Zprávy

Zeman navrhne čtyři kandidáty na ústavní soudce

Prezident Miloš Zeman navrhne Senátu čtyři kandidáty na ústavní soudce. Vybral soudkyni Nejvyššího správního soudu Miladu Tomkovou a profesory právnických fakult Jaroslava Fenyka, Vladimíra Sládečka a Jana Filipa. Rozhodla jejich odborná zkušenost, praxe a publikační i pedagogická činnost, řekl Zeman. Jména prezident konzultoval s předsedou soudu Pavlem Rychetským. S kandidáty a vrcholnými představiteli justice se v úterý sešel v Brně. U Ústavního soudu jsou momentálně tři volné pozice. Letos se ale postupně uvolní dalších sedm míst soudců, proto mají šanci všichni čtyři kandidáti. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) přivítal, že Zeman s návrhy neotálel. Další čtveřici jmen oznámí Zeman pravděpodobně v červnu po jednání v Praze. Mezi navrženými bude téměř jistě i Rychetský, jehož by Zeman rád znovu viděl v křesle předsedy.

Zeman chce volby do Sněmovny a europarlamentu v jednom termínu

Prezident Miloš Zeman chce příští rok vypsat volby do Sněmovny a do Evropského parlamentu v jednom termínu. Důvodem je úspora nákladů na organizaci voleb i šance na vyšší účast voličů. Uvedl to při návštěvě Ústavního soudu v Brně. Spojení termínů voleb prosazuje také sociální demokracie. Podle jejího šéfa Bohuslava Sobotky by tím stát ušetřil několik stovek milionů korun. Díky spojené kampani by volby přišly levněji také politické strany. Sobotka konkrétně navrhoval pátek a sobotu 23. a 24. května. O roce 2014 se často hovoří jako o supervolebním. Nejprve lidé rozhodnou o složení Poslanecké sněmovny a o českých zástupcích v Evropském parlamentu. Na podzim 2014 pak zemi čekají obecní volby a dvoukolový výběr senátorů ve třetině obvodů.

V novele o odpadech je kvůli chybě Sněmovny úleva pro solárníky

Text novely o odpadech, kterou přijal Parlament, obsahuje kvůli chybě ve Sněmovně i odmítnutou spornou úlevu pro provozovatele solárních elektráren. Do textu se dostala kritizovaná úprava poslance ODS Františka Sivery (ODS), která o šest měsíců prodlužuje lhůtu, v níž musí provozovatelé solárních elektráren uzavřít smlouvu o financování likvidace elektroodpadu ze solárních panelů. Předsedkyně dolní komory Miroslava Němcová (ODS) si vyžádala expertní posudky, jak by se situace dala zachránit. Podle ní na tom svůj díl viny má ministerstvo životního prostředí, které text novely před odesláním do Senátu kontrolovalo. Němcová poznamenala, že Senát pochybení neodhalil, novelu schválil beze změn a poslal k podpisu prezidentu Miloši Zemanovi. Předseda Senátu Milan Štěch (ČSSD) byl o problému informován, dodala Němcová.

Sněmovna podpořila přístup tajných služeb k přiznáním daní

České tajné služby by měly mít možnost nahlížet do daňových přiznání. Uvádí to novela zákona o zpravodajských službách, kterou podpořila Sněmovna. Novela předpokládá prolomení mlčenlivosti daňových správců z Generálního finančního ředitelství směrem ke zpravodajským službám. Musel by s tím ale souhlasit soudce. Stát dosud nemá možnost ověřit původ peněz, které byly například potřeba ke koupi státního majetku či majetku, jehož ziskovost je závislá na rozhodování státních institucí. Obdobně zatím nebylo v silách tajných služeb ověřit, že jsou pravdivé informace, které o sobě poskytují soukromé společnosti se zájmem například o strategické státní zakázky.

