Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman: Volby do Sněmovny a europarlamentu budou současně

Volby do Poslanecké sněmovny se pravděpodobně uskuteční příští rok v květnu, ve stejném termínu jako volby do Evropského parlamentu. Prezident Miloš Zeman se sloučením obou hlasování počítá i po změně termínu eurovoleb, řekl to v Brně novinářům. Původně měli lidé v celé unii volit poslance v červnu, Evropský parlament ale rozhodl o dřívějším termínu v rozmezí 22. až 25. května 2014. V ČR by tak mohli jít lidé k volbám 23. a 24. května. Zeman sloučení termínů prosazuje hlavně kvůli úsporám v rozpočtu. Druhým argumentem je možné navýšení volební účasti při výběru europoslanců, která v minulosti v Česku bývala nízká. Původně zvažovaný červnový termín eurovoleb kolidoval se svatodušním víkendem, během kterého jsou v mnoha členských státech EU školní prázdniny.

Premiér Nečas: ČR se bez reformy penzijního systému neobejde

Bez reformy penzijního systému se ČR kvůli vývoji populace neobejde, řekl na konferenci Budoucnost českého penzijního systému premiér Petr Nečas. Alternativa by podle něj byla bolestivější, představovala by jen zvýšení daní či snížení důchodů o třetinu. Vláda zavedla druhý pilíř penzijní reformy od ledna 2013, jeho rozjezd se potýká s malým zájmem lidí. Za první čtyři měsíce vstoupilo do druhého pilíře penzijního systému 31.985 lidí, v dubnu to bylo 9610 klientů. Podle studie Institutu pro demokracii a ekonomickou analýzu (IDEA) při institutu CERGE-EI se vyplatí polovině mužů a 30 procentům žen. Výhodnější je pro bohatší. Profesor soukromé Vysoké školy finanční a správní Jaroslav Vostatek ale tvrdí, že reforma je nevýhodná skoro pro všechny. Kvůli ní budou chybět ve státním systému peníze na penze, takže do něj pak budou muset všichni platit vyšší odvody.

TOP 09 chce v Praze víc radních a primátora

Pražská TOP 09 žádá sedm křesel v radě města včetně místa primátora. ODS by tak měla čtyři radní, vyplývá z koaliční smlouvy, kterou TOP 09 předložila občanským demokratům. Řekl to náměstek primátora Tomáš Hudeček (TOP 09). ODS ale na návrh přistoupit nehodlá. Podle předsedy klubu zastupitelů Ondřeje Pechy (ODS) jí vadí především to, že by měla přijít o post primátora. TOP 09, která zvítězila v komunálních volbách, měla dosud šest radních a ODS pět včetně primátora Bohuslava Svobody (ODS). Rada se ale dlouhodobě potýkala s vážnými problémy a nedokázala najít shodu na klíčových otázkách, třeba ohledně financování dopravního podniku a tunelového komplexu Blanka, ale i odkupu podílu v Pražské plynárenské a Pražských službách. Vedla kvůli tomu i smírčí řízení. TOP 09 proto v pondělí večer ukončila s ODS koaliční smlouvu. Nyní se pokouší vyjednat novou. Její podmínky ale nechce ODS akceptovat. ODS podle Pechy zároveň připravuje vlastní návrh koaliční smlouvy. Nad konkrétními body by se měla TOP 09 a ODS sejít patrně ve středu.

