Zprávy

0:00
/
0:00

V den prvního výročí úmrtí Havla budou vzpomínkové akce

V Česku si lidé v úterý připomenou první výročí od skonu prvního polistopadového prezidenta Václava Havla. V Praze se bude konat setkání na Václavském náměstí s podtitulem S Havlem dál, příchozí se poté vydají v průvodu na Hradčanské náměstí. Zvláštní akci přichystali v Divadle Na zábradlí, kde svému někdejšímu kolegovi, dramatikovi, kulisákovi a tajemníkovi činohry odhalí pamětní desku, kterou navrhl sochař David Černý. V kostele Matky Boží před Týnem na Staroměstském náměstí bude rekviem za Václava Havla. A například Národní technické muzeum vzdá Havlovi hold tím, že se vzdá vstupného a lidé si budou moci expozici prohlédnout zdarma. V Brně bude odhalena vosková plastika Srdce pro Václava Havla. Je vyrobena ze zbytků svíček zapalovaných na veřejných prostranstvích po Havlově smrti. Zástupci Litoměřic uctí Havlovu památku položením květin u jeho busty, kterou mu město odhalilo v říjnu. Vzpomínkovou akci pořádá liberecký magistrát spolu s herci Divadla F.X. Šaldy na náměstí před radnicí. V Čáslavi se chystá projekce dokumentu Občan Havel. Lidé též začali více nosit svíčky na Havlův hrob na pražském Vinohradském hřbitově.

Premiér Nečas je na navštěvě Srbska

Premiér Petr Nečas je na navštěvě Bělehradu, kde se schází se svým srbským protějškem Ivicou Dačičem a prezidentem Tomislavem Nikoličem. Petra Nečase doprovází ministr průmyslu Martin Kuba a delegace podnikatelů. Hlavními body jednání jsou bilaterální vztahy se zaměřením na ekonomickou spolupráci, evropské záležitosti a příprava Srbska na členství v Evropské unii, status kandidáta tato země získala letos v březnu. Rozšíření unie o balkánské státy je jednou z priorit české zahraniční politiky. Premiér Nečas se během jednodenní návštěvy setká také s předsedou Národní skupštiny, srbského parlamentu, Nebojšou Stefanovičem a bělehradským primátorem Draganem Djilasem a spolu s Ivicou Dačičem se zúčastní závěru podnikatelského fóra.

Karolína Peake chce za prvního náměstka odborníka

Ministryně obrany Karolína Peake (LIDEM) uvažuje o dosazení odborníka na pozici svého prvního náměstka. Kandidáty prý neshání výhradně na soupiskách politických stran. O personálních změnách ve vedení ministerstva chce jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS) koncem týdne. S předsedou vlády bude jednat také o tom, kdo povede tým, který se Švédy vyjednává prodloužení pronájmu nadzvukových stíhaček Gripen. "Typologii mám jasnou a ano, mám už nějakou představu i o jménech, ale jak říkám, první o tom budu mluvit s panem premiérem," řekla Karolína Peake. Svůj výběr kandidátů dále nespecifikovala.

Okamura podá kvůli volbám stížnost k Ústavnímu soudu

Senátor Tomio Okamura podá mezi svátky stížnost k Ústavnímu soudu (ÚS). Chce se tak ohradit proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu (NSS) o jeho vyřazení z přímé volby prezidenta. Řekl to na odpoledním tiskovém briefingu v Praze. Vadí mu prohlášení předsedy volebního senátu NSS Vojtěcha Šimíčka, který zpochybnil pravost podpisů na některých petičních arších, které odevzdal Okamurův volební tým. Podle vyřazeného uchazeče o Hrad tak stát "pošlapal" právo občanů nominovat vlastního prezidentského kandidáta. NSS minulý čtvrtek vrátil do boje o Hrad předsedkyni Suverenity Janu Bobošíkovou. Dalším uchazečům o prezidentskou funkci Okamurovi a Vladimíru Dlouhému soud nevyhověl. Oba i po zprůměrování chybovosti zůstali pod padesátitisícovou hranicí. Zvláště u Okamury soud upozornil na vysokou míru chybovosti podpisů. "V případě pana Okamury tam byly i celé petiční archy smyšlené, sepsané jednou rukou," uvedl předseda volebního senátu Šimíček.

