Zprávy

Zeman chce sloučit pražskou a varšavskou burzu

Miloš Zeman je pro sloučení pražské a varšavské burzy cenných papírů do jedné instituce se sídlem v polské metropoli. "Středoevropská burza" by byla silnějším protihráčem ostatních burz, řekl český prezident na pátečním polsko-českém hospodářském fóru ve Varšavě. Pražská burza podle něj chátrá kvůli nedostatku manažerských schopností. Zeman v pátek ve Varšavě končí dvoudenní návštěvu Polska. Se svým protějškem Komorowským jednal ve čtvrtek, v pátek se oba státníci potkali na ekonomickém fóru, kde přednesli projevy. Komorowski mimo jiné podpořil Zemanův plán na výstavbu vodního kanálu Odra-Dunaj.

Premiér Nečas míří na návštěvu Ruska

Český premiér Petr Nečas (ODS) v neděli odcestuje na čtyřdenní návštěvu Ruska. V pondělí se setká s ruským prezidentem Vladimirem Putinem a s předsedou vlády Dmitrijem Medveděvem, v dalších dnech mimo jiné s gubernátory Sverdlovské a Leningradské oblasti. Nečase budou provázet ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba a také čeští podnikatelé, kteří chtějí s ruskými partnery uzavřít několik kontraktů za miliardy korun. Nečas navštíví Moskvu, Soči, Petrohrad a Jekatěrinburg. S Medveděvem bude jednat v metropoli a s Putinem se sejde v Soči. Medveděv, ještě jako ruský prezident, se s Nečasem v Praze sešel v prosinci 2011. Už tehdy hovořili o plánované dostavbě jihočeské jaderné elektrárny Temelín. Při Medveděvově pražské návštěvě v roce 2011 byly za přítomnosti ruského i tehdejšího českého prezidenta Václava Klause podepsány kontrakty za zhruba 2,15 miliardy eur (55 miliard korun). Šlo například o smlouvu o výstavbě železnice na Urale či smlouvu společnosti Alvel na dodávky jaderného paliva.

Nečas: Jaderné zdroje jsou pro český průmysl naprosto zásadní

Jaderné zdroje jsou podle premiéra Petra Nečase (ODS) naprosto zásadní pro energetické zásobování nejenom českých domácností, ale především českého průmyslu. Premiér to řekl po prohlídce jaderné elektrárny Temelín. Pochybnosti ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) o efektivitě dostavby Temelína označil za Kalouskův osobní názor, nikoli názor vlády. Kalousek v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že si teď není jistý tím, že investice do dostavby Temelína by byla efektivní. Původně byl podle něj Temelín vypočítán na daleko vyšší ceny elektřiny, než jsou teď, a budoucnost těchto cen je velmi nejistá. "Rozhodnutí o dostavbě jaderné elektrárny je strategickým rozhodnutím, nejde překlopit pouze do jednotlivých položek, co to s námi udělá za rok či za dva," míní ale Nečas. O dostavbu Temelína se ucházejí americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200. Společnost ČEZ, vlastník Temelína, chce o vítězi tendru rozhodnout letos na podzim, stavba dvou nových bloků by měla být dokončena v roce 2025. Hodnota investice se odhaduje na 200 až 300 miliard korun a nové bloky by měly váce než zdvojnásobit výkon Temelína, který nyní číni 2000 megawattů.

Pražská TOP 09 chce dál jednat s ODS

Pražská TOP 09 dala ODS další návrh koaliční smlouvy. Dál chce v jedenáctičlenné radě sedm křesel včetně primátora, nabízí ale občanským demokratům post prvního náměstka pro zdravotnictví. Řekl to předseda klubu zastupitelů TOP 09 Jiří Vávra. Strana podle něj dál vyjednává i s ČSSD. Nabízí se možnost menšinové vlády s dojednanou podporou nebo barevné koalice, zaznělo na tiskové konferenci po mimořádném jednání rady. Občanští demokraté první návrh TOP 09 odmítli. TOP 09 podle Vávry ale stále věří tomu, že "modří dostanou rozum". Pokud se tak nestane, je strana připravena domluvit spolupráci s ČSSD. Obě strany se setkaly ráno a znovu se shodly na tom, že priority si vzájemně předloží v pondělí.

