Zprávy

0:00
/
0:00

Na povodňové škody dá stát další 2 miliardy

Na likvidaci povodňových škod má stát připraveny další dvě miliardy korun. Jsou z kapitoly státního dluhu. Celkem tak má k dispozici asi 7,3 miliardy Kč. Čtyři miliardy jsou z vládní rozpočtové rezervy a 1,3 miliardy ze Státního fondu dopravní infrastruktury. Rádiu Impuls to řekl náměstek ministra financí Ladislav Minčič. Peníze nepůjdou na okamžitou pomoc, ale až po vyčíslení skutečných škod jednotlivými kraji a vypracování strategického dokumentu ministerstvem pro místní rozvoj.

Čechy zasáhly prudké bouřky, objevily se i místní záplavy

Česko v neděli zasáhly prudké bouřky, silný déšť a krupobití. Déšť zejména v Čechách způsobil bleskové záplavy, několik obcí zaplavila voda, hasiči vyjížděli k popadaným stromům a čerpali vodu ze sklepů. Bouřky zasáhly hlavně jih Plzeňského kraje a v Karlovarském kraji Chebsko. V Ústeckém kraji vyvolal déšť bleskové záplavy na Chomutovsku, Lounsku a Děčínsku. Voda z polí zaplavila sklepy, zahrady či garáže. Ve středních Čechách v Neratovicích a Libiši na Mělnicku při bouřce padaly kroupy o velikosti pingpongových míčků. Podle neratovické radnice napáchaly značné škody. Bouřka v regionu také způsobila lokální záplavy. Pražští hasiči kvůli prudké bouři zasahovali u zhruba třicítky případů. Jde o popadané stromy a větve a zatopené sklepy a garáže. Krizový štáb nařídil povodňovým komisím v krajích, aby zavedly nové hlídky i do míst, kde se dosud velká voda neobjevila.

Voda a bahno zastavily provoz na D5 na Plzeňsku

Dálnice D5 na Plzeňsku je mezi 100. a 107. kilometrem uzavřena v obou směrech. Komunikaci zaplavila voda a zavalilo bahno, řekla plzeňská krajská policejní mluvčí. Podle informací Ředitelství silnic a dálnic na místo zamířili silničáři, aby povrch dálnice uklidili. Auta musí zaplavené místo objíždět po vedlejších komunikacích mezi sjezdy Heřmanova Huť na 100. a Stříbro na 107. kilometru. Doprava na objízdné trase zcela zkolabovala poté, když v Heřmanově Huti havaroval kamion převážející kyselinu sírovou. Nehoda se obešla bez zranění a bez úniku chemikálie, řekl řídící důstojník krajských hasičů.

Přívalové deště v hradeckém kraji vzedmuly hladiny řek

Přívalové deště v noci na pondělí zvýšily hladiny řek v Královéhradeckém kraji a způsobily lokální záplavy. Nejsilnější srážky byly na Hradecku, Náchodsku a Trutnovsku. Hasiči v kraji zasahovali u více než 50 případů. Hlavně čerpali vodu ze sklepů, odstraňovali popadané stromy a monitorovali hladiny. Silné srážky opět zasáhly Svobodu nad Úpou, kterou před týdnem poničila prudká povodeň. Královéhradecký kraj vyhlásil finanční sbírku pro obce, které v regionu postihla povodeň. Peníze budou moci poskytnout všechna ostatní města a obce v kraji, jimž se živel vyhnul, a prokázat tak svou solidaritu. Mezi nejhůře poničené obce v kraji patří vedle Svobody nad Úpou Rudník a Hostinné.

Zastupující primátor odvolal stav ohrožení na Vltavě v Praze

Zastupující primátor Tomáš Hudeček (TOP 09) při jednání krizového štábu odvolal stav ohrožení. Na Vltavě v Praze tak platí druhý stupeň povodňové aktivity, tedy pohotovost. Skutečný průtok se pohybuje kolem 1000 m3/s, což je na hranici 1. a 2. povodňového stupně. Průtok ve Vltavě klesl na stav pohotovosti už v sobotu, Hudeček ale vzhledem k předpovědím počasí odmítl o víkendu ohrožení odvolat. V Česku má nadále pršet. Podle Hudečka je Praha na další vodu připravena. Upuštěny jsou nádrže na problematických říčkách Rokytce a Botiči.

