Zprávy

0:00
/
0:00

Ústavní soud rozhodl o Klausovi, zatím ale neoznámil výsledek

Ústavní soud (ÚS) na uzavřené poradě pléna rozhodl o žalobě na exprezidenta Václava Klause, zatím ale neoznámil výsledek. Nejpravděpodobnější je, že řízení zastavil, případně že návrh odmítl. Klaus by se tak vyhnul veřejnému projednávání žaloby podané Senátem. Soudci chtějí rozhodnutí nejprve doručit účastníkům řízení, potom výsledek zveřejní. Soudci se podle dostupných informací měli zabývat tím, zda vůbec lze v řízení o žalobě pokračovat po Klausově odchodu z Hradu. Podle dřívějšího vyjádření exprezidentova advokáta Marka Nespaly je vypršení mandátu důvodem k zastavení řízení. Kdyby se chtěli soudci zabývat konkrétními argumenty obsaženými v žalobě pro velezradu, museli by svolat veřejné jednání.

Zeman vetuje normu o odpadech obsahující úlevu pro solárníky

Prezident Miloš Zeman bude vetovat novelu o odpadech, jejíž součástí je kvůli legislativní chybě úleva pro provozovatele solárních elektráren. Sdělila to prezidentova mluvčí Hana Burianová. Avizované veto bude zřejmě Zemanovým prvním. Do textu novely se nedopatřením Sněmovny dostala kritizovaná úprava, která o šest měsíců prodlužuje lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) již v úterý řekl, že by řešením situace mělo být prezidentské veto. Poté podle něj zákonodárci přijmou normu ve správném znění. Novela má především umožnit, aby poplatky na likvidaci autovraků bylo možné až do konce příštího roku používat na projekty v rámci programu Zelená úsporám na zateplování budov.

Sněmovna schválila nový zákon o státním občanství

Poslanci schválili návrh nového zákona o státním občanství, který mimo jiné zavede možnost dvojího občanství. Zákon, jenž míří do Senátu, zahrnuje způsoby nabývání a pozbývání občanství, pravidla jeho zjišťování, prokazování a osvědčování a také vedení evidence rozhodnutí. Sněmovna provedla ve vládní verzi některé změny. Například Slováci, kteří měli v Česku před rozdělením federace trvalý pobyt, budou pro nabytí občanství zvýhodněni ještě rok. Určitého zvýhodnění se dostane i cizincům z takzvané druhé generace, bude se týkat zejména Vietnamců. Sněmovna v předloze zmírnila i ustanovení, podle nichž by bylo možné také analýzou DNA zkoumat, zda určení otcovství nemá účelový charakter. Ze zjednodušeného udělování občanství Sněmovna vyňala děti a vnuky lidí, kteří ze země odešli a české občanství pozbyli. Podle původního vládního návrhu by nemuseli mít trvalý pobyt v Česku. K občanství by se tak mohli dostat i lidé, kteří třeba ani neumějí česky a nikdy v tuzemsku nebyli, argumentovali někteří poslanci. V podstatě výjimku by ale mohly získat děti, které se narodily československým občanům v zahraničí mezi říjnem 1949 a květnem 1969.

Pracovní poměr na dobu určitou se může uzavírat opakovaně

Poslanci schválili senátní novelu, podle které by bylo opět možné uzavírat pracovní poměr na dobu určitou opakovaně bez časových omezení. Možnost takzvaného řetězení pracovních smluv má platit jen pro určitý okruh pracovníků, podmínkou má být také dohoda zaměstnavatele s odborovou organizací. Předloha míří k posouzení do horní komory. Novela má podle předkladatelů z řad senátorů ODS a ČSSD zpružnit trh práce a pomoci zlepšit konkurenceschopnost firem. Umožní například zaměstnávání sezonních zaměstnanců, aniž by musela být dodržena tříletá lhůta od skončení předchozího pracovního poměru na dobu určitou, uvedli autoři. Využít by to mohly například zemědělské podniky a stavební firmy. Novelu kritizovali komunisté, podle Stanislava Grospiče povede k možnosti zvýšení ekonomického tlaku na zaměstnance.