Policie obvinila pražské radní kvůli projektu opencard

Policie obvinila pražské radní kvůli kritizovanému projektu opencard. Rozhodnutí jim přinesla přímo na jednání rady. Policie radní podezírá z porušení povinnosti při správě cizího majetku. Obvinění se týká zakázky, kterou loni získala firma Haguess. Vybrána byla v takzvaném jednacím řízení bez uveřejnění, kdy magistrát oslovil pouze tohoto dodavatele. Obvinění se týká deseti členů rady, podle informací ČTK nebyla obviněna pouze radní Aleksandra Udženija (ODS), která se tehdejšího rozhodování rady nezúčastnila. Radní loni v dubnu souhlasili s tím, že město s hlavním dodavatelem opencard, firmou Haguess, uzavře dvě nové smlouvy na podporu systému celkem za zhruba 74 milionů korun. Rada města se navíc opírala o stanovisko advokátní kanceláře, která městu tvrdila, že zakázka byla zadána v souladu se zákonem. Policie se zabývá kauzou předražené karty opencard dlouhodobě. Na konci října pražské státní zastupitelství obžalovalo pět úředníků z pražského magistrátu, kteří prý zvýhodnili jednu firmu v zakázkách předražených o desítky milionů korun.

Hašek i zastupitelé ČSSD chtějí kvůli opencard primátorův odchod

Místopředseda ČSSD a šéf Asociace krajů Michal Hašek vyzval pražského primátora Bohuslava Svobodu (ODS) k rezignaci. Odejít by podle něj měl kvůli obvinění v kauze opencard. Se stejnou výzvou se na Svobodu obrátili i sociálnědemokratičtí zastupitelé v hlavním městě. Svoboda nařčení spojená s opencard odmítl, rezignovat nehodlá. Podle zastupitelského klubu ČSSD by měla odejít i radní Eva Vorlíčková (TOP 09), která je prý za projekt opencard odpovědná. Další pražští radní obvinění kvůli opencard by podle zastupitelů ČSSD měli své působení ve funkcích zvážit. Premiér a předseda ODS Petr Nečas naopak primátora Svobodu podpořil. Tvrdí, že ČSSD celý případ zpolitizovala. Za radou i svými radními stojí i předsednictvo TOP 09.

Soud pravomocně zprostil poslance Bártu a Škárku obžaloby

Pražský městský soud potvrdil zprošťující rozsudek v trestní kauze předsedy Věcí veřejných Víta Bárty a poslance Jaroslava Škárky. Nevyhověl odvolání státního zastupitelství, které politiky vinilo z podplácení a z přijetí úplatku. Obžaloba tvrdila, že Bárta dal tehdejším stranickým kolegům, poslancům Škárkovi a Kristýně Kočí, 170.000 a 500.000 korun za to, aby k němu byli loajální a prosazovali jeho zájmy ve straně. Škárka údajně úplatek přijal a část peněz také použil. Bárta, který kvůli kauze rezignoval na post ministra dopravy, se hájil tím, že Škárkovi a Kočí peníze jen půjčil. Rozhodnutí je pravomocné, žalobce Vladimír Hackl však plánuje iniciovat dovolání v neprospěch obou politiků. Soud v této kauze rozhodoval již loni na podzim, kdy zrušil původní rozsudek obvodního soudu, který Bártu potrestal za podplácení osmnáctiměsíční podmínkou a Škárku za podvod třemi lety vězení a desetiletým zákazem činnosti poslance. Odvolací soud už tehdy dospěl k závěru, že Bárta ani Škárka se trestného činu nedopustili, a nařídil obvodnímu soudu, aby případ znovu projednal. Obvodní soud byl následně vázán názorem soudu odvolacího, a tak v lednu rozhodl o nevině obou politiků.