Petice proti rušení nemocnic podepsalo přes 100.000 občanů

Přes 100.000 lidí podepsalo celostátní a regionální petice proti rušení nemocnic, občané mohli připojit podpisy také na internetu. Sdělil to mluvčí štábu a předseda petičního Svýboru, předseda Národní rady osob se zdravotním postižením Václav Krása. Petiční archy předají zástupci krizového štábu v úterý předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavě Němcové (ODS). Zdravotní pojišťovny vypověděly k 31. prosince všem nemocnicím smlouvy, o nových vyjednávají. Chtějí zrušit 6000 akutních lůžek. Podle pojišťoven už je dohoda se 133 ze 156 akutních nemocnic a jednání pokračují. Léčebny dlouhodobě nemocných (LDN) dostanou smlouvu všechny. Podle štábu mají novou smlouvu z menších nemocnic jen dvě.

Patria.cz: Odklad aukcí povolenek připraví státy o stamiliony eur

Státy Evropské unie ze střední a východní Evropy mohou přijít v příštích sedmi letech o stovky milionů eur kvůli odložení aukcí emisních povolenek na produkci oxidu uhličitého (CO2). Nejvýrazněji by takové opatření postihlo Polsko, Česko a Rumunsko, uvedl server Patria.cz s odvoláním na studii pro polskou vládu. "Draft návrhu, který počítá s odkladem aukcí celkem 900 milionů emisních povolenek CO2... zkrátí příjmy rozpočtů České republiky, Polska, Estonska, Kypru, Bulharska a Rumunska o zhruba 1,9 miliardy eur (47,9 miliardy Kč) mezi lety 2013 až 2020," citovala Patria.cz ze studie. Podle studie budou jmenované země nejvíc zasažené kvůli tomu, že si u Evropské komise vyjednaly výjimku z okamžitého zavedení emisních povolenek. Na jejím základě nebudou muset elektrárny už od roku 2013 platit za všechny povolenky, ale podíl těch, které dostávají zdarma, se bude snižovat postupně. Patria.cz ale uvádí, že očekávané odložení aukcí povolenek by pomohlo firmám. Těm by se totiž snížily náklady.

Ceny v průmyslu v listopadu zpomalily meziroční růst na 1,6 pct.

Ceny tuzemských průmyslových výrobců v listopadu zpomalily meziroční růst na 1,6 procenta po říjnovém zvýšení o 1,9 procenta. Meziměsíčně se ceny v průmyslu zvýšily o desetinu procenta. Meziročně rostly i ceny v zemědělství. U stavebních prací a tržních služeb naopak klesly. Oznámil to dnes Český statistický úřad. Výrobní ceny vyjadřují, jak velký je tlak na růst inflace hned na začátku výrobního řetězce, tedy například v továrnách nebo v zemědělství. Vývoj na této úrovni se zpravidla zanedlouho projeví v cenách pro spotřebitele. "Celkový pohled na produkční ceny potvrzuje absenci poptávkových inflačních tlaků, v oborech závislých na domácí poptávce, služby a stavebnictví, lze dokonce pozorovat deflaci," uvedl David Marek z Patria Finance. Jedinou inflační hrozbou je podle něj dopad rozmarů počasí na ceny zemědělské produkce. Ceny v zemědělství byly meziročně vyšší o 14,6 procenta, v říjnu to bylo o 12,5 procenta. Ceny stavebních prací byly nižší o 0,6 procenta, stejně jako v říjnu. U tržních služeb byly ceny meziročně nižší o procento, a klesly tak stejným tempem jako o měsíc dřív.

ČSÚ: Růst vývozních a dovozních cen v říjnu meziročně zpomalil

Růst cen zahraničního obchodu v říjnu meziročně zmírnil. Vývozní ceny stouply o 1,3 procenta a dovozní o 2,2 procenta. V meziměsíčním srovnání se ceny vyváženého zboží zvýšily o půl procenta a dováženého o 0,3 procenta. Informoval o tom dnes Český statistický úřad. Meziroční vývoj vývozních cen ovlivnilo především zdražení strojů a dopravních prostředků o 1,3 procenta. Stouply ale i ceny chemikálií o 3,7 procenta, průmyslového spotřebního zboží o 2,6 procenta a polotovarů o 0,4 procenta. Minerální paliva ovšem zlevnila o 4,6 procenta. Směnné relace, tedy vztah mezi změnami cen vývozu k cenám dovozu, meziročně stouply na 99,1 procenta, přesto byly 35. měsíc v negativních hodnotách. Meziměsíčně dosáhly hodnoty 100,2 procenta.

