Zprávy

V Brně probíhá volební kongres ODS

V Brně začal v pořadí 23. kongres ODS. Delegáti, kteří se scházejí v napjaté atmosféře po prohraných krajských a senátních volbách, budou především volit nové stranické vedení. Ve hře je politická budoucnost nynějšího předsedy strany a premiéra Petra Nečase. Kongres tak má co říct také k osudu nynější Nečasovy koaliční vlády, kterou oslabuje nejednota poslaneckého klubu ODS. Kongres v jeho úvodu oslovili hostém mezi nimi předseda vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg a lídr KDU-ČSL Pavel Bělobrádek. V sobotu probíhá na sjezdu předvolební diskuse, vlastní volba nového vedení je připravena na neděli. Oproti původním spekulacím, že médiím bude diskuse na kongresu ODS uzavřena, mohou novináři sledovat jednání z tribuny.

Nečas: V čele ODS jsem udělal chyby, značka strany je poškozena

Předseda ODS a premiér Petr Nečas v úvodu kongresu strany přiznal chyby, které v čele ODS udělal. Nese prý odpovědnost za volební porážku strany v krajských a senátních volbách. Problémem ODS podle něj je, že její značka je poškozena, stala se symbolem korupce a vlády peněz. ODS s touto nálepkou musí bojovat. Nečas to řekl delegátům volebního kongresu ODS ve svém úvodním projevu. ODS by podle něj měla bojovat s těmi svými členy, kvůli nimž získává minusové body. "Nahoru musí jít důvěryhodní lidé a nedůvěryhodní musí jít na okraj. Je to jediná šance," uvedl Nečas. Za to sklidil potlesk od účastníku kongresu. ODS podle něj poškodila i rozhádanost a nepopulární kroky vlády. Chybou podle Nečase bylo i to, že z grémia strany nevytvořil kompaktní tým a za stranu musel příliš mluvit sám. Vládní reformy podle něj byly moc technokratické a veřejnosti málo srozumitelné.

Kritici v čele s Tluchořem berou ODS a stát jako rukojmí

Předseda ODS Petr Nečas chce všechny hlasy ODS pro svůj kompromis k daňovému balíčku. Nespokojencům v čele s bývalým šéfem poslaneckého klubu Petrem Tluchořem jde o mocenský střet a berou si ODS a stát jako rukojmí. Nečas to řekl v projevu ke kongresu strany. Zdůraznil, že v uplynulých letech byly třikrát v ČR zvýšeny daně, přičemž nikdo z tehdejších občanských demokratů "nekřičel nic o zradě volebního programu". Vůdce rebelů Petr Tluchoř v minulosti společně s ostatními poslanci hlasoval pro zvýšení daní. Kvůli ekonomické krizi zvýšilo daně 18 z 27 zemí Evropské unie. Problémy nastaly ale až letos. "Najednou je z toho zrada programu, opuštění programu a problém uvnitř ODS," uvedl premiér.

Tluchoř: Nečas by měl převzít odpovědnost

Předseda ODS Petr Nečas by měl nejen přiznat své chyby, ale také za ně převzít odpovědnost. Uvedl to poslanec a Nečasův stranický oponent Petr Tluchoř. Voliče ODS podle něj odradilo, že strana porušuje své sliby, například v daňové politice. Tluchoř poukazoval na volební hesla o nízkých daních, jejich nezvyšování a o malém státu. Poslanecký klub ODS nyní rozděluje vládní daňový balíček, s nímž spojila vláda důvěru. Jedinou podmínkou, aby revoltující poslanci předlohu podpořili, je to, že se nezvýší daň z přidané hodnoty, uvedl v debatě na kongresu další z takzvaných rebelů Ivan Fuksa. Balíček zvyšuje obě sazby o procentní bod na 15 a 21 procent. Nečas ve svém kompromisu navrhl zvýšit o procentní bod jen sníženou sazbu DPH. Nespokojeným poslancům to ale nestačí.

