Zprávy

Klaus považuje rušení anonymních akcií za zbytečné

Podle prezidenta Václava Klause je rušení anonymních akcií, o němž bude hlasovat Sněmovna, zbytečné. Řekl to při návštěvě biatlonového světového šampionátu v Novém Městě na Moravě. "Trošku se mi zdá, že je to zbytečná věc, aby se to dělalo. Ale, že bych kvůli tomu držel hladovku, to ne," uvedl Klaus. Sám si ani nemyslí, že by zrušení anonymních akcií mělo vést k potlačení korupce v zemi. Podle zastánců zrušení anonymních akcií to je ale důležitý krok v boji proti korupci v Česku. Vládní návrh, o němž má Sněmovna v dohledné době hlasovat, předpokládá, že firmy budou muset zapsat anonymní akcie do centrálního depozitáře, nebo je uložit v listinné podobě u bank. Pokud by to neudělaly, cenné papíry na doručitele by se změnily na akcie na jméno.

Novým šéfem VV se stal podle očekávání Bárta

Novým předsedou Věcí veřejných se stal podle očekávání poslanec Vít Bárta, jenž býval označován za neformálního lídra této strany. Rozhodli o tom delegáti sobotní konference VV. Bárta, který dostal 80 z 98 hlasů, porazil čtyři protikandidáty. V čele strany nahradil Radka Johna, jenž rezignoval kvůli návratu k novinářské práci. Exministr dopravy, kterého soud nedávno a zatím nepravomocně zprostil viny z možného podplácení stranických kolegů, ve svém kandidátském projevu nabídl zarputilost, pracovitost i pokoru. Do vedení strany na rozdíl od svých protikandidátů nenavrhl žádného z dosavadních místopředsedů. Jejich místa na jeho návrh obsadili poslanec Michal Babák, šéf jihočeských "véčkařů" Jiří Lexa a místostarostka brněnské čtvrti Černovice Petra Quittová.

Bárta představil nové programové desatero své strany

Levnější život ve spravedlivém státě, boj proti korupci a nižší daně obsahuje nové programové desatero, které na sobotní konferenci Věcí veřejných představil lídr strany Vít Bárta. Lídr VV chce bojovat také za lepší život v regionech, spravedlivé důchody, podporu poctivého podnikání nebo posílení práva na ochranu majetku. Pokládá za absurdní, když občan bránící svůj majetek skončí ve vězení za napadení lupiče. Konference nový program schválila. Přijetím desatera Bárta podmínil svou kandidaturu na předsedu strany. Ve svém projevu opakovaně kritizoval "impotentní pravice" a vyzýval k boji proti oligarchiím, které podle něj ovládají český stát. Uvedl také, že pro stranu, která má podle průzkumů mizivé šance na setrvání ve Sněmovně, je naprostou prioritou komunální politika. VV by podle něj měly mít maximum opozičních obecních zastupitelů. Program Věcí veřejných kritizoval prezident Václav Klaus. Prosazování nižších daní a levnějších potravin mu připomíná "soudruha Husáka". Řekl to při návštěvě biatlonového světového šampionátu v Novém Městě na Moravě.

John se stal čestným předsedou VV

Odstupující šéf Věcí veřejných Radek John se stal čestným předsedou této strany. Rozhodli o tom delegáti sobotní stranické volební konference poté, co John oznámil, že nebude kandidovat ani na místopředsedu a nominace se vzdal. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že na těchto místech mají být lidé z krajů, ne z Prahy.Ve Sněmovně ale John zůstane. Řekl, že nechce přepustit mandát "přeběhlíkovi", ministru pro místní rozvoj Kamilu Jankovskému (LIDEM), jenž by do dolní komory na Johnovo místo nastoupil.

