Zprávy

0:00
/
0:00

Novým prezidentem České republiky se stal Miloš Zeman

Za nového českého prezidenta si lidé v první přímé volbě zvolili Miloše Zemana. Ve druhém kole prezidentských voleb získal 54,8 procent. Jeho protikandidát Karel Schwarzenberg získal 45,2 procent voličských hlasů. Ve svém prvním veřejném prohlášení Miloš Zeman prohlásil, že chce být prezidentem všech občanů ČR, konkrétně uvedl "dolních" deseti milionů lidí. Nechce být prezidentem kmotrovských struktur, řekl novinářům v pražském TOP hotelu. Poděkoval také svému protikandidátu Karlu Schwarzenbergovi a rovněž všem voličům, kteří účastí ve volbách prokázali svou občanskou odpovědnost. Své nové funkce se Miloš Zeman ujme 8. března poté, co složí ve Vladislavském sále na Pražském hradě prezidentskou přísahu.

Někdejší předseda ČSSD po více než deseti letech, které strávil většinou v ústraní, nyní úspěšně završil svůj návrat do vrcholné české politiky. Zisk nejvyšší ústavní funkce ve státě může brát i jako zadostiučinění za neúspěšnou prezidentskou kandidaturu v barvách sociální demokracie z roku 2003. Tehdy se na Hrad překvapivě dostal jeho dlouholetý rival, ale i politický partner Václav Klaus. Po deseti letech Zeman úřad hlavy státu od Klause převezme.

Zeman se před volbou označil za levicového kandidáta a v kampani se ostře vymezoval vůči současné vládě premiéra Petra Nečase. Dával také najevo, že chce být aktivistickým prezidentem, který bude z Hradu prosazovat vlastní plány a zapojovat se do jednání vlády i Parlamentu. Otázkou ale je, do jaké míry tuto předvolební rétoriku bude moci naplňovat v rámci omezených prezidentských pravomocí.

Schwarzenberg poděkoval voličům, uznal svoji porážku

Kandidát o post hlavy státu Karel Schwarzenberg (TOP 09) uznal porážku ve druhém kole prezidentské volby. "Deset procent je jasný rozdíl. Zvítězil Miloš Zeman, což uznávám," prohlásil ministr zahraničí. Poděkoval svým podporovatelům, pomocníkům a voličům. Dodal, že i v této porážce si jeho volební tým zachoval čest. "Děkuji mockrát a uvidíme v lepších časech," dodal. Doufá, že se vítězovi hlasování Miloši Zemanovi (SPOZ) podaří být prezidentem všech občanů. Za pět let se o prezidentský post už znovu ucházet nebude. Nastoupit má nová generace, aby rozhodla o budoucnosti, řekl Schwarzenberg. Bude se ale znovu ucházet o funkci předsedy TOP 09. Zůstane také ministrem. Nového lídra strany bude sněm vybírat v říjnu.

Zemana volili příznivci KSČM, ČSSD, Dienstbiera i Bobošíkové

Budoucího českého prezidenta Miloše Zemana volili v druhém volby podle propočtu ČTK hlavně komunisté, příznivci ČSSD a voliči především Jiřího Dienstbiera, Jany Bobošíkové a Jana Fischera z prvního kola. Karla Schwarzenberga volili příznivci ODS a jeho TOP 09, získal také hlasy voličů Táni Fischerové a Přemysla Sobotky. Zemana i Schwarzenberga jen velmi málo podpořili voliči neúspěšného kandidáta Vladimíra Franze. Příznivci KDU-ČSL dali své hlasy spíše Zemanovi, stejně jako voliči lidovecké kandidátky Zuzany Roithové z prvního kola. Vedení sociálních demokratů doporučilo svým členům po prvním kole, aby zvážili podporu Zemana. Občanští demokraté podpořili do druhého kola Schwarzenberga poté, co v prvním kole neuspěl jejich kandidát Přemysl Sobotka.