Lidé zřejmě budou moci cestovat s občanským průkazem i mimo EU

Lidé zřejmě budou moci cestovat jen s občanským průkazem místo pasu i do zemí mimo Evropskou unii. Podmínkou ale bude, že s tím tyto neunijní státy budou souhlasit. Změnu má přinést vládní novela zákona o cestovních dokladech, kterou Sněmovna beze změn schválila. Novelu nyní dostane k projednání Senát. Novelu připravilo ministerstva vnitra kvůli tomu, že některé balkánské státy umožnily po vstupu ČR do EU na základě svého rozhodnutí vstup českým občanům jen na občanský průkaz. Nejprve tak učinilo Chorvatsko, postupně se však přidávaly další.

Sněmovna schválila uznání zásluh aktérů povstání z května 1945

Sněmovna schválila senátní návrh na uznání zásluh účastníků protifašistického povstání z května 1945. Odmítla ale jeho přejmenování na České národní povstání a chce zachovat dosavadní název Květnové povstání českého lidu. O sněmovních úpravách bude nyní rozhodovat Senát. Ten změnu názvu navrhl kvůli tomu, že na českém území začalo někde už koncem dubna. Zákon má ocenit všechny občany, kteří se na sklonku druhé světové války postavili na odpor nacistickému režimu. Norma má také dopřát alespoň morálně status účastníka odboje třem desítkám lidí, kteří o potvrzení účasti na povstání požádali po uplynutí zákonné lhůty. Z přímých účastníků povstání bylo podle dosavadních předpisů oceněno jen zhruba 3000 lidí, kteří byli zraněni nebo zemřeli. Do povstání, které se uskutečnilo podle historických pramenů ve 297 českých a moravských obcích, se přitom aktivně zapojilo 80.000 lidí.

Pojišťovny mají přispívat na financování hasičů

Pojišťovny zřejmě budou odvádět nejméně tři procenta z přijatého povinného ručení na financování hasičů. Počítá s tím novela o pojišťovnictví, kterou schválila Sněmovna. Rozhodla tak přes kritiku z ODS, podle jejíchž zástupců se tím pouze zvýší pojistné. Novelu nyní dostane k projednání Senát. Norma počítá s povinností úmyslných viníků havárií a dopravních nehod zaplatit náklady hasičům. Kromě toho zahrnuje obnovení Fondu zábrany škod, který v minulosti existoval. Právě do tohoto fondu by pojišťovny odváděly tři procenta z vybraného povinného ručení. Fond by pak Integrovanému záchrannému systému hradil náklady na nákup techniky. Příspěvek do fondu by měl podle ministerstva financí představovat zhruba 600 milionů korun. Ředitel České asociace pojišťoven Tomáš Síkora ale částku zpochybnil, protože jen loni klesl objem vybraného pojistného o jednu miliardu.

Senátoři žádají Ústavní soud o zrušení úhradové vyhlášky

Senátoři požádali Ústavní soud o zrušení vyhlášky, podle které zdravotní pojišťovny proplácejí lékařům poskytnutou péči. Podle 39 zákonodárců z opozice i koalice je v předpisu nerovnost, je nepředvídatelný a zdravotnictví je kvůli němu neufinancovatelné. Hrozí prý zhoršení péče. Uvedl to šéf senátního zdravotního výboru Miloš Janeček (ČSSD). Za stížností je Česká lékařská komora (ČLK). Vedení ministerstva zdravotnictví už ale dřív uvedlo, že péče o pacienty je zajištěna a její zhoršení nehrozí. Úhradovou vyhlášku vydává ministerstvo zdravotnictví. Stanoví v ní, kolik mají pojišťovny nemocnicím a doktorům za péči platit, pokud se jim nepodaří dohodnout jinak. Prezident ČLK Milan Kubek řekl, že by nemocnice měly podle předpisu letos dostat 94 procent peněz loňského roku a ambulance 98 procent částky roku 2011. Podotkl, že vyhláška nezohledňuje růst DPH či cen energií. Lékařská komora pořádá také petici proti snižování výdajů na zdravotnictví, předraženým lékům či dlouhému cestování k lékaři. Kubek řekl, že ji podepsalo zatím 80.800 lidí.