TOP 09 odvolala z dopravního podniku Vodrážku a Noska z ODS

Pražští radní za TOP 09 odvolali z dozorčí rady dopravního podniku občanské demokraty Davida Vodrážku a bývalého radního Josefa Noska (oba ODS). Personální obměnu ve vedení firem v majetku města TOP 09 už ve čtvrtek avizovala. V dozorčí radě podniku, který je největší firmou Prahy, zůstávají zastupitelé za ODS Pavel Hurda a Andrea Vlásenková. Dopravní podnik, jehož roční provoz stojí kolem 14 miliard korun, se dlouhodobě potýká s finančními potížemi. Tíží ho dluhy a závazky z údajně nevypověditelných smluv, třeba na nákup tramvají. Téma dopravy a financování dopravního podniku bylo jedním z problémů, na jehož řešení se nedokázala domluvit koalice TOP 09 a ODS.

Svoboda: TOP 09 korumpuje lidi z ODS

Odvolaný primátor a předseda pražské ODS Bohuslav Svoboda tvrdí, že TOP 09 se snaží místy v dozorčích radách zkorumpovat politiky z ODS. První místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek a vlivný pražský podnikatel a člen ODS Tomáš Hrdlička tím prý chtějí pražskou občanskou demokracii "rozštěpit a rozbít", uvedl Svoboda. TOP 09 se podle něj "začíná měnit ve stranu napojenou na lobbistické a vekslácké skupiny". Svoboda tak reagoval na usnesení jednobarevné pražské rady TOP 09. Radní mimo jiné odvolali dva občanské demokraty z dozorčí rady dopravního podniku. Zbylé dva členy ale v dozorčí radě nechali. "Jestli si někdo myslí, že bude politicky korumpovat moje lidi, kteří stáli vždy za mnou, místy v dozorčích radách městských společností, tak se plete a nezná ODS," uvedl na to Svoboda.

Vedení ČSSD: Vstup to koalice s TOP 09 rozhodně není prioritou

Prioritou ČSSD v Praze rozhodně není vstup do koalice s TOP 09. Sociální demokraté v hlavním městě by měli jednat v "zájmu voličů" a podle svého programu, žádné oficiální doporučení jim vedení strany nedalo. Na tiskové konferenci to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka, podle něhož je nyní na tahu pražská TOP 09. Zastupitelé v metropoli ve čtvrtek odvolali primátora Bohuslava Svobodu (ODS), radní za jeho stranu poté po 22 letech odešli do opozice. Vlády se ujala TOP 09, která bude s ČSSD vyjednávat o budoucí podobě městské rady. Podle Sobotky taková jednání nejsou předzvěstí žádné budoucí koalice obou stran na celostátní úrovni. Koalice v obcích a krajích podle něj nemusí souviset s koalicemi na celostátní úrovni.

Zeman: ČSSD a TOP 09 nemají slučitelné celostátní programy

Situaci na pražském magistrátu nechtěl příliš komentovat prezident Miloš Zeman. V rozhovoru s novináři při své návštěvě v Polsku podotkl, že na celostátní úrovni jsou ČSSD a TOP 09 programově neslučitelné strany. Pražská TOP 09 nyní vyjednává s ČSSD o další podobě vlády na pražském magistrátu. Spory v Praze rozvířily hladinu v nejvyšších patrech české politiky. Politici ODS otevřeně naznačují, že kroky pražské organizace TOP 09 jsou prováděny v koordinaci s celostátním stranickým vedením strany ministra zahraničí Karla Schwarzenberga a ministra financí Miroslava Kalouska.

