Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus: ČEZ není příčinou nepokojů v Bulharsku

Energetická společnost ČEZ není příčinou nepokojů v Bulharsku, míní prezident Václav Klaus. Dění v jihoevropské zemi je podle něj politickým bojem, v němž byl ČEZ použit jako jeden z nástrojů. Prezident by si přál, aby vláda a ministerstvo zahraničí na situaci v Bulharsku rezolutně zareagovaly. Klaus to řekl na Hradě, kde křtil svou novou knihu. Středeční rezignace bulharské vlády a premiéra Borisova podle Klause znamená, že situace v Bulharsku je politickým bojem. "ČEZ je použit jako nástroj tohoto politického souboje, a ne jako příčina. To je moje čtení věci," řekl. Bulharský regulační úřad zmírnil úterní prohlášení premiéra Borisova. Podle zástupce úřadu Andona Rokova licence ČEZu odebrána nebyla, úřad zatím zkoumá rozsah případných pochybení. Proces směřující k odebrání licence byl nicméně zahájen. ČEZ má tři dny na odvolání, slyšení zástupců české firmy se uskutečni v půli dubna.

Kalousek: ČEZ v Bulharsku pravidla neporušil

Energetická společnost ČEZ se v Bulharsku nedopustila ničeho, co by bylo možné označit za hrubé porušení licenčních podmínek. Firma dodržuje legislativu Bulharska i evropské unie, řekl po jednání vlády ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Ministr financí vyjádřil přesvědčení, že správní řízení s ČEZ bude vedeno férově a v duchu pravidel Evropské unie. Pokud by tomu tak nebylo, je společnost i její akcionář, tedy český stát, podle Kalouska připraven podniknout veškeré potřebné právní kroky k ochraně investice.

Klaus: Amnestii bych vyhlásil znovu stejně

Prezident Václav Klaus by lednovou amnestii i přes kritiku vyhlásil znovu úplně stejně. Považuje ji za oprávněnou, racionální a správnou. Řekl to den před čtvrtečním veřejným slyšením v Senátu. Klaus odmítá také spekulace o tom, zda byla amnestie v souladu s Ústavou a pravomocemi hlavy státu. Rozsah amnestie včetně zastavení šetření některých případů ekonomického charakteru vyvolal ve společnosti velký odpor, Klausovi pak výrazně klesla popularita v průzkumech. Veřejné slyšení k motivům, okolnostem a důsledkům novoroční amnestie pořádá ústavní výbor horní komory. Na mimořádné schůzi by se Senát mohl zabývat také návrhem žaloby na Klause pro velezradu v souvislosti s amnestií. Schůze by se uskutečnila ještě do 7. března, tedy před nástupem nové hlavy státu. Uvedla to místopředsedkyně horní komory Alena Gajdůšková (ČSSD). Zároveň ale přiznala, že k přijetí návrhu žaloby k Ústavnímu soudu chybí dost senátorských podpisů.

Premiéři Česka a Bavorska se chtějí scházet každý rok

Premiér Petr Nečas a jeho bavorský protějšek Horst Seehofer se v Mnichově dohodli, že se ministerští předsedové ČR a největší německé spolkové země budou scházet pravidelně jednou ročně. Oznámili to na společné tiskové konferenci po skončení jednání. Ještě letos by tak Seehofer měl znovu navštívit Prahu. V otázce česko-německé minulosti a poválečného vysídlení sudetských Němců oba politici zdůraznili, že se tomuto citlivému tématu nechtějí vyhýbat, vztahy mezi Prahou a Mnichovem ale chtějí orientovat na budoucnost. Nečas se tématu chce věnovat i ve svém čtvrtečním projevu v bavorském zemském sněmu, kde vystoupí jako vůbec první český premiér.