Průzkum: Zeman boduje češstvím, Schwarzenberg prestiží ve světě

Lidé, kteří byli před druhým kolem prezidentské volby rozhodnuti volit kandidáta Miloše Zemana, mu dali přednost především proto, že je Čech a že ho pokládají za vzdělaného. Na Karlu Schwarzenbergovi oceňovali jeho příznivci především prestiž v zahraničí a reprezentativní vystupování. Vyplývá to z průzkumu, který pro Českou televizi provedla agentura STEM/MARK. Téměř pětina (19 procent) voličů, kteří chtějí mít příští hlavou státu Zemana, uvedla, že na něm oceňuje českou národnost a vzdělání. Dalším 15 procentům Zemanových voličů imponuje to, že je jim bývalý premiér názorově blízký. Mezi dalšími jeho pozitivy uváděli voliči to, že "umí mluvit" (12 procent), a jeho lidovost (11 procent). Více než čtvrtina (29 procent) sympatizantů ministra zahraničí Schwarzenberga na něm oceňuje dobrou pověst, kterou má ve světě. Pětině (21 procent) se líbí jeho reprezentativní vystupování. Další dotázaní ocenili hlavně jeho vzdělání (20 procent) a slušnost (18 procent).

V zahraničí volilo prezidenta více krajanů než v prvním kole

V zahraničí přišlo k volebním urnám ve druhém kole přímých prezidentských voleb více českých občanů než v kole prvních. 84 procent hlasů tu přitom získal Karel Schwarzenberg. V Bruselu, kde sídlí hlavní instituce Evropské unie a kde žije několik tisíc Čechů, přišlo ke druhému kolu českých prezidentských voleb zhruba 700 Čechů. To je přibližně o stovku více než v prvním kole, řekla konzulka v Belgii Hana Pešková. Na voličských seznamech na bruselské ambasádě bylo zapsáno přibližně 650 osob, avšak další mohli hlasovat s voličskými průkazy. Lidí s průkazy podle konzulky ve druhém kole přibylo. V Belgii žije podle odhadů 6000 až 10.000 Čechů. Ve srovnání s prvním kole více českých občanů do belgické metropole tentokrát zamířilo i z dalších větších měst, například Gentu či Antverp. V Bruselu mohli volit rovněž Češi z Lucemburska, kde stejně jako v Bruselu sídlí řada unijních institucí. V Lucembursku se počet Čechů odhaduje zhruba na dvě tisícovky. Podle Peškové ve druhém kole Čechů, kteří do Bruselu na volby z Lucemburska přijeli, bylo více než v kole prvním.

V Německu hlasovalo ve druhém kole českých prezidentských voleb téměř dvakrát více českých občanů než v kole prvním. Celkem volilo 735 lidí, sdělili pracovníci zastupitelských úřadů v Berlíně, Drážďanech, Düsseldorfu a Mnichově. Zejména v bavorské metropoli byl o volby obrovský zájem - v Mnichově hlasovala skoro polovina krajanů, kteří se v Německu druhého kola zúčastnili. V Mnichově odevzdalo svůj hlas podle tamního konzula Vladimíra Krňávka 358 Čechů, z toho 309 na voličský průkaz. V prvním kole před dvěma týdny v Mnichově k volební urně dorazilo 128 krajanů. Bavorská metropole tak co do počtu voličů předčila i hlavní město Berlín, kde jinak v Německu hlasuje tradičně nejvíce Čechů. Tentokrát jich podle vedoucí konzulárního oddělení české ambasády Markéty Meissnerové bylo 218. Před 14 dny tam přišlo svůj hlas v prvních přímých volbách českého prezidenta uplatnit 162 Čechů.

Ve Spojených státech a v Kanadě se druhého kola první přímé volby českého prezidenta zúčastnilo kolem 660 voličů, což je více než před 14 dny v kole prvním. Tehdy svůj hlas odevzdalo 525 lidí. Nejvíce voličů nyní přišlo na konzulát v New Yorku, kde hlasovalo přes 250 lidí oproti 158 před dvěma týdny. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytli pracovníci zastupitelských úřadů.

