Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident podepsal daňový balíček, od ledna se zvýší sazby DPH

Prezident Václav Klaus podepsal vládní daňový balíček, který Poslanecká sněmovna schválila ve středu. Obsahuje zejména zvýšení sazeb DPH o jeden procentní bod na 15 a 21 procent. ČTK o tom informoval mluvčí Hradu Radim Ochvat. Soubor šestnácti zákonů zavádí například také sedmiprocentní zdanění lidí s vyššími příjmy, omezuje výdajové paušály u živnostníků a ruší daňové slevy pro pracující důchodce. Prezident podpisem potvrdil také vznik Státního pozemkového úřadu od ledna příštího roku. Nahradí pozemkový fond a síť pozemkových úřadů.

Obranu řídí Nečas, Picek se vrací na post prvního náměstka

Prezident Václav Klaus pověřil řízením ministerstva obrany premiéra Petra Nečase (ODS). Předseda vlády resort povede do jmenování nového ministra. Informoval o tom Hrad a Úřad vlády v tiskové zprávě. "Vzhledem k tomu, že některé úkony ministra obrany jsou nepřenosné na jeho náměstky, prezident republiky dnes na návrh předsedy vlády dočasně pověřil do jmenování nového ministra obrany řízením ministerstva obrany předsedu vlády Petra Nečase," informoval mluvčí vlády Michal Schuster. Do funkce prvního náměstka ministra obrany se vrací bývalý náčelník generálního štábu Vlastimil Picek, kterého před týdnem odvolala vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). Odvolání Picka Nečas kritizoval. Picek vedl tým, který vyjednával o prodloužení pronájmu švédských stíhaček Gripen. Podle premiéra bylo jeho odvolání z funkce projevem "nezodpovědného diletantismu".

ODS chce jednat o pokračování koalice, LIDEM debatu připouští

Vedení ODS je i nadále pro pokračování koalice s LIDEM a TOP 09. Občanští demokraté chtějí o pokračování koalice vyjednávat s liberálními demokraty. Po ranním zasedání grémia ODS to řekl předseda strany a premiér Petr Nečas. LIDEM připouští ochotu k debatě o pokračování vládní koalice. Chce ovšem znát všechny podmínky spolupráce, ne jen ty, které se ODS zrovna hodí, reagovala předsedkyně strany Karolína Peake. "Pokud s námi chce ODS mluvit, tak pouze za podmínky, že se tentokrát dozvíme opravdu celou představu o spolupráci, nikoli jen tu půlku, která se zrovna hodí panu premiérovi do krámu," napsala v tiskovém prohlášení Karolína Peake. Strana LIDEM ve čtvrtek vyzvala své ministry, aby k 10. lednu podali demisi. Důvodem bylo odvolání její šéfky Karolíny Peake z funkce ministryně obrany, kterou zastávala od minulého týdne. Petr Nečas ji navrhl odvolat, protože v ní prý ztratil důvěru kvůli personálním krokům, které po nástupu do čela resortu učinila. Vedení ODS za jeho činem stojí, řekl po jednání grémia. Vyjednávání o budoucnosti koalice chce ODS vyvolat po vánočních svátcích.

Opozice chce kvůli odvolání Peake hlasovat o důvěře vládě

Opoziční ČSSD vyzvala premiéra Nečase, aby požádal Sněmovnu kvůli "krizi ve vládní koalici" o vyslovení důvěry vládě. Chce nové volby na jaře. Pokud to ministerský předseda neudělá, sociální demokraté podnítí hlasování o nedůvěře. ČSSD zároveň nabízí ODS a TOP 09 a také KSČM jednání o rozpuštění Sněmovny a o nových volbách, řekl novinářům předseda sociální demokracie Bohuslav Sobotka. O hlasování ve Sněmovně by podle něho mělo být jasno před 10. lednem; k tomu dni mají odejít z kabinetu ministři za stranu LIDEM kvůli odvolání její předsedkyně Karolíny Peake z čela ministerstva obrany. I Věci veřejné chtějí vyvolat jednaní se všemi parlamentními stranami o hlasování o nedůvěře vládě. Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) nebudou podporovat, řekl na tiskové konferenci po mimořádném zasedání výkonné rady VV předseda strany Radek John.

