Zprávy

Čeští tenisté porazili Španělsko a po 32 letech vyhráli Davisův pohár

Čeští tenisté vyhráli po 32 letech Davisův pohár. Vítězný bod získal Radek Štěpánek, který za nerozhodného stavu porazil za bouřlivé podpory vyprodané pražské O2 areny v závěrečné dvouhře Nicoláse Almagra 6:4, 7:6, 3:6 a 6:3. Češi porazili obhájce titulu Španělsko 3:2 na zápasy. Ziskem "salátové mísy" tenisté navázali na triumf československého týmu z roku 1980, který v Praze v Holešovicích porazil Itálii. Všichni členové tehdejšího družstva Ivan Lendl, Tomáš Šmíd, Jan Kodeš a Pavel Složil zápas sledovali v hale. O tři body v duelu se Španěly, kterým v celé letošní sezoně chyběl čtvrtý hráč světa Rafael Nadal, podělili Štěpánek s Tomášem Berdychem. Oba porazili ve dvouhrách Almagra a v sobotu spolu ovládli také čtyřhru. Nestačili jen na Davida Ferrera, s tím v pátek jasně prohrál Štěpánek a dnes i Berdych po setech 2:6, 3:6, 5:7. Tenisté cestou za titulem letos porazili v 1. kole Itálii (4:1) ve čtvrtfinále Srby (4:1) bez Novaka Djokoviče a v semifinále vyhráli v Argentině (3:2). Všechny vítězné body získali Berdych a Štěpánek. Členem týmu byl vždy také Lukáš Rosol, v prvních dvou kolech doplňoval sestavu František Čermák a pak místo něj Ivo Minář.

Tenisté výhrou napodobili tenistky, které v čele s Petrou Kvitovou před čtrnácti dny obhájily ve stejné hale titul ve Fed Cupu. Ovládnout Davisův pohár a Fed Cup v jednom roce naposledy dokázaly americké výběry v roce 1990. Češi jsou však první, kteří k tomu v téže sezoně přidali ještě titul z Hopmanova poháru.

Štěpánek (37. ATP) byl proti světové jedenáctce Almagrovi outsiderem, ale využil všech svých daviscupových zkušeností a pestré a útočné hry. Při každé příležitosti se pouštěl k síti a nervózní Španěl ho nedokázal účelně prohazovat. Navíc Štěpánek působil klidněji rovněž ve výměnách a pomáhal si servisem. První mečbol si Štěpánek připravil už za stavu 5:2 při podání soupeře, ale ještě neuspěl. To se mu povedlo vzápětí při vlastním servisu. Při druhém mečbolu trefil Almagro síť. Štěpánek radostí lehl na zem a celý tým ho zavalil. Pak se políbil v hledišti s manželkou Nicole Vaidišovou a s rodiči Hanou a Vlastimilem. Za devět dnů oslaví Štěpánek čtyřiatřicáté narozeniny a ve finále Davis Cupu se stal teprve druhým tenistou starším třiceti let, který vyhrál za stavu 2:2 rozhodující dvouhru. Před ním to dokázal jen před sto lety Brit James Parke. Vítězný bod se předtím nepovedlo přidat Berdychovi. Pátý hráč světa Ferrer potvrdil životní formu a i na rychlém povrchu měl utkání pod kontrolou. "David hrál neuvěřitelně dobře. Byl jsem ve všem horší. Těžko se mi hledala protizbraň. Něco, čím bych ho mohl vyvést z rytmu, ale za ty tři sety se mi to nepovedlo," řekl Berdych.

Tenista Ivan Lendl dostal jako první český hráč Cenu za výjimečnost v Davisově poháru. Strůjce československého triumfu v týmové soutěži z roku 1980 a někdejší král světového tenisu obdržel plaketu dnes v pražské O2 areně před závěrečnými dvouhrami finále se Španělskem. Fanoušci ocenili Lendla ohlušujícím potleskem vestoje. "Velice si toho vážím. Bylo to moc příjemné a děkuji všem za jejich pozdrav. Současně se jim omlouvám, že jsem zdržel zápas," řekla dvaapadesátiletá legenda s tradičním humorem. Cenu za výjimečnost udělují Mezinárodní tenisová federace (ITF) společně s Mezinárodní tenisovou Síní slávy od roku 2001. Před čtrnácti dny ji v Praze obdržela za Fed Cup jako první česká hráčka Jana Novotná.

