Zprávy

Vláda by podle prezidenta měla skončit

Podle prezidenta Miloše Zemana by kvůli současnému skandálu kolem nejbližší spolupracovnice premiéra Petra Nečase neměla vláda pokračovat ve funkci. Novinářům to nepřímo řekl v Lidicích, kde se zúčastnil pietního aktu u příležitosti 71. výročí jejich vyhlazení. Hlava státu se dosud k vyšetřování, v jehož středu je šéfka Nečasovy kanceláře Jana Nagyová, příliš nevyjadřovala. Zeman chtěl k případu znát více informací. V pátek se proto sešel s policejním prezidentem Martinem Červíčkem, nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem, ministrem spravedlnosti Pavlem Blažkem (ODS) a také premiérem Nečasem a předsedou opoziční ČSSD Bohuslavem Sobotkou.

Prezident Zeman při pietní vzpomínce k 71. výročí od vyhlazení Lidic nacistickými vojáky také varoval před nacismem. Tato ideologie je podle něj stále přítomna, byť v zárodcích. V pozadí nevinně znějícího hesla "Čechy, Čechům" cítí nacistický výkřik "Juden raus".

Soud poslal do vazby Nagyovou i další obviněné

Ostravský soud v sobotu poslal do vazby pět obviněných v kauzách kolem nejbližší spolupracovnice premiéra Petra Nečase (ODS) Jany Nagyové. Kromě Nagyové, která je podle vyšetřovatelů spojnicí v případech nelegálního sledování a politické korupce, skončili ve vazbě i bývalý šéf poslanců ODS Petr Tluchoř, bývalý ministr zemědělství za ODS Ivan Fuksa, jeho někdejší náměstek Roman Boček a bývalý šéf vojenské rozvědky Ondrej Páleník. Okresní soud v Ostravě uvalil na Nagyovou vazbu kvůli obavě z ovlivňování svědků. Její advokát Eduard Bruna proti tomu podal stížnost. Rozhodnutí o vazbě pro Nagyovou může mít zásadní dopad na politický osud ministerského předsedy. Toho zatím členové ODS i koaličních stran spíše podporovali. Dnes večer se však sejde vedení TOP 09, aby jednalo o další budoucnosti vlády. Strana také ještě o víkendu požaduje koaliční schůzku.

Obvinění v kauze Nagyové budou umístěni v Ostravě, Brně a Olomouc

Šest obviněných v kauze Nagyové, které poslal ostravský soud do vazby, bude nyní ve věznicích v Olomouci, Ostravě a Brně. Někteří budou ve stejné věznici, řekl mluvčí ostravského soudu Alexandr Dadam. "Vězeňská služba je připravená i na takovéto eventuality a není to poprvé, kdy v rámci jedné věznice jsou obvinění v jedné trestní věci, kteří mají koluzní důvod. Prostě se nepotkají," uvedl. Soud uvalil na obviněné takzvanou koluzní vazbu, která má zabránit tomu, aby mohli ovlivňovat svědky. "Jedná se o lidi, kteří už byli vyslechnuti. Ten koluzní důvod spočívá spíše v tom, že ovlivňujete dosud nevyslechnuté spoluobviněné," doplnil Dadam.

Šéf vojenských zpravodajců Kovanda se doznal a byl propuštěn

Ostravský soud propustil na svobodu šéfa Vojenského zpravodajství Milana Kovandu, protože se doznal k činům, z nichž je obviněn. Kovanda, který bude stíhán na svobodě, je obviněn ze zneužití pravomoci úřední osoby kvůli podílu na nelegálním sledování, které si objednala Jana Nagyová. "Obviněný se opakovaně ke svému vytýkanému jednání doznal. Sám státní zástupce navrhl jeho propuštění ze zadržení i s ohledem na tuto skutečnost," řekl Dadam. Právník Kovandy ještě před začátkem stání řekl, že jeho klient věřil, že při sledování jednal v zájmu ČR.

Státní zástupce navrhl vazbu pro exposlance ODS Šnajdra

Státní zástupce podal žádost na vzetí bývalého poslance ODS Marka Šnajdra kvůli kauze Nagyové do vazby. ČTK o tom informoval mluvčí soudu Alexandr Dadam. Podle něj by ostravský soud měl o vazbě rozhodnout v neděli, nejspíš odpoledne.

Nečas o sledování osob nevěděl a omluvil se jim

Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že nevěděl o sledování své ženy a dalších osob Vojenským zpravodajstvím. V prohlášení, vydaném poté, co soud poslal do vazby jeho blízkou spolupracovnici Janu Nagyovou, napsal, že takového konání hluboce lituje a omlouvá se všem, kterých se mělo týkat. Zneužití tajných služeb k osobním či politickým účelům by prý nikdy nepřipustil. Je podle něj logické, že Nagyová, která měla sledování objednat, nemůže pokračovat v pozici šéfky kabinetu. Věří, že dojde k nestrannému vyšetření kauzy.

