Zprávy

0:00
/
0:00

Církevní restituce obstály, soud v zákonu škrtl jediné slovo

Církevní restituce u Ústavního soudu (ÚS) obstály. Návrh opozice na jejich zrušení soudci zamítli. Církve tak získají majetek a náhrady v celkové výši 134 miliard korun. Soudci ze znění zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi a náboženskými společnostmi vyškrtli jediné slovo, a to "spravedlivé" v případě náhrad za znárodněný majetek. Církevní restituce se tak zřejmě nebudou vztahovat na majetek, za který církve už nějakou náhradu získaly. Odpůrci církevních restitucí neuspěli ani s poslední námitkou proti účasti soudce Miloslava Výborného, jehož mandát v pondělí skončil. Advokát Hrádela tvrdil, že Výborný přestal být soudcem už v neděli. Soud po krátké poradě jeho výklad označil za nesprávný, Výborný v jednací síni zůstal. Podle vlády církevní restituce znamenají definitivní vypořádání s dědictvím komunismu. ÚS v minulosti opakovaně vybízel vládu k tomu, aby majetkové vztahy s církvemi nějakým způsobem vyřešila. Zákon otevírá církvím cestu k nemovitému majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun. Jde hlavně o pole, lesy a rybníky, ale také nemovitosti včetně památek. Během 30 let stát církvím vyplatí také 59 miliard korun jako náhradu za nevydaný majetek. Částka se navýší o inflaci. Zároveň stát postupně přestane hradit platy duchovních. Na výrok soudu čekaly nejen církve, ale také stovky obcí, pro které jsou církevní restituce spojeny s odblokováním půdy a nemovitostí.

Před záplavami bylo evakuováno 7000 lidí, mají už šest obětí

Stav ohrožení trvá téměř na 50 místech českých řek, na několika místech byl zaznamenán extrémní stupeň ohrožení. Záplavy připravily o život šest lidí. Šestou obětí je energetik, který v Cerhenicích na Kolínsku odpojoval elektřinu v zaplavené trafostanici. Muž zemřel po zásahu proudem, řekla mluvčí kolínské policie Věra Žídková. Obětí záplav je i devětašedesátiletý muž z Plzeňska, jehož tělo záchranáři objevili už v pátek v Měčíně na Klatovsku. Dva lidé zemřeli v neděli ve zřícené chatě v Třebenicích u Prahy. Další obětí záplav je zřejmě dvaaosmdesátiletý muž, jehož tělo našli v neděli v Janovském potoce v Mokřanech na Benešovsku. Téhož dne záchranáři vylovili tělo muže z Úpy v Trutnově. Zda je i on obětí záplav, ukáže pitva. Policie ještě pátrá po čtyřech vodácích. Nejvíce obětí je ze středních Čech.

Hasiči v celé zemi zatím evakuovali přes 7000 lidí. V Ústeckém kraji jich bylo 4473, ve středních Čechách 1156. Více než 250 lidí hasiči před velkou vodou zachránili. Další oblasti se na evakuaci teprve připravují. Například v Terezíně byla nařízena evakuace všech obyvatel do 24 hodin. Jde o asi 1700 lidí. Radnice se totiž obává, že do města stejně jako při katastrofálních povodních v r. 2002 dorazí zpětná vlna z Labe. Před jedenácti lety zatopila Terezín do výše půl druhého metru. Opakování ničivých povodní z roku 2002 hrozí obcím Zálezlice a Kly na Mělnicku. Hasiči obyvatele ze zatopených oblastí evakuovali. Lidé z Křince na Nymbursku se obávají přelití nedalekého Bučického rybníku. S evakuací dalšího sídliště začaly Kralupy nad Vltavou, tamní policie navíc řeší první případ rabování.

