Zprávy

0:00
/
0:00

ČR poskytne texaskému Westu čtyři miliony na opravu sokolovny

Česká republika pomůže čtyřmi miliony korun (asi 200.000 dolarů) texaskému Westu, poničenému výbuchem v provozu na výrobu hnojiv. Peníze mají být v městečku, kde žijí potomci českých přistěhovalců, použity na opravu sokolovny. V Bruselu to řekl ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Navrhnu ve středu ve vládě, že jako první pomoc bychom nabídli čtyři miliony, především na rekonstrukci tamější sokolovny," řekl Schwarzenberg. "Jak známo, je to městečko skoro čistě českého původu, pamatuji se, že jsem tam v kraji byl. Oni jsou větší vlastenci, než částečně my doma, a tudíž teď musíme opravdu pomoci," řekl český ministr, který se v Bruselu účastní zasedání ministrů zahraničí NATO. Řekl, že se o pomoci krátce zmíní při setkání se svým americkým protějškem Johnem Kerrym. Hlavním námětem schůzky ale bude bezpečnostní spolupráce.

Zeman v Rakousku diskutoval o jaderné energetice

Český prezident Miloš Zeman zahájil dvoudenní návštěvu Rakouska, během níž se setká s rakouskými politiky i s představiteli hospodářské sféry. Zemana a jeho manželku Ivanu přivítal na nádvoří paláce Hofburg v centru Vídně rakouský prezident Heinz Fischer s chotí. Zeman ujistil Fischera, že je třeba dbát na bezpečnost jaderné energetiky. Právě otázka atomu dlouhodobě rozděluje obě země. "Plně sdílím názor pana prezidenta (Fischera) o nutnosti bezpečnosti jakékoliv, tedy i jaderné energetiky," řekl Zeman na tiskové konferenci po schůzce se svým hostitelem. Fischer před novináři prohlásil, že pro jeho zemi je bezpečnost jaderných elektráren důležitá. Uznal ovšem, že každý stát včetně Česka může sám rozhodovat o své energetické politice. Rakousko elektřinu z jádra nevyrábí. Podle Zemana má Rakousko dostatek informací o jaderné elektrárně Temelín, proti které v minulosti rakouští odpůrci atomu organizovali demonstrace a blokády česko-rakouských hraničních přechodů. Během první návštěvy Rakouska v roli hlavy státu se Zeman setká s předsedkyní dolní komory rakouského parlamentu Barbarou Prammerovou. Navštíví také hospodářskou komoru Rakouska.

Zeman obhajoval odsun sudetských Němců

Prezident Miloš Zeman v rozhovoru pro rakouskou tiskovou agenturu APA zopakoval svůj dřívější názor, že poválečný odsun sudetských Němců byl za jejich vlastizradu mírnější než trest smrti. Ocenil nicméně "deset procent" sudetských Němců, kteří se tehdy proti Hitlerově politice postavili. Nejvyšší představitel sudetských Němců v Rakousku Gerhard Zeihsel však odmítl, že by německá menšina v Československu nesla vinu na nacistickém obsazení českých zemí. Ohradil se i proti Zemanovu rozdělování sudetských Němců na dobré a zlé.

Zeman chce dohodu o velvyslancích, je pro jednání s premiérem

Prezident Miloš Zeman má v úmyslu hledat shodu o budoucích českých velvyslancích s premiérem Petrem Nečasem (ODS), pokud kvůli obsazení míst diplomatů budou pokračovat Zemanovy spory s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem. Zeman to řekl novinářům při návštěvě Vídně. Česká republika tam v současné době nemá velvyslance. Ministr Schwarzenberg pohrozil, že v případě, že se Zeman dohodne s premiérem o velvyslancích za jeho zády, odejde TOP 09 z koalice i z vlády. Konflikt mezi Zemanem a Schwarzenbergem propukl kvůli případnému jmenování bývalé první dámy Livie Klausové velvyslankyní na Slovensku, což si přeje hlava státu. Schwarzenberg zase dlouhodobě prosazuje názor, že velvyslancem by měli být zkušení kariérní diplomaté.