Vazba Nagyové je podle ČSSD pro premiéra signál, aby odešel

Uvalení vazby na premiérovu blízkou spolupracovnici Janu Nagyovou a na exposlance ODS by mělo být pro Petra Nečase jasným signálem k odchodu. Uvedl to místopředseda ČSSD Michal Hašek. Jeho strana už kvůli kauze vyvolala ve Sněmovně hlasování o nedůvěře vládě. Věří, že v něm někteří z nynějších vládních politiků budou hlasovat spolu s opozicí. "Každá další hodina, kdy se Petr Nečas bude zuby nehty držet premiérského křesla a ODS, TOP 09 a LIDEM budou za každou cenu prodlužovat tuto agonii, poškozují Českou republiku a naši demokracii," podotkl Hašek. ČSSD k vyslovení nedůvěry vládě potřebuje 101 poslanců. Nejsilnější opoziční strana také hodlá jednat o následném rozpuštění Sněmovny, které by vedlo k parlamentním volbám. Zde už potřebuje 120 hlasů.

TOP 09 chce jednat v koalici o současné krizi

Předsednictvo vládní TOP 09 se sešlo krátce po 18:00 k diskusi o tom, jak se strana postaví k nynější krizi spojené s premiérem Petrem Nečasem (ODS). "Věřím, že se konečně někam posuneme. Situace je skutečně neudržitelná," řekl při příchodu například šéf sněmovního poslaneckého klubu a lídr hnutí Starostové a nezávislí (STAN) Petr Gazdík. TOP 09 po jednání oznámila, že chce dál jednat v koalici o současné krizi. Opozice žádá rychlý konec vlády a politickou dohodu o rozpuštění Poslanecké sněmovny, která by vedla k vypsání předčasných voleb. ČSSD vyvolala už pátý pokus o vyslovení nedůvěry vládě, Sněmovna se sejde v úterý. Podle neoficiálních informací mají nyní někteří poslanci vládních stran velké problémy pro podporu Nečasovy vlády zvednout ruku.

Tisk: Kauza šéfky premiérova kabinetu připomíná telenovelu

Kauza šéfky premiérova kabinetu Jany Nagyové je komedie i tragédie zároveň, shodují se sobotní české deníky. Po rozsáhlém zátahu policie v minulých dnech je nejvíce informací právě k již obviněné Nagyové. Je to podle médií paradoxní, protože v kauze figurují i známí kontroverzní podnikatelé a lobbisté a podivné obchody za stamiliony korun, ale "kmotrové" jsou zatím volní, kdežto v "telenovele" kolem premiéra padají obvinění. Případ údajného zneužívání vojenské rozvědky nejbližší spolupracovnicí premiéra by byl podle komentátorů k smíchu, kdyby to zároveň nebylo závažným pochybením lidí na řadě vysokých postů. "Policie tvrdí, že Nagyová nechala sledovat premiérovu manželku vojenskými špiony a urychlila tím jeho rozvod. Nečas Nagyovou brání nikoli jako politický profesionál (to by se jí ihned zbavil, jak mu zkušeně radí ministr financí), ale jako zamilovaný nešťastník," píší v komentáři Lidové noviny (LN). "Vidíme příběh, který splňuje parametry kvalitní mexické telenovely," komentuje situaci Mladá fronta Dnes (MfD). Je ovšem podle deníku zcela nepřípustné "špiclovat" kohokoli na přání šéfky premiérova kabinetu. "Koho dalšího nechala ta dáma ještě sledovat? A proč? Jak je možné, že ji generálové okamžitě neposlali k šípku?" píše MfD. České deníky se zabývají i další rovinou kauzy, a to jsou takzvané politické "trafiky". Deníky váhají, zda se taková výměna dá považovat za trestný čin.

Řeky jsou už jen na prvním stupni

Hladiny řek v Česku dál klesají, na žádné z nich už neplatí druhý povodňový stupeň, tedy pohotovost. Poslední byly odvolány na Lužnici v Klenovicích na Táborsku a na Nové řece v Mláce na Třeboňsku. První povodňový stupeň, tedy bdělost, byl podle webu Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) dnes ráno platný na osmi místech a pěti řekách. Záplavy, které postihly Česko začátkem června po vytrvalých deštích, způsobily miliardové škody a vyžádaly si nejméně 12 životů. Zasaženo bylo sedm krajů.