Kancléř Mynář zkritizoval předsedu ČSSD

Hradní kancléř Vratislav Mynář se tvrdě opřel do předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky. Vyčetl mu kritiku postupu prezidenta Miloše Zemana při jmenování profesorů, složení stínové vlády i projev na pohřbu Valtra Komárka. "Bohuslav Sobotka asi žije ve skleníku, kam se těžko dostává realita všedního dne. Jak jinak si vysvětlit, že předseda ČSSD kritizuje prezidenta a nepochopitelně ho nazývá spojencem Nečasovy vlády," napsal Mynář na webu Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ). Podepsal se přitom jako předseda SPOZ Zlínského kraje. Sobotka opakovaně hlavu státu kritizoval za to, že odmítala jmenovat Martina C. Putnu profesorem. Stínová vláda podle Mynáře "nejsou žádní úspěšní politici, natož odborníci". Kancléř tak prý stále více pochybuje, že je Sobotka správný člověk na správném místě. Sobotkův projev na pohřbu Valtra Komárka označil za předvolební mítink ČSSD.

Odbory: Reforma penzí může být výhodná až u mzdy nad 37.500

Odbory nedoporučují lidem zapojit se do vládní důchodové reformy. Spoření v takzvaném druhém pilíři je podle nich výhodné jen pro lidi, kteří po celý život budou vydělávat nad 1,5násobek průměrné mzdy. Nyní by tak měli mít nad 37.500 korun. Novinářům to řekl expert Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Vít Samek. Odborová centrála navrhuje spíš posílení třetího pilíře, tedy doplňkového spoření. Vláda odstartovala důchodovou reformu letos v lednu. Lidé mohou přesměrovat tři procentní body do vlastního spoření u fondů, k tomu musí přidat ještě částku ve výši dvou procentních bodů ze svého. Do konce dubna to udělalo podle ministerstva práce asi 32.000 lidí. Kabinet teď spustil kampaň, která má lidi do reformy přilákat. Premiér Petr Nečas (ODS) tento týden uvedl, že reforma je nutná. Kvůli stárnutí společnosti přibude seniorů a ubude lidí, kteří na penze přispívají. Odbory tento argument odmítají.

Žadatelé o dotaci z EU dosud dostali 53,4 pct z částky pro ČR

Domácí příjemci dotací z evropských fondů v současném programovém období 2007 až 2013 dosud získali 424,8 miliardy korun. Jde o 53,4 procenta z celkové částky, kterou má Česko v těchto letech k dispozici. Ve své monitorovací zprávě za duben o tom informovalo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). Od začátku letošního roku tak na účtech úspěšných žadatelů o dotaci přibylo 12,3 miliardy korun. Z celkové dosud vyplacené částky požádalo ministerstvo financí Evropskou komisi o zpětné proplacení 235,8 miliardy korun, tedy 29,7 procenta celkové částky. Právě tuto sumu považují úřady za skutečně vyčerpané dotace. V období 2007 až 2013 může Česko z Bruselu podle aktuálního kurzu získat přes 790 miliard korun. Úřady dosud rozhodly o poskytnutí evropských peněz na 41.616 projektů za celkem 666,2 miliardy korun.

ČSÚ: Důvěra v domácí ekonomiku v květnu vzrostla, zůstává slabá

Celková důvěra v domácí ekonomiku po dubnovém poklesu v květnu vzrostla, zhoršení situace ale nadále předpokládá více podnikatelů a spotřebitelů než zlepšení. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil o 1,7 bodu na minus 3,6 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Indikátor důvěry podnikatelů se v květnu meziměsíčně zvýšil také. V průmyslu a v obchodě se důvěra zvýšila, ve stavebnictví se zvýšila mírně. Ve vybraných odvětvích služeb se nezměnila. Důvěra spotřebitelů meziměsíčně vzrostla.