Nečas: Na velvyslancích se má shodnout prezident, premiér i ministr

V otázce jmenování velvyslanců musí být nalezena shoda mezi ministrem zahraničí, premiérem a prezidentem, uvedl předseda vlády Petr Nečas (ODS). V ostré reakci na další kolo sporu mezi prezidentem Milošem Zemanem a ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem (TOP 09) o velvyslance zdůraznil, že jejich konflikt je dětinský a poškozuje ČR. Ministrovu hrozbu možným odchodem TOP 09 z koalice pokládá předseda vlády za trapnou. Nečas zdůraznil, že prezident podle ústavy velvyslance nenavrhuje. "Velvyslance navrhuje ministr zahraničí, schvaluje vláda a jmenuje prezident s kontrasignací premiéra," uvedl předseda vlády v prohlášení pro média. To, že by prezident navrhoval jména velvyslanců, by podle něj znamenalo posun k poloprezidentskému systému, což odporuje českému ústavnímu rámci. Spor o velvyslance už ale začíná zatěžovat a zpomalovat práci české diplomacie. Zeman totiž ministrovi blokuje část navržených kandidátů na velvyslance; kvůli hádce ale není jasno ani o odjezdu diplomatů, kteří už čerstvě dostali svolení hostitelské strany.

Předsedou moravskoslezské ODS se opět stal ministr Stanjura

Předsedou Regionálního sdružení ODS v Moravskoslezském kraji se znovu stal současný šéf a ministr dopravy Zbyněk Stanjura. Při volbě neměl protikandidáta. Rozhodli to delegáti regionálního směnu strany v Ostravě. Stanjuru podpořilo 62 z 68 delegátů. Stanjura za hlavní úkol považuje, aby strana v příštím roce uspěla ve volbách. Dodal, že stojí o dobrý výsledek i v parlamentních volbách. Stanjura svůj mandát vnímá jako silný. "Je to vysoká podpora, moc si jí cením. Možná je to i tím, že jsem změnil působiště. Roky jsem působil v regionu a v červnu 2010 jsem odešel do Prahy, kde začínáte od začátku. Tak možná to, že jsem se dokázal prosadit," uvedl.

TOP 09 zákon o Šumavě podpoří, Schwarzenberg ho dříve kritizoval

Vládní TOP 09 se rozhodla, že strana jako "rozumný kompromis" ve středu na jednání kabinetu podpoří návrh zákona o Národním parku Šumava, který předkládá ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Po jednání stranického předsednictva to řekl místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. Své výhrady vůči návrhu zákona měl v minulosti předseda TOP 09 a ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Na úterním jednání předsednictva své strany nebyl, ČTK ale stručně sdělil, že k návrhu zůstává skeptický. Zákon, který kritizují někteří odborníci či ekologické organizace, má například pozměnit zóny parku nebo umožnit zásahy proti kůrovci. Podle ekologů je ale návrh v rozporu se zásadami ochrany přírody, krajiny a biodiverzity, má i četné právní nedostatky a zredukuje oblasti ponechané přírodě.

Vláda ve středu projedná spornou novelu zákona o potravinách

Vláda ve středu projedná novelu zákona o potravinách označovanou za největší změnu potravinového práva od vstupu země do Evropské unie. Návrh mimo jiné rozšiřuje kompetence ministerstva zemědělství (MZe), které je jeho předkladatelem, i na oblast veřejného stravování a zvyšuje postihy za klamání při prodeji potravin. S přesunem kompetencí nesouhlasí ministerstvo zdravotnictví a ministerstvo financí. Podle vrchní ředitelky Úřadu pro potraviny - sekce potravinářských výrob ministerstva zemědělství Viery Šedivé jsou hlavní důvody pro rozsáhlou novelizaci tři. Prvním je potřeba zapracovat do české legislativy předpisy dle požadavků Evropské unie, druhým důvodem je snaha reagovat na konkrétní zjištění z potravinářské praxe. "Třetím důvodem je usnesení vlády, které bylo přijato v souvislosti s metanolovou kauzou," řekla Šedivá novinářům. Usnesení nařizuje ministerstvu zemědělství sjednocení dozoru nad potravinami.

