Zprávy

0:00
/
0:00

Schwarzenberg se chystá na Moravu, Zeman chce dobýt sociální sítě

Prezidentský kandidát a šéf TOP 09 Karel Schwarzenberg chystá v rámci kampaně výjezd na severní Moravu a patrně do dalších regionů, kde je jeho postavení slabší a do finále by tam nyní nepostoupil. 25. a 26. ledna se v přímé volbě utká o Pražský hrad s bývalým premiérem Milošem Zemanem (SPOZ). Jeho tým se chce více zaměřit na sociální sítě, kde dosud oproti Schwarzenbergovi ztrácel. Za kampaň před druhým kolem prezidentské volby chce Miloš Zeman utratit kolem jednoho milionu korun. Karel Schwarzenberg má k dispozici pro druhé kolo celkem 6 milionů. Tři zbyly z předchozí kampaně a další tři mu přidalo předsednictvo strany.

ODS chce ve druhém kole podpořit Schwarzenberga

Vedení ODS se postavilo za prezidentskou nominaci Karla Schwarzenberga. Po ranním jednání grémia předseda nejsilnější vládní strany Petr Nečas vyzval voliče, aby ve druhém kole podpořili šéfa pravicové TOP 09. Doporučení stranického vedení se vzepřel poslanec Boris Šťasný. Serveru iDnes.cz řekl, že bude volit Miloše Zemana (SPOZ). Vedení ODS podle něj nemělo dávat výslovnou podporu žádnému z kandidátů. Šťastný také poukázal na údajné Schwarzenbergovo odcizení od České republiky. Soudí, že navíc vždy ideově bojoval proti ODS. Sociální demokraté se už v sobotu dohodli, že upřednostní svého expředsedu Miloše Zemana. Třetí neúspěšný kandidát Jan Fischer zatím svým podporovatelům nedal žadné doporučení. Podle své mluvčí se rozhodne v příštích dnech.

Zemanovci budou mít v Senátu společný klub s komunisty

Zemanovci Vladimír Dryml a Jaroslav Palas, kteří odešli z ČSSD, se dohodli v Senátu na založení společného klubu s oběma senátory KSČM a bývalým komunistou Jaroslavem Doubravou (Severočeši.cz). Ti o vznik klubu usilovali už od loňských senátních voleb, potřebný pátý hlas ale dodal až na sklonku loňského roku Palas. Složení nového klubu potvrdila jeho budoucí členka a možná i místopředsedkyně Marta Bayerová (KSČM).

Vládní strategie: jádro problému korupce je ve stranách a státu

Jádro korupčního problému v České republice je v působení politických stran a práce státních orgánů především při rozdělování veřejných zakázek. Stojí to ve vládní protikorupční strategii na roky 2013 a 2014, kterou představila vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Dokument upozorňuje, že podle studií se ekonomické ztráty pohybují v řádech desítek miliard ročně. Omezování korupce je tak jednou z forem rozpočtové odpovědnosti. "Systémová korupce nabývá podoby organizovaného zločinu," varuje materiál s tím, že ale není vhodné hovořit o "prorůstání" klasického organizovaného zločinu do státní správy. Činnost vedoucí ke zneužívání veřejných prostředků ve vzrůstající míře totiž neorganizují klasičtí zločinci a mafiáni, ale legální podnikatelé ve spojení s vedoucími pracovníky veřejného sektoru.

Návrh 30 senátorů na zrušení části amnestie projedná plénum ÚS

Návrh skupiny 30 senátorů na zrušení části amnestie prezidenta Václava Klause projedná plénum Ústavního soudu. Vedení soudu o tom rozhodlo s tím, že jde o závažnou věc spojenou s hlavou státu a Senátem. Spis byl přidělený soudci-zpravodaji Vladimíru Kůrkovi, řekl mluvčí soudu Vlastimil Göttinger. Zatím se neví, zda soud vyhoví žádosti senátorů na přednostní vyřízení stížnosti. Část senátorů navrhuje zrušení amnestie v té části, která se týká zastavení kauz, jež trvají déle než osm let a hrozí u nich sazba do deseti let vězení. Senátoři namítají, že amnestie touto částí porušuje práva rovnosti občanů poškozených amnestovanými a že poškozeným uzavírá možnost domoci se jejich nároků.

