Zprávy

0:00
/
0:00

Obama uctil mrtvé z Westu a slíbil pomoci městečku

Americký prezident Barack Obama i s manželkou Michelle uctil u rakví pokrytých vlajkami USA a Texasu památku obětí z texaského města West, kde minulý týden při výbuchu provozu na hnojiva zahynulo 14 lidí, vesměs hasičů a záchranářů. "Rodinám, sousedům, postiženým nesnesitelnou bolestí, chceme říci, že nejste osamoceni. Nejste zapomenuti. Nežijeme všichni v Texasu, ale také jsme vaši sousedé," řekl Obama během obřadu, kterého se ve čtvrtek ve sportovní hale nejstarší texaské univerzity ve městě Waco zúčastnilo na 9000 lidí. Waco se nalézá asi 30 kilometrů od Westu. Ačkoliv tragédii ve Westu, kde většinu z 2700 obyvatel tvoří potomci českých přistěhovalců, v médiích zastínil atentát na bostonský maratón a pátrání po pachatelích, Obama ujistil místní obyvatele, že federální a texaské úřady jim pomohou město obnovit. Z 33 dobrovolných hasičů ve Westu pět zahynulo, stejně jako čtyři záchranáři z okolí, kteří přispěchali na pomoc. Příčinu výbuchu, který zranil na 200 lidí, vyšetřovatelé dosud nezjistili.

Zeman se chystá do Německa, chystá zásadní projev

Prezident Miloš Zeman navštíví brzy Německo. Během cesty zřejmě přednese zásadní projev, který se bude týkat české zahraniční politiky. Řekl to šéf zahraniční sekce Hradu Hynek Kmoníček. Datum prezidentovy cesty nesdělil. Podle informací ČTK se Zeman do Německa vypraví v červnu. Zemanův zásadní zahraničněpolitický projev by podle něj měl být součástí cesty do Berlína za protějškem Joachimem Gauckem. Politici obou zemí považují vzájemné vztahy za nejlepší v historii. Letos se ale diplomaté neveřejně pozastovali nad tím, že Zeman v prezidentské kampani hojně využil otázku poválečného odsunu sudetských Němců. Podle šéfa zahraničního odboru Hradu se prezident chystá v dohledné době také na návštěvu Polska. Rád by zamířil i do Moskvy, čímž by oplatil návštěvu bývalého prezidenta Dmitrije Medveděva. Do Česka by podle Kmoníčka mohly brzy přijet hlavy států zemí ekonomicky důležitých asijských zemí, jako jsou Singapur nebo Vietnam či Malajsie.

Kmoníček: Zeman a Schwarzenberg svůj spor o velvyslance vyřeší

Prezident Miloš Zeman a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg (TOP 09) vyřeší svůj spor o jmenování velvyslanců. Je o tom přesvědčen ředitel hradního zahraničního odboru Hynek Kmoníček. Je to podle něj otázka jednání, a čím méně se bude probírat veřejně, tím dříve řešení bude. Hrad podle Schwarzenberga blokuje proceduru jmenování velvyslanců. Za vším byla nejprve Zemanova snaha poslat choť exprezidenta Livii Klausovou jako velvyslankyni na Slovensko. To ministr odmítl. Podle něj jde o kompetenční spor a o výklad ústavy týkající se procedury jmenování velvyslanců. Hrad uvádí, že jmenování a odvolání velvyslanců je pravomocí prezidenta. Na ministerstvu zahraničí panují obavy, že Hrad zablokuje jmenovací proces velvyslanců až do konce funkčního období ministra. Pozorovatelé uvádějí, že spor může být jakýmsi pokračováním prezidentské kampaně, kdy Zeman Schwarzenberga porazil v závěrečném duelu přímé volby.