Zákaz kouření v restauracích má platit od ledna 2014

Kouření v restauracích má být zakázáno od ledna 2014. Vedle běžných cigaret se vztahuje i na elektronické cigarety a vodní dýmky s tabákovou náplní. Kouřit by se mohlo jen na otevřených předzahrádkách, řekl legislativní náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09). Zákon podle něj také zakáže prodej tabáku i alkoholu v automatech, kde by se k nim dostaly děti. Za prodej alkoholu či cigaret dětem bude sankce dva miliony korun, za prodej mládeži milion. Podle důvodové zprávy je ČR jedinou zemí EU, kde je možno provozovat čistě kuřácké restaurace. Zákaz kouření v restauracích si podle průzkumu přeje 78 procent obyvatel. Dosud vždy zpřísnění tabákové legislativy zabránila tabáková lobby, která k tomu využila nesouhlasu majitelů restaurací. Ti se obávají, že jim klesnou tržby. Praxe z ciziny, ale i řady českých restaurací ukázala, že po zákazu kouření tržby naopak stouply.

Aktivisté a odbory budou v sobotu protestovat v Praze proti vládě

Aktivisté a odboráři se chystají v sobotu 27. dubna protestovat v centru Prahy proti vládě. Na Václavském náměstí uspořádají festival "alternativ k vládním reformám". Pořadatelé nahlásili asi 6000 účastníků. Pořadatelé nechtějí v sobotu prý jen protestovat, ale chtějí ukázat i alternativy k vládním reformám a politice. Zájemci mohou získat informace v různých stáncích a diskutovat s aktivisty a odboráři. Od 13:00 do 14:00 je připraven hudební program, následovat pak bude hodina projevů. V 15:00 by se měl vydat průvod k sídlu kabinetu. "Úřad vlády bude exekučně zabaven," uvedli pořadatelé. Na akci spolupracuje 17 organizací či iniciativ. Mezi nimi je například Hnutí Duha, Ekumenická akademie Praha, iniciativa ProAlt, Iuridicum Remedium, Mladí sociální demokraté, Sdružení nájemníků ČR či školské a stavařské odbory.

HN: Nejvyšší státní zástupce usiluje o zrušení sedmi amnestií

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman podal k Nejvyššímu soudu dovolání ohledně sedmi případů, které soudy ukončily kvůli letošní novoroční amnestii. Informují o tom Hospodářské noviny. O zrušení amnestie Zeman usiluje mimo jiné ve známých případech společností Progres Invest a H-System, zaměřil se také na lidi, kteří před spravedlností uprchli do zahraničí. Podle listu se chce ve svých dovoláních opřít o březnový výrok ústavních soudců. Amnestií se sice odmítli zabývat, ale naznačili, že uprchlíci před justicí by na ni nemuseli mít nárok. Podle listu podal nejvyšší státní zástupce dovolání v případu Milana Šenfelda ze 27členné skupiny z Ostravska, která si brala na leasing luxusní auta, fingovala krádeže, a pak vozy vyvážela za hranice. Dalším uprchlíkem je podnikatel Jiří Štěpánek z Chrudimi, který se kvůli čtyřicetimilionovému podvodu devět let skrýval v Karibiku. Amnestii chce zrušit rovněž v případě manažerů H-Systemu Jaroslava Vítka, Jaroslava Eliáše a Ladislava Tůmy, kteří se podíleli na miliardovém podvodu při stavbě rodinných domů.

Euro.cz: Picek odvolal náměstka pro personalistiku Hrbatu

Ministr obrany Vlastimil Picek odvolal náměstka pro personalistiku Michaela Hrbatu. Informuje o tom server Euro.cz. Informaci potvrdil zdroj z ministerstva obrany. Podle serveru má Hrbatu nahradit někdejší náměstkyně ministra vnitra Lenka Ptáčková Melicharová. Ministerstvo bude o personální změně ve vedení oficiálně informovat odpoledne po Pickově návratu ze zasedání ministrů obrany v Lucembursku.Hrbata měl na starosti péči o válečné veterány, armádní školství, sport nebo válečné hroby.Hrbata je náměstkem od roku 2010, kdy stál v čele resortu Alexandr Vondra.