Městský soud v Praze chce, aby amnestii posoudil Ústavní soud

Pražský městský soud přerušil projednávání trestní kauzy někdejšího šéfa Českomoravského fotbalového svazu (ČMFS) Františka Chvalovského viněného ze stamilionových úvěrových podvodů. Případ poslal k Ústavnímu soudu, potvrdil to místopředseda soudu Libor Vávra. Soudce se totiž domnívá, že rozhodnutí prezidenta, kterým nařídil v rámci amnestie zastavit některá trestní stíhání, je protiústavní. Na Chvalovského případ se pravděpodobně vztahuje amnestie v bodě dvě, podle kterého mají soudy a státní zastupitelství zastavit stíhání trvající déle než osm let se sazbou nižší než deset let vězení. Chvalovský byl obviněn již v roce 2001.

Šéfka hradní legislativy zpochybnila 2. článek amnestie

Ředitelka hradního odboru legislativy a práva Dana Římanová ve svém stanovisku pro prezidenta Václava Klause uvedla, že trestní řízení trvající déle než šest let nelze paušálně označit za nepřiměřeně dlouhá. Napsal to internetový deník Insider. Klaus přitom při obhajování článku dvě své amnestie, kterým zastavil trestní stíhání trvající přes osm let, argumentoval tím, že Evropský soud pro lidská práva (ESLP) taková trestní řízení za nepřiměřeně dlouhá považuje. Podle Insideru navíc šéfku své legislativy požádal o odborné stanovisko až po vyhlášení amnestie. Římanová Insideru potvrdila, že si od ní prezident rozbor vyžádal. Zároveň uvedla, že se na přípravě amnestie nijak nepodílela.

Žalobci zpřísnili Janouškovi trestní kvalifikaci za sražení ženy v opilosti

Městské státní zastupitelství v Praze rozhodlo o zpřísnění právní kvalifikace lobbistovi Romanu Janouškovi, který podle policie srazil svým vozem v opilosti ženu. Uvedla to mluvčí MSZ Štěpánka Zenklová. Janouška v březnu policie obvinila z úmyslného těžkého ublížení na zdraví se sazbou od tří do deseti let. Podle zákoníku by při přísnějším posouzení mohlo jít až o pokus o vraždu a sazbu do osmnácti let. O Janouška se zajímá také protikorupční policie. Detektivové zkoumají jeho úlohu při prodeji pozemků dopravního podniku na pražské Palmovce a také to, zda nezasahoval do řízení o změnách územního plánu.

Miliardář Tykač je znovu stíhaný v kauze vytunelovaných CS fondů

Miliardář Pavel Tykač je znovu trestně stíhaný v kauze vytunelovaných CS fondů. Vrchní soud v Praze zamítl jeho stížnost proti obnově řízení v případu. ČTK to řekl státní zástupce Zdeněk Matula, který případ dozoruje. Případ se týká obvinění z podvodu. Z vytunelovaných CS fondů zmizela v 90. letech více než miliarda korun.

Dva Češi zadržení v Řecku za špionáž budou propuštěni na kauci

Dva čeští vývojáři počítačových her, kteří jsou kvůli podezření ze špionáže od září zadržováni v Řecku, budou propuštěni na kauci. ČTK to řekl Karel Šrol z tiskového odboru ministerstva zahraničních věcí. Martin Pezlar a Ivan Buchta jsou zaměstnanci softwarové firmy a jsou podezíráni z toho, že Řecku měli pořizovat snímky pro novou hru. Po jejich zářijovém zadržení se hovořilo o tom, že za údajnou špionáž mohou dostat až dvacetiletý trest odnětí svobody. Trestní řízení bude i nadále pokračovat. "Na základě opakovaných jednání dnes řecký premiér Antonis Samaras telefonicky informoval českého premiéra Petra Nečase o propuštění dvou Čechů. Nečas podle něj Samarasovo úsilí ocenil.