Česká zbrojovka měla znovu rekordní tržby, dosáhly 2,2 mld Kč

Česká zbrojovka z Uherského Brodu měla loni znovu rekordní tržby. Loni je zvýšila zhruba o sto milionů na 2,2 miliardy korun. Tržby firmy se mají zvyšovat i letos, plánuje dosáhnout hranice 2,5 miliardy Kč. Na veletrhu obranného průmyslu Idet v Brně to řekl generální ředitel společnosti Lubomír Kovařík. Provozní zisk společnosti dosáhl čtvrt miliardy Kč, v roce 2011 činil zisk po zdanění přes 225 milionů korun. Podle Kovaříka je za růstem velký počet prodaných zbraní i nezbrojní výroby. Firma loni vyrobila 180.000 zbraní, letos jich má být 220.000. Česká zbrojovka na Idetu oznámila významnou zakázku pro Egypt, kam za stovky milionů korun letos dodá 50.000 pistolí. Pro firmu je to jeden z největších kontraktů posledních let.

Pardubický výrobce radiolokátorů ERA loni zdvojnásobil tržby

Pardubický výrobce pasivních radiolokátorů a další radarové techniky ERA loni více než zdvojnásobil tržby za prodej výrobků a služeb na 870 milionů korun. Převažují tržby v zahraničí. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti. Podle generálního ředitele společnosti Viktora Sotony došlo ke zvratu v hospodaření společnosti po převzetí společnosti Omnipolem. Firma vydělala přes 80 milionů korun, o rok dříve byla ve ztrátě 140 milionů. ERA nedávno dokončila nový typ leteckého radaru Tichý strážce pro odhalení neviditelných letounů. Radar vidí letadla pomocí radiových vln nebo digitálního televizního vysílání.

Francouzská EDF prodá balík akcií české skupině EPH

Francouzská energetická společnost Electricité de France (EDF) prodá 49 procent akcií Stredoslovenské energetiky (SSE) české skupině Energetický a průmyslový holding (EPH). Za podíl dostane zhruba 400 milionů eur (10,4 miliardy Kč). Obě firmy podepsaly dohodu o prodeji tento pátek. EPH touto akvizicí posiluje pozice na Slovensku krátce poté, co koupil téměř polovinu ve Slovenském plynárenském priemyslu. Dohodu bude ještě schvalovat valná hromada SSE, kde vlastní 51 procent akcií slovenský stát, a posuzovat ji budou antimonopolní orgány. Dokončení transakce čekají obě společnosti ve druhé polovině roku. Stredoslovenská energetika je druhým největším distributorem elektřiny na Slovensku. Jako alternativní dodavatel začala působit rovněž na trhu s plynem.

Stát radě Severovýchodu na pokutu nepůjčí, půjčit si musejí kraje

Ministerstvo financí odmítlo půjčit Regionální radě Severovýchod 378 milionů korun na pokutu za chybovost v projektech z evropských dotací. Ministerstvo požaduje, aby si půjčku vzaly přímo kraje, tedy Královéhradecký, Liberecký a Pardubický kraj. Zaplacení pokuty, takzvaných korekcí, je nutné pro obnovení financování programu Severovýchod z Bruselu. Požadavkem ministerstva se obnovení financování komplikuje. Řekla to mluvčí regionu Severovýchod Eva Jouklová. Plán, že si půjčku vezme rada Severovýchodu a kraje budou za půjčku ručit a státu ji splácet, schválil Výbor Regionální rady Severovýchod 10. května. Jednotlivá zastupitelstva krajů by pak měla toto doporučení rady schvalovat v červnu.