Zamrazilová: Česká ekonomika se odráží ode dna

Nejdelší recese v české ekonomice za poslední dvě desetiletí by měla končit, ekonomika se už zřejmě odrazila ode dna. V rozhovoru s agenturou Reuters to řekla členka bankovní rady České národní banky (ČNB) Eva Zamrazilová. Známky konce recese vidí ve stabilizaci cen realit, nejspíše pod vlivem rekordně nízkých sazeb hypotečních úvěrů. V únoru se podle posledních údajů objem poskytnutých hypotečních úvěrů zvýšil meziročně o 6,2 procenta. V březnu průměrný hypoteční úrok klesl na rekordní minimum 3,17 procenta. Zamrazilová očekává, že domácnosti začnou letos více utrácet. Jejich výdaje podpoří ukončení série zvyšování daní a zprávy o zlevnění plynu a mobilního telefonování. Česká ekonomika zažívá pokles už od poloviny roku 2011.

ČEZ zahájil další fázi jednání o dostavbě Temelína

Energetická společnost ČEZ zahájila další fázi jednání s uchazeči o dostavbu jaderné elektrárny Temelín. ČEZ usiluje o to, aby americko-japonská společnost Westinghouse a česko-ruské Konsorcium MIR.1200 vylepšily své nabídky na stavbu nových dvou bloků elektrárny. ČEZ na konci března dokončil předběžné hodnocení nabídek uchazečů o stavbu Temelína, jejich průběžné pořadí ale nezveřejnil. Generální ředitel Westinghousu Danny Roderick nicméně na tiskové konferenci oznámil, že jeho společnost ve výběrovém řízení průběžně vede. Konsorcium MIR.1200 následně uvedlo, že jeho nabídka byla hodnocena lépe ve třech ze čtyř kategorií. Celkového vítěze tendru by energetická společnost měla vyhlásit letos na podzim. Výběrového řízení se účastnila také francouzská společnost Areva, ČEZ ji však loni v říjnu z tendru vyloučil s poukazem na závažná pochybení.

Ekonom: ČEZ se kloní k prodeji Dětmarovic firmě Gascontrol

Energetická společnost ČEZ se kloní k tomu, že prodá svou černouhelnou elektrárnu Dětmarovice havířovské společnosti Gascontrol. Uvedl to týdeník Ekonom, podle kterého Gascontrol za elektrárnu nabízí 1,6 miliardy korun. Znalecký posudek pro ČEZ elektrárnu loni ocenil na 1,35 miliardy korun. ČEZ původně nabízel Dětmarovice k prodeji v rámci připravované dohody o narovnání s Evropskou komisí, která vyšetřovala údajné zneužívání dominantního postavení ČEZ na trhu výroby elektřiny. V konečném textu dohody se ale Dětmarovice neobjevily, protože ve sporu s EK šlo o hnědouhelné elektrárny. ČEZ nakonec spor ukončil prodejem elektrárny Chvaletice Litvínovské uhelné.

Obchodní bilance mezi Českem a Rakouskem mírně klesla

Obchodní bilance mezi Českem a Rakouskem loni mírně poklesla na 9,4 miliardy eur (244 miliardy korun). Rok 2011 byl ale rekordní, vzájemný obchod poprvé dosáhl deseti miliard eur. V posledních třech letech je větší export českého zboží do Rakouska. Rozdíl je ale minimální, činí asi 600 milionů eur. Na stavebních veletrzích v Brně to řekl rakouský obchodní rada v ČR Nikolaus Seiwald. Podle Seiwalda rakouské hospodářství stále roste. S tím souvisí i vysoká poptávka po průmyslových produktech z okolních zemí. České firmy loni do Rakouska vyvezly zboží za 4,97 miliardy eur, o 1,8 procenta meziročně více. Import do Česka klesl o 6,4 procenta na 4,46 miliardy eur. Z Rakouska do Česka podle něj směřují zejména technické výrobky. České firmy k našim jižním sousedům vyváží především stroje a elektrotechniku.

