Zprávy

Hasiči po třech dnech ukončili zásah při požáru textilky Mileta

Hasiči ukončili zásah při požáru textilní továrny Mileta v Hořicích na Jičínsku. Požár vypukl v sobotu ráno a způsobil škodu až čtvrt miliardy korun. Ohněm poničený objekt hasiči předali zástupci vedení firmy. Dosud se u dohledu nad požářištěm střídaly tři jednotky hasičů. ČTK to řekl ředitel jičínských hasičů Libor Zikeš. Ve středu by měl místo požáru pro dohledání možných skrytých ohnisek prohlédnout specialista s termokamerou. Firma hodlá výrobu látek co nejrychleji obnovit a udržet práci pro všech 360 zaměstnanců. Tkalcovnu, která je srdcem podniku a požárem zasažena nebyla, by Mileta chtěla postupně uvést do provozu do poloviny ledna 2013. Požár s největší pravděpodobností zavinila technická závada na osvětlení. Miletu vlastní indická firma Alok a jejím nosným výrobním programem jsou košiloviny. V minulosti byly stěžejním sortimentem firmy kapesníky.

Hasiči na severu Čech měli v neděli skoro 100 zásahů kvůli oblevě

Bezmála stokrát museli během neděle do terénu hasiči na severu Čech. Většinu zásahů si vynutil příval sněhu, vystřídaný oblevou - kvůli kombinaci obojího padaly hlavně stromy, problémy byly ale i s ucpanými kanalizacemi. Na Ústecký kraj připadlo 63 zásahů, na Liberecký 31. Do Štědrého dne se museli hasiči doslova prořezat motorovou pilou, komentovala to mluvčí libereckých hasičů Zdenka Štrauchová. Dnes už je situace klidnější, přesto u Svoru najel vlak do stromu.

Deště a tání sněhu zvedly v Plzeňském kraji řeky

Až na třetí stupeň povodňové aktivity stouply v noci na pondělí po vytrvalém dešti a tání sněhu na Šumavě a v Českém lese řeky v Plzeňském kraji. Na třetím stupni se držela několik hodin Úslava v Prádle na jižním Plzeňsku a krátce také v Plzni - Koterově. Třetího stupně dosáhla rovněž Klabava na odtoku z vodního díla Klabava. Dispečer plzeňské pobočky Povodí Vltavy Karel Zelenka řekl, že většina řek už nestoupá a kulminovala, vzestup se dá čekat ještě například na Mži ve Stříbře na Tachovsku, kde je momentálně první povodňový stupeň.

Moravskoslezský kraj je na Vánoce bez smogu

Moravskoslezský kraj je na Vánoce bez smogové situace, kterou meteorologové vyhlásili v sobotu odpoledne. V neděli ráno ji totiž odvolali. Rozptylové podmínky se zlepšily a hodnoty polétavého prachu v ovzduší výrazně poklesly. Přesto ale například v Orlové čtyřiadvacetihodinové koncentrace stále dosahují 100 mikrogramů na metr krychlový. Povolený limit je přitom o polovinu nižší. Vyplývá to z informací Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). V Moravskoslezském kraji je dlouhodobě jedno z nejhorších ovzduší v Evropě. Na znečištění se výrazně podílí průmysl, ale i doprava nebo lokální topeniště. Problémy jsou hlavně na podzim a v zimě, kdy se podle odborníků mění směr větru a do kraje se více dostanou i škodliviny z Polska.

Při požáru domu na Nymbursku zemřel v noci člověk

Při nočním požáru domu v Pískové Lhotě na Nymbursku zemřel šestašedesátiletý muž. Podle předběžných závěrů vyšetřovatelů se udusil zplodinami, řekla ČTK mluvčí nymburské policie Martina Fejfarová. Plameny podle hasičů způsobily škodu čtvrt milionu korun, příčinou bylo nesprávné použití elektrického spotřebiče. Na místě zasahovalo pět jednotek.

Inspekce neprokázala, že by celníci věděli o nebezpečném lihu

Generální inspekci bezpečnostních sborů (GIBS) se nepodařilo prokázat tvrzení Sdružení výrobců lihovin, že celníci již v roce 2010 věděli o padělcích lihovin obsahujících smrtelné látky. ČTK to řekla mluvčí inspekce Radka Sandorová. Podle sdružení měla tehdy celní správa informace o smrtelně nebezpečných padělcích obsahujících látky používané k denaturaci lihu. Přesto o nich prý celníci tehdy veřejnost neinformovali a i dnes tvrdí, že žádné takové poznatky neměli.