MPSV má krizový scénář k výplatě dávek

Ministerstvo práce připravilo krizový scénář pro dobu, kdy by mělo přestat používat nynější systém pro vyplácení dávek, jak mu uložil antimonopolní úřad. Přechodně do řádného výběru nového dodavatele technologií by buď zas uzavřelo smlouvy s nynějšími provozovateli, nebo by se vrátilo k původnímu OKsystemu. Novinářům to řekl náměstek ministryně práce Petr Krůček. Vedení resortu bude mít do konce měsíce analýzy postupu, poté rozhodne o variantě. Do konce roku 2011 systém zajišťovala firma OKsystem. Od roku 2012 používají úřady práce aplikace od firmy Fujitsu Technology Solutions. Ministerstvo pod vedením exministra Jaromíra Drábka (TOP 09) společnost nevybralo v tendru, ale jen se připojilo k rámcové smlouvě, kterou mělo vnitro. Záležitost měl na starosti bývalý Drábkův náměstek Vladimír Šiška, který je obviněný z podplácení. Resort zdůvodňoval změnu dodavatele tím, že výrazně ušetří. Ministerstvo práce začalo také připravovat opatření na přechodná období po případném ukončení projektu sKaret. ČTK to řekla ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). Sněmovní sociální výbor by měl příští středu projednávat senátní novelu, která sociální karty ruší. Připravit stopnutí systému doporučil Müllerové kabinet. Jednat o tom má i s Českou spořitelnou, která projekt provozuje.

Místopředsedkyně ČSSD zkritizovala Zemana za postoj k Putnovi

Místopředsedkyně ČSSD Alena Gajdůšková zkritizovala prezidenta Miloš Zemana za to, že tajením důvodů, proč nechce literárního historika Martina C. Putnu jmenovat profesorem, rozděluje českou společnost. Nahrává tím úvahám, že tím zasahuje do akademických svobod, do svobody slova a do svobody vyjadřovat svůj názor, řekla novinářům Gajdůšková. Gajdůšková věří, že záležitost nebude dále eskalovat a že bude vysvětlena tak, aby nebyly žádné pochybnosti o Zemanových pohnutkách a motivech a že "jsme stát, který nemá zájem zasahovat do akademických svobod a svobod jako takových". Zeman uvedl, že respektuje Putnovu sexuální orientaci, ale vadí mu, s jakým transparentem vystoupil v Praze na pochodu homosexuálů. Důvody, proč nechce Putnu jmenovat profesorem, zatím nesdělil. Jeho počínání vyvolalo pobouření nejen akademické obce, která to označil za vyjádření prezidentovy nedůvěry k ní, ale i u studentů i politiků. O sporu kolem jmenování profesorů už jednal na Hradě se Zemanem ministr školství Petr Fiala. Výsledek jednání má být ale oznámen až ve středu. Jmenování profesorů je naplánováno na 11. června.

Studentskou výzvu na odmítnutí profesury kvůli Putnovi podepsalo sedm docentů

Studentskou výzvu na odmítnutí profesury kvůli kauze Martina C. Putny podepsalo zatím sedm adeptů na tento titul. ČTK to sdělila Karolína Chloubová z Iniciativy Za svobodné vysoké školy, která otevřený dopis na podporu Putny v pondělí zveřejnila. Protest podporují i další akademici. Prezident Miloš Zeman odmítl Putnu jmenovat, aniž udal důvod. Kvůli tomuto kroku mají jít ve středu na Hrad rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl a ministr školství Petr Fiala. Mezi signatáři je například docentka Pavla Doležalová z 1. lékařské fakulty v Praze. Otevřený dopis na podporu Putny podepsali také Martin Prudký z evangelické teologické fakulty nebo kardiolog Miloš Táborský z Univerzity Palackého v Olomouci. Podporu Putnovi vyjadřují i další akademici, například děkan filozofické fakulty Univerzity Palackého Jiří Lach v otevřeném dopise uvedl, že pokud by prezident na svém postoji trval, je jeho škola odhodlána akademické svobody a svobodu slova bránit. Na podporu Putny protestovali v pondělí studenti fakulty humanitních studií UK, další protest je naplánován na čtvrtek přímo u Hradu. Krok prezidenta odsoudili i politici napříč politickým spektrem.