Zájem lidí o penzijní připojištění stoupl v listopadu 11násobně

Zájem lidí o penzijní připojištění v Česku stoupl v listopadu proti průměru předcházejících měsíců letošního roku jedenáctinásobně. Vyplývá to ze statistik společnosti Rentia, divize poradenské firmy AWD ČR. Důvodem prudkého nárůstu byla podle odborníků snaha lidí uzavřít penzijní připojištění za původních podmínek, které změní penzijní reforma v lednu 2013. Vzestup zájmu klientů o uzavření penzijního připojištění se podle statistik začal projevovat od letošního srpna. Poptávka pak vyvrcholila v listopadu. Při srovnání s loňským listopadem bylo zvýšení poptávky více než pětadvacetinásobné. "Lidé, kteří stihli uzavřít penzijní připojištění do 30. listopadu, si uchovají i v příštích letech některé zajímavé výhody. Mezi ty patří například povinnost fondů vykazovat kladné zhodnocení," uvedl produktový manažer Rentie Kamil Durčák. O důchodové reformě a změnách v penzijních fondech se hovořilo mnoho měsíců. Přesto podle něj řada lidí odkládala uzavření smlouvy za původních podmínek zcela na poslední chvíli. Od ledna 2013 se systém spoření na důchod výrazně změní.

Registr vozidel funguje s výpadky a je dál pomalý

Centrální registr vozidel měl v pondělí dopoledne několik krátkodobých výpadků. Systém sice většinu času funguje, je ale podle úředníků pomalý. Na nižší rychlost si úředníci stěžovali například v Rakovníku, Hradci Králové, Českých Budějovicích a Sokolově. Odpoledne rychlost systému vzrostla. Na výpadky si stěžovali úředníci v Pardubicích a v Chrudimi. Bez výpadků zatím systém funguje v Praze. Na všech pěti pracovištích byla ke třetí hodině odpoledne obsloužena téměř tisícovku lidí, uvedl vedoucí správního řízení na pražském magistrátu Milan Hubka. Podle něj se fungování registru odpoledne výrazně zrychlilo. Registr vozidel je od minulého týdne propojen s databází takzvaných základních registrů. Ty mají registračním úředníkům usnadnit práci tím, že si mohou údaje o žadatelích dohledat v databázi osob a adres nemovitostí a převést je do registru vozidel.

Týden: Švýcaři se zajímají i o Martina Romana a šéfa Škody Holding Tomáše Krska

Švýcarští vyšetřovatelé se v rámci kauzy privatizace Mostecké uhelné (MUS) zajímají také o bývalého generálního ředitele ČEZ Martina Romana a šéfa Škody Holding Tomáše Krska, píše týdeník Týden. V nejnovějším vydání uvádí, že podle jeho dvou nezávislých zdrojů Švýcary zajímají hlavně transakce skupiny Appian, a to především ovládnutí Škody Holding. "V této souvislosti se zajímají především o jména Martin Roman a Tomáš Krsek," cituje časopis zdroj, který je podle něj seznámený s okolnostmi vyšetřování. Druhý zdroj uvedl, že se "prověřuje vše kolem Appianu, včetně plzeňské Škody". Vyšetřování prý postupuje částečně v koordinaci s českou stranou. Mluvčí protikorupční policie Jaroslav Ibehej podle Týdne řekl, že prověřování případného Romanova střetu zájmů a jeho vztahů ke Škodě policie odložila, ale na pokyn státního zástupce doplňuje další dokumenty, mimo jiné i ze zahraničí. Martin Roman řídil Škodu Holding v letech 2000 až 2004, firmu stabilizoval před jejím prodejem skupině Appian. Poté se stal generálním ředitelem energetické společnosti.

