Zprávy

0:00
/
0:00

K9: nová koaliční smlouva vznikne do konce roku

Strany vládní koalice se na jednání K9 dohodly, že novou koaliční smlouvu podepíšou do konce roku, nejlépe už do Vánoc. Po schůzce špiček vládních stran to novinářům řekli předsedové poslaneckých klubů ODS a TOP 09 Zbyněk Stanjura a Petr Gazdík a šéfka LIDEM a vicepremiérka Karolína Peake. Podklady pro možné konkrétní změny má připravit pracovní skupina, K9 se zřejmě znovu sejde až na okraj další řádné schůze Poslanecké sněmovny na počátku prosince. Revidovaná koaliční smlouva by měla obsahovat zejména to, co chtějí vládní strany stihnout do termínu konce svého volebního období, uvedl Stanjura. "Už nebudeme do nové koaliční smlouvy opisovat to, co se nám povedlo stihnout a prosadit do legislativního procesu," poznamenal. Podle Peake by výsledkem jednání měl být dokument, který bude obsahovat body, na které má "tato vláda čas, peníze a vůli".

Peake: na post ministra dopravy má LIDEM několik kandidátů

Nejmenší vládní strana LIDEM má na post ministra dopravy připraveno několik jmen, jsou to straníci i nestraníci, řekla po jednání předsednictva strany její šéfka a vicepremiérka Karolína Peake. Konkrétnější být nechtěla, neuvedla ani počet možných kandidátů. O personálním obsazení vlády chce totiž nejprve jednat s premiérem Petrem Nečasem (ODS). Peake se s Nečasem dostala do sporu poté, co předseda vlády ostře odmítl původní návrh LIDEM, aby se do čela ministerstva dopravy postavil spolupracovník Peake Robert Vacek. Roztržku po několika dnech ukončil sám Vacek, který oznámil, že o post zájem nemá. Na post hledají LIDEM náhradníka poté, co se ke 3. prosinci po výzvě své strany rozhodl odejít nynější ministr Pavel Dobeš.

Nečas: do reformy penzí se na začátku zapojí asi míň lidí

Podle premiéra Petra Nečase (ODS) se do důchodové reformy zapojí v nejbližších letech asi méně lidí, než vláda původně předpokládala. Důvodem je podle něj "obrovská negativní kampaň". Druhý důchodový pilíř, do něhož bude od ledna možné přesměrovat tři procentní body z odvodů a přidat dva ze svého, bude ale podle Nečase výhodný pro polovinu obyvatel. Předseda vlády to řekl na tiskové konferenci, kde s ministryní práce Ludmilou Müllerovou představil podrobnosti reformy. Podle něj je reforma penzijního systému nutná, aby byl udržitelný, protože společnost stárne a seniorů přibývá. Proti reformě ostře vystupují odbory i aktivisté z různých sdružení. Uspořádali proti ní a vládě už několik akcí. Lídři opoziční ČSSD uváděli, že po vyhraných volbách a sestavení své vlády reformu zruší. Nová pravidla spoření na důchody se nelíbila ale ani některým odborníkům.

Nečas: Použití sKaret bude dobrovolné

Používání sociálních karet bude podle premiéra Petra Nečase (ODS) dobrovolné. Jednal o tom s vedením České spořitelny, která nový systém vyplácení dávek provozuje. Předseda vlády to řekl novinářům. Uvedl, že karta by měla sloužit jako identifikační průkaz, povinně by se měla používat při podezření na zneužívání dávek. Nový model by se měl představit do dvou týdnů. "Koncept (nynější podobu sKaret) je možné označit za téměř mrtvý," uvedl premiér. Ocenil vstřícný přístup České spořitelny. V dalších jednáních bude pokračovat ministryně práce Ludmila Müllerová (TOP 09). "Otevírá se prostor, abychom to uspokojivě vyřešili," řekla šéfka resortu práce. Úřady práce vydaly zatím asi 132.000 sociálních karet. Podle plánu jich původně měly do konce roku předat asi 600.000. Sociální karty kritizuje opozice i někteří koaliční politici, odbory a rada postižených. Výhrady má také ombudsman.