Jeden z unikátních laserů ELI za 1,1 mld korun dodají Američané

Jeden ze čtyř unikátních laserů dodají do špičkového vědeckého centra ELI Beamlines, které se staví v Dolních Břežanech u Prahy, Američané. Takzvaný laserový systém L3, jenž bude součástí dosud nejvýkonnějšího laseru na světě, bude stát 1,1 miliardy korun. Vědecký tým ELI Beamlines začal na jeho vývoji spolupracovat s jednou z nejznámějších laserových laboratoří na světě Lawrence Livermore National Laboratory z Kalifornie. "Jednání byla poměrně zdlouhavá a obtížná, protože se jedná o dodávku naprosto unikátní technologie, něčeho, co na světě ještě neexistuje," řekl výkonný ředitel ELI Beamlines Vlastimil Růžička. ELI je součástí evropské výzkumné infrastruktury, která čítá 48 již stojících nebo vznikajících pracovišť, žádné z nich však není na území nových členských států EU. Výzkumné centrum je největším vědeckým projektem v České republice a dokončeno by mělo být v roce 2017. Celkové náklady včetně vybavení pak dosáhnou téměř sedmi miliard korun. Na přípravných pracích projektu se podílely čtyři desítky institucí ze 13 členských států Evropské unie. Kromě českého laserového centra vyrůstají ještě další dvě další v Maďarsku a Rumunsku.

Američana podezřelého z brněnské vraždy vyslechl soud v USA

Američana Kevina Dahlgrena, který je podezřelý ze zavraždění čtyř lidí v Brně, v pátek v Alexandrii v americkém státě Virginie vyslechla policejní soudkyně. Podezřelý má zatím zůstat ve vazbě. Další výslech je naplánován na středu. Prokurátorka Patricia Haynesová před soudem zdůraznila, že české úřady zatím Dahlgrena z vraždy oficiálně neobvinily. Než tak učiní, zůstane podezřelý na žádost prokuratury v cele. Mluvčí českého ministerstva spravedlnosti Štěpánka Čechova potvrdila, že by měl Dahlgren zůstat v předběžné vazbě po dobu vydávacího řízení. Do dvou měsíců musí ministerstvo doručit do USA žádost o Dahlgrenovo vydání do ČR, kde mu hrozí až doživotní trest. Dahlgren je podezřelý, že brutálně zavraždil své čtyři příbuzné v Brně-Ivanovicích. Zadržen byl ve čtvrtek ve Spojených státech po přistání ve Washingtonu.

Účastníci Gumballu dostali při jízdě Moravou celkem 20 pokut

Přibližně 20 pokut udělila policie účastníkům slavného "tajného" závodu luxusních vozů Gumball 3000, které na trase z Polska do Vídně projely Moravou. Mezi 130 auty byl i známý stroj filmového hrdiny Batmana. Nejčastějším prohřeškem byla sice rychlá jízda, zjištěná pochybení ale nebyla zásadní, řekla mluvčí jihomoravské policie Petra Vedrová. Závod odstartoval o víkendu v Kodani, cíl má v pátek v Monte Carlu. Účastníci Gumballu projížděli trasu v ČR po malých skupinkách. Řidiče vozidel sledovala policie od Chotěbuzi na Karvinsku. Projeli po trase z Ostravy do Olomouce, dále do Vyškova, přes Brno a v Mikulově pak vjeli do Rakouska. Po celé trase policie měřila rychlost. V Mikulově na výjezdu z ČR policie zpomalila dopravu na 30 kilometrů v hodině, aby mohla vybrané řidiče zastavit.

Zakladatel Facebooku Mark Zuckerberg je v Praze

Zakladatel sociální sítě Facebook a jeden z 30 nejbohatších lidí planety Mark Zuckerberg je na návštěvě Prahy. Jeho fotografie s manželkou z ulic českého hlavního města kolují na sociálních sítích. Do Prahy Zuckerberg zřejmě přiletěl z Varšavy, kde absolvoval jednání s polským ministrem pro administraci a digitalizaci Michalem Bonim. V Praze Zuckerberg možná tráví roční výročí své svatby s dlouholetou přítelkyní Priscillou Chanovou. Informace o svatbě novomanželé zveřejnili úpravou svých statusů na Facebooku.

Během noci kostelů se jich otevře přes 1300

Téměř tři tisícovky zvonů po celé České republice dnes vpodvečer oznámí, že se koná další Noc kostelů. Svoje brány otevře 1372 kostelů a modliteben a poodhalí svá tajemná zákoutí. Jedenáct církví zve v neobvyklou dobu dospělé i děti na kulturní program, rozjímání nebo debaty v sakrálních prostorách. Vidět bude možné běžně nepřístupná místa, jako jsou varhanní kůry, zvonice, sakristie, věže, krypty nebo klášterní zahrady. Organizátoři Noci kostelů letos kladou větší důraz na samo křesťanství a duchovní rovinu. Podle pražského arcibiskupství je noc kostelů pozváním pro každého, aby bez ostychu a bez zábran vstoupil do křesťanských chrámů a mohl obdivovat jejich duchovní a umělecké bohatství.