Vondruška souzený za týrání vězňů se stal libereckým zastupitelem

Slib zastupitele Libereckého kraje složil bývalý komunistický poslanec Josef Vondruška. Je souzen za to, že jako vězeňský dozorce za minulého režimu údajně týral vězně. Jeho účast v zastupitelstvu odmítli jak zastupitelé z koaličních stran Starostové pro Liberecký kraj a Změna pro Liberecký kraj, tak zastupitelé z ODS. Dohromady 26 zastupitelů na protest v době, kdy skládal slib, opustilo jednací sál. Svůj nesouhlas s Vondruškovou účastí vyslovila i skupina mladých lidí s plakáty: Nechceme dozorce politických vězňů v krajském zastupitelstvu. Podle předsedy zastupitelského klubu komunistů Františka Peška je ale Vondruškova účast v zastupitelstvu v pořádku. "Ten člověk ve volbách získal hlasy voličů a mandát a má právo ho vykonávat," řekl ČTK Pešek. Vondruškovi hrozí až desetileté vězení za to, že v 80. letech, kdy působil ve věznici v Minkovicích u Liberce, údajně bil politického vězně Jiřího Wolfa. Vondruška od začátku obžalobu odmítá. Pravomocný rozsudek zatím nepadl.

Náklady na práci v ČR jsou proti průměru EU poloviční

Náklady na pracovní sílu v českém soukromém sektoru byly v loňském roce ve srovnání s průměrem v celé Evropské unii méně než poloviční. Vyplývá to z údajů německého statistického úřadu. Soukromí zaměstnavatelé v EU loni zaplatili za hodinu práce v průměru 23,50 eura (přes 600 Kč), což představuje meziroční nárůst o 2,1 procenta. V českém soukromém sektoru náklady na hodinu práce stouply o 2,8 procenta na 10,70 eura (276 Kč), napsal německý statistický úřad. Česká republika je v Evropské unii z hlediska výše těchto nákladů na 19. místě. V Německu, které je největší ekonomikou Evropské unie, loni stála hodina práce 31 eur.

ČSÚ: Ceny bytů a domů v ČR od roku 2008 klesly o 9 procent

Ceny bytů a rodinných domů v Česku klesly od roku 2008, kdy dosáhly svého vrcholu, do loňska o 9,1 procenta. Uvedl to ředitel odboru statistiky cen Českého statistického úřadu (ČSÚ) Jiří Mrázek. U nových bytů, jejichž cenový vývoj ČSÚ sleduje zatím pouze v Praze, dosáhly ceny svého maxima v prvním čtvrtletí roku 2009. Ceny kupovaných nemovitostí v Česku se výrazně regionálně liší. V oblastech s nízkou nezaměstnaností se byty a rodinné domy prodávají až několikanásobně dráž než v regionech, kde je těžké sehnat práci. Například v Praze stál v letech 2009 až 2011 metr čtvereční nemovitosti v průměru 46.000 korun, zatímco v Ústí nad Labem to bylo 11.800 Kč, tedy zhruba čtvrtinu pražské ceny.

Solární elektrárny v ČR zabírají 4000 hektarů zemědělské půdy

Solární elektrárny zabírají v Česku zhruba 4000 hektarů nejkvalitnější zemědělské půdy. Uvedli to zástupci Agrární komory, podle které by na obsazené půdě bylo možné za rok vypěstovat dostatek pšenice pro výrobu 20 milionů bochníků chleba. Ve většině případů půda nebyla z fondu vyňata trvale, solární elektrárny by ale na ní měly stát až 30 let. Agrární komora však vyjádřila obavy z toho, že pokud bude půda tak dlouho ležet ladem, může se její kvalita znatelně zhoršit. Podle šéfa komory Jana Veleby je proto nutné po ukončení životnosti fotovoltaických elektráren zajistit rekultivaci půdy. Solární elektrárny se na zemědělské půdě rozšířily především v období solárního boomu v letech 2009 a 2010. Tehdy se výrazně snížily náklady na jejich pořízení, Energetický regulační úřad zároveň kvůli zákonnému omezení nemohl přiměřeným způsobem snížit výkupní cenu elektřiny.