Asi 50 lidí v Brně protestovalo proti Zemanovu postoji k Putnovi

Asi 50 lidí v Brně protestovalo proti postoji prezidenta Miloše Zemana k profesuře Martina C. Putny. Vyjádřili také obavu z pozvolné změny parlamentní demokracie v prezidentský systém. Zemana po jeho příjezdu k Nejvyššímu soudu přivítali provoláváním hesla "Není nám to Putna". Prezident se k nim snažil promluvit, megafony ale nepřehlušil a studenti skandování nepřerušili. Zeman už dříve uvedl, že Putnova profesura není tématem jeho návštěvy ve městě. "Vzhledem k tomu, že se budu vyjadřovat k této otázce zítra (ve středu) na tiskové konferenci s ministrem školství, nechte se překvapit, co na této tiskové konferenci oba dva řekneme," řekl prezident. Na svolání úterního protestu se podílí Masarykova studentská unie, Studentská komora Akademického senátu Masarykovy univerzity nebo sdružení Studentské jaro, které loni v Brně pořádalo rozsáhlé protesty proti vysokoškolské reformě a údajnému okleštění akademických svobod.

Kypr v Praze ruší ambasádu

Kyperská diplomacie kvůli úsporám vynuceným hlubokou finanční krizí zruší nejméně čtyři svoje velvyslanectví - podle kyperského tisku se toto opatření týká mimo jiné Prahy. Šetřit hodlá i Řecko, které rozprodá na tři desítky budov hlavně v Evropě, včetně České republiky. Podle kyperského listu Fileleftheros kyperské ministerstvo zahraničí doporučilo uzavření zastupitelských úřadů v Česku a také ve Slovinsku, v Keni a v Indonésii. V oblasti nájmů a údržby velvyslanectví je chce stlačit až na polovinu ve srovnání s rokem 2011. Tehdy tyto náklady přesahovaly 7,2 milionu eur (188 milionů Kč).

Policie našla v podzemí milion litrů nezdaněného lihu

Kriminalisté na různých místech Česka zajistili zhruba milion litrů nezdaněného alkoholu. Líh nalezli v nádržích zabetonovaných pod zemí v Ostravě, Hrobicích na Zlínsku a v Háji u Duchcova na Teplicku. Daňový únik spočítali na zhruba 300 milionů korun. Informoval o tom šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ) Robert Šlachta. Lihové zásoby kriminalisté našli například v areálu bývalé ostravské Likérky Daněk, všechny objekty ale byly využívány firmou Morávia-Chem. Společnost ale odmítla, že by jí líh patřil. Prý o podzemních skladech nevěděla. Kauza navazuje na vyšetřování metylové aféry. Detektivové zatím v případu nikoho neobvinili. Podle předběžných výsledků testů byl v zásobnících čistý, 96procentní etanol bez příměsí. "Je to jeden z případů, který když bude zdokumentován, tak se dostane do učebnic kriminalistiky," podotkl šéf ÚOOZ. Podle ředitele generálního ředitelství cel Pavla Novotn´ého bude nyní nejsložitější dostat se do všech nádrží a líh přečerpat.

Lidé si objednali spořicí dluhopisy za zhruba 20 miliard korun

Lidé si během jarní emise objednali spořicí státní dluhopisy za 19,9 miliardy korun. Vyplývá to z informací ministerstva financí na Facebooku. Úřad upozornil, že ještě nejde o konečná čísla. Ministerstvo počítalo s prodejem dluhopisů za zhruba 20 miliard korun, proto také dobu pro objednávky zkrátilo. Objednané dluhopisy je nutné zaplatit do pátku. Cenné papíry úřad vydá 12. června. Loni na podzim ministerstvo evidovalo objednávky za téměř 31 miliard korun. Zájemci nakonec uhradili cenné papíry za necelých 30 miliard korun. První dluhopisy pro občany ministerstvo financí vydalo na podzim 2011. V současnosti jsou v oběhu dluhopisy za 56,2 miliardy korun.

