Zprávy

0:00
/
0:00

Sněmovna schválila daňový balíček, vyslovila tím důvěru vládě

Sněmovna v závěrečném čtení schválila vládní daňový balíček. Tím současně vyslovila důvěru koaliční vládě Petra Nečase. Balíček počítá zejména se zvýšením sazeb DPH od příštího roku na 15 a 21 procent. Aby platil, musí ho ještě projednat Senát a podepsat prezident. Odpor části ODS k zvyšování daní způsobil několik týdnů trvající vládní krizi, odklad schvalování rozpočtu a vyústil v rezignaci tří poslanců strany na mandát. Návrh po zhruba tříhodinové rozpravě podpořilo 101 poslanců ze 195 přítomných. Zapotřebí bylo 98 hlasů. Pro předlohu hlasovali i nezařazení poslanci Josef Dobeš, Milan Šťovíček a Jaroslav Škárka (dříve všichni VV). Bývalí poslanci ODS Michal Doktor a Pavel Bém nehlasovali vůbec, jeden z bývalých "rebelů" ODS Radim Fiala se hlasování zdržel, jak avizoval. Koalici chyběl omluvený Jiří Besser (TOP 09 a Starostové). Tři nespokojenci z řad občanských demokratů, Petr Tluchoř, Marek Šnajdr a Ivan Fuksa, kteří s balíčkem nesouhlasili, ráno složili poslanecký mandát. Nastoupili za ně náhradníci.

Nečas: Pekárkova přítomnost ve Sněmovně poškozuje vládu i ODS

Přítomnost nepravomocně odsouzeného poslance Romana Pekárka (ODS) ve Sněmovně poškozuje vládu i ODS, řekl novinářům premiér a předseda občanských demokratů Petr Nečas. "Považuji tu situaci za dlouhodobě neudržitelnou, budeme podnikat všechny kroky, aby se vyřešila," uvedl. Také předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg a předsedkyně další vládní strany LIDEM Karolína Peake (LIDEM) doufají, že poslanec sám z dolní komory odejde. Pekárek je jedním z nových zákonodárců, kteří do Sněmovny nastoupili. Nahradili tři nespokojené poslance ODS, kteří odmítali podpořit vládní daňový balíček a kteří nakonec rozpor mezi svým názorem a většinovým postojem strany vyřešili složením poslaneckého mandátu. Pekárek a další dva nováčci pak vládou prosazované zvýšení DPH podpořili, a pomohli tak kabinetu politicky přežít.

Odsouzený Pekárek se přes výzvy nechystá vzdát mandátu poslance

Nový poslanec ODS Roman Pekárek, kterého soud nepravomocně odsoudil na šest let do vězení pro podezření z korupce, se nechystá vzdát mandátu poslance ani po výzvách stranických kolegů. Rozhodnutí soudu zpochybnil a chce se proti němu bránit. Odchod ze Sněmovny neslíbil ani v případě, že soud jeho vinu potvrdí. Chce prý být loajálním členem klubu ODS. Předseda koaliční TOP 09 Karel Schwarzenberg ale doufá, že poslanec sám ze Sněmovny odejde. Věří v to i místopředseda Senátu a prezidentský kandidát ODS Přemysl Sobotka. To, že se Pekárek stal poslancem, asi jeho trestní kauzu zkomplikuje. Experti na ústavní právo Václav Pavlíček a Jan Kysela soudí, že by orgány činné v trestním řízení měly požádat Sněmovnu, aby zbavila Pekárka imunity, aby mohlo řízení pokračovat. Odvolací jednání se bude konat u Vrchního soudu v Praze 18. prosince.

ČSSD: Vládní balíček poškodí ekonomiku, Senát ho zamítne

Sněmovnou schválený vládní konsolidační balíček, který mimo jiné zvyšuje o procento sazby DPH, zhorší životní úroveň v zemi a bude brzdit hospodářský růst. Řekl to předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Sociální demokraté podle něj chtějí vládní návrh v levicovém Senátu zamítnout. "Vláda bohužel se dále chystá pokračovat v hospodářské politice, která se ukázala absolutně neúspěšná, že na naši zemi do recese a my jsme se zacyklili v kruhu škrtů a zvyšování nepřímých daní," řekl Sobotka. Balíček by se podle Sobotky mohl z horní komory do Sněmovny vrátit v polovině prosince. Vláda bude k přehlasování Senátu potřebovat 101 hlasů, právě tolik poslanců dnes pro balíček hlasovalo.