Nečas: Švýcarské kvóty na povolení pobytu jsou diskriminační

Rozhodnutí švýcarské vlády prodloužit o další rok kontroverzní kvóty na povolení k dlouhodobému pobytu pro občany z osmi novějších zemí EU včetně České republiky je podle premiéra Petra Nečase (ODS) diskriminační. "Tuto situaci nebudeme řešit bilaterálně, ale na úrovni EU," sdělil ministerský předseda v tiskové zprávě. Povolení k dlouhodobému pobytu umožňuje ve Švýcarsku legálně pracovat. Švýcarsko o prodloužení kvót rozhodlo ve středu. Současně uvedlo, že od května zavede obdobné limity nejméně na rok i pro občany z ostatních unijních zemí. Rozhodnutí bylo podle Nečase přijato z vnitropolitických důvodů. "Já osobně nevidím pro pokračování omezení volného pohybu pracovních sil důvod," uvedl premiér. Podobně jako on už ve čtvrtek reagovalo české ministerstvo zahraničí. Evropská unie vyjádřila nad švýcarským krokem zklamání, mimo jiné proto, že nadále dělá rozdíly mezi jednotlivými členskými státy.

Van Rompuy: EU případně zasáhne kvůli ČEZ v Bulharsku

Evropská unie je připravena zasáhnout, pokud by předvolební boj v Bulharsku ohrozil pozici české polostátní společnosti ČEZ na tamním energetickém trhu. Prezidentu Miloši Zemanovi to ve čtvrtek slíbil prezident EU Herman Van Rompuy. Podrobnosti z jednání řekl ředitel zahraničního odboru Pražského hradu Hynek Kmoníček. Prezident podle něj věc nadnesl, protože má pocit, že se téma ČEZ v balkánské zemi zpolitizovalo. Potíže ČEZ v Bulharsku začaly po masových protestech Bulharů proti vysokým účtům za elektřinu. Demonstranti se dožadovali znárodnění distribučních společností v zemi, které kromě ČEZ vlastní ještě další česká firma Energo-Pro a rakouská EVN. Protesty nakonec vyústily v pád pravicové vlády Bojka Borisova. Bulharské úřady také v únoru spustily proces, který by mohl vést k odebrání licence ČEZ, k čemuž vyzýval i Borisov. Česká strana se proti prohlášení bulharského premiéra ohradila. Opakovaně uvádí, že nijak neporušila bulharské ani evropské právní předpisy.

Bezpečnosti Hradu bude šéfovat Fulík spojovaný s nákupem CASA

Ředitelem bezpečnostního odboru prezidentské kanceláře se stal bývalý náměstek ministra obrany Jan Fulík. Do funkce ho jmenoval prezident Miloš Zeman. ČTK to oznámila mluvčí Pražského hradu Hana Burianová. Podle médií stál Fulík v pozadí kontroverzního nákupu dopravních letadel CASA pro armádu, nebo prosazoval později zrušený miliardový projekt výstavby nových pavilonů v Ústřední vojenské nemocnici.

sKarty míří k soudu za to, že stát dal osobní data spořitelně

První žaloba kvůli sociálním kartám, kterou soud dostal, padla kvůli ochraně osobních údajů. Podala ji Jiřina Zárubová, která dostala sociální kartu kvůli přídavku na dítě. Chce dosáhnout toho, aby smlouva mezi ministerstvem práce a Českou spořitelnou o provozování systému sKaret byla neplatná. Vadí jí, že stát podle ní předal její data bez jejího souhlasu bance, a ta je poskytla další firmě. Zárubovou podporuje Národní rada osob se zdravotním postižením, která projekt sKaret kritizuje od počátku. Ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09) před nedávnem předložila návrh novel se změnami pravidel používání sKaret, vláda ho ale odmítla. Premiér doporučil zrušení systému. Ukončení podporuje jeho ODS i strana LIDEM, TOP 09 je proti. Ministryně připravila tedy další návrh úprav, který se kabinet chystá projednávat příští týden. Ani teď Müllerová konec projektu ale nenavrhuje. Odvolává se právě na smlouvu se spořitelnou. Při odstoupení se obává sankcí.

Rada postižených bude 7. května protestovat proti sKartám

Rada postižených se chystá 7. května protestovat před ministerstvem práce proti sKartám, které slouží i jako průkaz pro handicapované. Na svém happeningu bude předávat běžné průkazky ZTP/P, které lidé s postižením měli. Jednu chtějí dát i ministryni práce. Novinářům to řekl šéf Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. "Budeme předávat normální průkazy ZTP a chceme paní ministryni předat velký průkaz ZTP, protože to je pro nás průkaz, kterým se identifikujeme jako osoby se zdravotním postižením, a ne žádná sKarta," uvedl Krása. Rada kritizuje systém sKaret od počátku a žádá jeho zrušení. Vadí jí třeba to, že spořitelna má přístup k osobním údajům příjemců podpor a příspěvků. Nesouhlasí i s tím, aby za posílání dávek poštou lidé platili. Vyzvala ministryni práce Ludmilu Müllerovou (TOP 09) znovu k tomu, aby vydávání karet pozastavila do vyřešení situace.

