Zprávy

Stát bude na schůzce s OKD usilovat o další těžbu v dole Paskov

Stát bude na úterní schůzce s OKD usilovat o prodloužení těžby v dole Paskov nejméně do roku 2016, na kterou by však nedoplácel. Shodli se na tom poradci prezidenta Miloše Zemana. Novinářům to po několikahodinovém jednání, na němž se probíralo celkem pět možných variant řešení problému, řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Jaroslav Zavadil. Majitel dolu v týdnu oznámil, že jej chce zavřít do konce roku 2014. Úterní schůzky by se za stát měl zúčastnit Zeman, premiér v demisi Jiří Rusnok a ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala, jednat budou s manažery OKD a společností NWR, které OKD patří. Podle Zavadila ale bude rozhodující až schůzka s majiteli NWR. Zavadil zároveň novinářům řekl, že spolumajitel OKD Zdeněk Bakala poslal Zemanovi dopis, ve kterém ho požádal o schůzku. Uskutečnit by se mohla do 14 dnů, řekl Zavadil.

LN: Z ministerstva zdravotnictví odchází náměstek Nosek

Z ministerstva zdravotnictví odchází náměstek Petr Nosek, jehož konec žádal krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů. Píší to Lidové noviny (LN). Nosek končí podle ministra Martina Holcáta po vzájemné dohodě. Náměstek zřejmě opustí i post předsedy správní rady Všeobecné zdravotní pojišťovny (VZP). Krizový štáb nemocnic, odborů a pacientů vyzval v úterý otevřeným dopisem Holcáta, aby odvolal své náměstky Noska a Martina Plíška. Podíleli se totiž na tvorbě úhradové vyhlášky, která podle štábu ruinuje nemocnice. Že na ministerstvu skončí i náměstek Plíšek, šéf úřadu nevyloučil, ale za Plíška prý nemá náhradu. Nosek by měl po odchodu z funkce náměstka opustit i post šéfa správní rady VZP. LN to řekli další členové rady Michal Sojka a Jiří Skalický.

Pětice magistrátních úředníků stane před soudem v kauze opencard

Před Městským soudem v Praze stane v pondělí pět bývalých úředníků pražského magistrátu, kteří jsou obžalováni v kauze opencard. Státní zástupkyně je viní z toho, že před více než pěti lety uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy, čímž hlavnímu městu způsobili škodu v řádu desítek milionů korun. Pětice někdejších magistrátních úředníků už z dřívější doby čelí podezření, že v několika zakázkách zvýhodnila firmu Haguess, a způsobila tak hlavnímu městu škodu za desítky milionů korun. Obžaloba je viní z porušování závazných pravidel hospodářského styku a porušování povinnosti při správě cizího majetku. Mezi stíhanými je například někdejší šéf odboru informatiky Ivan Seyček, kterému hrozí až osmileté vězení. Úředníci z doby, kdy Praze vládl tehdejší primátor Pavel Bém (ODS), byli odpovědní za řádný průběh veřejné zakázky, v letech 2006 a 2007 ale podle státního zastupitelství uzavřeli pro Prahu nevýhodné smlouvy. V rozporu se zákonem prý vybrali na projekt servisního kartového centra společnost Haguess, která nesplnila podmínky zadávací dokumentace.

