Zprávy

0:00
/
0:00

ČRo: Česko je nejhorší v dohledu nad čerpáním evropských peněz

Česko bylo v dohledu nad čerpáním peněz z evropských fondů vůbec nejhorší zemí Evropské unie. S odkazem výroční zprávu Evropské komise za rok 2012 to uvedl Český rozhlas Radiožurnál. Dokument kritizuje činnost českého ministerstva financí, které má na starosti kontrolu čerpání peněz v jednotlivých operačních programech. Tato kontrola v Česku jako v jediné zemi EU nefungovala. Podle EK je přitom činnost ministerstva klíčová. V programech byly chyby a podvody, které měly většinou na svědomí příjemci dotací nebo ti, kteří je rozdělovali. Státní rozpočet kvůli tomu následně přišel o miliardy korun. Ministerstvo v reakci upozornilo, že primárně odpovědným za kontrolu je řídící orgán, tedy ten, kdo vynakládá prostředky a je zodpovědný za jejich utrácení. Podle mluvčího ministerstva Ondřeje Jakoba hovoří komise ale o předchozím období. "Zejména o systému auditu, který fungoval do roku 2012, kdy tzv. pověřené auditní subjekty byly organizačně začleněny do struktury řídících orgánů," uvedl Jakob. Od letošního roku byla na žádost komise zavedena centralizace auditních činností, což EK hodnotila pozitivně.

Zeman navštíví Ukrajinu, chce podpořit její sblížení s EU

Prezident Miloš Zeman navštíví v říjnu Ukrajinu. Chce tak podpořit její integraci do Evropské unie. Pozvání od Viktora Janukovyče přijal v polské Visle, kde se konalo setkání prezidentů zemí visegrádské skupiny. Asociační dohoda mezi Bruselem a Ukrajinou by měla být podepsána na listopadovém summitu Východního partnerství ve Vilniusu. Při setkání s prezidenty Janukovyč uvedl, že je ochoten vyřešit i problém, který EU spatřuje ve věznění bývalé premiérky Julije Tymošenkové. Na tiskové konferenci o této otázce sám nehovořil. Zmínil se o tom ale polský prezident Bronislaw Komorowski.

Nečas naznačil, že někteří svědci jsou záměrně dlouho ve vazbě

Končící premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) naznačili, že někteří lidé v kauze kolem obvinění Nečasovy blízké spolupracovnice Jany Nagyové mohou být záměrně dlouho drženi ve vazbě pod záminkou ovlivňování svědků. Řekli to po jednání vlády. Nečas tvrdí, že někteří svědci, mezi nimi on a Kalousek, se museli domáhat toho, aby je policie vyslechla. Kalousek dodal, že se výslechu na policii domáhal poté, co si v novinách přečetl, že je důvodem koluzní vazby některých lidí. Nečas v úterý napsal dopis státnímu zástupci s výzvou, aby byl vyslechnut. Vrchní státní zástupce v Olomouci Ivo Ištvan řekl, že státní zastupitelství vyslechne všechny lidi, jejichž výpověď může objasnit kauzu Nagyové.

Starosta Kyjova Lukl bude novým ministrem pro místní rozvoj

Kyjovský starosta František Lukl se stane novým ministrem pro místní rozvoj. Po dvoudenním zvažování přijal nabídku premiéra Jiřího Rusnoka. V čele ministerstva chce prioritně pokračovat v přípravě na nové programové dotační období Evropské unie 2014 až 2020. Letos pětatřicetiletý Lukl stojí v čele Kyjova od roku 2005. Vystudoval Právnickou fakultu Masarykovy univerzity v Brně. Není členem žádné politické strany, do obecního zastupitelstva kandidoval za sdružení nezávislých kandidátů Sedmadvacítka nezávislých. Loni jako lídr Sdružení nestraníků neúspěšně usiloval o funkci jihomoravského hejtmana. Nabídku stát se členem Rusnokovy vlády zatím přijalo včetně kyjovského starosty devět premiérem oslovených lidí. Vznikající kabinet zřejmě bude mít 15 místo současných 17 členů, vyplynulo z nedělního Rusnokova vyjádření.