Na případnou evakuaci se chystají i v některých částech Prahy, Vltava by měla kulminovat v úterý nad ránem. Město je ale připravené na průtok 3800 metrů krychlových za vteřinu. Podle dosavadních odhadů by maximální průtok v Praze měl dosahovat zhruba 3300 metrů. Stále se ale čeká na příliv vody z Berounky. V pondělí před polednem radnice osmé pražské části doporučila obyvatelům Invalidovny a Karlína, aby si sbalili evakuační zavazadla. Podle starosty Jiřího Janků se situace v Dolní Libni oproti nočním hodinám zhoršila, nebezpečí hrozí hlavně od potoka Rokytka. Radnice Prahy 12 v noci na pondělí začala evakuovat obyvatele v okolí Obchodního náměstí v Modřanech. V 1:30 již začala evakuace obyvatel Zbraslavi. Už dříve byly evakuovány Lahovice, Lahovičky a Závist, které pod Zbraslav administrativně spadají. V Davli u Prahy si vzedmutí hladin Vltavy a Sázavy vyžádalo evakuaci několika stovek lidí.

Přetrvávají problémy v pražské dopravě, vedení pražského dopravního podniku odpoledne oznámilo, že částečná uzavírka metra může trvat i několik dnů. Z Karlova mostu bagr odstraňuje naplavené části stromů, zahradních domků a dalších předmětů, které by jej mohly poškodit. Spodní část pražské zoo byla zatopena a hrozí, že škody budou podobné jako při ničivých povodních v roce 2002.

Ve většině škol a školek v povodní ohrožených částech Prahy se v pondělí nevyučovalo. Některé ale zůstaly otevřené a o děti se v případě potřeby postaraly, jiné slouží jako evakuační centra. Bez omezení fungují mateřské a základní školy v Praze 13, Praze 17, Praze 18, Praze 19 a Praze 20. Ministerstvo školství uvedlo, že ředitelé škol mohou vyhlásit volno po dobu nutnou k odstranění následků povodní. Většina pražských městských částí se rozhodla respektovat nedělní nařízení pověřeného primátora Prahy Tomáše Hudečka (TOP 09), který kvůli záplavám zrušil pondělní školní docházku ve všech mateřských, středních a základních školách, učilištích a gymnáziích. Povodňová opatření se dotkla i vysokých škol. Své budovy uzavřela například Filozofická fakulta UK, zrušeno je i přijímací řízení. Na Přírodovědecké fakultě je zrušen studijní provoz včetně zkoušek a státnic.

Labe má v Ústí nad Labem o půlnoci dosáhnout deseti metrů, v úterý ráno by řeka měla mít ještě o 60 centimetrů víc. Kulminace se tu očekává během úterka asi na 10,8 metru. Informovala o tom mluvčí ústeckého magistrátu Romana Macová. Ústím by mělo v úterý protékat 3750 metrů krychlových vody za sekundu. Při historické povodni v roce 2002 to bylo 4700 metrů krychlových vody za sekundu. Hladina řeky tehdy měla 1196 centimetrů. Zhruba od 9:00 v krajském městě evakuují lidi z oblastí, které má zasáhnout povodeň. Týká se asi 40 ulic ve čtvrti Střekov, Neštěmice a v centru a také chatových oblastí Církvice a Sebuzín. Během odpoledne se zřejmě zatopí nájezdy na oba ústecké mosty a ty budou uzavřeny. Městská doprava zatím funguje bez omezení, podle Macové je však třeba počítat s tím, že v následujících hodinách bude doprava ve městě výrazně omezena.

Kvůli záplavám se ocitly bez proudu tisíce domácností. Energetici museli z preventivních důvodů odpojit desítky rozvodových trafostanic, řadu z nich už zaplavila voda. Nejhorší situace je ve středních Čechách v okolí Berounky, Vltavy a jejích pražských přítoků - Botiče a Rokytky. Společnost RWE vyhlásila ve středních, severních a východních Čechách stav nouze. Záplavy ovlivnily i dodávky tepla, nejhorší je situace v Českých Budějovicích. Česká pošta kvůli záplavám uzavřela zhruba dvě desítky poboček. Do dalších desítek obcí nedoručuje.

Hlavní hygienik Vladimír Valenta varoval před používáním vody z místních vodovodů v zasažených oblastech. Zasaženo je 51 vodovodních řadů a stovka jich je v ohrožení. Varování platí zejména pro Středočeský, Plzeňský a Jihočeský kraj, upřesnil. Odpoledne byla dočasně odstavena z provozu pražská Ústřední čistírna odpadních vod.

