Zprávy

0:00
/
0:00

Státní rozpočet úspěšně prošel ve Sněmovně prvním čtením

Poslanecká sněmovna i přes nesouhlas opozice schválila základní parametry státního rozpočtu na příští rok. Schodek má klesnout proti schválenému letošnímu schodku o pět miliard na rovných 100 miliard korun. Opozice rozpočet kritizovala, vláda podle ní mimo jiné rezignovala na hospodářskou politiku a snahu podpořit růst ekonomiky. Pro rozpočet v prvním čtení hlasovalo 79 poslanců. Podpořili ho i nezařazení poslanci, například bývalý poslanec ODS Pavel Bém, zato bývalý poslanec ODS Michal Doktor se zdržel. Opozice hlasovala proti. Opoziční ČSSD vládě vytýkala například to, že rezignuje na hospodářskou politiku, snaží se hlavně snížit schodek rozpočtu a nestará se například o podporu zaměstnanosti ani o růst ekonomiky. "Vaše vláda nemá žádnou hospodářskou politiku. Podle toho vypadají rozpočty, podle toho vypadá realita," prohlásil na adresu koalice Milan Urban (ČSSD). Podle poslance Petra Braného (KSČM) vláda objektivně škodí zemi. Poslanec VV Michal Babák navrhoval vrátit rozpočet vládě opět k přepracování s tím, že by nový návrh předložila do 21. prosince.

Na podporu růstu má vláda 18 opatření s vysokou prioritou

Na podporu ekonomického růstu, podnikání a zaměstnanosti chce vláda ještě ve svém funkčním období zavést celkem 18 opatření. Vyplývá to z návrhu, který má ČTK k dispozici. Mezi priority patří například vytvoření jednotného kontaktního místa pro exportéry, snížení počtu operačních programů na čerpání dotací z EU nebo audit výdajů státního rozpočtu. Součástí dokumentu je celkem 71 návrhů, na kterých se shodla pracovní skupina Národní ekonomické rady vlády (NERV). Materiálem, který již projednala porada ekonomických ministrů, by se měla v pondělí zabývat NERV. Vláda by měla o návrhu jednat nejpozději do 14. prosince, vyplývá z dokumentu. Návrhy se týkají pěti oblastí. Jejich cílem je snížení administrativní zátěže a zpřehlednění legislativy, zvýšení konkurenceschopnosti, podpora inovací a vzdělávání, podpora rozvoje exportu a efektivní čerpání evropských fondů.

Ministr Kalousek: Církevní restituce budou mít účetní dopad na letošní rozpočet

Schválený zákon o majetkovém vyrovnání státu s církvemi bude mít jako jednorázová účetní operace dopad na letošní rozpočet, ač stát v tomto roce nevydá ani korunu. Poslance na to při projednávání návrhu státního rozpočtu na příští rok upozornil ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Deficit bude podle něho asi pět procent místo očekávaných 3,5 procenta hrubého domácího produktu. Církevními restitucemi se stát zavázal vyplatit církvím za 30 let postupně celkem 59 miliard korun. Kalousek uvedl, že kvůli účetní metodice Evropské unie půjde účetně o jednorázový výdaj letošního rozpočtu. "Není to skutečná platba, není to skutečný výdaj, je to dopad účetní metodiky," zdůraznil Kalousek.

NSS dostal v souvislosti s prezidentskou volbou devět podnětů

Nejvyšší správní soud (NSS) dostal celkem devět podnětů souvisejících s registracemi kandidátů pro přímou volbu prezidenta. Jsou mezi nimi stížnosti všech tří kandidátů, které ministerstvo vnitra v pátek po odpočtu neplatných hlasů vyřadilo z prezidentské volby, tedy Tomia Okamury, Vladimíra Dlouhého a Jany Bobošíkové. Všichni se domáhají toho, aby je soud vrátil do boje o Hrad. Lhůta pro podání stížností vypršela ve středu v 16:00. Stížnostmi se začal zabývat sedmičlenný volební senát NSS, na rozhodnutí má patnáctidenní lhůtu. Ve středu poprvé jednal, ale o žádném podnětu nerozhodl. Soudci teď musejí například obeslat všechny účastníky řízení s poučením o složení senátu. Také si vyžádají spisové materiály ministerstva vnitra. "Nyní probíhají u všech návrhů procesní úkony a volební senát se již podrobně zabývá jednotlivými návrhy," uvedla mluvčí NSS Sylva Dostálová.