Benešová přeruší členství v ČSSD, bude-li jmenována

Kandidátka na ministryni spravedlnosti Marie Benešová chce přerušit členství v ČSSD, pokud od prezidenta Miloše Zemana dostane jmenovací dekret. Ve vznikající vládě se objevili tři členové ČSSD, vedle Benešové ještě bývalý diplomat Jan Kohout, který má být ministrem zahraničí, a František Koníček nominovaný na ministerstvo práce a sociálních věcí. Oba už členství přerušili. ČSSD nese účast svých členů v úřednické vládě ekonoma Jiřího Rusnoka nelibě. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka hovořil o tom, že by měli ze strany odejít. Většina krajských organizací ČSSD oslovených ČTK se domnívá, že by si sociální demokraté, kteří vstoupí do Rusnokovy vlády, měli pozastavit členství. Nový premiér Rusnok v Kramářově vile v Praze sestavuje svůj kabinet, který by Zeman měl jmenovat příští týden ve středu. Uvedl, že zbylé ministry chce vybrat do pátku, nejpozději do pondělí.

Kalousek navrhuje možnost vystoupit po pěti letech z 2. pilíře

Ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) navrhuje změny v zákonu o důchodovém spoření, jež mají umožnit lidem z druhého pilíře po pěti letech vystoupit. Věk, kdy se do něj lze ještě přihlásit, se má podle návrhu zvýšit z 35 na 40 let. Starší 40 let by měli možnost vstoupit celý příští rok. Vyplývá to z důvodové zprávy Kalouskovy poslanecké iniciativy, kterou má ČTK k dispozici. Podle nynější legislativy po vstupu do druhého pilíře z něj už není možné vystoupit a pro starší 35 let skončila možnost připojit se k němu v polovině letošního roku. Pokud se účastník rozhodne z druhého pilíře vystoupit, nebude již moci do systému znovu vstoupit, navrhuje Kalousek. Po zániku účasti by penzijní společnost převedla 60 procent hodnoty prostředků účastníka zpět do státního rozpočtu jako úhradu pojistného na důchodové pojištění a 40 procent se vrátí pojištěnci. Na vystoupení z druhého pilíře návrh vymezuje období tří měsíců po uplynutí pěti let od vstupu do systému. Kalousek navrhuje také další změny, které mají posílit atraktivnost důchodového spoření, týkají se dědění prostředků a tzv. výplatní fáze.

ČSSD: Druhý penzijní pilíř je fiasko

Druhý důchodový pilíř je podle opoziční ČSSD "totální neúspěch" nynější vlády. Sociálním demokratům se nelíbí ani návrh změn, který připravil ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09) a který má spoření ve fondech zatraktivnit. Jde proti smyslu penzijní reformy, jak jej kabinet deklaroval, Kalousek by měl od úpravy ustoupit, řekl stínový ministr práce a sociálních věcí ČSSD Roman Sklenák. Podle sociálních demokratů je nejvhodnější a dlouhodobě udržitelný systém dvou pilířů státního a třetího. ČSSD tvrdí, že je nutné podporovat dlouhodobé spoření. Vedle státního pilíře klade důraz na třetí pilíř, v němž je nyní kolem pěti milionů lidí. Podle Sklenáka je třeba motivovat zaměstnavatele a občany, aby v tomto pilíři spořili víc.

Do 2. pilíře penzijního systému vstoupilo za půl roku 75.000 lidí

Do druhého pilíře penzijního systému vstoupilo v prvním pololetí celkem 74.573 lidí. Čísla vycházejí z údajů všech penzijních společností, které tento produkt nabízejí. Penzijní společnosti původně očekávaly, že do druhého pilíře vstoupí do konce června asi půl milionu lidí. Lidé starší 35 let mohli podle nynější legislativy vstoupit do druhého pilíře naposledy 1. července. Za mnohem slabším zájmem veřejnosti v porovnání s původním očekáváním vidí Svoboda zejména politické důvody. "Tím nejdůležitějším je ten, že nejenže neexistovala shoda na politické scéně, ale že opozice vedla až destruktivní kampaň, která lidi odrazovala od vstupu, aniž by nabídla jakoukoliv realistickou alternativu," uvedl Svoboda. Vládní vysvětlovací kampaň podle něj začala příliš pozdě. Třetím důvodem byl nižšího zájmu byl fakt, že lidem vadily některé parametry druhého pilíře, zejména nutnost přispět dvěma procenty "ze svého", podotkl Svoboda.

