Zprávy

0:00
/
0:00

Nečas: Hrozba vetem nám pomohla k více penětům z eurofondů

Hrozba, že by Česko mohlo zablokovat jednání o rozpočtu Evropské unie na období 2014-2020, podle českého premiéra Petra Nečase pomohla Praze zvýšit množství peněz, které bude moci čerpat z evropských fondů. V rámci kohezní politiky, zaměřené na pomoc chudším regionům, bude moci ČR v příštím rozpočtovém období získat přes 20,5 miliardy eur (přes 517 miliardy korun). Jednání bylo podle premiéra velmi komplikované a náročné. Trvalo více než 24 hodin a skončilo až v pátek v podvečer. Lídři unie se nakonec dohodli, že výše rozpočtu se bude pohybovat v závazcích zhruba na úrovni 957 miliard eur. Výdaje tak v porovnání se současným rozpočtem klesnou. Množství peněz z eurofondů pro ČR proti období 2007-2013 se citelně zmenší, neboť v končícím sedmiletém rozpočtu mělo Česko k dispozici zhruba 26,7 miliardy eur. Pokles se ale vzhledem k celkovým úsporám v chystaném unijním rozpočtu i kvůli bohatnutí ČR v rámci EU čekal. Nečas zdůraznil, že získaná suma bude v přepočtu na obyvatele čtvrtá nejvyšší v Evropské unii. V končícím rozpočtovém období je ČR na prvním místě.

Schwarzenberg jednal s Zemanem v jeho kanceláři

Ministr zahraničí a šéf vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg navštívil budoucího prezidenta Miloše Zemana v jeho pražské kanceláři. Hovořili spolu především o zahraniční politice. Oproti současnému prezidentu Václavu Klausovi má Zeman kladný vztah k Evropské unii. Po svém nástupu na Hrad chce nad prezidentským sídlem vyvěsit unijní vlajku, což Klaus odmítal. Schwarzenbergova strana TOP 09 je také proevropská. Zeman setkáním uzavírá sérii jednání s představiteli vládních a opozičních stran. Hovořil už předsedy ODS, ČSSD, KSČM a VV, se zástupci nejmenší vládní strany LIDEM se setkat odmítl. Podle serveru iDnes.cz se Zeman setkal také s velvyslancem v Austrálii Hynkem Kmoníčkem, který by se prý mohl stát spolupracovníkem nového prezidenta poté, co bude začátkem března uveden do úřadu hlavy státu. Podle informací Zemanova štábu bude tým hradních spolupracovníků znám do konce února.

Míra nezaměstnanosti je podle staré metodiky nejvýš v historii ČR

Míra nezaměstnanosti přesáhla v lednu podle staré metodiky 10 procent, čímž se dostala na nejvyšší hodnotu v novodobé historii České republiky. Historicky nejvyšší nezaměstnanost byla registrována při velké hospodářské krizi v roce 1933. Tehdy bylo bez práce 738.000 osob a míra nezaměstnanosti překročila 21 procent. Nezaměstnanost v Česku se v lednu podle nové metodiky, která stanovuje podíl nezaměstnaných na obyvatelstvu, zvýšila na osm procent. Bez práce bylo v lednu podle pracovních úřadů 585.809 lidí, meziměsíčně o 40.498 více. Na jedno volné pracovní místo tak připadalo v průměru 17,3 uchazeče, z toho nejvíce v okrese Jeseník, a to 122,9. V Havlíčkově Brodě to bylo více než 100 lidí, v Mostě téměř 90 lidí, v Bruntále zhruba 73 lidí a v Děčíně téměř 60 uchazečů. "Na trhu práce začátkem roku citelně přituhlo. Zvýšení počtu lidí bez práce za jediný měsíc o 40.000 je nejhorším výsledkem od prosince 2010, kdy propouštěla státní správa," uvedl analytik UniCredit Bank Pavel Sobíšek. Vývoj zapadá do kontextu vleklé recese v české ekonomice, která se koncem loňského roku zřejmě teprve blížila svému dnu, dodal.