Extremistů se v Přerově sešlo asi jen 50, pochod městem odvolali

Demonstrace pravicových extremistů v Přerově byla zhruba po 40 minutách ukončena, ohlášený pochod městem se nekonal. Radikálů se na náměstí T. G. Masaryka sešlo asi jen 50. Druhého shromáždění proti neonacismu na náměstí Fr. Rasche se zúčastnila zhruba stovka osob, z toho 80 bylo přerovských Romů. Organizátoři shromáždění na náměstí T. G. Masaryka svou akci nazvali "Protest proti kriminalitě, porušování zákonů ze strany policie a za práva všech slušných občanů této země". Po proslovu se měli účastníci vydat na pochod, jehož trasa vedla i kolem romských lokalit. Organizátoři chtěli původně projít centrem menšinové komunity v ulicích Kojetínská a Škodova, zhatila jim to ale oprava komunikací. Pochod magistrátu nahlásil Pavel Matějný, bývalý exponent Dělnické strany a nyní funkcionář nového uskupení Čeští lvi. Druhé shromáždění svolal občan Přerova jako "Protest proti neonacismu a za soužití bez násilí". Uskutečnilo se na náměstí Fr. Rasche. Účastníci vyslechli proslovy, akci doprovázela i hudební produkce.

Češka stráví osm měsíců v britském vězení za fingované svatby

Na osm měsíců do vězení poslal v pátek britský soud Češku a Slovenku za účast na fingovaných svatbách, které umožňovaly pákistánským mužům ilegálně získat povolení k trvalému pobytu v Británii. Podle vydání britských listů Yorkshire Post a Express je tak stihl osud dalších devíti falešných nevěst ze střední a východní Evropy, včetně další české občanky. Odsouzené ženy, 29letá Češka a 51letá Slovenka, byly součástí mezinárodního gangu 17 osob, které organizovaly podvodné svatby a které byly odsouzeny k úhrnnému trestu 27 let a osmi měsíců vězení. Páteční rozsudek vynesl soud v středoanglickém Sheffieldu. České a slovenské "nevěsty" létaly z Británie do Pákistánu, kde měly za úplatu domluvené fingované svatební obřady. Pákistánští muži si pomocí fingovaných svateb kupovali možnost trvalého pobytu, kterou získali jako manželé obyvatelek EU. Placené svatby zahrnovaly mimo jiné i "novomanželskou" fotografii, která měla usnadnit získání víza, stejně jako falešné dokumenty potvrzující, že žena bude svého manžela v Británii podporovat.

První den Dnů NATO na letišti v Mošnově navštívilo 54.000 lidí

První den Dnů NATO a Dnů Vzdušných sil Armády ČR, které se konají na letišti Leoše Janáčka v Mošnově na Novojičínsku, navštívilo podle policie 54.000 lidí. Řekl to mluvčí akce Jaromír Krišica. V loňském roce vidělo akci během dvou dnů zhruba 208.000 lidí, sobotní návštěvnost podle pořadatelů ovlivnilo proměnlivé počasí. Návštěvníci viděli například ukázku tankování za letu nebo vystoupení španělské vrtulníkové akrobatické skupiny Patrulla ASPA. Mezi statickými ukázkami na zemi dominoval obří transportní letoun An-124 Ruslan. Po mnoha letech, pravděpodobně poprvé od rozdělení Československa, mohli lidé vidět společný průlet českého a slovenského letectva. Vojáci si tím připomněli 20. výročí vzniku vzdušných sil obou samostatných států. Letošní ročník Dnů NATO v Mošnově je podle něj pro diváky zajímavý například tím, že zde armáda ukazuje přes 70 typů letecké techniky.

Praha se proměnila v místo sousedského setkávání

Praha se na desítkách prostranství proměnila z anonymního velkoměsta na místo sousedského setkávání. Ulice hlavního města po celý den oživila pouliční hudba, ochutnávky exotických jídel, divadelní představení nebo soutěže. Své okolí se lidé pokusili proměnit alespoň na jeden den v rámci akcí Zažít město jinak, Nábřeží žije a Živé město. K sousedské slavnosti Zažít město jinak se připojili Pražané po celém městě, letos se koná na téměř 40 místech hlavního města. Cílem akce je ukázat, jak by ulice mohly vypadat, kdyby v nich na chvíli utichl automobilový provoz. Například na Žižkově se lidé mohli stát součástí animovaného klipu, v Dejvicích byla připravena soutěž o nejlepší domácí chléb a ve Vršovicích na kostelních schodech filmová projekce. V Libni proběhlo barvení kol narůžovo a ve Vršovicích se lze zapojit do kultovního závodu do kopce Krymskou ulicí. I přes chladné a zamračené počasí se na festival vydaly tisíce lidí, nejvíce procházejících se Pražanů všech věkových kategorií korzovalo především na Smetanově nábřeží, v Americké ulici nebo v Branické ulici.