Vláda rozhodla o zvýšení rozpočtu na vědu a výzkum

Vláda v demisi na svém zřejmě posledním zasedání rozhodla o zvýšení rozpočtu na vědu a výzkum. V příštím roce by měl vzrůst o 1,5 miliardy korun, z toho miliarda by měla putovat přímo na excelentní výzkum. Uvedl to končící premiér Petr Nečas (ODS). Změní se také metodika hodnocení práce výzkumných organizací. Zvýšení se má promítnout i do let 2015 a 2016. Současný rozpočet na vědu a výzkum je 26,1 miliardy korun.

Obce budou moci prodávat dotované byty o 10 let dříve

Obce už nebudou muset čekat plných 20 let s prodejem bytů, které postavily díky státní dotaci. Jejich nájemníci je budou moci získat za polovinu času, tedy deset let. Vláda v demisi přijala návrh na zkrácení lhůty, řekl novinářům po zasedání vlády odstupující ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský. Návrh má umožnit obcím lépe nakládat s jejich majetkem. Dotované byty a domy měly sloužit hlavně lidem s nízkým příjmem. Jednou z podmínek proto byl i limit pro výši nájemného, které v těchto bytech bylo nižší než tržní. Současní nájemci se však nemusí bát, že o levnější bydlení přijdou. Návrh počítá s tím, že byty budou moci obce převádět pouze do vlastnictví těch nájemců, kteří je užívají.

Vláda navýšila základní jmění pardubické Explosie o 250 milionů

Vláda v demisi schválila navýšení základního jmění pardubické firmy Explosia o 250 milionů korun. Kabinet odstupujícího premiéra Petra Nečase (ODS) tím chce společnosti vyrábějící trhaviny pomoci do doby, než bude privatizována. Navýšení základního jmění by mělo zajistit budoucnost firmy na příští rok až dva, řekl po jednání vlády ministr financí v demisi Miroslav Kalousek (TOP 09). Podle něj je vládní rozhodnutí krokem "odpovědného vlastníka", který společnost zajistí, dokud pro ni stát nenajde strategického partnera. Explosia má potíže a dlouhodobě končí ve ztrátě. Od roku 2008 vykazuje chemička ztrátu v rozmezí 30 až 85 milionů korun. Firma je státním podnikem, všechny akcie drží ministerstvo financí. Firma vyrábí především trhaviny a střelivo pro civilní i vojenský sektor. Nejznámější se stala díky trhavině Semtex, kterou ale už prakticky nevyrábí.

Senát schválil zavedení registračních značek na přání

Senát hladce schválil novelu, která umožní od roku 2015 mimo jiné vydávat registrační značky na auta na přání a zjednodušuje registraci aut. Zpřísňuje také požadavky na stanice technické kontroly. Předloha míří k podpisu prezidentovi. Registrační značky na přání nebudou smět obsahovat vulgární a hanlivé výrazy nebo například zkratku některého úřadu. Jedna tabulka bude stát 5000 korun, tudíž dvě značky na auto vyjdou jeho vlastníka na 10.000 korun. Podle dosluhujícího ministra dopravy Zbyňka Stanjury (ODS) budou přenositelné na jiné vozidlo.

Dům na rohu Václavského náměstí může být zbourán

Ministryně kultury v demisi Alena Hanáková rozhodla, že dům na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice v Praze nebude památkově chráněn. Jde o konečné stanovisko, řekla její mluvčí Lenka Brandtová. Majitel tak může budovu zbourat a postavit na jejím místě novou. Kolem sporného projektu se už řadu měsíců vedou vzrušené debaty. Všichni oslovení odborníci, kteří s demolicí nesouhlasí, jsou rozhodnutím překvapeni a budou chystat další protesty. Ministerský verdikt podle nich ještě neznamená, že se dům už může zbourat. Proti bourání se několikrát demonstrovalo, naposledy v pondělí před pražským magistrátem.

Pojišťovny mají nahlášeno 38.900 povodňových škod za 6,7 mld. Kč

Pojišťovny v Česku v souvislosti s velkou vodou z počátku června evidují 38.900 nahlášených pojistných událostí za 6,7 miliardy Kč. Podle jejich odhadu naroste objem škod na 8,1 miliardy Kč. Uvedla to mluvčí České asociace pojišťoven Marcela Kotyrová. Likvidátoři pojišťoven již drtivou většinu škod prohlédli a vyplatili klientům za ně stovky milionů korun. V pojištění obyvatel vzniklo podle údajů asociace 33.600 pojistných událostí za 1,87 miliardy Kč. V podnikatelském pojištění to bylo 5300 škod za celkem 4,8 miliardy Kč.

