Zprávy

0:00
/
0:00

Zeman zahájil svůj pražský program

Nově zvolený prezident Miloš Zeman se ve čtvrtek v podvečer vrátil z Vysočiny do Prahy. Po třídenním odpočinku v Novém Veselí na Žďársku přijel na jednání celorepublikového předsednictva Strany práv občanů - zemanovců (SPOZ), jejímž je čestným předsedou. Poděkoval SPOZ za podporu během prezidentské kampaně. Ještě na Vysočině prohlásil, že zemanovcům nebude nabízet žádné "trafiky". Na příští týden plánuje neformální setkání s předsedy všech parlamentních stran. V pátek se setká s vedoucími pracovníky Kanceláře prezidenta republiky a Správy Pražského hradu. Řešit bude například detaily březnové inaugurace či stěhování na Hrad. Ladit se též bude role první dámy Ivany Zemanové a dcery Kateřiny. Tým budoucího prezidenta rovněž v následujících dnech dohodne schůzku s končícím prezidentem Václavem Klausem, která se bude konat nejdřív příští týden.

Požadavek TOP 09 na fiskální pakt budou řešit lídři stran koalice

Pracovní skupina vládních ODS, TOP 09 a LIDEM se podle očekávání neshodla na požadavku TOP 09, aby ČR ještě letos přistoupila k evropskému fiskálnímu paktu. Věc proto budou řešit lídři koaličních stran ve formátu K9. Po jednání pracovní skupiny to novinářům řekli zástupci LIDEM a TOP 09 Karolína Peake a Jaromír Drábek. TOP 09 přišla v úterý s požadavkem, aby ČR ještě letos podepsala dohodu, která země EU zavazuje zavést do národní legislativy pravidla rozpočtové kázně. ODS ale odmítla postup vládního partnera jako zbytečně ultimativní. Před případným přijetím fiskálního paktu pokládá za nutné prosadit právě finanční ústavu a také ústavní zákon o referendu o přijetí eura. Zde je možný další kámen úrazu, neboť podle TOP 09 není takové referendum vůbec nutné. LIDEM mají v této věci shodný názor s ODS.

MF zhoršilo odhad vývoje ekonomiky

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze zhoršilo odhad vývoje ekonomiky v letošním roce. Hrubý domácí produkt by měl letos růst jen mírně o 0,1 procenta. Ještě v říjnu přitom úřad počítal s růstem o 0,7 procenta. Následně v roce 2014 by mělo nastat ekonomické oživení a ekonomika by měla stoupnout o 1,4 procenta, uvádí nová prognóza MF. Mluvčí MF Ondřej Jakob uvedl, že i přes zhoršení očekávaného vývoje nebude muset ministerstvo přistoupit k revizi letošního státního rozpočtu. Ten počítá se schodkem 100 miliard korun. Při sestavování rozpočtu MF počítalo s jednoprocentním růstem ekonomiky. Ministerstvo zhoršilo odhad pro letošek kvůli předpokládanému horšímu vývoji zemí eurozóny, což bude mít dopad na zahraniční obchod ČR. MF rovněž počítá s větším poklesem domácí spotřeby o 0,7 procenta, zatímco v předchozí prognóze analytici MF počítali s poklesem o 0,5 procenta. V roce 2015 počítá MF s růstem HDP o 2,4 procenta a v roce 2016 se zvýšením výkonu ekonomiky o 2,6 procenta. Odhady MF se podle analytika UniCredit Bank Pavla Sobíška přibližují pohledu České národní banky na vývoj ekonomiky. ČNB letos očekává růst o 0,2 procenta.

Sobotka: ČR přijde o pět miliard korun na infrastrukturu

České republice se podle ČSSD nepodaří vyčerpat všechny peníze, které jí na rozvoj silnic a další dopravní infrastruktury nabízí Evropská unie. V současné době může ministerstvo dopravy odepsat pět miliard korun z nynějšího Operačního programu doprava (OPD I). Uvedl to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Pětimiliardová ztráta je podle ČSSD součástí 9,5miliardové pokuty, kterou na podzim Česku uložila Evropská komise. Kromě potíží s čerpáním dotací podle něj dopravní resort trpí nedostatkem jasné koncepce dopravní politiky, za což může zejména časté střídání lidí na postu ministra dopravy. Ministerstvo dlouhodobě tvrdí, že se podaří vyčerpat všech bezmála 150 miliard korun, které operační program na roky 2007 až 2014 nabízí. Pro 9,5miliardovou sankci hledá náhradní projekty, na které by bylo možné tyto peníze převést. Mezi ně patří například chystaná rekonstrukce dálnice D1, modernizace kolejišť v Ústí nad Orlicí a Břeclavi, stavba nového úseku D1 mezi Přerovem a Lipníkem nad Bečvou a také na připravované úseky dálnice D3.