ODS chce podpořit firemní investice do technického vzdělávání

Vládní ODS chce, aby české firmy investovaly do rozvoje a modernizace technického vzdělání ve školách. Plánuje jim za to nabídnout daňové úlevy. Na tiskové konferenci ve Sněmovně to řekli premiér Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (oba ODS). Strana tak chce podpořit větší spolupráci mezi technickými školami a firmami, které využívají absolventů těchto škol. Pro podniky to bude znamenat možnost podílet se na výchově vlastních odborníků. Návrh nyní míří do Sněmovny. Podle Kuby klesá vzdělanost mladých Čechů v technických oborech. "Tím pádem přicházíme dlouhodobě o velké příjmy při tvorbě HDP," uvedl ministr Kuba. Česká ekonomika podle něj nemusí za pět až deset let být konkurenceschopná, pokud vláda na uvedený trend nezareaguje.

Ministerstvo práce dá sociálním službám dalších sto milionů

Ministerstvo práce rozdělí v dubnu na sociální služby dalších sto milionů korun. Peníze má ze svých rezerv. Resort dal letos na služby pro postižené, seniory a další potřebné 6,05 miliardy korun, tedy o 360 milionů méně než loni. Mnozí provozovatelé už uvedli, že budou muset péči omezit či ukončit. Žádali půl miliardy navíc. Ministryně Ludmila Müllerová (TOP 09) začala jednat s ministerstvem financí o další sumě pro sociální služby. Kabinet požádá o to, aby si za jednu z priorit do voleb zvolil právě sociální služby. Ministerstvo ale zdůrazňuje, že služby si mají hradit také klienti z příspěvků na péči. Loni se na nich vyplatilo 18,39 miliardy. Letos se počítá s 20,49 miliardy. Podle zjištění výzkumného ústavu práce si dvě třetiny příjemců ale za peníze od státu žádnou službu nepořizují.

V ČR by od roku 2014 mělo být devět univerzitních nemocnic

V Česku by od roku 2014 mělo být devět univerzitních nemocnic, mezi nimi i Univerzitní vojenská nemocnice. Vzniknou z fakultních zařízení a budou vyjmenovány v zákoně. Zrušeny mohou být jen zákonem, což je pojistka proti jejich privatizaci, řekl náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek (TOP 09). Podle návrhu už stát nebude dotovat špatné hospodaření a politici nebudou moci zasahovat do řízení nemocnic. Zaměstnanci budou mít smluvní platy, takže státní tarify skončí. Dvě brněnské nemocnice by měly být zvláštní nornou sloučeny do jedné. Univerzitní nemocnice by měly být čtyři v Praze - Všeobecná, Vinohrady, Motol a Vojenská a po jedné v Brně, Ostravě, Plzni, Hradci Králové a Olomouci. Nemocnice dostanou formu neziskové organizace, zisk nebude jejich účelem, zdůraznil Plíšek. Příjmy z prodeje majetku zůstanou v rozpočtu nemocnice, už je nebudou odvádět státu. Zdravotní pojišťovny budou mít povinnost uzavřít s těmito nemocnicemi smlouvu, příjmy od pojišťoven budou smět nemocnice dát pouze na péči.

Soud uložil dvěma exdůstojníkům armády podmínky

Městský soud v Praze vyměřil dvěma bývalým vysoce postaveným armádním důstojníkům podmíněné tresty, třetího osvobodil. Petr Šmída, Ladislav Košner a Ivo Zbořil se podle obžaloby různou měrou podíleli na fiktivních objednávkách zboží nebo služeb. Košnera soud nepravomocně osvobodil, Šmída dostal tříletou podmínku o odkladem na pět let, Zbořil desetiměsíční s odkladem na rok a půl. Šmída podle soudu způsobil ministerstvu obrany škodu přes 6,5 milionu korun. Podle soudu se podařilo prokázat jen některé skutky z obžaloby, proto částečně Šmídu i Zbořila osvobodil. Šmídu jako hlavního strůjce trestné činnosti potrestal za porušování povinnosti při správě cizího majetku a podvod, Zbořila pak pouze za porušení povinnosti. Zbořil po vyhlášení verdiktu novinářům sdělil, že se pravděpodobně odvolá. Ostatní si ponechali lhůtu pro podání odvolání, Košner se svého práva na místě vzdal.

