Zprávy

0:00
/
0:00

Klaus euroval nepodepíše, považuje jej za zrůdný

Prezident Václav Klaus nepodepíše doplněk lisabonské smlouvy, který se týká nového záchranného fondu eurozóny - Evropského stabilizačního mechanismu (ESM). "Tyto valy považuji za zrůdnou, nesmyslnou, absurdní věc a já je podepisovat rozhodně nebudu," uvedl Klaus na setkání týdeníku Euro s manažery. Na samotnou činnost fondu, který už od podzimu funguje, to ale nemá bezprostřední vliv. Klause vyzval k podpisu ve čtvrtek Senát. Česko je poslední zemí EU, která ratifikaci nedokončila. "Prezident republiky má povinnost ratifikovat mezinárodní smlouvu bez zbytečného odkladu poté, kdy obě komory Parlamentu České republiky vysloví souhlas s ratifikací, jak konstatoval Ústavní soud," uvedl již dříve předseda senátního evropského výboru Miroslav Krejča (dříve ČSSD).

Klaus: Peake se přes noc nestane odbornicí na armádu

Prezident Václav Klaus přijal demisi ministra obrany Alexandra Vondry. Ve funkci by ho měla nahradit šéfka nejmenší vládní strany LIDEM Karolina Peake. Klaus ale řekl, že si nedovede představit, že se Peake stane přes noc odbornicí na armádu a vojáci ji přijmou. Pochopit fungování ministerstva trvá vždy nějaký čas, a překotné výměny ministrů proto nejsou dobré, míní. "Výměna ministra je obecně nešťastným krokem, selháním, a proto to překotné vyměňování ministrů nesvědčí o ničem dobrém a každý ví, že pochopit elementární fungování ministerstva trvá nějaký čas. Nedokážu si představit, že se paní Peake stane přes noc odbornicí na armádu a že vojáci, statní mužové, přijmou takovou dívenku v roli ministryně obrany," řekl Klaus. "Pokusím se pana prezidenta v osobním rozhovoru přesvědčit, že žádná křehotinka nejsem," reagovala na Klausovo vyjádření Peake. Vicepremiérku Klausova slova překvapila. "Vzhledem k tomu, že je celkem typické, že ministerstvo vede zkrátka politik a ne vždy odborník na tuto oblast," řekla Peake novinářům. Takzvané odbornické vlády podle ní také ne vždy učinily dobrá rozhodnutí.

Přímá volba prezidenta je podle Klause populistický nesmysl

Prezident Václav Klaus považuje přímou volbu prezidenta za populistický nesmysl, který se strašlivě vymstí. Prezident to uvedl na setkání s podnikateli a manažery pořádaném týdeníkem Euro. Nového prezidenta podle Klause vyberou média. Velké politické strany si tímto krokem podle prezidenta daly gól do vlastní branky a teď si toho jsou vědomy. Prezident rovněž vyjádřil v souvislosti s hospodářskou krizí obavu o osud demokracie. Ekonomická krize se totiž podle něj přelila do politiky a do elementárních pocitů lidí. Navíc vybízí k radikálním politickým krokům, které mohou situaci zhoršovat.

Koalice se na obsazení obrany a dopravy nedohodla

O tom, kdo obsadí ministerstvo obrany a dopravy, není ani po páteční schůzce koaličních lídrů jasno. Premiér Petr Nečas (ODS) chce věc vyřešit co nejrychleji, žádný termín ale nezmínil, řekl po schůzce předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura. ODS podle něj ale nic nemá proti návrhu strany LIDEM na výměnu ministerstva dopravy a obrany. V úterý se návrhem bude zabývat grémium ODS. O personálním obsazení obrany, na nějž by měla zamířit předsedkyně LIDEM Karolína Peake, i o novém vedení dopravy, která má připadnout ODS, chce Nečas ještě jednat s předsedy koaličních stran. Samotná výměna resortů je podle Peake především na rozhodnutí ODS a LIDEM, je s ní ale prý srozuměna i TOP 09. Vládní strany se dohodly na tom, že společná pracovní skupina připraví úpravu koaliční smlouvy. ODS a LIDEM přitom chtějí od poloviny roku 2014 spojením ministerstev snížit jejich celkový počet až o čtyři. Prakticky ale novou podobu úřadů připravují až pro další vládu. TOP 09 navíc podle předsedy poslanců strany Petra Gazdíka odmítá sloučení životního prostředí a zemědělství. Úřady podle se něj mají ve vládě vzájemně regulovat, a nemohou proto být spojeny.

