Zprávy

0:00
/
0:00

O kauze smrtícího alkoholu v ČR se bude jednat i v Evropské unii

Vážná situace kolem otrav metanolem v České republice se bude řešit i na evropské půdě. Ve středu se situací bude zabývat příslušný výbor Evropského parlamentu. Potvrdil to europoslanec Pavel Poc. Smrtelné otravy budou mimořádně zařazeny na jeho jednání ve středu v podvečer. EU by se tím podle Poce měla zabývat mimo jiné kvůli tomu, že jde o přeshraniční problém, u něhož není navíc jasné, odkud problematický metanol pochází. Cílem je prodiskutovat se zástupci Evropské komise, která v EU dohlíží na dodržování pravidel a monitoruje obdobné hrozby, zda a jestli byli evropští partneři Česka v této věci včas a adekvátně informováni prostřednictvím systému včasného varování. Debatovat se bude rovněž o tom, jak komise s Prahou při řešení této záležitosti spolupracuje. Podle Poce by se měli situací zabývat také ministři zemědělství, kteří se v Bruselu sejdou 24. a 25. září. Jestli se na pořad jednání toto téma dostane či ne, ale zatím rozhodnuto není.

Částečná prohibice v ČR trvá, otrávených i zemřelých ale přibylo

V Česku třetím dnem trvá plošný zákaz prodeje tvrdého alkoholu, přesto za posledních 24 hodin přibylo šest nových podezření na otravu metylalkoholem. Intoxikaci dosud podlehlo zřejmě 21 lidí, oficiální údaj ministerstva zdravotnictví ale mluví o 19 mrtvých a čtyřech dosud nepotvrzených případech. Téměř 40 otrávených je v nemocnicích. Policisté kvůli jedovatému alkoholu dál pokračují v kontrolách a pátrání, jeho původce totiž ještě nenašli. Podle policejního prezidenta Martina Červíčka kriminalisté nyní vyšetřují skupinu lidí, která by mohla mít návaznost na případné dovozce surovin pro otrávený alkohol či na organizátory jeho výroby a obchodu. Podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera z TOP 09 stát nyní jedná s výrobcem léku fomepizol na otravu metanolem o oficiálním dovozu léku. Z 30 darovaných dávek byly použity čtyři.

Vsetínská a zlínská nemocnice přijaly muže s otravou metylem

Vsetínská nemocnice v pondělí dopoledne přijala muže s otravou metylalkoholem. Pacient ve věku 46 let je v bezvědomí a jeho stav je kritický, sdělila mluvčí vsetínské nemocnice Lenka Plačková. Podle ní je na umělé plicní ventilaci a provádějí mu dialýzu. Minulý týden nemocnice přijala tři mladé ženy s podezřením na intoxikaci, ale laboratorní testy otravu metylalkoholem nepotvrdily. Ve Vsetíně jde o první případ, všechny intoxikované jedovatým alkoholem v kraji doposud ošetřovala jen zlínská nemocnice. Tam během pondělí přijali další dva pacienty s otravou metanolem, leží jich tam už 12. V pondělí lékaři přijali osmadvacetiletého a dvaačtyřicetiletého muže. Muži komunikují a jsou bez větších potíží. Údajně pili slivovici a kombinovali dvě od dvou různých dodavatelů. Od pátečního večera má zlínská krajská nemocnice k dispozici deset balení léku Fomepizol. Další balení léku jsou k dispozici v Toxikologickém centru fakultní nemocnice Olomouc.

Česko chce zakoupit další dávky léku proti metanolu

Česko začalo jednat s výrobcem preparátu fomepizol proti otravě metanolem o dovozu další této látky. Ministerstvo zdravotnictví uvažuje o zakoupení asi 25 dávek. Prvních třicet dostalo z Norska. Zatím se spotřebovaly čtyři. Uvedl to ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09). Podle něj by zdravotní pojišťovny mohly vymáhat náklady za léčbu otrávených po případných vinících metanolové aféry. Pět dávek fomepizolu vyjde zhruba na milion korun. Heger upřesnil, že léčení jednoho otráveného stojí kolem čtvrt milionu korun. Stát má podle něj ročně z alkoholu asi 16 miliard korun. Stejnou sumu ale také vydá na nápravu škod. Zhruba čtyři až pět miliard si vyžádá léčba, zbytek spolkne řešení různých kriminálních, patologických a dalších jevů. Česko patří k zemím s nejvyšší spotřebou alkoholu. Mezi třemi desítkami států OECD je s 12,1 litru čistého alkoholu na hlavu ročně na čtvrté příčce. Průměr činí 9,9 spotřebovaných litrů na hlavu. Pokud by prohibice v Česku trvala měsíc, ČR by se odsunula na sedmé místo.

