Zprávy

0:00
/
0:00

Do Česka přijel slovenský prezident Ivan Gašparovič

Mezi Českou republikou a Slovenskem nejsou bolavé, neřešené a nevyřešené otázky, shodli se v Praze prezidenti obou zemí. Ivan Gašparovič ocenil také osobní vztahy s Václavem Klausem, který Bratislavu příští rok před ukončením mandátu ještě navštíví. Prezidenti připomněli, že na konci letošního roku to bude 20 let od rozpadu Československa. Podle Klause konec federace ekonomicky prospěl více Slovensku než ČR. Slovenská společnost podle něj také není tak poškozena "nepolitickou politikou" jako česká. Slovenského prezidenta těší, že o výborných vzájemných vztazích nehovoří jen politici, ale stejný názor mají také občané jak na Slovensku, tak v ČR. Podle Klause slovenská ekonomika letos roste a není v krizi, na rozdíl od Evropy a ČR. Připomněl statistické údaje, kdy se za dvacet let hrubý domácí produkt na hlavu v ČR zvýšil o 50 procent a na Slovensku o celých 100 procent.

Česká a Slovenská republika nepřipouští revizi Benešových dekretů, řekla ČTK po jednání se slovenským prezidentem Ivanem Gašparovičem ve Sněmovně její předsedkyně Miroslava Němcová (ODS). O Benešových dekretech hovořili oba politici v souvislosti se zářijovým jednáním petičního výboru Evropského parlamentu. Výbor se v reakci na maďarskou petici namířenou proti pět let starému usnesení slovenské Národní rady o neměnnosti dekretů obrátil na Bratislavu, aby vysvětlila okolnosti deklarace. Slovensko už tehdy uvedlo, že k otevírání tématu dekretů nevidí žádný důvod. Stejný je podle vyjádření Němcové i český pohled na dekrety, které po druhé světové válce zasáhly do majetkových a občanských práv maďarské a německé menšiny. Slovenský prezident se setkal také s předsedou Senátu Milanem Štěchem (ČSSD).

Statistiky potvrdily slabost české ekonomiky

Růst nezaměstnanosti, nelepšící se kondice českého průmyslu a stavebnictví a volnější tempo růstu inflace potvrzují slabost české ekonomiky. Podle zveřejněných údajů se v listopadu zvýšila nezaměstnanost na 8,7 procenta, inflace zpomalila meziročně na 2,7 procenta a říjnová stavební výroba propadla o 4,3 procenta. Průmyslová produkce v říjnu meziročně sice stoupla o 4,1 procenta, po očištění od vlivu počtu pracovních dnů ale klesla o 3,3 procenta. "Český průmysl mírně překonal odhady, jeho kondice se však nelepší," uvedl Tomáš Vlk z Patria Finance. Výsledky průmyslové výroby podle analytiků neznamenají návrat k růstu. Analytik ČSOB Petr Dufek konstatoval, že lepšího výsledku v souladu s očekáváními dosáhlo strojírenství, výroba elektrických zařízení a chemický průmysl. Výroba aut podle něj "nijak výrazně neoslnila", ale automobilový průmysl má dost nových zakázek.

Počet nezaměstnaných se v listopadu vrátil po osmiměsíční přestávce nad půl milionu. Jejich meziměsíční přírůstek je podle Pavla Sobíška z UniCredit Bank ve srovnání listopadů historicky nejvyšší. Na počty nezaměstnaných doléhá stále silněji recese ekonomiky - podniky nenabízejí nová pracovní místa, ale naopak začínají s jejich snižováním, shodují se analytici. Podle nové metodiky ministerstva podíl nezaměstnaných vůči obyvatelstvu ve věku 15 až 64 let činil na konci měsíce 6,8 procenta. Dosavadní metodika poměřuje míru nezaměstnanosti pouze k ekonomicky aktivním lidem, proto je její percentuální podíl vyšší. Nezaměstnanost bude zřejmě dále stoupat, neboť konec recese české ekonomiky je stále v nedohlednu. Pravděpodobnost, že nezaměstnanost zlomí devítiprocentní hranici už letos v prosinci, podle analytika Home Creditu Michala Kozuba velmi výrazně roste.

Aktivisté žádají premiéra Nečase, aby rady vlády zůstaly pod jeho úřadem

Ochránci lidských práv žádají premiéra, aby kabinet upustil od škrtů v Úřadu vlády a od přesunu vládních rad pod jednotlivá ministerstva. Obávají se zhoršení ochrany lidských práv v Česku. Podle aktivistů by se totiž snížil význam a oslabil vliv těchto poradních sborů, zmocněnkyně pro lidská práva i vládní agentury pro sociální začleňování. V otevřeném dopise to při příležitosti dnešního Mezinárodního dne lidských práv uvedlo sedm neziskových organizací, ženská lobby a bývalý vládní zmocněnec pro lidská práva Petr Uhl.