Instituce musí mít účet u ČNB

Prezident Václav Klaus podepsal novelu zákona o rozpočtových pravidlech, podle níž budou muset mít veřejné instituce účet u České národní banky. Tam jim stát bude posílat státní příspěvky a dotace. O podpisu prezidenta informoval mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Organizační složky státu mají mít účty u ČNB do tří měsíců od účinnosti novely, tedy asi do konce března příštího roku. Ve stejné lhůtě mají zrušit své účty u komerčních bank. Příspěvkové organizace, tedy například nemocnice, mají pětileté přechodné období, do kdy si budou muset účty u ČNB zřídit. Zřízení účtů souvisí se vznikem Jednoho inkasního místa, které od roku 2014 bude vybírat peníze pro stát, kraje i obce. Těm pak převede peníze na účty u ČNB. Cílem novely je úprava sestavování a fungování rozpočtu jako součásti integrovaného informačního systému státní pokladny. Nová pravidla mají zlepšit správu veřejných financí.

Kanada zrychlí posuzování azylantů z ČR

Kanada podle kanadských médií zrychlí vyřizování žádostí o azyl z České republiky. Česko se spolu s 26 dalšími zeměmi ocitlo na seznamu takzvaných bezpečných států, kde lidem ve srovnání s jinými částmi světa podle Kanaďanů obvykle nehrozí perzekuce. Kanadské úřady v minulosti u žadatelů z těchto zemí dospívaly k závěru, že jejich žádosti jsou neodůvodněné. Nyní je proto budou posuzovat ve zkráceném řízení za 30 až 45 dní. Změna kanadské imigrační politiky otevírá cestu k ukončení vízové povinnosti pro Česko. Ottawa ji zavedla v létě 2009 zhruba po dvou letech od jejího zrušení, a to kvůli vysokému nárůstu počtu žadatelů o azyl z České republiky. Šlo převážně o Romy, kteří si stěžovali na pronásledování a rasismus. Česká vláda krok Kanaďanů ostře kritizovala. Pohrozila také, že kvůli němu zablokuje jednání o obchodní dohodě mezi Evropskou unií a Kanadou.

Vláda souhlasila se zrušením osvobození církví od daně z příjmů

Vláda souhlasila s návrhem bývalého občanského demokrata Michala Doktora (Jihočeši 2012), aby církve nebyly osvobozeny od daně z příjmů při prodeji vráceného majetku. Odpovídá to dohodě, kterou Michal Doktor s vládní koalicí uzavřel výměnou za to, že pomůže církevní restituce ve Sněmovně prosadit. K podobnému návrhu některých poslanců ČSSD přijal kabinet neutrální stanovisko, odmítl naopak novelu Věcí veřejných, které mimo jiné chtěly snížit náhrady církvím za nevydaný majetek o 16 na zhruba 43 miliard korun. Doktorův návrh kabinet podpořil i přes nesouhlas ministerstva financí, které upozorňovalo, že také v restitučním zákoně z roku 1992 byl převod majetku a jeho prodej od daně z příjmů osvobozen. Finance upozornily také na možnost nepřípustné retroaktivity Doktorovy novely. Tento postoj podpořilo i ministerstvo kultury. Ostatní ministerstva tak odmítavá nebyla a dohodu s Michalem Doktorem potvrdil také premiér Petr Nečas (ODS), podle něhož vrácení daně nesměřuje proti principu narovnání vztahů mezi státem a církvemi.