Ministr obrany Alexandr Vondra ve vládě skončil

Ministr obrany Alexandr Vondra (ODS) rezignuje k 7. prosinci na svou funkci ve vládě. Zdůvodnil to tím, že v říjnových senátních volbách ztratil důvěru voličů, když se mu nepodařilo obhájit senátorský mandát. Vondra to oznámil novinářům. Premiér Petr Nečas (ODS) řekl, že o tom, kdo Vondru nahradí, má představu, bližší informace ale nesdělil. "Ministr kromě důvěry premiéra potřebuje ke své práci především dvě věci, jednak kompetenci a jednak důvěru voličů. Senátní volby letos na podzim ukázaly, že dostatečnou důvěru voličů nemám," řekl Vondra. Na odchodu z vlády se prý s Nečasem dohodl už po říjnových volbách, v nichž kromě něj prohrála i celá ODS. Zůstal ale prý kvůli přípravě rozpočtu armády na příští rok, plánovaným jednáním s americkým protějškem a jednáním kolem budoucnosti nadzvukového letectva. "Jeho odchod z ministerstva obrany, který je dán politickými důvody, je pro tento resort ztrátou," řekl Petr Nečas. Alexandr Vondra podle něj byl nejkompetentnějším ministrem obrany v posledních dvaceti letech.

Stínový ministr obrany ČSSD ocenil Vondrovu odbornou kompetenci.

Konec ministra obrany Alexandra Vondry (ODS) ve vládě je logickým důsledkem nedávných senátních voleb i některých kauz z minulosti, řekl ČTK stínový ministr obrany ČSSD Jan Hamáček, který ocenil Vondrovu odbornou kompetenci. Doufá také, že Alexandra Vondru ve funkci nahradí někdo přinejmenším stejně kvalitní. "Chci říci, že mi bylo ctí se s panem ministrem Vondrou politicky a odborně utkávat. By to ministr, který rozuměl resortu obrany," poznamenal Jan Hamáček. ČSSD podobnými hodnoceními v případě politiků vládních stran šetří. Podle Hamáčkova stranického šéfa Bohuslava Sobotky měl ale Alexandr Vondra odejít už dávno, neboť celé jeho působení na ministerstvu bylo zatíženo kauzou Promopro, tedy předražených zakázek z doby českého předsednictví EU. "Byl od samého počátku nevěrohodný, jeho pozice, autorita byla zdestruována," poznamenal. Bohuslav Sobotka také připomněl, že v Nečasově vládě "nezůstal kámen na kameni", když už byla vyměněna většina ministrů.

Ministr Vondra: Švédsko zlepšilo nabídku podmínek nájmu gripenů

Poslední švédská nabídka při vyjednávání o prodloužení pronájmu stíhaček Gripen je podstatně výhodnější, než byla ta v létě, řekl ministr obrany Alexandr Vondra (ODS). V pondělí bude o stavu vyjednávání se Švédskem informovat Bezpečnostní radu státu. "To, že jsme jednali o čtyři měsíce déle, nám umožnilo mít na stole podstatně lepší nabídku. A mně skutečně není jedno, jestli je to 'miliarda tam, miliarda sem'," prohlásil ministr. Pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila vláda Vladimíra Špidly. Smlouva vyprší na konci roku 2014. Česká vláda už deklarovala úmysl i nadále zajišťovat ochranu vzdušného prostoru vlastními prostředky. Obrana proto nejprve začala exkluzivně jednat se Švédskem o možnosti stávající pronájem prodloužit. Jednání se však nejprve nevyvíjela ke spokojenosti Prahy, která usilovala o výhodnější ekonomické podmínky dlouhodobého pronájmu. Na švédskou nevstřícnost v létě dokonce veřejně upozornil i premiér Petr Nečas. Vondra pak dostal od vlády čas exkluzivně se Švédy jednat do konce listopadu, v případě krachu jednání je v plánu vypsat výběrové řízení.

