Zprávy

0:00
/
0:00

Papež na cyrilometodějské oslavy nedorazí, vyšle legáta

Papež František do ČR letos určitě nepřijede. Na červencovou pouťk uctění věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kam byl zván, vyšle zvláštního zmocněnce. Je jím záhřebský arcibiskup Josip Bozanović.Uvedl to velvyslanec ve Vatikánu Pavel Vošalík. Česká republika si velmi přála, aby se papež na moravském Velehradě zúčastnil oslav 1150. let od příchodu Cyrila a Metoděje. Vatikánský mluvčí ale nedávno oznámil, že papež letos uskuteční jen jednu zahraniční cestu, a to na setkání křesťanské mládeže do Brazílie. Od roku 1990 zavítal papež do České republiky čtyřikrát. Naposledy to bylo 26. do 28. září 2009 a byl to Františkův předchůdce Benedikt XVI. Pro svoji návštěvu Česka si vybral výročí svatého Václava a současně 20. výročí sametové revoluce.

Zeman má virózu a léčí se doma

Prezident Miloš Zeman má lehkou virózu, bude se z ní léčit doma během víkendu. Uvedla to mluvčí Hradu Hana Burianová. Zpět v úřadu by měl být v pondělí. Ve čtvrtek působil Zeman při odemykání komory s korunovačními klenoty unaveně a nejistě, podle Burianové se však i přes nemoc této význačné události chtěl zúčastnit. Přestože teplota v komoře Svatovítského chrámu i ve Vladislavském sále byla velmi nízká, prezident měl orosené čelo a byl zesláblý. Několik hodin předtím navštívil na ruském velvyslanectví recepci k 68. výročí konce druhé světové války. Pronesl projev v plynulé ruštině, připil si s velvyslancem Sergejem Kiseljovem a pozdravil se s několika přítomnými.

Schwarzenberg přijal přední zástupkyni opozičního hnutí na Kubě

O vývoji na Kubě v Praze s šéfem české diplomacie Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) hovořila jedna z předních zástupkyň opozice Berta Solerová. Je vedoucí představitelkou hnutí Dámy v bílém, které bojuje za propuštění všech politických vězňů na Kubě a obecně za respektování lidských práv na ostrově. Česká republika je velkým podporovatelem kubánských opozičních sil, které usilují o demokratizaci tamního režimu. "Ministr zahraničí vysoce ocenil počínání hnutí, které za své cíle bojuje nenásilnou formou," řekla ČTK mluvčí diplomacie Johana Grohová. Solerová, kterou do ČR pozvala nevládní humanitární organizace Člověk v tísni, se setkala rovněž v biskupem Václavem Malým.

Sněmovna podpořila zvýšení rychlosti na vybraných silnicích

Sněmovna v prvním čtení podpořila vládní novelu zákona o pozemních komunikacích. Ta mimo jiné umožní zvýšit nejvyšší povolenou rychlost na vybraných úsecích silnic ze současných 90 až na 110 kilometrů. Zvýšení rychlosti se bude týkat úseků, které musí splňovat bezpečnostní kritéria. Podmínkou je dvouproudý provoz v obou směrech, které jsou od sebe oddělené svodidly. Novela obsahuje také změnu, která se dotýká odtahování vozidel. Odtahová služba bude mít povinnost vrátit auto na místo, odkud ho odvezla. Nejde však o návrh ministerstva, ale o reakci na rozhodnutí soudu. Obcím novela umožní prodávat odtažená vozidla, o která se v půlroční lhůtě po oznámení o odtahu jejich majitelé nepřihlásí. Z výnosu by poté měly úřady pokrývat část nákladů spojených s odtahem vozidel. Ta pak dlouhodobě stojí na odtahových parkovištích, nebo je úřady musí na vlastní náklady sešrotovat.

Sněmovna je pro osvobození od soudních poplatků kvůli amnestii

Sněmovna zrychleně schválila návrh novely zákona o soudních poplatcích, která reaguje na amnestii exprezidenta Václava Klause z počátku letošního roku. Podle předlohy nebudou muset platit soudní poplatky ti poškození, kteří vymáhají náhradu škody způsobenou amnestovaným trestným činem. Norma nyní míří k posouzení do Senátu. Důsledkem amnestijního zastavení dlouhotrvajících trestních stíhání je to, že poškození se musí domáhat náhrady škody způsobené trestným činem nikoliv v trestním, ale v civilnímřízení. Soudu přitom musí na rozdíl od trestního řízení hradit poplatek. Ministerstvo spravedlnosti v důvodové zprávě k návrhu zákona uvedlo, že amnestijní rozhodnutí prezidenta má pro tyto poškozené "velmi negativní důsledky". Klausova amnestie mářadu kritiků. Její nejkontroverznější částí je právě takzvaný aboliční článek; nařídil zastavit trestní stíhání, která trvají déle než osm let a u nichž možný trest nepřesahuje desetiletou hranici.