Úřady asi nestihnou do konce roku vydat plánovaný počet sKaret

Úřady práce zřejmě nestihnou do konce roku vydat tolik sociálních karet, kolik se plánovalo. Vyplývá to z počtu dosud přidělených sKaret, který ČTK sdělilo generální ředitelství úřadu práce. Letos měli potřební původně dostat 600.000 karet, zatím jim jich úředníci od prázdnin předali 132.000. Za poslední měsíc to bylo kolem 81.150 sKaret, přes které si mají lidé vybírat dávky od státu. Celkem úředníci podle mluvčího centrálního úřadu práce Jiřího Reichla předali dosud 132.062 sociálních karet. Jen v pondělí si lidé převzali 3957 karet. Odmítli je v 52 případech. K předání je připraveno 59.327 sKaret. Karty dostalo zatím 1281 postižených, mají jim sloužit i jako průkaz pro handicapované ZTP/P.

Dvě sdružení podala trestní oznámení kvůli sKartám

Rada postižených a sdružení Iuridicum Remedium podaly trestní oznámení na bývalého ministra práce Jaromíra Drábka (TOP 09) a jeho někdejšího náměstka Vladimíra Šišku kvůli sKartám. Podezírají je z toho, že České spořitelně neoprávněně poskytli osobní údaje příjemců dávek. Uvedl to předseda Národní rady osob se zdravotním postižením (NRZP) Václav Krása. Česká spořitelna sociální karty, přes které mají potřební dostávat pomoc od státu, provozuje. "Ministerstvo práce překročilo pravomoci, které mu ukládá zákon. Nemělo právo předat správu informačního systému (o dávkách) České spořitelně," uvedl Krása. Podle něj zákon uvádí, že správu systému má obstarávat ministerstvo, předat ji může případně České správě sociálního zabezpečení, ale ne bance.

Ministerstvu školství byly obnoveny platby z EU

Ministerstvu školství byly obnoveny platby z problémového programu Evropské unie Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Začátkem roku tak úřad dostane z Bruselu zhruba osm miliard korun. Tato částka už je ale snížena o finanční korekci 762 milionů, na níž se ministerstvo domluvilo s Evropskou komisí. Jde o peníze, které ČR musí vyplatit příjemcům, ale EK je na dané projekty neproplatí. Česko však může tuto dotaci využít v jiných výzvách. V programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost byla ministerstvu kvůli špatnému čerpání pozastavena část dotace ve výši 1,2 miliardy Kč. Ministr Petr Fiala Fiala už na začátku září upozornil, že Česko téměř jistě nestihne z programu vyčerpat čtyři až pět miliard korun. Na vině jsou prý nekvalitně připravené projekty a zpožďování. Z programu mělo Česko do roku 2013 získat celkem 1,83 miliardy eur (přes 46 miliard korun). Vláda ale rozhodla o převedení miliardy do programu Lidské zdroje a zaměstnanost pod ministerstvem práce. Ministerstvo školství spravuje ještě program Výzkum a vývoj pro inovace, v němž je 2,07 miliardy eur (více než 52 miliard korun).

ČR do r. 2020 může přijít až o třetinu peněz z eurofondů

Česko by mohlo v příštím dlouhodobém rozpočtu Evropské unie na období 2014-2020 přijít o zhruba 30 procent peněz, které mělo nyní vyčleněno v kohezních fondech. Pro období 2007-2013 mohla ČR z fondů získat přibližně 26,7 miliardy eur, pokles by mohl představovat přibližně osm miliard eur. V Bruselu to řekl šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Český ministr s kolegy z EU v Bruselu jednal o přípravách nového unijního summitu. Právě na něm se šéfové států a vlád "sedmadvacítky" budou od čtvrtka pokoušet na nové finanční perspektivě dohodnout. "Očekávám, že budou velmi tvrdá jednání," avizoval před summitem Schwarzenberg. Snížení se bude zřejmě týkat naprosté většiny zemí EU. To, že se peníze pro ČR zmenší, je zřejmé už dlouho. Podílí se na tom nejen plánované úspory, ale i skutečnost, že ČR bohatne. To pak vede k poklesu peněz v této oblasti.