Zahradu Čech letos v Litoměřicích navštívilo přes 80.000 lidí

Osmidenní výstavu Zahrada Čech, která skončila v Litoměřicích, navštívilo 80.000 lidí. Je to asi o 10.000 méně než loni, organizátoři jsou přesto spokojeni. Největší zájem byl podle ředitele výstavy Jiřího Škvora o stromky a keře, sazenice růží i jahod, spokojeni mohli být prodejci s občerstvením. Na 37. ročníku se prezentovalo 370 vystavovatelů, loni jich bylo o 20 méně. Zhruba 180 prodejců letos nabízela zahradní a lesní techniku, zahradní keramiku, závlahy, skleníky i zahradní nábytek. Dalších 45 prodejců se prezentovalo se zahradnickým sortimentem. I přes širší nabídku nebylo tolik návštěvníků jako v minulosti, kdy dorazilo i přes 100.000 lidí. Podle ředitele ale klesající zájem o výstavy je celorepublikový problém, za menší návštěvností letošní Zahrady Čech je zřejmě i nepřízeň počasí.

Zima a déšť lidi od návštěvy Ještědu neodradil, lákal vysílač

Davy lidí na vrchol Ještědu v sobotu přilákaly oslavy 40 let od otevření místního hotelu s vysílačem. Unikátní hyperboloidní stavba, za kterou dostal Karel Hubáček prestižní mezinárodní Perretovu cenu, je od roku 2006 národní kulturní památkou a lidé ji zvolili českou stavbou století. Obdiv sklidil zrestaurovaný salonek v hotelu, který vypadá dnes stejně jako v době otevření unikátní stavby vysoké 94 metrů. Plno bylo i v hotelových pokojích, v jednom bylo i původní povlečení z dob otevření hotelu. Největší zájem byl ale o prohlídku vysílače. Akci tradičně zahájil výstup odvážlivců od spodní stanice lanovky až na vrchol se sudem piva na zádech. Déšť a zimu si paradoxně účastníci pochvalovali. Se zhruba 63kilogramovým nákladem na zádech na Ještědu sice stoupal poprvé, zhruba o dvě minuty ale překonal letitý rekord. Nahoru se dostal za 37 minut. Kromě osmi mužů a jednoho chlapce se na start postavily i tři ženy. Na svoji dobu byl Ještěd výjimečnou stavbou. Řada technických záležitostí se tam zkoušela v praxi vůbec poprvé; některé věci se dělaly prototypově či úplně na koleně - kupříkladu antény byly umístěny pod umělohmotným pláštěm a dvanáctimetrové tyče z umělé hmoty nakonec vyrobila až továrna na rybářské pruty.

Do Zlatých Hor na Jesenicku se sjely tisíce poutníků ze tří zemí

Zhruba 5000 věřících zamířilo na poutní místo Panny Marie Pomocné u Zlatých Hor na Jesenicku. Lidé se tu sešli na Pouti národů, která zdůrazňuje propojení Čechů, Němců a Poláků s historickými kořeny tohoto místa. Národy zastoupili i představitelé církve, českou stranu například kardinál Dominik Duka. Akce má v severním cípu Olomouckého kraje dlouholetou tradici, letos se konala poosmnácté. Podle organizátorů je smyslem pouti sblížení a posílení vzájemného přátelství mezi Čechy, Němci a Poláky. "Na tomto území, v Sudetech, patříme opravdu všichni k sobě," řekl duchovní správce poutního místa Gustav Heřman Rakowski. Dodal, že na pouť přijeli i lidé z dalekých míst, řada z nich ze zahraničí. Tradičně nejpočetnější zahraniční skupinu poutníků tvořili Poláci, slyšet však byli i Němci.