Komisařem pro českou účast na Expo 2015 je Potužník

Vláda jmenovala generálního komisaře českého pavilonu na světové výstavě Expo 2015 v Miláně. Stal se jím bývalý mluvčí české účasti na předchozí výstavě v Šanghaji Jiří Potužník. Z neoficiálních informací ČTK vyplývá, že vláda rovněž schválila záměr se světové výstavy v Itálii zúčastnit, pokud bude mít dostatečný zájem se do financování zapojit soukromý sektor. Podle informací ČTK by nyní Jiří Potužník měl během dvou měsíců zjistit, zda se do projektu skutečně zapojí firmy, které účast předběžně přislíbily. Pak by mělo odejít do Itálie i potvrzení účasti. Stále tak nejspíš je ve hře i varianta neúčasti. Projekt podle dostupných údajů počítá s tím, že hlavním exponátem bude národní pavilon a již při stavbě bude znám i jeho další vlastník. Základní myšlenkou české účasti je stavět pavilon ve spolupráci s regionem, instituci či podnikem, který o podobné stavbě velikostí a účelem stejně uvažuje, píše se v materiálu pro vládu.

Gymnázium Evropská vyhlásilo stávkovou pohotovost

Studenti pražského Gymnázia Evropská vyhlásili poslední školní den roku stávkovou pohotovost. Nelíbí se jim, že magistrát škole nepovolil v příštím školním roce otevřít první ročník. Studenti už proti rozhodnutí sehnali přes 2000 podpisů. "Nepovolení prvního ročníku gymnázia ve školním roce 2013/2014 by znamenalo de facto jeho zánik a ukončení úspěšné tradice," myslí si ředitel školy Pavel Drtina. Magistrát podle mluvčí Terezy Králové rozhodoval na základě naplněnosti tříd a také s ohledem na budoucí uplatnitelnost absolventů. Počet tříd prý Praha omezuje i v jiných školách. Do slučování nebo rušení středních škol zřizovatele dlouhodobě tlačí ministerstvo školství, poloprázdné školy jsou totiž drahé na provoz.

ČRo: V Česku se poprvé objevil schmallenbergský virus

V Česku se poprvé objevil schmallenbergský virus, který napadá skot a ovce a deformuje jejich mláďata. Českému rozhlasu to potvrdila Státní veterinární správa (SVS). Virové onemocnění kontroly zjistily u dvou ovčích farem u hranic s Německem, ve Smolné na Kraslicku a ve farmě na Plzeňsku. Virus vyvolává vysokou horečku, průjem, ztrátu kondice, výrazné snížení užitkovosti až úhyny. U novorozených mláďat byly popsány vrozené vady a deformity. Virus se objevil v Evropě poprvé před rokem právě v Německu. Pro člověka prý nákaza nebezpečná není. SVS bude situaci na zasažených farmách monitorovat, uvedl ČRo.

Podvodníci místo nafty nabízeli olej, stát připravili o 110 mil. Kč

Nezdaněný minerální olej dovážený z Polska a Německa prodával v Česku vysoce organizovaný gang jako motorovou naftu. Skupina nelegálně obchodovala i s cigaretami a alkoholem. Stát tak na daních připravila minimálně o 110 milionů korun. Novinářům to řekl zástupce ředitele Celního ředitelství v Ústí nad Labem Jiří Tregler. Zadrženým šesti pachatelům ve věku od 31 do 51 let hrozí za krácení daně pět až deset let vězení.

V Tlumačově na Zlínsku se zapálil muž, zraněním podlehl

Na náměstí Komenského v Tlumačově na Zlínsku se v noci na pátek muž polil benzínem a zapálil se. Přes pomoc záchranářů vážným zraněním podlehl, řekl ČTK Vít Rušar z Hasičského záchranného sboru Zlínského kraje. Podle policejní mluvčí Jany Macalíkové byl padesátiletý muž psychicky nemocný a o sebevraždu se dříve již pokusil. "Nyní prověřujeme, zda ho k tomu někdo neponouknul. Zatím tomu ale nic nenasvědčuje," poznamenala Jana Macalíková. Tento způsob dobrovolného odchodu ze světa lidé volí zřídkakdy. Letos se však v Česku podobné případy již staly. Na schodech budovy litoměřického soudu se v říjnu zapálil sedmapadesátiletý muž, později v nemocnici zemřel. Zoufalým činem podle policie řešil své rodinné problémy. V září se pokusil upálit devětapadesátiletý muž z Mostu na náměstí v Roudnici nad Labem. I on skončil ve vinohradské nemocnici.

