Zprávy

Petr Nečas pokračuje v čele ODS

Premiér Petr Nečas obhájil funkci předsedy ODS. Na stranickém kongresu v Brně pro něj v tajné volbě hlasovalo 351 delegátů. Jeho protikandidát, exministr Ivan Fuksa, získal 178 hlasů z 592. Oznámil to předseda volební komise Jan Vidím. Staronový předseda ODS tak na kongresu získal podporu zhruba 60 procent delegátů. Nečas po volbě uvedl, že svůj mandát považuje za silný. V nejbližších dnech se rozhodne, jak bude řešit potíže s vnitrostranickými rebely a jejich odmítáním zvýšení daně z přidané hodnoty. Jeho cílem bude dosažení jednoty uvnitř strany, protože veřejnost si podle něj již nepřeje žádné další spory občanských demokratů. ODS podle Nečase musí změnit i své vnitřní fungování. Vytvořit by prý měla post výkonného místopředsedy, který se bude "365 dní v roce" starat o stranickou politiku. Předseda by se tak mohl soustředit na práci ve vládě. Zúžit by se v budoucnu podle Nečase měla výkonná rada ODS. Nečas to uvedl ve svém projevu na kongresu.

Fuksa: Rebelové mají pro jednání o daních silný mandát

O daňovém balíčku budou ve Sněmovně rebelové ODS jednat se silným mandátem. Na volebním kongresu ODS v Brně to uvedl protikandidát Petra Nečase na post předsedy Ivan Fuksa. Míní, že za ním stojí možná až třetina členů strany. Fuksa patří mezi tzv. rebely v ODS, kteří nesouhlasí se zvýšením DPH. To spolu s dalšími změnami daní prosazuje vláda Petra Nečase. O balíčku se bude ve sněmovně hlasovat v úterý. Kabinet s jeho odsouhlasením spojuje svou další existenci. Fuksa ve svém kandidátském projevu uvedl, že ODS nabízí restart a návrat k jejímu programu. Strana se podle něho musí vrátit do role, kdy určuje témata a směr vývoje v zemi. Budoucnost ODS je podle Fuksy v prosazování programu, v členské základně a v úspěchu ve vládě.

Prvním místopředsedou ODS se stal Kuba, porazil Němcovou

Prvním místopředsedou ODS se stal ministr průmyslu Martin Kuba. Od delegátů brněnského kongresu strany získal 363 hlasů. Na druhém místě skončila šéfka Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová se 142 hlasy. Třetí místo obsadil europoslanec Hynek Fajmon s 69 hlasy. Oznámil to předseda volební komise Jan Vidím. Němcové se nepodařilo obhájit post první místopředsedkyně ani přesto, že delegáty kongresu před volbou varovala před tím, že její konkurent by se mohl za zády Nečase pokusit ve spolupráci s rebelujícími poslanci složit novou koalici. Jihočeský lídr Kuba dříve sklízel kritiku za to, že údajně v regionu je pod vlivem vlivného podnikatele z Hluboké Pavla Dlouhého. Nečas ho před dvěma roky, když propagoval politiky s vlastními názory, za místopředsedu nechtěl, a Kuba se tehdy do vedení nedostal. Později s ním ale začal spolupracovat a vybral si ho do vlády jako ministra průmyslu.

Kongres ODS vybral čtyři místopředsedy

Ze šesti kandidátů vybrali delegáti brněnského kongresu ODS v tajné volbě čtyři místopředsedy strany. Stali se jimi exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil, dále současný šéf resortu spravedlnosti Pavel Blažek, ministr pro životní prostředí Tomáš Chalupa a předsedkyně sněmovny a bývalá první místopředsedkyně ODS Miroslava Němcová. Ve volbě naopak neuspěli Daniela Filipiová a Miloslav Plass z královéhradecké ODS. Exministr zemědělství a jeden z rebelujících poslanců strany Ivan Fuksa se kandidatury na místopředsedu už před volbou vzdal. Poté, co s Nečasem prohrál souboj o post lídra strany, se rozhodl, že v jeho týmu nebude. Nominaci na místopředsedu nevyslyšeli ani Petr Bendl a senátor a starosta Teplic Jaroslav Kubera. Dosavadními místopředsedy ODS byli Blažek, Pavel Drobil, Pospíšil a Alexandr Vondra. Drobil a Vondra už do vedení nekandidovali.