Sněmovna schválila využití konopí k léčebným účelům

Sněmovna schválila používání marihuany ke zmírnění příznaků některých chorob. Konopí by si pacienti mohli podle schválené novely legálně koupit jen na elektronický lékařský předpis. Toto opatření má zabránit zneužívání látky. Normu musí ještě projednat Senát. Novela má podle jejího spoluautora Pavla Béma (dříve ODS) "zpřístupnit léčebné konopí pro pacienty, kteří jej potřebují a kteří jej povětšinou už dnes stejně užívají, často bohužel v rozporu s českými zákony". Marihuanu je možné používat například při zmírnění příznaků rakoviny, roztroušené sklerózy nebo atopického ekzému. Bém zdůraznil, že novela nepředznamenává postupnou legalizaci "rekreačního využívání konopných produktů". Nepřináší ani legalizaci pěstování konopí pro léčebné účely doma, po čemž volali někteří zastánci užívání marihuany. Droga k léčebným účelům by se měla nejprve dovážet. Až po roce by měli vstoupit na trh tuzemští pěstitelé, aby měl Státní úřad pro kontrolu léčiv čas na přípravu.

Poslanci vedli spor o zdanění náhrad zákonodárců

Poslanci poslali do závěrečného schvalování novelu o platech ústavních činitelů, která upravuje hlavně platy soudců. Bude se moci uskutečnit nejdříve ve středu. Při m druhém čtení se vedl spor hlavně o náhrady zákonodárců, když rozpočtový výbor navrhl zrušit jejich zdanění. Zdanění paušálů se opět zastával ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). "Řada z nás přiznává, že tyto náhrady používají pro svou osobní potřebu. Pokud je tak používáme, je to běžný příjem, proto jsme se rozhodli je zdanit," zdůraznil. Za pokrytecký a nedůstojný označil argument proti zdanění, podle kterého by Sněmovna a Senát ušetřily, protože musejí z náhrad odvádět zdravotní a sociální pojištění. Jde o jeden státní rozpočet, podotkl ministr. Naopak například Michal Doktor (Jihočeši 2012, dříve ODS) označil schválení zdanění náhrad za hloupost. "Přestaňme lhát, že diety jsou příjem," přidal se Alfréd Michalík (ČSSD). Paušály byly přijaty kvůli tomu, aby zákonodárci nemuseli každý měsíc "lepit účtenky", řekl.

Nové sKarty budou povinné jen jako průkazky

Sociální karty budou sloužit jako průkazky pro příjemce dávek, příspěvků a podpor. K placení či vybírání peněz od státu z bankomatů je lidé budou moci používat jen dobrovolně. Povinné to bude jen u těch, u nichž hrozí zneužívání dávek v hmotné nouzi. Upraví to zákon. Novinářům to řekl premiér Petr Nečas (ODS), když představil výsledky dohody státu s Českou spořitelnou a Českou poštou. Systém kritizovala opozice i někteří koaliční poslanci, odbory, rada postižených či ombudsman. "Novely jsme připraveni předložit do konce ledna. Souběžně budeme jednat o krocích s Úřadem pro ochranu osobních údajů a veřejným ochráncem práv. Jsem přesvědčena o tom, že tím můžeme předejít komplikacím," uvedla ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). Podle ní by měly být změny zákonů hotové nejpozději do května. Karty používá přes 160.000 lidí. Stát jim přes ně poslal už přes miliardu korun, dodala ministryně.