Policie: Slovenský občan se stal 11. obětí nynějších záplav v ČR

Slovenský občan je 11. obětí nynějších záplav, oznámil po jednání Ústřední povodňové komise a Ústředního krizového štábu policejní prezident Martin Červíček. V Sušici na Otavě muže hledali od půlnoci, jeho tělo bylo nalezeno ráno. Otava je v Sušici klidná, nejsou na ní žádné povodňové stupně ani výrazně zvýšené průtoky, podle Červíčka však přesto jde o oběť záplav. Padesátiletý Slovák spadl do Otavy v prostoru vodáckého tábořiště v Sušici po půlnoci. Záchranáři po něm pátrali hned v noci, nad ránem pátrání dočasně přerušili, nalezen pak byl v řece Otavě u Rabí na Klatovsku.

Evakuovaní lidé se v Ústeckém kraji postupně vracejí domů

Evakuovaní lidé v Ústeckém kraji se postupně vracejí domů. V Děčíně jich zůstává mimo domov jen 12, v Ústí nad Labem je stále v evakuačních centrech 102 osob. Celkem červnové povodně včetně nedělních přívalových dešťů postihly 68 obcí regionu. Podle informací krajského úřadu se v kraji muselo evakuovat celkem asi 11.000 lidí. V Ústí nad Labem se evakuace týkala především obyvatel Střekova, Vaňova, Brné, Sebuzína, Církvic a Neštěmic. Celkem bylo evakuováno 2360 lidí. Domy před jejich návratem ale musí prohlédnout statik a hasič, poté může být zapojena elektřina. V Děčíně muselo své domovy opustit asi 1500 lidí. O návratu obyvatel Terezína do města bude povodňová komise rozhodovat v úterý. Evakuace ještě nebyla odvolaná ani v Křešicích na Litoměřicku, kde muselo domy opustit asi 1000 lidí. Starosta ale částečně dovolil, aby tam již docházeli uklízet.

Bendl chce, aby protipovodňová opatření byly veřejné stavby

Ministerstvo zemědělství připraví návrh změny zákona, podle níž budou protipovodňová opatření stavbami veřejně prospěšnými. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) také chce, aby se již v budoucnu nesmělo stavět v záplavových oblastech. Podle něho je do budoucna třeba chránit území před povodněmi čistěním koryt nejenom velkých řek, ale i malých potoků, jejichž hladiny se při letošních záplavách extrémně zvedly. Při povodních se totiž zejména na soutocích usazuje mnoho písku a bahna, voda se tak mnohem snáze i při nepříliš intenzivních deštích dostane ven z koryta. Ministr řekl, že je třeba hovořit i o dělení půdních bloků, aby při povodních nenastávaly posuny či závaly půdy.

Na pomoc při povodních dorazilo dalších 220 vojáků

Do likvidace povodňových škod se zapojilo dalších 220 vojáků. Pracují v Ústí nad Labem, Lovosicích, Děčíně a v hlavním městě. Armáda k odstraňování následků záplav nasadila více než 600 vojáků. Sdělila to mluvčí generálního štábu Jana Růžičková. Pokračuje také nasazení příslušníků Hradní stráže v pražských Lahovicích a Lahovičkách. Na Zbraslavi působí 20 vojáků z posádkového velitelství Praha. Dalších 23 členů armády pracuje ve Štěchovicích. Ve Štětí likviduje následky povodně 20 vojáků z Liberce. Ve Vojkovicích u Kralup nad Vltavou pokračuje 15 rakovnických vojáků v odčerpávání vody a ve vyklízení zatopených domů a budov. Na základě požadavku hasičského záchranného sboru vybudovali v sobotu vojáci z olomoucké záchranné roty a 153. ženijního praporu v Záhořanech na Litoměřicku základnu humanitární pomoci pro 150 lidí. Na místě celkem pracuje 24 vojáků se 17 kusy techniky.