Desítky osamělých lidí se sešly na plzeňském biskupství

Lidé bez domova, osamělí senioři bez rodin i cizinci, kteří by jinak neměli s kým trávit Štědrý den, se sešli na plzeňském biskupství. Tradiční setkání osamocených lidí zde téměř dvacet let pořádá plzeňská městská charita. Na biskupství přitom míří nejen ti, kdo se chtějí společně najíst a třeba dostat i malý dárek. Tradicí je také to, že obyvatelé Plzně si zvykli na Štědrý den dopoledne nosit na biskupství jídlo a dárky ze svých stolů a podělit se o ně s druhými, řekla ČTK hlavní organizátorka akce Anna Srbová z charity. Každoroční setkání je podle ní vždy tak trochu sázka na dobrotu Plzeňanů. Nikdy totiž nelze předem odhadnout, kolik lidí přijde, ani kolik jídla se sejde z darů. "Ta sázka ale zatím pokaždé vyšla," těší Srbovou. Kromě setkání na biskupství patří k tradicím Štědrého dne v centru Plzně také dopolední velký živý betlém. U stěny katedrály, jen pár desítek metrů od biskupství, odehráli před stovkami lidí dobrovolníci ze Starého Plzence starý biblický příběh doplněný o koledy.

Vánoce ve věznici jsou i s rybou a bramborovým salátem

Ve dvou ostravských věznicích tráví letošní Vánoce přibližně 1500 vězněných lidí. Čeká na ně cukroví, ryba i bramborový salát a také bohoslužby. Tři desítky odsouzených mohly na svátky věznice opustit a odjet domů. ČTK to řekly mluvčí Vazební věznice Ostrava a Věznice Heřmanice. "Atmosféra vánočních svátků pronikla i za zdi vazební věznice. Ubytovny odsouzených zdobí vánoční stromky. Odsouzené ženy v kroužku vaření pekly vánoční cukroví," uvedla mluvčí vazební věznice Marie Bílková s tím, že za zdmi věznice Vánoce stráví 560 lidí. Sedm z odsouzených, kteří zde odpykávají tresty, mohly na svátky domů. Ve věznici v Ostravě-Heřmanicích tráví Vánoce asi tisícovka vězňů. Šestadvacet klientů tohoto nápravného zařízení také mohlo areál opustit a zamířit ke svým rodinám.

Primátor Svoboda naléval na Staroměstském náměstí rybí polévku

Krátce poté, co věžní hodiny na Staroměstské radnici odbily jedenáctou, přišel na Staroměstské náměstí nalévat Pražanům rybí polévku primátor Bohuslav Svoboda se synem. Oba byli v kuchařském. "Letos mám pomocníka, nevím, jak dlouho to vydrží," řekl primátor novinářům. Už dlouho před jeho příchodem stály před stánkem davy lidí. Někteří říkali, že mají rádi ryby a rybí polévku, ale kapra si prý nemohli koupit. Polévku kuchaři připravili z vývaru z rybích jiker, hlav a zeleniny. Zahustili ji jíškou. V takovéto krémové polévce je i trocha koňaku, takže i ten přispěje k jeho úspěchu, uvedl primátor. Polévka je podle Svobody pro každého, kdo jde okolo. Někdo ji ochutná pro pocit Vánoc, jiný prostě proto, že se chce najíst. S naléváním polévky prvnímu muži v hlavním městě pomáhali jeho kolegové z magistrátu.

Rozdávání vánoční polévky v Boskovicích vyneslo přes 61.000 korun

V Boskovicích rozdávání vánoční polévky vyneslo na pomoc zdravotně postiženým a sociálně slabým z regionu 61.200 korun. Tradiční akce, nazvaná Polévka pro chudé a bohaté, se konala pouze hodinu před polednem na tamním centrálním Masarykově náměstí. Každý za porci zelňačky zaplatil dle svého uvážení, byla k mání i zdarma, řekl ČTK za pořadatele Rudolf Burgr. Rozdáno bylo bezmála 1200 porcí. Rozdávání polévky patří v Boskovicích k tradičním akcím spojeným s Vánocemi. Letos se konal její 18. ročník. Každý rok se mění druh rozdávané polévky. Po vzoru Boskovic uspořádaly čtvrtý ročník stejné sbírky i nedaleké Letovice.