Klaus: Volbou Zemana zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí

Ve volbě prezidenta zvítězila pravda a láska nad lží a nenávistí, komentoval prezident Václav Klaus vítězství Miloše Zemana. Je prý hrdý na český národ, který nepodlehl mediální "protikampani". Klaus to uvedl na zahraniční cestě v Chile na dotaz Českého rozhlasu. "Já jsem tomu nesmírně rád a je to obrovské zadostiučinění pro všechny, kteří to s naší zemí myslí dobře," dodal. Podle Klause je samozřejmé, že se se svým nástupcem setká. Nechtěl mu ale nyní udílet žádné rady. Stihl mu prý už z Chile telefonicky poblahopřát.

Premiér Nečas pogratuloval zvolenému prezidentovi Zemanovi

Premiér Petr Nečas (ODS) pogratuloval nově zvolenému prezidentovi Miloši Zemanovi. Podle Nečase je Zeman standardním politikem, který se pohybuje na standardním politickém hřišti. Premiér doufá, že nový prezident bude navazovat na dosavadní ústavní zvyklosti. Poraženému kandidátovi Karlu Schwarzenbergovi (TOP 09), kterého jeho ODS v druhém kole přímé volby prezidenta podporovala, premiér poděkoval za volební boj, který především v druhém kole odvedl.

Sobotka (ČSSD): Výsledek prezidentské volby je porážkou koalice

Výsledek prezidentské volby znamená porážku koalice a snížení legitimity pravicové vlády. Novinářům to řekl předseda opoziční ČSSD Bohuslav Sobotka. Vítězovi volebního finále Miloši Zemanovi poblahopřál a nabídl spolupráci "ve prospěch občanů". Zemanovi k vítězství pogratulovali i další politici. Neúspěšný prezidentský kandidát Jan Fischer doufá, že se Miloši Zemanovi podaří sjednotit společnost rozdělenou během vyostřené volební kampaně. Místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek respektuje Zemana jako demokraticky zvoleného prezidenta. Zda si vydobude morální autoritu, je na něm. Vláda bude ctít ústavu, uvedl. Vicepremiérka a předsedkyně LIDEM Karolína Peake Zemanovi přeje nadhled a velkorysost. Předseda LEV 21 Paroubek doufá, že se v jeho okolí na Hradě neobjeví žádná osoba typu lobbisty Šloufa. Předseda KSČM Filip přivítal Zemanovo vítězství v prezidentské volbě. Je to kandidát, který není spojen se současnou vládní koalicí.

Slovensko uvítalo zvolení Zemana českým prezidentem

Vítězství Miloše Zemana v českých prezidentských volbách znamená potvrzení nadstandardní úrovně vztahů mezi Českem a Slovenskem, které se zlepšily v době, kdy byl Zeman premiérem. V reakci na výsledek přímé volby nástupce Václava Klause to řekl mluvčí slovenského ministerstva zahraničí Boris Gandel. "Do druhého kola prezidentské volby se dostaly dvě osobnosti, obě mají výborný vztah ke Slovensku. Těšíme se na spolupráci s novým českým prezidentem," uvedl Gandel. Ke zvolení gratuloval Zemanovi i slovenský premiér Robert Fico. "Bez ohledu na výsledek bylo už před druhým kolem volby zjevné, že českým prezidentem se stane osobnost," uvedl v prohlášení, které ČTK zaslala jeho mluvčí.