Vláda potvrdila podobu smluv pro církevní restituce

S podobou smluv mezi církvemi a náboženskými obcemi a Českou republikou, které vycházejí z přijatého zákona o církevních restitucích, souhlasila vláda. Smlouvy o vypořádání se 17 církvemi by měly být podepsány už tento pátek. Za nemovitosti v držení obcí, krajů nebo soukromníků mají církve získat během 30 let náhradu 59 miliard korun. Největší částka, 47,2 miliardy korun, připadá na církev římskokatolickou. Smlouva obsahuje i ustanovení, že stát se s církví může dohodnout na tom, že roční splátka finanční náhrady nebo její část bude vypořádána prostřednictvím převodu státních dluhopisů. Smlouva s každou církví obsahuje konkrétní sumu, jíž stát dané společnosti vyplatí jako jednu z forem vypořádání majetkových křivd, a také závazek vyplácet církvím ještě po dobu 17 let příspěvek na podporu činnosti. Ten dnes činí přibližně 1,5 miliardy korun ročně, ale bude se postupně snižovat, až ustane zcela.

Ústavní stížnost na církevní restituce podala také KSČM

Po poslancích ČSSD a Věcech veřejných, které využily pomoci senátorů, podala svou ústavní stížnost na církevní restituce také KSČM. Oznámil to předseda strany Vojtěch Filip. Uvedl v něm, že komunistickou stížnost "podpořili také poslanci z řad ČSSD". Bez jejich pomoci by poslanci KSČM nedosáhli na požadovaný počet podpisů pro předložení stížnosti. Komunisté také vyzvali vládu, aby přerušila jednání, které vede s církvemi o restitučních smlouvách. Stejnou výzvu zaslaly vládě také ČSSD a samotné Věci veřejné s tím, že vláda má na uzavření smluv čas až konce letošního září. Premiér Petr Nečas je však chce se zástupci církví podepsat už tento pátek. Vláda podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) nevidí důvod s podpisem otálet.

Vláda chce dát 1,4 miliardy korun na zateplení rodinných domů

V počátku programu Nová zelená úsporám proplatí stát majitelům rodinných domů asi 1,4 miliardy korun na zateplení. Do programu zařadí práce započaté od 1. ledna letošního roku. Vláda si od dotačního programu slibuje vytvoření více než 70.000 pracovních míst, podporu úspornějšího bydlení a zvýšení jeho kultury. Program, který potrvá do roku 2020, chce kabinet financovat penězi získanými z dražby emisních povolenek. Za ně by stát měl podle odhadu ministerstva životního prostředí utržit 14 až 26,8 miliardy korun. Dalších deset miliard získá od Evropské unie, hledá prý i alternativní zdroje.Podle dřívějšího vyjádření premiéra Petra Nečase (ODS) je zateplení domů lepším stimulem pro ekonomiku než masivní podpora fotovoltaiky. Premiér také očekává, že program kromě rekonstrukcí podpoří výstavbu nových ekologičtějších sídel, jako jsou energeticky pasivní domy.

Vláda je proti zákazu těžby plynu hydraulickým štěpením

Vláda se postavila proti zákazu hydraulického štěpení hornin při průzkumu ložisek a při těžbě břidlicového plynu. Poslanecká norma podle ní obsahuje sporné body. Autoři novely z řad zákonodárců ČSSD a Věcí veřejných (VV) poukazují na negativní dopady těžby břidlicového plynu na životní prostředí. O konečném osudu návrhu rozhodne parlament. Stát by podle novely vždy odepsal zásoby plynu, pokud by bylo možné ložisko dobývat jen hydraulickým štěpením hornin. V případě, že by někdo porušil zákaz používat tuto metodu, hrozila by mu až desetimilionová pokuta. Do výše dvou milionů korun by mohly úřady postihovat průzkum ložiska hydraulickým štěpením hornin.