První český kongres žen apeluje na rovnost žen a mužů v Česku

Ženy se v současné české společnosti nadále potýkají s předsudky a stereotypy, které brání jejich osobnímu a profesnímu rozvoji. V rezoluci se na tom shodly účastnice prvního českého kongresu žen. Aktivistky ji pak chtějí na Mezinárodní den rovnosti žen a mužů, který připadá na 19. června, předat premiérovi. První kroky, které by měly podle kongresu nastat na cestě k rovnocennému postavení žen a mužů, je podpora flexibilní pracovní doby, zvýšení kapacity školek a jeslí, důsledný boj proti násilí na ženách, zlepšení postavení samoživitelek a řešení chudoby žen a nerovného postavení seniorek. Akci pořádalo sdružení Fórum 50%, které usiluje o rovné zastoupení žen a mužů v politice a rozhodovacích pozicích.

Lidé v Praze demonstrovali za práva zvířat

Tři stovky lidí prošly centrem Prahy ve snaze upozornit na práva zvířat a na podmínky, ve kterých žijí ve velkochovech. Veggie Parade se konal popáté a pořadatelé jím chtěli přesvědčit další lidi, aby se přiklonili k rostlinné stravě, tedy k vegetariánství či veganství. "Z intenzivních chovů podle oficiálních statistik stále pochází zhruba 99 procent živočišné produkce," uvádí jeden z pořadatelů akce Silvestr Špaček. Veganství a vegetariánství ale podle pořadatelů představuje také zdravější životosprávu pro lidi. Program odpoledne pokračoval v prostorách Prager Kabarettu v Holešovicích, kde byly ochutnávky jídel, přednášky nebo exhibice veganských sportovců ze sdružení Vegan Fighter.

Běhu pro gorily se zúčastnilo přes 600 lidí

V centru Prahy se v sobotu uskutečnil čtvrtý ročník Běhu pro gorily. Trasu z Hradčanského na Václavské náměstí dlouhou 4,6 kilometru se rozhodlo zdolat 612 lidí, tedy o 44 více než loni. Největší pozornost poutaly děti s pomalovaným obličejem nebo lidé v maskách či dokonce kostýmech goril. Po skončení závodu akce pokračovala koncerty v dolní části Václavského náměstí. Tradiční masku goril získali běžci za startovné ve výši 500 nebo 1000 korun. Podle ředitele pražské zoo Miroslava Bobka tato akce přispívá k ochraně přírody střední Afriky i zlepšuje život tamních obyvatel. Výtěžek z akce putuje především na projekt Toulavý autobus. Ten vozí školáky z pralesních oblastí Kamerunu na exkurze do oblastí Limbe či Mefou, kde mohou poznávat život goril.

Pacienti s rakovinou mají nový lék

Čeští pacienti budou mít od 1. července přístup k novince v léčbě i prevenci rakoviny kůže. Lék prodlužuje život lidem s pokročilým melanomem, který se rozšířil do celého těla. Dosud ho měli jen pacienti zařazení do studie. Lékový ústav už rozhodl o úhradě z veřejného zdravotního pojištění, lék Zelboraf budou hradit všechny pojišťovny.

Uničov slaví 800 let od založení města

Velkým historickým jarmarkem si v sobotu Uničov na Olomoucku připomněl 800 let od svého založení. Celodenní program začal kostýmovaným průvodem. Centrem města kráčela družina zakladatelů města, moravského markraběte Vladislava Jindřicha a lokátora Theodoricha. Lidem se ve městě představily kapely hrající historickou muziku, rytíři a kejklíři. Návštěvníci viděli výcvik dragounů, šermířské souboje i tance. Na večer připravili pořadatelé rytířský turnaj a ohňostroj. Děti si mohly vyzkoušet řemeslné dílny, nechyběla ani katovská dílna. Návštěvníci jarmarku měli možnost si zdarma prohlédnout muzeum vězeňství, muzeum U Vodní branky i novou archeologickou expozici v podkroví radnice.

Švandovo divadlo uvede autorskou inscenaci Cry Baby Cry

Švandovo divadlo v Praze uvede večer ve svém suterénním studiu jako poslední novinku sezony autorskou inscenaci dámské šatny hereckého souboru nazvanou Cry Baby Cry v režii Martiny Krátké. Pět žen se v ní na kurzu "life coachingu" pokusí zjistit, jak by mohly změnit svůj dosavadní život. Kurz se uskuteční pod vedením alternujících koučů Jaroslava Šmída a Michala Dlouhého. Změnit svůj život přijdou Klára Cibulková, Réka Derzsi nebo Eva Vrbková, Kristýna Frejová, Petra Hřebíčková a Blanka Popková. Inscenace vznikala na popud osazenstva dámské části hereckého souboru smíchovské scény. Podle dramaturgyně Lucie Kolouchové vznikal scénář z potřeby části souboru pojmenovat určitá témata. "Aktérky si samy vymyslely, vytvořily a oživily své postavy. Na jejich základě pak teprve začaly vznikat texty, nejprve monology a během společného zkoušení dialogy, neustále podrobované soudu ostatních," uvedla. Autorkou scénické hudby byla herečka Eva Vrbková.