Dukovany překonaly rekordní roční dodávku proudu z roku 2008

Dukovanská jaderná elektrárna v pondělí překonala své roční výrobní maximum z roku 2008, kdy do distribuční sítě dodala 14,448 terawatthodiny (TWh) elektrického proudu. Rekordní výroba byla vyrovnána v 06:15, řekl ČTK mluvčí elektrárny Petr Spilka. Starší ze dvou českých jaderných elektráren je v provozu 27 let, pokrývá zhruba pětinu tuzemské spotřeby elektřiny. V posledních letech výkon dukovanských bloků stoupá díky modernizaci zařízení. V letošním roce by se produkce elektřiny v Dukovanech měla podle plánu zastavit na hranici 15 TWh. Rozsáhlá výměna zařízení umožnila postupné zvyšování výkonu všech čtyř dukovanských bloků ze zhruba 460 megawattů (MW) na 500 MW. Na posledním bloku provedli energetici takové úpravy v první polovině tohoto roku. Celá elektrárna se nynějším instalovaným výkonem 2000 MW dostala na úroveň novější jaderné elektrárny Temelín.

Škoda zahájila sériovou výrobu třetí generace modelu Octavia

Mladoboleslavská automobilka Škoda zahájila sériovou výrobu třetí generace modelu Octavia. Nejdůležitější model značky vstoupí na evropský trh na konci ledna. Výrobní kapacita závodu v Mladé Boleslavi se zvýší z 800 na 1200 aut denně. Novinka má posílit pozici značky ve světě. S náběhem výroby zahájila v mladoboleslavském závodě provoz nová svařovna a plně automatizovaná lakovna interiérů vozů. Od srpna, kdy začala výroba Rapidu, jde o druhý náběh produkce nového vozu v témže závodě, a to za plného provozu závodu. Začátkem příštího roku ještě firma zahájí činnost nové lisovací linky. Vedení společnosti od třetí generace vozu očekává navázání na dosavadní úspěchy. Octavia je dlouhodobě nejprodávanějším modelem značky. V prvních jedenácti měsících letošního roku tvořil její podíl na celosvětových prodejích zhruba 44 procent.

Sklizeň chmele letos klesla kvůli nepřízni počasí o 30 procent

Tuzemští pěstitelé sklidili letos 4338 tun chmele, což bylo zhruba o 30 procent meziročně méně. Pokles úrody způsobily především únorové mrazy a následné sucho. Na tiskové konferenci to uvedl předseda Svazu pěstitelů chmele ČR Bohumil Pázler. Chmel se v letošním roce v Česku pěstoval na 4366 hektarech. Plocha obhospodařovaných chmelnic tak byla o 226 hektarů menší než loni. Chmelaři si nicméně pokles sklizně do určité míry chválí. Kvůli nadprodukci v předešlých letech padaly totiž ceny chmele až pod hranici výrobních nákladů. Letošní nízká úroda tak ceny mírně oživila, nárůst však nebyl výrazný. Přes nižší průměrný výnos byla podle chmelařů letošní úroda velice kvalitní z pohledu obsahu alfa hořkých a aromatických látek. Zhruba 80 procent produkce chmele představoval Žatecký poloraný červeňák. Pěstební plocha této tradiční odrůdy přitom letos klesla na dlouhodobé minimum a je na zhruba 40 procentech sklizňové plochy před dvaceti lety.

Praha vrátila plynové lampy do poslední části Královské cesty

Do horního úseku Nerudovy ulice v centru Prahy se vrátily plynové lampy. Slavnostně je v neděli rozsvítil lampář v dobovém kostýmu. V hlavním městě je tak v provozu již přes 600 plynových svítidel, osvětlena je tímto způsobem celá Královská cesta. V roce 2002 začala plynofikace na Starém Městě. "Myslím, že Nerudova ulice si to zaslouží, že Praha si to zaslouží," prohlásila při slavnostní akci pražská radní Aleksandra Udženija. Uvedla, že doufá, že hlavní město nalezne dostatek financí na zavedení plynových lamp do dalších částí metropole. Plynové osvětlení se za normálních okolností rozsvěcí centrálně, lampář se využívá pouze pro zvláštní příležitosti. V době adventu ho však mohou Pražané a turisté již druhým rokem potkat na Karlově mostě, kde každý den zapíná osvětlení pomocí dlouhé tyče. V minulých letech ho lidé mohli vidět například u Ovocného trhu. Mihotavé romantické světlo se do české metropole vrátilo před deseti lety. Prvních devět plynových luceren bylo zprovozněno v Michalské ulici. V současnosti je v provozu 603 lamp, nejvíce v Celetné a Rytířské ulici, na Ovocném trhu, Karlově mostě, Malostranském náměstí a v Nerudově ulici.