Podle Českého helsinského výboru se stav lidských práv v Česku v poslední době zhoršil. Podle výroční zprávy za loňský rok škrty dopadly na seniory, neúplné rodiny, děti, nezaměstnané i postižené. Zastavilo se začleňování romských dětí do běžných škol, nenávist vůči Romům rostla, přibývalo výpadů proti sexuálním menšinám či věznice byly čím dál přeplněnější. Ženské organizace zas poukazují třeba na to, že váznou opatření ke slaďování práce a rodiny.

Ústavní soud snížil pořádkovou pokutu pro komunisty na 41.000 Kč

Ústavní soud (ÚS) snížil pokutu, kterou koncem listopadu uložil skupině levicových zákonodárců, na 41.000 Kč. Původně měli poslanci KSČM, doplnění několika sociálními demokraty, platit 100.000 Kč za to, že se jejich zástupce nezúčastnil veřejného jednání o vládním reformním balíčku. Jednání se přitom konalo právě kvůli komunistům, protože jako jediní z účastníků trvali na veřejném rokování. ČTK to dnes zjistila ze soudní databáze. Poslanci zastoupení předsedou KSČM Vojtěchem Filipem požádali soud o úplné prominutí pořádkové pokuty. Filip připustil administrativní chybu, kvůli níž se jednání nezúčastnil nikdo za KSČM.

Zemřel bývalý komunistický prokurátor Karel Vaš

V sobotu zemřel ve věku 96 let v domově důchodců v Praze bývalý komunistický prokurátor a soudce Karel Vaš. ČTK to dnes řekl první náměstek Ústavu pro studium totalitních režimů Eduard Stehlík s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Podle historiků se Vaš podílel na justičních vraždách. V minulosti stanul před soudem za účast na vraždě generála Heliodora Píky, ale kvůli promlčení nebyl potrestán.

Karel Vaš se narodil 20. března 1916 na Podkarpatské Rusi, v 17 letech vstoupil do KSČ. Po roce 1948 se stal prokurátorem a vyšetřujícím soudcem. V červnu 2001 Městský soud v Praze poslal Vaše na sedm let do vězení. Odvolací Vrchní soud v Praze ale verdikt zrušil a trestní stíhání zastavil kvůli promlčení.

NKÚ: Dvě ministerstva chybovala při čerpání dotací EU na památky

Ministerstvo kultury a Ministerstvo pro místní rozvoj při čerpání evropských dotací na obnovu památek podpořila podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) i projekty nesplňující podmínky příslušného programu. NKÚ v tiskové zprávě uvedl, že chyby se staly v letech 2007 až 2011 při čerpání peněz z Integrovaného operačního programu, který prý navíc postrádal funkčně nezávislý dohled. Kontroloři prověřili dotace za 980,6 milionu korun u 12 příjemců. V osmi případech našli porušení zákona o veřejných zakázkách. Například římskokatolická farnost Velehrad prý u jedné zakázky nejenže nevyřadila nabídku, která nesplňovala požadavek zadavatele, ale dokonce ji vybrala jako vítěznou.

Platy.cz: 13. plat dostává stále méně lidí, letos již jen 15 pct

V Česku letos opět klesne podíl lidí, kteří dostanou 13. plat nebo finanční odměny. Klesající trend trvá již pět let. V roce 2008 dostalo 13. plat 26 procent zaměstnanců, letos jen 15 procent. Nicméně průměrný 13. plat konstantně roste, a to z 14.402 Kč v roce 2008 na 19.036 Kč letos. Vyplývá to z průzkumu platů a benefitů na serveru Platy.cz.

Plán na záchranu ČD Carga předpokládá masivní propouštění

Společnost ČD Cargo v příštím roce prodá 87 nadbytečných lokomotiv, nechá sešrotovat téměř 5000 vagonů a zvažuje propuštění až 2220 zaměstnanců. Počítá s tím plán restrukturalizačních opatření na příští rok, který má ČTK v dispozici. Rozsáhlé propouštění firma ještě projedná s odboráři. Ti se obávají, že mzdové úspory související s masivním propouštěním firmě k vyrovnanému hospodaření nepomohou, protože kvůli němu přijde o značnou část tržeb. Restrukturalizační plán musí ještě schválit valná hromada dopravce. Nyní ČD Cargo zaměstnává zhruba 9500 lidí a vlastní téměř 30.000 vagonů, z nichž je však značná část v havarijním stavu a nevyužívá se.