Ministerstvo vnitra neeviduje žádný falešný voličský průkaz

Ministerstvo vnitra nezaznamenalo v průběhu 2. kola přímé volby prezidenta žádný falešný voličský průkaz. ČTK to potvrdil mluvčí úřadu Pavel Novák. Na možné kopírování voličských průkazů upozornil v pátek volební tým prezidentského kandidáta Miloše Zemana, který spolu s komunisty požadoval po vnitru statistiky voličských průkazů. Okrskové komise mají proto nově spočítat, kolik voličských průkazů obdržely. Novák již ráno vyvrátil podezření o hlasování na neplatný voličský průkaz, který údajně odhalila volební komise v Havlíčkově Brodě. Ačkoli bylo podezření na zkopírované voličské průkazy podle Nováka od pátku poměrně hodně, zatím se žádné nepotvrdilo. Vnitro informovalo všechny volební komise, aby si dávaly větší pozor při kontrole průkazů. Obrátilo se také na policii. Pokud by se podezření prokázalo, jednalo by se o trestný čin, uvedl v pátek Novák.

Kalousek: Je potřeba rychle vyvětrat odér estébáckých lží

Z veřejného prostoru je potřeba vyvětrat odér estébáckých lží, xenofobie a náckovství vypuštěný do něj před druhým kolem prezidentské volby, myslí si první místopředseda TOP 09 a ministr financí Miroslav Kalousek. U veřejnosti nepříliš oblíbený ministr financí doufá, že po vypjaté předvolební kampani spolu budou rozdělené části veřejnosti schopny komunikovat. Příznivci Miloše Zemana v závěru kampaně zdůrazňovali, že Schwarzenberg žil v zahraničí a údajně "hájí zájmy sudetských Němců". Tuto notu podtrhl kontroverzní inzerát, který vyšel v deníku Blesk v pátek, v první den voleb a tvrdil, že Schwarzenberg zpochybňuje poválečné uspořádání Československa. Později vyšlo najevo, že inzerát zadal právník Vladimír Zavadil, podle některých informací s minulostí v komunistické StB. Poslední vývoj kampaně podle něj ukazuje, že nynější výběr mezi Schwarzenbergem a Zemanem není jen soubojem dvou kandidátů, ale bojem dvou pojetí politiky a odpovídá na otázku, zda si česká společnost vybere jeden či druhý systém.

Po chřipce zemřeli v Jihočeském kraji další dva lidé

V nemocnici v Českých Budějovicích a v Táboře zemřeli v posledních dnech další dva lidé po chřipce. Oba se léčili s jiným vážným onemocněním, řekl mluvčí českobudějovické nemocnice Jan Dušek. V regionu zemřelo po chřipce už osm lidí, šest z toho v posledním týdnu. V táborské nemocnici podlehl ve čtvrtek večer zhruba padesátiletý pacient. O den později pak zemřel v Českých Budějovicích pětaosmdesátiletý muž. V Jihočeském kraji přetrvává stav chřipkové epidemie, počet pacientů s respiračními chorobami v regionu se navíc v porovnání s minulým týdnem ještě nepatrně zvýšil. Kvůli chřipce platí zákaz návštěv ve všech nemocnicích s výjimkou prachatické. Stejné nařízení vydala v posledních dnech řada domovů pro seniory v Jihočeském kraji. I když nemocnost v regionu v porovnání s minulým týdnem stoupla, provoz zatím nepřerušila žádná mateřská, základní nebo střední škola.

V Teplicích si připomenou básníka Seumeho

V Teplicích si připomenou výročí 250 let od narození básníka Johanna Gottfrieda Seumeho, který ve městě zemřel v roce 1810. V pondělí odpoledne položí květiny u jeho památníku, zazní i úryvky z jeho díla, včetně nových překladů pořízených pro tuto příležitost. Informoval o tom Jan Kvapil z katedry germanistiky Univerzity Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP). Uctít památku muže, který zemřel v době léčení ledvinové choroby v teplických lázních, přijedou na sever Čech i zástupci Seumeho společnosti v Grimmě a muzea v Lützenu. Čechům téměř neznámý romantický básník a cestovatel podle Kvapila svým divokým životem i dílem trochu připomíná Karla Hynka Máchu. V Německu se o něm jmenují ulice, gymnázia, akademie i nakladatelství.