V dukovanské elektrárně začalo rozsáhlé havarijní cvičení

Sirény vydávající zkušební tón v areálu Jaderné elektrárny v Dukovanech i v jejím okolí před 09:00 ohlásily fiktivní radiační havárii. Po cvičné poruše hlavního parního kolektoru se tím naplno rozběhlo třídenní cvičení Zóna 2013, které má prověřit ochranná opatření a součinnost jednotlivých státních úřadů, ministerstev a složek integrovaného záchranného systému. Účastní se ho téměř 1600 lidí, použito bude skoro sto kusů techniky. Simulovaná havárie vyústí ve fiktivní únik radioaktivních látek z areálu elektrárny, což podle scénáře cvičení donutí vládu vyhlásit stav nouze. Součástí cvičení bude ve středu simulovaná dopravní nehoda a dekontaminace jejích účastníků. Jedním z cílů cvičení je prověření komunikace krizového štábu kraje s ústředním krizovým štábem. Letos poprvé budou na cvičení takového typu zástupci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Student Agency chce zastavení tendrů na opravu D1

Student Agency napadla tendry na opravu brněnské dálnice D1 a chce, aby soutěže na modernizaci dopravní tepny, které jsou těsně před podpisem smluv se stavebními firmami, byly zastaveny. Dopravce nabídl vlastní řešení, podle kterého se D1 dá opravit za třetinu času a peněz a přitom kvalitněji, řekl majitel společnosti Radim Jančura. Podle generálního ředitele Ředitelství silnic a dálnic Davida Čermáka je ale řešení, které nabídl dopravce, nevyhovující. Ředitelství silnic a dálnic předpokládá, že by se na prvních úsecích dálnice dalo začít s přípravnými pracemi na přelomu dubna a května. Do dvou týdnů by mohly být podepsány smlouvy s vítězi tendrů. Těmi jsou Colas CZ a Porr v tendru na opravu úseku mezi Větrným Jeníkovem a Jihlavou a konsorcium Alpine Bau a OHL ŽS mezi Lhotkou a Velkou Bíteší s cenou 597 milionů korun.

Ředitelství vodních cest chce oživit projekt Dunaj-Odra-Labe

Ředitelství vodních cest do letošního podzimu vypracuje studii proveditelnosti vodního koridoru Dunaj - Odra - Labe (D-O-L). Chce jej zahrnout do transevropských dopravních koridorů TEN-T. ČTK to řekl generální ředitel Ředitelství vodních cest Jan Skalický. Ředitelství o výstavbu 300 kilometrů dlouhé vodní cesty usiluje dlouhou dobu. V současnosti chce využít podporu, kterou projektu dal prezident Miloš Zeman. Podle Skalického by nemělo být překážkou, že vodní cesta nebude dokončená do roku 2030. Součástí D-O-L je i vybudování kanálu u Přelouče a plavebního stupně v Děčíně. Pro Přelouč je již vybraný dodavatel a měl by začít stavět v příštím roce. S výstavbou jezu v Děčíně se počítá v letech 2015 až 2019.

Podolská porodnice zachránila dvojče v děloze matky

Podolská porodnice zachránila dvojče v děloze matky, kterému bral výživu neživotaschopný plod. Čeští lékaři přitom převzali metodu používanou v belgické Lovani. Uvedl to ředitel Ústavu pro péči o matku a dítě Jaroslav Feyereisl. Operaci provedli odborníci v šestnáctém týdnu těhotenství. Unikátní operací tým vedený Ladislavem Kroftou ukončil stav, kdy neživotaschopné dvojče parazitovalo na tom zdravém. Je tak umožněn zdravý vývoj a existence zdravého plodu uvnitř dělohy. Bez operace by nepřežilo ani jedno z dvojčat.