Analytici: Výnosy penzijních fondů za letošek nepřekročí inflaci

Výnosy penzijních fondů za rok 2012 budou zřejmě nižší než za minulý rok a nepřekročí letošní inflaci. Vesměs se budou pohybovat mezi jedním až dvěma procenty. Shodli se na tom analytici oslovení ČTK. Ministerstvo financí čeká inflaci za tento rok 3,2 procenta. Odhady expertů potvrzují i ojedinělí zástupci fondů, kteří se k očekávaným výnosům vyjádřili. "Očekáváme, že výnos Penzijního fondu České spořitelny za letošní rok se bude pohybovat okolo jednoho procenta, což při současných sazbách ČNB hodnotíme jako pozitivní," uvedla ČS. Ředitel ING PF Jiří Rusnok odhadl, že jeho fond dosáhne podobné zhodnocení jako v loňském roce, kdy bylo 2,14 procenta.

Na důchod si koncem září spořilo 4,68 milionu Čechů, ale v dalších dvou měsících se jejich počet přiblížil pěti milionům. Do konce listopadu bylo totiž možné vstoupit do penzijních fondů za nynějších podmínek. Poté přeměněné fondy nebudou ručit za to, že případný prodělek nesníží úspory klienta, a nebudou ani vyplácet polovinu naspořených peněz po 15 letech. Naproti tomu nabídnou také odvážnější investiční strategie s vidinou možného vyššího zhodnocení.

Pojišťovny se shodly na smlouvách se 133 ze 158 akutních nemocnic

Zdravotní pojišťovny se dohodly na smlouvách platných od ledna 2013 už se 133 ze 158 nemocnic akutní péče, seznam dal Svaz zdravotních pojišťoven na web. Se všemi zařízeními následné péče a LDN budou uzavřeny smlouvy na pět let. U akutních nemocnic není ale vyznačena délka smluvní doby ani rozsah péče. Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) na svém webu varuje, že péči v nemocnicích mají zdravotní pojišťovny pro své pojištěnce zajištěnu k dnešku jen na 22 dní.

Některé nemocnice sníží v příštím roce počty akutních lůžek tím, že uzavřou nevyužitá oddělení. Jiné se změní na zařízení následné lůžkové péče se zachováním ambulantní péče pro občany. Pojišťovny očekávají, že s 15 až 20 procenty nemocnic se dohoda do konce roku nepodaří. Dají jim smlouvu na překlenovací dobu půl až jednoho roku a jednání budou pokračovat.

Příspěvek na bydlení by se mohl od ledna zvýšit, navrhuje MPSV

Příspěvek na bydlení, který vyplácí potřebným stát, by se mohl od ledna zvýšit. Počítá s tím chystané nařízení vlády, které připravilo ministerstvo práce. Navrhuje zvednout stanovené částky za náklady na byt, podle nichž se pomoc vypočítává. Na zvýšení by mělo příští rok připadnout 405 milionů korun. K návrhu má připomínky rada seniorů. Podle ní není zvýšení dostatečné a mnoho starých lidí bude mít problém nájem zaplatit. Připomínky měl i pražský magistrát. Stejně jako loni poukazoval na to, že mnozí lidé jsou nuceni žít ve velkých a drahých bytech, protože nemají na pořízení menšího bydlení. V jejich situaci jim pak příspěvky od státu nestačí. Na příspěvek na bydlení má nárok vlastník nebo nájemník, který je v bytě trvale hlášený, pokud mu na pokrytí nákladů na přiměřené bydlení nestačí 30 procent jeho příjmu či příjmu jeho rodiny. V Praze je to 35 procent.