Na festivalu zazní varhanní hudba

Ve Filipově na Děčínsku připravují sedmý ročník mezinárodního festivalu Varhanní duchovní hudba 2013. Koná se v bazilice Panny Marie Pomocnice křesťanů v jiříkovské části Filipov, která leží v těsné blízkosti hranic s Německem. Festival původně vznikl na záchranu místních varhan. ČTK o tom informoval jeden z pořadatelů a zároveň varhaník filipovské baziliky Jiří Chlum.

Loutkáři se znovu sejdou v Chrudimi

Více než tři desítky souborů přijedou na letošní 62. ročník celostátní přehlídky amatérského loutkového divadla Loutkářská Chrudim. Hlavní program festivalu začíná 30. června, kromě tuzemských mezi nimi budou i dva zahraniční, ze Slovenska a Slovinska. Pro návštěvníky budou připravené také tradiční semináře a dílny pro veřejnost

Na letišti v Milovicích pokračuje festival Votvírák

Na letišti Boží Dar v Milovicích na Nymbursku druhým dnem pokračuje 6. ročník multižánrového hudebního festivalu Votvírák. V programu mimo jiné zahrají Ivan Mládek, Xindl X, Kryštof, Tomáš Klus, Richard Müller, Sto zvířat, Blue Effect nebo Visací zámek. Hiphopová scéna nabídne skupinu Prago Union, Vladimira 518 nebo slovenského rappera vystupujícího pod jménem Vec. Na třech velkých pódiích se na festivalu od pátku do nedělního rána vystřídá několik desítek českých a slovenských interpretů. Festival mimo jiné v pátečním programu poprvé ve své historii přivítal kapelu Vypsaná fixa a po několika letech se na něj vrátili slovenští No Name. Svůj speciální program k 25 letům od svého prvního koncertu představila skupina Tata Bojs.

Ze sportu:

Čeští házenkáři počtvrté za sebou postoupili na mistrovství Evropy. Po výborném výkonu porazili v posledním utkání kvalifikace doma Černou Horu 30:25 a zajistili si vítězství ve skupině. Šampionát se bude hrát v lednu příštího roku v Dánsku, los základních skupin se uskuteční příští pátek v Herningu.

České házenkářky se na prosincovém mistrovství světa v Srbsku v základní skupině D utkají s Maďarskem, Německem, Rumunskem, Tuniskem a Austrálií. Rozhodl o tom dnešní los v Bělehradě. Do další fáze postoupí čtyři nejlepší celky. Češky startují na MS po deseti letech.

Česká cyklistka Kateřina Nash skončila druhá na Světovém poháru horských kol v cross country v italském Val di Sole. V závěru závodu neudržela vedení a prohrála o 20 sekund se Slovinkou Tanjou Žakeljovou, která navázala na triumf z Nového Města na Moravě a je v čele seriálu.

Olympijský vítěz Jaroslav Kulhavý dojel na Světovém poháru horských kol v italském Val di Sole třetí za Švýcarem Ninem Schurterem a Francouzem Julienem Absalonem. Na oba velké rivaly ztratil téměř dvě minuty. Ondřej Cink skončil desátý.

Bayer Leverkusen inkasuje za českého fotbalového reprezentanta Michala Kadlece, který přestupuje do Fenerbahce Istanbul, podle listu Bild zhruba pět milionů eur (asi 129 milionů korun). S tureckým vicemistrem byl měl podepsat smlouvu na tři, nebo čtyři roky.

Tenistka Květa Peschkeová čtyřhru na antukovém turnaji v Norimberku nevyhrála. V sobotním finále spolu s Němkou Annou-Lenou Grönefeldovou nevyužily v super tie-breaku tři mečboly a s Rumunkou Ralukou Olaruovou a Ruskou Valerií Solovjevovou prohrály 6:2, 6:7 a 9:11.

Motocyklisté Jakub Kornfeil a Karel Abraham odstartují do Velké ceny Katalánska ze 17. místa. Zatímco Kornfeil dnes zaznamenal v kategorii Moto3 nejhorší kvalifikační výsledek v sezoně, Abraham si v MotoGP naopak vedl letos nejlépe. Druhý český zástupce v královské třídě Lukáš Pešek skončil na okruhu v Barceloně na předposlední 23. pozici.

Počasí:

V neděli bude oblačno, teploty 25 až 27 stupňů C.