MPSV se zatím neshodlo se spořitelnou na sKartách

Ministerstvo práce se zatím úplně nedohodlo s Českou spořitelnou na změně smlouvy o provozování sociálních karet. Jednání by mohla k závěru dospět příští týden. Uvedla to ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). Premiérovi Petru Nečasovi (ODS) předložila záměr, jak by se pravidla používání sKaret mohla v zákonech upravit. Do paragrafů návrh v příštích dnech převede tým odborníků z úřadu vlády a ministerstva. Ministerstvo uzavřelo se spořitelnou smlouvu na sKarty na 12 let loni v lednu. Podle kontraktu by mělo přes karty putovat 98 procent peněz. Podle Úřadu pro ochranu osobních údajů ale porušilo ministerstvo sKartami zákon a mělo by projekt buď zastavit, nebo upravit legislativu. Má na to čas do konce června. Proti sKartám se dlouhodobě staví rada postižených, odbory či opoziční ČSSD. Výhrady měl i ombudsman. Sociálními kartami se zabývá antimonopolní úřad. Senátoři ČSSD připravili návrh Ústavnímu soudu na zrušení sKaret, představí ho v pátek.

Ochrana letadel CASA není plně funkční

Systém automatické ochrany dopravních letadel CASA, známý pod zkratkou DAS, stále není plně funkční. Ministerstvo obrany ale neuvažuje o tom, že by vypovědělo smlouvu s dodavatelskou společností Omnipol. Takový krok považuje za krajní řešení. Ministerstvo proto vyzvalo Omnipol k jednání, jak situaci dále řešit. Jednání povede první náměstek ministra obrany Vlastimil Picek. Sdělil to mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. Obrana podle něj neuvažuje ani o nahrazení systému obdobným produktem jiné firmy. Systém ochrany nefunguje již řadu měsíců. Poslední vojskové zkoušky byly ukončeny ve čtvrtek, opět s negativním výsledkem. Obrana tvrdí, že kvůli nefunkčnímu systému DAS nemůže španělské letouny CASA nasadit například v bojových misích. Omnipol se však brání, že jiné armády používají stejné stroje bez tohoto systému i v zahraničních bojových operacích. Běžnému využití letadel ovšem nedostatky systému nebrání. Armáda zatím na strojích CASA nalétala kolem 3000 hodin.

Senát schválil lepší postavení lidí, kteří si půjčují peníze

Senát schválil novelu zákona o spotřebitelském úvěru, která má zlepšit postavení klientů a zamezit nekalým úvěrovým praktikám. Novelu nyní dostane k podpisu prezident. Novela zavádí mimo jiné možnost odstoupit od smlouvy o zprostředkování úvěru do 14 dnů bez sankce, zakazuje používání směnek a šeků, či volání na předražené telefonní linky. Za nesplnění zákonem uložených povinností bude hrozit až dvacetimilionová pokuta. Takto vysoké pokuty mají mít odstrašující charakter. U licencovaných firem je bude vymáhat Česká národní banka, u ostatních to bude Česká obchodní inspekce. Podle novely bude nově věřitel moci poskytnout spotřebitelský úvěr jen tehdy, pokud bude zřejmé, že klient bude schopen úvěr splácet. Norma dále upravuje zajištění spotřebitelského úvěru tak, že nebude moci být ve zcela zjevném nepoměru k hodnotě zajišťované pohledávky. Za úvěr 20.000 korun už nebude zapotřebí ručit třeba nemovitostí za dva miliony korun.