Soud poslal do vazby muže zadrženého v kauze metanol

Okresní soud ve Zlíně poslal do vazební věznice dvaačtyřicetiletého Ostravana, kterého zlínská policie zadržela o víkendu při vyšetřování kauzy otráveného alkoholu. Uvedl to policejní mluvčí Petr Jaroš. Muže, který je údajně jedním z větších dodavatelů, kriminalisté obvinili z ohrožování zdraví závadnými potravinami a jinými předměty z nedbalosti, hrozí mu až osm let vězení. Zlínští kriminalisté tak zatím zadrželi a pak obvinili sedm osob, z toho šest ze Zlínska. Kromě nich podle Jaroše zlínská policie nyní nikoho dalšího v případu závadného alkoholu nezadržuje.

V M.Budějovicích našla policie 1500 litrů nelegálního alkoholu

V Moravských Budějovicích na Třebíčsku objevili kriminalisté přes 1500 litrů nelegálně pořízeného alkoholu. Jde o provoz, kde se alkohol prodával. Na místě se našly také etikety značek AB Style a Likérky Drak, které se na jiných místech v Česku objevily na nebezpečném alkoholu. Informovala o tom policie a celní správa. Zatím se neví, zda alkohol obsahuje jedovatý metylalkohol. Vzorky se budou teprve odebírat. Je to první závažné zjištění u kontrolovaných prodejců alkoholu na Vysočině. V kraji zatím není hlášeno žádné úmrtí ani podezření na otravu metylalkoholem. Celníci v tomto kraji provedli od pátku do neděle 140 kontrol. Policie udělala od čtvrtečního večera do pondělního rána na Vysočině celkem 2276 prověrek. Porušování zákazu prodeje tvrdého alkoholu nezjistila.

Policie na Příbramsku dál pátrá po původci nekvalitního alkoholu

Zdravotní stav tří mužů v příbramské nemocnici se po otravě metylalkoholem stále zlepšuje. Všichni pacienti ale zatím v nemocnici dál zůstanou. Uvedla to mluvčí nemocnice Monika Boušková. Policisté zatím původce nekvalitního alkoholu nenašli. Dva distributoři alkoholu chtějí po Středočeském kraji odškodnění za ztráty vzniklé prohibicí. Příbramská policie nález metylalkoholu u pěti odebraných vzorků z regionu oznámila v pátek. "Po původci alkoholu dál pátráme," řekla policejní mluvčí Lenka Pavlová s tím, že se současně v regionu konají kontroly podniků na dodržování prohibice, které zatím byly bez problémů. Policisté podle vyjádření mluvčí krajského ředitelství Soni Budské dál pokračují v kontrolách, jestli prodejci alkoholu dodržují prohibici vyhlášenou v pátek večer. Od začátku mimořádného opatření zkontrolovali 8520 prodejců.

Otravu metanolem na Slovensku způsobila slivovice z Česka

Slovenští hygienici potvrdili, že otravu metanolem u čtyř lidí na východě země způsobila domácí slivovice dovezená z Česka. Pacienti jsou mimo ohrožení života. První případ otravy metanolem zaznamenalo Slovensko poté, co si muž z východního Slovenska objednal v Česku přes internet deset litrů alkoholu. Po konzumaci slivovice na rodinné oslavě v obci Kapušany nedaleko Prešova hospitalizovali o víkendu osm lidí, u poloviny z nich se otrava potvrdila. Slovenská ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská uvedla, že omezení prodeje lihovin v reakci na případ otravy metanolem neplánuje.

Výrobci a dovozci přichází kvůli prohibici denně o 15 mil Kč.

Výrobci a dovozci lihovin v důsledku prohibice denně přicházejí zhruba o 15 milionů korun, řekl prezident Unie výrobců a dovozců lihovin (UVDL) Petr Pavlík. "Roční tržby členů UVDL bez spotřební daně odhadujeme na 4,5 miliardy korun, celkově v oboru pak na 5,5 miliardy," uvedl Pavlík. Nařízení vlády podle něj přímo dopadá zhruba na 1000 zaměstnanců likérek. "Je však třeba si uvědomit, že produkce lihovin je silně navázána na další domácí obory," podotkl šéf unie. Prohibice tak nepřímo zasahuje také zemědělce, cukrovarníky, skláře či dopravce. O velké peníze přichází v důsledku zákazu prodeje lihovin také stát. Náměstek ministra financí Ladislav Minčič v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce odhadl, že státní pokladna přichází o 25 milionů korun denně, tedy 750 milionů Kč měsíčně. Odhad zahrnuje výpadek spotřebních daní i daně z přidané hodnoty. Loňské výnosy spotřební daně z lihu činily zhruba sedm miliard korun. Podle Minčiče ministerstvo financí ve spolupráci se Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí, resortem zemědělství a výrobci lihovin připravuje návrhy na potírání černého trhu s lihovinami.

