Zprávy

Klaus k amnestii: Svého rozhodnutí nelituji

Prezident Václav Klaus v neděli odpověděl na otázky Práva a Novinek.cz ke kontroverzní amnestii, kterou vyhlásil k dvacátému výročí vzniku ČR. Zdůraznil, že svého rozhodnutí nelituje, a je přesvědčen, že čas ukáže, že bylo správné. Podstatou každé amnestie je podle něj výraz velkorysosti. Amnestie má dát šanci vrátit se k normálnímu životu pro ty, kteří pochybili. Prezident věří, že drtivá většina amnestovaných a zejména jejich rodin amnestii právě takto chápe. Ocenil, že takto zareagoval na amnestii i kardinál Duka, což podle Václava Klause vyžadovalo nemalou odvahu. „Ostatní buď mlčí, nebo se chtějí svézt na vlně emocí. Nesmírně si cením každého, kdo zachoval chladný rozum a nebál se této smršti postavit,“ uvedl prezident.

Skupina senátorů chce podat proti amnestii ústavní stížnost

Návrh na zrušení části prezidentské amnestie, který chystá skupina senátorů, by mohl Ústavní soud dostat už příští týden. ČTK to v neděli řekla senátorka Alena Dernerová (za Severočechy.cz) s tím, že pro podání má slíbené podpisy nejméně 17 svých kolegů napříč politickým spektrem. Ústavní stížnost proti amnestii by si mohli osvojit senátoři opoziční ČSSD a vládní TOP 09. V diskusním pořadu Otázky Václava Moravce to připustili předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka i první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Stížnost připravují právníci Milan Hulík a Hana Marvanová kvůli abolici, čili zastavení trestních stíhání vedených déle než osm let se sazbou do 10 roků. Marvanová už dříve uvedla, že Klausova amnestie mohla porušit práva poškozených. Mluvčí Hradu Radim Ochvat označil stížnost za politické gesto.

Iva Brožová: Za amnestii nese odpovědnost i premiér

Premiér Petr Nečas (ODS) nese spoluodpovědnost za amnestii prezidenta Václava Klause. V pořadu Otázky Václava Moravce to v neděli řekla předsedkyně Nejvyššího soudu Iva Brožová. Rozsah amnestie hodnotí jako škodlivý. Podle ní nemá premiér funkci poštovního doručovatele. „Pokud je předsedou vlády, lze těžko jeho participaci na amnestii, takto vyprázdnit,“ reagovala Brožová na Nečasův argument, že amnestii nemohl nepodepsat. Brožová už dříve ve vyjádření pro Právo kritizovala rozsah amnestie. Poukazuje zejména na to, že hrozí propuštění osob stíhaných kvůli podezření za korupční a závažnou hospodářskou trestnou činnost. „Alarmující“ je podle ní například možnost zastavení stíhání soudce Jiřího Berky, který byl loni odsouzen na devět let kvůli tomu, že na základě údajně zfalšovaných dokumentů poslal do konkurzu deset firem. Spolu s ním bylo obžalováno 12 lidí, konkurzní gang podle obžaloby způsobil škodu 264 miliónů korun.

Kalousek: Vláda za amnestii nenese spoluodpovědnost

Ministr financí Miroslav Kalousek v nedělních Otázkách Václava Moravce v ČT odmítl, že by vláda nesla spoluodpovědnost za prezidentovu amnestii, i když ji premiér Petr Nečas spolupodepsal. Proto Kalouskova strana TOP 09, které vadí amnestie, nemíní opouštět vládní koalici. „Já, a nejenom já, celá TOP 09 pochopitelně s rozsahem té amnestie nesouhlasí, je pobuřující, nemělo se to stát. Odpovědnost vlády ale není za důsledky, ale za provedení,“ řekl Kalousek. Podle něj důvod, proč premiér kontrasignuje amnestii, je ten, že prezident nemá, jak ji vykonat. Kalousek odmítl snahu sociální demokracie vzít si podpis jako záminku pro odvolání vlády.