Nový portál o lidové architektuře nabízí historii sídlení v ČR

Historii sídlení v českých zemích i dějiny bydlení představuje nový internetový vzdělávací portál www.lidova-architektura.cz lidova-architektura.cz. Stěžejní pozornost věnují autoři dějinám lidové architektury na pozadí velkých architektonických slohů od gotiky po secesi. Zároveň nabízejí seznam rezervací, zón a památek UNESCO či muzeí a skanzenů v České republice. Portál uvádí mimo jiné i historický vývoj vesnických sídel, historii osídlení krajiny od pravěku po moderní dějiny první poloviny 20. století a lidové architektury a staveb pro bydlení nejrůznějších sociálních forem. Popisuje stavební materiály používané ve venkovském prostředí a historické konstrukce od nejstarších forem příbytků po stavby první třetiny 20. století.

V Brně se sejde na kongresu 2000 speleologů z celého světa

Brno se v červenci stane dějištěm Mezinárodního speleologického kongresu. Sjede se na něj přes 2000 jeskyňářů, archeologů, geologů a biologů z celého světa. Na akci zazní přes 300 odborných příspěvků, a to zejména o nejnovějších objevech. Kongres se uskuteční na brněnském výstavišti. Koná se každé čtyři roky a uskuteční se pošestnácté. V ČR se konal naposledy v roce 1973 v Olomouci. Setkání připomene význam speleologie na Moravě, kde byly položeny základy tohoto oboru. Na četné moravské výzkumy odkazuje podtitul kongresu "Tam, kde se historie setkává s budoucností". Kongres bude věnován i badateli Karlu Absolonovi (1877 až 1960), který zmapoval nejznámější jeskyně Moravského krasu a zkoumal podzemí na Balkáně. V krasu se mu podařilo zpřístupnit Punkevní jeskyně, v nichž díky němu vznikla i známá podzemní plavba.

V Bukovanech proběhl košt slivovice

V Bukovanech na Hodonínsku místní pořádali košt slivovice a ovocných pálenek. Letos se sešlo 1108 vzorků. Podle pořadatele Radomíra Bystřického jde o největší košt destilátů ve vinném regionu jižní Moravy. Na akci přišlo zhruba 250 lidí. Porotci také vybrali mezi vzorky ten nejlepší, který ocenili. Stala se jím slivovice s názvem Trnky 2011 od Kamila Zálešáka z Dražůvek. Košt slivovice se letos v Bukovanech koná pošestnácté. Vítěze koštu vybírá porota při degustacích dva týdny dopředu. Lidé potom na akci mohou nejlepší oceněný destilát ochutnat.

Meteorologové odvolali smogovou situace na Zlínsku a Olomoucku

Meteorologové před polednem odvolali smogovou situaci ve Zlínském a Olomouckém kraji. Stav ovzduší se tam výrazně zlepšil. Hodnoty polétavého prachu se pohybují okolo limitu, který je 50 mikrogramů na metr krychlový. Jen ve Zlíně a Uherském Hradišti jsou hodnoty o něco vyšší. Smogovou situaci vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v pátek. Horší ovzduší zaznamenali meteorologové v obou krajích již před týdnem. Na dva dny byla vyhlášená i smogová situace.

Česko zažilo zatím nejmrazivější noc letošní zimy

Česko zažilo zatím nejmrazivější noc letošní zimy. Na některých místech republiky se vyskytly silné mrazy, a to nejen v neznámějších horských mrazových kotlinách, minus 20 stupňů Celsia naměřili meteorologové i jinde. Uvádí to informační portál Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Vůbec nejnižší teplota sobotního rána byla naměřena na stanici Perla u Kvildy na Prachaticku, a to minus 30 stupně Celsia. Mrazivé bude podle meteorologů i nedělní ráno. Kromě Jihočeského kraje má nejmrazivější noc letošní zimy za sebou například i Liberecký kraj, kde v osadě Jizerka v Jizerských horách k ránu meteorologové naměřili minus 28 stupňů Celsia a a v oblasti Jizerka rašeliniště ještě o šest desetin méně. Nedrahovice-Rudolec na Příbramsku hlásí minus 24 stupňů Celsia, šumavský Březník minus 25,7 stupně Celsia, Horská Kvilda 26,7 stupně Celsia a totéž i Kořenov.