Ochotníci sehráli v Měříně tradiční příběh o narození Ježíška

Více než šest desítek amatérských herců v Měříně na Žďársku sehrálo tradiční příběh o narození Ježíše Krista. Mezi herci nechyběla ani živá zvířata - koně, velbloud a ovce. Ježíška v kolébce představovalo živé miminko. Ani mlha se sychravým počasím neodradila nečekaně velkou návštěvu. První představení sledovalo přibližně 3000 diváků. "Biblický příběh i hlavní postavy jsou stejné, ale scénář představení je letos jako každoročně postaven úplně jinak než v minulém roce," řekla ČTK scenáristka a režisérka Tereza Motyčková. Loni příběh vyprávěla malá holčička, letos diváky dějem provázela více než osmdesátiletá babička. Každý rok přibudou do živého betléma nové kostýmy. Akce se koná už devátým rokem. Podle režisérky se letos objevil menší problém s obsazením mužských hereckých postav. "Chlapi se víc stydí. Nakonec jsem je sehnala, ale dalo to víc práce, než jindy," přiznala Motyčková.

Štědrý den byl spojen s magií, tradice se udržuje i v jídle

Štědrý den byl vždy dnem magickým, připisovala se mu řada zvyků. Všude bylo uklizeno, napečeno, vyzdobeno a vše, co se událo, mělo mít dopad na příští rok. Nikdo se proto nezlobil a s nikým nehádal. Z náhodných dějů se odhadoval osud. V dřívějších dobách se půst držel po celý advent. Zatímco dnes se klasika štědrovečerní večeře zúžila na smaženého kapra s bramborovým salátem, či jinou rybu, zpravidla lososa, dříve musela být na stole trocha od každého druhu plodin, které se pěstovaly na poli či které chtěl hospodář na jaře zasít. "Měšťané a ti bohatší měli rybu na několik způsobů, někde se jedl pečený krocan, plnění hlemýždi, ve středních Čechách byl častý králík v omáčce nebo řízky, přestože obecně panoval ještě na Štědrý večer půst o masa kromě ryb. Na stole, ve městech dříve než na vesnicích, nechybělo různé cukroví, později vánoční dort, jižní ovoce, punč, lihoviny a káva," napsala etnografka a fokloristka Jiřina Langhammerová v knize Lidové zvyky. Na venkově se podle ní déle udržoval tradiční jídelníček. Na začátku hostiny se podávaly oplatky s medem - ve sbírkách muzeí jsou dodnes speciální železné formy, v níž se pekly. Na Valašsku a Horňácku se nohy dřevěného stolu svazovaly řetězem, aby se stolovníci za rok vrátili v plném počtu. Zlaté prasátko se prý zjeví o Štědrém večeru všem, kteří odolají vůni připravované večeře i vánočním sladkostem a dodrží po celý den do východu první hvězdy půst. Tato tradice přetrvala do dnešních dnů, ovšem i ti starší si nemohou vzpomenout, že by pozlaceného čuníka kdy viděli přebíhat po stěnách pokoje.

Českokrumlovští medvědi si užili vánočních pamlsků

Medvědi Vok a Kateřina a také mladá medvědice Marie Terezie, kteří jsou po celý rok jednou z atrakcí českokrumlovského zámku, si tradičně pochutnali na medu, medových perníčcích i ovocných dortech. Medvědí Vánoce se v zámeckém příkopu slaví už od roku 1988. Jsou vítanou atrakcí pro turisty, kterých každoročně přibývá. Jen za dopoledne přišlo kolem tisícovky lidí, řekl ČTK medvědář Jan Černý. Černý medvědům připravil smrky ozdobené pamlsky. Aby hodování zvládli bez problémů, předcházela mu mírná úprava životosprávy. Medvědi dostávali méně jídla, víc nápojů a také rybí tuk. Na českokrumlovském zámku se medvědi chovají nejméně čtyři století. A od roku 1707 v příkopu mezi prvním a druhým nádvořím.

Medvědi se objevují jako štítonoši erbu pánů z Rožmberka se znakem červené pětilisté růže. Podle pověstí byli Rožmberkové příbuzensky spřízněni s italským šlechtickým rodem Orsini. Orsa znamená italsky medvědice a právě tímto zvířecím motivem se zejména poslední rožmberští vladaři v 16. století hlásili k příbuzenství s rodem Orsini.