Klaus: ODS prožívá těžké období

Situace v ODS není lhostejná prezidentu republiky a zakladateli této strany Václavu Klausovi. Někdejší předseda i čestný předseda strany to uvedl ve zdravici, kterou kongresu přečetl jeho kancléř Jiří Weigl. Klaus v sobotu odletěl na summit EU-Asie v Laosu. Ve zdravici uvedl, že ODS prožívá těžké období. Bylo to podle něj zjevné už delší dobu a názorně to ukázaly poslední krajské a senátní volby. Rady či doporučení udílet ale nechce, nemá prý k tomu sebemenší oprávnění. "Navíc vím, že mnozí z vás si jsou hloubky současného problému v ODS dobře vědomi," vzkázal delegátům. Kongres by podle něj měl dát impulz k tomu, aby se ODS stala znovu respektovanou, důvěryhodnou a veřejnosti srozumitelnou pravicovou stranou.

Topolánek: Občanské demokratické straně jde o záchranu

ODS se stává malou stranou a musí se vzpamatovat. Na brněnském volebním kongresu strany to uvedl její bývalý předseda Mirek Topolánek. Situaci ve straně ODS v nadsázce přirovnal k Titaniku. ODS podle něho dokonce může jako politická síla skončit, na kongresu jde o záchranu její značky. Za hlavní úkol označil návrat důvěryhodnosti, kterou ODS podle něho ztratila. Rebely v ODS označil za nepravé viníky stavu, pokládat vlastní vládu je ale podle něho "zhůvěřilost". Aby ODS přežila, doporučil jmenovat krizový štáb, který by dovedl stranu k dalšímu kongresu po prezidentských volbách. Tam by se měla podle něho otevřít kvalitním řadovým členům, snížit náklady na chod a začít diskutovat s veřejností. Takovému scénáři ale Topolánek dal jen desetiprocentní šanci. Nepravděpodobnější podle něho je to, že ODS bude předstírat, že se jede dál. Bývalý předseda ODS zkritizoval zakladatele strany a svého předchůdce ve funkci, nynějšího prezidenta Václava Klause. Uvedl, že z "hradní trafiky" udělal mocenské centrum; kdyby ale byla ODS silná a jednotná, tento "ceremoniář a kladeč věnců" by ji neohrozil.

Vondra potvrdil, že už nebude místopředsedou

Ministr obrany Alexandr Vondra v projevu před delegáty kongresu ODS v Brně oznámil, že nebude obhajovat post místopředsedy strany. Ve svém vystoupení požádal delegáty o podporu předsedy strany a premiéra Petra Nečase, aby jeho vláda mohla dokončit práci, kterou začala. Premiérovi podle něj přísluší kdykoliv rozhodnout o jeho setrvání ve funkci ministra. Poukázal na to, že o dobrou pověst přišel v kauze Promopro, kterou v "neskutečné mediální kampani" otevřeli lidé z ministerstva financí podřízení ministru a místopředsedovi koaliční TOP 09 Miroslavu Kalouskovi. Také Vondra, který na podzim neobhájil senátorské křeslo, za neúspěchem strany v krajských a senátních volbách vidí, že voliči vnímají značku ODS jako poškozenou. Strana byla podle něj mnohde "zprivatizována" a místo práce pro spoluobčany, sousedy a voliče slouží pouze konkrétním finančním zájmům.

Šťastný podpořil rebely ODS

Boj nespokojených poslanců ODS s vedením vlastní strany o vládní balíček daňových změn není rebelií, řekl na kongresu ODS v Brně pražský poslanec Boris Šťastný. Poslance, kteří podle něj plní povinnost hájit program ODS, vedení strany postavilo do "schizofrenní volby" mezi koaliční vládou, která se odklání od ideových principů, nebo vládou s komunisty. Kongres pak požádal, aby poslancům umožnil hlasovat v souladu s programovými principy, na nichž ODS v minulosti stavěla. Položil otázku, kdo je více vinen nejednotností strany: zda ten, kdo trvá na dodržování jejího programu, či ten, kdo si z vládní pozice vynucuje, aby program strany dodržován nebyl. ODS podle něj zapomíná, že má být především ideovým konkurentem levice.

ČSSD: Kongres ODS nic nevyřeší, jedinou možností jsou nové volby

Kongres vládních občanských demokratů podle opoziční ČSSD nic nevyřeší. Strana ani vládní koalice prý nemají schopnosti na to, aby pozvedly ekonomiku v zemi. Jedinou možností, jak situaci zlepšit, jsou podle sociální demokracie předčasné volby. Novinářům to po jednání Ústředního výkonného výboru ČSSD řekl její předseda Bohuslav Sobotka. "Byl by omyl očekávat od kongresu nějaké řešení," prohlásil Sobotka. Nečasův projev na kongresu pak označili sociální demokraté za nedostatek sebereflexe. Předseda vlády totiž uvedl, že ODS ztrácí důvěru voličů, protože má nálepku strany spojené s korupcí a nevysvětlila veřejnosti dobře své reformy. Podle Sobotky však není problém ve vysvětlení reforem, ale to, že jsou chybně nastavené. Ekonomika podle něj stagnuje a snižují se reálné mzdy.