Amnestovaní znovu překračují zákon

Do nedělního poledne bylo na základě amnestie propuštěno 6069 vězňů. Na svém webu to uvedla vězeňská služba. Ministerstvo spravedlnosti původně odhadovalo, že po amnestii získá svobodu 7416 vězňů. Rozdíl oproti počtu skutečně propuštěných může být podle úřadu v tom, že propočty zahrnovaly i ty, kteří si odpykávají další trest odnětí svobody. Někteří amnestovaní krátce po propuštění opět překročili zákon. Dohromady se dopustili od čtvrtka do nedělního poledne podle informací na webu policie 36 trestných činů a 30 přestupků. Část amnestovaných byla znovu zadržena pro potyčky. Jeden propuštěný je stíhán pro napadení s následkem smrti. Další byl zadržen pro loupežné přepadení důchodkyně.

Favority prezidentských voleb jsou nadále Fischer a Zeman, podpora Zemana ale stoupá

Favority prezidentských voleb podle všech průzkumů, které provedly agentury od září do prosince 2012, byli bývalí premiéři Miloš Zeman a Jan Fischer. Podpora prvního jmenovaného však ke konci roku stoupala. Třetí příčku by měl podle většiny průzkumů obsadit místopředseda a senátor ČSSD Jiří Dientsbier, kterého jen občas sesadil vicepremiér a předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Na dalších dvou pozicích byli místopředseda Senátu Přemysl Sobotka /ODS/ a výtvarník a skladatel Vladimír Franz. Všechny tři kandidátky na prezidentku zůstávaly v průzkumech na konci žebříčku. Zisk europoslankyně Zuzany Roithové /KDU-ČSL/, šéfky Suverenity Jany Bobošíkové i herečky a předsedkyně Klíčového hnutí Táni Fischerové se podle šetření agentur pohybovat kolem tří procent. Výsledky průzkumů lze před prvním kolem voleb prezidenta naposledy zveřejnit v pondělí. Od úterý až do sobotního ukončení hlasování platí zákaz jejich publikace.

Pecina vystoupil z ČSSD

Bývalý ministr vnitra v úřednické vládě Jana Fischera Martin Pecina vystoupil z ČSSD. Vadí mu, že levice nepostavila společného prezidentského kandidáta a že ČSSD nenavrhla do této funkce svého bývalého předsedu Miloše Zemana. Pecina avizoval odchod z ČSSD už v půlce prosince s tím, že vstoupí do Strany práv občanů - Zemanovců (SPOZ). V neděli sepsal rezignační e-mail. K podpoře Zemanovy kandidatury vyzval loni členy ČSSD i její čestný předseda Valtr Komárek. Zemana podpořili také bývalý moravskoslezský hejtman Jaroslav Palas, který v prosinci oznámil odchod z ČSSD, aby pomohl založit v Senátu klub zemanovců, a místopředsedkyně ČSSD Marie Benešová. Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka začátkem prosince řekl, že si Benešová bude muset vybrat, zda bude dál podporovat jako prezidentského kandidáta Zemana, nebo bude dál zastávat svou stranickou funkci.

ČSSD chce na postu zástupce ombudsmana Stanislava Křečka

Sociální demokraté podpoří při volbě zástupce veřejného ochránce práv svého kolegu, poslance a právníka Stanislava Křečka. V nedělních televizních Otázkách Václava Moravce to řekl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Prezident navrhl na post dvě jména, kromě Křečka ještě bývalou nejvyšší státní zástupkyni Renatu Veseckou. Zástupce ombudsmana volí sněmovna. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že o kandidátech na zástupce ombudsmana bude ještě jednat poslanecký klub této strany. Zatím to podle něj nevypadá, že by měl některý z dosavadních kandidátů podporu TOP 09. Další dva kandidáty na zástupce ombudsmana bude vybírat Senát. Volba by se měla uskutečnit do poloviny února, kdy končí mandát nynější zástupkyni veřejného ochránce práv Jitce Seitlové.

Volby v obcích vyhráli nezávislí

Vítězství zaznamenala v sobotních obecních volbách v Krhové, Poličné, Študlově a Lačnově na Vsetínsku sdružení nezávislých kandidátů. Obsadí většinu křesel v tamních obecních zastupitelstvech. Nezávislí uspěli i v dalších pěti obcích, kde se konaly místní volby. I tam byl až na dvě výjimky zájem voličů vysoký.