Premiér Nečas při návštěvě slapské přehrady přislíbil, že vláda v případě potřeby uvolní vedle již schválených 300 milionů korun další peníze na řešení povodňové situace. Pomoci je připravena i Evropská unie. Česko má společně s Německem a Rakouskem podle Evropské komise nárok na pomoc z Fondu solidarity Evropské unie. Uvedl také, že oproti předpokladům bude třeba upustit Vltavskou kaskádu. Vodní nádrž Orlík se totiž blíží svému naplnění.

Velká voda zastavila také kulturní a sportovní akce. V Praze je pod vodou dostihové závodiště ve Velké Chuchli či vodácký areál v Troji. Zasaženy byly loděnice na Vltavě, a pořadatelé zrušili veslařské Primátorky, jejichž stý ročník se měl uskutečnit o víkendu. Představení pro příští dny ruší pražské Divadlo Archa či Divadlo pod Palmovkou. Národní divadlo v Praze je zatím mimo ohrožení, večer by se mělo hrát ve všech budovách.

Povodňové škody dosáhnou řádově miliard korun

Škody, které vznikly během letošních povodní, ekonomové odhadují na několik miliard korun. Na celkový vývoj ekonomiky ale nebudou podle nich mít výrazný dopad. Hrubý domácí produkt by mohl klesnout o několik desetin procenta. Vyplývá to z vyjádření ekonomů, které oslovila ČTK. Někteří nevylučují dokonce ani mírně pozitivní efekt pro národní hospodářství. Velké průmyslové podniky, jako jsou automobilky v Čechách i na Moravě, strojírenské podniky na severu Moravy a mnohé další, dále fungují a nijak neomezily výrobu. Dočasně může přijít menší výpadek v oblasti obchodu a služeb. Dlouhodobý makroekonomický efekt povodní bude ale prakticky nulový. Celkové škody přitom nejspíše nepřesáhnou škody způsobené povodní v roce 2002, kdy dosáhly 73 miliard korun. Evropská unie je připravena pomoci České republice, Německu a Rakousku, které jsou postiženy rozsáhlými záplavami. Všechny tyto země mají nárok na pomoc z Fondu solidarity Evropské unie. Uvedla to v Bruselu mluvčí Evropské komise Shirin Wheelerová.

Záplavy uzavřely více než 150 úseků silnic v ČR

Záplavy uzavřely v ČR více než 150 úseků silnic. K 06:00 evidovalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) 152 neprůjezdných úseků, o dvě desítky více než v neděli večer. Nejčastější příčinou je zaplavení silnice, ale voda některé úseky také zanesla bahnem a místy leží spadané stromy. Většinou se jedná o silnice druhých a třetích tříd, ale voda ztěžuje provoz i na dálnici D5 na Berounsku. Aktuální informace o omezeních najdou řidiči na serveru ŘSD http://www.dopravniinfo.cz/ www.dopravniinfo.cz. Nejvíce postiženy jsou jižní Čechy. Například v Lenoře na Prachaticku byl na silnici I/39 uzavřen podemletý most a uzavírka potrvá zřejmě až do 12:00. Na Českobudějovicku bude zase u Sedlece možná až do úterka neprůjezdná silnice I/20 a mezi Lišovem a Borkem asi do dnešního odpoledne silnice I/3. V Praze řidiči neprojedou po Strakonické ulici, která je hlavní spojnicí mezi Prahou, Příbramí a dále jihem Čech. Silnice je podle magistrátu uzavřena v úseku mezi Pražským okruhem a Jižní spojkou, a to v obou směrech. Kvůli velké vodě byly uzavřeny na pravém břehu Vltavy v Modřanech také ulice Mezi Vodami, K Jezu a U Kina, rovněž ulice Voctářova v Praze 8-Libni či silnice z Podbaby směrem na Roztoky a Suchdol.