Vláda se sejde nad novým návrhem rozpočtu

Vláda bude v pondělí projednávat nový návrh státního rozpočtu na příští rok. Předloha bude navzdory očekávanému snížení příjmů nadále počítat se schodkem 100 miliard korun. Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) už dříve uvedl, že škrty se budou týkat zřejmě dopravní infrastruktury, vědy a výzkumu a spolufinancování evropských programů. Sněmovna vrátila původní návrh hospodářského plánu vládě k přepracování. Požádal o to kabinet kvůli sporům o vládní balíček daňových změn. Jeho osud ve Sněmovně je i po kongresu ODS nejistý. Bude se o něm hlasovat příští týden. Balíček předpokládá růst sazeb o procentní bod na 15 a 21 procent. Pozměňovací návrhy opozice a "rebelů" nechávají DPH na současné úrovni, Nečasův návrh zvyšuje jen sníženou sazbu daně na 15 procent. Ministr financí dal v minulých dnech najevo, že nový návrh státního rozpočtu bude mít příjmy o 20 až 25 miliard korun nižší a úměrně tomu budou nižší i výdaje. Někteří z ministrů se již dříve vyjádřili, že resorty čekají pěti až sedmiprocentní škrty ve fakultativních výdajích.

ČLK vyzvala ministra Hegera k rezignaci

Česká lékařská komora (ČLK) na svém víkendovém sjezdu vyzvala ministra zdravotnictví Leoše Hegera (TOP 09) k rezignaci. Komoře se nelíbí reformní kroky ministerstva. Nesouhlasí se zákonem o minimální dostupnosti zdravotních služeb, rušením lůžek či návrhem zákona o univerzitních nemocnicích. Požaduje také nulovou sazbu DPH na léky. Podle prezidenta komory Milana Kubka klesají výdaje na zdravotnictví rychleji, než se snižuje úroveň ekonomiky. "Zvyšující se DPH vysává peníze zpět do rozpočtu," uvedl. ČLK také tvrdí, že snižující se počet lůžek v nemocnicích nekoresponduje s výdaji pojišťoven na ústavní péči. Podle komory se rušením lůžek neušetří, v Česku jich není nadbytek. Heger na sjezdu uvedl, že si je špatných vztahů s ČLK vědom. Transformaci zdravotnictví se však podle svých slov snaží dělat co nejšetrněji.

Telefónica v Česku hodlá propustit dalších až 500 lidí

Největší česká telekomunikační společnost Telefónica Czech Republic chystá další vlnu propouštění zaměstnanců. Výpověď by mělo dostat až 500 lidí. S odvoláním na několik na sobě nezávislých zdrojů to uvádí nové vydání týdeníku Euro. Zvažovaná redukce pracovních míst v Telefónice by se měla dotknout i top manažerů. Telefónica v současnosti zaměstnává zhruba 5800 lidí, přibližně o dva tisíce zaměstnanců méně než před třemi lety. V loňském roce firma na restrukturalizaci vynaložila 174 milionů korun.

V Austrálii zemřel válečný veterán Vladimír Nedvěd

V Austrálii zemřel minulý týden ve věku 95 let generálporučík a válečný veterán Vladimír Nedvěd. Uvedl to server iDnes.cz. Nedvěd byl posledním žijícím velitel 311. bombardovací perutě RAF. Za své zásluhy byl v Česku i v zahraničí několikrát vyznamenán. Mimo jiné dostal v roce 1996 od tehdejšího prezidenta Václava Havla nejvyšší české ocenění Řád Bílého lva. Vladimír Nedvěd uprchl za hranice po okupaci Československa v roce 1939. Záhy po svém příchodu do Velké Británie vstoupil do Royal Air Force, kde sloužil jako navigátor a později jako pilot v 311. československé bombardovací perutě. V roce 1955 se usadil v Austrálii. Jeho švagrová Yvonne Lambertová serveru řekla, že zemřel poslední říjnový den v Sunshine Cost, kde žil se svou rodinou.