Vláda může schválit rozpočet do deseti dní

Vláda může po přijetí vládního balíčku daňových změn ve Sněmovně schválit návrh rozpočtu pro rok 2013 do týdne či deseti dnů. Novinářům to řekli premiér Petr Nečas (ODS) a ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09). Kabinet se vrátí k návrhu, který ze Sněmovny nedávno stáhl právě kvůli chybějícímu balíčku, zapracuje do něj ale nový makroekonomický výhled. Balíček podle premiéra umožňuje sestavit státní rozpočet v parametrech, které respektují deficit pod tři procenta HDP a zároveň v sobě mají zahrnuty jisté prorůstové impulsy, tedy prostředky na dopravní infrastrukturu, vědu a výzkum a také na školství. Kalousek na přípravě nové verze rozpočtu začne pracovat ještě tento týden. Chce do něj zapracovat horší předpověď výkonu ekonomiky, a plánuje proto jednat s jednotlivými správci kapitol o nutných úpravách.

Diplomaté USA uspořádali v Praze noční volební party

Noční a brzkou ranní volební párty s debatami uspořádalo americké velvyslanectví v Praze. Diplomaté v americkém centru spolu s pozvanými hosty, novináři a příznivci sledovali v televizích vývoj klání mezi prezidentem Barackem Obamou, zastupujícím demokraty, a jeho neúspěšným republikánským vyzyvatelem Mittem Romneym. Zhruba kolem 05:30 SEČ bylo jasné, že se Obamovi podařilo mandát obhájit. "Výsledek voleb znamená kontinuitu v USA, americké vedení bude pokračovat ve své politice na podporu cesty z recese," řekl ČTK velvyslanec Norman Eisen poté, co Mitt Romney uznal porážku a Barack Obama promluvil k Američanům. V česko-amerických vztazích Norman Eisen očekává i nadále sdílení společných hodnot a zvýšení obchodní spolupráce. Premiér Petr Nečas věří, že na dobré a intenzivní vztahy mezi českou vládou a adimistrativou USA se po znovuzvolení Baracka Obamy podaří navázat i v dalších letech. Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg míní, že Barack Obama bude v první polovině volebního období velmi silný prezident. Ministr je zvědavý na svého nového amerického kolegu.

Wagnerová kvůli Čunkovi odešla od senátorů KDU-ČSL a nezávislých

Senátorka Eliška Wagnerová (za SZ) po necelých dvou týdnech opustila senátorský Klub pro obnovu demokracie - KDU-ČSL a nezávislí. Odchod zdůvodnila názory dalších členů frakce - lidovce Jiřího Čunka a podnikatele Tomia Okamury na romskou problematiku. Vadila jí také nominace Čunka na místopředsedu Senátu. Chce zůstat bez klubové příslušnosti. Připomněla, že základem jejího volebního programu bylo obnovení respektu a ochrany lidské důstojnosti ze strany státu. Bývalá místopředsedkyně Ústavního soudu byla klubem nominována na předsedkyni senátní ústavní komise. Ve svém prohlášení neuvedla, zda se kromě členství v klubu vzdává i této nominace. Klub bude mít po odchodu Wagnerové devět členů a zůstane třetí nejsilnější frakcí v horní komoře parlamentu.

EK: Českou ekonomiku čeká hluboký propad, Slovensko si polepší

Česká ekonomika letos vykáže propad o 1,3 procenta. Ve své nové prognóze to uvádí Evropská komise. Ta ještě na jaře České republice předpovídala stagnaci. Na příští rok počítá komise v České republice s růstem hrubého domácího produktu o 0,8 procenta, zatímco dosud čekala růst o 1,5 procenta. Mnohem lépe si má vést Slovensko; tomu komise zlepšila výhled růstu HDP na letošní rok na 2,6 procenta, což by bylo nejvíce z celé eurozóny. Dosud komise počítala na Slovensku s růstem ekonomiky o 1,8 procenta. Příští rok má růst slovenské ekonomiky činit dvě procenta, zatímco jarní prognóza počítala s růstem o 2,9 procenta. Lépe než Slovensko by si mělo v rámci eurozóny vést pouze Estonsko. Tomu komise na příští rok předpovídá zrychlení růst z letošních 2,5 až na 3,1 procenta.