Ve státech V4 včetně ČR proběhl protest zdravotníků

Ve zhruba 60 nemocnicích v Česku proběhla symbolicky pět minut po dvanácté shromáždění zdravotníků. Šlo o první společný protest v zemích visegrádské čtyřky (V4), shromáždění se konala také v nemocnicích na Slovensku, v Maďarsku a Polsku. V Česku se brojilo hlavně proti rušení nemocnic, v dalších zemích protestují proti výši mezd a objemu peněz ve zdravotnictví vůbec. V ČR akci pořádal Lékařský odborový klub (LOK), zapojila se do něj asi třetina českých a moravských nemocnic. "Pacientům chceme vzkázat, že jsme na jejich straně, že bojujeme o záchranu systému a že jsme ji upřednostnili před tím, aby nám momentálně vzrostly platy. Vládě bych chtěl vzkázat, ať to nebere na lehkou váhu, že pokud se prokáže, že jsme schopni na půdorysu V4 pracovat, tak je dnešek první krok a rozhodně není poslední," řekl ČTK šéf LOK Martin Engel. Akce byla symbolická. V nemocnicích se na shromáždění hovořilo mimo jiné o tom, že zdravotnictví ohrožuje vpád trhu, živelná privatizace nemocnic a posilování pravomocí zdravotních pojišťoven.V řadě nemocnic se k akci připojili také členové zdravotnických odborů. Jejich svaz je ve stávkové pohotovosti a vyzval ministra Leoše Hegera (TOP 09) k odstoupení.

Nejlepší návrh elektronizace zdravotnictví dal Microsoft

Nejlepší návrh na podobu elektronického zdravotnictví v ČR předložila podle komise odborníků firma Microsoft. Ministerstvo zdravotnictví ho na doporučení komise vyhlásilo za vítězný. Úřad hledal model, který umožní sdílet lékařům, zdravotním pojišťovnám i pacientům údaje o léčbě. Elektronické zdravotnictví by nemělo stát více než 500 milionů, přispěly by evropské fondy. Mohlo by nastartovat od ledna 2014, do té doby by měla být hotová legislativa. Ta stanoví pro zdravotníky povinnost systém používat. Nejdéle do čtyř let by měly být funkční aplikace pro výměnu zdravotních informací, pacientský portál, elektronické předepisování léků, registr radiační zátěže a manažerský informační systém resortu. V soutěži bylo podle ministerstva 11 návrhů, jeden z nich od společnosti IZIP, která provozovala pro Všeobecnou zdravotní pojišťovnu (VZP) elektronické zdravotní knížky.

Česko má prvního komunistického hejtmana

Hejtmanem Ústeckého kraje se stal Oldřich Bubeníček z KSČM. Jde o prvního komunistického hejtmana od zavedení krajských správ v zemi. Komunisté uzavřeli koaliční smlouvu s ČSSD, volbu podpořilo 39 z 52 hlasujících zastupitelů. Proti bylo 12 zastupitelů, jeden se zdržel. Šéf zastupitelů ODS Ladislav Raška chtěl navrhnout volbu tajnou, nedostal ale slovo. Podle předsedajícího jeho přihlášku do diskuse systém nezaznamenal. V zastupitelstvu Ústeckého kraje získala KSČM 20 křesel, ČSSD 13 a dohromady mají většinu 33 hlasů. V opozici zůstali i v tomto volebním období Severočeši.cz s devíti mandáty. ODS, která dosud zasedala v krajské radě, získala sedm mandátů.