Česká diplomacie potvrdila, že Hillary Clintonová do ČR přijede

Česká diplomacie potvrdila, že americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová přijede v pondělí do Prahy, odletět by měla týž den po poledni. Její program se tvoří, předpokládá se schůzka s ministrem zahraničí Karlem Schwarzenbergem, řekl ČTK mluvčí Černínského paláce Vít Kolář. Hillary Clintonová se zřejmě sejde také s premiérem Petrem Nečasem. Důvodem návštěvy má být podle serveru IHNED.cz podpora firmy Westinghouse v tendru na rozšíření Jaderné elektrárny Temelín. Petr Nečas v prohlášení pro ČTK uvedl, že ministři zahraničí bývají běžně přijati i předsedou vlády. "Pokud se návštěva paní ministryně Hillary Clintonové uskuteční a můj pracovní program to umožní, setkám se s ní," sdělil na dotaz ČTK Nečasovo stanovisko jeho mluvčí Michal Schuster.

Čeští Romové prý nejčastěji v EU pocítili rasistické napadení

Čeští Romové si ze všech etnických nebo národnostních menšin v zemích EU v průzkumu Agentury Evropské unie pro základní práva (FRA) nejčastěji stěžovali na útoky, vyhrožování nebo závažné obtěžování s vnímaným rasistickým motivem. FRA ve studii, kterou představila v německé Mohuči, varuje před vzestupem kriminality spojené s etnickou nenávistí a xenofobií. FRA zaznamenala v roce 2010 ve všech státech EU nejméně 84.000 případů takto motivovaných činů. V absolutních číslech jich bylo podle agentury DPA v Británii - téměř 47.000, tedy více než polovina. V České republice zaznamenalo v uplynulém období rasisticky motivovaný útok 32 procent dotázaných Romů, což je nejvíce ze všech zemí, v nichž byl průzkum proveden.

Policie přikázala zabavit 3,9 milionu korun z účtu Věcí veřejných

Policie v rámci razie na skupinu lidí, kteří podle ní při obchodech s pohonnými hmotami krátili daně, zajistila více než 30 milionů korun. Zároveň vydala zajišťovací příkaz na 3,9 milionu korun z konta Věcí veřejných, řekl ČTK mluvčí protikorupčního útvaru Jaroslav Ibehej. Kriminalisté již v úterý zajistili 15 lidí, podle serveru Týden.cz je mezi nimi hlavní sponzor VV advokát Daniel Musil. "V případu jsme obvinili sedm osob, část z trestného činu zkrácení daně, poplatku a podobné povinné platby, část z legalizace výnosů z trestné činnosti," uvedl Jaroslav Ibehej. Kriminalisté provedli několik domovních prohlídek, zabavili také auta a zhruba 1,7 milionu korun v hotovosti. Předseda VV Radek John již v úterý odmítl, že by se případ týkal také jeho strany. Řekl, že Daniel Musil dal v roce 2011 Věcem veřejným půl milionu korun jako fyzická osoba. "Nedostali jsme peníze od žádné firmy spojené s prodejem pohonných hmot, takže celá ta kauza se v této chvíli netýká VV. Nicméně bedlivě ji budeme sledovat," uvedl. Zároveň řekl, že peníze pro VV rozhodně nepocházejí z daňových úniků.

Ministr Blažek podal ve prospěch Martina Kocourka stížnost pro porušení zákona

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podal v případu svého stíhaného stranického kolegy a bývalého ministra průmyslu Martina Kocourka a jeho matky stížnost pro porušení zákona k Nejvyššímu soudu. Prý shledal vážná procesní pochybení policie a žalobců, řekl ČTK mluvčí ministerstva spravedlnosti Jiří Hovorka. Policie Martina Kocourka i jeho matku viní od května z poškozování věřitele kvůli zatajení 16 milionů korun při Kocourkově rozvodu s manželkou Olgou. Ministr Blažek se tak podle mluvčího rozhodl v polovině listopadu na základě návrhu Krajského státního zastupitelství v Praze, které mu podání stížnosti navrhlo, protože při kontrole objevilo v postupu policie a Okresního státního zastupitelství Praha-západ vážná procesní pochybení. Policisté totiž podle ministra Blažka nezískali souhlas se stíháním exministra a jeho matky Jindřišky od Kocourkovy exmanželky, který podle zákona u trestného činu poškozování věřitele potřebují.