Remek veřejně podpořil prezidentského kandidáta Zemana

První československý kosmonaut Vladimír Remek, zvolený za KSČM do Evropského parlamentu, veřejně na společné tiskové konferenci s Milošem Zemanem podpořil jeho kandidaturu v prezidentských volbách. ČTK řekl, že se zapojí i do volební kampaně, bude-li to potřebné. "S Milošem o tom budeme jednat," dodal. Remek řekl, že Zemana zná ze všech prezidentských kandidátů nejdéle, spolupracoval s ním a fandí mu. Zeman má nejen pozitivní životní zkušenost, ale zažil i velmi tvrdý pád, takže je poučený pro život, zdůvodňoval Remek své rozhodnutí. Zmínkou o pádu zřejmě odkazoval na neúspěšnou Zemanovu kandidaturu v prezidentské volbě proti Václavu Klausovi. Zeman by byl podle Remka změnou, protože určitě není pravicový politik a na Pražském hradě by vystřídal pravicové polistopadové prezidenty. Remek prý odřekl kandidaturu za KSČM, protože tři levicové kandidáty v přímé prezidentské volbě by považoval za "sebevražedné".

Senát UK vystoupil proti návrhu reformy vysokých škol

Akademický senát Univerzity Karlovy vystoupil proti návrhu reformy vysokých škol. Předložená podoba novely podle akademiků neřeší základní problémy, například rozdělení vysokých škol na vědecké či vzdělávací. Harmonogram projednávání je prý navíc tak napjatý, že návrh nemůže být dostatečně projednán. Reforma vysokých škol se připravuje už řadu let, akademici ale změny navržené ministerstvem pokaždé odmítli. "Navržený harmonogram neumožňuje vytvoření návrhu, který by měl širokou a kvalifikovanou podporu akademické obce, a je proto nepřípustný," tvrdí senátoři z UK. Není podle nich možné projednávání uspěchat jen kvůli termínům stanoveným v rámci politického zadání. Návrh novely přitom měla vláda původně projednat do konce tohoto roku, ministerstvo se pak ale se školami dohodlo, že kabinet dostane materiál nejdříve koncem března.

KSČM neuspěla s návrhem zrušit strop u zdravotního pojištění

Opoziční KSČM neuspěla ve Sněmovně s návrhem na zrušení stropu u odvodů na zdravotní pojištění. Poslanci novelu neschválili. Podobnou úpravu obsahuje vládní daňový balíček ke stabilizaci veřejných rozpočtů, který Sněmovně vrátil ve středu Senát. Opatření by mělo platit podle vládní předlohy jen následující tři roky. Odstranění horní hranice, od níž už se pojistné neodvádí, požadují komunisté dlouhodobě. Stejný návrh předložili ve Sněmovně už před třemi lety, poslanci o něm ale do voleb nerozhodli. Změna by podle komunistů přinesla do zdravotnictví víc peněz. "Jedná se o významný příspěvek do systému veřejného zdravotního pojištění," uvedla za předkladatele Soňa Marková a podotkla, že schválení daňového balíčku není jisté. Podle vlády se však příjmy nijak výrazně nezvýší. Pro návrh hlasovalo 69 poslanců, 77 jich bylo proti.