Kvůli povodni je zavřeno 20 železničních tratí

Kvůli zaplaveným kolejím nebo popadaným stromům je nyní uzavřeno 20 železničních tratí, především ve Středočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji. Vlaky v hlavním městě zatím voda nezastavila, naopak byly posíleny příměstské spoje. Zpoždění vlaků se ale počítají na desítky minut až hodiny. Dopravu navíc zkomplikovala srážka rychlíku s člověkem na Českobudějovicku. Na regionálních tratích vlaky nejezdí kvůli sesuvům bahna nebo zatopeným kolejím. Na uzavřených tratích se průběžně likvidují zejména spadlé stromy. Správě železniční a dopravní cesty (SŽDC) se postupně daří jednotlivé tratě zprovozňovat. V časných ranních hodinách se částečně podařilo otevřít nádraží v Kolíně, kde byly zaplavené koleje. Vlaky mohou omezenou rychlostí jezdit směrem na Pardubice i Kutnou Horu. Problémy ovšem přetrvávají, část dopravy totiž musí být stále odkláněna. Voda komplikuje provoz na důležité trati směrem na Moravu od nedělních 18:00.

Humanitární organizace zahájily sbírky na pomoc zaplaveným

Humanitární organizace jako Člověk v tísni, ADRA, Charita ČR, Diakonie ČCE či Armáda spásy začaly organizovat pomoc lidem, které postihly záplavy. Pořádají sbírky. Přispívat je možné na konta i dárcovskými textovými zprávami. Organizace shánějí také čisticí prostředky a další potřebný materiál a otevírají evakuační střediska. Člověku v tísni je možné příspěvky posílat na povodňové konto 72027202/0300. Poslat je možné i dárcovskou textovou zprávu ve tvaru "DMS SOSPOVODNE" na číslo 87777. Český Červený kříž zveřejnil konto 222885/5500 s variabilním symbolem 111. Zaslat je možné dárcovskou sms s textem DMS CCK na číslo 87777. Také organizace ADRA otevřela na pomoc lidem zasaženým povodněmi sbírkové konto. Dárci mohou finančně přispívat na číslo účtu 34983498/0300, variabilní symbol 391. ADRA na pomoc lidem uvolnila 250.000 korun z pohotovostního fondu. Další finance mohou dárci posílat prostřednictvím SMS ve tvaru "DMS ADRA" na číslo 87777. Dárcovské zprávy, příspěvky i potřebné věci na pomoc postiženým mohou posílat zájemci i Armádě spásy. Její sbírkové konto je 457 335 453, variabilní symbol 222. Povodňový účet má i Konto Bariéry na pomoc lidem s handicapem. Přispěje jim na dočasné ubytování či náhradu zničených pomůcek, jako jsou vozíky či plošiny. Peníze mohou dárci posílat na konto 17 111 444/5500, variabilní symbol 0613 nebo dárcovskou zprávou ve tvaru DMS KONTOBARIERY na číslo 87777. Sbírku pořádá i Národní rada osob se zdravotním postižením, a to na účet 248896031/0300 s variabilním symbolem 2013.

Pražská ČSSD chce ve čtvrtek hlasovat pro primátora z TOP 09

Pražští zastupitelé za ČSSD navrhují zvolit ve čtvrtek nového primátora. Jsou ochotni zvednout ruku pro kandidáta, kterého navrhne TOP 09. Shodl se na tom zastupitelský klub i předsednictvo pražské ČSSD, řekl šéf klubu zastupitelů Miroslav Poche. Sejde se kvůli tomu celopražské vedení strany. TOP 09 a ČSSD mají společně v zastupitelstvu dostatek hlasů, aby jejich zastupitelé primátora zvolili. Nejpravděpodobnějšími kandidáty je šéf klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra a radní pro kulturu Václav Novotný (TOP 09). Koaliční jednání jsou v tuto chvíli kvůli povodňové situaci ve městě "pozastavena". Diskusi o podobě koaliční spolupráce je podle Pocheho nyní třeba odložit. Další jednání TOP 09 a ČSSD se původně mělo uskutečnit v pondělí.