Na Svatém Kopečku se sešli Romové na tradiční pouti

Romové z celé České republiky i ze Slovenska se sešli na Svatém Kopečku u Olomouce, aby se zúčastnili tradiční Romské pouti. Akce pořádaná olomouckou charitou se konala již 15. rokem, na pouť letos vyrazilo asi 400 lidí. Účast byla nižší než obvykle, podobně jako loni totiž poutníkům nepřálo deštivé počasí, řekl organizátor Petr Macek. Návštěvnost Romské pouti také podle něj negativně ovlivnil pochod pravicových extremistů v Přerově a také souběžně konaná romská svatba v Olomouci. Na Svatý Kopeček přesto dorazili lidé převážně z Moravy, například z Brna či Ostravy, a také například i z východního Slovenska. "Je to jediná romská pouť v České republice. Lidé se tu mají možnost potkat a načerpat duchovní energii i zážitky. Řada poutníků jezdí opakovaně a potkává své vzdálené známé jen jednou za rok právě na Svatém Kopečku," přiblížil Macek, jenž vede Středisko Khamoro pro etnické menšiny Charity Olomouc, které je pořadatelem poutě.

Začal devítidenní festival na oslavu 45 let Husy na provázku

Stovky bublin z bublifuků se v sobotu snesly na Zelný trh v Brně, a zahájily tak oslavy 45 let existence Divadla Husa na provázku. Soubor si jubileum připomíná dalším ročníkem nepravidelného festivalu Divadlo v pohybu, tentokrát s podtitulem Duha v Brně. Festival potrvá devět dní, jeho program tvoří 45 různorodých akcí. Divadlo svým příznivcům nabídne průřez aktuální tvorbou, připomene české i zahraniční projekty, stejně jako osobnosti, které souborem prošly nebo jej ovlivnily. Uskuteční se divadelní představení na tradičních i netradičních místech, koncerty či scénická čtení. K zajímavostem patří sraz foxteriérů na počest Dášeňky Karla Čapka nebo happening za pojmenování uličky nedaleko divadla po exprezidentu Václavu Havlovi. Do pavilonu Anthropos s vycpaným mamutem a expozicí o pravěku zase chtějí divadelníci vnést atmosféru festivalu ve Woodstocku. Jeden z festivalových dní věnovaný novým dramatickým textům hostí funkcionalistická vila Tugendhat.

Vítězem ankety Českého rozlasu Neviditelný herec jsou Trojan a Kolářová

Ivan Trojan a Daniela Kolářová jsou vítězi ankety Neviditelný herec aneb Nejpopulárnější herecký výkon na vlnách Českého rozhlasu, kterou Týdeník Rozhlas uspořádal posedmnácté. Anketa vyvrcholila v přímém přenosu pořadu Tobogan z pražského Divadla U hasičů. Za role v rozhlasových hrách, četbě na pokračování a účinkování v dalších pořadech, které veřejnoprávní rozhlas vysílal v sezoně 2012/2013, bylo nominováno 30 umělců - 11 v ženské kategorii, 19 v kategorii mužů. Po loňském třetím místě vystoupal Trojan letos na stupínek nejvyšší. Posluchači ocenili jeho výkony v roli milence Davida ve hře Ingmara Bergmana Nevěra (režie Hana Kofránková) a lékaře Rieuxe v Moru Alberta Camuse (režie Dimitrij Dudík). Posluchačské hlasy herci přinesl i Gustav, kterého ztvárnil ve Strindbergově aktovce Věřitelé (režie Kateřina Dušková). Vítězka ženské kategorie Daniela Kolářová na špici ankety vyšplhala podruhé. Tentokrát hlasující ocenili její paní Alvingovou v Ibsenově dramatu Přízraky (režie Hana Kofránková) a farářku ve hře Pera Olova Enquista V hodině rysa (režie Natália Deáková).