Romské oběti holokaustu připomnělo Rekviem za Osvětim

Romské oběti holokaustu připomnlo v pražském Rudolfinu česká premiéra skladby Rekviem za Osvětim od romského skladatele Rogera Morena Rathgeba. Zaznělo v podání Frankfurtského romského orchestru. Orchestr řídil romský umělecký ředitel a dirigent Riccardo M. Sahiti, účinkovali operní pěvci Jana Wallingerová, Martin Šrejma a Martin Bárta i jedna z romských zpěvaček. Skladba má zvýšit povědomí o tragédii Židů, Romů a dalších obětí druhé světové války a přispět tak k boji se současnými protiromskými projevy. Podle oficiálních odhadů bylo za nacistického Německa zavražděno kolem půl milionu Romů, v současnosti se tragédie označuje jako zapomenutý holokaust.

Loutkáři odměnili cenou Erik Naivní divadlo z Liberce

Předáním výroční oborové ceny Erik vyvrcholil v Praze 22. ročník přehlídky loutkových divadel Přelet nad loutkářským hnízdem. Putovní ocenění převzali v Divadle Minor zástupci Naivního divadla z Liberce za půvabnou verzi pohádky o Budulínkovi. Přehlídku Přelet nad loutkářským hnízdem uspořádalo České středisko Mezinárodní loutkářské unie UNIMA a Sdružení pro vydávání časopisu Loutkář s divadlem Minor, Divadlem Spejbla a Hurvínka, kde 2. listopadu začala, a Katedrou alternativního a loutkového divadla DAMU. Držitel ceny Erik vzešel z hlasování odborné veřejnosti o nejinspirativnější počin v oblasti loutkového a alternativního divadla za uplynulý rok. Loni ji dostalo česko-slovinské Divadlo Športniki za představení na motivy knihy Astrid Lindgrenové Back to Bullerbyn. V roce 2010 převzali Erika už potřetí zástupci plzeňského Divadla Alfa, tehdy za parodii na bondovské téma nazvanou James Blond. Jejími držiteli bylo i Divadlo bratří Formanů za Obludárium a královéhradecké Divadlo DNO.

V Praze začne retrospektiva tvorby Miloše Formana

Kompletní retrospektivu slavného režiséra Miloše Formana nabídne zájemcům festival, který se od 7. do 13. prosince uskuteční při příležitosti jeho osmdesátin v kinosále Městské knihovny v Praze. ČTK to oznámil mluvčí projektu Pavel Sladký. Přehlídku snímků držitele dvou Oscarů a řady dalších cen pořádá společnost Radka Production, která v roce 2009 produkovala záznam inscenace divadelní hry Dobře placená procházka, kterou připravil v Národním divadle v Praze. "Sám režisér se ho pravděpodobně nebude moci zúčastnit, ale stále o tom jednáme s jeho spolupracovníky a přáteli," řekla ČTK ředitelka přehlídky Radka Kadlecová. Přehlídku zahájí snímek Černý Petr a 13. prosince ji zakončí Amadeus v režisérském sestřihu.

Za týden půjde na trh přes dva miliony lahví Svatomartinských vín

Od příští neděle půjde na trh rekordních 2,193 milionu lahví Svatomartinských vín. Je to o zhruba 200.000 více něž loni. Značku letos získalo 380 vzorků od 122 vinařů a vinařských firem. Počet vzorků se mírně zvýšil, vinařských firem je zhruba stejně jako loni. Vyplývá to z informací, které ČTK poskytl Vinařský fond. Svatomartinská vína jsou první vína nového ročníku, určená ke konzumaci po několik měsíců. První otevírání lahví nového Svatomartinského se uskuteční na svátek svatého Martina 11. listopadu v 11:00 na slavnostních akcích v Čechách a na Moravě. Hlavní akci plánuje Vinařský fond v centru Brna. Svatomartinská vína si získávají stále větší oblibu také v zahraničí, například na Slovensku, v Rakousku, Německu, nezřídka zamíří i do exotičtějších destinací.