Senát chce snížit poplatky za zábor půdy pro průmyslové zóny

Senát chce snížit poplatky za zábor zemědělské půdy pro rozšíření průmyslových zón. Schválil návrh novely od senátorů ODS a ČSSD. Poplatek by se měl podle předlohy snížit na úroveň před přijetím zákona, kterým byl zvýšen podle typu půd na dvou až devítinásobek. Zvýšení před třemi lety bylo reakcí na překotnou výstavbu fotovoltaických elektráren na zemědělské půdě. Fotovoltaický boom byl ale mezitím omezen jinými nástroji, uvedli autoři novely v čele s Veronikou Vrecionovou (ODS).

Čeští pacienti budou moci nově dostávat orgány od cizinců

Českým pacientům zřejmě budou moci být už od dubna transplantovány orgány také od cizinců, kteří zemřeli v Česku. Změnu má přinést novela transplantačního zákona, kterou hladce schválil Senát. Normu, pro niž hlasovalo 48 z 59 přítomných senátorů a žádný nebyl proti, ještě dostane k podpisu prezident Václav Klaus. Novela nadále neumožňuje darování orgánů za odměnu. Žijícím dárcům by ale mělo být kompenzováno nepohodlí a omezení kvůli darování a pokryty výdaje a ztráty příjmu. Norma počítá také s příspěvkem pro pozůstalé na vypravení pohřbu dárce. Dopravu těla zemřelého dárce z místa pitvy do místa pohřbu zaplatí místo příbuzných zdravotní pojišťovna příjemce orgánů.

NSS už má nejméně pět stížností souvisejících s volbami

K Nejvyššímu správnímu soudu (NSS) se začaly scházet stížnosti na průběh a výsledek prezidentských voleb, z nichž jako vítěz vyšel Miloš Zeman. Aktuálně soud řeší přinejmenším pět návrhů, vyplývá z databáze InfoSoud. Podle informací ČTK podali stížnosti například právní aktivista a blogger Tomáš Pecina nebo Lukáš Kohout, jenž se v minulosti vydával za asistenta tehdejšího poslance ČSSD Jana Kavana. NSS informace o jednotlivých stížnostech nepodává. Sedmidenní lhůta pro zpochybnění voleb oficiálně začala plynout ve středu a potrvá do úterý 5. února.

Exministr Barták stane kvůli úplatkům před soudem

Bývalý ministr obrany Martin Barták a zbrojař Michal Smrž stanou kvůli úplatkům v kauze nákupu vozidel Tatra před soudem. Žalobce podal ke Krajskému soudu v Ostravě obžalobu, řekl dozorující státní zástupce Dušan Táborský. Oba muži podle něj požadovali od vysokých představitelů společnosti Tatra úplatky za vyřešení problémů, které firma měla při dodávce pro českou armádu. Barták chtěl údajně pět milionů dolarů (přes 80 milionů korun). Smrž, který ale nebyl schopen své sliby splnit, podle vyšetřování požadoval nejprve 100 milionů korun. Později ale podle Táborského slevil na 20 milionů. Policie se případem zabývá od listopadu 2010. Tehdy bývalý americký velvyslanec v Česku a předseda dozorčí rady automobilky Tatra William Cabaniss Mladé frontě Dnes řekl, že v únoru 2008 po něm chtěl tehdejší náměstek ministryně obrany Barták miliony dolarů za to, že Tatra už nebude mít problémy s armádní zakázkou. Potvrdil to Cabanissův kolega Duncan Sellars, který se rovněž zúčastnil rozhovoru s Bartákem. Barták ale tvrdí, že jde o vykonstruovanou záležitost.

Policie obvinila hradeckého exhejtmana Bradíka (ODS) z pletich

Policie obvinila bývalého hradeckého hejtmana Pavla Bradíka (ODS) z pletich při veřejné soutěži související s krajským projektem na zpracování odpadu z těžby dřeva. Kromě Bradíka policie obvinila i bývalého radního kraje pro zemědělství Jiřího Vamberu (ODS) a dva úředníky kraje. ČTK to dnes řekl Bradík, který jakoukoli vinu v celé věci odmítl. Vinu popřel i Vambera.