ČT: Registr vozidel stále běží pomalu

Ministerstvo dopravy nestihlo včas vyhlásit výběrové řízení na provozovatele centrálního registru vozidel (CRV) a chce nového provozovatele vybrat bez tendru nejpozději do poloviny března. Současnému provozovateli a dodavateli softwaru pro nový registr, firmě ATS - Telcom, ke konci března totiž vyprší smlouva. Uvedla to Česká televize s tím, že ministerstvo zároveň nevyloučilo, že centrální registr vozidel bude i nadále provozovat ATS - Telcom. "Minulé vedení ministerstva tu soutěž prakticky nepřipravilo. To výběrové řízení bylo nastaveno nevýhodným způsobem," řekl ČT mluvčí ministerstva Tomáš Neřold. Podle televize systém dodnes nefunguje tak rychle jako před změnou v polovině loňského roku a kvůli tomu údajně rezignoval náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný. Ten v reakci pro ČTK ale řekl, že nadále zůstává ve své funkci a že registr již funguje spolehlivě.

Nova: Penzion Zuzany Paroubkové pro děti stále nefunguje

Penzion pro děti z domovů vytvořený sdružením Zuzany Paroubkové po šesti letech stále nefunguje. Uvedla to televize Nova. Sdružení Pomoc pro budoucnost našim dětem koupilo krkonošskou chalupu Michaela v roce 2007 za 5,2 milionu korun. Plánovalo, že chata bude sloužit k léčebným a rehabilitačním pobytům dětí. Podle Novy za rekonstrukci chaty dalo 9 milionů korun ze sponzorských darů. Sdružení chatu ale vůbec nevyužívá, ačkoli byla už před dvěma lety zcela zrekonstruována a vybavena. Mezi sponzory sdružení Paroubkové byly například Mostecká uhelná společnost, Třinecké železárny nebo Metrostav. Největší dar, zhruba pět milionů korun, daly podle televize Třinecké železárny. Nikdo ze sponzorů však situaci kolem chaty Michaela nechtěl komentovat, uvedla Nova.

Kubánská disidentka Sánchezová přijede do Česka

Jedna z nejznámějších kubánských disidentek Yoani Sánchezová po letech zákazů v neděli vyjede do světa. Poté, co jí úřady v lednu daly cestovní pas, chystá se opoziční blogerka navštívit více než desítku zemí včetně Česka. V polovině ledna začala na Kubě platit novela migračního zákona, díky níž obyvatelé země nepotřebují k opuštění ostrova výjezdní doložku, stačí pouze pas. Hned v prvních dnech o jeho získání požádala řada oponentů režimu, kterým dříve komunistická vláda bránila v cestách mimo Kubu. Publicistka a spisovatelka Sánchezová se svou žádostí uspěla. Předchozích 20 žádostí o cesty do zahraničí jí úřady zamítly. Její cesta bude trvat téměř tři měsíce a povede na území Severní a Jižní Ameriky a Evropy. Zamíří například do Brazílie, Mexika, Španělska, Polska a České republiky. Stejně jako ona dostali pas i jiní známí disidenti, například hladovkář a nositel Sacharovovy ceny Guillermo Fariňas. Žádost ale úřady zamítly například bývalému politickému vězni Ángelu Moyovi, který strávil osm let za mřížemi.

VZP sníží od března úhrady inzulinových pump

Všeobecná zdravotní pojišťovna (VZP) začne tlačit na výrobce, aby dodávali do Česka inzulinové pumpy levněji. Od března sníží jejich úhrady z pojištění. Podle zjištění VZP prý dodávají firmy i zcela stejné výrobky do ČR až o více než polovinu dráž. Pro diabetiky, kteří pumpu potřebují na plynulé dávkování inzulínu, zůstane nejméně jeden typ pumpy hrazen z pojištění, tvrdí VZP. Měli by se o vhodném výrobku poradit s lékařem.

