Zprávy

V Č.Budějovicích rozpustili neoznámenou protiromskou demonstraci

Na protiromské demonstraci v centru Českých Budějovic se v sobotu sešlo kolem 400 lidí. Magistrát neoznámenou akci rozpustil před 17:00. Demonstranti se dožadovali hromadného pochodu na sídliště Máj, kde bydlí početná romská komunita, žádný konflikt ale nevznikl. Demonstranti v malých skupinách byli pod policejním dohledem. Zřejmě je zaskočilo masivní nasazení policie, opakované kontroly, jak na příjezdech do města, tak v ulicích. Na shromáždění nezazněly žádné větší projevy. Svolavatel Jaromír Pytel účastníky vyzval k podepsání petice Za záchranu českého národa, za zachování ústavních práv volného pohybu. Policie několik hodin před akcí, na kterou se lidé svolávali prostřednictví internetu, obsadila jak sídliště Máj, tak centrum města a přilehlé ulice. "Při kontrolách jsme našli asi dvacet zbraní, mezi nimi basebalové pálky, tyče a další předměty, které by mohly způsobit zranění či poškodit majetek. Dvěma desítkám lidí byl zakázán vstup na určitá místa v Českých Budějovicích, šlo o ty, kteří měli u sebe zbraň," řekla ČTK mluvčí policie Lenka Holická.

Dálnice D1 je po nočním bourání mostů průjezdná

Dálnice D1 je po rozsáhlé uzavírce opět průjezdná. Stavebníci v noci zbourali šest mostů. Kvůli tomu se od pátečního večera nejezdilo na dvou úsecích D1 u Velké Bíteše na Vysočině a u Lokte na Benešovsku. Zatímco na Vysočině dělníci práce stihli v plánovaném termínu, na Benešovsku jim bourání zkomplikoval jeden z mostů, který dlouho odolával těžké technice. Auta se na dálnici u Lokte vrátila před 16:00, tedy po 19 hodinách. Původně se počítalo s tím, že uzavírka potrvá do 11:00. Uzavírku si vyžádala rekonstrukce nejvytíženější tuzemské dopravní tepny. Ve dvou úsecích na Vysočině pracují stavbaři od 9. května, o měsíc později začaly práce mezi Loktem a Hořicemi. Vyjma bourání mostů se dálnice opravuje za plného provozu. První most se na D1 boural počátkem června u Větrného Jeníkova na Jihlavsku.

Turisté by neměli v Egyptě jezdit do měst včetně Káhiry a Luxoru

České ministerstvo zahraničí zpřísnilo doporučení pro pobyt v Egyptě kvůli pokračujícím demonstracím. Turisté by se měli vyhnout velkým městům, jako je Káhira, Alexandrie nebo Luxor. Bezpečnostní situace v turistických letoviscích u Rudého moře je ale podle ministerstva v současném období relativně klidná. Je však třeba nadále dbát zvýšené opatrnosti a zcela se vyhýbat veřejným shromážděním. Případné cesty mimo letoviska by lidé měli podnikat jen v naléhavých případech nebo v rámci organizované turistiky a po konzultaci s delegátem cestovní kanceláře. Ministerstvo varuje také před cestami do severní části Sinajského poloostrova včetně letoviska Taba.

V Přednádraží stále žijí dvě rodiny, dům už rozebírají bezdomovci

Dvě rodiny ještě stále zůstávají v ostravském ghettu Přednádraží, v posledním obývaném domě číslo osm. Dům jim ale nad hlavou rozebírají bezdomovci a další lidé, kteří se v již prázdných bytech snaží najít cokoliv, co bude možné zpeněžit. V pondělí by údajně měla přestát téct i voda, kterou obyvatelé čerpají z jednoho kohoutku. Elektřina v domě nefunguje už řadu měsíců. V domě ještě před několika dny bydlelo šest rodin. Stěhovat se měly všechny dnes, čtyři ale nakonec lokalitu narychlo opustily už v pátek, protože přijel stěhovací vůz. Zbývající dvě rodiny by se měly přestěhovat během následujících dnů. Podle Kumara Vishwanathana z občanského sdružení Vzájemné soužití, které s lidmi v lokalitě spolupracovalo, boj o Přednádraží odchodem posledních obyvatel neskončí. Sdružení zvažuje žaloby na různé instituce, které podle jeho mínění mají podíl na postupné devastaci lokality. Organizace chce také usilovat o schválení zákona o sociálním bydlení.