Počet trestných činů loni mírně klesl, objasněno 44 procent

Loni bylo v České republice spácháno 304.528 trestných činů, což představuje přes 830 trestných činů denně. Je to o čtyři procenta méně než v roce 2011. Uvedl to policejní prezident Martin Červíček, podle kterého loni policie objasnila 44 procent trestné činnosti. Pachatelé se tradičně dopouštějí především majetkové a násilné trestné činnosti, přičemž násilná trestná činnost loni oproti roku 2011 poklesla o pět procent a majetková trestná činnosti o čtyři procenta. Červíčkův náměstek Václav Kučera nicméně upozornil, že výrazný podíl z celkového počtu trestných činů spáchali pachatelé pod vlivem návykových látek.

Soud potrestal Smetanu za vyhýbání se vězení

Olomoucký okresní soud potrestal bývalého řidiče MHD Romana Smetanu za vyhýbání se vězení tříměsíčním trestem s podmíněným odkladem na 14 měsíců. Žalobce požadoval nepodmíněný trest, proti rozhodnutí soudu se na místě odvolal. Smetana měl nastoupit do vězení proto, že odmítl vykonat obecně prospěšné práce, které mu společně s pokutou udělila soudkyně za pomalování plakátů politiků. Svůj stodenní trest si nakonec odpykal, propuštěn z káznice byl před Vánocemi. Smetana, který je v současné době nezaměstnaný, se před soudem hájil sám. "Rozsudek soudu jsem pokládal od začátku za špatný, proto jsem se rozhodl, že do vězení nenastoupím," uvedl. Odkázal zároveň na to, že jej dříve soudila soudkyně Markéta Langerová, manželka politika Ivana Langera (ODS). U soudu tehdy přitom námitku na její podjatost nevznesl.

Armádní specialisté z Lipníku finišují s přípravami na odlet do Turecka

Čtveřice armádních specialistů z Lipníku nad Bečvou finišuje s přípravami na čtvrteční odlet do Turecka, kde posílí alianční protivzdušnou obranu. Chystají techniku a materiál, za sebou již mají také lékařské prohlídky. V oblasti turecko-syrských hranic by měli spojaři z Lipníku působit tři až čtyři měsíce. ČTK to řekl velitel českého spojovacího modulu Antonín Fík. O posílení alianční protivzdušné obrany turecko-syrské hranice rozhodla Severoatlantická rada kvůli situaci v Sýrii loni na počátku prosince. Češi budou spolupracovat s nizozemským kontingentem na jedné z leteckých základen na území Turecka. V týmu budou s vojáky ze Slovenska a Polska.

Budvar definitivně uhájil značku Budweiser v Británii

Budějovický Budvar definitivně uhájil svá práva k ochranné značce Budweiser ve Velké Británii, která je klíčovým a dlouhodobým exportním teritoriem pivovaru. Nejvyšší soud Spojeného království 8. ledna s konečnou platností zamítl dovolání společnosti Anheuser-Busch Inbev, který požadoval výmaz známky, jejímž vlastníkem je Budějovický Budvar. Kauza je ukončena, neexistuje už způsob, jak výsledek sporu zvrátit. ABI, který používá stejnou značku, musí Budvaru uhradit vzniklé náklady.

Avia loni zvýšila tržby o polovinu na 665 milionů Kč

Letňanský výrobce nákladních vozů Avia loni zvýšil loni tržby o 56 procent na 665 milionů korun. Prodej se zvýšil o dvě třetiny na 1003 aut. Za růstem stojí prodeje na trzích střední a východní Evropy včetně Ruska. Avia loni prodávala vozy na pěti kontinentech. Na ruském a americkém trhu loni prodala 45 procent vozidel. Dařilo se jí i ve střední Evropě, Velké Británii, Francii, Německu a zemích Beneluxu. Do zemí EU dodala 432 aut.

Ceny v průmyslu v prosinci zpomalily meziroční růst

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v prosinci zpomalily meziroční růst na 1,2 procenta po listopadovém zvýšení o 1,6 procenta. Meziměsíčně klesly o 0,3 procenta. Oznámil to Český statistický úřad. Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. "Výrobní ceny poskytují jasný signál: pokračující recese otupuje tlak na růst cen. Některé části ekonomiky se již nachází v deflaci. Jedinou komplikací jsou stoupající ceny potravin," uvedl hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Ekonomice tak podle něj spíše hrozí riziko deflace než inflace a pravděpodobnost devizových intervencí ČNB se opět o něco zvýšila.

