteří tak připomněli dřívější život na vesnici. Kromě tradičních řemesel si návštěvníci prohlédli také stavění máje. Na Valašsku se v minulosti stavěly tři typy májí: máj pro dívku provinilou proti mravopočestnosti, pro zamilovanou dívku a hlavní vysoká máj. "Letos bude stát ve Valašské dědině pouze hlavní vysoká máj, kterou postavili členové folklorního soubor Beskyd z nedalekého Zubří," řekl pracovník muzea Radoslav Vlk. Valašská dědina je nejrozsáhlejším areálem Valašského muzea v přírodě. Hospodářské usedlosti, salašnické stavby, mlýn a kovárna jsou umístěny v krajině, která svou členitostí připomíná mnohé vesnice na úbočích Beskyd. První objekty zde stály již v roce 1962. Interiéry obytných domů zachycují způsob bydlení od poloviny 19. století v různých sociálních vrstvách. Muzeum nyní připravuje dostavbu areálu. Postupně zde vyroste obec z Těšínska, v jádru postaví rekonstruované usedlosti z Nového Hrozenkova.

Keltský svátek Beltine slavilo v Náměšti nad Oslavou 2500 lidí

Na 2500 lidí se o víkendu zúčastnilo 11. ročníku svátku keltské kultury Beltine 2005 v Náměšti nad Oslavou na Třebíčsku. Od sobotního večera až do nedělního poledne mohli poslouchat keltskou a irskou hudbu při vystoupení 15 českých i zahraničních kapel. Viděli také ukázky bydlení v keltské vesnici, dobového oblečení i řemesel. V areálu keltské vesničky v zámeckém parku rozbalili své stánky hrnčíři, kováři, výrobci šperků i hudebních nástrojů. Na organizaci Beltine se kromě pořádajícího Bratrstva Keltů podílelo i náměšťské kulturní středisko. V minulých letech se Beltine na Vysočině uskutečnil ve Žďáru nad Sázavou a Telči na Jihlavsku.

V rájeckém zámku jsou vystaveny desítky svatebních šatů

Na zámku v Rájci na Blanensku jsou po celý týden vystaveny desítky svatebních šatů všeho druhu a zdobí je klasické svatební květinové vazby. Kromě šatů jsou v zámku vystaveny i další součástky svatebních modelů, jako boty, kabelky, závoje, svatební korunky nebo šperky. Letos nechala dokonce kastelánka napéct i svatební cukroví, které zdobí stoly v četných zámeckých komnatách. Výstava končí 8. května a památkáři do té doby očekávají až 2000 turistů. Za prohlídkami zámku míří každý rok do Rájce asi 30.000 turistů. Objekt patří k nejvýznamnějším památkám na Blanensku a postaven byl v 18. století. Je v něm i obrazárna a jeho součástí je park. O vrácení památky v uplynulých deseti letech marně usilovali potomci šlechtického rodu Salmů, jemuž byl po druhé světové válce zabaven na základě Benešových dekretů.

Čeští hokejisté vstoupili do MS výhrou 3:1 nad Švýcarskem

Hokejisté České republiky porazili ve svém úvodním vystoupení na mistrovství světa Švýcarsko 3:1. Góly českého týmu vstřelili Prospal, Jágr a František Kaberle. Ve druhém utkání v základní skupině D se ve úterý utkají s Německem.

Tenistka Šafářová zvítězila v turnaji WTA

Lucie Šafářová je první českou tenistkou, která letos vyhrála turnaj WTA Tour. Osmnáctiletá Brňanka prošla v portugalském Estorilu z kvalifikace až k titulu. Šafářová ve finále porazila Číňanku Na Li 6:7, 6:4, 6:3 a při své teprve třetí účasti v hlavní soutěži podniku WTA získala první titul. Za triumf získala 22.000 dolarů, podle svých slov nádherný pohár a zlatý prsten. "To je zvláštní a krásný dárek," řekla Šafářová. V žebříčku WTA se Šafářová posune ze 154. místa na dohled první stovky. Hlavní soutěž French Open sice nestihne, ale Wimbledonu už ano. V únoru Šafářová vyhrála turnaj kategorie ITF s dotací 25.000 dolarů v italském Capriolu a o měsíc později stejnou akci v americkém Reddingu. Šafářovou vede trenér David Kotyza a hráčka se snaží o rychlou hru.

Šikulová skončila na Světovém poháru třetí

Sportovní gymnastka Jana Šikulová obsadila na Světovém poháru v Gentu ve cvičení na bradlech třetí místo. Prvenství si vybojovala Elizabeth Tweddleová z Velké Británie. Šikulová byla v sobotní kvalifikaci na bradlech druhá, v nedělním finále ji vedle vítězné Tweddleové o pouhých 25 tisícin bodu předstihla ještě Španělka Laura Camposová. "Jana opět odvedla vynikající výkon a jen potvrdila, že patří do absolutní špičky. Už pošesté za sebou se ve Světových pohárech probojovala do finále na bradlech," řekl trenér českých sportovních gymnastek Stanislav Vyzina. Další český reprezentant David Vyoral skončil ve finále prostných pátý.

A jaké bude počasí?

V noci jasno až polojasno, nejnižší teploty 13 až 9 st.C. Během dne čekáme polojasno s ojedinělými přeháňkami nebo bouřkami, nejvyšší teploty 25 až 29 stupňů.

Tolik zprávy Radia Praha.