Kraje chtějí po státu 500 mil. na dofinancování sociálních služeb

Kraje chtějí po státu 500 milionů korun na dofinancování sociálních služeb. Peníze by pomohly zajistit alespoň základní chod služeb do konce roku, řekl ve Zlíně po jednání Rady Asociace krajů České republiky hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček (KSČM). Kraje podle něj nemohou do rozpočtů sociálních služeb výrazně přispívat, samy mají rozpočty napjaté. Zástupci asociace budou jednat s ministryní práce a sociálních věcí Ludmilou Müllerovou (TOP 09). Poskytovatelé sociálních služeb mají problémy ve všech regionech. Například v Moravskoslezském kraji chybí letos neziskovým organizacím na provoz sociálních služeb 160 milionů korun. Ve Zlínském kraji jsou požadavky poskytovatelů vyčísleny na 550 milionů korun, od státu však v prvním kole přišlo jen 419 milionů korun.

Odvolanou Kukánovou nahradila v ÚSTRu Ptáčníková

Šéfka Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) Pavla Foglová jmenovala novou ředitelku Archivu bezpečnostních složek (ABS), stala se jí Světlana Ptáčníková, která již v archivu pracuje. Nahradila ve čtvrtek odvolanou Zlatuši Kukánovou, řekl mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček. Jedná se o další z personálních změn, ke kterým Foglová přistoupila poté, co před dvěma týdny nahradila Daniela Hermana. Tato výměna situaci v ÚSTR zcela vyhrotila, přou se o něj nyní vládní ODS s opoziční ČSSD, protestuje část zaměstnanců. Kukánová s odvoláním nesouhlasí, odmítá výhrady Foglové k její práci. Ve čtvrtek odvolací dekret nepřevzala, Foglová se s ní opět sešla. Znovu jí předala sdělení o odvolání. Zlatuše Kukánová tentokrát převzetí dokladu podepsala. Zároveň na něj napsala, že s odvoláním nesouhlasí. Foglová si od nové ředitelky archivu slibuje jeho lepší fungování a systematičtější digitalizaci dokumentů.

Pražské vysoké školy by mohly od EU dostat až tři mld

Pražské vysoké školy by mohly na své vědeckovýzkumné projekty dostat z evropských strukturálních fondů až tři miliardy korun. Je to poprvé, kdy peníze z těchto fondů půjdou právě do vysokých škol v Praze. Informoval o tom ministerstva školství Radek Melichar. Evropská komise dala souhlas k tomu, aby se uskutečnily projekty financované z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace v rámci hlavního města Prahy.

Psychiatrická péče v ČR je podle studie nejblíže SSSR a Balkánu

Psychiatrická péče v ČR je svou strukturou nejblíže zemím bývalého Sovětského svazu a Balkánu a nejvzdálenější vyspělým zemím západní Evropy. Vyplývá to ze studie odborníků z Psychiatrického centra Praha. Ve studii nazvané Reforma systému psychiatrické péče: mezinárodní politika, zkušenost a doporučení porovnali tuzemský systém se 30 státy Evropy a dali doporučení pro chystanou českou reformu. V zemích bývalého východního bloku jsou systémy většinou centralizované, lůžka jsou hlavně ve velkých léčebnách. Pokud se Česko hlásí k evropským hodnotám a trendům, a pokud se skutečně chce přiblížit vyspělým státům, musí podle doporučení studie přesunout část péče z velkých léčeben do komunit a do oboru také víc investovat. Česká psychiatrie dostává 3,5 procenta peněz zdravotnictví, po reformě má mít pět procent, průměr EU je osm procent. Ministerstvo zdravotnictví spustí reformu příští rok, dá na ni do roku 2020 přes šest miliard korun z evropských fondů - zhruba čtyři miliardy na modernizaci léčeben a nemocnic s psychiatrickou péčí a na budování komunitních center. Dvě až tři miliardy půjdou na vzdělávání zdravotníků a na kampaň na destigmatizaci psychiatrie.