Nemocnice propustila dva zraněné při výbuchu ve Frenštátu

Fakultní nemocnice Ostrava propustila do domácího léčení další dva pacienty, zraněné při nedělním výbuchu panelového domu ve Frenštátě pod Radhoštěm na Novojičínsku. V nemocnici dál zůstávají čtyři zranění lidé, z toho jedno dítě. Uvedl to mluvčí nemocnice Tomáš Oborný. Nejhůře jsou na tom muž a žena, kteří bydleli v bytě naproti muži, jehož policie považuje za pravděpodobného pachatele a který při výbuchu zemřel. Jsou stále v kritickém stavu na jednotce intenzivní péče. Žena utrpěla popáleniny na 90 procentech těla, muž byl popálen více než na polovině těla. Dítě, které zůstává v nemocnici, je mimo ohrožení života. Na účtu určeném pro přeživší obyvatele zničeného domu se už sešlo víc než 2,5 milionu korun. Jen během noci na středu tam přibylo přes milion korun. Ve městě i v celé zemi se zvedla nečekaná vlna solidarity, řekla starostka Zdeňka Leščišinová.

STEM: TOP 09 předběhla v preferencích ODS

Vládní TOP 09 po nedávné přímé volbě prezidenta posílila své postavení a v případných volbách do Sněmovny by skončila na druhém místě za ČSSD. Předběhla tak občanskou demokracii, která se nyní dostala na nejnižší úroveň od roku 1998, i komunisty. Vyplývá to z aktuálního průzkumu agentury STEM. Z prezidentské volby vytěžila i Strana práv občanů - zemanovců a zřejmě by se nově dostala do dolní parlamentní komory. ČSSD podle průzkumu preferuje 28,2 procenta dotázaných, následuje TOP 09 s 14,2 procenta preferencí a ODS s 11,6 procenta. Čtvrtí komunisté získali 11,3 procenta preferencí a zemanovci 5,2 procenta. Těsně pod pětiprocentní hranicí nutnou pro vstup do Sněmovny skončili lidovci. V porovnání s předchozím průzkumem si TOP 09 polepšila o pět procentních bodů, ČSSD o 1,7 bodu a zemanovci o 1,4 bodu. Naopak podpora ODS se propadla o 2,2 bodu a komunistů o 1,4 bodu.

Odbory předaly poslancům návrh navýšení minimální mzdy na 9000 Kč

Odboráři v úterý předali Sněmovně návrh na zvýšení minimální mzdy ze současných 8000 na 9000 korun. Zároveň chtějí uzákonit každoroční povinné zvyšování minimální mzdy alespoň o polovinu inflace předchozího roku. Novinářům to řekl předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek. Minimální mzda v Česku nebyla zvýšena více než šest let. Jelikož vláda podle Dufka straní podnikatelům a nehledí na to, jak zaměstnancům rapidně rostou životní náklady, rozhodli se odboráři návrh prosadit prostřednictvím poslaneckého návrhu. Návrh má podle něj ve Sněmovně předložit skupina poslanců, mimo jiné poslanec za ČSSD Ladislav Skopal.

Jihočeský radní Kučera (KSČM) kvůli StB funkci neopustí

Jihočeský radní Václav Kučera (KSČM) nadále zůstává ve vedení kraje. Na funkci nerezignoval, i když se objevila informace o tom, že byl před rokem 1989 evidován jako rezident Státní bezpečnosti (StB). O tom, že Kučera setrvá na místě radního pro rozvoj venkova a zemědělství, se rozhodlo na zasedání krajského výboru KSČM. Potvrdil to předseda jihočeských komunistů Petr Braný. Podle něj není porušen takzvaný lustrační zákon. "Ten je překážkou pro obsazení místa ve státní správě," řekl Braný. Dodal, že lustrační zákony z důvodu ústavnosti nikoho nesmí omezit při vstupu do politické funkce. Kučera před rokem 1989 pracoval jako velitel Pohraniční stráže v Horní Stropnici na Českobudějovicku. Jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) uvedl, že o Kučerově spolupráci s StB nevěděl a KSČM jej o tom neinformovala.