Na tocích s 2. a 3. stupněm povodňové aktivity je zákaz plavby

Ústřední povodňová komise a krizový štáb zakázaly plavby na všech tocích a vodních plochách, kde platí druhý či třetí stupeň povodňové aktivity, řekl po jejich jednání premiér Petr Nečas (ODS). Výjimkou jsou záchranné a likvidační práce, doplnil. Za porušení zákazu podle předsedy vlády hrozí pokuta až 20.000 korun. Snahou je odradit nezodpovědné lidi. Mezi oběťmi záplav jsou vodáci, někteří jsou nezvěstní. Lidem, kteří zákaz poruší, hrozí nejen pokuta. Červíček s Nečasem se zmínili o možnosti zadržet takové osoby až na 24 hodin.

V Ústeckém kraji je 4000 odběratelů bez proudu a 1300 nemá plyn

S klesající vodou pokračují energetici, dodavatelé plynu i vody na severu Čech v obnovování dodávek. Bez elektrické energie však v Ústeckém kraji stále zůstává přes 4000 odběratelů, bez plynu je jich bezmála 1300. Bleskové povodně v neděli situaci výrazně nezhoršily, bez proudu ale zůstali odběratelé několika obcí na Lounsku. Podle severočeské mluvčí ČEZ Soni Holingerové se už podařilo obnovit dodávky téměř polovině odběratelů. Energetici znovu připojili šest desítek distribučních trafostanic a zprovoznili 20 úseků nízkého napětí v obcích. Bez napětí zůstává 69 stanic, obnovování dodávek jde ale pomalu. ČEZ chce pomoci postiženým domácnostem tím, že jim elektřinu a plyn bude tři měsíce dodávat zdarma. "Nabídka platí pro ty, kdo měli obytné části zaplavené nejméně do výšky půl metru, úlevy chystá firma i pro postižené podniky. Také RWE se snaží vyjít zákazníkům vstříc. Nutné opravy plynových přípojek zajišťuje firma ve spolupráci s partnery pro domácnosti zdarma.

Záplavy způsobily na vodohospodářském majetku škody přes dvě miliardy

Záplavy způsobily na státním vodohospodářském majetku škody odhadem 2,2 miliardy korun. Oznámil to ministr zemědělství Petr Bendl (ODS), podle něhož jsou zasaženy také desítky čistíren odpadních vod a stovky studní, přibližně 80 veřejných vodovodů je poškozeno. Na 34.000 obyvatel je tak zásobováno vodou, která není pitná. Při povodních v roce 2002 byly škody na vodohospodářském majetku v povodí Vltavy, Labe a Ohře 4,5 miliardy korun, tedy téměř dvojnásobné. Škody na Povodí Vltavy dosahují nyní podle Bendla rámcově 900 milionů korun. Na státním majetku Lesů ČR jsou škody přibližně 26 milionů korun, u vodovodů a kanalizací hovoří první odhady o částce 100 milionů korun.

AK: Záplavy způsobily zemědělcům škody za nejméně 1,8 mld Kč

Povodně napáchaly v zemědělství škody nejméně za 1,8 miliardy korun, řekl prezident Agrární komory Jan Veleba. V čísle nejsou zahrnuty škody rybářů. Výše škod ale podle Veleby ještě vzroste a bude se pohybovat kolem dvou miliard korun. Škody jsou zatím nižší než při povodni v roce 2002, tehdy byly vyčísleny na 3,6 miliardy korun. Podle šetření komory skončilo pod vodou minimálně 55.000 hektarů zemědělské půdy, z toho 35.000 hektarů orné půdy a 20.000 hektarů trvalých travních porostů. Voda zaplavila takřka 1000 hektarů polí se zeleninou a předběžný odhad škod na zelenině činí 190 milionů Kč. Podle Veleby se dá očekávat, že v důsledku toho vzroste cena zeleniny. Zničeno bylo rovněž 212 hektarů chmelnic. Škody chmelařů se dle komory blíží 80 milionům Kč. Komora chystá sbírku na pomoc zaplaveným farmářům.