ÚOHS pozastavil tendr na rozšíření dálnice D1 u Velké Bíteše

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil tendr Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) na rozšíření dálnice D1 v úseku mezi Velkou Bíteší a Devíti kříži poblíž Brna. Řekl to mluvčí úřadu Martin Švanda. ÚOHS se zakázkou z předpokládanou hodnotou 637 milionů korun zabývá na základě podnětu společnosti Eurovia. Jiné řízení týkající se rozšíření dálnice D1 aktuálně ÚOHS nevede. ŘSD už začalo s firmami podepisovat smlouvy. Stavební práce mohou začít například v úsecích Šternov - Psáře a Loket - Hořice. Opravovat se mohou čtyři úseky z pěti, ke kterým byly dosud tendry vypsány. Podepsané smlouvy jsou už na modernizaci dálnice mezi Lhotkou a Velkou Bíteší nebo mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou. S výstavbou u úseku Velká Bíteš - Devět Křížů se původně nepočítalo. Odvolání Eurovie tak podle dřívějších vyjádření ŘSD není zásadní komplikací.

NP Šumava: Vedení parku prodávalo v minulosti dřevo pod cenou

Bývalé vedení Národního parku Šumava podle jeho nynějšího ředitele Jiřího Mánka prodávalo v minulosti dřevo pod cenou. Nyní se prodává kubický metr dřeva vytěženého na Šumavě v průměru za 1763 korun. Je to o 834 korun více než v roce 2009, kdy stál v čele parku František Krejčí. Informoval o tom mluvčí NP Šumava Pavel Pechoušek. Podle odhadů letos park prodá 105.000 krychlových metrů dřeva za 162 milionů korun. V porovnání s rokem 2010 je to za stejné množství dřeva o 27 milionů korun více. Cena šumavského dřeva nyní dosáhla historického maxima. Těžba dřeva na Šumavě ale v posledních letech klesá. Loni dřevorubci na území parku porazili 125.462 krychlových metrů stromů. Nejvíce se těžilo v roce 2007, tehdy po orkánu Kyrill lesníci porazili na Šumavě 767.143 krychlových metrů.

V nemocnici zůstává poslední člověk z francouzského autobusu

V plzeňské fakultní nemocnici zůstává poslední člověk z francouzského autobusu, který před dvěma týdny havaroval u Rokycan. V minulých dnech opustili nemocnici dva pacienti, v péči lékařů je nadále jeden dospělý člověk, uvedla mluvčí nemocnice Renata Jenšíková. Jakékoliv další informace o vývoji zdravotního stavu pacienta i o oddělení, kde leží, odmítla ale sdělit. Autobus sjel v pondělí 8. dubna ráno u dálničního sjezdu u Rokycan z dálnice. Cestovalo v něm 41 lidí, z toho bylo 36 studentů víceletého lycea v Remeši. Jedna studentka při nehodě zemřela, dalších 23 lidí odvezly sanitky do nemocnice. Rokycanská policie na případu dál pracuje. Je třeba doplnit všechny potřebné důkazy, včetně výslechu řidiče, řekla mluvčí policie Jana Tomková.

Chládek: České školy se mohou inspirovat Finskem a podpořit slabé

Podpora slabých žáků klidně i formou pozitivní diskriminace, větší ohodnocení učitelů a omezení plošného testování - s tímto receptem na zkvalitnění školství v Senátu přišli experti z Finska, jejichž systém vzdělávání patří mezi nejlepší na světě. Senátor Marcel Chládek (ČSSD), který odborníky pozval, navíc upozornil, že k výraznému zlepšení českých škol by nebyla třeba až tak výrazná finanční injekce, Finsko totiž ve výdajích na žáka také patří k podprůměrů zemí OECD (Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj). Finské školy obsazují v mezinárodních srovnáních znalostí žáků dlouhodobě přední příčky. České děti naopak propadají. Jak upozornila poradkyně z Finské národní rady pro vzdělávání Kristiina Volmari, v 70. letech totiž země udělala zásadní reformu, hlavní důraz byl kladen na to, aby žádné dítě nezaostávalo.

Zástupce Vatikánu: Cyrilometodějské výročí je velmi významné

Arcibiskup a předseda Papežské rady pro sdělovací prostředky Claudio Maria Celli při návštěvě Zlínského kraje uvedl, že znovu pochopil, jak významné a důležité je pro místní, aby papež přijal pozvání a mohl se účastnit oslav svatého Cyrila a Metoděje na Velehradě. Papež František návštěvu národní pouti 5. července nevyloučil, Česká republika a církev proto stupňují diplomatickou aktivitu, aby hlava světové katolické církve opravdu přijela. Církev i stát zvaly nejprve jeho předchůdce Benedikta XVI., který odstoupil. Pozvání poté potvrdily i pro Františka. V letošním roce se připomíná 1150 let od příchodu věrozvěstů.