D1 bude kvůli bourání mostů uzavřena na 14 hodin u Bíteše a Lokte

Dálnice D1 bude kvůli bourání šesti mostů uzavřena z pátku na sobotu na 14 hodin, a to ve dvou úsecích. Mezi Lhotkou a Velkou Bíteší od 153. po 162. kilometr nebudou jezdit žádná auta od pátečních 20:00 do sobotních 10:00. O hodinu později začne úplná uzavírka v úseku Loket - Koberovice mezi 66. a 81. kilometrem, která potrvá do sobotních 11:00. Byly stanoveny objízdné trasy, které budou sledovat policejní hlídky. Vyplývá to z údajů ministerstva dopravy a policie. V každém úseku D1 se budou bourat tři mosty. Bourání mostů je součástí modernizace nejstarší tuzemské dálnice.

Exmanažeři MUS žádají švýcarský soud o zproštění viny

Bývalí manažeři Mostecké uhelné společnosti (MUS) požádali soud ve švýcarské Bellinzoně o zproštění viny ve všech bodech obžaloby, uvolnění zablokovaných peněz a náhradu soudních výloh. Oznámili to po skončení závěrečných řečí obhajoby jejich advokáti. V pondělí prokuratura navrhla Antonínu Koláčkovi, Marku Čmejlovi, Petru Krausovi, Jiřímu Divišovi a Oldřichu Klimeckému trest vězení pět let nepodmíněně a vysoké peněžní pokuty za údajné podvody, praní špinavých peněz a porušení povinností při správě cizího majetku. Pro šestaosmdesátiletého Belgičana Jacquesa de Grootea žaloba žádala dva roky vězení podmíněně. Návrhy obžalovaných skončily závěrečné řeči obhajoby. Ve čtvrtek bude následovat replika obžaloby, po které může ještě reagovat obžaloba - už naposled. Přelíčení uzavřou závěrečné řeči obžalovaných.

Ruský podnikatel Torubarov je na svobodě

Soud v povolžském Volgogradu úterý propustil z vazební věznice podnikatele Alexeje Torubarova, kterého v květnu Česká republika vydala k trestnímu stíhání do Ruska. Serveru lidovky.cz to řekl Torubarovův advokát. Důvodem propuštění bylo překročení doby, po kterou lze podle ruských zákonů stíhaného bez soudu držet ve vazbě. Do doby věznění ruské úřady podle obhájce Eduarda Iseckého započítaly čtyřměsíční vazbu v Rakousku a čtrnáctiměsíční v Česku, napsal server lidovky.cz. Podnikatel byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, Torubarov naopak tvrdí, že ho vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V ČR žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě a byl do Ruska vydán. Torubarovova kauza rozhádala české politiky, ministr financí Miroslav Kalousek chtěl dokonce zastavit jeho odlet z Prahy do Ruska a nařídil personálu pražského letiště postavit před ruský letoun cisternu. Rodina podnikatele kvůli vydání podala trestní oznámení na ministra spravedlnosti Pavla Blažka.

Na karlovarský festival přijede oscarový herec F. Murray Abraham

Na karlovarský festival přijede americký herec F. Murray Abraham, Oscarem oceněný představitel Salieriho z Formanova filmu Amadeus. Abraham je v době konání karlovarské přehlídky hostem hudebního festivalu Prague Proms 2013, kde se 3. července představí v hlavní zpívané roli světově premiérovaného díla A Grateful Tail Symphony. Díky spolupráci s vedením festivalu Prague Proms se podařilo zorganizovat hercovu cestu na MFF Karlovy Vary. Abraham společně s kameramanem Miroslavem Ondříčkem předá výtvarníku Theodoru Pištěkovi Křišťálový glóbus za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii, a to ve čtvrtek 4. července v 18:30 v Karlovarském městském divadle. K poctě Theodora Pištěka bude uveden právě film Amadeus.