Páté výročí vstupu ČR do Schengenu vyvolává u Sasů smíšené pocity

Se smíšenými pocity vnímá Sasko nadcházející páté výročí otevření schengenské hranice pro Česko, Polsko a další nováčky EU. Zejména obyvatelé a firmy z pohraničí spojují zrušení kontrol s masivním nárůstem kriminality, který přičítají hlavně Čechům a Polákům, a volají po více policistech a návratu zátarasů na hraniční čáru. Ten však saské úřady nepovažují za řešení a ani celkovou bilanci otevření "Schengenu" nevidí tak černě. "Za poslední rok byla kriminalitou postižena každá třetí firma, což navozuje pocit, že se bezpečnostní situace dále zhoršuje. Něco se musí udělat," prohlásil prezident řemeslnické komory v Drážďanech Jörg Dittrich. Firmám spadajícím pod tuto organizaci způsobili podle něj zloději v posledních 12 měsících škody za 1,35 milionu eur (34 milionů Kč) a podnikatelům ze sousední komory v Chotěbuzi dokonce za 1,43 milionu eur. "Otevření hranic je přínosem pro obě strany. Platí to jak v hospodářství, tak v turistice. Je politováníhodné, že při tak skvělém projektu se vždycky najdou kriminální živly, které ho zneužijí. K tomu ale dochází i v dalších evropských regionech. Je potřeba proti tomu důsledně společně bojovat a nenechat tyhle živly zvítězit," soudí ale mluvčí saského ministerstva vnitra Frank Wend.

V kauze metanol padnou první obžaloby zhruba na 15 lidí

V případu metanolových otrav padnou první obžaloby. Státní zástupce je podá na zhruba 15 lidí, kteří podle policie figurovali na středním a nižším stupni sítě výrobců a prodejců otráveného alkoholu. Novinářům to dnes řekl dozorující státní zástupce Roman Kafka. "Často jsme v kontaktu s poškozenými a s pozůstalými po zemřelých. Vůči nim, tak i vůči obviněným na nižší stupni sítě by bylo nefér, kdyby se čekalo na podání hlavní obžaloby," řekl Kafka. Ta bude podána na hlavní organizátory obchodů s otráveným alkoholem a další lidi, kteří už byli obviněni z obecného ohrožení a kteří by pak měli stanout před soudem společně.

Policie: Kolínští úředníci pomáhali legalizovat kradená auta

Policie minulý týden pozatýkala 12 lidí podezřelých z toho, že nejméně ve 44 případech zlegalizovali ukradená nebo nezpůsobilá auta. Mezi zatčenými byli tři úředníci odboru dopravy kolínské radnice. Ve vazbě zůstali tři lidé, z toho dva úředníci. Policie rozkrývá další případy, a tak se pravděpodobně počet vozů i obviněných ještě zvýší. Podezřelým hrozí až desetileté tresty, informovali dnes policisté na tiskové konferenci. Systém podle policie nejspíš fungoval tak, že obchodníci s auty potřebovali přihlásit ukradené auto nebo vozidlo sestavené z dílů různých aut. K přihlášení vozu používali falešné doklady. Úředníci za to dostávali úplatky. Auta byla kradená především v Německu, Rakousku, na Slovensku a v Česku.

Moravskoslezské podniky připraví ekologické projekty za miliardy

Průmyslové podniky v Moravskoslezském kraji vybudují do konce roku 2015 ekologické projekty za celkem 5,7 miliardy korun. Výrazně jim v tom pomohou evropské dotace. Rozhodnutí o přidělení dotací pro 26 úspěšných projektů podepsal ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS). Schválit je ještě musí Evropská komise. Chalupa to novinářům řekl po jednání pracovní skupiny k ovzduší ve Vendryni na Frýdecko-Místecku. Z celkové sumy bude 3,4 miliardy korun uhrazeno z prostředků Evropské unie, dalších 600 milionů korun do ekologizace provozů investuje stát a zhruba 1,7 miliardy korun vloží do projektů samotné průmyslové podniky.

Anketa: Studenti z ciziny chválí v ČR nízké ceny, vadí jim koleje

Zahraniční studenti si v Česku nejvíc pochvalují nízké ceny a ochotu českých spolužáků, 17 procent z nich ale nemile překvapila úroveň vysokoškolských kolejí. Ukázala to anketa informační sítě Europe Direct mezi 200 českými studenty, kteří pomáhají cizincům se zařizováním všech nezbytností po příjezdu. Buddy systém funguje téměř na všech vysokých školách. Do pomoci zahraničním studentům se čeští vysokoškoláci zapojují hlavně proto, aby se seznámili s novými lidmi, jako důvod to uvedlo 60 procent respondentů. Třetina si pak chce také procvičit cizí jazyk a devět procent pomáhá proto, že i o ně se na zahraničním pobytu staral kamarád z dané země.

Spisovateli Vieweghovi praskla aorta, jeho stav je stabilizovaný

Michalu Vieweghovi, který patří mezi nejúspěšnější české spisovatele, praskla o víkendu aorta. Skončil v pražské nemocnici IKEM. Jeho stav je v současné době stabilizovaný, uvedl server iDnes.cz. Padesátiletého spisovatele v sobotu večer přepadla náhlá slabost. Sám si zavolal sanitku. Lékaři měli původně podezření na infarkt, vyšetření ale ukázalo prasklou aortu. "Zřejmě naštěstí šlo jen o nějakou jemnou prasklinku, jinak by podle lékařů neměl šanci převoz přežít," řekl serveru vydavatel Vieweghových knih Martin Reiner. Viewegh v umělém spánku absolvoval čtyřhodinovou operaci. Viewegh je autorem řady domácích bestsellerů a jako jeden z mála současných českých literátů uspěl i v zahraničí.