Ombudsman u soudu napadne systém docházky nezaměstnaných

Ombudsman Pavel Varvařovský u soudu napadne systém docházky nezaměstnaných nazvaný DONEZ, podle nějž se musejí od ledna několikrát týdně hlásit na pracovištích CzechPointu na poštách. Žalobu k ochraně veřejného zájmu ombudsman podá za několik dnů, řekla ve čtvrtek mluvčí jeho kanceláře Iva Hrazdílková. Systém má zamezit nelegálnímu zaměstnávání, lidé pracující načerno by neměli mít čas chodit na kontroly. Podle ombudsmana to je nepřiměřený zásah do lidské důstojnosti. Jak uvedl server Aktuálně.cz, který na možné trestní oznámení ve čtvrtek upozornil, jde o výjimečný krok, jelikož žalobu k ochraně veřejného zájmu podává ombudsman jen v ojedinělých případech. Omluvy nezaměstnaných z docházek na pošty jsou možné jen ze zákonem stanovených důvodů, jako je například nemoc nebo péče o malé dítě. Lidem také nikdo neproplatí náklady na dojíždění. Docházení na poštu by bylo podle ochránce práv přípustné jen v případě, že by pobočky zajišťovaly činnost související se zprostředkováním zaměstnání. Docházku nezaměstnaných prosadil exministr práce Jaromír Drábek (TOP 09). Ústavní soud minulý týden zrušil posílání nezaměstnaných na veřejnou službu bez nároku na odměnu. Nyní se po zásahu ombudsmana zřejmě k soudu dostane další z Drábkových reformních kroků.

ČR bude v rámci UNESCO hodnotit nehmotné kulturní dědictví

Česká republika se stala členem orgánu, který hodnotí návrhy na zápis do seznamu světového nehmotného kulturního dědictví UNESCO. Mezi šest hodnotitelů různých zvyků, tradic nebo kulturních událostí byla ČR zvolena na zasedání Mezivládního výboru pro nehmotné kulturní dědictví UNESCO po tříletém úsilí. Za ministerstvo kultury o tom informoval Jan Vondryska. Ministerstvo hodnotí toto zvolení jako velký úspěch české etnografie, výsledek dlouhodobě konzistentních postojů českého státu v agendě Úmluvy UNESCO o zachování nemateriálního dědictví, výsledek důsledné aplikace vládní Koncepce účinnější péče o tradiční lidovou kulturu a úspěch české kulturní diplomacie v rámci UNESCO. Vedle České republiky byly mezi hodnotitele dále zvoleny Španělsko, Japonsko, Peru, Maroko a Nigérie.

Vývoj ekonomiky byl ve 3. čtvrtletí nižší, než odhadovala ČNB

Vývoj ekonomiky byl ve srovnání s odhady České národní banky ve třetím čtvrtletí nižší o 0,5 procentního bodu v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření. Uvedl to ředitel sekce měnové a statistiky ČNB Tomáš Holub. Česká ekonomika ve třetím čtvrtletí meziročně klesla o 1,3 procenta a mezičtvrtletně o 0,3 procenta. "Odchylka vývoje HDP od prognózy směrem dolů souvisela s vývojem zahraničního obchodu, který sice nadále přispíval k vývoji ekonomické aktivity kladně, avšak v menším rozsahu, než očekávala ČNB," uvedl Holub.

Přebytek zahraničního obchodu ČR v říjnu stoupl na 33 miliard Kč

Zahraniční obchod Česka skončil v říjnu v přebytku 33 miliard korun a byl tak druhý nejvyšší v letošním roce. Loni v říjnu bylo saldo o 0,8 miliardy nižší. Vývoz podle předběžných údajů meziročně stoupl o 7,5 procenta a dovoz o 8,2 procenta. Informoval o tom Český statistický úřad. Podle něj poprvé od loňského května rostl dovoz rychleji než vývoz. Obrat zahraničního obchodu se proti loňskému říjnu zvýšil o 7,9 procenta na 531,3 miliardy korun a dosáhl nejvyšší měsíční hodnoty od roku 1993, uvedli statistici.