Revival od Alice Nellis sklidil u diváků v Karlových Varech ovace

První promítání tragikomedie Alice Nellis Revival mělo v pátek v Karlových Varech mimořádný úspěch. Po projekci následovaly ovace fanoušků. Bolek Polívka, Karel Heřmánek, Miroslav Krobot a Marián Geišberg v něm hrají stárnoucí rockery, kteří se rozhodnou po letech obnovit svou kapelu. Úspěch na karlovarském festivalu měla také sekce takzvaných Půlnočních filmů, která p Představila filmové horrory. Sedmi titulům vévodil nizozemsko-americký film Frankensteinova armáda debutujícího režiséra Richarda Raaphorsta, který se natáčel v Česku. Na prezentaci Docu Talents from the East uvedla pražská FAMU dva projekty. Gottland je dvouhodinový snímek sedmi mladých režisérů založený na stejnojmenném bestselleru Mariusze Szcygiela. Druhým titulem je snímek Iva Bystřičana Mých posledních 150.000 cigaret o snaze přestat kouřit. Závěrečným snímkem karlovarského festivalu bude dnes v Thermalu Liberace režiséra Stevena Soderbergha. Připomene život virtuózního klavíristy a baviče, který oslňoval Ameriku, nemohl se ale přihlásit ke své homosexualitě.

Režisér Svoboda chystá divadelní podobu kauzy Nagyová

Režisér a dramatik Tomáš Svoboda chystá divadelní podobu kauzy Nagyová, která bude uvedena v září na začátku sezony v Divadle pod Palmovkou. Základ příběhu vzniká na motivy hry Alfreda Jarryho Král Ubu, která je považovaná za předchůdce absurdního dramatu, dada a surrealismu. K němu společně s Branislavem Holičkem autorsky připíší části, v nichž vedle Jany Nagyové prý nebude chybět Petr Nečas, paní Nečasová, několik psů a jehovistická seance. Podle režiséra politických satir a autora kabaretů o "blonďaté bestii" nebudou v jeho hře chybět ani dialogy z policejních odposlechů, které se tvůrcům podařilo získat. Satirický večer o "blonďaté bestii" Kristýně Kočí a kauze údajných úplatků od šéfa Věcí veřejných Víta Bárty loni uvádělo A Studio Rubín. Tvůrci hru později rozšířili o novou kauzu poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha, kterého policie obvinila z poškozování zájmů Evropské unie, podplácení či přijetí úplatku.

Na Blues Alive vystoupí Walter Wolfman Washington

Hvězdou letošního ročníku největší středoevropské přehlídky bluesové hudby Blues Alive v Šumperku bude neworleanský kytarista Walter Wolfman Washington. Washington je jeden z největších současných představitelů specifické neworleanské větve blues, rhythm'n'blues a funky. Jeho vystoupením festival vyvrcholí v sobotu 16. listopadu. Festivalu bude letos vévodit foukací harmonika, dva mistři tohoto nástroje se představí v sobotu. Rick Estrin přijede s kapelou The Nightcats, chybět nebude ani britská bluesová hvězda Paul Lamb, který jako jediný už na Blues Alive v minulosti hrál. Kromě hlavního programu ve velkém sále šumperského Domu kultury stejně jako loni se jeden večer uskuteční pod hlavičkou Blues Alive také ve Zlíně a hlavní dění zakončí velký nedělní koncert v polském Chorzówě.

Na obnovu varhan v Bozkově mohou lidé přispět i adopcí píšťal

Vzácné varhany v poutním kostele Navštívení Panny Marie v Bozkově na Semilsku jsou v havarijním stavu a nutně potřebují rekonstrukci. Na obnovu jednoho z nejcennějších nástrojů v litoměřické diecézi však nemá církev dost peněz, vyhlásila proto veřejnou sbírku. Lidé mají možnost obnovu nástroje podpořit i zakoupením pexesa, které představuje vzácné varhany na severu Čech, přispět mohou i zapojením se do projektu "Adopce píšťal". Bozkovské varhany jsou vzácným nástrojem z poloviny 19. století. Pocházejí z dílny Josefa Predigera z Albrechtic v Jizerských horách. Podrobné informace najdou zájemci na internetových stránkách http://www.varhany-bozkov.eu www.varhany-bozkov.eu.

V Krkonoších se znovu setkali řezbáři s motorovými pilami

Krkonošskou osadou Františkov nedaleko Rokytnice nad Jizerou zněly po roce opět motorové pily. Už podeváté se tu uskutečnilo dřevosochařské sympozium, na němž se sešlo 12 výtvarníků z celé republiky. Byl mezi nimi i pětašedesátiletý výtvarník z nedaleké Jilemnice Josef Dufek, který každoročně v lednu na tamním náměstí staví obří sochu Krakonoše ze sněhu a ledu.