Lessy povede nový odbor magistrátu ve Frýdku-Místku

Bývalý policejní prezident Petr Lessy povede od prosince nový odbor bezpečnostních rizik a prevence kriminality, který se stal součástí magistrátu ve Frýdku-Místku. Do funkce ho jmenovala rada města, řekla mluvčí magistrátu Jana Matějíková. Vedoucí nového odboru podle ní vzešel z výběrového řízení, do kterého se přihlásili celkem čtyři uchazeči. Výběrová komise nakonec doporučila radě města jmenovat vedoucím právě Lessyho. Odbor začne fungovat od prosince, Lessy do pracovního poměru nastoupí 3. prosince. Bývalý policejní prezident skončil ve funkci v srpnu po 19 měsících poté, kdy ho obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů z pomluvy a zneužití pravomoci úřední osoby.

Žalobce vrátil k došetření kauzu exministra Kocourka

Žalobce podruhé vrátil policii k dalšímu vyšetřování případ bývalého ministra průmyslu a obchodu za ODS Martina Kocourka a jeho matky. Policie je viní z poškozování věřitele kvůli zatajení 16 milionů korun při Kocourkově rozvodu s manželkou. Uvedl to žalobce z Okresního státního zastupitelství Praha-západ Ondřej Šmelhaus. Policie původně navrhla žalobci zastavení trestního stíhání obou obviněných. Důvodem je prý to, že nezískali souhlas se stíháním od exmanželky, který podle zákona potřebují. Státní zástupce jim ale případ už dříve vrátil, aby zjistili, zda se tato podmínka vztahuje i na případ již bývalých manželů. Kvůli "odklonění" milionů před bývalou manželkou, jak Kocourek transakci nazval, se o exministra zajímá také protikorupční policie. Vede trestní řízení pro podezření ze spáchání trestného činu legalizace výnosů z trestné činnosti, tedy praní špinavých peněz. Kocourek však vždy jakoukoli vinu odmítal.

Celníci zadrželi tři lidi s pěti kilogramy kokainu

Pražští celníci zadrželi na ruzyňském letišti trojici lidí původem z Litvy, kteří údajně cestovali s celkem pěti kilogramy kokainu v trávicím traktu. Drogu měli podle vyšetřovatelů v kapslích v tekutém stavu, s čímž se u tzv. polykačů setkali čeští celníci poprvé. O případu informovala mluvčí Generálního ředitelství cel Martina Kaňková. Dva muži ve věku 36 a 60 let dorazili s 33letou ženou do Prahy již před deseti dny. Cestovali z Ekvádoru přes Madrid. "Polykače celníci odhalili na základě jejich chování a informací o průběhu cesty. Prvotní podezření na pašování drog jim potvrdilo následné rentgenové vyšetření," uvedla mluvčí. Vyšetřovatelé odhadují, že droga nebyla určena na český trh.

ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s vítězem na dostavbu Temelína

ČEZ zatím nesmí podepsat smlouvu s případným vítězem tendru na dostavbu Temelína. Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) vydal předběžné opatření. Věcí se zabývá na podnět francouzské Arevy, která byla z tendru vyloučena. Její návrh na zastavení zadávacího řízení ale ÚOHS zamítl. ČEZ může pokračovat v posuzování nabídek japonsko-amerického Westinghousu a česko-ruského Konsorcia MIR.1200. Uvedl to předseda ÚOHS Petr Rafaj. "Pokud zjistíme, že nabídka Arevy byla v pořádku, vrátí se tendr do fáze posouzení všech nabídek," řekl Rafaj. Podle něj je na firmě ČEZ, jaký postup zvolí. Odvolání francouzské Arevy v tendru na dostavbu jaderné elektrárny Temelín dorazilo na Úřad pro ochranu hospodářské soutěže začátkem listopadu. Úřad má už speciální tým, který se zakázkou bude zabývat.

Státní přepravce ropy Mero získal podíl v ropovodu TAL

Státem vlastněný přepravce ropy Mero získal od společnosti Shell Deutschland pětiprocentní podíl v ropovodu TAL. Česko transakcí zvýší svou energetickou bezpečnost, nebude tolik závislé na dodávkách ropovodem Družba. Ropovod TAL vede z italského Terstu do Německa a proudí jím ropa z Kaspické oblasti, Blízkého východu a severní Afriky. V německém Ingolstadtu na TAL navazuje ropovod IKL, jímž teče surovina do Česka.