Sněmovna podpořila zavedení účinné lítosti u korupčních činů

Sněmovna podpořila novelu trestního zákoníku, která znovu zavádí účinnou lítost u korupčních činů. Předloha, jež míří do ústavně-právního výboru, také zpřísňuje postih daňových únikůa přináší dva nové trestné činy související s pohlavním zneužíváním dětí. Člověk, který vyhoví žádosti o úplatek, se podle novely vyhne trestnímu stíhání. Podmínkou je, aby s policií spolupracoval na odhalení toho, kdo si o úplatek řekl. Koncept účinné lítosti v případech úplatkářství připouštěl starý trestní zákon, který platil do konce roku 2009. Nový trestní zákoník ustanovení nepřevzal. Argumentem zákonodárců bylo to, že možnost účinné lítosti je v západní Evropě neznámá a že s ní nepočítají ani mezinárodní úmluvy o potírání korupce, kteréČesko ratifikovalo. Toto rozhodnutí však podle kritiků ve svém důsledku zkomplikovalo odhalování případů úplatkářství.

Finanční ústavu bude Sněmovna schvalovat nejdřív v červnu

Poslanci vyřadili z nynější schůze Sněmovny na návrh ODS takzvanou finanční ústavu proti zadlužování státu. Ústavní novelu, která je v dolní komoře před druhým čtením, budou schvalovat nejdřív v červnu. Přerušení projednávání předlohy požadovali už načtvrtečním zasedání rozpočtového výboru sociální demokraté, aby ji mohlo prodebatovat stranické vedení. Koalice pro schválení finanční ústavy hlasy opozice potřebuje. Jde o ústavní normu, k jejímu přijetí je nutná v obou komorách Parlamentu třípětinová většina. Sněmovna vyřadila z nynější schůze i vládní novelu zákona o elektronických komunikacích, podle níž by spory mezi telekomunikačními operátory a jejich klienty o placení peněz rozhodovaly soudy, a nikoli Český telekomunikační úřad. Ústavně-právní výbor ale nedávno doporučil poslancům, aby zůstal nynější stav.

HN: Ministr Mlsna se soudcem Soudního dvora EU nestane

Soudní dvůr Evropské unie rozhodl, že ministr bez portfeje a šéf legislativní rady vlády Petr Mlsna se jeho soudcem nestane. Píšou to Hospodářské noviny. Informaci jim potvrdila soudkyně Irena Pelikánová, kterou měl Mlsna u soudního dvora nahradit. Vláda Petra Nečase (ODS) Mlsnu do této funkce nominovala v únoru, odborníci však varovali, že by nemusel uspět. Na počátku ledna kabinet neschválil opětovnou nominaci nynější soudkyně Soudního dvora EU Pelikánové, ačkoli ji doporučovali odborníci z poradního sboru expertů, který je součástí vládního postupu při výběru evropských soudců. Vláda by nyní měla na kandidaturu pro tento post vypsat nové výběrovéřízení.

Exšéf ÚSTR Herman se chce v KDU-ČSL věnovat především PR

Bývalý ředitel Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Daniel Herman se chce při svém působení v KDU-ČSL věnovat především komunikaci s médii a veřejností. O tom, zda bude za lidovce kandidovat v příštím roce ve volbách, se bude podle něj teprve diskutovat. Herman v minulosti pracoval jako mluvčí České biskupské konference, spolupracoval rovněž s rozhlasem a televizí. Na tyto zkušenosti by nyní rád navázal. Novinářům bez bližších podrobností řekl, že dostal ze strany KDU-ČSL a jejího senátorského klubu konkrétní nabídku. Uvedl, že jej pro angažmá v politice oslovilo více politických subjektů, mimo jiné ODS. Křesťanskodemokratické principy jsou mu ale prý nejbližší. Lidovci Hermana oslovili už v souvislosti s loňskými senátními volbami, Herman ale tehdy kvůli své práci v ÚSTR odmítl.