Schodek agrárního obchodu se mírně prohloubil na 5,7 mld. Kč

Schodek agrárního zahraničního obchodu se v prvním čtvrtletí prohloubil o šest procent z loňských 5,3 miliardy korun na 5,7 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které Zemědělského svazu ČR. Téměř ze dvou třetin se na záporném saldu podílel deficit obchodu s masem, přestože se jeho bilance meziročně zlepšila. Od začátku roku do konce března bylo do Česka dovezeno zemědělských komodit, potravin, nápojů a tabákových výrobků za 42,8 miliardy Kč, což bylo o dvě miliardy více než loni. Agrární vývoz vzrostl o 1,6 miliardy na 37,15 miliardy Kč. Deficit obchodu s masem a droby se snížil zhruba o 200 milionů na 3,67 miliardy Kč, přesto představoval 64 procent celkového schodku. Tuzemská výroba masa z dlouhodobého hlediska klesá, domácí spotřeba se přitom v posledních letech výrazněji nemění. Pokles produkce je tak čím dál více nahrazován dovozem.

ČTÚ chce do aukce mobilních kmitočtů přilákat další zájemce

Český telekomunikační úřad (ČTÚ) chce do nové aukce kmitočtů pro rychlé mobilní sítě LTE přilákat vedle skupiny PPF ještě další zájemce o vstup na český mobilní trh. Aukci chce vyhlásit po vypořádání připomínek k podmínkám v polovině července. Uvedl to nový předseda ČTÚ Jaromír Novák. Aukci i český telekomunikační trh by měl tento týden prezentovat investorům v Londýně radní ČTÚ Ondřej Malý. Novákův předchůdce Pavel Dvořák předchozí aukci v březnu zrušil, když se kvůli nevhodně nastaveným podmínkám neúměrně protahovala a nabídková cena překonala podle Dvořáka nereálných 20 miliard Kč. V aukci se utkali stávající hráči T-Mobile, Telefónica a Vodafone s PPF. Nově navržené podmínky by měly průtahům a nesmyslnému přihazování zamezit.

Stavební úřad žádá demolici dalších domů v ostravském Přednádraží

Stavební úřad centrálního městského obvodu Moravská Ostrava a Přívoz nařídil vlastníkovi objektů v ghettu Přednádraží Oldřichu Roztočilovi, aby zajistil demolici dalších pěti domů. Podle posudku jsou neobydlené domy v havarijním stavu a hrozí, že se zřítí. Už loni měl majitel zdemolovat dům číslo 19. Dosud tak neučinil a je s ním proto vedeno správní řízení, řekla mluvčí městského obvodu Jana Pondělíčková. Nové nařízení se vztahuje na objekty číslo 10, 12, 13, 15 a 17. V lokalitě je nyní deset domů, přičemž šest z nich by tak podle obou nařízení úřadu mělo být zdemolováno. Obydlený zůstává jen objekt číslo osm.

Odpady třídí 70 procent Čechů, jejich počet stále roste

Odpady loni aktivně třídilo 70 procent Čechů. Je to o dvě procenta více než v roce 2011 a o 14 procent více než před deseti lety. Každý Čech vytřídil 39,1 kilogramu papíru, plastů, skla a nápojových kartonů, zhruba stejně jako předloni. V tříděném odpadu skončilo celkem 71 procent z nevratných obalů, které loni lidé v Česku použili. Vyplývá to z tiskové zprávy firmy Eko-kom, která zajišťuje zpětný sběr po celé zemi. Nejvíce se recykluje papír, kterého v kontejnerech končí 85 procent. Na druhém místě je sklo s 82 procenty, následují plasty se 65 a kovy se 63 procenty. Hůře jsou na tom nápojové kartony, do určených kontejnerů Češi hodí jen každý pátý. Dřeva končí v kontejnerech 19 procent.