Produkce americké továrny Mitasu roste

Produkce továrny českého výrobce mimosilničních pneumatik Mitas v americké Iowě roste. Továrna zahájila výrobu právě před rokem. Na začátku letošního roku přešel závod v Charles City v Iowě na nepřetržitý provoz, sdělil generální ředitel Mitasu Jaroslav Čechura. Podíl tržeb v Severní a Jižní Americe loni stoupl na 11 procent celkových konsolidovaných tržeb společnosti Mitas. Ty činily 449 milionů eur, tedy asi 11,58 miliardy korun. Americká továrna nyní zaměstnává 188 lidí. "Do konce roku společnost plánuje zaměstnávat celkem 237 osob," uvedl Čechura. V závodu pokračuje instalace vulkanizačních lisů a konfekčních strojů. Své roční výročí továrna připomněla uvedením dalších tří nových rozměrů zemědělských pneumatik, vyvinutých speciálně pro potřeby amerického trhu. Mitas vlastní tři výrobní závody v ČR, kromě závodu v Iowě také jeden jeden v Srbsku. Loňské tržby jsou rekordní, za rok 2011 společnost vykázala tržby 10,63 miliardy korun, o rok dříve to bylo osm miliard korun.

Do Řeže dorazilo nové jaderné palivo

Do Řeže u Prahy v noci na pátek dorazilo jaderné palivo pro tamní výzkumný reaktor. Informoval o tom ředitel Centra výzkumu Řež Martin Ruščák. Dovoz paliva z Ruska podle něj finančně podpořily Spojené státy, stejně jako nedávné odvezení poslední zásoby vysoce obohaceného jaderného paliva z českého území. "Transport paliva se uskutečnil ve dnech 24. až 25. dubna. Zabezpečovala ho Policie ČR," uvedl Ruščák. Dovezené palivo bude v řežském reaktoru LVR-15 sloužit zhruba tři roky. Podle Ruščáka se palivo bude používat k provádění experimentů v rámci výzkumných projektů. Centrum výzkumu Řež se zabývá výzkumem, vývojem a inovacemi v oboru energetiky, zejména jaderné. Společnost o 188 zaměstnancích provádí základní a aplikovaný výzkum a vývoj na výzkumných reaktorech LR-0 a LVR-15 a podílí se i na mezinárodních projektech.

Ropáka za loňský rok dostal ministr Chalupa, Zelenou perlu Jakl

Anticenu Ropák dostal za největší antiekologický počin loňska ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS), a to zejména za návrh zákona o Národním parku Šumava, za nečinnost ve vymezování chráněných území NATURA 2000 nebo podporu výstavby dvou jaderných bloků v Jaderné elektrárně Temelín. Zelená perla byla za antiekologický výrok udělena tajemníkovi někdejšího prezidenta Václava Klause Ladislavu Jaklovi. Dostal ji za výrok, který napsal loni v prosinci na svém blogu v článku Cyklistiku je nutno okamžitě zakázat: "A nevěřte cyklomaniakům, že kolo je pokrok, že kolo je čistota a zdraví. Čuchněte k jejich propocenému triku a budete mít jasno, kdo tu zamořuje vzduch. Pachem i hloupými argumenty. Cyklistiku není třeba podporovat, ale naopak zakázat." O cenách informoval Miroslav Patrik z hnutí Děti Země, které tyto ankety pořádá.