Letos přibylo nejvíc pacientů s HIV od roku 1985, je jich 198

Odborníci v Česku evidují letos vůbec největší počet nových pacientů s virem HIV od roku 1985, kdy se v zemi nákaza poprvé objevila. Národní referenční laboratoř pro AIDS Státního zdravotního ústavu zaznamenala už 198 případů. Loni za celý rok jich bylo 153. Nejvíc nakažených dosud testy odhalily v roce 2010. Tehdy jich bylo 180. Výsledky novinářům představil šéf laboratoře Vratislav Němeček. Podle expertů na problematiku AIDS je za přibýváním pacientů hlavně to, že strach z nemoci opadl, lidé se přestávají chránit, v sexu se chovají nevázaně a taky se víc cestuje. Nejčastěji se lidé nakazili při nechráněném sexu. Tři pětiny infikovaných představují muži, kteří měli sex s mužem - homosexuálové a bisexuálové. Dalších 27 procent HIV pozitivních představují heterosexuálové. V časném stádiu se podařilo zachytit podle Němečka kolem 15 procent případů.

Nová kniha o Vavro Šrobárovi mapuje dílo budovatele Československa

Život a dílo budovatele československého státu a nejvýznamnějšího slovenského stoupence ideje československého národa mapuje sborník statí Dr. Vavro Šrobár, politik, publicista a národnoosvetový pracovník. Na knize o více než 800 stranách se podílely čtyři desítky vědců. Ústav politických věd Slovenské akademie věd ji vydal jako výsledek výzkumů osobností slovenské politiky. Šrobár byl politicky aktivní ještě před vznikem Československa. Ostře kritizoval maďarskou politiku vůči Slovákům. Za svoje vystupování při kampani před volbami do uherského sněmu byl v roce 1906 odsouzen a rok vězněn. Jako jediný Slovák se Šrobár účastnil 28. října 1918 aktu vyhlášení samostatného Československa v Praze vedením Národního výboru. Stal se členem Revolučního národního shromáždění a svými doporučeními ovlivnil výběr kooptovaných slovenských poslanců. Zapojil se do odboje a do Slovenského národního povstání. Ještě ve věku 81 let se po válce stal ministrem financí ve vládě Klementa Gottwalda.

Šéf společnosti Plzeň 2015 skončí

Ředitel společnosti Plzeň 2015 Tomáš Froyda odstoupí ze své pozice. Chce dál zůstat už jen ve funkci ředitele divadla Alfa. Své rozhodnutí oznámil správní radě společnosti, na jeho post bude vypsáno výběrové řízení, a to zhruba v polovině prosince. Společnost povede do doby, než se najde jeho nástupce. Oficiálně mu od 1. prosince běží dvouměsíční výpovědní lhůta. ČTK o tom informovali Froyda a šéfka správní rady Marcela Krejsová "Chci se nadále věnovat pouze divadlu. Nechci ale z projektu odejít tak, aby to negativně ovlivnilo práci týmu, naopak chci vše kontinuálně předat svému nástupci," uvedl. Popřel, že by hlavním důvodem jeho rozhodnutí bylo to, že projekt zatím bojuje s nedostatkem peněz. ČTK řekl, že zvážil i rodinné důvody a podle svých slov rozhodlo i to, že se "cítí být bytostně divadelníkem". Společnost Plzeň 2015 připravuje západočeskou metropoli na Evropské hlavní město kultury v roce 2015. Projekt zatím ohrožuje nedostatek peněz, aktuálně má zajištěno zhruba 20 milionů euro (asi 750 milionů korun), optimální a potřeba by ale byla podle Tomáše Froydy částka ještě o 300 milionů korun vyšší.

Prostory přerovského muzea obsadí od pátku historické betlémy

Unikátní skříňové a hanácké betlémy doprovodí letos tradiční výstavu betlémů v prostorách Muzea Komenského v Přerově. Výstava s názvem Do Betléma spěchejme! v historickém sále přerovského zámku bude otevřena od pátku do začátku příštího roku, řekl ČTK kurátor výstavy Lubor Maloň. Expozici každoročně dominuje vyřezávaný dřevěný betlém, jehož autorem je sázavský řezbář Bedřich Zbořil. Kurátoři výstavy tentokrát dali prostor i historickým dílům zapůjčeným z kojetínské farnosti a olomouckého muzea. Do Přerova tak na výstavu letos putoval polomechanický betlém z kostela svatého Bartoloměje v Polkovicích z roku 1943. "Betlém má 54 figur a je zajímavý tím, že je hanácký. Zachycuje figury v hanáckém oblečení. Z Vlastivědného muzea v Olomouci máme také zapůjčeny tři skříňové betlémy z počátku 20. století, které se původně věšely na zeď. Vypadá to jako zarámovaný hlubší obraz," doplnil Lubor Maloň. Expozici doplní také novodobý betlém z roku 2004 z dílny regionálního umělce Jiřího Haldy.