Kraje z regionu Severovýchod zaplatí korekce ve výši 378 mil. Kč

Královéhradecký, Liberecký a Pardubický kraj zaplatí celkem 378 milionů korun, které požaduje ministerstvo financí jako korekce za vyšší chybovost projektů, financovaných z Regionálního operačního programu (ROP) Severovýchod. Novinářům to řekl předseda regionální rady Martin Půta. O částku se podělí všechny tři kraje, které chtějí ministerstvo financí požádat o půjčku. "Regionální Radě Severovýchod nezbývá nic jiného, než se dohodnout s ministerstvem financí a vyměřenou částku zaplatit. Pak bude možné z Evropské unie dočerpat zbývajících šest miliard korun, které má ROP Severovýchod ve strukturálních fondech rezervované," uvedl Půta. ROP Severovýchod fakticky dosud program proplatil 12 miliard korun. Projekty jsou běžně předfinancované ze státního rozpočtu. "Problém by nastal až tehdy, pokud bychom se s ministerstvem nedohodli do konce tohoto ruku," řekl pověřený ředitel Úřadu Regionální rady Zdeněk Vašák.

ČNB zlepšila odhad vývoje deficitu veřejných financí

Česká národní banka zlepšila pro letošní rok odhad vývoje deficitu veřejných financí na 2,4 procenta hrubého domácího produktu. V únoru počítala se schodkem 2,7 procenta. Vyplývá to ze Zprávy o inflaci publikované ČNB. S lepším vývojem banka počítá i pro rok 2014. Nově předpověděla deficit na 2,2 procenta HDP oproti únorovým 2,5 procenta. Ministerstvo financí počítá letos s poklesem deficitu na 2,8 procenta. ČNB zlepšila i odhad vývoje celkového vládního dluhu, který je tvořen dluhem vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů. Podle odhadů by měl v poměru k HDP letos stoupnout na 48,1 procenta HDP a v roce 2014 na 48,5 procenta. V únoru odhady ČNB přitom počítaly s 48,2 respektive 49,6 procenta HDP. Celkový vládní dluh podle kritérií pro přijetí eura nesmí překročit 60 procent HDP.

Ceny stouply v dubnu meziměsíčně o 0,1 pct

Spotřebitelské ceny v dubnu vzrostly proti předchozímu měsíci o 0,1 procenta. Zdražily zejména oděvy a obuv, lidé si připlatili i za alkohol a tabák. Meziroční inflace byla v dubnu stejná jako v únoru a březnu, a to 1,7 procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Analytici podobný vývoj očekávali. Meziměsíční zvýšení spotřebitelských cen ovlivnilo zejména sezonní zvýšení cen oděvů o 3,7 procenta a obuvi o 9,2 procenta. Z alkoholických nápojů vzrostly ceny lihovin, piva a vína. Dražší bylo i kosmetické zboží. Klesly naopak ceny potravin, především pečiva, vajec a jogurtů, zlevnily také nealkoholické nápoje a telefonické služby. V dubnu po třech měsících růstu klesly i ceny pohonných hmot, a to o 1,3 procenta. Dubnová inflace byla v porovnání s prognózou České národní banky o 0,1 procentního bodu nižší. Uvedl to ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Meziroční míra inflace v dubnu zůstala na 1,7 procenta.

Nezaměstnanost v dubnu klesla na 7,7 procenta

Nezaměstnanost v Česku se v dubu snížila na 7,7 procenta z březnových osmi procent, což odpovídá odhadům analytiků. Úřad práce evidoval na svých pobočkách celkem 565.228 uchazečů o zaměstnání. Z toho bylo 551.662 lidí ve věku 15-64 let, kteří mohli okamžitě nastoupit do práce. Údaje jsou podle nové metodiky, která stanovuje podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let. Oznámilo to ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV)

Policie obvinila 25 lidí z krácení daní, z toho pět celníků

Policisté obvinili skupinu 25 lidí, která podle nich krátila daň při dovozu zboží z Asie. Mezi obviněnými jsou Češi, mimo jiné pět celníků, a Vietnamci. Detektivové prozatím vyčíslili škodu na několik milionů korun, podle nich ale pravděpodobně ještě několikanásobně vzroste. Členové skupiny jsou stíháni kromě krácení daní také z účasti na organizované zločinecké skupině,přijetí úplatku či podplacení. Sdělili to policejní mluvčí Jaroslav Ibehej a Pavel Hanták.