LIDEM zvolila vedení, šéfkou je Peake

Nejmenší vládní strana liberálních demokratů LIDEM má od nynějška své první oficiální vedení. Delegáti ustavujícího sněmu v Brně zvolili předsedkyní vicepremiérku Karolínu Peake. Peake byla jedinou kandidátkou na tento post. Zvolilo ji 68 ze 70 delegátů sjezdu. První místopředsedkyní se stala poslankyně Dagmar Navrátilová. Dalšími místopředsedy jsou poslanci Jiří Rusnok a Viktor Paggio a ředitel školy v Karlových Varech Jiří Neumann. Ministr dopravy Pavel Dobeš se do vedení strany nedostal. Uvedl, že ve stranických orgánech nechce figurovat, dokud nevyřeší situaci se špatně fungujícím registrem vozidel. Pokud systém nebude plně funkční ani v prosinci, vyvodí osobní odpovědnost, řekl Dobeš. Systém byl spuštěn 9. července, od té doby má potíže. Podle Peake je situace na ministerstvu dopravy nejen věcí LIDEM, ale i premiéra Petra Nečase, který Dobeše v kritické chvíli podržel.

Nečas: Sněm LIDEM má dát signál, že koalice chce dál vládnout

Z ustavujícího sněmu LIDEM by měl vyjít jasný signál, že koalice je připravena pokračovat v odpovědné vládě. Ve zdravici zaslané koaliční straně to uvedl předseda vlády a koaliční ODS Petr Nečas. O podobný signál se podle něj snaží i jeho strana. Podle Nečase mají za sebou koaliční strany řadu měsíců úspěšné vládní spolupráce. Mrzí ho proto, že právě ODS nyní komplikuje vládě existenci. Skupina rebelů uvnitř ODS totiž blokuje odhlasování vládního daňového balíčku, který je jedním z klíčových reformních kroků kabinetu. Nečas se ustavujícího sněmu nejmenší koaliční strany nezúčastnil. Jeho projev přečetla čerstvě zvolená šéfka LIDEM Karolína Peake. Všechny koaliční strany jsou ve svízelné situaci, je ale na nich, jak se s ní vypořádají, řekl delegátům sněmu předseda vládní TOP 09 Karel Schwarzenberg, který do místa konání sněmu dorazil osobně.

Archeologové v Brně objevili základy neznámé rotundy

Archeologové v Brně ve Vídeňské ulici objevili základy dosud neznámé románské rotundy. Podle odborníků jde o jeden z nejvýznamnějších archeologických nálezů v regionu, váže se k počátkům české státnosti. Nově nalezená rotunda se řadí k rotundě Panny Marie na Starém Brně a rotundě svaté Kateřiny ve Znojmě, které jsou datovány do 11. století. Představují tak nejstarší církevní stavby na území Moravy, pominou-li se církevní stavby z období velkomoravského. Lokalita, kde archeologové rotundu našli, se nachází v místech, kde zřejmě leželo raně středověké Brno s přemyslovským hradem. V minulosti přitom mnozí badatelé hledali počátky města spíše kolem petrovského návrší a dnešního užšího centra. Záchranné výzkumy ale nasvědčují tomu, že původní přemyslovský hrad ovládal brod přes řeku Svratku.

V kinech se bude promítat přenos Kyliánových choreografií

Do čtyř českých kin budou moci jít 15. listopadu příznivci tanečního umění Jiřího Kyliána. Uvidí v nich přímý přenos inscenace choreografií souboru Nederlands Dans Theater (NDT, Nizozemské taneční divadlo), které slavný český rodák vytvořil. Taneční představení se bude do kin přenášet z hlavní scény NDT Lucent Danstheater v Haagu. Představení nabídne dvě choreografie Jiřího Kyliána doplněné o díla jeho žáků Johana Ingera a Medhi Walerského. Přenosy uvede pražské kino Aero, Dům kultury (Ostrava), kino Radnice (Jablonec nad Nisou) a Velké kino (Zlín). Kylián je autorem více než 80 choreografií, z nichž velkou část převzalo na 40 předních zahraničních souborů včetně Národního divadla v Praze.