Zámek vystaví hračky, se kterými si mohly hrát šlechtické děti

Děčínský zámek vystaví hračky, se kterými si mohly hrát děti z tamního šlechtického rodu Thunů. Některé jsou i starší 100 let. Návštěvníci uvidí panenky, koně, kuchyňky, karnevalové kostýmy, loutkové divadlo a další historické hračky. Výstava začne o víkendu a potrvá do 3. března příštího roku. ČTK o ní informoval Miloš Vavřička z propagace zámku. "Nejsou to původní hračky zámeckých dětí z děčínského zámku, ale takové, se kterými si klidně mohly hrát," řekl ČTK kurátor zámeckých sbírek František Šuman. Hračky zapůjčili sběratelé z Prahy a Plzně, kteří budou v sobotu návštěvníky expozicí provázet. O životě zámeckých dětí se lidé mohou dozvědět také na speciálních prohlídkách zámku určených především pro děti od čtyř do dvanácti let.

Ze sportu:

Fotbalisté Mladé Boleslavi postoupili do čtvrtfinále Poháru České pošty. V odvetě osmifinále s druholigovým Třincem zvítězili 3:0 a v kombinaci s remízou 1:1 z prvního duelu jim to stačilo k účasti mezi osmičkou nejlepších. Z dalších utkání postoupily Teplice po vítězství 2:1 nad Domažlicemi, Slovácko, které zdolalo Třebíč 2:0, a Olomouc po remíze 2:2 s pražskou Duklou, když první utkání vyhrála 1:0.

Bývalí fotbalisté Slavie Luboš Kubík a Stanislav Vlček budou pracovat ve vedení pražského klubu. Luboš Kubík bude manažerem sportovního rozvoje. Stanislav Vlček, který v pátek ukončil hráčskou kariéru, se stane vedoucím A-mužstva "sešívaných". Osmačtyřicetiletý Luboš Kubík se bude ve Slavii kompletně zabývat scoutingem a na starosti bude mít všechny věkové kategorie od patnáctiletých až po první tým. Vicemistr Evropy z roku 1996 dříve zastával podobnou funkci u reprezentace USA i v klubu Montreal Impact ze zámořské Major League Soccer.

Fotbalový obránce Tomáš Řepka končí v Českých Budějovicích. Vedení jihočeského prvoligového klubu se s ním dohodlo na předčasném rozvázání smlouvy, která měla vypršet v červnu příštího roku. Klub o tom informoval v tiskové zprávě.

Hokejisté Lva Praha prohráli v Kontinentální lize i druhý zápas se Sibirem Novosibirsk v sezoně. Po domácí porážce 3:5 nyní neuspěli ani na ledě soupeře, kde prohráli 1:2. Jediný gól svěřenců trenéra Václava Sýkory vstřelil slovenský útočník Marcel Hossa. Pražané tak v šestém zápase pod Sýkorovým vedením podruhé nebodovali.

Obránce Marek Židlický vypomůže hokejistům Kladna ještě v dalších dvou zápasech extraligy, které čekají Rytíře ve čtvrtek s Karlovými Vary a v neděli s Libercem. Poté odletí do zámoří - letenky má zarezervované na pondělí 3. prosince. Pro elitního zadáka, jenž v zámořské NHL patří New Jersey, měl být původně posledním vystoupením před odletem nedělní duel na ledě Litvínova. Právě v ten den vypršela pětatřicetiletému rodákovi z Mostu pojistka.

Basketbalistky IMOSu Brno prohrály v šestém kole Evropské ligy s tureckým Tarsusem 70:90. Připsaly si pátou porážku v soutěži.

Čtvrteční počasí v Česku:

Zataženo, déšť, na západě a severozápadě většinou sněžení. Teploty 3 až 7 stupňů Celsia. Česko zasáhne silné sněžení. Ve čtvrtek ho čekámě v severních a západních Čechách, na horách může spadnout až 40 centimetrů sněhu. Od čtvrtečního večera také bude na většině území Čech hrozit náledí.