CVVM: Lidé nejvíce věří armádě a rádiu, nejméně církvi

Armáda a rádio jsou mezi vybranými společenskými institucemi těmi, kterým lidé v současné době nejvíce věří. Na třetím místě skončila policie. Nadpoloviční důvěře veřejnosti se těší ještě televize a polovina lidí věří i internetu. Naopak nejmenší důvěru má církev. Vyplynulo to z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Armádě věří 62 procent lidí a rádiu 58 procent, policii projevilo důvěru 55 procent Čechů. Proti předchozímu průzkumu z loňského září se výsledky příliš nezměnily, v dlouhodobém srovnání jsou však rozdíly znatelnější. U armády a policie jsou nynější postoje veřejnosti výrazně příznivější než v druhé polovině 90. let. V rozmezí mezi 50 až 40 procenty důvěry skončily instituce jako neziskové organizace, banky, odbory, soudy a tisk. Církve skončily s důvěrou 21 procent lidí.

V okolí dukovanské elektrárny pokračuje cvičení Zóna 2013

Nácvikem činnosti jednotek integrovaného záchranného systému při fiktivní dopravní nehodě a následné dekontaminaci jejích účastníků pokračuje v blízkosti Jaderné elektrárny Dukovany třídenní cvičení Zóna 2013. Cvičení má prověřit ochranná opatření a součinnost jednotlivých složek integrovaného záchranného systému. Zúčastní se ho téměř 1600 lidí, použito bude skoro sto kusů techniky. Do řešení mimořádné události se zapojí kromě úřadu vlády a osmi ministerstev tři desítky dalších úřadů, záchranáři i samosprávy z Vysočiny a Jihomoravského kraje. Radiační situaci budou monitorovat vojáci z brigády radiační ochrany z Liberce. V historii podobných cvičení budou letos poprvé přítomni také zástupci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Investoři na Slovensku označili za nejatraktivnější zemi ČR

Zahraniční investoři na Slovensku už nepokládají Slovenskou republiku za nejatraktivnější místo pro podnikání ve střední a východní Evropě. Do čela pomyslného žebříčku naopak zařadili Českou republiku. Vyplývá to z průzkumu zahraničních obchodních komor na Slovensku, které oslovily 187 firem. Atraktivitu Slovenska výrazně snížily zejména změny v daňovém a pracovním právu. Zvlášť kriticky investoři hodnotí zrušení rovné daně z příjmů a zvýšení sazby daně ze zisků firem na Slovensku. Od letošního roku firemní daň činí 23 procent, dosud byla na 19 procentech. Navzdory tomu ovšem čtyři pětiny zahraničních investorů v průzkumu z letošního února uvedly, že by i za stávajících podmínek znovu investovaly na Slovensku. Za výhodu Slovenska kromě členství země v EU pokládají i to, že Slovensko nabízí levnou a produktivní pracovní sílu.

Do Ostravy dorazila první část superpočítače

Do Ostravy dorazila první a menší ze dvou částí superpočítače, který bude v areálu Vysoké školy báňské-Technické univerzity Ostrava (VŠB-TUO) provozovat Národní superpočítačové centrum IT4Innovations. Výkon tohoto superpočítač je srovnatelný s 3900 běžnými notebooky, řekla mluvčí centra Klára Janoušková. Superpočítač se nyní bude zhruba měsíc napojovat na připravenou infrastrukturu a další měsíc pak budou trvat testy, které mají prověřit spolehlivost celého systému. Na ostravském superpočítači se bude počítat například v oblasti nanotechnologií, biomedicíny, při vývoji nových léčiv, ve strojírenství či automobilovém průmyslu a dopravě. Po dokončení bude patřit mezi sto nejvýkonnějších strojů světa. Celkově má projekt Národního superpočítačového centra IT4Innovations hodnotu zhruba dvě miliardy korun.

Policie odhalila pěstírnu konopí v hodnotě milion korun

Policisté odhalili v Chlumci nad Cidlinou připravovanou pěstírnu konopí. Její vybavení stálo podle odhadů zhruba milion korun, pachateli hrozí v případě prokázání viny až deset let vězení. Pěstírna vznikla ve skladu u činžovního domu, ve kterém si cizinec pronajal byt. Majitel domu kvůli častým výpadkům proudu v budově kontaktoval policisty, kteří ve skladu objevili zařízení na pěstování konopí. Podle policistů by v pěstírně mohlo být až tisíc rostlin, produkce by v jedné sklizni mohla dosáhnout zhruba 75 kilogramů marihuany. Policie nyní vyšetřuje, kdo se na vybudování pěstírny podílel.