MŽP vyčlenilo na pomoc postiženým povodněmi 130 milionů korun

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) poskytne obyvatelům a obcím zasaženým povodněmi dotace ve výši 130 milionů korun. Z toho na výměnu kotlů, zařízení na vytápění a ohřev vody vyhradí 100 milionů. Další 30 milionů korun poputuje přímo postiženým obcím na nákup základního vybavení, jako jsou například kbelíky, lopaty, krumpáče nebo vysoušeče. Na tiskové konferenci to řekl ministr životního prostředí a předseda Ústřední povodňové komise Tomáš Chalupa (ODS). Všechny dotační programy končí 30. srpna.

Škody v Muzeu Kampa jako v roce 2002, zámek v Troji se už otevře

Do desítek milionů korun jdou škody, které vyčíslují povodněmi nejvíce postižené kulturní instituce v Praze. Škoda, kterou povodeň způsobila v budově Muzea Kampa v Sovových mlýnech, bude pravděpodobně stejná jako při záplavách v roce 2002. Před 11 lety voda především na technologiích v suterénu napáchala škody za 20 milionů korun. Galerie hlavního města Prahy již minulý týden uvedla, že na Trojském zámku odhaduje škody na 30 milionů korun. Při povodni v roce 2002 zalila voda Muzeum Kampa do výše tří metrů, exponátů se to však příliš nedotklo. V Troji byla zaplavena část zámeckého areálu, budovy i zeleň. Dosud přitom neskončily opravy zámku, které si vyžádaly povodně před 11 lety a které stály již přes 60 milionů korun.

Na záplavových kontech je již více než 28 milionů korun

Na zvláštní záplavová konta humanitárních organizací přibylo i o víkendu několik milionů korun. Celkem již lidé a firmy přispěli přinejmenším 28,6 milionu korun. Nejvíce - téměř čtyři miliony korun - poslali za poslední dny lidé společnosti Člověk v tísni, která tak vybrala již 15,5 milionu korun. Diakonie Českobratrské církve evangelické má nyní dvě základny na Mělnicku, jednu na Litoměřicku a další otevře v Ústí nad Labem a Děčíně. K dispozici má přes 400 dobrovolníků a pomáhá s odklízecími a sanačními pracemi. Na jejím účtu se zatím podařilo shromáždit asi 2,85 milionu korun. Ve sběru financí pokračuje také organizace Adra, která díky DMS a účtu shromáždila již 5,74 milionu korun. Na povodňové konto Katolické Charity ČR dali lidé zatím přes tři miliony korun. Finanční prostředky přibyly i na kontě Českého červeného kříže (ČČK), který zatím shromáždil přes 1,6 milionu korun.

Blažek: Trestní řízení protikorupční policie jsou teatrální

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se domnívá, že některá trestní řízení vedená protikorupční policií jsou teatrální. Vyplývá to z dopisu, jejž v dubnu adresoval policejnímu prezidentovi Martinu Červíčkovi. Šéf justičního resortu v dopisu kritizoval také "osobní mediální propagaci vysokých funkcionářů policie". Blažek se tak vložil do sporu pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové a tehdejšího šéfa protikorupční policie Tomáše Martince. Bradáčová v březnu uvedla, že na ni Martinec "vyrábí" kauzu. Ten to popíral, nicméně z vedoucí funkce následně odstoupil. Policejní prezident nařídil po podnětu Bradáčové vnitřní kontrolu na prezidiu. Podle ní se ukázalo, že Martinec postupoval nestandardně, nespáchal ale trestný čin. Chyboval, když se v březnu sešel s Bradáčovou a řekl jí, že o týden později bude zahájeno stíhání jejího manžela. Červíček však odstoupivšího Martince považuje za zkušeného odborníka, a proto jej přizval do vedení Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování na pozici náměstka.

V Bellinzoně pokračuje proces kolem MUS, nepřišel Klimecký

Ve švýcarské Bellinzoně začala druhá část procesu s bývalými manažery a majiteli Mostecké uhelné společnosti (MUS), kteří jsou v souvislosti s kontroverzní privatizací severočeských dolů obžalováni z praní špinavých peněz, z podvodů a z korupce. Před soud se tentokrát dostavili Antonín Koláček a Belgičan Jacques de Groote; nepřišel Oldřich Klimecký, který byl také předvolán. Trojice se nedostavila ani na úvod procesu 13. května. Jednání v květnu pokračovalo jen s přítomnými Markem Čmejlou, Jiřím Divišem a Petrem Krausem. Soud v květnu také zastavil řízení proti Luboši Měkotovi, který v březnu zemřel. Koláček před zahájením dnešního projednávání případu řekl, že se na líčení těší, protože má "plnou důvěru ve švýcarské soudce".