Povodí Labe chce revitalizovat slepé rameno Labe v Pardubicích

Státní podnik Povodí Labe chce revitalizovat slepé rameno řeky Labe v pardubických Polabinách. Podmínkou je, aby na projekt získalo dotaci z Operačního programu životního prostředí. Zanesené řečiště je třeba především odbahnit. Vyčištěním zaneseného koryta a znovuoživením slepého ramene a vodní plochy zvané Bajkal by Pardubice mohly získat další rekreační a sportovní zónu nedaleko centra města. Zachována by měla zůstat i část lužního lesa. Slepé rameno vzniklo v letech 1918 až 1919. Za desetiletí jej obrostly náletové dřeviny, ve vodě se dlouhodobě rozkládá spadané listí a, odumřelé rostliny. Zahnívající voda má neblahý vliv na ekosystém. Povodí Labe odhaduje, že odtěží přibližně 20.000 metrů krychlových sedimentů. Předpokládané náklady revitalizace se odhadují na 70 milionů korun.

Kolín uctí památku arciopata Opaska

Kolín si odhalením busty připomene blížící se 100. výročí narození arciopata benediktinského kláštera v Praze-Břevnově Anastáze Opaska. Radnice chce bustu odkoupit od sochaře Stanislava Hanzíka, kterému arciopat na sklonku života seděl modelem, řekl starosta Vít Rakušan. Město na odkoupení busty vyčlenilo 180.000 korun. Slavnostní odhalení je plánováno 20. dubna, na kdy připadá výročí Opaskova narození. Teolog, básník a arciopat břevnovského kláštera se narodil ve Vídni, jeho rodina se později vrátila do Čech. V Kolíně maturoval na reálném gymnáziu. Svoji primici, tedy první mši svatou, sloužil v chrámu svatého Bartoloměje a jeho první domácí cesta po návratu z emigrace vedla do Břevnova a potom hned do Kolína. V roce 1990 se Opasek vrátil do Prahy a podílel se na obnovení činnosti břevnovského kláštera, který byl povýšen na arciopatství. Zemřel v Rohru 24. srpna 1999.

Ze sportu

Lyžařka Šárka Záhrobská obsadila na mistrovství světa ve Schladmingu osmé místo ve slalomu. Titul získala teprve sedmnáctiletá Američanka Mikaela Shiffrinová před Michaelou Kirchgasserovou z Rakouska a Fridou Hansdotterovou ze Švédska, jež vedla po prvním kole.

Čeští běžci na lyžích v kvalifikaci sprinterského závodu Světového poháru v Davosu neuspěli. Martin Jakš doběhl na 45. a Dušan Kožíšek na 57. místě a v generálce na mistrovství světa ve Val di Fiemme (20. února až 3. března) skončili daleko za postupovými příčkami.

Česká tenistka Petra Kvitová prohrála ve čtvrtfinále turnaje v Dauhá se Serenou Williamsovou 6:3, 3:6 a 5:7. Jednatřicetiletá Američanka se tak díky vítězství v pondělí stane nejstarší světovou jedničkou v historii. Do čela pořadí se patnáctinásobná grandslamová vítězka vrátí poprvé od října 2010.

Tenista František Čermák si na turnaji v Sao Paulu zahraje o jubilejní 30. titul ve čtyřhře. Do finále spolu se Slovákem Michalem Mertiňákem postoupili poté, co kvůli zranění svalu odstoupil Ital Fabio Fognini, který měl být s krajanem Simonem Bolellim jejich semifinálovým soupeřem. V prvním finále v sezoně nastoupí šestatřicetiletý Čermák s o tři roky mladším Mertiňákem proti brazilsko-rakouské dvojici Bruno Soares, Alexander Peya. Český tenista dosud v kariéře získal 29 deblových titulů, z toho sedm slavil se svým současným slovenským spoluhráčem.