Řidiči ve Zlíně troubili na protest proti KSČM ve vedení kraje

Troubením aut a stavěním sněhuláků v centru Zlína začaly protesty proti komunistům ve vedení Zlínského kraje. Akce k třetímu zasedání krajských zastupitelů uspořádalo občanské sdružení Repelent 21. Protesty provázely i dřívější zasedání. Krajskou koalici tvoří vítězná ČSSD s komunisty a zemanovci. Na hlavním tahu v centru města přímo naproti krajskému úřadu lidé s transparenty "Vytrub rudé z kraje" vybízeli řidiče k zatroubení. "Zatroubením dávají jasně a hlasitě najevo, jestli s námi souhlasí, nebo nikoliv," řekl člen sdružení Radek Pelz. Dalším z happeningů bylo postavení sněhuláků u sídla kraje. Sněhuláci jsou také u soch Tomáše a Jana Antonína Bati, které stojí čelem k sídlu zastupitelstva.

Inspekce našla v lasagních firmy Nowaco v Česku koninu

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) odhalila v lasagních od firmy Nowaco koňské maso místo deklarovaného hovězího. Obchodnímu řetězci je okamžitě nařídila stáhnout z prodeje. Vzorky SZPI odebrala již minulý týden na základě principu předběžné opatrnosti. Testu zatím nevyhověly dvě šarže, na nichž je uvedena země původu Lucembursko, řekl mluvčí inspekce Pavel Kopřiva. Koňské maso není pro člověka škodlivé a v Česku se běžně prodává. V tomto případě však podle SZPI nebylo označeno na obalu výrobku a jde o klamání spotřebitele, zákon v tomto případě umožňuje sankci až tři miliony korun.

Antimonopolní úřad pozastavil tendr za 4,6 mld. na KIVS

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) pozastavil tendr ministerstva vnitra na poskytování telekomunikačních služeb na léta 2013 až 2017 za 4,6 miliardy korun. Resort nemůže s vítězem zakázky na takzvanou komunikační infrastrukturu veřejné správy (KIVS) uzavřít smlouvu. Brání mu v tom předběžné opatření. Vyplývá to z informací, které zveřejnil ÚOHS na svém webu.

Lidé v lednu uzavřeli nejméně hypoték za 1,5 roku; sazby vzrostly

Lidé v lednu uzavřeli 5146 hypoték, což je nejméně za poslední rok a půl. Úrokové sazby lehce stouply z rekordního minima na 3,21 procenta, vyplývá z údajů Fincentrum Hypoindexu. Doposud sazby klesaly nepřetržitě od loňského srpna a nejnižší byly v prosinci 3,17 procenta. Index sleduje od roku 2003 průměrnou úrokovou sazbu hypoték bez ohledu na dobu fixace. Lidé si v lednu uzavřeli hypotéky za celkem 8,386 miliardy korun. Loni v lednu jich bylo 5443 za 9,251 miliardy Kč. Lednová suma je nejnižší od února roku 2011, kdy byly uzavřeny hypotéky za 7,098 miliardy korun. Banky loni poskytly 60.461 hypotečních smluv za celkem 123,21 miliardy korun. Hypotečnímu trhu hrál do karet rekordní počet sjednaných hypoték před pěti lety. Tehdy byly totiž stejně jako loni nejoblíbenější pětileté fixace.

Škoda Power dodá do Stockholmu turbosoustrojí za stovky mil. Kč

Plzeňský výrobce turbín Doosan Škoda Power dodá do Stockholmu turbosoustrojí a další díly a služby za stovky milionů korun. Nový švédský blok pro kombinovanou výrobu tepla a elektřiny bude mít výkon 154 MW. Využije výhradně čistou biomasu, a bude tak v současnosti jedním z největších zařízení tohoto typu na světě, řekl Václav Lang, obchodní manažer Doosan Škoda Power pro Skandinávii. Uvedení do komerčního provozu je plánováno na počátek roku 2016.