Do kostela v Přepeři se po 70 letech vrátily zvony

Vysvěcením dvou nových zvonů v Přepeřích na Semilsku byla zakončena desetiletá rekonstrukce kostela svatého Jakuba Staršího. Od roku 2002 se do kostela investovalo mezi deseti až 15 miliony korun, řekl starosta obce Přepeře Luděk Sajdl. Na rekonstrukci přispělo ministerstvo kultury a další instituce, přispěli sponzoři, farníci, občané i obecní úřad. Kostel má novou střechu, fasádu, elektroinstalaci a osvětlení. Opravené jsou i oltář, křtitelnice a lavice a církevní památka se znovu vymalovala. Zhruba 1,5 milionu korun si vyžádala renovace vzácných varhan. Upravený je také bývalý hřbitov, kde jsou pochováni vojáci z jedné z bitev prusko - rakouské války z roku 1866. Nové zvony jsou zasvěcené Panně Marii a svaté Veronice, předchozí byly použity pro válečné účely při první a druhé světové válce. Zvony vážící 389 a 279 kilogramů byly vytvořeny podle originálních předloh. Na věži je s nimi i nejstarší dochovaný zvon z Pojizeří, svěcený jako svatá Barbora.

Před 30 lety se v ČR narodilo první dítě "ze zkumavky"

První miminko "ze zkumavky" se v tehdejším Československu narodilo před 30 lety, 4. listopadu 1982, ve fakultní nemocnici v Brně. Matka chlapce chtěla zůstat v anonymitě a lékaři jí přání splnili a plní je dodnes. Další z miminek se v Brně narodilo až v roce 1984. Po třech desetiletích vděčí asistované reprodukci za život tisíce dalších českých dětí. V současnosti v Česku funguje zhruba 35 center asistované reprodukce, počet párů, které při početí využívají pomoci lékařů vzrůstá.

V ostravské zoo se staví asijské safari

V Zoologické zahradě Ostrava začaly dvě stavby, které výrazně promění její tvář. V zadní části zahrady vzniká safari, kterým budou v návštěvníci v budoucnu projíždět přímo mezi zvířaty. Na opačné straně se začal stavět nový vstupní areál. Bude v něm více pokladen, větší prodejna suvenýrů i toalety. Součástí vstupního areálu bude i rozšíření parkoviště. Safari v zadní části zoo zabere plochu několika hektarů. Návštěvníci jím budou projíždět ve výběhu mezi zvířaty ve vláčku podobném tomu, který dnes jezdí po areálu. První z nich by se novým safari měli projet v roce 2014.

Ze sportu:

České tenistky dělí po prvním hracím dnu finále Fed Cupu jeden bod od obhajoby titulu. V zaplněné O2 areně nejprve Lucie Šafářová přehrála Anu Ivanovičovou 6:4, 6:3, poté česká jednička Petra Kvitová porazila Jelenou Jankovičovou 6:4, 6:1. Tým kapitána Petra Pály vede nad Srbkami 2:0 na zápasy a Kvitová může finále rozhodnout v úvodním nedělním utkání výhrou nad Ivanovičovou. Po nich je v plánu duel Šafářové s Jankovičovou, pro závěrečnou čtyřhru mají Češky připraven pár Lucie Hradecká, Andrea Hlaváčková. Soupeřky nahlásily Bojanu Jovanovskou a Aleksandru Kruničovou, ale nejspíše složení změní.

Bývalá tenistka Jana Novotná dostala jako první Češka Cenu za vynikající výkony ve Fed Cupu. Ocenění převzala někdejší vítězka Wimbledonu v pražské O2 areně před finále tenistek se Srbkami. Novotná byla třiatřicetkrát ve fedcupovém týmu a vyhrála 33 zápasů a jen dvanáctkrát odešla poražena. V roce 1988 byla členkou vítězného československého výběru a za rozhodnutého stavu vyhrály s Janou Pospíšilovou čtyřhru. Cenu převzala z rukou prezidenta ITF Franceska Ricci Bittiho a Jane Brownové Grimesové, čestné prezidentky Mezinárodní tenisové Síně slávy.