Karlovarský festival ocení amerického filmaře Olivera Stonea

Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary ocení Křišťálovým glóbem za mimořádný umělecký přínos světové kinematografii amerického scenáristu, režiséra, producenta a trojnásobného držitele Oscara Olivera Stonea. Další toto prestižní ocenění v Karlových Varech převezme kostýmní výtvarník Theodor Pištěk. Na tiskové konferenci v Praze to oznámil prezident přehlídky Jiří Bartoška, 48. ročník festivalu se uskuteční od 28. června do 6. července. V čele hlavní mezinárodní poroty bude polská scenáristka, režisérka a absolventka pražské FAMU Agnieszka Hollandová. Tvorbu Olivera Stonea připomene festival řadou jeho snímků. Podle uměleckého ředitele Karla Ocha mezi nimi bude i historický velkofilm Alexander Veliký z roku 2004 v nové autorské podobě, která bude mít v Karlových Varech evropskou premiéru.

Výstava na Pražském hradě přiblíží Marylin Monroe

Expozice nazvaná jednoduše Marilyn zaplní od 30. května do 20. září reprezentativní prostory Jízdárny Pražského hradu. Výstava uspořádaná společností Armentano ve spolupráci se Správou Pražského hradu a Museo Salvatore Ferragamo představí módní ikonu a kulturní fenomén herečky Marylin Monroeové. Návštěvníci si budou moci prohlédnout nejucelenější kolekci kostýmů a bot z filmů i z osobního života božské Marilyn, sestavenou ze sbírek soukromých sběratelů z celého světa, a také známé i dosud nepublikované fotografie, úryvky z jejích deníků, poezie a ukázky z filmů, které jí přinesly věhlas. Výstavu doplní díla slavných autorů zobrazující ideál ženské krásy. Zastoupeni budou například Antonio Canova, Yves Klein a Andy Warhol. Výstava Marilyn je dílem kurátorů italského muzea Salvatore Ferragamo. Vznikla loni jako originální pocta americké krásce při příležitosti 50. výročí její předčasné smrti.

V kině Lucerna představili knihu o Miloši Havlovi

Prezentací knihy Miloš Havel - český filmový magnát od Krystyny Wanatowiczové vyvrcholila v pražském kině Lucerna celodenní projekce slavných českých filmů z období první republiky a protektorátu, u jejichž vzniku tento producent, zakladatel Barrandova a strýc prezidenta Václava Havla stál. Společnosti A-B a Lucernafilm jich od roku 1920 vyprodukovaly přes stovku. Miloš Havel patřil k nejvýznamnějším fenoménům české filmové historie první poloviny 20. století. Po válce byl zatracen, podobně jako jeho nejlepší přítelkyně Lída Baarová a Adina Mandlová. V roce 1952 emigroval, zemřel v roce 1968 v Mnichově. Wanatowiczová vyšla z nepublikovaných informací z archivu Havlových, německého Bundesarchivu, dokumentů StB a vzpomínek pamětníků. Doplnila ji unikátními fotografiemi a úryvky z návštěvních knih jeho barrandovské vily. "Když se řekne Miloš Havel, vrací se jedna otázka - jeho údajná kolaborace. Po válce byl obviňován, že v paláci Lucerna pronajal kanceláře gestapu. Ale bylo to jinak - kanceláře byly ve vedlejším objektu, který mu nepatřil. A přitom si dodnes tato dezinformace žije vlastním životem. Knížka vznikla i proto, aby se některé z nich uvedly na pravou míru," řekla Wanatowiczová.