Střechu pražského Topičova domu poničil požár

V Praze na Národní třídě hořela střecha Topičova domu, který je významnou secesní památkou. Hasiči evakuovali deset lidí. Jeden člověk, který se nadýchal kouře, skončil v péči záchranářů. Událost nijak neohrozila galerii, v níž jsou umístěny obrazy odhadem za sto milionů korun. Informovala o tom mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Hořet začalo ráno před 4:30. Dvěma hasičským jednotkám se podařilo dostat oheň pod kontrolu, kolem sedmé hodiny se mohli nájemníci vrátit do svých domovů. Po dobu zásahu byla na Národní třídě přerušena tramvajová doprava. Příčina vzniku požáru se nyní vyšetřuje. Předběžná škoda se podle mluvčí odhaduje na jeden milion korun.

Výstava Jindřicha Štreita zahájí opavský festival Další břehy

Letošní 17. ročník opavského multižánrového festivalu Další břehy zahájí výstava fotografií Jindřich Štreita nazvaná Skrze hříchy do nebe. Festival nabídne od 3. do 28. dubna také přednášky, koncerty či divadlo. V divadelní oblasti bude součástí festivalu například vystoupení herce a improvizátora Jaroslava Duška a Divadla Vizita. Švandovo divadlo z Prahy zase přiveze hru maďarského dramatika George Taboriho s kontroverzním názvem Mein Kampf. Na filmové plátno se budou promítat snímky Krzysztofa Kieslowského Dekalog, Krátký film o zabíjení a Krátký film o lásce či dokument o papeži Janu Pavlu II. Hledal jsem vás. Mezi významnými hosty bude Bohumil Vurm s přednáškami o středověkém malíři Hieronymu Boschovi a také spisovatel Vlastimil Vondruška. Kompletní program festivalu zájemci najdou na www.opava-city.cz.

Sport:

Protikorupční policie potvrdila, že obvinila tři lidi kvůli možnému ovlivnění prvoligového fotbalového zápasu. Policejní mluvčí Jaroslav Ibehej zdůraznil, že trestní stíhání nesouvisí s takzvanou "Křetínského taškou", tedy s údajnými důkazy o korupci ve fotbale, které sliboval předložit šéf Sparty Daniel Křetínský.

Hokejovou reprezentaci povede příští týden v přípravných zápasech proti Lotyšsku generální manažer týmu Slavomír Lener. Hlavní kouč Alois Hadamczik bude v té době na plánované inspekční cestě v zámoří; asistent Josef Paleček, který měl podle původního plánu mužstvo vést, se zranil.

Jarní šlágr a zápas 21. kola fotbalové ligy mezi druhou Spartou a vedoucí Plzní bude v sobotu rozhodovat německý arbitr Wolfgang Stark. Starkovi budou na Letné jako asistenti pomáhat krajané Jan-Hendrik Salver a Mike Pickel. Čtvrtým rozhodčím bude Čech Libor Kovařík.

Tenistky Lucie Šafářová a Klára Zakopalová budou hvězdami turnaje kategorie ITF Sparta Prague Open 2013. Ve Stromovce, kde se čtvrtý ročník s dotací 100.000 dolarů uskuteční 14. až 19. května, si můžou zopakovat loňské finále, v kterém uspěla aktuální světová devatenáctka Šafářová.

Kolo českého bikera Jaroslava Kulhavého, na němž vyhrál etapový závod Cape Epic, bylo v Jihoafrické republice vydraženo za 140 tisíc randů (zhruba 308 tisíc korun). Částka poputuje nadaci songo.info, která se zaměřuje na rozvoj sportu dětí v chudinských čtvrtích.