Izrael má právo se bránit, řekl Nečas telefonicky Netanjahuovi

Premiér Petr Nečas (ODS) telefonoval o víkendu s izraelským protějškem Benjaminem Netanjahuem ohledně nynějšího konfliktu na Blízkém východě. Nečas je přesvědčen, že Izrael má právo se bránit. O víkendu pokračovaly izraelské nálety na palestinské pásmo Gazy, kterými Izrael reaguje na raketové ostřelování svého území z této oblasti. "O víkendu se se mnou telefonicky spojil izraelský premiér Benjamin Netanjahu a informoval mě o vývoji konfliktu, při kterém jsou vystřelovány z pásma Gazy rakety na Izrael. V tomto rozhovoru jsem vyjádřil přesvědčení, že Stát Izrael má právo na sebeobranu," sdělil ČTK Nečas prostřednictvím mluvčího vlády Michala Schustera. V neděli měl podle původních plánů odcestovat na čtyřdenní státní návštěvu Izraele prezident Václav Klaus. Už ve středu byla cesta z bezpečnostních důvodů po vzájemné konzultaci Prahy a Tel Avivu zrušena.

Kandidát LIDEM Vacek se nebude ucházet o funkci ministra dopravy

Kandidát strany LIDEM do čela ministerstva dopravy Robert Vacek se rozhodl, že se o funkci nebude ucházet. Uvedl to v tiskové zprávě. Vacka odmítl premiér Petr Nečas (ODS). Předsednictvo nejmenší vládní strany se bude zabývat obsazením pozice ministra dopravy v úterý, potom zasednou i koaliční špičky. Situaci kolem jmenování ministra dopravy pokládá Vacek za neudržitelnou. "Nechci jakkoli ohrožovat kontinuitu a stabilitu vlády České republiky, a proto jsem se rozhodl neucházet se o post ministra dopravy," uvedl. Nečas odmítl Vacka jako kandidáta na ministra dopravy s vysvětlením, že reference na něho byly mimořádně špatné. Peake na to reagovala prohlášením, že kvůli jednomu jménu její strana kabinet klidně opustí. Jde podle ní o princip dodržování dohod.

Nový návrh rozpočtu je v příjmech i výdajích nižší o 4,1 mld. Kč

Ministerstvo financí předložilo vládě nový návrh státního rozpočtu pro příští rok. Proti původnímu hospodářskému plánu je kvůli zhoršené makroekonomické prognóze v příjmech i výdajích o 4,1 miliardy korun nižší. Nová předloha, která počítá s balíčkem daňových změn, stále předpokládá schodek 100 miliard korun. Vláda má předložit rozpočet ke schvalování Sněmovně do 23. listopadu. Schodek se předpokládá nadále ve výši 2,9 procenta hrubého domácího produktu. V novém rozpočtovém návrhu počítá ministerstvo financí se zvýšením příjmů od Lesů ČR o dvě miliardy korun a se snížením výdajů kapitoly státní dluh rovněž o dvě miliardy. Návrh státního rozpočtu zahrnuje očekávané příjmy z Evropské unie 99,07 miliardy korun. Odvod by měl být 36,1 miliardy. Jde už o třetí návrh rozpočtu pro příští rok.

Týden: Stát musí zaplatit dvě miliardy za tunel C.S. Fondů

Česko má podle Městského soudu v Praze zaplatit investiční společnosti Akro přes 2,1 miliardy korun, protože úředníci v roce 1997 dost neohlídali peníze, jež byly ukradeny podílníkům C.S. Fondů. Uvedl to týdeník Týden v čísle, které vyjde v pondělí. Stát se podle něj může odvolat. Týden píše, že ministerstvo financí proti verdiktu zřejmě bude protestovat. Mluvčí ministerstva Ondřej Jakob časopisu řekl, že úřad dosud neobdržel písemný rozsudek, proto se k věci nemůže detailněji vyjádřit. Odškodné podle něj od státu vymáhá právě investiční společnost Akro, která zastupuje podílníky C.S. Fondů, kteří přišli o 1,11 miliardy korun.