ČSSD stáhla návrh na odklad důchodové reformy

Opoziční ČSSD stáhla ze Sněmovny návrh na odklad důchodové reformy o dva roky. Druhý penzijní pilíř už byl totiž zaveden od ledna. Fondy zatím mají několik tisíc klientů. Zástupce předkladatelů Roman Sklenák poukázal na to, že sociální demokraté předlohu podali už loni na podzim, na pořad se ale dostala až nyní. Návrh ČSSD předpokládal, že se start důchodové reformy posune na rok 2015, tedy na dobu po parlamentních volbách. Odklad reformy prosazovala největší opoziční strana i dříve, ale neúspěšně. Sociální demokraté se netají tím, že pokud budou u moci, druhý pilíř změní nebo úplně zruší. Předseda strany Bohuslav Sobotka zopakoval, že je nevýhodný pro většinu občanů. Vyzval je proto, aby tento pilíř ignorovali, a aby do něj nevstupovali. ČSSD rovněž představila webovou stránku http://www.nevstupujtedodruhehopilire.cz www.nevstupujtedodruhehopilire.cz, na níž chce prý "objektivně" informovat o důchodové reformě.

Grebeníček zpochybnil cíl Palachova činu, koalice protestovala

Seznam významných českých dnů se pravděpodobně rozšíří o 16. leden jako Den památky Jana Palacha. Sněmovna to v prvním kole podpořila po hodinové bouřlivé debatě. Tu vyvolalo vystoupení komunistického poslance Miroslava Grebeníčka, který zpochybnil, že by Palachův čin v r. 1969 směřoval proti totalitnímu režimu. Koalice na protest opustila jednací sál dolní komory. Grebeníček v projevu nejprve připustil, že "je rozumné oběť Jana Palacha připomínat". Předkladatele novely ale vzápětí obvinil ze svérázného výkladu historických událostí a účelové úpravy minulosti. Proti zákonu se ze 152 přítomných poslanců postavila pouze komunistka Marta Semelová, 11 poslanců včetně pěti komunistů se hlasovaní zdrželo.

Poslanci podpořili milionové kauce pro obchodníky s benzinem

Sněmovna v prvním čtení podpořila novelu zákona, která zpřísňuje podmínky pro obchodování s pohonnými hmotami, aby se zamezilo daňovým únikům. Norma například stanoví, že obchodníci budou muset pro získání licence složit kauci 20 milionů korun. Budou rovněž muset prokázat beztrestnost a bezdlužnost. Výši kauce kritizují malí provozovatelé čerpacích stanic. Daňové úniky se podle předkladatelů odhadují na pět až osm miliard korun ročně. Kauce má proto omezit vznik a zneužívání účelově založených firem, které podle předkladatelů z řad poslanců hrají roli ve všech známých kriminálních deliktech na trhu s pohonnými hmotami.

Stát bude zřejmě smět čerpat peníze ze státních podniků

Poslanci v prvním čtení podpořili novelu, která umožní státu čerpat do státního rozpočtu peníze ze státních podniků, zejména z Lesů ČR. Rozpočet tak může získat miliardy korun ročně. Současná právní úprava použití peněz ze státního podniku ve prospěch státního rozpočtu neumožňuje. Vláda svůj návrh zdůvodňuje právě snahou získat v současné situaci víc peněz do rozpočtu. Poslanci ji nabádali, aby s takto získanými penězi neplýtvala. Ministr zemědělství Petr Bendl (ODS) poslancům řekl, že Lesy ČR mají v současné době k dispozici asi 12 miliard korun. Národní podnik Budvar má podle něj na účtech asi dvě miliardy korun. V Česku funguje 25 ekonomicky aktivních státních podniků.

Strana LIDEM asi bude mít sněmovní klub i s příspěvky na činnost

Strana LIDEM asi bude moci založit poslanecký klub, jenž bude dostávat i příspěvky na činnost. Novelu jednacího řádu, která to umožní, schválila navzdory odporu opozice Sněmovna. Předloha, která také omezuje možnost obstrukcí, míří k posouzení do Senátu. Návrhy koaličních poslanců se dostaly do senátní novely, která měla původně zpřísnit a zpřehlednit pravidla pro schvalování zákonů. Zákonodárci by například museli řádně zdůvodňovat pozměňovací návrhy a nebyly by přípustné nesouvisející úpravy, takzvané přílepky. Předloha nově snižuje nutný počet členů pro klub, který vznikne během volebního období, z nynějších deseti na šest. Poslanců nejmenší vládní strany LIDEM, která vznikla po rozpadu VV, je osm, z nich dva nejsou ve straně.