Českého tenistu Tomáše Berdycha čekají ve skupině A na Turnaji mistrů Novak Djokovič, Andy Murray a Jo-Wilfried Tsonga. Ve skupině B se v Londýně představí obhájce Roger Federer, David Ferrer, Juan Martín Del Potro a Janko Tipsarevič. Rozhodl o tom sobotní los.

Fotbalová asociace ČR (FAČR) v pátek obdržela informace, které se týkají údajného ovlivnění prvoligového zápasu v minulé sezoně. V pondělí operativně zasedne disciplinární komise, která případ začne šetřit. Informovaly o tom webové stránky FAČR. Neuvedly, které utkání mělo být ovlivněno.

Trenéři Vladimír Kýhos a Martin Pešout byli odvoláni od extraligového týmu Karlových Varů. V nedělním derby s Litvínovem hokejisty Energie povedou kouč juniorky Karel Mlejnek a nový asistent Jaromír Kverka. Dvanácté mužstvo tabulky to oznámilo na svém webu.

Hokejový brankář Tomáš Vokoun v nejbližší době extraligové Karlovy Vary zatím neposílí. Dvojnásobný mistr světa se podle generálního manažera Energie Miroslava Vaňka měl k týmu připojit v pondělí, nakonec ale šestatřicetiletý gólman v tomto termínu do Česka nedorazí. Podle deníku Sport jeho možnému startu v domácí nejvyšší soutěži brání problémy s pojistkou jeho dvouleté smlouvy s Pittsburghem, kterou uzavřel v červnu.

Hokejisté Lva Praha prohráli v prestižním souboji bývalých federálních partnerů se Slovanem Bratislava 1:2. Připsali si tak v Kontinentální lize desátou porážku z jedenácti posledních zápasů. Jedinou branku domácích vstřelil uzdravený Jakub Voráček. V dresu hostů se prosadil Michal Vondrka. Duel sledovalo 12.855 diváků, převahu v hledišti ale měl slovenský tým.

Vedení hokejistů Liberce odvolalo po vysoké prohře s Plzní (1:8) hlavního kouče Mariana Jelínka. Vedením týmu pro nejbližší utkání extraligy v neděli na ledě Zlína byl pověřen dosavadní asistent Filip Pešán.

Jihlavští fotbalisté poprvé v sezoně prohráli doma. Jejich úspěšnou domácí sérii v 13. kole první ligy zastavil lídr tabulky z Jablonce, který na Vysočině zvítězil 1:0 a sám naopak prodloužil šňůru duelů bez porážky na cizím hřišti na šest. Tříbodový náskok v čele tabulky mu krátce po hodině hry efektní brankou zajistil exjihlavský Kopic.

Mistrovský Nymburk vyhrál i devátý zápas v sezoně Národní basketbalové ligy. V předehrávce 10. kola potvrdil roli favorita proti hostujícím Pardubicím, které porazil vysoko 99:73.

Čeští florbalisté podlehli ve svém prvním vystoupení na turnaji Euro Floorball Tour ve Växjö domácímu Švédsku vysoko 3:11 a připsali si bod alespoň za vítězství v dodatečných samostatných nájezdech 2:1. Dnes od 20:00 čeká svěřence trenéra Tomáše Trnavského zápas s Finskem.

Basketbalistky USK Praha už nevede Ivan Beneš, klub oznámil jeho odvolání po dnešní výhře v derby s VŠ. Tým povede Slovenka Natálie Hejková.

Nový zimní stadion v Českých Budějovicích zahájil zkušební provoz. Projekt bývalého hokejového reprezentanta Jaroslava Pouzara má sloužit hlavně mládeži. V hale, jejíž výstavba stála zhruba 150 milionů korun, také už trénovali žáci nově vzniklého českobudějovického mládežnického klubu Lvi. Areál stadionu vyrostl v blízkosti českobudějovického sídliště Máj a nachází se na ploše zhruba 4500 metrů čtverečních. V objektu bude vedle kluziště například i restaurace, která ale není ještě hotova.

Počasí:

V noci i zítra bude oblačno až polojasno, na severozápadě zataženo a místy déšť. Teploty v noci klesnou na 8 až 4, při vyjasnění na 1 stupeň. Přes den vystoupí na 10 až 14 stupňů.