V březnu 1997 byl ze tří fondů spravovaných společností C.S. Fond převeden majetek v hodnotě 1,23 miliardy na účet makléřské společnosti Umana. Jako protihodnotu dostal fond téměř bezcenné akcie firmy Drůbež Příšovice. Peníze byly odčerpány z Plzeňské banky, která byla depozitářem fondu. Zpátky se je už získat nepodařilo - většina skončila na účtech v zámoří.

ČEZ připojil v Albánii k síti všechny vodárny, zvažuje arbitráž

ČEZ již připojil v Albánii zpět k síti všechny vodárny, které v pátek kvůli vysokým dluhům odstřihl od elektřiny. Nyní připojuje další státní organizace. Společnost tak uposlechla sobotního rozhodnutí soudu v Tiraně. ČTK to řekla mluvčí společnosti Barbora Půlpánová. "Nařízení soudu jsme uposlechli, abychom předešli dalším pokutám a tudíž prohlubování finanční ztráty, avšak nesouhlasíme s ním, proto naši právníci pracují na odvolání. Veškeré naše kroky byly legální a takové zásahy do fungovaní soukromé společnosti považujeme za neoprávněné," uvedla Půlpánová. ČEZ se původně k odpojení vodáren rozhodl po řadě neúspěšných jednání s albánskou stranou. Odpojení elektřiny vyřadilo z provozu čerpací stanice a omezilo dodávky pitné vody domácnostem i firmám. Pohledávky firmy se zde vyšplhaly na 38 milionů eur (asi 971 milionů Kč). Albánská policie v průběhu soboty v řadě okresů donutila zaměstnance ČEZ obnovit dodávky elektřiny. Ve vazbě skončilo šest ze zaměstnanců firmy, dva z nich policie stále zadržuje. ČEZ má s investicí v Albánii potíže delší dobu. Tamní firmy často za odběr elektřiny neplatí.

České rodiny po celé ČR obědvali s rodinami přistěhovalců

K nedělnímu obědu společně usedly české rodiny s rodinami přistěhovalců. U jídla se schází díky projektu Rodina od vedle, který má přispět k integraci cizinců. Zapojuje se do něj celkem stovka rodin v různých místech Česka. Letos se konal už devátý ročník akce. Pořádá ji sdružení Slovo 21. Setkání rodin nad tradičním pokrmem se neodehraje ale jen v Česku. Organizátoři se snaží k prostřenému stolu dostat lidi z domova a z ciziny, kteří bydlí nedaleko od sebe, jsou zhruba ve stejném věku, mají podobné vzdělání či profesi a případně i stejně staré děti. Mluví se česky. O to, aby na počátku hovor nevázl, se starají asistenti. Od nich hostitelé i návštěvníci dostanou už předem potřebné informace. Dozvědí se třeba o stravovacích zvyklostech. Pořadatelé hodnotí osobní setkávání místních a migrantů jako velmi efektivní, pomáhá to podle nich bourat předsudky. Společně spolu za prvních osm ročníků poobědvalo 988 rodin Čechů a cizinců, celkem 3458 lidí. Organizátoři podotýkají, že mnohdy nezůstalo jen u nedělního oběda. "Víme, že přibližně tři pětiny zúčastněných rodin se nadále vzájemně navštěvuje i několik let po prvním setkání u oběda," uvedla koordinátorka projektu Bulgan Otgonsuren Rico.