Česko vypadlo s filmem Ve stínu ze souboje o Oscara

Český film Ve stínu režiséra Davida Ondříčka nezasáhne do souboje o Oscara pro nejlepší cizojazyčný film. Vyplývá to z užšího seznamu devíti uchazečů o nominaci o cennou sošku, který zveřejnila americká filmová akademie. Finálovou pětici cizojazyčných filmů oznámí spolu s ostatními nominacemi 10. ledna. Ondříčkův film natočený v česko-slovensko-polsko-izraelské koprodukci je detektivkou s politickým nádechem z období před měnovou reformou v roce 1953. Příběh je nadčasovou úvahou o tom, do jaké míry může jedinec vzdorovat organizované síle zla prorostlé do státních struktur. Hlavní role ztvárnili Ivan Trojan a německý herec Sebastian Koch. Do klání se přihlásilo 71 filmových děl. Vůbec posledním českým filmem, který získal nominaci na Oscara za nejlepší cizojazyčný film, byly Želary režiséra Ondřeje Trojana z roku 2003. Jediným českým filmem, který po roce 1989 získal Oscara, byl Kolja režiséra Jana Svěráka. Cenu obdržel na konci března 1997.

Do katedrály sv. Víta dovezli skauti betlémské světlo

Do pražské katedrály sv. Víta dorazilo Betlémské světlo. Do nejvýznamnějšího svatostánku v zemi ho dovezli skauti. Jeden z novodobých symbolů Vánoc pochází z Betléma, tedy místa narození Ježíše Krista. Už v sobotu bylo přivezeno do Brna z Vídně. Lidé si mohou do svatovítského chrámu a později i na jiná místa v hlavním městě přijít připálit svoje svíce a nechat je jako připomínku na blížící se Vánoce hořet ve svých domovech. Brněnští skauti dovezli Betlémské světlo z rakouské metropole poprvé v roce 1994, tradice však vznikla už v roce 1990, kdy je přebírali od exilových skautů na hranicích s Rakouskem. Světlo má připomínat především duchovní rozměr Vánoc, o němž většina lidí v tehdejším Československu po pádu předchozího režimu nevěděla téměř nic. Tradice šíření světla vznikla v Rakousku v roce 1986. Původně šlo o charitativní počin na podporu nevidomých a slabozrakých dětí. Do Betléma je každý rok pro plamínek vyslán chlapec nebo dívka, kteří vykonali něco dobrého, letecky je dopraví do Vídně a potom se světlo šíří do celého světa.

Ze sportu:

Vítězný daviscupový tým Tomáš Berdych, Radek Štěpánek, Lukáš Rosol a Ivo Minář s kapitánem Jaroslavem Navrátilem ovládl jubilejní 20. ročník tenisové ankety Zlatý kanár. Výsledky ankety časopisu Tenis a tenisového svazu ČTS byly vyhlášeny dnes na slavnostním večeru v Přerově. Tenisté letos vyhráli Davis Cup poprvé po 32 letech. Ve finále před vyprodanou pražskou 02 arénou porazili obhájce titulu Španěly 3:2 na zápasy. O triumf se během roku zasloužili především Berdych a Štěpánek, autor vítězného bodu.