Rusko pozvalo českou stranu, aby navštívila vězněného Torubarova

Ruská prokuratura nabídla české straně, aby navštívila podnikatele Alexeje Torubarova ve vlasti. Češi tak budou moci zkontrolovat, v jakých podmínkách se vězněný podnikatel nachází. Na kulatém stolu věnovaném Torubarovově případu to řekla ředitelka sekce mezinárodního vztahů ministerstva spravedlnosti Zuzana Fišerová. Ministerstvo nyní bude kontaktovat Černínský palác, který by mohl své zástupce do Ruska vypravit. Lidskoprávní organizace Pomoz jednomu člověku na jednání kritizovala Česko za to, že Torubarova do Ruska vydalo. Obává se podmínek ruské vazby. Torubarov byl v Rusku obviněn z vydírání důstojníka tajné služby a podvodů, sám naopak tvrdil, že jej vydírala ruská tajná služba, policie a mafie. V České republice žádal o azyl, ale na základě mezinárodního zatykače skončil ve vazbě. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) pak rozhodl o jeho vydání. Tomu se 2. května na poslední chvíli snažilo zabránit několik členů vlády, včetně ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který před letadlo s ruským podnikatelem nechal postavit cisternu.

MF chce podpořit ekonomiku, navrhuje zvýšit výdaje státu

Celkové výdaje státu by se měly v příštím roce zvýšit o 15 miliard korun a v roce 2015 o deset miliard korun. Počítá s tím návrh ministerstva financí na zvýšení střednědobých výdajových rámců. Cílem je podpořit vyššími výdaji hospodářský růst. Výdaje by tak měly stoupnout z již schválených 1,122 bilionu korun pro rok 2014 a z 1,146 bilionu korun pro rok 2015. "Zvýšení výdajů je směrováno do kapitol ministerstva dopravy, ministerstva zemědělství, ministerstva průmyslu a obchodu, ministerstva školství, ministerstva vnitra a ministerstva práce a sociálních věcí," uvádí vládní materiál. Návrh ve středu projedná vláda. Zvýšení výdajů by podle materiálu nemělo vést k překročení tříprocentní hranice deficitu veřejných financí. Vláda počítá příští rok s deficitem 2,9 procenta hrubého domácího produktu (HDP), v roce 2015 a 2016 s 2,8 procenta HDP. Schodek státního rozpočtu by měl příští rok stoupnout na 105 miliard korun, v roce 2015 na 110 miliard korun a v roce 2016 na 115 miliard korun. Počítá s tím materiál ministerstva financí, která ve středu projedná vláda. Pro letošní rok počítá vláda se schodkem rozpočtu 100 miliard korun.

Květnová inflace byla nižší, než očekávala ČNB

Květnová meziroční inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,3 procentního bodu nižší. Uvedl to ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v květnu klesla na 1,3 procenta z dubnových 1,7 procenta. Podle prognózy ČNB se celková inflace letos bude pohybovat mírně pod inflačním dvouprocentním cílem.

Nezaměstnanost v květnu klesla na 7,5 z dubnových 7,7 procenta

Nezaměstnanost v Česku se v květnu snížila na 7,5 procenta z dubnových 7,7 procenta, což odpovídá odhadům analytiků. Úřad práce evidoval 547.463 uchazečů o zaměstnání, z toho bylo 534.768 lidí ve věku 15 až 64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Oznámilo to dnes ministerstvo práce a sociálních věcí. Celkový počet uchazečů o zaměstnání klesl v květnu proti předchozímu měsíci o 17.765 lidí, meziročně stoupl o 65.364 osob. Volných pracovních míst bylo ke konci května 42.632, meziměsíčně o 2869 více. Na jedno volné pracovní místo připadalo v průměru 12,8 uchazeče. Podíl nezaměstnaných stejný nebo vyšší než republikový průměr vykázalo 36 okresů. Nejvyšší byl v okresech Most (13,5 procenta), Bruntál (12,5 procenta), Ústí nad Labem (12,1 procenta), Karviná (11,7 procenta) a Chomutov (11,5 procenta). Podporu v nezaměstnanosti pobíralo 114.585 uchazečů o zaměstnání, tedy 20,9 procenta všech uchazečů vedených v evidenci.