Doprava na opravované D1 na Vysočině je bez problémů

Doprava na dálnici D1 v úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou, kde ve čtvrtek začala plánovaná modernizace, je plynulá, netvoří se kolony. Podle policistů byl ráno na dálnici vzhledem k tomu, že je konec týdne, nezvykle slabý provoz. Uvedla to krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. "Přisuzujeme to tomu, že mnoho lidí zřejmě vzhledem ke zprávám o možných potížích zvolilo jiný způsob přepravy mezi Prahou a Brnem," řekla Čírtková. Složitější situace podle ní může nastat v sobotu, kdy bude omezen provoz u Velké Bíteše a doprava tam bude vedena jen jedním jízdním pruhem. Policisté podle mluvčí situaci v úsecích Větrný Jeníkov -Jihlava a Lhotka - Velká Bíteš nepřetržitě monitorují. Nejvytíženější silnice v Česku se bude opravovat za plného provozu. Na Vysočině projede po dálnici během 24 hodin průměrně 35.000 vozidel. Opravy prvních dvou úseků skončí příští léto. Stavbaři by měli denně pracovat šestnáct hodin.

Centrální registr řidičů postihl tříhodinový výpadek

Centrální registr řidičů a centrální systém stanic technické kontroly přestaly v pátek v sedm hodin ráno fungovat. Výpadek trval zhruba do 10:30. Způsobily ho problémy datové komunikace s Centrálním místem služeb, které provozuje Česká pošta. Informovalo o tom ministerstvo dopravy. Výpadek se podle úřadu netýkal centrálního registru vozidel, který se v minulosti s podobnými problémy potýkal. Registr řidičů řeší agendu spojenou s vydáváním řidičských průkazů. Centrální registr vozidel vyřizuje žádosti spojené s přihlašováním a odhlašováním automobilů. Výhodou propojení registru řidičů a základních registrů je možnost propojení databáze osob a adres s databází údajů o držitelích řidičského oprávnění.

Záchranáři našli v Moravě tělo posledního vodáka

Záchranáři v pátek ráno našli tělo posledního z trojice vodáků,kteří se 1. května utopili v řece Moravě. Šestatřicetiletého muže také identifikovali, pátrání tak skončilo, sdělila policejní mluvčí Kamila Haraštová. Už ve čtvrtek se podařilo nalézt těla mužovy šestileté dcery a osmadvacetiletého kamaráda. Celé více nežtýdenní pátrání komplikoval silný průtok vody, podmínky se zlepšily až ve čtvrtek. Otec s dcerou a dospělým kamarádem se na prvního máje vydali na výlet loďkou ze Strážnice do Rohatce. do cíle však nedopluli. Večer po nich začali pátrat policisté. Opuštěnou loďku našli u přírodní památky Osypané břehy nedaleko Strážnice. Policie v uplynulých dnech důrazně varovala výletníky a rybáře, aby v zájmu ochrany života a zdraví nesplouvali řeku Moravu na Hodonínsku.

První den korunovační klenoty zhlédly téměř 3000 lidí

Téměř 3000 lidí se přišly i přes nevlídné počasí podívat na Pražský hrad na vystavené korunovační klenoty. Další zájemci o prohlídku klenotů mohou přijít v sobotu, výstava bude ve Vladislavském sále otevřena až do 19. května, každý den od 9:00 do 18:00. Přístup do sálu je možný pouze od Starých zámeckých schodů přes Jižní zahrady. V zahradách je pro čekající připraveno občerstvení a toalety. Na výstavu se nevydávají žádné vstupenky. Při minulé výstavě v roce 2008 se na klenoty přišlo podívat přes 30.000 lidí.

V Olomouci vystoupí houslista Gidon Kremer

Do Olomouce přijel světově uznávaný houslista pocházející z Lotyšska Gidon Kremer. V prostorách Moravské filharmonie vystoupí během letošního ročníku mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Olomouc. Doprovázet jej bude jeho orchestr mladých hudebníků z pobaltských zemí Kremerata Baltica. Návštěvníci se mohou těšit na skladby Vivaldiho, ale i skladatelů současné hudby. V Olomouci je houslista podruhé, poprvé ji navštívil před 37 lety. Mezinárodní hudební festival Dvořákova Olomouc potrvá až do 25. května. Vystoupí na něm například mezzosopranistka Dagmar Pecková, závěrečnou tečku za přehlídkou udělá Miro Žbirka za doprovodu Moravské filharmonie.