Klaus vetoval novelu, která by měla snížit přeplněnost věznic

Prezident Václav Klaus vetoval poslaneckou novelu, která má snížit přeplněnost věznic. Ve zdůvodnění zveřejněném na jeho webu ji označil za ukvapenou, situace by se podle něho měla řešit hlavně změnou zaběhlé praxe ukládání trestů. Předloha se vrací zpět do Sněmovny. Rozhodnou o ní poslanci, kteří již přehlasovali senátní veto. K nižšímu počtu vězňů by se mělo podle novely dospět zejména častějším využíváním domácího vězení nebo podmínečným propouštěním za méně závažné zločiny. Za nesmyslné a kontraproduktivní označil prezident ustanovení, podle kterého by za neplacení alimentů nově hrozil trest řízení vozidel. "Znemožnění používání motorových vozidel může ztížit výdělečné možnosti, a tedy i schopnost platit výživné," soudí Klaus.

Ministr Schwarzenberg v Gruzii: Budeme zaznamenávat fakta o volbách

Podpořit demokratické procesy v Gruzii před říjnovými parlamentními volbami do Tbilisi přijelo pět ministrů zahraničí států Evropské unie, mezi nimi i šéf české diplomacie Karel Schwarzenberg. Spolu s kolegy z Lotyšska, Litvy, Bulharska a Rumunska se Schwarzenberg setkal s gruzínským ministrem zahraničí Grigolem Vašadzem k jednání o sbližování Gruzie s EU a o jejím zapojení do struktur NATO. Parlamentní volby se v Gruzii uskuteční 1. října. Dvoudenní mise pěti ministrů EU, kteří jsou členy neformální Skupiny přátel Gruzie, má být podle Karla Schwarzenberga nanejvýš nestranná. "Doufáme, že žádná ze stran nebude mít na naše stanovisko žádný vliv. Budeme zaznamenávat fakta. Nejlepším přítelem je ten, kdo chyby vidí a hovoří o nich," uvedl podle portálu Georgia online Schwarzenberg.

Záměr protikorupčního úřadu by vláda mohla projednat ještě letos

Věcný záměr zákona o státním zastupitelství, který by zahrnul i zřízení zvláštního protikorupčního úřadu, by vláda mohla projednat ještě letos. Novinářům to před seminářem o instituci v Senátu řekl náměstek ministra spravedlnosti František Korbel. Špičky zastupitelství se kloní k tomu, aby úřad vznikl při Nejvyšším státním zastupitelství. Jsou ale i jiné možnosti. Věcný záměr zákona, který vznikal za exministra Jiřího Pospíšila (ODS), už dříve schválily legislativní rada vlády a protikorupční výbor. Předpokládá vytvoření Úřadu pro boj s korupcí, závažnou finanční kriminalitou a terorismem, který by řídil pověřený náměstek nejvyššího státního zástupce. Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman a pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová jsou ale pro úřad při Nejvyšším státním zastupitelství, jak předpokládá věcný záměr zákona. Úřad by se měl zabývat podle záměru například trestnými činy úplatkářství, zvlášť závažnými zločiny spáchanými úředními osobami nebo činy spáchanými prostřednictvím investičních nástrojů přijatých k obchodování na regulovaném trhu. Protikorupční žalobci by měli mít na starosti také pletichy v insolvenčním řízení, sjednání výhody při zadávání veřejné zakázky nebo pletichy při dražbě se škodou nejméně 150 milionů korun. Čítal by asi 15 žalobců.

Noví soudci možná vzejdou z výběrových řízení

Noví čeští soudci v budoucnu nejspíš vzejdou z výběrových řízení. Shodli se na tom v Brně zástupci soudů a ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Podrobnostmi a konkrétní podobou konkurzů se začne zabývat expertní skupina, řekl Blažek. Zohlední také podobné změny na Slovensku. Výběrová řízení na soudce měla zvláštní směrnice zavést už od letošního srpna. Bývalý ministr spravedlnosti Jiří Pospíšil (ODS) ji připravoval řadu měsíců. Nový ministr Blažek ale změnu po svém nástupu odložil, dokud téma neprojedná s představiteli soudů. I v případě zavedení konkurzů by pro soudce zřejmě zůstal zachován minimální věk 30 let.