Na Karvinsku se výrazně zhoršilo ovzduší

Ovzduší na Karvinsku se během posledních čtyřiadvaceti hodin výrazně zhoršilo. Na šesti místech naměřené hodnoty v neděli ráno téměř troj- až čtyřnásobně překračovali povolené hodnoty. Dosud tak vysoké koncentrace polétavého prachu hlásila jen stanice ve Věřňovicích. Během dne koncentrace mírně poklesly. Vyplývá to z údajů Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

Požár odpadu v Arnolticích na Liberecku se v noci na neděli opět rozhořel

Požár nelegálně dovezeného odpadu v osadě Arnoltice na Liberecku se v noci na neděli opět rozhořel. Hasičům se navíc rozbil jeden automobilový bagr, který odděluje balíky odpadu nezasažené požárem. ČTK to dnes řekl operační důstojník hasičů. Lidé v okolí by neměli vycházet ani větrat, v tunách hořícího odpadu jsou totiž i plasty. V areálu bývalého teletníku zasahují hasiči od sobotních 15:00. Původně tam bylo 12 jednotek, dnes ráno čtyři. Na ploše 40 krát 70 metrů byly balíky odpadu vysoké do šesti metrů. Požárem zasáhl téměř polovinu z asi 4000 tun odpadu. V sobotu hrozilo, že se oheň rozšíří na sousední halu s uhlím, nebezpečí se ale podařilo hasičům zažehnat.

Na jiném místě v osadě hořel odpad od minulého pátku do pondělí. V bývalém seníku bylo podle odhadu inspekce životního prostředí 2500 až 3000 tun textilu dovezeného z Německa. Plechovou halu o rozměrech 60 krát 20 metrů vyplňovaly balíky do výše pěti až šesti metrů. Na obě místa v Arnolticích odpad před lety dovezla firma Nisa Recycling, které inspekce za protizákonnému nakládání s odpady vyměřila pokuty v souhrnu za 1,3 milionu korun. Firma je ale nezaplatila a po změně jednatele v roce 2010 s inspekcí už ani nekomunikuje.

Při honu na Vysočině byl postřelen 75letý muž; zemřel v nemocnici

Pětasedmdesátiletý muž zemřel v sobotu poté, co byl v Zašovicích na Třebíčsku postřelen na honu. Záchranáři jej dopoledne převezli do nemocnice, kde však po několika hodinách zraněním podlehl, informovala dnes ČTK krajská policejní mluvčí Dana Čírtková. "Zatím se nepodařilo zjistit, z jaké konkrétní zbraně vyšel výstřel, který muže zasáhl. Pro stanovení přesné příčiny úmrtí byla nařízena soudní pitva," uvedla mluvčí. Policisté na místě tragédie zaevidovali všechny účastníky honu i jejich zbraně. Nikdo zatím nebyl obviněn, dodala Čírtková. Je to druhá nešťastná událost při honu, která se stala o víkendu. V sobotu v Henčlově na Přerovsku postřelil devatenáctiletý muž brokovnicí devětapadesátiletého honce. Muže s lehkými zraněními ošetřili v přerovské nemocnici.

V havířovské nemocnici skončili dva lidé otrávení metanolem

Osmačtyřicetiletá žena a o sedm let starší muž skončili v péči lékařů havířovské nemocnici kvůli otravě metylalkoholem. Podle policie společně popíjeli lihoviny z neokolkované lahve. Ta obsahovala nebezpečnou koncentraci metanolu. ČTK o tom dnes informovala mluvčí moravskoslezské policie Gabriela Holčáková. V Moravskoslezském kraji zemřelo na následky otravy metanolem 21 lidí. V celém Česku si metanolová kauza dosud vyžádala 35 obětí.

Na ubytovně v Dolních Beřkovicích na Mělnicku zemřel v sobotu večer muž při pití alkoholu. Další tři lidé skončili v nemocnicích, stav dvou z nich je vážný. Policie zjišťuje, zda je za otravami metanol, nebo únik oxidu uhelnatého, řekla dnes ČTK mluvčí středočeské policie Soňa Budská. Mrtvým je osmatřicetiletý muž slovenské národnosti. Příčinu úmrtí by měla v pondělí objasnit soudní pitva.