Příjmy ČR z cestovního ruchu vzrostly o 8 pct na 104,6 mld. Kč

Příjmy Česka z cestovního ruchu vzrostly za tři čtvrtletí roku o 8,6 procenta na 104,6 miliardy korun. Uvedla to agentura CzechTourism s odkazem na údaje České národní banky. Výsledky pozitivně ovlivnilo hlavně první čtvrtletí roku, kdy počet zahraničních turistů vzrostl meziročně o 14,4 procenta a příjmy ze zahraničního cestovního ruchu o 16,5 procenta. Výrazný růst příjmů ze zahraničního cestovního ruchu zaznamenala ČR i ve druhém čtvrtletí. "Růst příjmů odpovídá našim očekáváním. Od počátku roku do konce třetího čtvrtletí vzrostl počet příjezdů zahraničních turistů o 8,7 procenta, příjmy za stejné období rostly stejným tempem," uvedl ředitel agentury CzechTourism Rostislav Vondruška.

ČEZ příští rok na čas odstaví postupně všechny jaderné bloky

Energetická společnost ČEZ plánuje na příští rok přechodné odstávky všech čtyř bloků Jaderné elektrárny Dukovany a obou bloků Temelína. První odstávka v Dukovanech je v plánu od 9. února do 26. března, zastaví se během ní provoz třetího bloku elektrárny. Od 30. března do 6. května ČEZ odstaví druhý blok Dukovan, od 31. srpna do 30. září bude stát první blok. Odstávka čtvrtého bloku elektrárny by měla začít 30. listopadu a potrvá až do konce roku. V Temelíně je od 3. května do 26. června naplánována odstávka druhého bloku. První blok ČEZ odstaví od 12. července do 5. září. Odstávky elektrárenských bloků ČEZ provádí pravidelně. Důvodem pro ně jsou doplnění jaderného paliva a nutné revize.

ČNB: Ceny bytů budou v Česku příští rok asi dál klesat

Ceny tuzemských bytů budou v příštím roce pravděpodobně dál klesat. Zvrat tak asi nenastane dřív než v roce 2014. Pomalejší, ale stabilní růst očekává centrální banka jen u pozemků. Pokles cen nemovitostí může dále pokračovat a jejich předpokládané oživení se odkládá do roku 2014. Nabídkové ceny bytů v Praze sice ve třetím čtvrtletí podle Českého statistického úřadu dále mezičtvrtletně rostly o 0,4 procenta, analytici to ale chápou jen jako statistickou anomálii. Ceny bydlení tlačí dolů hlavně slabší ekonomická aktivita a nižší růst reálných mezd. Byty můžou dále zlevňovat kvůli nuceným prodejům bytů, výraznějšímu poklesu příjmů domácností a růstu nezaměstnanosti.

ČR se podílela na rozbití sítě internetových podvodů v USA

Policie v Česku, Rumunsku, Británii a Kanadě zatkla ve středu na žádost Spojených států šest Rumunů, kteří jsou podezřelí ze zapojení do mnohamilionových internetových podvodů v podobě fiktivních prodejů luxusních aut prostřednictvím amerických webových serverů. Sdělilo to na svých internetových stránkách americké ministerstvo spravedlnosti. Česká policie se na akci podílela zadržením jednoho z podezřelých. Šest zadržených Rumunů a jeden Albánec, který byl podle ministerstva již dříve uvězněn v Česku, nabízeli americkým spotřebitelům prostřednictvím webů jako eBay, Cars.com či AutoTrader.com neexistující auta, motocykly a další zboží v cenách od 10.000 do 45.000 dolarů. Síť vydávala kupujícím falešné doklady o zboží a faktury. Podloudně tak získala kolem tří milionů dolarů (58 milionů korun).