Plácido Domingo v Praze zazpívá operní árie i koledy

Španělský tenorista Plácido Domingo na svém galakoncertě 22. prosince v pražské O2 areně zazpívá operní árie i vánoční písně a koledy. Doprovodí ho Státní filharmonie Košice pod taktovkou Eugena Kohna a jeho hosty budou sopranistky Ana Maria Martínezová a Eva Urbanová. ČTK o tom informoval Luboš Virag z pořádající agentury Bonus Vision, která do Prahy loni přivezla José Carrerase a letos vedle Plácida Dominga i Julia Iglesiase. Plácido Domingo je především operní tenor, a tak se v Praze představí v áriích z oper Xerxes (Georg Friedrich Händel), Valkýra (Richard Wagner), Andrea Chénier (Umberto Giordano) a Simon Boccanegra (Giuseppe Verdi). Pro milovníky lehčích žánrů Domingo zazpívá árie z Lehárových operet Země úsměvů a Veselá vdova a z muzikálů Jižní Pacifik a West Side Story. Dostane se ale i na vánoční písně a koledy.

Korupční kauza mezi Sigmou a Bohemians nekončí

Případ údajné korupce v utkání fotbalistů Sigmy Olomouc a Bohemians Praha nekončí. Žalobce v těchto dnech podal proti rozsudku olomouckého okresního soudu, který všechny čtyři aktéry před měsícem zprostil obžaloby, odvolání. ČTK to řekl státní zástupce Jan Beránek. Případem se bude znovu zabývat olomoucký krajský soud. Zdejší soudy řeší fotbalovou kauzu již půldruhého roku. Na okresní soud se na podnět žalobce případ již jednou vrátil.

Ze sportu:

Channel One Cup. Výběr v čele s kapitánem Tomášem Plekancem dokázal skórovat pouze v prvním duelu proti Finům, kteří se jako jediní obešli bez posil z NHL, následně dvakrát vysoko prohrál s vítězi turnaje Rusy i se Švédy. Složení mužstva s několika hvězdnými jmény přitom podobnému propadáku nenasvědčovalo a sám Tomáš Plekanec uznal, že český tým odehrál turnaj katastroficky.Český tým po přesunu do Moskvy v šesti odehraných třetinách nedokázal skórovat.

Krasobruslař Tomáš Verner se podeváté v kariéře stal mistrem České republiky. Evropský šampion z roku 2008 zajel v polském Cieszynu nejlepší závod v sezoně; za krátký program a volnou jízdu získal 229,55 bodu, což je jen o tři body méně než jeho čtyři roky staré maximum.

Někdejší hvězda českého, ale i evropského plavání Květoslav Svoboda se o víkendu rozloučil s aktivní kariérou. Na mistrovství České republiky v krátkém bazénu v Plzni obsadil rodák ze Znojma páté místo v závodu na 200 metrů volný způsob, v němž sbíral evropské i světové medaile.

Motocyklový jezdec Lukáš Pešek by se nečekaně mohl objevit v příštím roce v mistrovství světa královské třídy MotoGP. Sedmadvacetiletý vítěz dvou Velkých cen jedná s italským týmem IodaRacing, jehož zástupci jej oslovili.

Nejlepší český badmintonista Petr Koukal odstartoval v Brně sérii studentských besed o prevenci nádorových onemocnění. Její účastníci nejprve zhlédli film Cesta snu, který popisuje Koukalův boj s rakovinou, po němž se vrátil ke sportu a probojoval se na olympijské hry v Londýně.

Pondělní počasí v Česku:

Zataženo až oblačno, na většině území občasný déšť, ve vyšších polohách déšť se sněhem nebo sněžení. Teploty 0 až 4 stupně Celsia.