Schodek agrárního obchodu za 9 měsíců klesl více než o třetinu

Schodek agrárního zahraničního obchodu se za tři čtvrtletí meziročně snížil více než o třetinu z loňských 27,7 miliardy korun na 17,3 miliardy Kč. Vyplývá to z údajů, které ČTK poskytl Zemědělský svaz ČR. Pokles schodku zapříčinil hlavně výrazný nárůst vývozu. Svaz odhaduje, že za celý letošní rok deficit obchodu zemědělskými výrobky, potravinami, nápoji a tabákovými produkty klesne zhruba o deset miliard na 25 miliard Kč. Za prvních devět měsíců letošního roku agrární vývoz vzrostl takřka o 21 miliard Kč na 107 miliard korun. Dovoz rostl pomaleji, když se zvýšil o 10,4 miliardy na 124,4 miliardy Kč. Podle předsedy svazu Martina Pýchy celkový vývoz rostl především v důsledku zvýšeného exportu obilí a řepky z loňské nadprůměrné úrody za dobré ceny. Přesto podle Pýchy zůstává struktura českého agrárního obchodu z dlouhodobého hlediska špatná. "Vyvážíme základní surovinu, dovážíme výrobky s vysokou přidanou hodnotou," podotkl.

Počet slevových serverů výrazně klesl, nyní je jich 98

Počet aktivních slevových serverů v Česku na konci října klesl na 98. Za poslední rok tak z trhu zmizelo téměř sto těchto portálů. Vyplývá to ze statistik slevového vyhledavače Skrz.cz. Podle odborníků tento trend bude pokračovat. V říjnu 2011 v ČR působilo skoro 200 aktivních slevových portálů. Češi letos utratí podle odhadu odborníků na slevových serverech za vánoční dárky téměř o polovinu víc než loni. Odmítavě se ke slevových serverům tento týden postavila Asociace hotelů a restaurací, podle které se hotelům touto cestou nevyplatí nabízet ubytování. Nepřivede jim totiž více hostů, kteří by se vraceli, a zároveň snižuje loajalitu stálých klientů.

Filmy o Smetanovi představili v den předání jeho opravené hrobky

V pražském kině Světozor se konala premiéra dvou dokumentů režiséra Pavla P. Riese, které jsou věnovány hudebnímu skladateli Bedřichu Smetanovi. První popisuje život slavného hudebníka, druhý představuje zvelebení jeho hrobky na Vyšehradě. Vznik filmů iniciovalo občanské sdružení Veřejnost vlasti, jehož zástupci předali zrenovovanou hrobku českého skladatele správci vyšehradského hřbitova. Sdružení Veřejnost vlasti si při svém vzniku v loňském roce dalo za cíl zvelebování zvlášť vybraných míst a upozorňování na hluboké stopy jedinců v české historii.

Zájmu o retro se vychází vstříc také kolekce knížek

Zájmu o retro vychází vstříc kolekce knížek doplněných o DVD nebo CD, která je zaměřena především na pamětníky 70. a 80. let. V těchto dnech vychází šest novinek z kolekce, která čítá zatím 11 titulů. Příští rok ji rozšíří další publikace připomínající československé i světové fenomény těchto desetiletí. ČTK o tom za vydavatelství Popron informovala Eva Laštovičková. Slavné hračky, nápoje, vánoční televizní programy ale i zapomenuté tváře připomínají publikace Retro Vánoce, Retro Idoly, Retro Lahůdky a Retro Hračky. Doplňují je ročenky nazvané Byl to náš rok z let 1972, 1973, 1977, 1978, 1982 a 1983. "Jde o průvodce událostmi, hitparádami, sportovními výsledky i módou jednotlivých let. Obsahují množství dobových fotografií a obrázků. A také idoly, hračky, design a trendy, které provázely lidi střední generace dětstvím a dospíváním. Součástí každé knížky je DVD s filmovou kronikou a dobovými reklamami," uvedla Laštovičková.