V Praze začíná 15. festival národů a národnostních menšin

Na Staroměstském náměstí v Praze dnes začne dvoudenní mezinárodní festival Praha srdce národů, který představí folklor národů, národnostních menšin a etnik. Festival roztančí asi 500 tanečníků, zpěváků a hudebníků z 20 uměleckých kolektivů a sólistů, kteří představí folklór jednotlivých národností. Letošní ročník obohatí nabídka semináře národnostních tradic a dny tradiční kultury zemí visegrádské čtyřky. Pestrou programovou paletu tvoří v letošním ročníku zástupci souborů africké, arabské, argentinské, arménské, bulharské, české, řecké, maďarské, mexické, srbské, polské, romské, ruské, rusínské, slovenské, ukrajinské, židovské a vietnamské národnosti. "Hlavním mottem festivalu byla snaha hledat mezi různými národy a kulturami to, co je spojuje a ne to, co rozděluje. Myslíme si, že folklór a všechny jeho projevy ve zpěvu, hudbě, tanci či nádherných barevných kombinacích krojů jsou univerzálním jazykem," uvedl ředitel festivalu Jaroslav Miňo.

Ze sportu:

Baník Ostrava uspěl s odvoláním proti neudělení profesionální licence potřebné k účasti v první fotbalové lize. Čtyřnásobný mistr tak v případě udržení v nejvyšší soutěži bude moci hrát příští ročník. Rozhodl o tom licenční tribunál FAČR.

Vedení hokejistů extraligového Liberce uzavřelo dvouletou smlouvu s lotyšským reprezentačním útočníkem Kobou Jassem. Ten již v extralize působil od konce ledna, kdy po úspěšném testovacím období získal kontrakt v Kladně. Severočeský klub oznámil dohodu obou stran na svém webu.

Slávista Tomáš Mičola a brněnský Pavel Mezlík se po 28. kole první fotbalové ligy dostali do všech deseti sestav médií, z nichž se tvoří ideální jedenáctka All Stars. Devět nominací si vysloužil olomoucký brankář Zdeněk Zlámal.

Pražská policie nasadí kvůli třem utkáním první a druhé fotbalové ligy, která se budou hrát v neděli v Praze, do ulic téměř tři stovky svých příslušníků. Na bezpečnostním opatření se budou podílet policisté ze speciální pořádkové jednotky, pohotovostní motorizované jednotky či kriminální policie, informoval dnes na webu policejní mluvčí Tomáš Hulan.

Tenistka Lucie Hradecká postoupila ve Štrasburku pošesté do finále turnaje WTA Tour. V pátečním semifinále porazila Italku Flavii Pennettaovou 1:6, 6:3, 6:1 a o první titul v kariéře se v sobotu utká s domácí Alizé Cornetovou.

Těžký los má tenista Tomáš Berdych na letošním grandslamovém Roland Garros. Pátý nasazený Čech se v 1. kole utká s domácím Gäelem Monfilsem, bývalým sedmým hráčem světa, který dostal do soutěže divokou kartu. Petra Kvitová má za soupeřku rovněž domácí hráčku, utká se s Arvene Rezaiovou.

Český tenista Jiří Veselý si poprvé v kariéře zahraje hlavní soutěž grandslamového turnaje. Devatenáctiletý talent a už 127. hráč světa prošel úspěšně kvalifikací antukového French Open poté, co v dnešním závěrečném 3. kole v Roland Garros porazil domácího Stephanea Roberta 6:2 a 6:2.