Albánie: snaha ČEZ o náhradu škod z investic je nepodložená

Albánská vláda odmítla snahu společnosti ČEZ o uhrazení škody z investice české firmy v zemi jako nepodloženou. Albánské ministerstvo energetiky obhajovalo své rozhodnutí vzít ČEZ licenci poukazem na její špatné řízení distribuční společnosti CEZ Shpërndarje. ČEZ ve čtvrtek zahájila proti Albánii proces mezinárodní arbitráže a chce dosáhnout uhrazení škody, která jí vznikla v důsledku neochráněné investice do CEZ Shpërndarje. ČEZ v Albánii v lednu přišel o licenci na distribuci elektřiny. Skupina koncem ledna odhadla, že ztráta z tohoto kroku se bude blížit 200 milionům eur (pěti miliardám korun). ČEZ se bude snažit v arbitrážním řízení získat zpět co největší část ze sumy, kterou do investice v Albánii vložil. Albánské úřady obviňují ČEZ, že v zemi nedostál svým závazkům. V prosinci albánská vláda české skupině sdělila, že jí dluží miliardu dolarů (zhruba 19 miliard korun) na škodách, které v Albánii údajně firma způsobila. ČEZ ale vyjádřil o výši dluhu pochybnosti.

Soud kvůli amnestii prominul Vandasovi podmíněný trest

Městský soud v Brně na základě prezidentské amnestie prominul šesti představitelům krajní pravice podmíněné tresty za projevy na prvomájové demonstraci v Brně v roce 2009. Mezi amnestovanými je také předseda Dělnické strany sociální spravedlnosti (DSSS) Tomáš Vandas, který za výrok o "ničivé imigrantské vlně cunami" dostal čtyřměsíční trest s podmíněným odkladem na 20 měsíců. O soudním rozhodnutí informoval ČTK místopředseda DSSS Jiří Štěpánek. Dělnickou stranu rozpustil v roce 2010 Nejvyšší správní soud. Jedním z důvodů byly právě extremistické projevy na stranických shromážděních a demonstracích. Většina představitelů i řadových členů strany pak přešla do DSSS.

Kvůli vyplácení odměn v Libereckém kraji obviněno dalších 11 lidí

Kvůli neoprávněnému vyplácení odměn v krajských firmách v Libereckém kraji obvinila policie dalších 11 lidí. Ze zneužití pravomoci úřední osoby a porušení povinnosti při správě cizího majetku se bude zodpovídat všech devět bývalých krajských radních. Obviněni byli také dva manažeři krajské akciové společnosti Silnice LK. Celková škoda byla vyčíslena na 850.000 korun, řekl ČTK mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej.

Zlínská policie obvinila osm lidí z daňových úniků za 186 milionů

Zlínská policie obvinila osm lidí z daňových úniků nejméně za 186 milionů korun. Šest podezřelých, kteří obchodovali s parfémy a s řepkovým olejem, vzal soud do vazby. Všem obviněným v případě uznání viny hrozí pět až deset let vězení, řekla krajská policejní mluvčí Jana Macalíková. Policisté po několikaměsíčním vyšetřování za jedinou noc zvládli dvě desítky domovních prohlídek i prohlídek nebytových prostor po celé republice. Zadrželi deset lidí.

Policie v centru Ostravy zatkla Stoklasu, půjde do vězení

Ostravská policie na žádost soudu zadržela v centru města bývalého vlivného člena ČSSD, někdejšího radního kraje a zastupitele Jana Stoklasu odsouzeného za úvěrový podvod. Soud se domnívá, že se chtěl vyhnout nástupu do vězení. Má tam strávit čtyři roky. ČTK to řekla mluvčí ostravské policie Gabriela Holčáková. Stoklasa ve čtvrtek řekl, že je připraven do vězení nastoupit. Pracovníci ostravské vazební věznice ho prý ale odmítli s tím, že přišel po přijímací době. Zda šel Stoklasa zrovna do věznice, policie komentovat nechce.

Developerská společnost ECM je v konkurzu

Developerská společnost ECM Real Estate Investments (ECM), která v minulosti například projektovala výškové budovy v Praze na Pankráci, je v konkurzu. Rozhodl o tom Městský soud v Praze poté, co největší skupina věřitelů požádala o stažení reorganizačního plánu. Firma se dlouhodobě potýká s miliardovými dluhy.

FTV Prima: Obchodní inspekce udělila rekordní pokutu za předváděcí akce

Česká obchodní inspekce udělila rekordní pokutu za předváděcí akce. Pokutu milion korun má zaplatit společnost Beck Czech. Rozhodnutí je pravomocné. Informovala o tom televize FTV Prima. ČOI výši pokuty zdůvodnila porušením zákona a také agresivními praktikami zástupců společnosti. FTV Prima uvedla, že snadným terčem předváděcích akcí jsou důchodci. Jednatelka společnosti Beck International Hana Humlová televizi sdělila, že firma žádnou pokutu od ČOI nedostala. Firma Beck Czech již dnes neexistuje, přejmenovala se totiž na Beck Europe. Rekordní pokutu zatím nezaplatila, uvedla FTV Prima.