VZP má nejvíc nejdražších klientů

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) má ze všech pojišťoven nejvíc nákladných pacientů. Chce proto přerozdělení pojistného a stejné podmínky pro všechny pojišťovny. Uvedl to ředitel VZP Zdeněk Kabátek. Nejdražší pacient VZP je ve Středočeském kraji a loni stál 54 milionů korun. Po 17,2 milionu dala největší pojišťovna s více než šesti miliony klientů za nejdražší pacienty v Praze a Plzeňském kraji, dodal Kabátek. "V roce 2010 vydala VZP za péči o 20 nejdražších klientů 212 milionů, všechny ostatní pojišťovny dohromady daly za svých 20 nejdražších klientů necelých 160 milionů. V roce 2011 se rozdíl ještě prohloubil. VZP dala za 20 svých nejdražších pacientů téměř 290 milionů korun proti 163 milionům ostatních zdravotních pojišťoven," uvedl mluvčí VZP Oldřich Tichý. Kabátek je přesvědčen, že je nutné přerozdělení vybraného pojistného. Náměstek ministra zdravotnictví Petr Nosek ČTK řekl, že ministerstvo pracuje na systému, kdy pacienti jsou rozděleni do 25 skupin. Určitým indexem je v dané skupině zvýšena průměrná úhrada například za pacienty s Alzheimerovou či Parkinsonovou nemocí, epilepsií, nádory, HIV/AIDS či selháním ledvin. Systém počítá také s dorovnáním příjmů za zvlášť nákladné pojištěnce.

ČR a USA založí centrum pro civilní jadernou spolupráci

Ministerstvo školství podepíše ve středu se zástupci amerického ministerstva energetiky a ministerstva zahraničních věcí memorandum o založení střediska pro civilní jadernou spolupráci. Vznikne na ČVUT v Praze, má podpořit vědeckou spolupráci. ČTK o tom informovala Bohumila Potočná z ministerstva. Na vzniku centra se dohodl premiér Petr Nečas (ODS) s americkým prezidentem Barackem Obamou už v roce 2011 při jednání v Bílém domě. Do roku 2015 se počítá s náklady kolem 14 milionů korun, zhruba dvě třetiny zaplatí americká strana. V centru budou kromě vědců z ČVUT působit další české instituce zabývající se jaderným inženýrstvím, na americké straně pak budou spolupracovat například s univerzitami v Texasu, Wisconsinu, Tennessee nebo národními laboratořemi. Nečas loni v prosinci po jednání s americkou ministryní zahraničí Hillary Clintonovou kvůli tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín uvedl, že centrum bude "kontaktní burzou" pro navazování spolupráce mezi českými a americkými vědci.

Projekt Europeana 1989 má dokumentovat pád železné opony

Příběhy Evropanů z dob pádu železné opony má zdokumentovat projekt Europeana 1989, který o víkendu odstartoval v Polsku. Akce evropské digitální knihovny Europeana má vytvořit "živý a osobní obraz revolučních událostí v Evropě pomocí příběhů, fotografií, videí a zvuku," uvedli organizátoři v informaci pro tisk. Příležitost zapojit se dostanou kromě Poláků také obyvatelé Česka, Německa, Maďarska a pobaltských států. Přispět do projektu, který vyvrcholí v roce 2014 u příležitosti 25. výročí konce studené války, mohou zájemci prostřednictvím "sběrných dnů" v jednotlivých zemích. Prvního "sběrného dne" ve Varšavě se zúčastnily dvě stovky lidí, kteří do online archivu přispěli 2000 fotografiemi. Sbírku historických předmětů z dob pádu železné opony prý obohatil i dobový polský automobil Polonez, vyráběný v Polsku od roku 1978.