Soubor 12 Muzikových děl se vydražil za celkových 23,55 mil. Kč

Kolekce 12 obrazů Františka Muziky se v Praze vydražila za celkových 23,55 milionu korun bez aukční přirážky. Soubor děl jednoho z nejvýznamnějších členů české meziválečné avantgardy byl zlatým hřebem aukce výtvarného umění společnosti Dorotheum. Nejdráž prodala Muzikovo Zátiší s hlavou v šedé, které bylo i nejcennějším dílem nabízené sbírky. Největší bitva byla ale o obrazy Citadela VIII a Larva XIV v červené. Sdělil to Michal Šimek z Dorothea.

Obraz Zátiší s hlavou v šedé má bohatou výstavní historii a poprvé byl vystaven v roce 1948. Jeho vyvolávací cena byla 1,2 milionu korun, kupec za něj dá bez dvacetiprocentní přirážky 3,8 milionu korun. Za druhou nejvyšší cenu, 3,3 milionu korun, bylo vydraženo Muzikovo plátno Tři velké larvy III v modré. Za 3,2 milionu korun získal nový majitel další dílo z kolekce, a to Velkého Elsinora XI. Celá kolekce nabízených Muzikových obrazů pocházela ze soukromé německé sbírky a je průřezem autorovy tvorby 50., 60. a začátku 70. let. Všechna díla z této kolekce se kromě Stromu v pavučinách v aukci vyšplhala ze svých vyvolávacích cen na více než milion korun.

Sport:

Český fotbalista Libor Kozák první brankou v dresu Aston Villy rozhodl o vítězství 1:0 na hřišti Norwiche v 5. kole anglické ligy. Reprezentační útočník se prosadil dvě minuty poté, co na hřišti vystřídal zraněného Christiana Bentekeho a v ligovém zápase vstřelil branku po téměř roce a půl.

Fotbalisté Hradce Králové se poprvé v sezoně dostali do čela druhé ligy. Východočeši v 9. kole zvítězili na hřišti dosud prvního Ústí nad Labem 2:0 a vedou Fotbalovou národní ligu o dva body před dnešním soupeřem.

Třetí místo vybojoval Antonín Hájek na Grand Prix v Almaty a jako čtvrtý český skokan na lyžích se v tomto ročníku letního seriálu prosadil na stupně vítězů. V Kazachstánu nestačil jen na Nora Anderse Bardala a Slovince Jerneje Damjana.

I když hokejisté Slovanu Bratislava získali v úvodních šesti zápasech KHL jen dva body a jsou nejhorším týmem soutěže, český kouč Rostislav Čada má nadále důvěru vedení klubu. "Bylo by krátkozraké, kdybychom člověka, s kterým jsme podepsali smlouvu na pět let a je v oboru odborníkem, najednou hodili přes palubu," řekl generální manažer Slovanu Maroš Krajči slovenskému deníku Šport.

Úřadující mistři z Plzně poprvé v novém ročníku hokejové extraligy prohráli. Na ledě pražské Sparty se sice ve 12. minutě dostali do vedení, Sparta ale dokázala zápas otočit. Jednou brankou přispěl k výhře 3:1 Petr Ton, který se tak stal s 255. góly nejlepším střelcem v historii pražského klubu.

Fotbalisté Sparty Praha porazili v předehrávce 9. kola první ligy Slovácko 4:1 a v čele tabulky si minimálně do soboty vytvořili pětibodový náskok na mistrovskou Plzeň. Letenští zdolali tým z Uherského Hradiště podvanácté za sebou. Do vedení poslali domácí tým v úvodní čtvrthodině Hušbauer a Krejčí, po přestávce snížil Kerbr, ale v závěru přidali další zásahy Brabec a střídající Bednář.