Praha bude mít od soboty opět přímé letecké spojení do USA

Od soboty bude mít Praha po zimní přestávce opět přímé letecké spojení se Spojenými státy. Během letní sezony do 11 října bude mezi pražským letištěm Václava Havla a letištěm Johna F. Kennedyho v New Yorku létat americký dopravce Delta Airlines. Řekla to mluvčí pražského letiště Eva Krejčí. Celkem dopravce plánuje sedm spojení týdně. Z Prahy poletí vždy ve 13:25 a v New Yorku přistane v 16:40 místního času. V opačném směru je start plánován na 20:05 a přistání v Praze v 10:45 druhý den, informoval dopravce. Delta bude na lince používat Boeing 767-300 s 209 sedadly, týdně tak bude mezi Českem a Spojenými státy možné přepravit bezmála 3000 lidí. Vloni společnost mezi ČR a USA přepravila zhruba 100.000 pasažérů při průměrné vytíženosti spojů 82 procent.

Homolka testuje s USA světovou novinku v léčbě srdečního selhání

Světovou novinku v léčbě srdečního selhání testuje Nemocnice Na Homolce s americkými kardiology. Jde o vytvoření otvoru v srdeční přepážce. Pomůže to lidem, jejichž srdce se nedokáže kvůli chorobné ztrátě pružnosti pořádně roztáhnout a naplnit krví. Primář kardiologického oddělení profesor Petr Neužil řekl, že zatímco obvykle se nežádoucí dírky v srdci zacelují, oni otvor vytvoří. Chronické srdeční selhání je novodobou epidemií, ročně přibude v Evropě půl milionu pacientů. Pětina těžce nemocných umře do měsíce, polovina lidí se srdečním selháním zemře do pěti let. Úmrtnost je vyšší než na rakovinu. Princip nové metody spočívá v tom, že se zavede skrz cévy pomocí tenké trubičky do srdce jehla a do přepážky síní se propíchne otvor, nanejvýš osmimilimetrový. Vyztuží se kovovou trubičkou, jež tvarem připomíná drátěný košíček. Otvor umožní odtok části přebytečné krve z levé síně do pravé.

Na Novém Zélandu zemřel český výtvarník Mirek Smíček

Ve věku 88 let zemřel v neděli na Novém Zélandu výtvarník českého původu Mirek Smíšek. Potvrdil to bývalý velvyslanec v Austrálii Juraj Chmiel, který se s umělcem osobně znal. Hlavní Smíškovou doménou byla keramika a porcelán se solnou glazurou. Svými keramickými výtvory se mimo jiné podílel na tvorbě filmové trilogie Pán prstenů. Smíšek patřil k nejvýraznějším českým krajanům. Narodil se v roce 1925 v Československu, jako student gymnázia se za druhé světové války účastnil odboje, později se dostal do Anglie. Po válce se vrátil do vlasti, ale po únoru 1948 se rozhodl emigrovat. V Austrálii se začal zabývat keramikou, studoval ji jak v Austrálii, tak v Británii a Japonsku. Později se usadil na Novém Zélandě. Smíšek vystavoval na mnoha místech na světě a získal četná ocenění, v roce 2011 Gratias Agit od českého ministerstva zahraniční. Veřejné rozloučení s Mirkem Smíškem a připomenutí jeho práce se bude konat v poslední den jeho výstavy 60 Years 60 Pots ve Wellingtonu v neděli 9. června.

Do Noci kostelů se zapojí více než 1300 kostelů

Více než 1300 kostelů po celém Česku otevře v pátek v noci své brány pro návštěvníky. Jedenáct církví je zve na kulturní program, bdění, rozjímání nebo debaty v sakrálních prostorách. Například v Praze a Středočeském kraji bude otevřeno nejméně 233 svatostánků. V Praze akci zahájí podvečerní zvonění zvonů. Církve pro zájemce opět připravily tematické okruhy návštěv kostelů - trasu metrem, jižní okraj Prahy, cestu po pražských varhanách, královskou cestu, noční kostely na kole, jednu noc v devíti církvích nebo cestu za patronem sv. Václavem. Bližší informace je možné nalézt na http://www.nockostelu.cz www.nockostelu.cz. Myšlenka pozvat kohokoli ve zvláštní dobu do kostela vznikla v Rakousku v roce 2005.