Například milovníkům gastronomie je určena publikace Retro Lahůdky, průvodce sedmdesátými a osmdesátými lety, který připomene více než 100 laskomin, nápojů a receptů, zajímavé příběhy mnoha zmizelých značek čokolád, bonbonů, žvýkaček a cukrovinek. Nechybí slavné bufety, restaurace a jídelny, oblíbené druhy cigaret a alkoholu, zajímavosti o pivu a hospodách i rarity mezi víny a limonádami, stejně jako jídelní lístky, ceníky potravin a inzeráty. Retro je teď v módě. Silné populační ročníky přicházejí do pamětnických let a v umění i obchodě se využívá jejich sentimentu a nostalgie. Například od roku 2008 se v České televizi objevuje magazín Retro, cyklus mapující design a trendy v Československu po roce 1948.

Sport:

Český judista Lukáš Krpálek se stal mistrem Evropy do 23 let. V kategorii do 100 kilogramů byl na turnaji v pražské Sparta Areně suverénní a všech pět svých soubojů vyhrál před časovým limitem na ipon. Bronzový medailista ze seniorského mistrovství světa a účastník olympijských her v Londýně tak potvrdil pozici hlavního favorita. Krpálek porazil nejprve Maďara Gábora Vera, následně Belgičana Tomu Nikiforova a pak i Němce Karla-Richarda Freye, který překvapivě vyřadil obhájce stříbra Chajbulu Magomedova z Ruska. Až v semifinále s Lotyšem Artursem Nikiforenkem dovolil soupeři první bod (juko), ale po třech minutách zabodoval na ipon a postoupil. Ve finále neměl problém ani se stříbrným medailistou z ME do 23 let z roku 2010 Tomaszem Domanským z Polska, souboj ukončil už zhruba v polovině časového limitu a získal nejcennější kov.

Čeští basketbalisté se na mistrovství Evropy 2013 utkají v základní skupině s obhájci titulu Španěly, domácím Slovinskem, Chorvatskem, Polskem a Gruzií. Rozhodl o tom los v proslulé slovinské jeskyni Postojna.

Běžec na lyžích Lukáš Bauer dojel v Muoniu v závodu FIS, generálce na Světový pohár, který začne příští týden, druhý i na volné patnáctce. Český běžec prohrál pouze s Finem Mattim Heikkinenem. Bauer, který ve Finsku skončil v sobotu druhý na klasické desítce, zaostal za Heikkinenem o deset vteřin. Třetí skončil stejně jako o den dříve Němec Jen Filbrich. Z dalších českých běžců obsadil Jiří Magál 16. místo, o dvě pozice za ním skončil Dušan Kožíšek a Ondřej Horyna byl klasifikován na 36. příčce.

Po dvou desátých místech na pětistovce obsadila rychlobruslařka Karolína Erbanová na Světovém poháru v Heerenveenu sedmou příčku na kilometrové trati. Časem 1:16,58 minuty ji dělilo 75 setin od medaile, vítězná Heather Richardsonová z USA byla o 1,31 sekundy rychlejší než česká reprezentantka.

Ostravský útočník Václav Svěrkoš si znovu přetrhl zkřížený vaz v pravém koleni. Obavy z vážného zranění, které utrpěl v sobotním ligovém utkání se Slováckem (2:1), potvrdilo vyšetření magnetickou rezonancí. Bývalého fotbalového reprezentanta čeká operace a další dlouhá pauza. Devětadvacetiletý Svěrkoš se přitom v sobotu objevil v základní sestavě Baníku poprvé od březnového utkání na Spartě, v němž si přední zkřížený vaz v koleni přetrhl. Po osmi měsících si od lékařů vyslechl stejnou diagnózu. Svěrkoš napodobil bývalého ostravského spoluhráče Marka Jankulovského, jenž před 13 měsíci musel ukončit kariéru. Někdejší obránce AC Milán po stejné operaci nastoupil proti Hradci Králové, ale po osmi minutách si zranění kolena obnovil a rozhodl se fotbalovou dráhu uzavřít.

Počasí

Čeká nás zatažená, přechodně oblačná obloha, může i mrholit nebo se vytvoří mlhy. Odpolední teploty 3 až 7, na východě až 9 stupňů Celsia a na horách bude kolem 6. Foukat má slabý až mírný východní vítr.