Anifilm v Třeboni nabídne téměř 300 snímků

Téměř 300 animovaných celovečerních i krátkých snímků z celého světa nejrůznějších žánrů a stylů, navíc řadu workshopů, přednášek a prezentací nabízí divákům čtvrtý ročník Mezinárodního festivalu animovaného filmu Anifilm. Uskuteční se od 3. do 8. května na 14 místech v Třeboni. Jeho součástí budou výstavy, koncerty i divadlo. Do mezinárodní soutěže celovečerních filmů pro dospělé bylo vybráno pět snímků. Patří mezi ně černá komedie Pravdivý příběh Grahama Chapmana. Vedle tohoto britského snímku bude porota hodnotit dva z USA: Takový nádherný den animátora Dona Hertzfeldta a film o obyvatelích malého amerického městečka Consuming Spirits režiséra Chrise Sullivana. Pětici doplňuje kolumbijský snímek Carlose Osuny Malý, tlustý, plešatý a španělský film Poutník režiséra Fernanda Cortizy. Porota udělí čtyři ceny a jednotliví vítězové si odnesou dohromady 4000 eur (zhruba 104.000 Kč). Na festival se zatím akreditovalo přes 450 hostů z celého světa.

Na Chebsku se opět chvěje země

Na Chebsku se chvěje země. Nejsilnější otřesy zatím dosáhly magnitudy 2,5 stupně. Jen během úterý jich bylo několik. Současné otřesy mohou být i předzvěstí silnějšího zemětřesného roje, řekl Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd České republiky. Nynější zemětřesení na západě Čech vznikají asi osm kilometrů hluboko v pásu mezi Luby u Chebu a Novým Kostelem. Jde o lokalitu, kde se zemětřesení vyskytují pravidelně. Naposledy se tu země silněji zatřásla například na Nový rok.

Ze sportu:

Kapitán mistrovské Plzně Martin Straka na hokejové mistrovství světa nepojede. Čtyřicetiletý útočník to oznámil reprezentačnímu kouči Aloisi Hadamczikovi s tím, že má za sebou náročnou sezonu a má spoustu povinností ve svém klubu.

Nejlepší český tenista Tomáš Berdych ve druhém setu odvrátil mečbol Nikolaje Davyděnka a postoupil do osmifinále turnaje v Barceloně. Ruského hráče na katalánské antuce udolal po setech 3:6, 7:5 a 6:4.

Hokejoví útočníci František Lukeš a Viktor Hübl budou i nadále hrát za extraligový Litvínov. Nejproduktivnější hráči týmu v letošní sezoně podepsali s klubem nové smlouvy. Lukeš se Litvínovu upsal na další dva roky, Hübl na tři.

Hrdina daviscupového čtvrtfinále z Kazachstánem Lukáš Rosol úspěšně zvládl první kolo na turnaji v Bukurešti. Na rumunské antuce porazil 7:6 a 6:2 Lucemburčana Gillese Mullera. Už v prvním kole se s turnajem

Český gólman Tomáš Vokoun se v pondělním utkání NHL podílel čtyřiatřiceti zásahy na vítězství Pittsburghu 3:1 v Ottawě a připsal si jubilejní 300. výhru v soutěži. Zkušený brankář zároveň nastoupil ke svému sedmistému startu v NHL a je 28. gólmanem v historii ligy, který na tuto metu dosáhl.

Volejbalisté Ostravy ve finále extraligy podruhé zaskočili obhájce titulu z Českých Budějovic a po vítězství v třetím utkání 3:2 se v sérii hrané na čtyři výhry dostali do vedení 2:1.

Útočník Ondřej Palát ze Syracuse byl nejproduktivnějším českým hokejistou v základní části nižší zámořské soutěži AHL. Dvaadvacetiletý Palát na farmě Tampy Bay nasbíral v 56 zápasech 52 bodů za 13 branek a 39 asistencí, což jej zařadilo celkově na 29. místo.

České fotbalisty do 21 let čeká ve středu další z řady přípravných utkání před domácím mistrovství Evropy 2015. V Kroměříži přivítají sousední Slovensko a trenér Jakub Dovalil se tentokrát rozhodl vyzkoušet mladší hráče, kteří zatím v ligových týmech nedostávají tolik příležitostí.

Počasí:

Noc bude polojasná až skoro jasná, na východě při zvětšené oblačnosti s ojedinělými přeháňkami a ochladí se na 9 až 5°C. Zítra čekáme slunečno, nejvyšší teploty ve středu - 18 až 22, na horách kolem 12st.