BIS: Extremisty zajímaly podzimní volby a protivládní protesty

Hlavními událostmi pro extremisty byly závěrem loňského roku krajské volby a protivládní protesty. Aktivity ohrožující demokracii v Česku se ale neobjevily. Uvedla to Bezpečnostní informační služba (BIS) ve zprávě o vývoji na extremistické scéně v posledním čtvrtletí roku 2012. Jako závažný označují zpravodajci případ z Polska, kde policie zadržela počátkem listopadu vysokoškolského učitele chemie Brunona Kwiecieńa podezřelého z přípravy teroristického útoku. Muž ale podle poznatků BIS nemá kontakty s českými extremisty ani s jinými lidmi z Česka.

HN: Andrej Babiš se stáhnout z vedení Agrofertu

Majitel zemědělsko-chemického impéria Agrofert Andrej Babiš se chce do dvou let stáhnout z aktivního vedení firmy. V rámci nového modelu řízení skupiny Agrofert chystá více zainteresovat manažery. Připouští i další kroky, které v minulosti odmítal, například uvést část akcií firmy na burzu. Řekl to v rozhovoru pro Hospodářské noviny (HN). "V následujících dvou letech bych se rád dostal k tomu, že budu pracovat méně než teď. Proto chci vymyslet nějaký model fungování firmy v budoucnu," řekl Babiš HN. Loni skupině Agrofert vzrostly nekonsolidované tržby o 15 procent na rekordních 202 miliard korun. Nekonsolidovaný zisk před zdaněním klesl z předloňských 9,1 miliardy na 7,6 miliardy Kč. Agrofert je jedničkou tuzemského zemědělsko-potravinářského sektoru a dvojkou chemického průmyslu. Se svými 28.000 zaměstnanci patří k největším zaměstnavatelům.

Pražský dopravní podnik získá dotaci na prodloužení trasy A

Pražský dopravní podnik (DPP) získal 7,4 miliardy korun evropské dotace na dostavbu prodloužení metra linky A. Dotace tvoří asi třetinu celkové částky na výstavbu metra ze stanice Dejvická do Motola. Nový úsek metra, který je dlouhý šest kilometrů, bude dokončen koncem příštího roku. Linka A bude mít čtyři nové stanice - Bořislavka, Nádraží Veleslavín, Petřiny a Nemocnice Motol. Celkové náklady na projekt jsou plánovány na 22 miliard korun. Nově postavený úsek by měl zrychlit cestu z centra města do stanice Motol o polovinu, tedy z půl na čtvrt hodiny. Schvalování dotace v Evropské komisi trvalo více než 16 měsíců. Příspěvek půjde z Fondu soudružnosti.

E15: Tendr na opravu ranveje vyhrál Strabag

Soutěž na generální opravu hlavní vzletové a přistávací dráhy pražského Letiště Václava Havla vyhrála podle deníku E15 stavební společnost Strabag. Uspěla s nabízenou cenou 360 milionů korun, předpokládaná cena při vypisování tendru byla 550 milionů Kč, píše deník. Významné snížení ceny v soutěži prý letišti umožní, aby sloučilo druhou a třetí fázi rekonstrukce do jedné stavební sezony, a to letošní. První část oprav už má dráha za sebou, loni v létě je provedla firma Skanska. Hlavní vzletová dráha je v provozu od roku 1963. Kvůli špatnému technickému stavu se ale protahovaly pravidelné jarní a podzimní odstávky na její údržbu a opravu. Po generální rekonstrukci by měly trvat pouze tři až pět dní.

Pozice studujících matek i otců se zřejmě zlepší

Studující matky i otcové zřejmě nebudou platit za prodloužení studia na vysoké škole kvůli mateřské a rodičovské dovolené. Zůstat jim mají i studentské výhody. Počítá s tím poslanecká novela vysokoškolského zákona, kterou schválil Senát. Nová pravidla nyní dostane k podpisu prezident Václav Klaus. "Mateřství je hodnota, kterou je třeba podporovat," řekla senátorům k motivům pro předložení novely její spoluautorka a šéfka sněmovního školského výboru Anna Putnová (TOP 09). Norma má motivovat vysokoškolačky, aby se nebály mít v době studií děti a nebyly znevýhodněny proti matkám, které mají zaměstnání. Doba přerušení studia by se podle novely po uznanou dobu rodičovství nezapočítávala do maximální možné délky studia. Pokud totiž kdokoli studuje o více než rok nad stanovenou dobu, musí si další prodloužení platit. Poplatky se přitom mohou pohybovat v řádu desetitisíců za semestr. Studující matky sice nyní mohou školu přerušit, ale ztrácejí tím status studentky a s tím spojené výhody.