ČR je zřejmě už za vrcholem chřipkové epidemie

Česko je podle hlavního hygienika Vladimíra Valenty zřejmě už za vrcholem chřipkové epidemie, tento týden poprvé klesla celková nemocnost. Počty akutních respiračních onemocnění klesly oproti předchozímu týdnu o 3,4 procenta, chřipek o 4,3 procenta. Závažné případy ale stále jsou, od počátku epidemie zemřelo 68 lidí z 350, kteří museli být s komplikacemi léčeni v nemocnici. Pokles je ve většině krajů a ve všech věkových skupinách. Na 100.000 obyvatel bylo tento týden 1756 případů onemocnění. Národní referenční laboratoř pro chřipku pokračuje v prověřování vzorků od pacientů, zhruba v polovině potvrzuje přítomnost chřipkového viru. Dominuje nadále kmen A(H1N1), nicméně během pátého a šestého týdne stouply počty onemocnění způsobené kmenem A(H3N2). Typ B je méně četný.

Česko je výrazně závislé na dovozu ovoce a zeleniny

Česko je výrazně závislé na dovozech ovoce a zeleniny, a to i u druhů, které se v tuzemsku tradičně pěstují. V loňském roce se podle údajů ČSÚ do země dovezlo zeleniny, ovoce a ořechů v součtu za 22,5 miliardy Kč. Nejvíce výpěstků se dováží ze Španělska. Nepříznivý vývoj si začaly uvědomovat i úřady. Součástí dlouhodobé strategie, kterou nedávno představilo ministerstvo zemědělství, jsou také opatření pro růst soběstačnosti Česka u ovoce a zeleniny. Podle údajů ministerstva zemědělství pocházely v roce 2011 z dovozu téměř dvě třetiny domácí spotřeby zeleniny a zhruba čtvrtina snědeného ovoce mírného pásma. Spotřeba ovoce v České republice jde v posledních letech dolů, a to kvůli snaze lidí šetřit. Z dosud nejvyšších 90,4 kilogramu na osobu a rok v roce 2009 se spotřeba během dvou let propadla o 13 procent na 79 kilogramů na osobu. Nejvíce klesla spotřeba jablek. Pozici na trhu ztrácejí hlavně domácí producenti, protože dovozy jablek do Česka loni vystoupaly k rekordu.

Ministerstvo kultury přidá peníze na grantové programy

Ministerstvo kultury (MK) přidá peníze na grantové programy. Jeho zástupci jednali s ministerstvem financí, které slíbilo, že potřebnou částku z rozpočtu ministerstva kultury uvolní. ČTK to sdělil Jan Vondryska z vedení a správy nových médií MK. Proti snižování státních dotací na živé umění se v uplynulých dnech zvedla vlna protestů, zástupci ministerstva přislíbili, že se pokusí peníze na granty navýšit. Protestující například upozornili, že podpora živého umění od roku 2007 klesla o 56,78 procenta, tehdy na ni šlo 648 milionů korun.

Část zaměstnanců Národního divadla vyhlásila stávkovou pohotovost

Sólisté Opery Národního divadla (ND) podpořili stanovisko Orchestru Opery ND proti zvažovanému slučování orchestrů ND a bývalé Státní opery Praha a připojili se k jejich stávkové pohotovosti. Společně odmítají návrh transformace ND vypracovaný týmem expertů a schválený ministerstvem kultury. Nový ředitel divadla Jan Burian se chce s nespokojenými zaměstnanci setkat.

Komunistický soudce Vaš vystupuje v dokumentu Vrahem z povolání

V nabídce artových kin například v Praze, Brně, Plzni, ale i na Slovensku se v příštích dnech objeví polohraný celovečerní dokument Vrahem z povolání - Utrpení soudce Karla Vaše. Život komunistického prokurátora a soudce, který neblaze proslul především justiční vraždou generála Heliodora Píky v roce 1949, v něm zmapoval historik Pavel Paleček. V pondělí 11. února bude mít dvě premiérová představení v pražské Meetfactory. Tvůrci jsou připraveni na projekce ve školách, svůj snímek chtějí uvést na festivalech včetně německé a anglické verze. Zájemci ho mohou od 12. února on-line za poplatek vidět na adrese http://www.vrahemzpovolani.cz www.vrahemzpovolani.cz .