Nehoda autobusu s francouzskými školáky má druhou oběť

Nehoda francouzského autobusu, který 8. dubna havaroval na sjezdu z dálnice D5 u Rokycan, má druhou oběť. V plzeňské fakultní nemocnici ve středu i přes péči lékařů podlehl vážným zraněním poslední z hospitalizovaných lidí. Podle webu deníku L'Union L´Ardennais podlehl zraněním řidič autobusu. Autobus sjel v pondělí 8. dubna ráno u dálničního sjezdu u Rokycan z dálnice a zabořil se přední částí do svahu. Cestovalo v něm 41 lidí, z toho bylo 36 studentů víceletého lycea v Remeši. Patnáctiletá studentka při nehodě zemřela. Dalších 23 lidí odvezly sanitky do nemocnice. Nehodu dál vyšetřuje policie, která doplňuje důkazy. Jedním z nich měl být i výslech řidiče, který nemohli policisté kvůli zdravotnímu stavu muže provést. Rokycanská policie zřejmě po shromáždění všech důkazů případ odloží. Prvních 17 dětí, které z nehody vyvázly bez zranění nebo jen s menšími oděrkami, odletělo do Francie hned v den nehody večer. Ve středu, druhý den po nehodě, odvezly sanitky a mikrobusy z nemocnice na letiště 18 lidí, dva dospělí odcestovali do Francie minulé úterý. Jeden dospělý pacient a poslední zraněné dítě odjeli na začátku týdne.

Pražská policie našla během dneška ve Vltavě dva mrtvé

Pražská policie nalezla ve Vltavě dva mrtvé. První tělo bylo ve vodě poblíž Palackého mostu a druhé se zachytilo v česlech vodní elektrárny na Štvanici. ČTK to řekla mluvčí pražské policie Eva Kropáčová. Policisté oba případy vyšetřují, zjišťují okolnosti úmrtí i totožnost nalezených. Zároveň nevylučují, že mrtvým ze Štvanice je muž, kterého v březnu srazilo auto z Mánesova mostu a po kterém několik dní marně pátrali.

Za vraždu dcery dostala žena osm let vězení

Osm let vězení udělil českobudějovický krajský soud ženě za vraždu vlastní dcery. Matka podle obžaloby zabila devatenáctiletou dívku loni v září na Šumavě. Tvrdí, že dceři, kterou prý trápily deprese, tímto činem pomohla. Osmačtyřicetiletá čena se k činu přiznala a žije v přesvědčení, že tím dívce prospěla. Rozsudek není pravomocný, obžalovaná i státní zástupce si vzali lhůtu na rozmyšlenou, zda se proti verdiktu odvolají. Obžalované hrozil až osmnáctiletý trest. Senát se rozhodl pro výrazně nižší sazbu kvůli pohnutkám a motivům, kterou ženu k činu vedly. Dcera prý matku přemlouvala, aby jí pomohla se zabít. "Její jednání však stále zůstává vraždou, na tom se nic nemění," řekl předseda senátu Aleš Kolář. Podobně nestandardní případ prý ještě nikdy neřešil.

Mexická policie zadržela Češku s dvěma taškami drog

Mexická policie zadržela v hlavním městě Mexiku sedmadvacetiletou ženu české národnosti, která u sebe měla dvě tašky plné drog. Podle policistů ukrývala také nabitou pistoli. Její zatčení potvrdil místní policejní šéf Jesús Rodríguez. Na podezřelou osobu údajně prodávající drogy upozornil policisty jeden z obyvatel čtvrti Polanco. Žena patrně drogu sama požila, protože mluvila zmateně. Podle policie bude zřejmě obviněna z nedovoleného držení střelné zbraně a drog.

Při rekonstrukci Kubišova domu se našly dopisy i část uniformy

Při rekonstrukci rodného domu Jana Kubiše v Dolních Vilémovicích našli pracovníci jeho dopisy, části vojenského stejnokroje i fotografie jeho přátel. Oznámil to Vojenský historický ústav, podle něhož jde o unikátní předměty. Kubiš se v roce 1942 spolu s Jozefem Gabčíkem zúčastnil atentátu na Reinharda Heydricha. Pracovníci na vzácné materiály narazili při opravě schodiště vedoucího na půdu Kubišova rodného domu. Za nejatraktivnější část tohoto "pokladu" ukrytého pravděpodobně v době, kdy se Kubiš již nacházel v protektorátu, považují odborníci kusy jeho stejnokroje a vojenské výzbroje. Vzácné jsou podle ředitele Vojenského historického ústavu Aleše Knížka především proto, že předměty z období Kubišovy prvorepublikové činnosti se ve sbírkách dosud nenalézaly. Vedle vojenských předmětů se našly také oficiální dokumenty, včetně Kubišova vysvědčení, domovského listu, legitimace sociálního pojištění nebo potvrzení o propuštění z činné služby, ale i na dvě desítky často velmi osobních pohlednic a dopisů. Jsou mezi nimi přání ke svátku, Velikonocům, ale i vzkazy od jemu blízkých žen a rodiny.