Hlavní hygienik hodnotí výskyt chřipky jako epidemii

Narůstající počty akutních infekcí dýchacích cest a chřipky hodnotí hlavní hygienik Vladimír Valenta jako epidemii na území ČR. Protiepidemická opatření, jako je zákaz návštěvy nemocnic či uzavírání škol, zatím nevyhlásil. Přistoupil by k tomu, pokud počty případů onemocnění nadále budou růst. Uvedla to mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová. V nejvíce zasažených krajích už ale některé školy byly zavřeny a některé nemocnice zakázaly návštěvy. Podle aktuálních informací ministerstva zemřelo na komplikace chřipky v Česku od počátku zimy 17 lidí, v nemocnicích bylo se závažným průběhem nemoci 106 pacientů.

Začínají zápisy do prvních tříd, přes 20 pct dětí ale čeká odklad

Začínají zápisy do prvních tříd, školy je mohou pořádat až do 15. února. Ministerstvo školství nechtělo odhadovat, kolik dětí se přijde zapsat. Loni jich bylo 132.000 a díky silným populačním ročníkům toto číslo zřejmě letos ještě naroste. Více než pětina dětí ale podle statistik z minulých let nástup do školy odloží. Dávno už také neplatí, že rodiče svého potomka zapíšou do nejbližší školy, mnohem více si vybírají například podle zaměření a výsledků školy. Odborníci ze spolku EDUin radí, aby rodiče věnovali pozornost také atmosféře ve škole.

V části Moravskoslezského kraje platí smogová situace

Kvůli vysokým koncentracím polétavého prachu byla v části Moravskoslezského kraje vyhlášena smogová situace. Platí pro Ostravsko, Karvinsko a část Frýdecko-Místecka. ČTK o tom informoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Imisní limit 50 mikrogramů na metr krychlový je překročen na všech měřicích stanicích. Například v Bohumíně a Českém Těšíně na Karvinsku dosáhl tento limit více než čtyřnásobku. Rozptylové podmínky se v regionu zhoršují především v zimě, na špatnou kvalitu vzduchu má vliv hlavně průmysl, ale i doprava nebo lokální topeniště. Přestože se například množství prachu vypouštěného do ovzduší průmyslovými podniky každoročně snižuje, region stále patří ke krajům s nejhorším ovzduším v Evropě.

Bezdrátový kardiostimulátor do srdce dostalo 16 Čechů, jsou první na světě

Čeští pacienti mají jako první na světě užitek z bezdrátového kardiostimulátoru, řekl primář kardiologického oddělení Nemocnice Na Homolce profesor Petr Neužil, který první operace provedl. Zcela nový typ přístroje na podporu zpomaleného srdečního rytmu obsahuje baterie i stimulátor v jednom a implantuje se přímo do srdce. Běžný kardiostimulátor se dává pod kůži pod klíční kostí a elektrody se vedou do srdce cévami. "Revoluční technologii jsme ve spolupráci s americkými odborníky voperovali dosud 16 pacientům," upřesnil profesor. Homolka dá nový typ 50 pacientům, stejné počty budou mít i další vybraná centra v Evropě. Až nová technologie dostane certifikaci v EU, může být zavedena do běžné praxe.

Veletrhy Go a Regiontour nabídnou nově i festival jídla

Na veletrzích cestovního ruchu Go a Regiontour v Brně se letos výrazně rozroste nabídka středoevropských turistických destinací, nejde už tedy jen o nabídku z českých a moravských regionů. Přijede 800 vystavovatelů, což je třetinový nárůst proti poslednímu veletrhu. Brány výstaviště se otevřou ve čtvrtek 17. ledna a veletrhy potrvají do 20. ledna, veřejnost se na ně může vydat od pátku do neděle. Pořadatelé očekávají návštěvnost okolo 35.000 lidí. Kromě tradiční nabídky přicházejí pořadatelé i s jednou novinkou, kterou je RegFoodFest, tedy gastronomický festival s premiérovou prezentací vína, kávy a regionálních specialit.