Ekofilm v Ostravě vyhrál snímek Pygmejové - Děti džungle

Hlavní cenu z mezinárodního filmového festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví Ekofilm si z Ostravy odváží slovenský tvůrce Pavol Barabáš a jeho snímek Pygmejové - Děti džungle. Zvítězil v konkurenci 103 snímků z 20 zemí světa. ČTK to řekla ředitelka festivalu, který v neděli skončil, Marcela Mrózková Heříková. Cenu mezinárodní poroty získal americký snímek Havaj v ohrožení a Cenu hejtmana Moravskoslezského kraje německý film Poslední evropští divocí koně.

V Dakaru vznikne památník obětí otroctví podle českého návrhu

V senegalském hlavním městě Dakar má být do dvou let vystavěn památník obětí otroctví podle návrhu a pod dohledem českého architektonického studia Helika. Stavbu podle jeho projektu osobně podpořil a schválil senegalský prezident Macky Sall. Informuje o tom týdeník Ekonom. Senegalská vláda se snažila najít vhodný návrh pro památník několik let. Rozpočet stavby se podle týdeníku v přepočtu pohybuje mezi 12 až 13 miliony eur (302 až 327 milionů korun).

Cenu Pelikán časopisu Listy letos obdrží rakouská novinářka

Rakouská novinářka Barbara Coudenhoveová-Kalergiová se stane letošní laureátkou ceny Pelikán, kterou za zásluhy o politickou kulturu a občanský dialog každoročně uděluje dvouměsíčník Listy založený olomouckým rodákem Jiřím Pelikánem v roce 1971 v exilu v Římě. Plastiku pelikána převezme v Olomouci 13. prosince, sdělil Václav Burian z redakce Listů. Rozhlasová reportérka a novinářka spolupracující s předními rakouskými a německojazyčnými periodiky Coudenhoveová-Kalergiová se narodila v aristokratické rodině v Praze. Před nuceným odchodem rodiny do zahraničí žila na zámku v Poběžovicích na jihu Čech. V roce 2001 jí prezident Václav Havel udělil Řád Tomáše Garriguea Masaryka. Cenu Pelikán udělují Listy od roku 2004.

Ze sportu:

Hokejové mistrovství světa bude v roce 2015 pořádat samostatně Česká republika. Vedení Českého svazu ledního hokeje se rozhodlo, že nevyužije nabídku Slovenska, které mělo zájem se na pořádání podílet. Šampionát se tak podle plánu uskuteční v Praze a Ostravě. ČTK o tom informoval tiskový mluvčí svazu Zdeněk Zikmund. S nabídkou na spolupráci při organizaci MS přišli zástupci Slovenského hokejového svazu (SZLH) letos v březnu. Na oplátku nabídli, že Česko bude mít šanci podílet se na pořádání turnaje v roce 2019, nebo 2020, o které se chce Slovensko ucházet.

Fotbalová asociace ČR prošetří říjnové utkání ČFL mezi Chomutovem a Karlovými Vary kvůli podezřelým sázkám na větší počet nastřílených branek. Třetiligový duel skončil výhrou Chomutova 5:1. Bezpečnostního manažera FAČR Martina Syneckého na možnou manipulaci s výsledkem upozornil systém Sportradar monitorující sázky. Informace dnes předal i policii. Jako první o případu napsal server Aktuálně.cz.

České házenkářky ve svém prvním utkání v nadstavbové skupině I na evropském šampionátu v Bělehradu prohrály s favorizovaným Dánskem 30:33 a zůstaly bez bodu na posledním místě tabulky. V úterý od 16:10 Češky změří síly s úřadujícími vicemistryněmi světa Francouzkami.

Počasí v ČR:

Bude sněžit, čekáme stále zataženou oblohu nebo oblačno. Nejvyšší denní teploty -5 až -1stC, na horách kolem -8. Na Vánoce se bude střídat sněžení a déšť, přes den teploty vystoupají nad nulu. Do svátků ale bude mrznout, znovu se pak ochladí po Silvestru. Uvádí to měsíční výhled Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), podle nějž bude ale nadcházejících 30 dní i tak teplotně podprůměrných.