V červenci pokračoval výrazný meziroční růst cen vývozu a dovozu

Ceny zahraničního obchodu v červenci meziročně opět výrazně rostly. Vývozní ceny stouply o 4,7 procenta a dovozní o 5,5 procenta, což ovlivnilo mimo jiné oslabení koruny vůči dolaru. V porovnání s předchozím měsícem naopak ceny klesly, u vývozu o 0,4 procenta a u dovozu o půl procenta. Uvedl to Český statistický úřad. Největší vliv na meziroční růst vývozních cen mělo zdražení strojů a dopravních prostředků o 5,7 procenta. O 5,3 procenta ale stouply i ceny průmyslového spotřebního zboží, o 4,5 procenta chemikálií a o čtyři procenta polotovarů. Významněji zlevnily jen minerální paliva, a to o dvě procenta.

Česko se prvně účastní největší potravinářské výstavy v Rusku

Česko se letos poprvé účastní nejvýznamnějšího potravinářského veletrhu v Rusku. Společná česká národní expozice na mezinárodní výstavě World Food Moskva představuje ministerstvo zemědělství (MZe) a šest potravinářských firem, informovalo MZe. Veletrh potrvá do čtvrtka. Loni se veletrhu zúčastnilo 1420 firem z 64 zemí světa a navštívilo jej bezmála 26.000 lidí. Ruská federace je tradičně největším partnerem ČR v agrárním zahraničním obchodu ze zemí mimo EU s ročním obratem kolem dvou miliard korun. Nejvíce se na trhu Ruska prosazuje pivo, mák, nečokoládové cukrovinky a syrovátka.

Prodej nákladních aut v Česku klesl o desetinu

Prodej nákladních aut v České republice letos do srpna klesl o desetinu na 4427 vozů. Méně se prodávají zejména vozy o hmotnosti mezi 3,5 tuny a 12 tunami, tahače a další vozy nad 12 tun zaznamenaly čtyřprocentní pokles poptávky. Vyplývá to z údajů Svazu dovozců automobilů. Obnova vozového parku je v kategorii užitkových vozidel podle Sdružení automobilového průmyslu nedostatečná. Ročně se dopravcům povede vyměnit necelých osm procent vozů. Průměrné stáří kamionů nad 12 tun se pohybuje kolem 13,9 roku. Stáří těžkých nákladních aut přitom roste nepřetržitě již pátý rok po sobě. Rozsáhlejším nákupům nových vozidel brání podle ředitele Sdružení automobilového průmyslu Antonína Šípka především současná ekonomická situace, zejména pak pokles ve stavebnictví. V Česku je celkem registrovaných okolo 101.500 těžkých nákladních aut nad 12 tun, z toho dvě třetiny tvoří klasické nákladní vozy a zhruba desetinu tahače návěsů a přívěsů.

Případ dvou Čechů v Řecku se protáhne kvůli stávce soudců

Případ dvou mladých Čechů, které před týdnem zadrželi na řeckém ostrově Limnos kvůli podezření ze špionáže, výrazně zkomplikuje stávka soudců a soudního personálu. Stávka bude trvat minimálně pět dní, ale protáhnout se může až na měsíc. Rozhodnutí o odvolání, které podal advokát obou zadržených, se tak zatím odkládá na neurčito. Dva čeští občané ve věku 28 a 33 let jsou zatím ve vazbě, protože během dovolené překročili zákaz a fotografovali vojenské objekty. Obhajoba se snaží jejich obvinění ze špionáže vyvrátit. Pokud bude odvolání vyřízeno kladně, bude moci obhajoba předložit další důkazy o nevině českých občanů, a justiční orgán by pak dokonce mohl připustit vyšetřování na svobodě a propuštění Čechů na kauci.

V ČR je 11.496 bezdomovců, kteří využívají služeb azylových domů

V ČR je 11.496 lidí bez domova, kteří využívají služeb azylových domů a podobných sociálních zařízení. Vyplývá to ze sčítání ČSÚ, které představil místopředseda ČSÚ Stanislav Drápal. Nejvíce sečtených bylo v Moravskoslezském kraji (2574), na druhém místě v počtu bezdomovců se umístila Praha (1254). Celkový počet bezdomovců může být ale až třikrát vyšší, do sčítaní nebyli zahrnuti lidé bez domova, kteří žijí na ulicích, ve squattech či využívají komerční ubytovny. Podle údajů ze sčítání je typickým bezdomovcem muž ve věku 45 až 49 let, který je občanem ČR. Mezi klienty azylových domů je asi 21,5 procenta žen. Jedná se o první podobné sčítání lidí bez přístřeší. Bylo součástí celorepublikového sčítání, které se konalo v loňském roce. Sčítalo se v azylových domech, domech na půl cesty, noclehárnách a nízkoprahových centrech.