Pokud by se ve školství příliš škrtalo, odbory by šly protestovat

Školské odbory jsou připraveny protestovat, pokud by nový rozpočet příliš škrtal ve školství. Školy by prý zasáhlo i případné zvýšení DPH, zdražily by totiž pomůcky, řekl šéf školských odborů František Dobšík. Pod petici proti krácení peněz ve školství nasbírali odbory od září do poloviny října 19.455 podpisů. "My teďka víceméně čekáme na ten návrh, jak se k tomu vláda postaví, a chtěli jsme vyslat signál, že jsme opravdu připraveni, že si to nechceme nechat líbit a že se budeme bránit, aby opravdu vzdělávání bylo prioritou," řekl František Dobšík.

Státní zástupce stíhá dva členy Klausovy ochranky za Chrastavu

Krajský státní zástupce stíhá dva členy policejní ochranné služby za porušení povinnosti strážní služby v souvislosti s napadením prezidenta Václava Klause v Chrastavě na Liberecku. Vyšetřování pokračuje, počet obviněných nemusí konečný, řekl vedoucí krajského státního zastupitelství v Liberci Martin Tvrdík. Na prezidenta Václava Klause 28. září při otevírání nového mostu v Chrastavě vystřelil šestadvacetiletý muž z bezprostřední blízkosti z airsoftové pistole. Prý chtěl svým činem upozornit na to, že politici nenaslouchají lidem. Policie ho později obvinila z výtržnictví.

Soud s muži obžalovanými z mačetového útoku je neveřejný

Neveřejný bude soud s pěti romskými mladíky, kteří jsou obžalováni z loňského mačetového útoku v Novém Boru na Českolipsku. Informovala o tom předsedkyně senátu Eva Drahotová. Líčení začalo před Krajským soudem v Liberci za přísných bezpečnostních opatřeních. "Ze zákona je líčení s mladistvými neveřejné. Paní doktorka (Klára Samková, obhájkyně čtyř z pěti obžalovaných) původně požádala o konání za přítomnosti veřejnosti, dnes to přehodnotila s tím, že si mladiství přejí, aby jednání bylo neveřejné," uvedla Drahotová. Změnu názoru zdůvodnila Samková bezpečnostními opatřeními. K útoku došlo loni 7. srpna v novoborském baru s názvem Pivní pomoc. Předcházel mu konflikt mezi servírkou a dvěma romskými mladíky, kteří si chtěli zahrát na automatech. Žena prý chtěla vidět jejich občanské průkazy. Mladíci ji pak údajně začali vulgárně urážet, hosté se jí zastali a vyvedli je. Jeden host prý také jednoho z Romů udeřil. Romové se krátce poté do baru vrátili s posilou a hosty napadli. Výsledkem byli tři zranění. Útok vyvolal na severu Čech sérii protiromských demonstrací.

Při výbuchu v ArcelorMittalu Ostrava bylo zraněno devět lidí

Devět lidí bylo zraněno při výbuchu plynu na koksárenské baterii č. 11 v podniku ArcelorMittal Ostrava (AMO). Muži ve věku 47 až 60 let utrpěli popáleniny druhého až třetího stupně na rukou, hlavě, krku, někteří také na dolních končetinách. Únik plynu nehrozí. Uvedli to mluvčí AMO Barbora Černá Dvořáková a mluvčí záchranné služby Lukáš Humpl. Mezi zraněnými jsou čtyři Indové, kteří v době exploze byli zrovna na technické návštěvě baterie. AMO patří do největší světové ocelářské skupiny ArcelorMittal, kterou ovládá Ind Lakšmí Mittal.