Český hokejový útočník Ondřej Palát pomohl jednou brankou k výhře Tampy Bay v přípravném utkání na nový ročník NHL na ledě St. Louis 4:3. Trefil se také Tomáš Hertl za San Jose, ale porážce 2:3 v prodloužení s Anaheimem nezabránil. Brankář Michal Neuvirth odchytal za Washington první polovinu utkání s Chicagem a za stavu 2:3 jej vystřídal David Leggio. Capitals nakonec podlehli letošnímu vítězi Stanleyova poháru 4:5 po samostatných nájezdech.

Hokejový útočník Jan Kovář vstřelil v dresu Magnitogorsku dva góly a sehrál své nejvydařenější utkání v KHL. Metallurg díky brankovému příspěvku bývalé opory Plzně porazil 4:1 nováčka soutěže Vladivostok.

Čeští volejbalisté začali mistrovství Evropy porážkou. V polské Gdyni nestačili na Bulhary a se čtvrtým týmem z olympijských her v Londýně prohráli 1:3 po setech 15:25, 18:25, 25:22 a 21:25. Český výběr nizozemského trenéra Stewarta Bernarda vedl v úvodu utkání 4:2, ale kromě třetího setu pak na palubovce za soupeřem zaostával. Nefungovala mu ideálně přihrávka ani útok a hráči se jen těžko prosazovali přes bulharské bloky.

Ambiciózní Třinec získal ve třetím kole hokejové extraligy první body v novém ročníku, když doma přehrál Zlín 3:0. V repríze loňského semifinále padly všechny branky do 31. minuty a postupně se o ně postarali Martin Adamský, Marek Růžička a Josef Hrabal. Brankář Ocelářů Šimon Hrubec si připsal první čisté konto sezony.

Hokejisté Litvínova porazili ve třetím kole extraligy Liberec 3:2 po samostatných nájezdech a poprvé v sezoně se tak radují z výhry. Zápas rozhodl Robin Hanzl, který se v nájezdech jako jediný prosadil. Hostující Tygři vstoupili do utkání lépe a již ve čtvrté minutě se zásluhou chybné rozehrávky Pavlíka dostal do šance Pospíšil a s přehledem poslal puk nad Francouzovu lapačku.

Hokejisté pražské Slavie porazili ve třetím kole extraligy Pardubice 2:1 po samostatných nájezdech a jsou tak jediným neporaženým týmem soutěže. I díky rozhodující trefě Jaroslava Bednáře se Slavia posunula do čela extraligy.

Hokejisté Hradce Králové vyhráli ve 3. kole extraligy na ledě Karlových Varů 3:0 a podruhé za sebou naplno bodovali. Západočeši naopak na výhru v normální hrací době stále čekají a klesli na poslední místo tabulky. Brankář Pavel Kantor udržel poprvé v sezoně čisté konto.

České házenkářky prohrály i druhý přípravný zápas s Norkami během tří dnů. Po středeční těsné porážce o jednu branku ve Zlíně v Olomouci podlehly úřadujícím olympijským vítězkám a mistryním světa 22:25.

Vedoucí muž průběžného pořadí mistrovství republiky ve sprintrallye Miroslav Jakeš vyhrál Rallye Jeseníky a připsal si první vítězství v sezoně. V lepší situaci z hlediska celkového pořadí je však před poslední soutěží Roman Odložilík s fabií, jenž skončil druhý a stejné místo mu patří i průběžně.

Hned první kolo ligy basketbalistek přineslo velké překvapení, o které se postarala Slovanka vítězstvím nad IMOSem Brno 73:61. České vicemistryně sice daly první koš zápasu, ale mladoboleslavský celek trojkou kapitánky Uhrové stav ihned otočil a pak už celý zápas na favoritem vedl.

Počasí v neděli:

Bude polojasno až oblačno, na severovýchodě ojediněle přeháňky. Teploty 14 až 18 stupňů Celsia.