Jerry Schatzberg přivezl do Varů tři své filmy

Tři ikonické filmy Jerryho Schatzberga ze zlaté éry americké kinematografie představuje karlovarský festival. Ve středutento režisér a bývalý fotograf uvedl v Městském divadle svůj debut z roku 1970 Žena s tajenkou, ve kterém herečku Faye Dunawayovou proměnil v hvězdu. Šlo o digitálně restaurovanou verzi, která měla předloni premiéru v Cannes. Schatzberg už na festivalu představil civilně a lakonicky laděné milostné drama Panika v Needle Parku, jež se opírá o strhující herecké výkony Ala Pacina a Kitty Winnové. Ta byla oceněna v roce 1971 na MFF v Cannes. Stejně tak je dodnes ceněna jeho komorní tragikomedie Strašák, která v Cannes získala v roce 1973 hlavní cenu. Jerry Schatzberg do Varů přijel nejen pracovně, ale i s touhou vyfotit město. V 60. letech fotografoval pro časopisy Vogue, Esquire, Glamour i Life, před hledáčkem jeho fotoaparátu byli Beatles, Claudia Cardinaleová, Bob Dylan, Jane Fondová, Harold Pinter, Roman Polanski i Fidel Castro. V New Yorku fotil velkou část české nové vlny v emigraci, například Miloše Formana, Vojtěcha Jasného či Ivana Passera.

Kardinál Duka ocení herce Preisse a publicistu Doležala

Kardinál Dominik Duka v pražském Arcibiskupském paláci předal Svatovojtěšské medaile. Obdrželi je herec Viktor Preiss za ztvárnění role faráře Josefa Toufara ve filmu In nomine patris a Miloš Doležal za knihu Jako bychom dnes zemřít měli, která pojednává též o číhošťském faráři, který se stal obětí komunistické zvůle. Kniha se loni stala vítězem tradiční ankety Lidových novin Kniha roku. Přináší životopis jedné z tragických obětí komunistické diktatury a její averze vůči katolické církvi. Kněz Toufar byl v lednu 1950 Státní bezpečností obviněn ze zinscenování takzvaného číhošťského zázraku a 25. února téhož roku zemřel na následky mučení.

Západočeská galerie vystavila cennou gotickou dřevořezbu

Mimořádně cennou gotickou dřevořezbu vystavila na pouhý jeden den v Masných krámech Západočeská galerie v Plzni, která má sochu Madony s dítětem z Doubravky ve svých sbírkách. Významné dílo středověkého řezbářství vytvořené kolem roku 1510 vzniklo v Norimberku, důležitém centru pozdně středověké Evropy, s nímž měla Plzeň velmi intenzivní vztahy. Zhruba 140 centimetrů vysoká socha z lipového dřeva vznikla přímo pro plzeňský kostel. V Norimberku na přelomu 15. a 16. století působili přední řezbáři Adam Kraft a Veit Stoss.

Rock for People rozhýbali zejména Bloc Party a 30 Seconds to Mars

Zejména americké kapely Bloc Party a 30 Seconds to Mars roztančily a rozezpívaly nadšené publikum na závěr prvního dne 19. ročník festivalu Rock for People v Hradci Králové. Velký stan, kde hvězdy úvodního dne vystupovaly, nestačil zájmů diváků, stovky z nich sledovaly produkci na obří obrazovce před stanem. Podle pořadatelů se ve Festivalparku sešlo přes 18.000 hudebních fanoušků. Na desítce různých pódií se do pátku představí dvě stovky kapel, dýdžejů a umělců.

Na horní Vltavě chyběly v červnu tisíce vodáků

Červnové záplavy na jihu Čech způsobily provozovatelům půjčoven lodí a kempů na horní Vltavě škody v řádech milionů korun na ušlém zisku. Proti loňsku přijela jen třetina turistů. Všechny kempy jsou plně funkční, nebezpečné nánosy pracovníci Povodí Vltavy odstranili z koryta řeky ihned po povodních. Průtok vody je teď ideální, komáři se nepřemnožili, řekl předseda Sdružení půjčoven lodí a kempů na Vltavě Radek Šťovíček. Klienti podle něj stále telefonují nebo píšou, zda je Vltava pro splouvání bezpečná.

Koně Převalského se dostali z ČR do mongolské ohrady za 35 hodin

Téměř 35 hodin trvala cesta čtyř koní Převalského z pražské zoo do jejich nového působiště v mongolské rezervaci Gobi B. Cesta po zemi zabrala přes sedm hodin, popsal cestu koní ředitel zahrady Miroslav Bobek. Podle něj klisny vyběhly z transportních beden velmi svižně a okamžitě po vypuštění do aklimatizační ohrady začaly prozkoumávat nové prostředí. V ohradě zůstanou zhruba půl roku a poté budou vypuštěny do volné přírody. Pražská zoologická zahrada v uplynulých třech letech dopravila ve spolupráci s českou armádou do Mongolska, původní domoviny koní Převalského, už celkem 12 koní. Ve volné přírodě byl kůň Převalského, poslední divoký kůň vůbec, vyhuben před 40 lety. Pražská zoo se v chovu koní Převalského, kterého má i ve svém znaku, velmi angažuje a od roku 1959 vede celosvětovou plemennou knihu tohoto druhu.