Škoda Electric dodala do Žiliny první trolejbusy

Plzeňská Škoda Electric předala první z 20 nových trolejbusů slovenskému městu Žilina. Vůz z kontraktu za téměř čtvrt miliardy korun bude sloužit pro zaškolení slovenských řidičů a servisních techniků. Dodávka prvních deseti vozů začala v polovině listopadu. Škoda Electric testuje trolejbusy v městském provozu v Plzni, každý musí najet 150 kilometrů. Dopravní podnik v Žilině má začít využívat vozy ve druhé polovině prosince. Škoda Electric s téměř 750 zaměstnanci, jeden z největších světových výrobců trolejbusů, plánuje letos utržit zhruba čtyři miliardy korun, o čtvrtinu více než loni.

Česká věda může získat z nově vzniklého fondu až 100 mil Kč

Čeští vědci budou moci během následujících zhruba 18 měsíců získat z nově vzniklého fondu až 100 milionů korun. Na tiskové konferenci to uvedli zástupci nové společnosti Česká hlava fond. Peníze do fondu, jehož vznik iniciovali organizátoři projektu Česká hlava, investuje několik významných tuzemských podnikatelů. Česko v podpoře vědy ze soukromých zdrojů výrazně zaostává za zahraničím. "Všude ve světě z celkových nákladů na výzkum jsou zhruba dvě třetiny uhrazeny z privátní sféry a jen třetina je ze státních zdrojů," uvedl manažer projektu vědeckých cen Česká hlava Václav Marek. V Česku je podíl státních peněz na financování výzkumu podstatně vyšší a dosahuje téměř 50 procent. Podle Marka projekt poprvé v Česku opravdu funkčně propojí akademický a komerční sektor a vyplní tak mezeru mezi myšlenkou a kapitálem.

Unikátní nanomateriál zničí bakterie a viry

Vědci Technické univerzity v Liberci představili nový objev z oblasti nanomateriálů. Vyvinuli speciální vrstvu, která dokáže zničit bakterie, viry i houby. Na rozdíl od běžných dezinfekčních prostředků je její účinek dlouhodobý. ČTK to řekla vedoucí týmu medicínských aplikací Irena Lovětínská Šlamborová. Univerzita si nechala nový roztok patentovat, zájem o něj projevilo několik firem. Na trh by se mohl dostat příští rok. Materiál lze použít na podlahy, stěny, sklo, ale třeba i chirurgické rukavice, roušky nebo náplasti. "Kouzlo spočívá v tom, že vrstva je pevnou vazbou vázána na materiál, na který roztok aplikujeme. Díky tomu, že se jedná o polymerní vrstvu v naprosto nepatrné tloušťce od 150 do 300 nanometrů, zůstává vrstva pevná a stabilní, pokud ji někdo mechanicky neodstraní," řekla vedoucí týmu. Materiál snese umývání, praní a další běžné ošetření.

Počet registrovaných domén .cz překonal jeden milion

Počet registrovaných internetových domén s koncovkou .cz překročil hranici jednoho milionu. V rámci domén nejvyššího řádu členských států Evropské unie se tak česká doména stala dvanáctým "milionářem". Zároveň patří k těm, které vykazují nejvyšší růst. ČTK to sdělili zástupci doménového sdružení CZ.NIC. Význam internetových domén podle výkonného ředitele CZ.NIC Ondřeje Filipa stále roste. "Tato skutečnost souvisí především s rozvojem internetu, který se čím dál více stává nedílnou součástí našich životů. Vlastní doména patří do povinné výbavy každé organizace," uvedl. Podle statistik sdružení se postupně zvyšuje podíl držitelů domén z řad jednotlivců, kterým patří 58 procent domén. Nejčastěji mají držitelé zaregistrovanou jedinou doménu, nejvyšší počet domén .cz na jednoho držitele byl loni 4054.