Po bankách chce 36.000 lidí zpět poplatky za půl miliardy

O vrácení poplatků za vedení hypotéky nebo spotřebitelského úvěru banky žádá již zhruba 36.000 klientů, které zastupují servery Poplatkyzpět.cz, Bankovnípoplatky.com a Jdeto.de. Celkem po finančních ústavech chtějí zpátky víc než půl miliardy korun. Zástupci projektu uvedli, že spojili v postupu proti bankám své síly. Banky shodně upozorňují, že poplatky nejsou v rozporu s platnými zákony a klienti jsou s nimi vždy dopředu seznámeni. Z celkového počtu zhruba 36.000 dosud přihlášených klientů jich dvě třetiny chtějí vrátit poplatek za hypotéku. Celkem 80 procent klientů je z měst a zbytek z venkova. Nejvíce majitelů hypotečních úvěrů, kteří chtějí vrátit poplatek, je z Prahy, celkem 27 procent. Následuje Středočeský kraj a Plzeňský kraj. V případě spotřebitelských úvěrů je nejvíce žádostí z Karlovarského a Ústeckého kraje.

Muž na registru vozidel napadl úřednici a strážníka

Muž na registru vozidel v Říčanech napadl úřednici za přepážkou a strážníka. Ženě způsobil lehké zranění. Kvůli vyšetřování byl provoz registru odpoledne zastaven. Místní policisté muže zadrželi. Mnozí lidé nesli zastavení registru nelibě, někteří poukazovali na to, že na vyřízení žádosti čekali od rána. Centrální registr vozidel se od spuštění potýká se značnou chybovostí a je podle úředníků pomalý.

Cenu za lidská práva získá od Člověka v tísni právník Alijev

Cenu Homo Homini za rok 2012 dostane od společnosti Člověk v tísni azerbajdžánský právník Intigam Alijev. Oceněn bude za mimořádné nasazení ve stovkách případů porušování lidských práv. ČTK o tom informovala Adéla Pospíchalová z mediálního oddělení Člověka v tísni. Alijev cenu převezme 4. března na zahájení mezinárodního filmového festivalu o lidských právech Jeden svět.Alijev předložil více než 200 případů k Evropskému soudu pro lidská práva. Jeho žaloby uspěly v mnoha kauzách týkajících se volebního práva, svobody shromažďování, svobody slova a práva na spravedlivý proces. Poskytoval také právní pomoc řadě aktivistů perzekuovaným za pokojné protesty, rozkrývání korupce nebo kritické články. Alijev je také autorem několika návrhů zákona, autorem nebo spoluautorem více než dvaceti knih a stovek článků o lidských právech, právních reformách a korupci.

Humanitární organizace ocenila lékaře z Jemenu působícího v ČR

Mezinárodní humanitární organizace lékařů na pomoc raněným a nemocným dětem v oblastech válek a jiných krizí Helios se sídlem v ČR udělila vyznamenání "Za mír, život a humanitu" lékaři Fuadovi Al Hadrímu z léčebny v Počátkách na Vysočině, který pochází z Jemenu. Uvedla to prezidentka Heliosu Taťjána Horáková. Al Hadrí je chirurg a organizace ho chce využít jako konzultanta, aby představil svoji speciální metodu hojení chronických ran za pomoci včelích produktů. Podle Horákové by to bylo možno využít v krizových oblastech, kde po válečných zraněních lékaři pečují o chronické a špatně předtím ošetřené rány. Lékaři z Heliosu pomáhali raněným například při válečných konfliktech v Čečensku, Bosně a Jugoslávii i během války v Iráku.

Na duben se chystá 20. ročník Dnů evropského filmu

Už podvacáté se letos uskuteční Dny evropského filmu. Od 11. do 16. dubna se odehrají v pražských kinech Světozor a Lucerna, pak se přesunou do brněnského kina Art. Ozvěny této přehlídky současné evropské kinematografie pak potěší filmové fanoušky i v Jablonci nad Nisou, Uherském Hradišti, Boskovicích, Ostravě a Hradci Králové. Zahajovacím snímkem dvacátých Dnů evropského filmu bude švédský koprodukční příběh Call Girl režiséra Mikaela Marcimaina. Zachycuje události kolem takzvané Geijerovy aféry, jež otřásla Švédskem v 70. letech za vlády Olofa Palmeho a dotkla se předních činitelů země. Tehdejší ministr vnitra Lennart Geijer totiž společně s dalšími politiky čelil obvinění z vyhledávání sexu s nezletilými prostitutkami. Mezi zavedené sekce se zařadí Film&Music, přinášející hrané a dokumentární snímky s hudební tematikou. Sekce K věci, vzniklá ve spolupráci se Zastoupením Evropské komise, nabídne témata související s aktuálním Evropským rokem občanů.