První česká paterčata jsou v inkubátorech

První česká paterčata, která se narodila v neděli ráno v pražské podolské porodnici, jsou na jednotce novorozenecké intenzivní péče v inkubátorech ve stabilizovaném stavu a s mírnou podporou dýchání. Dostala už mateřské mléko. Čtyři chlapci, Deniel a Michael, Martin a Alex, vážili při narození 1214, 1318, 1340 a 1050 gramů. Jejich sestra Tereza měla porodní váhu 1250 gramů. Matka, která je po porodu císařským řezem ve výborné kondici a bez komplikací, už všechny děti navštívila. ČTK to sdělil primář neonatologického oddělení Zbyněk Straňák. Podle ministerstva práce rodina dostane mimořádnou dávku 51.150 korun, nárok má i na další pomoc v jiných dávkách a speciálních službách. Rodičům připadne i rodičovský příspěvek. Nezávisle na počtu porozených dětí jde celkem o 220.000 korun. Na rodičovské mohou být otec či matka až do čtyř let dítěte. Přídavek na každé dítě do šesti let pak činí 500 korun měsíčně. Rodina by případně mohla získat i příspěvek na bydlení či dávky v hmotné nouzi.

Pražské jaro má rekordní tržby, za lístky lidé utratili 22,5 mil.

Ačkoli na koncerty Pražského jara těsně před jeho začátkem zbývala třetina volných vstupenek, festival hlásí rekordní tržby. Lidé utratili za lístky 22,5 milionu korun a festival se vyprodal z 93 procent. Tak vysokou prodejnost jsme ještě nikdy neměli, řekla mluvčí festivalu Alena Svobodová. Loni utržil festival za vstupenky o milion korun méně. Dobré návštěvnosti možná paradoxně pomohlo i špatné počasí. Festival se pořádal od 12. května a nabídl 45 koncertů a šest operních představení. Přehlídka získává peníze také od sponzorů, pražského magistrátu i ministerstva kultury, které letos dorovnalo příspěvek na původních 15 milionů korun. Několik set tisíc korun poslali do rozpočtu i mecenáši a pomohli tak zaplatit jeden koncert střední velikosti. Největší přehlídka klasické hudby v ČR sází v dramaturgii na jistotu bez větších extravagancí a snaží se "vyhovět všem". Přiváží osvědčenou kvalitu, některé umělce jako třeba pianistu Garricka Ohlssona opakovaně.

Ze sportu:

Jubilejní stý ročník veslařských Primátorek se o tomto víkendu v Praze neuskuteční. Pořadatelé musejí závody, na nichž se měli představit i olympijští medailisté Miroslava Knapková a Ondřej Synek, kvůli záplavám odložit. Řekl to předseda Českého veslařského klubu Josef Blecha.

Záplavy ničí i sportoviště a narušují program sportovních akcí. V noci na pondělí se ocitlo pod vodou dostihové závodiště ve Velké Chuchli, vodácký areál v Troji i atletická hala a tenisové kurty ve Stromovce. Poškozené budou zcela jistě i veslařské loděnice.

Tenistky Andrea Hlaváčková a Lucie Hradecká postoupily do čtvrtfinále čtyřhry na French Open. Stříbrné olympijské medailistky porazily v osmifinále čínský pár Čang Šuaj, Čeng Ťie za hodinu a půl 6:3 a 7:6.

Hokejový útočník Tomáš Rolinek nebude pokračovat v extraligových Pardubicích. Kapitán mistrů světa z roku 2010 sice souhlasil s podmínkami smlouvy, vedení HC ČSOB Pojišťovny ale svou nabídku následně stáhlo. Rolinek si tak musí hledat nové angažmá.

Fotbalistky pražské Sparty získaly podesáté za sebou mistrovský titul. V předposledním ligovém kole zdolaly v derby v Edenu Slavii 2:1 a mohly v předstihu slavit. Svěřenkyně trenéra Dušana Žovince si zároveň udržely neporazitelnost v letošním ročníku. Jediný bod ztratily právě se Slavií v sedmém kole.

Počasí:

V úterý má vydatně pršet hlavně na severovýchodě. Jinak bude oblačno až zataženo, jen místy přeháňky, na horách občas déšť. Teploty 14 až 18 stupňů, na horách kolem 12ti.