Brigádníci budou muset k lékaři jen v případě rizikové práce

Brigádníci, kteří chtějí pracovat na dohodu o provedení práce nebo dohodu o pracovní činnosti, budou muset podstoupit vstupní zdravotní prohlídku jen v případech, pokud by vykonávali rizikovou práci. Poslanecký návrh novely zákona o specifických zdravotních službách schválil Senát, míří k podpisu prezidentovi. Nutnost zdravotních prohlídek i pro brigádníky zavedla zdravotnická reforma platná od loňského dubna. Opatření loni zvítězilo v anketě Absurdita roku. Novela také umožní převážně zdravotnickým zařízením poskytovat prohlídky svým zaměstnancům prostřednictvím vlastního lékaře.

Pražští senioři mohou jezdit na tábory nebo se učit sebeobranu

Letní tábor, kurzy sebeobrany nebo třeba dotované plavání nabízí v současné době jednotlivé městské části pražským seniorům. Vzhledem k všeobecnému stárnutí obyvatelstva lidí nad 65 let přibývá. Radnice se tak stále častěji zabývají nejen bydlením a zdravotní péčí pro starší spoluobčany, ale například i jejich volnočasovými aktivitami. Většinu projektů pro seniory radnice dotují. "U nás se například velmi osvědčily kurzy na počítačích, oblíbený je také pétanque v parku Lanová, kde jsme pro seniory instalovali i speciální cvičební prvky," uvedl starosta Prahy 1 Oldřich Lomecký (TOP 09). V centrální městské části, která má asi 30.000 obyvatel, tvoří důchodci 17 procent. Středisko sociálních služeb zde spravuje pět domů s pečovatelskou službou, čtyři kluby seniorů a jeden denní stacionář. Senioři mají možnost chodit na koncerty, zúčastnit se exkurzí po historických památkách nebo jet na výlet za město.

Ve Tříkrálové sbírce se sešlo rekordních 77 milionů

Letošní Tříkrálová sbírka vynesla skoro 76,9 milionu korun, jedná se o rekordní částku v její dosud třináctileté historii. V porovnání s loňskem lidé dali o 1,6 milionu korun víc. Získané prostředky podpoří desítky charitativních projektů v České republice, desetina výnosu pomůže v zahraničí, sdělila Charita ČR, která sbírku organizuje. Lidé přispívali koledníkům ve městech i obcích po celém Česku a posílali také dárcovské SMS zprávy. Prostředky z letošního ročníku budou použity například na nákup elektrických polohovacích postelí, vozíků a zdravotnického materiálu pro charitu ve Znojmě či na provoz sociálně terapeutických dílen pro osoby s mentálním postižením v charitě v Poličce. Dále je v plánu třeba pomoc občanské poradně Rumburk a kontaktnímu pracovišti Šluknov pro sociálně slabé.

Generali žaluje stát kvůli zkrachovalým cestovním kancelářím

Pojišťovna Generali žaluje český stát kvůli zkrachovalým cestovním kancelářím. Za poškození dobrého jména žádá omluvu a odškodnění 18,5 milionu korun. Důvodem jsou výroky představitelů ministerstva pro místní rozvoj /MMR/, které jsou podle Generali založeny na nepravdivém tvrzení o povinnosti pojišťoven hradit peníze klientům bez ohledu na limit pojistného plnění.

Nehoda vlaku zastavila provoz mezi Prahou a Moravou

Srážka osobního vlaku s nákladním automobilem mezi Moravičany a Červenkou na Olomoucku ve čtvrtek dopoledne zkomplikovala dopravu na železniční tratí spojující Moravu s Prahou. Nehoda provoz na železnici úplně zastavila od sedmé hodiny ráno do 09:20, kdy byl provoz obnoven alespoň po jedné koleji. ČTK to řekl mluvčí Českých drah Radek Joklík. Kvůli nehodě vznikla značná zpoždění, u některých spojů delší než dvě hodiny.

IHNED: Barrandov spustí na jaře pořad s Radkem Johnem Bez cenzury

Televize Barrandov začne na jaře vysílat publicistický pořad Bez cenzury, který bude uvádět poslanec a dosavadní předseda Věcí veřejných (VV) Radek John. Informuje o tom server IHNED.cz. Kvůli nové práci už John nebude kandidovat na šéfa VV, který vzejde z únorového kongresu.