Ze sportu

Český tenista Tomáš Berdych postoupil na turnaji v Marseille do čtvrtfinále. Sedmadvacetiletý reprezentant, jenž ve Francii plní roli turnajové jedničky, nevyužil v duelu s Ernestsem Gulbisem ve druhé sadě tři mečboly, nakonec ale Lotyše ve druhém kole ve třech setech udolal 6:4, 6:7, 6:4.

Česká tenistka Petra Kvitová postoupila na turnaji v Dubaji do čtvrtfinále. Osmá hráčka žebříčku ve druhém kole porazila bývalou světovou jedničku Anu Ivanovičovou ze Srbska 7:5, 7:6 a o první semifinále v sezoně si zahraje s obhájkyní titulu Polkou Agnieszkou Radwaňskou.

Hlavním koučem fotbalistů Českých Budějovic se stal po odvolaném Miroslavu Soukupovi dosavadní asistent Slovák Pavol Švantner. Pomáhat mu budou jako asistenti Jiří Lerch a kondiční trenér Martin Vozábal. Klub to oznámil na tiskové konferenci před startem jarní ligové sezony.

Hvězdný záložník Chelsea Frank Lampard nenastoupí ve čtvrteční odvetě 2. kola Evropské ligy proti fotbalistům Sparty. Kouč Rafael Benítez zdůvodnil absenci čtyřiatřicetiletého záložníka náročným programem v posledních dnech. Proto bude Lampard odpočívat, stejně jako další stabilní člen základní sestavy obránce Branislav Ivanovič.

Sněhová kalamita, která je v posledních dnech v Krkonoších, přidělává starosti organizátorům Světového poháru ve skikrosu v Harrachově. Přívaly sněhu, kvůli kterým byl například uzavřen hraniční přechod do Polska, musejí organizátoři odklízet z trati, aby se v sobotu mohla konat kvalifikace a v neděli závod podle plánu.

Fotbalisté Plzně mají šanci stát se teprve čtvrtým českým celkem, který se probojuje do osmifinále jednoho ze dvou hlavních evropských pohárů. Potřebují k tomu zvládnout domácí odvetu 2. kola Evropské ligy s Neapolí, nad kterou po prvním zápase vedou 3:0. K dosažení největšího úspěchu v historii klubu si mohou dovolit i prohrát o dva góly. Italský tým bude oslaben o slovenského záložníka Marka Hamšíka, který má chřipku.

Hokejový brankář Ondřej Pavelec ve svém jubilejním 200. utkání v NHL vychytal vítězství Winnipegu na ledě Buffala 2:1, když zneškodnil 29 z 30 střel. Pavelce překonal pouze Jason Pominville, jenž v poslední minutě prostřední části snížil na 2:1. O vyrovnání historického rekordu NHL se postarali hokejisté Chicaga, kteří v dramatickém souboji porazili Vancouver 4:3 po samostatných nájezdech a ani v šestnáctém zápase v řadě od začátku sezony neprohráli v základní hrací době.

Hlavním koučem fotbalistů Českých Budějovic se stal po odvolaném Miroslavu Soukupovi dosavadní trenér brankářů Slovák Pavol Švantner. Asistentem bude Jiří Lerch a kondičním trenérem Martin Vozábal. Klub to oznámil na tiskové konferenci před startem jarní sezony.

Počasí:

Bude oblačno až zataženo, Teploty -4 stupně až nula, na horách á pod nulou.