Do Česka přijede ruská zpěvačka Žanna Bičevská

Ruská básnířka a folková hudebnice Žanna Bičevská v květnu absolvuje krátké turné v Polsku, České republice a na Slovensku. Tuzemské koncerty se uskuteční 23. května v pražském kině Lucerna a 25. května v Domě kultury Kroměříž. Za pořadatele o tom informoval Jiří Králík. Koncert v Kroměříži podle něj bude součástí Dnů slovanské kultury. Na tomto vystoupení se Bičevská představí společně s projektem Milokraj zpěvačky Marty Töpferové. Se svými písněmi procestovala Bičevská celé Rusko a mnoho evropských zemí. Několikrát se představila i v bývalém Československu, nejčastěji se Spirituál kvintetem, ale v roce 1987 i s Jaromírem Nohavicou. V tuzemsku se naposledy představila v roce 2009 jako host festivalu Open Air Trutnov.

Ypsilonka uvede premiéru hry Škaredá středa aneb Teta z Halifaxu

Pražské Studio Ypsilon připravilo premiéru inscenace autora a režiséra Jana Schmida Škaredá středa aneb Teta z Halifaxu. Schmid ji označuje za trochu zběsilou komedii o absurdnostech dnešního života. Na jevišti se v ní objeví například Martin Dejdar, Jana Synková, Jiří Lábus, Oldřich Navrátil, Renata Rychlá a Lilian Malkina. Novinka je jedním z dalších připomenutí padesátého roku založení Studia Ypsilon. V příštím roce na ně naváže výročí 50 let od první premiéry představení Encyklopedické heslo XX. století. Všech více než 110 inscenací, které pak následovaly, připomene publikace Cesta Ypsilon, která má vyjít do konce roku.

Ze sportu:

Český svaz tělesné výchovy (ČSTV) chce udělat definitivní čáru za minulostí. Na sobotní valné hromadě v Nymburce proto největší sportovní sdružení v republice výrazně upraví své stanovy a rozloučí se s dosavadním názvem. Dál bude fungovat nejspíš jako Česká unie sportu (ČUS). Svaz chce zapadnout do nové struktury sportovního prostředí, v němž se hlavní autoritou stává Český olympijský výbor (ČOV). Měl by se proměnit v čistě servisní organizaci hlavně pro tělovýchovné jednoty a kluby a starat o majetek, který mu zůstane.

Po definitivním vyřazení Winnipegu ze hry o play off v NHL může trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik počítat pro mistrovství světa ve Stockholmu s brankářem Ondřejem Pavelcem. O zbylá dvě gólmanská místa usilují při Českých hrách v Brně stále tři kandidáti - Jakub Kovář, Alexander Salák a Pavel Francouz.

Český tenista Tomáš Berdych vypadl na turnaji v Barceloně ve 3. kole. Třetí nasazený hráč podlehl domácímu Tommymu Robredovi 6:3, 6:7 a 3:6.

Český tenista Lukáš Rosol postoupil v Bukurešti poprvé v kariéře do semifinále turnaje ATP. Sedmadvacetiletý daviscupový reprezentant porazil na rumunské antuce osmého nasazeného Viktora Troického ze Srbska 6:3, 6:1 a v sobotu ho čeká Francouz Gilles Simon. Turnajová dvojka vyřadila Daniela Brandse z Německa 6:1, 7:5.

Tenistka Petra Kvitová postoupila ve Stuttgartu do čtvrtfinále. Domácí Julii Görgesovou porazila 2:6, 7:6 a 6:2 a bude hrát s Číňankou Li Na.

Vyrovnaný zápas se světovou dvojkou Marií Šarapovovou odehrála na turnaji ve Stuttgartu fedcupová reprezentantka Lucie Šafářová, ale ruské favoritce nakonec ve 2. kole po více než tříhodinové bitvě podlehla 4:6, 7:6 a 3:6.