ČSÚ: Letošní sklizeň obilovin bude o 21 procent nižší

Letošní sklizeň obilovin včetně kukuřice na zrno meziročně klesne o 20,7 procenta na 6,56 milionu run. Vyplývá to ze zpřesněného odhadu sklizně k 15. říjnu, který zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Takřka o pětinu nižší než loni podle něj byla také produkce brambor. Méně než loni je i cukrovky a píce. Definitivní údaje o letošní sklizni zveřejní statistici v únoru 2013. Hektarový výnos u obilovin dosáhl 4,58 tuny, což proti loňskému roku znamená snížení o 1,09 tuny. Kukuřice na zrno sklidili pěstitelé 804.000 tun, což bylo bezmála o čtvrtinu méně než před rokem. V odhadu nejsou zahrnuty ostatní obiloviny, jako jsou například čirok nebo proso, jejichž produkce je v tuzemsku mizivá. Sklizeň brambor statistici odhadují na 657.000 tun, což znamená meziroční snížení o 18,4 procenta. Produkce cukrovky dosahuje 3,653 milionu tun, což proti loňskému roku představuje pokles o 6,3 procenta.

Ministr Jankovský letí do Číny lákat tamní turisty na návštěvu ČR

Česká republika chce přilákat více turistů z Číny. Ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský kvůli tomu v pátek odlétá na návštěvu Šanghaje a Pekingu. V Šanghaji se zúčastní největšího asijského veletrhu cestovního ruchu. "Do roku 2015 vyjede dle prognóz do zahraničí 100 až 130 milionů Číňanů, kteří tam utratí více než 110 miliard eur. Do zahraničí budou cestovat především příslušníci rychle rostoucí střední třídy a také stále početnější skupiny miliardářů," uvedla mluvčí MMR Jana Jabůrková. Spolu s ministrem Jankovským poletí do Asie také ředitel státní agentury CzechTourism Rostislav Vondruška a zástupci největších cestovních agentur, zaměřených na spolupráci s Čínou.

V Česku se v létě ubytovalo o 10 pct více turistů než loni

Hotely, penziony a kempy v Česku mají za sebou podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) úspěšnou letní sezonu. Ve třetím čtvrtletí se v nich ubytovalo 4,9 milionu turistů, což je proti stejnému loňskému období o deset procent více. Počet přenocování se meziročně zvýšil o 7,8 procenta na 15,3 milionu. Na nárůstu návštěvnosti i počtu přenocování se podepsali zejména cizinci. Do Česka jich přijelo od července do září o 11,2 procenta více než loni v létě a v tuzemských zařízeních strávili meziročně o 12,6 procenta více nocí. Počet českých turistů v ubytovacích zařízení stoupl o 8,9 procenta a počet jejich přenocování o 4,1 procenta. Podle statistiků zvýšenou poptávku po ubytování zaznamenaly všechny kategorie ubytovacích zařízení. Do hotelů přijelo meziročně o 8,6 procenta více hostů, do penzionů o 10,3 procenta a do kempů dokonce o 18,5 procenta. "Právě pro provozovatele kempů byla letošní letní sezona velice úspěšná," uvedl ČSÚ. Největší zájem o Česko už tradičně projevili turisté z Německa, druhou nejpočetnější skupinou byli Rusové.

Lidovky.cz: Ve věku 74 let zemřel karikaturista Vladimír Jiránek

Ve věku 74 let zemřel v noci na středu po vážné nemoci karikaturista Vladimír Jiránek. S odkazem na jeho rodinu o tom informovaly Lidovky.cz. Kromě kreseb a ilustrací publikovaných v novinách byl známý také jako autor animovaných postaviček králíků Boba a Bobka, výtvarnou podobu dal i oblíbeným kutilům Patovi a Matovi. Jeho osobitě pointované obrázky vycházely v časopisech Mladý svět, Melodie, Vesmír či Technický magazín. Koncem 70. let jeho kresby mimo jiné přispěly k popularizaci vznikajícího ekologického hnutí Brontosaurus. To mu vyneslo podobně jako v dřívějším období občasné obstrukce minulého režimu. Celý život byl Jiránek kreslířem a karikaturistou na volné noze. Kreslil více než 40 let, z toho poslední dvě dekády ve svých kresbách zpracovával politická témata v denním tisku. Jeho postřehy mohli v posledních letech ocenit čtenáři Lidových novin, s deníkem spolupracoval již od roku 1990. Své obrázky uveřejňoval od roku 1993 také v Mladé frontě Dnes, později v internetovém deníku Neviditelný pes a na dalších místech. V roce 2005 kreslíře vyznamenal prezident Václav Klaus medailí Za zásluhy.