Státnice z psaní na klávesnici se asi vrátí do školského zákona

Do školského zákona se zřejmě vrátí právní zakotvení státních zkoušek z psaní na klávesnici, aby je Národní ústav pro vzdělávání (NÚV) mohl obnovit. Počítá s tím novela stínového ministra školství ČSSD Marcela Chládka, kterou dnes Senát v prvním kole projednávání podpořil. Sněmovně a vládě ji pošle k dalšímu schvalování až po posouzení ve školském výboru. Podobnou úpravu chystá i ministerstvo školství.

Google spustil vyhledávání spojení v pražské hromadné dopravě

Česká pobočka internetové firmy Google spustila na svých mapách možnost vyhledávání dopravního spojení v pražské hromadné dopravě. Služba bude dostupná pro mobilní telefony i počítače. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli zástupci společnosti. "Služba je určená zejména pro turisty a mladé lidi," uvedl generální ředitel Dopravního podniku hlavního města Prahy Milan Křístek. Podle něj dopravní podnik nenahrazuje vlastní aplikaci na svých stránkách, která bude dál fungovat. Na mapách ve vyhledávání trasy přibylo nové tlačítko, které po zadání výchozí a cílové destinace, preferovaného dopravního prostředku a času najde spojení veřejnou dopravou.

Čeští archeologové odhalili další tajemství starověké Núbie

Archeologická expedice Národního muzea (NM) odhalila další tajemství starověké Núbie. Její členové působící loni na lokalitě Wad Ben Naga v Súdánské republice odkryli vzácný oltář s dvojjazyčným nápisem v egyptských a merojských hieroglyfech a unikátní pískovcové sousoší božstev Amona a Mut. Jeho fragmenty převezou do Náprstkova muzea, kde budou restaurovány a konzervovány. Oznámil to vedoucí expedice Pavel Onderka. Mezinárodní tým pokračuje v odkrývání chrámového komplexu Týfónia, v konzervaci paláce královny Amanišacheto a v sociálních projektech zaměřených na místní komunitu. "Archeologický výzkum v Súdánu je jednou ze zahraničních priorit Národního muzea. Loňské objevy expedice, která v oblasti působí pátým rokem, patří mezi největší úspěchy české vědy na březích Nilu. Expedice se tak řadí mezi nejvýznamnější zahraniční archeologické mise v Súdánu," komentoval úspěch ředitel NM Michal Lukeš.

České filmové centrum vydalo kolekci krátkých filmů na DVD

To nejlepší z české krátkometrážní tvorby roku 2012 právě vydalo České filmové centrum na čtvrtém DVD. Kolekci nazvanou Czech Short Films představí začátkem února mezinárodnímu publiku na jednom z největších festivalů a trhů krátkometrážní tvorby v Clermont-Ferrand, kam každoročně přijíždí kolem 3000 filmových profesionálů. Jednotlivé tituly do kolekce Czech Short Films Vol. 4 vybírala porota z 239 přihlášených snímků. Mezi porotci byli i publicista Vojtěch Rynda a programový ředitel Mezinárodního festivalu krátkých filmů Praha Karel Spěšný. Do výběru se dostaly hrané, animované i dokumentární snímky v délce do 40 minut z pražské FAMU, Filmové akademie Miroslava Ondříčka v Písku a zlínské Univerzity Tomáše Bati a jeden film vytvořený v nezávislé produkci. Na DVD je snímek Office Workers, který byl v lednu uveden na prestižním festivalu prvních a krátkých filmů Premiers Plans v Angers.

Za měsíc budou lední mevíďata v Zoo Brno vypuštěna do výběhu

Dvojčata ledního medvěda s matkou Corou z brněnské zoo budou za měsíc puštěna z porodního boxu do expozice. Medvíďata na svět přišla loni v listopadu a chovatelé je zatím viděli pouze prostřednictvím kamer. Jsou spolu s matkou zcela oddělena od okolního světa, aby mohla v klidu sílit, řekl dnes ČTK ošetřovatel medvědů zoo Jaroslav Jasínek. Vedení zahrady předpokládá, že dvojčata se stanou její velkou atrakcí.