Češky vyhrály finále Fed cupu

Tenistky obhájily fedcupový titul, triumf zpečetila Lucie Šafářová výhrou nad Jelenou Jankovičovou 6:1, 6:1. Češky porazily ve finále Srbsko 3:1. V první nedělní dvouhře už mohla rozhodnout Petra Kvitová, ale po nemoci oslabená česká jednička nedokázala čelit výborné Aně Ivanovičové a prohrála 3:6, 5:7. Čtyřhra, která měla fedcupové finále uzavřít, se už nehrála. Češky triumfem navázaly na loňský rok, v kterém vyhrály finále v Moskvě nad Ruskami a ve Fed Cupu slavily titul poprvé v samostatné historii státu, Obhájit titul dokázaly stejně jako někdejší výběr Československa, který díky Heleně Sukové a Haně Mandlíkové ovládl týmovou soutěž třikrát v letech 1983 až 1985.

Dále ze sportu:

Fotbalová asociace ČR (FAČR) v pátek obdržela informace, které se týkají údajného ovlivnění prvoligového zápasu v minulé sezoně. V pondělí operativně zasedne disciplinární komise, která případ začne šetřit. Informovaly o tom webové stránky FAČR. Neuvedly, které utkání mělo být ovlivněno. Remízou 1:1 se rozešli fotbalisté Mladé Boleslavi a Sparty v duelu 13. kola první ligy. Pražané museli dotahovat manko po vedoucí brance Jakuba Mareše, z penalty vyrovnal Josef Hušbauer. Pražané propásli šanci dotáhnout se na vedoucí Jablonec, na nějž ztrácí dva body. Boleslavi teď patří desáté místo.

Útočník fotbalové Sparty Václav Kadlec v pražské střešovické nemocnici absolvoval operaci vpáčené zlomeniny čelní kosti. Zranění utrpěl v sobotním ligovém utkání v Mladé Boleslavi, kde už v jedenácté minutě nuceně střídal po souboji s domácím Martinem Nešporem. Operační zákrok byl podle informací pražského klubu úspěšný. Zatím ale není jasné, kdy se dvacetiletý hráč vrátí na hřiště.

Fotbalisté Dukly se dočkali ve 13. ligovém kole prvního letošního vítězství na hřišti soupeře. Zásluhou dvou branek Tomáše Borka v prvním poločase porazili v Brně domácí Zbrojovku 3:1.

Informace o údajném ovlivnění prvoligového zápasu v minulé sezoně, které v pátek obdržela Fotbalová asociace České republiky (FAČR), pocházejí podle Nedělního Sportu od rozhodčího Tomáše Adámka. Sudí podle listu zaslal předsedovi FAČR Miroslavu Peltovi a šéfovi disciplinární komise Jiřímu Goldovi dopisy se svým notářsky ověřeným svědectvím.

Trenér české hokejové reprezentace Alois Hadamczik se bude muset na nadcházejícím turnaji Karjala, prvním díle seriálu Euro Hockey Tour, obejít bez pomoci útočníka Martina Hanzala. Hráč Phoenixu, který v extralize při výluce NHL hájí barvy Českých Budějovic, si z pátečního zápasu na ledě pražské Sparty odnesl tržnou ránu na tváři a lehčí otřes mozku.

Stolní tenistka Iveta Vacenovská postoupila v Brémách poprvé v kariéře do finále turnaje World Tour. V semifinále German Open porazila 4:3 úřadující mistryni Evropy Viktorii Pavlovičovou. Ve finále se šestadvacetiletá Vacenovská utká od 16:00 s naturalizovanou Španělkou Šen Jen-fej.

Nejlepší český triatlonista na dlouhých tratích Petr Vabroušek obsadil osmé místo na svém předposledním letošním Ironmanu na Floridě. Navzdory zdravotním problémům po nedávné srážce s autem si vytvořil osobní rekord v cyklistické části a splnil cíl vejít se do elitní desítky.

Oba čeští olympionici Lukáš Krpálek a Jaromír Musil bez problémů potvrdili roli domácích jedniček v judu. Oba ovládli své kategorie na mistrovství republiky v Jablonci nad Nisou. Bronzový medailista z loňského mistrovství světa Krpálek se ve třech zápasech nejtěžší váhové kategorie zdržel na tatami jen čtyři a půl minuty a získal už jedenáctý titul českého šampiona.

Počasí:

V noci přijde od západu zataženo s deštěm, nejnižší teploty klesnou na 9 až 5 stupňů. Přes den bude zataženo a déšť, teploty mezi 7 a 11, na horách bude kolem 3 stupňů.