Škvoreckého cenu dostala Kateřina Tučková za román Žítkovské bohyně

Porotu Ceny Josefa Škvoreckého letos nejvíce zaujal druhý román Kateřiny Tučkové s názvem Žítkovské bohyně. Díky tomu se mladá autorka stala šestou vítězkou této literární ceny určené pro nejlepší českou beletrii. V Malé Pelléově vile si přebrala cenu i odměnu 100.000 korun. Do finále soutěže se letos dostali ještě Michal Ajvaz (Lucemburská zahrada), Vladimír Mikeš (Škodlivý prostor), Petr Šabach (Máslem dolů) a Marek Šindelka (Zůstaňte s námi). Román Kateřiny Tučkové pojednává o rodu žen z Bílých Karpat, kterým se díky jejich léčitelským schopnostem říkalo bohyně. Jejich tajemství i osudy rozplétá nejmladší z nich, etnoložka Dora. "Nebývá u nás zvykem, že by se tak rozsáhlá próza držela na nejvyšších příčkách žebříčků nejprodávanějších knih," řekl předseda poroty Vladimír Karfík. "Pátrání po osudech léčitelek zaříkávaček probíhá jako v detektivce, ale velice nezvyklé detektivce. Součástí textu jsou fiktivní i autentické dokumenty z archivů StB i záznamy z psychiatrických léčeben. Malé folklorní dějiny se zde dostávají do velkého historického kontextu," popisuje knihu.

Na pražské Nové scéně se představí divadlo Tak z Lichtenštejnska

Inscenací Sebastiana Frommelta Dědictví v podání divadla TAK z Lichtenštejnska pokračuje Pražský divadelní festival německého jazyka. Lichtenštejnský soubor se představí na jevišti Nové scény Národního divadla. Přehlídka potrvá do 13. listopadu. Hra vypráví o rodině, lásce, vině, zármutku, pomluvách, podezření i touhách. V domě nedávno zemřelých rodičů se setkají dva bratři a jedna vzpurná manželka. Musí se poradit o budoucnosti třetího bratra trpícího autismem, o něhož dosud pečovali rodiče. Sebastian Frommelt je nezávislým režisérem a filmařem, studoval v Curychu a ve Vídni. Dědictví je jeho prvním divadelním projektem v roli autora a režiséra. Podle organizátorů přehlídky je lichtenštejnské divadlo TAK (Theater am Kirchplatz) malou scénou s velkým programem.

V Národním domě na pražských Vinohradech začne festival swingu

V pražském Národním domě na Vinohradech začne 15. ročník Festivalu swingové hudby. Hostem prvního ze dvou festivalových večerů bude slavný americký vokální sextet Take 6, jehož členové tu v minulých letech koncertovali už dvakrát. Dnes se představí i slovenské seskupení Nothing But Swing Trio, které mělo na této přehlídce úspěch už v roce 2010. Letos s nimi vystoupí americký saxofonista Scott Hamilton. Ve středu festival nabídne vystoupení Ondřeje Havelky a jeho Melody Makers. Dalším účinkujícím bude polský jazzový ansámbl Jazz Band Ball Orchestra.

V Praze poprvé vystoupí britská písničkářka Katie Meluaová

V Kongresovém centru v Praze se představí osmadvacetiletá britská písničkářka Katie Meluaová. Zpěvačka gruzínského původu při své premiéře v České republice představí nové album Secret Symphony i skladby, které ji katapultovaly na vrchol světových hitparád. Je pravděpodobné, že v metropoli zazní některý z jejích hitů jako Closest Thing To Crazy, Call Of The Search, Nine Million Bicycles nebo coververze Just Like Heaven od Cure, Cohenova In My Secret Life či Crawling Up A Hill od Johna Mayalla. Koncert zahájí německo-švýcarské dámské duo Valeska Steiner & Sonja Glass alias Boy. Katie Meluaová byla již v pouhých 22 letech vyhlášena nejprodávanější umělkyní ve Velké Británii a její debutové album Call Off The Search se zapsalo mezi 100 nejúspěšnějších desek v britské hudební historii.