Vachler zatím známku Český lev filmové akademii nepostoupí

Producent Petr Vachler zatím nepostoupí České filmové a televizní akademii (ČFTA) obchodní známku na výroční ceny Český lev. Nabídku deset milionů korun splatných postupně během deseti let považuje za ultimativní a chce hledat kompromis. "Na Českém lvu nelpím, upřednostňuji jeho pokračování," uvedl Vachler, který 3. června rezignoval na funkci ředitele ČFTA. Předseda dozorčí rady ČFTA Ivo Mathé však žádnou jinou cestu než nabídnutý desetiletý splátkový prodej nevidí. Podle dřívějších informací Vachler za prodej značky Český lev žádal až 25 milionů korun. K roztržce mezi Vachlerem a ČFTA došlo poté, co si nechal napsat známku Českého lva na sebe, navíc prý usiloval o získání ochranné známky i na název ČFTA. Českého lva Vachler založil v roce 1993. Filmové ceny se poprvé udělovaly v únoru 1994 za rok 1993, letos už podvacáté.

Grafika Radia Wave získala prestižní European Design Award 2013

Stanice Českého rozhlasu Wave uspěla se svou loňskou kampaní Děláme vlny v mezinárodní soutěži European Design Awards v Bělehradě. Nejvyšší ocenění v kategorii Plakátová série za grafické ztvárnění získali její autoři Olga Benešová a Radek Sidun. Porota složená ze zástupců evropských grafických časopisů a institucí ocenila originalitu a jednotnost konceptu. Informoval o tom Jan Hladonik z Radia Wave. Za vizuální koncept této stanice autoři již dříve získali páté místo na Czech Grand Design v kategorii Grafický designér roku 2012. Novou vizuální podobu Radio Wave představilo loni v květnu. Zahrnuje image stanice, hudební a publicistické pořady z programu i koncerty a akce, jako jsou Radio Wave Live Sessions a Radio Wave Stimul festival.

V Brně zemřel katolický básník Zdeněk Rotrekl

V 92 letech zemřel v neděli 9. června brněnský katolicky orientovaný básník, spisovatel a literární historik Zdeněk Rotrekl. Oznámilo to brněnské nakladatelství Atlantis. Rotrekl patřil k nejvýraznějším osobnostem katolického proudu v české poezii druhé poloviny 20. století. Strávil 13 let v komunistickém vězení a čtyřicet let nemohl veřejně publikovat. Prezident Václav Havel v roce 1995 ocenil Rotreklovu činnost Řádem T.G.Masaryka. Je také držitelem Ceny Jana Zahradníčka, Jaroslava Seiferta či Karla Havlíčka Borovského. Rozloučení s básníkem se uskuteční v sobotu 15. června v kostele sv. Tomáše na Moravském náměstí v Brně.

Ze sportu:

Další ohlášenou hvězdou atletického mítinku Zlatá tretra Ostrava je Jamajčan Asafa Powell. Někdejší světový rekordman v běhu na 100 metrů nastoupí 27. června na zrekonstruovaném stadionu ve Vítkovicích ve štafetě na 4x100 metrů a na jejím posledním úseku změří síly s šestinásobným olympijským vítězem Usainem Boltem.

Poháru FIFA, který startuje v Brazílii v sobotu, se jako host zúčastní i legenda českého fotbalu Josef Masopust. S dalšími členy stříbrného týmu z mistrovství světa v Chile 1962 Josefem Jelínkem a Jozefem Štibrányim přijal pozvánku brazilského ministra sportu Alda Rebela. Česká delegace vyrazí do Brazílie v úterý. Před startem turnaje se zúčastní otevření výstavy k šampionátu v Chile 1962 a také křtu poštovní známky, která připomíná brazilský triumf ve finále MS proti tehdejšímu Československu.

Hokejový útočník Lukáš Pech se stal novou posilou Sparty. Reprezentant, který předčasně skončil v Karlových Varech, dnes podepsal s Pražany smlouvu.

Fotbalový útočník Petr Švancara se stal novou posilou Příbrami, kam přišel z Brna. V týmu Příbrami bude autor 56 ligových gólů rok hostovat.