Ze sportu:

Český krasobruslař Michal Březina se dočkal první velké medaile, na mistrovství Evropy v Záhřebu skončil třetí. Titul získal Španěl Javier Fernández před Francouzem Florentem Amodiem. Tomáš Verner pokazil volnou jízdu ještě více než krátký program, neudržel ani umístění v první desítce a skončil jedenáctý. Třetí český reprezentant Pavel Kaška kvůli viróze, která ho trápila už v krátkém programu, do volné jízdy nenastoupil.

Hokejisty extraligového Chomutova bude trénovat Jiří Čelanský, který na střídačce nahradí ve čtvrtek odvolaného Mikuláše Antonika. Dosavadního kouče prvoligové Kadaně, farmy aktuálně posledního týmu nejvyšší soutěže, čeká v extralize premiéra na pozici hlavního trenéra. V předešlých třech sezonách byl Čelanský asistentem Vladimíra Růžičky ve Slavii.

Tenistka Kateřina Siniaková juniorský titul na Australian Open nezískala. Šestnáctiletá česká naděje podlehla v sobotním finále v Melbourne 3:6 a 4:6 o rok mladší Chorvatce Aně Konjuhové. Siniakovové se nepodařilo v prvním grandslamovém finále v kariéře oplatit Konjuhové porážku z loňského boje o titul na prestižním Orange Bowlu a podlehla jí i v třetím vzájemném souboji.

Ondřej Pavelec předčil v českém brankářském souboji Tomáše Vokouna a dovedl Winnipeg v pátečním utkání NHL k vítězství 4:2 nad Pittsburghem. Pavelec sice inkasoval jako první, když ho v úvodní třetině dvakrát překonal Sidney Crosby, ale domácí Jets v prostřední části třemi zásahy otočili vývoj zápasu a v předposlední minutě pečetili svou výhru při power play soupeře.

Český basketbalista Jan Veselý se po třech zápasech vrátil do sestavy Washingtonu a šesti body a pěti doskoky pomohl Wizards k vítězství 114:101 nad Minnesotou. Po čtvrté domácí výhře za sebou už není Washington nejhorším týmem NBA, těsně předstihl Charlotte.

Hokejisté Plzně prohráli v 43. kole Tipsport extraligy již šesté utkání za sebou, když v západočeském derby nestačili na Karlovy Vary (2:3). Zaváhání lídra ale nedokázal druhý Třinec využít, neboť nestačil na Vítkovice a prohrál 4:5. Na Oceláře se naopak dotáhl Zlín, který v prodloužení přetlačil Litvínov. Výtečně si nadále vedou obě pražská "S", Sparta už je za Slavií pátá.

Basketbalisté Nymburka porazili v předehrávce 24. kola NBL Prostějov 81:71. Bez nemocných Bendy a Rančíka si Středočeši jen částečně spravili chuť po středeční domácí porážce v Evropském poháru od Rigy, v závěru zápasu málem ztratili náskok 21 bodů.

Ester Ledecká obsadila na mistrovství světa ve snowbordingu ve Stonehamu 16. místo v paralelním obřím slalomu. Úspěchem pro teprve sedmnáctiletou a nejmladší závodnici ve startovním poli byl samotný postup z kvalifikace.

Český sdruženář Tomáš Slavík neudržel v závodu SP v Klingenthalu třetí místo po skoku a doběhl čtrnáctý, Pavel Churavý dvě příčky za ním.