České školy uspěly v evropské soutěži internetových projektů

České školy uspěly v evropské soutěži internetových vzdělávacích projektů, na nichž spolupracují školáci a kantoři z různých zemí. V programu eTwinning, který má posílit počítačovou gramotnost i používání cizích jazyků, se letos čeští učitelé se svými žáky prosadili v konkurenci 300 projektů. Získali čtyři ocenění. Řekla to Pavla Šabatková z Domu zahraničních služeb, který program v Česku zastřešuje.V kategorii pro děti od čtyř do 11 let získal například ocenění projekt španělské, slovenské a české třídy Turisti v pětihvězdičkovém hotelu. Zapojila se do něj Základní škola a Mateřská škola Blansko. Žáci z různých zemí vytvořili smíšené týmy - personál hotelového řetězce. Vyrobili figurky turistů, brožury či rezervovali pokoje. "Děti přestaly brát angličtinu jako školní předmět. Vzaly ji jako prostředek k dosažení cíle - ne jako nutné zlo, ale jako cestu," řekla oceněná učitelka Daniela Kašpárková.

Praha souhlasí s návratem mariánského sloupu na Staroměstské náměstí

Na Staroměstské náměstí by se měla příští rok vrátit kopie barokního mariánského sloupu, který byl zbořen po vyhlášení nezávislosti Československa v listopadu 1918. S obnovou sloupu souhlasila rada hlavního města, řekla mluvčí pražského magistrátu Tereza Králová. Praha uvažuje také o navrácení Krocínovy kašny. Toto renesanční dílo bylo zbouráno v roce 1862 v souvislosti s novogotickou dostavbou radnice. Podle harmonogramu, který dnes radní schválili, bude osazení sloupu a kašny předcházet mimo jiné studie proveditelnosti, která by mohla být hotová letos v létě. Na konci letošního roku by Praha chtěla vypsat ideovou architektonickou soutěž.

Závišův kříž bude přemístěn do pancéřované klenotnice

Závišův kříž, jeden z nejvzácnější relikviářů světa, bude v polovině dubna za přísných bezpečnostních opatření přemístěn do nové pancéřované klenotnice vybudované ve vyšebrodském klášteře. Lidé ho budou moci po desítkách let vidět poprvé 26. dubna na Hornorakouské zemské výstavě, která má přeshraniční přesah do jižních Čech. Díky výstavě byly v klášteře obnoveny další prostory, vznikla nejen klenotnice, ale i nové expozice a prohlídková trasa. Přípravy na výstavu, která má recipročně přilákat turisty do obou zemí, finišují v Bad Leonfeldenu, Freistadtu, Českém Krumlově a také ve Vyšším Brodě. Bude se konat od 26. dubna do 3. listopadu. Evropská unie projekt dotuje 99 miliony korun.

Ředitelem pražských symfoniků bude Daniel Sobotka

Ředitelem pražského symfonického orchestru se od dubna stane Daniel Sobotka, bývalý předseda poradního sboru primátora pro oblast kulturní a grantové politiky. Na základě doporučení odborné komise o tom rozhodla rada města. Sobotka v hudební branži působí dlouhodobě. Spolupracoval například s Českou filharmonií nebo některými hudebními festivaly vážné hudby, většinou na pozici manažera. Na druhém místě se v konkurzu umístil Oliver Dohnányi, bývalý šéf Státní opery. O post šéfa pražských symfoniků se ucházel mimo jiné i dirigent a bývalý dlouholetý sbormistr pěveckého sboru Bambini di Praga Bohumil Kulínský a bývalý programový ředitel pražských symfoniků Petr Daněk. Minulý ředitel orchestru Ilja Šmíd sám rezignoval poté, co čelil dlouhodobé kritice od svých spolupracovníků.

Respect festival v Praze nabídne soubory z různých koutů světa

Pravidelná přehlídka world music Respect festival se uskuteční 15. a 16. června na pražském ostrově Štvanice. Již pošestnácté nabídne vystoupení souborů z různých koutů světa, které s úspěchem účinkují na zahraničních festivalech a v České republice vystoupí poprvé. Divákům se představí například skupina Terakaft z Afriky, jejíž styl je označován jako pouštní rock. Kapela nabídne spojení ostrého kytarového rocku s tradicí minimalistických zpěvů pouštních kočovníků ze Sahary. Dalším již potvrzeným interpretem a zástupcem černého kontinentu je soubor King Ayisoba, představitel žánru zvaného hiplife. Jde o dominantní styl současné Ghany, fúzi rapu, tanečního highlife a reggae. Festivalový areál zároveň poslouží jako plenérová galerie s objekty známých umělců, chybět nebude speciální program pro nejmenší.