Filmy z let 1965 až 1991 bude prodávat Národní filmový archiv

Obchodovat s českými filmy vyrobenými v letech 1965 až 1991 na Barrandově a ve Zlíně bude od roku 2014 Národní filmový archiv (NFA). Uvedla to mluvčí ministerstva kultury Lenka Brandtová. Na konci roku 2013 vyprší smlouva se společností Ateliéry Bonton Zlín, která doposud s právy k těmto filmům obchodovala. Jedná se celkem o přibližně 2000 filmů, mezi nimiž jsou oblíbené komedie či pohádky, o které zejména pro uvádění v atraktivním vánočním čase jsou televize ochotné bojovat a přeplácet se navzájem. NFA navíc bude nabízet zájemcům ucelené kolekce českých filmů jak z období do roku 1964, tak i pozdějšího do roku 1991. Výnosy z prodeje půjdou pro Státní fond kinematografie. Výnosy jsou jedním z důležitých zdrojů pro financování současné české kinematografie na straně fondu a pro ochranu a prezentaci filmového dědictví na straně NFA.

Festival Petra Dvorského v Jaroměřicích zahájí pěvci z USA

Americká sopranistka Janai Bruggerová a její krajan, tenorista Brian Jagde, vystoupí na zahajovacím koncertu 15. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu Petra Dvorského v zámeckém parku v Jaroměřicích nad Rokytnou. Doprovodí je Moravská filharmonie Olomouc řízená italským dirigentem Sebastianem Rollim. Uvedl to manažer festivalu Jaroslav Kocurek."Oba pěvci jsou laureáty světové operní soutěže Plácida Dominga Operalia 2012 v Pekingu," řekl Kocurek. Festival se uskuteční 3. až 17. srpna v Jaroměřicích nad Rokytnou, Dalešicích a ve Valči u Hrotovic. Posluchačům nabídne osm koncertů.Netradiční spojení hudebních žánrů přinese druhá festivalová sobota 10. srpna. V jaroměřickém zámeckém amfiteátru vystoupí Leona Machálková s originálním uskupením instrumentalistů Prague Cello Quartet v programu sestaveném z filmových a muzikálových hitů.

Ze sportu:

Čeští reprezentanti vyhráli na mistrovství světa se Slovinskem 3:2. Celý zápas přitom podávali jen matný výkon. Blamáž odvraceli až ve třetí třetině. V neděli je čeká zápas s Kanadou.

Sparťanský útočník Léonard Kweuke dostal od disciplinární komise FAČR trest na dvanáct zápasů za to, že faulem přivodil zlomeninu nohy obránci Mladé Boleslavi Radku Dosoudilovi ve středečním odvetném utkání semifinále Poháru České pošty. ČTK to řekl mluvčí komise Petr Kovář. Komise vyšší trest hráči za faul ještě nikdy neudělila. Trenéra Sparty Lavičku zaskočilo, že Kweuke dostal za faul na Dosoudila trest na celých 12 zápasů. Klub se možná proti jeho výši odvolá. Kweuke Radka Dosoudila v pražské motolské nemocnici v pátek navštívil. Znovu se mu omluvil, zraněný stoper ale jeho gesto přijal spíš rezervovaně.

Soupeřem Tomáše Berdycha v dnešním čtvrtfinále antukového turnaje Masters v Madridu bude světová trojka Andy Murray. Skotský svěřenec Ivana Lendla zvládl tříhodinový noční maraton s Francouzem Gillesem Simonem a po výhře 2:6, 6:4 a 7:6 slavil postup po jedné hodině v noci. Proměnil až šestý mečbol.

Sedmadvacetiletý Berdych, jemuž patří ve světovém žebříčku šestá příčka, má s o rok mladším soupeřem vyrovnanou bilanci 4:4. Loni se utkali čtyřikrát, přičemž Murray vyhrál třikrát, ale na antuce oba vzájemné duely zvládl lépe Berdych.

Dva čeští plochodrážní jezdci budou příští sobotu startovat v 17. ročníku Grand Prix v Praze na Markétě. Vedle divoké karty pro Josefa France promotér seriálu potvrdil také účast Aleše Drymla, který jako první náhradník zastoupí zraněného Darcyho Warda z Austrálie. Ten se z českého závodu mistrovství světa oficiálněodhlásil.

Češi prosázeli na zápasy mistrovství světa v hokeji za první týden už čtvrt miliardy korun. Celková suma tak nejspíš překoná loňskýšampionát. Sázkové kanceláře očekávají, že se prosází více než půl miliardy.

Počasí:

Oblačno, přechodně až polojasno, místy přeháňky nebo bouřky. Nejvyšší teploty 17 až 21°C.