Kvůli záplavám se neuskuteční závod Českého poháru a Evropského poháru juniorů v Táboře, plánovaný na 23. července. Povodně poškodily okolí rybníku Jordán, který měl hostit plaveckou část.

Fotbalisté Zbrojovky Brno porazili v přátelském utkání, kterým vyvrcholily oslavy stého výročí založení klubu, Slovan Bratislava 3:1. Slovenský mistr sice vyhrál první poločas, když vedoucí branku vstřelil z penalty argentinský obránce Ezequiel Gorisito, Zbrojovka však po změně stran otočila výsledek brankami Michala Škody, Pavla Mezlíka a Daniela Přerovského.

Simona Baumrtová překonala na mítinku v Monte Carlu český rekord na 50 metrů znak. Zaplavala čas 28,47 sekundy a deset let staré maximum Ilony Hlaváčkové vylepšila o tři setiny. Někdejší evropská vládkyně tohoto způsobu Hlaváčková tak přišla i o poslední rekord, který držela.

Čeští hokejbalisté na mistrovství světa v kanadském St. John´s nedosáhli na třetí titul za sebou. Ve finále podlehli svěřenci trenéra Drahomíra Kadlece Slovensku 1:2. O branky vítězů se postarali Boris Oravec a Jaroslav Martinusík, kteří získali Slovákům dvoubrankový náskok, za český tým snížil v 38. minutě Tomáš Wróbel.

Česká rekordmanka Eliška Klučinová obsadila součtem 6190 bodů třetí místo na mezinárodním vícebojařském mítinku IAAF World Challenge v Kladně. V letošním nejlepším výkonu na světě 6416 bodů vyhrála Ukrajinka Hanna Melnyčenková, druhá skončila Polka Karolina Tymiňská, která se díky součtu 6360 bodů zařadila na třetí místo letošních tabulek. Závod mužů vyhrál Bělorus Andrej Kravčenko (8380).

Jeden set dělil plážové volejbalistky Markétu Slukovou a Kristýnu Kolocovou od výhry v obnoveném českém Superpoháru. V Doksech ve finále vyhrály nad Gretou Cicolariovou a Martou Menegattiovou první set 21:19, ale další dva prohrály 19:21 a 13:15.

O jediný bod uniklo motokrosaři Františku Smolovi premiérové vítězství v závodě mistrovství světa. Ve Velké ceně Slovinska kategorie MX3 obsadil druhé místo o bod za domácím Klemenem Gerčarem, který se po čtvrtém podniku v sezoně dostal do čela průběžného pořadí seriálu.

Český cyklista Roman Kreuziger obsadil třetí místo ve třetí etapě Kolem Švýcarska a posunul se na druhou příčku průběžného pořadí. Na vedoucího domácího jezdce Mathiase Franka ztrácí vítěz závodu z roku 2008 třiadvacet vteřin.

Tři české tenistky letos získaly titul v německé extralize žen. Klára Zakopalová, Lucie Šafářová a Renata Voráčová pomohly celku TC WattExtra Bocholt k triumfu v konkurenci sedmi týmů.

Šest českých tenistů se s určitostí představí na challengeru na pražské Štvanici. Kurty v areálu I. ČLTK Praha těsně nezasáhla povodeň, a tak v úterý od 10:30 na nich bude rozehrána hlavní soutěž Prague Open 2013 by Advantage Cars. Do turnaje, který má dotaci 42.500 eur, se díky divoké kartě dostal Ivo Minář, finalista Prague Open z roku 2004. Představí se také Dušan Lojda, Jan Mertl a Robin Staněk, z kvalifikace postoupili Jan Šátral a Dominik Suč. Ve hře je ještě Lukáš Maršoun.

Počasí:

Bude oblačno až polojasno, místy přeháňky a ojediněle bouřky. Teploty 18 až 22 stupňů Celsia.

Ve Středočeském, Plzeňském, Jihočeském a Ústeckém kraji platí od 12:00 povodňové ohrožení s extrémním stupněm nebezpečí. V Praze je vyhlášena povodňová pohotovost. Výstraha Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) platí do odvolání. Na většině území s výjimkou Karlovarského kraje má pršet, na mnoha místech vydatně, déšť podle meteorologů ustane až v úterý.