Laterna magika uvede rodinné představení Vidím nevidím

Fantaskní svět dětských představ nabídne nová inscenace pražské Laterny magiky pomocí netradiční kombinace animovaného filmu a živých herců. Představení pro celou rodinu nazvané Vidím nevidím připravuje režisérka a animátorka Maria Procházková. V hlavních dospělých rolích se objeví Linda Rybová a Tomáš Měcháček, premiéra bude 14. února. Pro filmařku jde o první zkušenost s divadlem. Svůj scénář od počátku koncipovala pro tuto scénu, přičemž příběh malé nevidomé Agátky volně vychází z knihy Ivy Procházkové Pět minut před večeří.

V řezu vinné révy soutěžilo přes padesát vinařů

Přes padesát vinařů se zúčastnilo v Popicích na Břeclavsku devátého ročníku soutěže v řezu vinné révy. Úkolem soutěžících je nejen řezat co nejrychleji, ale také co nejprecizněji. Kvalitní řez totiž ovlivňuje úrodu a kondici rostliny. Vítězem se stal Jaroslav Michna z Čejkovic. Letošní soutěž, kterou organizuje časopis Vinařský obzor, se konala na vinicích Vinařství Sonberk a vedle hlavní kategorie ELITE soutěžili i studenti odborných škol do 26 let.

Sport

Brankář Petr Čech má nastoupit za Chelsea v sobotu proti Wiganu i se zlomeným prstem, kvůli kterému chyběl fotbalové reprezentaci v Turecku.

Čeští hokejisté porazili na úvod Švédských her domácí reprezentaci 2:0. Zápas v Malmö, který byl součástí třetího dílu seriálu Euro Hockey Tour, rozhodli góly Michal Vondrka a Jiří Novotný. Výborný výkon podal brankář Alexander Salák, který poprvé v národním týmu udržel čisté konto. Dalšími soupeři českých hráčů budou v sobotu od 13:30 hokejisté Finska.

Bronz s příchutí zlata oslavovali čeští biatlonisté první den mistrovství světa. Před zaplněnými tribunami v Novém Městě na Moravě na úvod šampionátu dojeli třetí ve smíšené štafetě. Na Vysočině při úvodním závodu sešlo na tribunách a okolo tratí na sedmadvacet tisíc lidí.

Utkání 1. kola Fed Cupu mezi českými tenistkami a Austrálií v sobotu Ostravě rozehraje ve 13 hodin česká jednička Petra Kvitová, která se utká s Jarmilou Gajdošovou. Po nich nastoupí na kurt ostravské ČEZ Arény Lucie Šafářová a Samantha Stosurová.

Biatlonista Michal Šlesingr by měl po nemoci nastoupit do sobotního sprintu na mistrovství světa v Novém Městě na Moravě. Kvůli viróze přišel o čtvrteční smíšenou štafetu, v které české kvarteto získalo bronz, ale v pátek absolvoval celý trénink a měl by poprvé startovat.

Tenista Lukáš Rosol si na turnaji v Záhřebu premiérovou účast ve finále turnaje ATP nevybojoval. Český daviscupový reprezentant prohrál ve čtvrtfinálovém utkání se čtvrtým nasazeným Jürgenem Melzerem z Rakouska dvakrát 4:6.

Tenista Jan Hájek nestačil ve čtvrtfinále turnaje v Montpellieru na domácího Michaëla Llodru a francouzskému hráči podlehl 6:7 (3:7) a 1:6.

Jedenácté místo vybojovala Ester Ledecká v paralelním obřím slalomu ve slovinské Rogle a vylepšila své maximum ve Světovém poháru, v němž prožívá premiérovou sezonu. V kvalifikaci zajela sedmnáctiletá česká závodnice dokonce pátý čas, poté vypadla hned v úvodu vyřazovací části s Rakušankou Sabine Schöffmannovou.

Startovní čísla pro Pražský půlmaraton jsou necelé dva měsíce před závodem vyprodána. V ulicích metropole se v sobotu 6. dubna objeví 12.000 běžců, o tisíc více než loni. Hlavní hvězdou jubilejního 15. ročníku bude světový rekordman Zersenay Tadese z Eritreje, který se pokusí zaútočit na vlastní historické maximum 58:23 minuty ze závodu v Lisabonu v roce 2010.