Gabriela Soukalová a Ondřej Moravec se podle očekávání stali nejlepšími českými biatlonisty uplynulé sezony. Výsledky ankety, v níž hlasovali členové svazu, byly vyhlášeny na galavečeru v pražském klub SaSaZu.

Čeští volejbalisté vyhráli druhý ze tří přípravných zápasů s Finskem 3:1 a soupeři v Benátkách nad Jizerou vrátili středeční porážku (1:3) z Mladé Boleslavi. Naposledy se oba týmy utkají v pátek v Odoleně Vodě, pro Čechy je série testem na Evropskou ligu.

Nejlepší české plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou vyhrály na grandslamu Světového okruhu v Argentině i druhý zápas ve skupině a s předstihem si zajistily účast ve vyřazovací fázi. Dnes se utkají o postup přímo do druhého kola s Brazilkami Talitou Antunesovou a Taianou Limaovou, vítězkami předchozího grandslamu v Šanghaji. Beachvolejbalisté Robert Kufa s Janem Hadravou na beachvolejbalovém grandslamu překvapili dvěma výhrami.

Český hokejový obránce Jakub Kindl se premiérovým gólem v play off NHL zasloužil o výhru Detroitu nad Chicagem 2:0. Red Wings tak zvýšili vedení v sérii na 3:1 a v sobotu mohou nejlepší tým základní části vyřadit z bojů o Stanleyův pohár.

Nové Město na Moravě hostí druhý podnik Světového poháru horských kol a program zahájí sprinty. V 16:45 začne kvalifikace, finále se jede od 18 hodin. Hlavní závod v cross country kategorie elite za účasti olympijského vítěze Jaroslava Kulhavého, Ondřeje Cinka a Kateřiny Nash se uskuteční v neděli.

Letiště v Brně bude v neděli po roční přestávce opět dějištěm netradičního rychlostního souboje mezi motocyklem, závodními automobily a akrobatickým letadlem. Za řídítka aprilie Tuono usedne účastník mistrovství světa MotoGP Karel Abraham, jenž nastoupí proti závodnímu vozu Porsche 911 GT3 RSR Tomáše Mičánka a formulovému speciálu Radical SR5 Jiřího Mičánka mladšího. Jejich soupeřem bude letadlo SU-31 pilotované českým reprezentantem v akrobatickém létání Janem Adamcem.

Světová rekordmanka v hodu oštěpem Barbora Špotáková se stala matkou. Dvojnásobná olympijská vítězka v pátek ráno porodila syna. S přítelem Lukášem Novotným mu dali jméno Janek, příjmení bude užívat po otci.

Pardubický hokejový klub HC ČSOB Pojišťovna má ekonomické problémy. Po sportovně nepříliš povedené sezoně dluží Rozvojovému fondu 17 milionů korun. V minulosti klub podobné dluhy vždy na konci sezony splatil, letos se mu to nepodařilo. Městský fond mu proto nemůže dát mnohamilionovou slevu na nájemném v aréně jako obvykle, píše Mladá fronta Dnes (MfD) v příloze pro Pardubický kraj.

Vedení českobudějovického hokejového klubu uvažuje o tom, že by extraligu nehrálo v jihočeském městě. Důvodem jsou problémy, které musí momentálně řešit s možným čepováním piva Budvar v jejich stejnojmenné domovské aréně. Podle nových podmínek marketingového partnera soutěže, společnosti BPA sport marketing, totiž musejí všechny kluby zajistit, aby se na stadionech točil Radegast, který je oficiální značkou soutěže.

Počasí v ČR:

Bude většinou oblačno až zataženo. Místy déšť nebo přeháňky. Teploty 11 až 15 stupňů.

Ranní páteční teploty byly ráno některých místech rekordně nízké. Nejnižší teplotu meteorologové naměřili na Jizerce, a to minus 5,5 stupně Celsia. Kvilda-Perla na Šumavě měla minus 3,9 stupně Celsia. V Adršpachu meteorologové naměřili minus 2,8 stupně, v Březníku minus tři stupně a na Luční boudě minus 5,1 stupně Celsia.