Čeští fotbalisté porazili v Jerevanu Arménii 3:0 a po druhém vítězství v kvalifikační skupině B oživili šance na postup na mistrovství světa. O tříbodovém zisku svěřenců trenéra Michala Bílka, nad nímž od páteční porážky 0:3 s Dánskem visí hrozba odvolání, rozhodli ve druhém poločase dvěma brankami Matěj Vydra a jednou Daniel Kolář.

Trenéra fotbalové reprezentace Michala Bílka těší, že jej po úterním vítězství 3:0 v Arménii v duelu kvalifikace o postup na mistrovství světa veřejně podpořili i klíčoví hráči v čele s kapitánem Tomášem Rosický a brankářem Petrem Čech. Ti se za kouče postavili po kritice, která se na jeho hlavu snesla po předchozí domácí vysoké prohře s Dánskem.

Vedení druholigového fotbalového klubu Viktoria Žižkov sáhlo ke změně na trenérském postu. Místo Romana Nádvorníka povede tým v boji o postup do první ligy trojice italských trenérů. Hlavním koučem byl jmenován Giancarlo Favarin. Důvodem změny je připravovaný vstup strategického partnera do klubu.

Čeští fotbalisté do 21 let remizovali v přípravném utkání s Tureckem bez branek a připsali si už třetí nerozhodný výsledek po sobě. Svěřenci Jakuba Dovalila hráli v duelu v Plzni od čtrnácté minuty přesilovku po vyloučení hostujícího Alima Öztürka, vytěžili z ní ale jen břevno.

Generální manažer fotbalistů Plzně Adolf Šádek kategoricky vyloučil možnost, že by západočeský klub pustil trenéra Pavla Vrbu k české reprezentaci. Vedení Viktorie má s uznávaným koučem smlouvu do června 2015 a v žádném případě ho nehodlá uvolnit.

K třináctému vítězství v řadě dovedl brankář Tomáš Vokoun hokejisty Pittsburghu, kteří v úterním utkání NHL porazili Montreal nejtěsnějším rozdílem 1:0. Jediný gól zápasu vstřelil ve 34. minutě Sidney Crosby, který si tak znovu upevnil pozici nejproduktivnějšího hráče ligy.

Semifinálová série play off mezi hokejisty Zlína a Třince dnes bude pokračovat druhým duelem znovu na ledě Beranů a za jejich vedení 1:0 na zápasy. V úterý domácí tým zvítězil 3:1 a ani ve čtvrtém utkání před svými diváky v letošním play off nezaváhal.

Hokejisté Zlína vstoupili vítězně do semifinále play off, když porazili Třinec 3:1. Berani vyhráli i čtvrté domácí utkání v letošním play off. Brankami se na tom podíleli Bedřich Köhler, Petr Leška a Martin Hamrlík. Jakuba Sedláčka v brance Zlína překonal jen Tomáš Klimenta. Série hraná na čtyři výhry bude pokračovat ve středu opět na Stadionu Luďka Čajky.

Hokejisté Olomouce porazili ve 2. kole baráže o extraligu Mladou Boleslav 3:0. Pod první výhru Hanáků v baráži se podepsal dvěma góly útočník Radim Kucharczyk, který si navíc připsal finální přihrávku u vítězné trefy Pavla Selingra.

Hokejisté Chomutova vyhráli ve 2. kole baráže o extraligu na ledě Liberce 3:2. O druhé výhře Pirátů v baráži rozhodl ve vyrovnaném souboji celků, jež obhajují příslušnost k elitě, pět minut před koncem základní hrací doby kapitán Pirátů Milan Kraft. Bílí Tygři naopak nedokázali navázat na nedělní vítězství nad Olomoucí.

Tomáš Berdych postoupil hladce do čtvrtfinále turnaje v Miami. Po pondělním dramatu s Alejandrem Fallou v úterý český tenista v osmifinále sehrál úplně jiný zápas a domácího Sama Querreyho porazil za 51 minut 6:1 a 6:1.

Pětici hráčů Radka Štěpánka, Tomáše Berdycha, Lukáše Rosola, Iva Mináře a také Jana Hájka nominoval kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil do sestavy obhájců titulu na čtvrtfinále Davisova poháru v Kazachstánu. V Astaně se zápas uskuteční v hale na antuce od 5. do 7. dubna.

Počasí v ČR:

Bude zataženo až oblačno, teploty mezi 2 až 6st, na horách kolem -2,