Sport

Tenista Tomáš Berdych nevyzrál na londýnské trávě na Srba Novaka Djokoviče a Wimbledon pro něj skončil ve čtvrtfinále. Se světovou jedničkou prohrál ve třech setech 6:7, 4:6 a 3:6.

Radek Štěpánek je prvním českým semifinalistou letošního Wimbledonu. Společně s Indem Leandrem Paesem, s nímž tvoří čtvrtý nasazený pár, zdolali ve čtvrtfinále čtyřhry francouzsko-srbskou dvojici Julien Benneteau, Nenad Zimonjič 4:6, 6:4, 6:3, 6:4. Štěpánek sice ve dvouhře musel minulý týden skrečovat kvůli zraněnému stehnu zápas 2. kola, výsledky následného vyšetření ho ale přesvědčily, aby se z debla neodhlašoval. S Paesem vloni triumfoval na Australian Open a hrál o titul na US Open.

Loňské finalistky Wimbledonu Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou postoupily po výhře nad španělskými tenistkami Carlou Suárezovou a Silvií Solerovou 6:4, 6:3 do čtvrtfinále. O účast mezi nejlepšími čtyřmi páry se utkají s Australankami Ashleigh Bartyovou a Casey Dellacquovou.

Petra Kvitová nepostoupila do semifinále Wimbledonu, předloňská vítězka turnaje prohrála s Belgičankou Kirsten Flipkensovou 6:4, 3:6 a 4:6. Nejlepší česká tenistka se už večer před zápasem necítila dobře a při duelu si vzala prášek. "Opravdu jsem se ráno necítila dobře, ani jsem se nebyla rozehrát. Šla jsem do zápasu s tím, že to nechci vzdát, šla jsem se o to poprat, snažila jsem se, ale bohužel to nevyšlo," řekla Kvitová.

Předloňská vítězka wimbledonské čtyřhry Květa Peschkeová postoupila na londýnském grandslamu do semifinále. Spolu s německou tenistkou Annou-Lenou Grönefeldovou dnes jako sedmé nasazené porazily turnajové trojky Rusku Naďu Petrovovou a Slovinku Katarinu Srebotnikovou 7:6, 6:3.

Fotbalisté Plzně v přípravě na novou sezonu poprvé prohráli. Na soustředění v Rakousku nestačili na poslední tým uplynulé sezoně německé bundesligy Fürth, kterému podlehli 0:1. V závěru sice Stanislav Tecl srovnal, ale gól nebyl pro ofsajd uznán.

Fotbalový Baník Ostrava nesmí nakupovat posily. Podle deníku Sport má pozastavené přestupy kvůli dluhům, které klub ani Fotbalová asociace ČR nespecifikovaly. Baníku, který v minulé sezoně skončil v první lize čtrnáctý a těsně se zachránil, hrozil na jaře krach. Dluhy přesahující 100 milionů korun pomohlo klubu vyřešit město, které od něj koupilo za 114 milionů areál na Bazalech.

Slavia Praha a Národní pokladnice ČR vydaly u příležitosti 100. výročí narození legendárního fotbalového kanonýra Josefa Bicana pamětní medaile.

Koulař Ladislav Prášil se na čtvrtečním mítinku Diamantové ligy v Lausanne pokusí navázat na medailové umístění z Birminghamu. V Anglii skončil v neděli třetí a poprvé se v elitním seriálu prosadil na stupně vítězů. Na švýcarském mítinku Athletissima bude jediným českým zástupcem. Vítězslav Veselý, který vede hodnocení oštěpařů v Diamantové lize, po odstoupení ze soutěže v Birminghamu léčí zraněný přitahovač na pravé noze.

Plážové volejbalistky Kolocová, Sluková postoupily na MS do play off z 1. místa, skupinu vyhrály navzdory závěrečné prohře se Španělkami.

Počasí:

Bude oblačno až zataženo, místy přeháňky, ojediněle bouřky. Teploty 22 až 26, na východě až 29 stupňů,