Novým ředitelem pražského Divadla pod Palmovkou je režisér Lang

Novým ředitelem libeňského Divadla pod Palmovkou bude režisér Michal Lang. Rozhodli o tom radní hlavního města, kteří tak potvrdili rozhodnutí výběrové komise. Rada jednala přesto, že TOP 09 v pondělí vypověděla koaliční smlouvu s ODS o vládě na radnici. Lang nastoupí na místo ředitele 1. září 2013 a vystřídá ve funkci Petra Kracika. Do výběrového řízení se přihlásilo celkem sedm uchazečů. Kromě Langa a Kracika se přihlásil rovněž herec Josef Hervert a herec Divadla Na zábradlí Miloslav Mejzlík. Přihlásila se i bývalá ředitelka děčínského divadla Janeta Benešová. Lang (1964) se kromě divadelní režie věnuje i psaní her a skládání hudby. V minulosti působil v Činoherním studiu v Ústí nad Labem, v pražském Činoherním klubu, v Divadelním sdružení CD 94 nebo v libereckém Divadle F. X. Šaldy.

Festival Český Krumlov z finančních důvodů zrušil dva koncerty

Mezinárodní hudební festival Český Krumlov, který se bude konat od 19. července do 17. srpna, musel z finančních důvodů zrušit dva koncerty. Jde o vystoupení amerického jazzového sexteta Take 6, které nahradí 3. srpna projekt tuzemských jazzových hudebníků, a ruského houslisty Maxima Vengerova, který měl vystoupit na závěrečném koncertu 17. srpna. Zatím není jasné, kdo ho nahradí. Novináře o tom informoval prezident festivalu Jaromír Boháč. Rozpočet festivalu byl plánován na 44,7 milionu korun, letos se ocitl zcela bez státní podpory.

Jindřich Štreit v Praze vystavuje snímky z Vítkova

Tři desítky černobílých fotografií Jindřicha Štreita z cyklu Lidé Vítkovska se představují v Café-baru Platýz v Praze. Budou tu do září. Snímky zachycují každodenní život v severomoravském městě, Štreit je pořizoval ve Vítkově dva roky. Soubor Lidé Vítkovska považuje za velmi důležitý v kontextu své dosavadní profesní tvorby. Cení si především možnosti poznat blíže obyvatele této krajiny, nahlédnout do jejich prostředí a pomocí objektivu zachytit obyčejný běh jejich dnů. Výstava od roku 2010 putuje po Česku, byla i na Slovensku a v Polsku.

V Brně o víkendu začne čtyřtýdenní festival s ohňostroji

Zahajovacím ohňostrojem na výstavišti o víkendu v Brně začne program festivalu Brno - město uprostřed Evropy 2013. Akce nabídne především 16. ročník přehlídky ohňostrojů, kterou každý rok navštíví statisíce lidí. Novinářům to řekl Jiří Morávek z reklamní společnosti, která přehlídku pořádá. Kromě ohňostrojů festival nabídne řadu doprovodných akcí. Některé akce se konají už tento týden, například ve středu Májový benefiční koncert nebo mezinárodní veletrh požární a bezpečnostní techniky, který začne ve čtvrtek na výstavišti. O víkendu se lidé budou moci zúčastnit oslav 85 let Brněnského výstaviště na festivalu Vystec fest. Sobotní program na výstavišti zakončí ohňostrojné prelude s názvem Magická záře skupiny Theatrum Pyroboli, které zároveň zahájí soutěžní přehlídku.

Moderátoři Českého rozhlasu zvládli 90 rozhovorů za dva dny

Redaktoři Českého rozhlasu Lucie Výborná a Jan Pokorný si připsali neobvyklý moderátorský rekord. U příležitosti 90. výročí rozhlasového vysílání po dva dny vedli rozhovory s devadesátkou osobností kulturního a společenského života. Unikátní maraton skončil v pondělí ve 20:15. Mezi zpovídanými hosty se v improvizovaném studiu na Václavském náměstí objevili například geolog Václav Cílek, scenárista Marek Epstein, herečka Naďa Konvalinková, ředitel Národního muzea Michal Lukeš, novinář a komentátor Jan Petránek, muzikant Jiří Stivín, primátor Bohuslav Svoboda, režisérka Helena Třeštíková, sexuolog Radim Uzel nebo generální ředitel Českého rozhlasu Peter Duhan.