Závod Světového poháru ve skikrosu, který se měl konat 23. a 24. února 2013 ve Špindlerově Mlýně, byl přeložen do Harrachova. Organizátoři se totiž nedohodli i kvůli novým požadavkům Mezinárodní lyžařské federace (FIS) s novými provozovateli největšího českého lyžařského střediska a závod byli nuceni přesunout.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer vyhrál klasickou desítku Českého poháru - Slavic Cupu na Horních Mísečkách. V rámci přípravy na blížící se etapovou Tour de Ski porazil nejlepší český reprezentant o více než půl minuty Petra Nováka. Třetím dojel Ondřej Horyna.

Lyžařka Šárka Záhrobská obsadila ve slalomu Světového poháru v Aare 14. místo a zopakovala svůj výsledek z Aspenu. Pro první vítězství v kariéře si dojela sedmnáctiletá Američanka Mikaela Shiffrinová a ujala se po třech slalomech vedení v hodnocení disciplíny. Šárka Záhrobská na ní ztratila 2,77 sekundy. Ve švédském zimním středisku, kde získala v roce 2007 titul mistryně světa, postoupila do druhého kola z třináctého místa. Druhá jízda se jí vydařila méně a po dvacátém času si o jedno místo pohoršila.

V nominaci českého týmu na skokanské Turné čtyř můstků, které začne 28. prosince v Oberstdorfu, není Jakub Janda, vítěz miniseriálu z roku 2006.

Sedmnáctiletá Ester Ledecká obsadila při premiéře ve Světovém poháru ve snowboardingu třinácté místo v paralelním obřím slalomu v italské Carezze. Výrazně tak překonala očekávání, s nímž do závodu šla.

Po 14 letech si basketbalista Luboš Bartoň znovu zahrál v české lize a hned ukázal, že bude pro USK Praha platnou posilou. Předloňský vítěz Evropské ligy s Barcelonou pomohl svému týmu zdolat Ostravu 91:86 a s 20 body byl nejlepším střelcem zápasu. Dvaatřicetiletý Luboš Bartoň, který po odchodu ze španělské Fuenlabrady marně hledal další zahraniční angažmá, strávil na palubovce téměř 32 minut a byl nejvytíženějším hráčem USK. Pražanům se i díky jeho výkonu povedlo v duelu s druhým týmem tabulky přerušit sérii osmi porážek.

Po dvouleté pauze se Lukáš Pešek vrátí do mistrovství světa silničních motocyklů a jako druhý Čech bude startovat v elitní třídě MotoGP. Sedmadvacetiletý vítěz dvou Velkých cen v kategorii do 125 ccm se dohodl na angažmá s italským týmem IodaRacing, který to oznámil na svém webu. V MotoGP bude Peškovým soupeřem i Karel Abraham, jehož čeká třetí sezona v králové kubatuře.

Fotbalový sudí Pavel Královec se ocitl ve společnosti nejlepších evropských rozhodčích. UEFA ho zařadila do elitní kategorie, v níž je 22 sudích. Podle serveru Fotbalové asociace ČR byl z českých rozhodčích mezi evropskou elitou naposledy Václav Krondl v letech 1993 až 1998, kdy skupinu nejlepších tvořilo 33 jmen. Zařazení do elitní skupiny pro Pavla Královce znamená, že ho UEFA bude nasazovat s dalšími českými sudími na důležité zápasy Ligy mistrů i Evropské ligy a také do významných kvalifikačních utkání.

Za necelých pět dnů připravili pořadatelé únorového mistrovství světa v biatlonu v Novém Městě na Moravě 2500 metrů dlouhý okruh z technického sněhu. Po vánočních svátcích se na něm uskuteční 26. prosince Štěpánské závody v běhu na lyžích. V poslední den kalendářního roku změří síly v Silvestrovském kritériu biatlonisté.

Počasí v Česku:

Bude zataženo, místy se sněžením. Na jihozápadě se pak později večer objeví déšť se sněhem, i mrznoucí. Nejvyšší teploty zítra -2 až +2 stupně, na severovýchodě kolem -4.