Astronom a kartograf Rükl převezme prestižní Nušlovu cenu

Astronom a kartograf Antonín Rükl, autor světoznámého Atlasu Měsíce, převezme v sobotu prestižní české astronomické ocenění Nušlovu cenu. Česká astronomická společnost (ČAS), která ji uděluje, takto vzdává poctu celoživotnímu dílu laureáta. Slavnostní udělení i následující laureátská přednáška jsou od 15:00 v kulturním sále pražského Hlavního nádraží volně přístupné veřejnosti. Rükl bude v přednášce Soukolí nebeských sfér hovořit o historii a způsobech zobrazování a modelování hvězdné oblohy a vesmíru vůbec. Největším Rüklovým přínosem astronomii jsou publikace, v nichž spojil erudici astronoma se svou odborností kartografa. Proslul jako autor četných astronomických map, atlasů a obrazových publikací, které vycházely především v nakladatelství ARTIA v cizojazyčných překladech. Vypracoval původní techniku kresby měsíčních map a také techniku fotorealistické kresby objektů. Nejuznávanější doma i v zahraničí je Rüklův Atlas Měsíce, který byl přeložen do angličtiny, němčiny, francouzštiny, japonštiny a maďarštiny.

Cenu za statečnost získala žena, která svým tělem chránila děti

Cenu Michala Velíška za statečnost při záchraně lidského života letos získala osmatřicetiletá Lenka Slavíková, která vlastním tělem chránila děti v havířovské základní škole před útočnicí. Sošku skleněného anděla, kterou televize Nova spolu s nadací ADRA udělovaly již posedmé, převzala v Praze z rukou primátora hlavního města Bohuslava Svobody. Letos v květnu přišla do školní jídelny jedné z havířovských základních škol neznámá žena, která si chtěla odvést jednoho z žáků. Když ji vychovatelka Slavíková spatřila, zjistila, že nejde o matku žádného z dětí, a chtěla jí v tom zabránit. Žena však vytáhla nůž a začala bodat družinářku, která použila své tělo jako štít, aby ochránila své svěřence. Všem dětem se podařilo utéct, až na jednu prvňačku, s níž se útočnice zavřela v kanceláři. Nakonec ji musela vysvobodit zásahová jednotka policie. Dívka byla nezraněna, ale utrpěla silný šok. Čtyřiadvacetiletá útočnice byla obviněna z pokusu o vraždu a braní rukojmí. Trestní stíhání ženy bylo nedávno státním zástupcem zastaveno kvůli její duševní nemoci. Ocenění nese jméno televizního pracovníka Michala Velíška, kterého zastřelil před sedmi lety násilník, když před ním Velíšek bránil mladou ženu.

Ze sportu

Biatlonistka Gabriela Soukalová skončila ve sprintu v rakouském Hochfilzenu čtrnáctá a v pořadí Světového poháru je sedmá. V závodu mužů doběhl Zdeněk Vítek osmnáctý a Michal Šlesingr devatenáctý, bodoval rovněž třiadvacátý Ondřej Moravec.

Fotbalový reprezentant Martin Pospíšil podle očekávání podepsal s Olomoucí novou smlouvu s platností do konce června 2017. Čtvrtý celek podzimní části první ligy o tom dnes informoval na svých webových stránkách.

První zimní posilou teplických fotbalistů se stal obránce Josef Kaufman. Do severočeského klubu se vrací po necelých pěti letech, které postupně strávil v norském Stavangeru, pražské Slavii, Trnavě a naposledy Brně. Osmadvacetiletý zadák v Teplicích podle webových stránek klubu podepsal smlouvu na dva a půl roku.

Golfistka Klára Spilková se drží v závěrečném turnaji profesionálního okruhu LET v Dubaji na dosah elitní desítky. Česká hráčka zvládla třetí kolo na 69 ran, tři pod par, celkově je na skóre -7 a před sobotním finálovým dnem se posunula na dělené dvanácté místo.

Biatlonistka Gabriela Soukalová skončila ve sprintu Světového poháru v rakouském Hochfilzenu čtrnáctá, vyhrála Běloruska Darja Domračevová.

Stolní tenistka Iveta Vacenovská vypadla ve finálovém turnaji World Tour ve čtvrtfinále. Česká jednička dnes v čínském Chang-čou nestačila na domácí favoritku Čchen Meng a prohrála 1:4 na sety.

Počasí v ČR

Většinu krajů ČR zasáhnou o víkendu silné mrazy, až minus 17 stupňů Celsia. Výstrahu před velmi nízkými teplotami vydal Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).