Ze sportu:

Jediným kandidátem na post předsedy Fotbalové asociace České republiky před volební valnou hromadou je Miroslav Pelta, který funkci vykonává už od listopadu 2011. Nikdo jiný se do souboje o vrcholný post nepřihlásil a Pelta má usnadněnou cestu k obhajobě předsednické funkce. Valná hromada se uskuteční 8. června v Praze.

Rozlučková sezona vícebojaře Romana Šebrleho je vážně ohrožena. Bolavá pata, která ho loni připravila o poslední olympijský desetiboj a která ho trápí i od příletu z půlročního soustředění na Havaji, ho nepustí o víkendu na start v Götzisu. Vážně ohrožena je také jeho aktivní účast na mítinku v Kladně za dva týdny. Šebrle přitom potřebuje k účasti na srpnovém mistrovství světa splnit alespoň limit B, který má hodnotu 8000 bodů.

Lucie Hradecká postoupila na antukovém turnaji ve Štrasburku do druhého kola, naopak vítězného návratu k tenisu po dlouhém zranění kotníku se nedočkala Petra Cetkovská. Na prvním turnaji WTA od olympijských her v Londýně prohrála ve třech setech se Švédkou Johannou Larssonovou.

Hokejový útočník Jaroslav Bednář a brankář Adam Svoboda se vracejí do Slavie. Šestatřicetiletý kanonýr Bednář, který v pražském klubu působil krátce i v uplynulé sezoně, přichází z týmu švýcarského mistra Bernu. O rok mladší Svoboda strávil minulé dva roky v Plzni, s kterou také získal zlato.

Hokejový brankář Miroslav Kopřiva bude po odchodu z pražské Slavie působit v KHL ve Slovanu Bratislava, s kterým podepsal roční smlouvu.

Část české fotbalové reprezentace zahájí přípravu na červnový kvalifikační duel s Itálií už v pondělí 27. května, tedy o týden dřív, než bylo původně plánováno. Někteří hráči v čele s kapitánem Tomášem Rosickým totiž projevili zájem udržet se v kondici poté, co jim o víkendu skončily klubové povinnosti. Kromě Rosického by se do neplánovaného tréninku měli zapojit například záložník Petr Jiráček či obránci Theodor Gebre Selassie a Michal Kadlec.

Hokejisty Kladna posílí slovenský obránce Ivan Jankovič. Třiadvacetiletý bek, který doposud hrál za Skalici, podepsal s Rytíři roční smlouvu. Klub o tom informuje na svém oficiálním webu.

Fotbalisté Bohemians 1905 nevyužili šanci výrazněji se přiblížit k návratu do nejvyšší soutěže. Vedoucí tým druhé ligy ve 28. kole prohrál v malém pražském derby na Žižkově 0:2 a má stále devítibodový náskok na třetí Sokolov, který ho může snížit ve středečním duelu s poslední Opavou.

Oštěpař Vítězslav Veselý skončil na atletickém mítinku v Pekingu druhý. Na Olympijském stadionu se mu příliš nedařilo a po čtyřech špatných hodech předvedl v páté sérii výkon alespoň 80,81 metru. V poslední sérii už se mistr Evropy z Helsinek nezlepšil. Českého lídra Diamantové ligy, který letos hodil zatím nejdál 86,67 metru, porazil o 30 centimetrů Rus Dmitrij Tarabin.

Počasí v ČR:

Bude oblačno s přeháňkami. Večer bude ubývat oblačnosti. Teploty vystoupí na 16 až 20 stupňů Celsia.