První zážitkové atrakce v Jeseníkách získaly certifikát

První zážitkové atrakce v Jeseníkách získaly značku Jeseníky originální produkt, která má pomoci do tohoto horského regionu přilákat více turistů. Certifikát dostala Přečerpávací vodní elektrárna Dlouhé Stráně, Pekařovská pouť a Adrenalin park Bozeňov. ČTK to sdělila Hana Olejníková z Místní akční skupiny Horní Pomoraví, která projekt zaštiťuje. "Certifikace zážitků v tuzemsku dosud neexistovala. Podařilo se nám asi před dvěma lety zjistit, že podobné aktivity certifikují v Rumunsku a dokonce jsme pro zajímavost získali i rumunská certifikační kritéria," uvedla Olejníková. Certifikát získaly turistické atrakce, které návštěvníkům zaručí dostatečnou intenzitu zážitku.

Na 5,5 tisíce lidí se přišlo do Zoo Praha podívat na gorilí mládě

Poprvé mohli návštěvníci Zoo Praha vidět dvoudenní gorilí mládě, které ještě ani nemá jméno. Všechny děti měly vstup za symbolickou jednu korunu. Podle ředitele zahrady Miroslava Bobka byl zájem obrovský a největší právě o gorilí dům. Přišlo kolem pěti a půl tisíce návštěvníků. "Ještě nikdy jich tolik v minulých letech na Štědrý den nepřišlo," řekl ČTK ředitel. Mládě se podle Bobka narodilo v sobotu 22. prosince, matka Kijivu ho střeží, takže se pracovníkům zahrady ještě ani nepodařilo zjistit jeho pohlaví. "Podle prvních pozorování se zdá, že by to mohla být samička," naznačil ředitel. Během Vánoc nabídne zoo svým návštěvníkům také nové slonice Tamaru a Janitu ze Srí Lanky. Pavilon velkých savců, v němž žijí, se zcela výjimečně otevře ve čtvrtek a pátek 27. a 28. září od 9:00 do 12:00. Návštěvníci budou mít příležitost přihlížet cvičení, koupání nebo krmení slonic i dozvědět se vše zajímavé o jejich životě.

Vánoční svátky zpestří v Praze festival České doteky hudby

Komorní setkání, orchestrální večery i takzvané crossoverové projekty přes žánry nabízí v Praze již 14. rokem od začátku adventu až do svátku Tří králů mezinárodní hudební festival České doteky hudby. První vánoční koncert se odehraje 25. prosince v Obecním domě, kde vystoupí violistka Jitka Hosprová, sopranistka Markéta Mátlová a komorní soubor Ensemble Martinů. Až do 6. ledna pak představí festival autentické interpretace barokní tvorby přes českou i ruskou klasiku až k jazzu a stylizovanému folklóru. Letošní přehlídka se pořádá hned v několika pražských koncertních sálech, kromě tradičního Rudolfina a Obecního domu i ve Španělském sále a Rudolfově galerii Pražského hradu, barokním refektáři dominikánského kláštera u kostela sv. Jiljí a také v sále Novoměstské radnice.

Čeští účastníci Dakaru stráví většinou doma Vánoce i Silvestra

Nejen Vánoce ale netradičně i Silvestra oslaví letos v domácím prostředí čeští účastníci populární Rallye Dakar. Vytrvalostní soutěž totiž startuje v peruánské Limě až 5. ledna. V minulých letech bylo přitom zvykem, že se závodníci vydali na několik tisíc kilometrů dlouhou trať na Nový rok. "Až tolik se toho ale pro nás nezměnilo, protože technika do Jižní Ameriky odjela stejně jako loni a předloni. Je ale příjemnější, že strávíme doma Silvestra. Vánoce jsme doma v minulosti už trávili," uvedl motocyklista Jan Veselý minulý týden na tiskové konferenci v Praze. Vlastimil Vildman se i přes posunutí termínu startu rozhodl odletět do Jižní Ameriky už v závěru prosince. "Má to dva důvody. Abych se lépe aklimatizoval a poté taky proto, že kdybych byl doma až do Silvestra, tak bych stejně pořád dělal. Je proto lepší vypadnout dříve," dodal další z členů Bonver projektu, v němž spolupracují až na Aleše Lopraise všichni čeští účastníci Dakaru.

Počasí

Je oblačno, v Čechách je na teploměrech až 13 stupňů celsia, v Jihomorvaském a Olomouckém kraji jsou teploty jen lehce nad nulou.