Začíná gastronomická přehlídka Grand Restaurant Festival

Ve vybrané stovce podniků z publikace Maurerův výběr Grand Restaurant začíná čtvrtý ročník gastronomické akce, při níž zájemci ochutnají delikatesy za zvýhodněné ceny. Vloni, kdy se festival konal v 62 restauracích, této možnosti využilo přes 22.000 hostů. Letos se proto Grand Restaurant Festivalu účastní více restaurací a doba konání se prodlužuje až do 28. února, řekl organizátor Pavel Maurer. Novinkou festivalu, který se koná pod heslem "Nejezte blbě!", je propagace lokálních surovin, biopotravin a ekologických farem. Prodej rezervací na degustace už byl zahájen - organizátoři evidují téměř 15.000 zájemců. Jsou pro ně připraveny speciální balíčky či možnost přepravit se mezi restauračními podniky speciálními autobusy a vlaky včetně gastronomických výprav po Praze.

Sport

Tenistka Petra Kvitová zvládla vstup do grandslamového Australian Open a Italku Francesku Schiavoneovou porazila v prvním kole 6:4, 2:6 a 6:2. Do druhého kola postoupili v Melbourne i Lucie Šafářová, která si poradila s Chorvatkou Mirjanou Lučičovou-Baroniovou 7:6 a 6:4, a Lukáš Rosol po výhře nad Britem Jamiem Bakerem 7:6, 7:5 a 6:2. Vypadla Andrea Hlaváčková po prohře s Chorvatkou Donnou Vekičovou 1:6, 2:6. Neuspěla ani Karolína Plíšková. Vítězka juniorky Australian Open z roku 2010 při své premiéře v hlavní soutěži prohrála s Řekyní Eleni Daniiliduovou 5:7, 7:5 a 4:6.

Skikrosař Tomáš Kraus postoupil 21. časem z kvalifikace do středečního závodu Světového poháru ve francouzském Megeve. Do vyřazovacích jízd pro 32 závodnic se dostaly také obě Češky Nikol Kučerová (26.) a Tereza Chárová (27.).

Fotbalisty Mladé Boleslavi posílí zkušený záložník a bývalý reprezentant David Jarolím. Odchovanec Slavie se vrací do Česka po 15 letech strávených v Německu a Francii. Vůbec poprvé si může zahrát Gambrinus ligu, neboť do zahraničí odešel už jako dorostenec. S pátým týmem tabulky dnes Jarolíma podepsal s ním roční smlouvu.

O dalším osudu basketbalistů Prostějova se rozhodne v pátek. Úřadující vicemistr je v kritické situaci kvůli nedostatku financí. Pokud jednání s potenciálním sponzorem neskončí úspěšně, momentálně čtvrtý tým tabulky odstoupí z NBL po základní části.

Téměř polovinu sezony vynechala kvůli poraněnému menisku jednadvacetiletá basketbalistka IMOSu Brno a české reprezentace Alena Hanušová. Po startu na olympijských hrách v Londýně podstoupila operaci a začátek domácí soutěže i Evropské ligy nestihla. Do zápasového rytmu naskočila až v polovině prosince a je ráda, že znovu může týmu pomoct.

Disciplinární komise hokejové extraligy potrestala útočníka Miroslava Formana ze Sparty a obránce Tomáše Voráčka z Vítkovic za nafilmované pády. Oba ve zkráceném řízení dostali pokutu ve výši deseti procent základního měsíčního platu. Uvedl to v tiskové zprávě Český svaz ledního hokeje.

Čeští basketbalisté do 19 let se na domácím mistrovství světa utkají ve skupině B s obhájci titulu z Litvy, Argentinou a Íránem. Rozhodl o tom dnešní los v rezidenci primátora na pražském Mariánském náměstí. Své zápasy Češi odehrají v hale Podvinný mlýn, druhým dějištěm bude hala Sparty na Letné. Finále přivítá O2 arena. Turnaj začne 27. června.

Počasí

V noci bude zataženo až oblačno, místy se sněžením, na východě postupně srážky častější, místy i mrznoucí mlhy. Ochladí se na -1 až -5stC, při vyjasnění až -7, to hlavně v Čechách. Ve středu čekáme většinou zataženo, místy opět sněžení, na severovýchodě - a později večer i na jihozápadě častější. Teploty maximálně -3 až +1stC,