Zadlužení Češi ztrácejí střechu nad hlavou

Stále více Čechů nemá na splátky hypoték a půjček, a tak přichází o střechu nad hlavou. Počet případů, kdy je dům či byt věřitelem zabaven a dán do dražby, vytrvale roste. Minulý rok jich bylo více než 900. Většinu dražeb spouštějí banky u klientů, kteří nemají peníze na splátky. „Reálné příjmy reálně klesají. Spotřeba domácností se bude i nadále propadat. Své dno stále nenašlo například stavebnictví, IT, reklama, reality,“ shrnul analytik ČSOB Petr Dufek. Nezaměstnanost letos celorepublikově vzroste až na úroveň deseti procent. V řadě okresů přitom už nyní přesáhla patnáct procent.

V Olomouci demonstrovali na podporu řidiče Smetany

Zhruba třicet lidí se v sobotu večer zúčastnilo před vazební věznicí v Olomouci půlhodinové demonstrace na podporu „tykadlového“ řidiče Romana Smetany, kterému hrozí až tři roky vězení za maření výkonu úředního rozhodnutí. „Přišli jsme sem proto, abychom vyjádřili svůj protest proti tomu, že je někdo stíhán jen za to, že se vyjádřil k politické situaci, a zároveň podporu jednomu z těch, kteří se nezalekli státní moci. Jsme proti potlačování základních lidských práv,“ řekl Právu jeden z demonstrujících. Smetana přikreslil tykadla politikům ODS a KDU-ČSL na třech desítkách reklamních polepů v autobusech olomoucké MHD, kde sám pracoval jako řidič. Na plakáty psal také hanlivé nápisy.

V Praze 4 byla zavražděna dvojice mladých lidí

Dva mladí lidé, jejichž těla byla nalezena v sobotu před polednem v bytě v Murgašově ulici v Praze 4, byli zavražděni. Spekulovalo se o tom už v sobotu, kdy případ převzali kriminalisté. V neděli to potvrdila mluvčí pražské policie Jana Rösslerová. "Kriminalisté mají k dispozici výsledky pitvy a zahájili úkony trestního řízení pro podezření ze spáchání trestného činu vraždy," sdělila Rösslerová. Pár byl objeven, když se v sobotu obrátili rodiče dívky na policii s tím, že pohřešují dceru. Ta se nevrátila od přítele. V bytě na Sídlišti Krč pak policisté našli dvě mrtvá těla devatenáctileté dívky a stejně starého mladíka.

Čeští turisté skončili v Tatrách pod lavinou

Lavina zasáhla v sobotu pětičlennou skupinu českých a slovenských turistů v Malé studené dolině ve Vysokých Tatrách. Čtyři turisty zasypala lavina částečně a jeden zůstal zcela pod sněhem. Jak informoval web horských záchranářů, všichni naštěstí vyvázli bez vážnějšího zranění.

Prahu čekají festivaly exotických filmů

V lednu čekají českou metropoli dva exotické filmové festivaly, které se věnují japonským a íránským filmům. Ten japonský se navíc rozšiřuje i do Plzně, Opavy a Hodonína. Šestý ročník festivalu japonských filmů a kultury Eigasai se bude konat 22. – 28. ledna 2013 v pražském kině Lucerna. Divákům nabídne téměř 20 filmů i doprovodný program. Z Prahy se pak přesune do Plzně (7. – 10. 2.), Opavy (12. – 16. 2.) a Hodonína (8. – 10. 3.).

Ze sportu

Hokejisté Slavie zdolali v nedělním utkání 37. kola Tipsport extraligy před vlastním publikem Chomutov 4:1. K triumfu Pražanů, kteří vyhráli pošesté v řadě, výrazně přispěl třemi góly útočník Jaroslav Bednář.

Vítězem Turné čtyř můstků ve skoku na lyžích se stal stejně jako loni Rakušan Gregor Schlierenzauer, který vyhrál i poslední závod tohoto ročníku v rakouském Bischofshofenu. Na druhém místě dnes i v celém seriálu skončil Nor Anders Jacobsen, třetí byl v Bischofshofenu nečekaně devatenáctiletý Rakušan Stefan Kraft. Nejlepším Čechem byl dnes čtrnáctý Jan Matura, celkově 19. skokan seriálu.

Počasí:

Bude zataženo s deštěm, teploty 4 – 8 stupňů C. Lidé ve východních Čechách, na Moravě a ve Slezsku by se měli připravit na hrozící náledí, upozornil v neděli Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Výstraha platí od nedělního večera do pondělního rána.