Osm českých tenistek má jistotu, že si zahraje hlavní soutěž turnaje kategorie ITF Sparta Prague Open. Na antuce ve Stromovce, kde se čtvrtý ročník akce s dotací 100.000 dolarů uskuteční 14. až 19. května, se objeví i loňské finalistky - vítězná Lucie Šafářová a Klára Zakopalová. V hlavní soutěži jsou také Karolína Plíšková a její dvojče Kristýna a po zranění se vracející Petra Cetkovská. Divoké karty od pořadatelů dostaly šestnáctiletá naděje Kateřina Siniaková, Tereza Smitková a Barbora Záhlavová-Strýcová, která se vrátila nedávno na turnaje po trestu za doping.

Čeští hokejisté vstoupili do Českých her v Brně výhrou nad Finskem 3:2 a posílili svou naději na obhajobu triumfu v Euro Hockey Tour. V tabulce seriálu se posunuli na druhé místo za Rusko. Svěřenci trenéra Aloise Hadamczika sice ztratili dvoubrankový náskok, ale ve 47. minutě rozhodl Zbyněk Irgl. Další zápas čeká český výběr v sobotu od 14:00 proti Švédsku.

Čeští hokejisté do 18 let prohráli ve čtvrtfinále mistrovství světa s favorizovanou Kanadou 0:6 a domů se vrátí bez medaile. Svěřenci trenéra Luďka Bukače mladšího splnili v Soči základní cíl v podobě postupu mezi nejlepší osmičku, do závěrečné části turnaje ale neprošli. Medaili získali Češi v této věkové kategorii naposledy v roce 2006, kdy byli třetí.

Na 31. místě v hlavním poli dokončil cyklista Roman Kreuziger druhou etapu závodu Kolem Romandie, kterou vyhrál Litevec Ramunas Navardauskas. I po nejdelší etapě šestidenního podniku WorldTour ztrácí český jezdec 51 sekund na vítěze prologu Brita Christophera Froomea, jenž si udržel žlutý trikot lídra. Polepšil si však o pět míst na 45. pozici.

Tovární jezdec Škody Jan Kopecký figuruje na Rallye Azory po zkrácené úvodní etapě na druhém místě. Vedoucí muž evropského šampionátu ztrácí necelých deset sekund na bývalého pilota formule 1 Poláka Roberta Kubicu.

Útočník Jiří Tlustý se v NHL blýskl dvěma góly a potvrdil pozici nejlepšího českého střelce v lize, porážce Caroliny s New York Rangers 3:4 v prodloužení ale nezabránil. Tlustý dal 22. a 23. gól v sezoně, čímž se osamostatnil v čele tabulky českých kanonýrů před Jakubem Voráčkem, který má na kontě 21 zásahů.

Hokejový brankář Tomáš Vokoun z Pittsburghu uzavřel reprezentační kariéru. Dvojnásobný mistr světa a bronzový medailista z olympijských her v Turíně to řekl v rozhovoru pro iDNES.cz. K návratu do reprezentace prý šestatřicetiletého gólmana nezláká ani případná možnost startu na olympijských hrách v Soči.

Oba české páry plážových volejbalistek na úvodním turnaji Světového okruhu v čínském Fu-čou postoupily do play off. Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou i Martina Bonnerová s Barborou Hermannovou na závěr základní skupiny vyhrály své zápasy ve dvou setech a připsaly si druhé vítězství.

Judista Jaromír Ježek vypadl na mistrovství Evropy v Budapešti ve 2. kole váhové kategorie do 81 kg. Ve vyrovnaném souboji s Maďarem Lászlem Csoknyaiem byl diskvalifikován za použití nedovolené techniky a domácí reprezentant tak minutu a půl před koncem mohl slavit výhru na ipon.

Počasí:

Večer přijdou přeháňky nebo bouřky. Noční teploty 14 až 10 stupňů. V neděli čekáme zataženo až oblačno s deštěm nebo přeháňkami. Odpoledne se objeví i bouřky, ojediněle s kroupami a přívalovým deštěm. Teploty zítra 20 až 24 stupňů, na východě až 27.

Meteorologové varují před silnými bouřkami, které se mohou vyskytnout v sobotu. Výstraha s nízkým stupněm nebezpečí platí od sobotních 11:00 do 22:00 pro Vysočinu a kraje Středočeský, Jihočeský, Plzeňský a Pardubický. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).