Němci identifikovali dva mrtvé, jedním z nich je Čech

Německé úřady identifikovaly dvě mrtvá těla, která našly zhruba před dvěma týdny. Jedním z mrtvých je podle tamní policie občan České republiky, jehož tělo se našlo 20. června na břehu řeky v Míšni. Podle serveru listu Sächsische Zeitung bylo zemřelému 42 let a byl od 18. června pohřešován. Tělo našli v červnu kolemjdoucí, kteří zavolali policii. Mrtvý měl na sobě pouze červené plavky. Příčina úmrtí zatím není známa a není jasné, zda se mrtvý stal obětí trestného činu.

V Rakousku se zranil český paraglidista

Na západě Rakouska se v pátek odpoledne zranil český paraglidista. Padesátiletý turista z Prahy se podle agentury APA zřítil z asi desetimetrové výšky, když ztratil kontrolu nad řízením. Policie uvedla, že příčinou byly zřejmě poryvy větru. Neštěstí se stalo poblíž vesnice Schruns ve spolkové zemi Vorarlbersko. Muž utrpěl vážné zlomeniny dolních končetin a vrtulníkem byl dopraven do nedaleké nemocnice.

Sport

Kajakář Vavřinec Hradilek vyhrál v Seu d'Urquell po dvou letech závod Světového poháru a prožil největší úspěch od stříbra na loňských olympijských hrách v Londýně. Trať ve Španělsku projel čistě s náskokem sekundy a tří desetin před druhým Lucienem Delfourem z Austrálie.

Kanoista Michal Jáně skončil těsně čtvrtý na Světovém poháru vodních slalomářů ve Španělsku, druhé stupně vítězů v sezoně mu unikly o jedinou setinu vteřiny. Finálový závod na olympijském kanálu z roku 1992 v Seu d'Urquel projel čistě bez trestné sekundy, stejně jako šest soupeřů. Nejrychlejší z nich byl Slovinec Anže Berčič.

Čeští junioři ve složení Marek Schuster, Adam Chloupek a Michal Hubáček i juniorky Lenka Knapová, Kateřina Chromá a Vendula Horčičková získali na domácím mistrovství světa v orientačním běhu zlaté medaile.

Český tenista Jiří Veselý své čtvrté letošní finále v challengeru ve triumf neproměnil. V německém Braunschweigu podlehl domácímu Florianu Mayerovi 6:4, 2:6 a 1:6, ale už postupem do semifinále si zajistil premiérový posun do první stovky světového žebříčku. Veselý postoupil do finále challengeru čtyřikrát a pokaždé v tomto roce. Vyhrál v tureckém Mersinu a Ostravě, ve finále v Prostějově podlehl Radku Štěpánkovi.

Cyklista Roman Kreuziger dojel v 8. etapě Tour de France sedmý a celkově je šestý. Etapový triumf i žlutý trikot lídra získal Brit Chris Froome.

Dva z deseti českých hokejistů, kteří vstoupili na trh s volnými hráči, mají po prvních hodinách od jeho otevření jistotu nového angažmá. V týmu úřadujících šampionů z Chicaga bude pokračovat zkušený bek Michal Rozsíval. Překvapivě brzy se dočkal i Rostislav Olesz, jehož právě Blackhawks vykoupili nedávno ze smlouvy. Bude hrát za New Jersey, kde se potká s dalším českým útočníkem Patrikem Eliášem. Jaromír Jágr dosud novou smlouvu nepodepsal.

Plážoví volejbalisté Robert Kufa s Janem Hadravou dohráli na mistrovství světa v Polsku v prvním kole play off. Brazilcům Evandrovi s Vitorem Felipem, kteří byli nasazeni jako číslo 20, podlehli 15:21, 14:21. Stejně jako české olympioničky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou se dělí o 17. místo.

Fotbalisty Slavie by mohl posílit stoper Jiří Krejčí. Sedmadvacetiletý obránce, který naposledy působil v maďarském týmu Pécs, je pražském klubu na testech a nastoupil v dnešním přípravném duelu proti Hradci Králové.

Fotbalisté pražské Sparty nedohráli páteční přípravný zápas na soustředění v Rakousku proti Admiře Wacker Mödling. V 60. minutě přiletěl pravděpodobně od jednoho z letenských příznivců směrem k hrací ploše dělbuch a rozhodčí po poradě s kapitány obou týmů duel předčasně ukončil.

Počasí:

Oblačno až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Teploty 22 až 26, na horách kolem 18 stupňů.