Sport

Lukáš Rosol zahájí cestu tenistů za obhajobou titulu v Davisově poháru. Česká dvojka se při své premiéře v ostrém soutěžním utkání střetne v úvodní páteční dvouhře prvního kola proti Švýcarsku od 13:00 se Stanislasem Wawrinkou. K druhému duelu v Ženevě pak nastoupí Tomáš Berdych a Henri Laaksonen. O pořadí zápasů rozhodl los.

Nejlepší česká tenistka Petra Kvitová vstoupila úspěšně do turnaje v Paříži, kde startuje po svém brzkém vyřazení z Australian Open díky volné kartě od pořadatelů. Vítězka tohoto turnaje z roku 2011 porazila v druhém kole 7:6 a 6:3 Stefanii Vögeleovou ze Švýcarska a postoupila do čtvrtfinále. Na úvod uspěla i Lucie Šafářová. Šestá nasazená hráčka otočila zápas s Lourdes Domínguezovou ze Španělska a porazila ji 2:6, 6:1 a 6:1.

Hokejisté Lva Praha porazili v utkání Kontinentální ligy Viťaz Čechov 5:2. Poslední domácí vystoupení v základní části soutěže zvládli Pražané úspěšně především díky povedené třetí třetině, kterou vyhráli 4:1. Další zápas čeká svěřence kouče Václava Sýkory v neděli, kdy se představí na ledě bratislavského Slovanu. Lev zůstal na devátém místě Západní konference.

Třetí prohru za sebou utrpěli basketbalisté Nymburka v Evropském poháru. Středočeši podlehli na palubovce VEF Riga 59:81 a jsou na pokraji vyřazení z osmifinálové skupiny, kde jsou nyní na posledním místě s bilancí jedné výhry a tří porážek. Nymburk musí 12. února doma porazit Bilbao a pak ještě zvítězit na půdě dalšího španělského celku Valencie, aby ještě mohl pomýšlet na postup.

V Harrachově finišují přípravy na víkendové závody Světového poháru v letech na lyžích. Klání, které má být generálkou na mistrovství světa v příští sezoně, ale ohrožuje vrtkavé počasí, zejména vítr. Favoritem bude při neúčasti nejlepších Norů vedoucí muž SP Gregor Schlierenzauer z Rakouska, domácích skokanů bude na startu osm. Harrachovské závody začnou v pátek v 18:00 kvalifikací. První závod v sobotu má start naplánovaný na 16:00, nedělní druhý závod by měl začít ve 14:00.

Víkendové zranění Kryštofa Krýzla z Kitzbühelu je vážnější, než se zprvu zdálo. Český lyžař si při sobotním tréninku pohmoždil kotník, ale rozhodl se, že pojede i nedělní slalom. Magnetická rezonance však v tomto týdnu odhalila natržený vaz, který vážně ohrožuje Krýzlův start na blížícím se mistrovství světa ve Schladmingu. Krýzl v sobotu zachytil lyží o branku, a přestože kritickou situaci ustál a ani neupadl, ublížil si.

Rychlobruslařka Martina Sáblíková s největší pravděpodobností nebude ze zdravotních důvodů startovat na únorovém mistrovství světa ve víceboji v Hamaru. Dvojnásobná olympijská šampionka má již několik týdnů problémy se zády, a přestože se její stav lepší, kouč Petr Novák je rozhodnutý, že nebude riskovat zhoršení problémů při náročném programu šampionátu a následné možné komplikace v závěru sezony.

Hokejový útočník Radek Dvořák bude působit ve švýcarské lize v dresu Davosu. Pětatřicetiletý trojnásobný mistr světa hrál naposledy v zámořské NHL za Dallas, v této sezoně ale do soutěžních zápasů nezasáhl. Dvořákovo nové angažmá potvrdil webu hokej.cz jeho zástupce Vladimír Vůjtek mladší.

Novou posilou libereckých fotbalistů je slovenský levý obránce Michal Janec. Dvacetiletý hráč přišel ze Žiliny a s úřadujícím českým mistrem podepsal dvouletou smlouvu.

A jaké nás čeká počasí:

Bude oblačno až polojasno, na horách místy, jinde jen ojediněle s přeháňkami. Nejvyšší denní teploty 4 až 8°C, na horách kolem +1.