Český žurnalista Martin Ehl vyhrál rakouskou novinářskou cenu

Letošní ročník rakouské novinářské ceny Psaní pro střední a východní Evropu (Writing for CEE) vyhrál Čech Martin Ehl. Vedoucí zahraniční redakce deníku Hospodářské noviny je po žurnalistovi Luboši Palatovi z Lidových novin druhým Čechem, jenž v soutěži zvítězil. "Martin Ehl nám ukazuje, jak zábavnou, sofistikovanou a vysoce kvalitní může žurnalistika být," uvedl předseda poroty Ambros Kindel. Porota v prohlášení uvedla, že Ehla ocenila za sérii ostře kritických článků o aktuálních otázkách v Evropě. V komisi, která Ehla vybrala, zasedli kromě dlouholetého šéfredaktora zahraniční redakce agentury APA Kindela také český expert na komunikace Milan Šmíd, slovenský novinář Michael Berko nebo jeho polský kolega Pawel Bravo.

Festival outdoorových filmů vyvrcholí projekcemi v Praze

Desátý ročník mezinárodního festivalu outdoorových filmů, který začal 12. října v Ostravě, vyvrcholí 8. prosince předáním cen v pražském kině Lucerna. Do té doby navštíví putovní přehlídka dvaatřicet měst v České republice a další tři na Slovensku. "Přihlásilo se více než 100 snímků z 16 zemí, do soutěže jich bylo přijato na sedm desítek. Ve čtyřech kategoriích zastupují dobrodružné sportovní filmy, snímky horolezecké a horské, vodácké a také cestopisné," řekl na tiskové konferenci v Praze ředitel přehlídky Jiří Kráčalík. Mimo soutěž budou uvedeny i některé vítězné snímky z předchozích ročníků. Poprvé se objeví i dva celovečerní hrané filmy natočené podle skutečných událostí. Sanctum amerického režiséra Alistera Griersona přibližuje dramatický boj o život týmu uvězněného ve složitém podvodním labyrintu a Pád do ticha od britského filmaře Kevina Macdonalda líčí dramatické chvíle dvou horolezců v peruánských Andách.

Betlémáři v Třešti chystají tradiční vánoční výstavu betlémů

Betlémáři v Třešti na Jihlavsku pracují na posledních úpravách vánoční výstavy betlémů před jejím otevřením 3. prosince. Betlémy v prostorách Schumpeterova domu obsahující stovky dřevěných figurek přestavují a doplňují čerstvými přírodninami. Obnovené betlémy doplní koncem listopadu nazdobené stromky a vánoční výzdoba, která vytvoří tu pravou atmosféru. Betlémáři pracují na obnově betlémů se zvýšeným úsilím vždy už od října. Největší třešťské betlémy z 20. let minulého století zabírají více než 30 metrů čtverečních. Stále se rozrůstající součástí expozice je betlém, do něhož vyrábějí figurky účastníci tradičního letního třešťského festivalu Dřevořezání. Vedle stromů a domů obsahuje už sedm stovek dřevěných postaviček vysokých mezi 12 a 14 centimetry. Kvůli betlémům přijíždějí do Třeště turisté celoročně. Největší nápor však ve městě očekávají tradičně od Vánoc do začátku února, kdy betlémáři zpřístupňují velké betlémy ve svých domácnostech. Betlémářská tradice v Třešti trvá přes 200 let.

Sting vystoupil v Ostravě

Do Ostravy se po 15 letech vrátil americký zpěvák Sting. Před téměř vyprodanou ČEZ Arénou vystoupil jen s pětičlennou kapelou. Program koncertu sestavil ze svých největších hitů. V rámci světového turné Back To Bass se vrací ke kořenům. Jeho nynější část začala 7. listopadu ve Štrasburku a pokračovala dalšími koncerty ve Francii a na Slovensku. Po České republice navštíví Polsko. V Česku Sting vystupoval několikrát. Jen letos tu vystoupil dvakrát, pokaždé v Praze. V únoru jeho koncert v Kongresovém centru navštívilo 3000 lidí a v červnu ve vysočanské O2 Aréně 13.000 posluchačů.