V pražské O2 Aréně vystoupí Lord of the Dance

V pražské O2 Aréně vystoupí irská taneční skupina Lord of the Dance. Členové tohoto světoznámého souboru uvedou výpravnou tanečně-světelnou show čerpající z příběhů keltské mytologie a stepařského umění. Skupina vystoupila v Praze od roku 2003 už několikrát; podle pořadatelů zhlédlo její představení v Česku téměř 400.000 diváků. Soubor, který v roce 1996 založil tanečník a choreograf Michael Flatley, tentokrát přiveze nové představení. Lord of the Dance sázejí ve svých produkcích na efekt. Tanečníci používají barevné kostýmy, na scéně je důležité světlo, dekorace a videoprojekce odkazující na tolkienovský svět Pána prstenů. Projev tří desítek tanečníků je založen na tradičním irském folkloru obohaceném o rychlejší popové melodie, moderní tanec a step.

Ze sportu:

Česká hokejová reprezentace v Liberci odstartuje novou sezonu. Výběr trenéra Aloise Hadamczika nastoupí v úvodním duelu turnaje Karjala proti Švédsku. Po utkání se tým přesune do Turku, kde ho čekají zbývající zápasy prvního podniku Euro Hockey Tour v pátek s domácím Finskem a v sobotu s Ruskem. Český tým bude spoléhat zejména na elitní "kladenskou" formaci, ve které Tomáše Plekance a Jiřího Tlustého doplní Petr Nedvěd. Čtyřicetiletý liberecký útočník tak nastoupí na místě Jaromíra Jágra, bude si však muset zvykat na nový post. Místo v centru bude hrát na pravém křídle. V brance nastoupí Alexandr Salák, který chytá právě ve Švédsku a patří mezi nejlepší gólmany tamní ligy. V dalších zápasech by měl podle Aloise Hadamczika dostat příležitost zkušenější Ondřej Pavelec.

Čeští fotbalisté klesli v novém vydání žebříčku FIFA na 25. místo. Výběr trenéra Michala Bílka se stejně jako před měsícem propadl o tři příčky. V čele jsou nadále úřadující mistři světa a Evropy Španělé před Německem. Na třetí místo se posunula Argentina, která za sebe odsunula Portugalsko. Ze soupeřů českého týmu v kvalifikaci o postup na mistrovství světa si posunem na pátou pozici polepšila Itálie, Bulhaři poskočili o patnáct míst na 40. příčku a Malta se posunula na 150. místo. Ostatní výběry ze skupiny B zaznamenaly propad - Dánsko kleslo o čtyři příčky na 18. místo a Arménie spadla na 82. místo (-18).

Fotbalisté Plzně mají šanci si už ve čtvrtek v předstihu zajistit postup ze základní skupiny Evropské ligy a slavit ho s fanoušky na domácí půdě. Potřebují k tomu porazit Hapoel Tel Aviv, na jehož hřišti před dvěma týdny vyhráli 2:1, a zároveň musí doufat, že lídr skupiny B Atlético Madrid neprohraje s Coimbrou.

Co po úvodní porážce v Lyonu vypadalo jako čirá utopie, mají teď fotbalisté Sparty na dosah. Když Pražané ve čtvrtečním zápase základní skupiny Evropské ligy zvítězí na izraelské půdě nad Kirjatem Šmona a Bilbao zároveň nezdolá Lyon, zajistí si Sparta už po čtyřech utkáních postup do vyřazovací fáze. Sparťané jsou ale pokorní. Jejich euforii brzdí i řada absencí, nad kterými ční sobotní vážné zranění hlavy útočníka Václava Kadlece.

Tenista Radek Štěpánek vyhrál své první utkání ve čtyřhře na Turnaji mistrů. Český hráč spolu s Indem Leandrem Paesem porazili pákistánsko-nizozemskou dvojici Ajsam Kúreší, Jean-Julien Rojer 6:4, 7:5. Česko-indický pár vzal soupeřům po jednom servisu v každé sadě a Radek Štěpánek proměnil oba brejkboly.

V létě ležela Šárka Záhrobská v nemocnici po operaci nezhoubného nádoru a jen stěží si mohla představit, že bude v letošní sezoně závodit. Dnes ale z Mnichova odletěla do Finska, aby v sobotu v Levi absolvovala první slalom Světového poháru. Už jen fakt, že se postaví na start, bere jako velké vítězství.

Středeční počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, občas s deštěm. Teploty 5 až 9 stupňů Celsia.