Útočník Patrik Eliáš byl hlavním strůjcem obratu hokejistů New Jersey v pátečním utkání NHL proti Philadelphii, když gólem a dvěma asistencemi přispěl k vítězství svého týmu 5:3. Podobný obrat se povedl Dallasu, který porazil 4:3 favorizovaný Vancouver. V dresu vítězů teprve podruhé z posledních šesti zápasů vyšel bodově naprázdno Jaromír Jágr

Hokejisté Slavie vyhráli i čtvrté pražské derby v této sezoně, když porazili Spartu na jejím ledě 3:2 v prodloužení. Prestižní souboj rozhodl dvanáct sekund před koncem nastavené pětiminutovky Lukáš Krenželok. Slavia se díky výhře posunula na druhé místo tabulky.

Hokejisté Českých Budějovic porazili v 48. kole extraligy Třinec 5:3 a pošesté za sebou v domácím prostředí vyhráli. Na zisku tří bodů pro Jihočechy se dvěma góly podíleli Aleš Kotalík a Martin Podlešák, domácí zápas otočili třemi brankami v závěru druhé třetiny.

Hokejisté Komety Brno porazili ve 48. kole extraligy Karlovy Vary 4:0 a po více než měsíci tak získali tři body. Naposledy se to Moravanům podařilo 13. ledna proti Chomutovu. O výhře Kometa rozhodla už v první třetině, ve které si vypracovala tříbrankový náskok. Gólman Jiří Trvaj udržel potřetí v sezoně čisté konto.

Hokejisté Kladna vyhráli ve 48. kole extraligy nad Zlínem 5:2 a přiblížili se jistotě účasti v play off. Sedmí Rytíři mají před jedenáctými Pardubicemi, kterým ještě zbývá do konce základní části pět zápasů, už jedenáctibodový náskok. Druhý Zlín zaostává za vedoucí Plzní stále o čtyři body.

Hokejisté Lva Praha zvítězili na ledě Spartaku Moskva 2:0 a v předstihu si tak zajistili postup do play off Kontinentální ligy. O páté výhře nováčka soutěže za sebou rozhodli svými góly Niclas Danielsson a Tomáš Rachůnek. Brankář Tomáš Pöpperle udržel pošesté v sezoně čisté konto.

České biatlonistky obsadily ve štafetě na 4x6 kilometrů na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě desáté místo. Domácí reprezentantky po skvělých výkonech opor Veroniky Vítkové a Gabriely Soukalové po polovině závodu vedly, Jitka Landová ale selhala při střelbě vestoje a finišmanka Barbora Tomešová ještě o jednu příčku klesla. Na posledním úseku získala zlato pro Norky Tora Bergerová.

Čeští biatlonisté obsadili ve štafetě na 4x7,5 kilometru na světovém šampionátu v Novém Městě na Moravě šesté místo. Závod výborně rozjel Michal Šlesingr, který předával jako druhý, Ondřej Moravec ale nezvládl střelbu a ztratil kontakt s medailovými příčkami. Čtvrté zlato po sobě získalo kvarteto Norska, finišman Emil Hegle Svendsen získal v Novém Městě už čtvrtý titul.

Nikola Sudová nepostoupila v závodu Světového poháru v jízdě v boulích v Soči z kvalifikace. Česká lyžařka obsadila na olympijské sjezdovce v areálu Krásná Poljana osmnácté místo, potřetí za sebou zvítězila vedoucí žena SP Hannah Kearneyová z USA.

Počasí:

V noci bude většinou zataženo, místy mlhy i mrznoucí a slabé sněžení, zejména v Čechách. Teploty 0 až -4 °C, při vyjasnění a sněhové pokrývce kolem -6 °C. V neděli přes den bude zataženo až oblačno, ojediněle sněžení nebo sněhové přeháňky, v nížinách srážky smíšené. Odpolední teploty -1 až +3, na horách kolem -2 °C.

Nečistot v ovzduší Moravskoslezského kraje přibylo. Průměrná denní koncentrace polétavého prachu se pohybuje kolem čtyřnásobku povoleného limitu