Petra Janů oslavila v pražské Lucerně své šedesátiny

Beznadějně vyprodaná pražská Lucerna aplaudovala zpěvačce Petře Janů, která zde vystoupila v den svých šedesátých narozenin. Za doprovodu kapely Golem Jana Václavíka zazpívala své největší hity a představila hosty Otu Petřinu, Evu Pilarovou a Martu Kubišovou. Narozeninový koncert se uskutečnil v rámci turné, které populární zpěvačka zakončí 24. listopadu v Turnově. "Oslava s publikem na koncertě je jediný způsob, jak ve zdraví přežít vlastní kulatiny," komentovala Janů své jubileum. Petra Janů (vlastním jménem Jana Petrů) od roku 1972 působila v Semaforu. V roce 1977 zpívala v poprockové skupině Pro-rock, s níž natočila první album Motorest. Roku 1984 vydala album 12 Famous And Awarded Movie Songs, kde byly filmové písně, oceněné Oscary. Během kariéry natočila dvě desítky alb a účinkovala v deseti muzikálech.

V Moravskoslezském kraji se znovu zhoršila kvalita ovzduší

Rozptylové podmínky v Moravskoslezském kraji se opět zhoršily. Po pondělním přechodném zlepšení průměrné denní koncentrace polétavého prachu v ovzduší znovu výrazně vzrostly. Na několika stanicích i více než dvojnásobně přesáhly mezní hranici, která je 50 mikrogramů na metr krychlový. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ). Nejhorší situace je opět na Ostravsku, Karvinsku a částečně i Frýdecko-Místecku, kde tak stále platí smogová situace. Více než dvojnásobně byl povolený limit pro denní koncentraci polétavého prachu překročen na devíti z 15 měřicích stanic. Na ostatních měl k dvojnásobnému překročení blízko.

Ze sportu:

Čeští tenisté si díky vítězství v Davisově poháru upevnili pozici na druhém místě žebříčku mezinárodní federace ITF. V čele zůstali Španělé, které Češi v pražském finále porazili 3:2 na zápasy, ale jejich náskok výběr kapitána Jaroslava Navrátila snížil na 4173 bodů. Třetí zůstala Argentina.

Disciplinární komise Fotbalové asociace ČR zastavila brněnskému Pavlu Mezlíkovi činnost na tři utkání za vyloučení v nedělním duelu s Příbramí.

Hokejový obránce Jaroslav Špaček se v 38 letech rozhodl ukončit aktivní kariéru. Olympijský vítěz z Nagana a trojnásobný mistr světa, který naposledy působil v minulé sezoně v Carolině, to uvedl v rozhovoru pro deník Sport. Rodák z Rokycan při výluce zámořské NHL nikde nehrál a nyní potvrdil, že už ani hrát nebude. O tom, že ukončí kariéru, prý uvažoval už v předešlé sezoně, ve které byl vyměněn z Montrealu do Caroliny. Rodina přitom zůstala v Kanadě.

Hokejisté Plzně přivítají ve středeční dohrávce 23. extraligového kola České Budějovice. Zatímco v tabulce první Indiáni budou usilovat o odčinění posledního domácího nezdaru s Kometou Brno, Jihočeši by rádi prodloužili svoji úspěšnou šňůru z posledních kol. Bodovali už šestkrát za sebou.

Volejbalisté Českých Budějovic prohráli v Lize mistrů v Novosibirsku 1:3 a dopadli lépe než před týdnem doma, kde neuhráli ani set. Po čtvrtém kole skupiny B je jihočeský celek v tabulce třetí s jednou výhrou, ruský favorit bez ztráty bodu vede.

Česká republika uspořádá společně se Slovenskem volejbalové mistrovství Evropy juniorů v roce 2014. Základní skupiny šampionátu se budou hrát v Brně a v Nitře, finálovou část turnaje bude hostit Brno.

Počasí v ČR:

V noci i zítra bude nízká oblačnost, vyjímečně i mrholení nebo mlhy. Noční teploty 5 až 1 stupeň, přes den 4 až 8 stupňů, při vyjasnění až 10.