Festival Slovenské divadlo v Praze oslaví své osmnáctiny

Oceněné tituly a novinky současné slovenské divadelní scény se představí od 2. května do 3. června v pražském Divadle Bez zábradlí Karla a Hany Heřmánkových na letošní přehlídce Slovenské divadlo v Praze. Program 18. ročníku nabídne šest inscenací s hereckými hvězdami, jako jsou Milan Lasica, Szidi Tóbiás, Milan Ondrík, Miroslav Noga či Marián Labuda mladší. Festival slavnostně zahájí 2. května tragikomedie Polooblačno v podání Radošinského naivného divadla. V režii Juraje Nvoty má hra českou premiéru.

V Baráčnické rychtě bude další politická satira Kabaret Bestie

Politické kauzy poslední doby i společenské skeče a písně představí čtvrté vydání politické satiry Kabaret Bestie s podtitulem Věznické blues. Kabaret Bestie se bude hrát ve stylovém malostranském divadelním sále, který se nachází nedaleko Parlamentu a vládních budov. Podle autorů zde mohou diváci zažít pocit "nekontrolované svobody, kde si skupina herců a muzikantů dělá z politiky nezřízenou legraci". Autorský tým v čele s Karlem Steigerwaldem věří, že kabaret přiláká diváky stejně, jako před dvěma lety scénické čtení Kabaret Blonďatá bestie inspirovaný skandálem kolem parlamentní strany Věci veřejné a odposlechy okolo poslankyně Kristýny Kočí. Za dva měsíce mělo 20 repríz.Diváci se v novém vydání kabaretu opět setkají s herci Ondřejem Pavelkou, Lukášem Příkazkým, Janem Vlasem, nově s Janou Strykovou a dalšími.

V libereckém muzeu vystaví tisíc šperků

Netradičně pojatou výstavu o špercích chystá Severočeské muzeum v Liberci. Vybralo klenoty vytvořené v dávné minulosti a současnosti, které si jsou něčím podobné. Na výstavě nazvané Pravěký a současný šperk bude asi tisíc exponátů. Uvedla to jedna z kurátorek výstavy Kateřina Nora Nováková. Na výstavě budou vedle sebe položené starý a nový klenot, které spojuje způsob nošení, použitý materiál, tvar nebo myšlenka. Podobné srovnávací výstavy podle Novákové nejsou časté. V Liberci si archeologických sbírek v severních Čechách zapůjčili několik stovek kusů a k nim vybírali už hotové šperky vytvořené renomovanými umělci i studenty uměleckoprůmyslových škol nebo zapůjčené ze sbírek muzeí. V Liberci bude výstava Pravěký a současný šperk do 26. května. Jiné klenoty na toto téma poté vystaví i muzeum v Žatci.

Rožnovský skanzen nabídne na Velikonoce tradiční valašské pokrmy

Skanzen v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku nabídne návštěvníkům o velikonočních svátcích regionální jídla. Při vaření použijí kuchaři tradiční suroviny a způsob přípravy. Valašskou kuchyni budou moci lidé ochutnat v areálu Valašského muzea v přírodě, například pokrmy z pohanky, brambor, zelí a bylinek, sdělili pracovníci muzea. V Hospodě ze Zděchova v areálu Valašské dědiny se budou připravovat speciality z jehněčího masa a jarních bylinek. Zahraje tu i cimbálová muzika. Lidé budou moci ochutnat i tradiční valašské frgály (koláče) a velikonoční perníčky. Typickým jídlem o Velikonocích byl na Valašsku mazanec z kynutého těsta, který se dělal ve sladké i slané variantě, velikonoční beránci a jidáše.

Na Vysočinu se začali vracet čápi

Na Vysočině se už objevili první bílí čápi. Podle loňského mapování čápů bylo v kraji obsazeno hnízdícím párem 85 hnízd, o tři méně než před deseti lety. Ornitologům se z 202 evidovaných hnízdišť čápů bílých na Vysočině loni podařilo ověřit existenci 133, a to včetně prázdných podložek pro hnízda. Nejvíc čapích párů, 23, hnízdilo na Žďársku. Naopak jen desítka hnízd byla obsazena na Pelhřimovsku. Při sledování pomáhalo ornitologům 25 pozorovatelů. Veřejnost se může zapojit i letos, sdělil Vojtěch Kodet z pobočky České společnosti ornitologické na Vysočině.

Sport:

Čeští fotbalisté porazili v Jerevanu Arménii 3:0 a po druhém vítězství v kvalifikační skupině B oživili šance na postup na mistrovství světa. O tříbodovém zisku svěřenců trenéra Michala Bílka, nad nímž od páteční porážky 0:3 s Dánskem visí hrozba odvolání, rozhodli ve druhém poločase dvěma brankami Matěj Vydra a jednou Daniel Kolář.

Čeští fotbalisté do 21 let remizovali v přípravném utkání s Tureckem bez branek a připsali si už třetí nerozhodný výsledek po sobě. Svěřenci Jakuba Dovalila hráli v duelu v Plzni od čtrnácté minuty přesilovku po vyloučení hostujícího Alima Öztürka, vytěžili z ní ale jen břevno.

Generální manažer fotbalistů Plzně Adolf Šádek kategoricky vyloučil možnost, že by západočeský klub pustil trenéra Pavla Vrbu k české reprezentaci. Vedení Viktorie má s uznávaným koučem smlouvu do června 2015 a v žádném případě ho nehodlá uvolnit.

Pětici hráčů Radka Štěpánka, Tomáše Berdycha, Lukáše Rosola, Iva Mináře a také Jana Hájka nominoval kapitán českých tenistů Jaroslav Navrátil do sestavy obhájců titulu na čtvrtfinále Davisova poháru v Kazachstánu. V Astaně se zápas uskuteční v hale na antuce od 5. do 7. dubna.

Český tenista Tomáš Berdych odvrátil ve třetím kole turnaje série Masters v Miami dva mečboly a po výhře 2:6, 7:6 a 6:4 nad Alejandrem Fallou z Kolumbie postoupil do osmifinále. V tom skončila Klára Zakopalová, která podlehla favoritce Rusce Marii Šarapovové dvakrát 2:6.

Český útočník Jaromír Jágr skóroval v NHL ve čtvrtém utkání za sebou, s Dallasem ale nakonec doma podlehl Minnesotě 4:7. I snaha Michaela Frolíka, který si v pondělí připsal dvě branky a jednu přihrávku, vyzněla naprázdno a s Chicagem prohrál s Los Angeles 4:5.

Čtyři až pět zápasů NHL a maraton pohovorů s českými hráči, to je plánovaná náplň týdenní inspekce kouče hokejové reprezentace Aloise Hadamczika v zámoří. Stavitel národního mužstva si chce za Atlantikem udělat z větší části jasno o podobě kádru pro světový šampionát ve Švédsku a Finsku.Hadamczik, který ve Skandinávii bude s českým výběrem obhajovat loňský bronz, se do zámoří vydá v sobotu 30. března a na 8. dubna má zpáteční letenku. Už teď ví, že zavítá na zápasy Philadelphia (Voráček) - Washington (Neuvirt, Kundrátek), New Jersey (Eliáš, Židlický) - New York Islanders (Martínek) a New York Islanders - Winnipeg (Pavelec).

Český volejbalový kouč Martin Demar byl vyhlášen nejlepším trenérem francouzské ligy. Bývalý reprezentační blokař získal ocenění za minulou sezonu, v níž s mužstvem Nantes Rezé postoupil do semifinále play off.

Počasí v ČR:

Ve středu čekáme občas sněžení, teploty maximálně -2 až +2 st.C.