Liberecká univerzita staví výzkumná a výuková centra za miliardu

Výzkumná a výuková centra za více než 1,2 miliardy korun staví Technická univerzita Liberec. Další desítky milionů korun investuje do modernizace a zateplení svých budov. K financování náročných projektů využívá evropských fondů. Třeba výzkumné centrum pro nanomateriály a pokročilé technologie za 800 milionů korun je celé financováno z Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace a státního rozpočtu. Výzkumné centrum pro nanomateriály je před dokončením, slavnostně otevřít by se mělo na počátku října. Centrum se zaměřuje na výzkum a využití nanovláken a jejich dalších aplikací v medicíně, textilním průmyslu i ochraně životního prostředí. Už dnes zaměstnává 170 lidí, kteří pracují na 45 výzkumných projektech a na dalších 12 spolupracují. Druhou významnou stavbou v areálu univerzity je výzkumný, vývojový a výukový komplex pro pokročilé technologie - budova G. Centrum bude stát 290 milionů korun, na další desítky milionů přijde jeho vybavení.

Lékaři z Brna se úspěšně podíleli na celosvětovém výzkumu skoliózy

Lékaři z Fakultní nemocnice Brno se podíleli na celosvětovém výzkumu nové metody operace skoliózy, deformované páteře. Brno se tak stalo jedním ze čtyř míst na světě, kde byly děti operovány technikou, která umožňuje pohyb páteře a růst obratlů. Nyní se budou pacienti sledovat a za rok by metoda mohla být zavedena plošně, řekl přednosta Ortopedické kliniky Martin Repko. Při nové metodě lékaři odhalí menší část páteře, namontují do ní méně materiálu, a umožní tím lepší pohyblivost pacientů než při dosavadní metodě. Při starší metodě lékaři zpevnili páteř na více místech, děti měly v zádech dvakrát více šroubů. Zhruba po půl roce od operace páteř ztratila hybnost, což u nové metody není. Ortopedická klinika Fakultní nemocnice Brno může touto metodou odoperovat ještě dva až tři pacienty, potom se budou rok sledovat.

Jméno Václava Havla se jako první objeví na 3. terminálu letiště

Nový název pražského letiště - Letiště Václava Havla Praha se jako první objeví na třetím terminálu, který je určený pro odbavování soukromých letů. Na zbylých dvou terminálech by se měl nový název objevit koncem tohoto týdne. Veškeré stavební práce mají skončit do konce září. Oficiálně se název pražského letiště změní 5. října, v den výročí narození bývalého prezidenta. Kromě panelů nesoucích název se musí změnit i podoba oficiálních tiskovin pražského letiště, měnit se budou i názvy zastávek městské dopravy a hlášení v autobusech. Celkové náklady dosáhly podle Krejčí tří milionů korun, zhruba o milion méně, než kolik původně odhadovalo ministerstvo dopravy.

Festival Divadlo Plzeň uvedl novou knihu Václava Havla o divadle

Mezinárodní festival Divadlo Plzeň vzdal poctu někdejšímu prezidentovi Václavu Havlovi, který patřil po řadu let mezi členy čestného předsednictva této přehlídky. Oficiálně byla představena nová kniha pojmenovaná Václav Havel o divadle obsahující jeho texty a úvahy o divadle a divadelní tvorbě. Svazek vydaný Knihovnou Václava Havla je určen nejenom pro odborníky spojené s divadlem, čtenáře by měl najít i mezi veřejností. ČTK to řekla editorka knihy Anna Freimanová. Téma je uvedeno historicky cenným svědectvím a vzpomínkami Václava Havla na vlastní působení v pražských divadlech v šedesátých letech, jež jsou součástí jeho knih Dopisy Olze, Dálkový výslech a Prosím stručně. Těžiště knihy je v autorově publicistice šedesátých let. Podle Freimanové to byly tehdy zejména články v časopisu Divadlo a v Divadelních novinách, věnované české a pražské divadelní scéně. Knihu uzavírá esej poskládaná z vybraných pasáží z Havlových Dopisů Olze psaných ve vězení.

Do nominací na Oscara je navržen film Davida Ondříčka Ve stínu

O prestižního Oscara by mohl za Česko bojovat snímek režiséra Davida Ondříčka Ve stínu. Do nominací v kategorii nejlepší cizojazyčný film ho vyslala Česká filmová a televizní akademie (ČFTA). Oznámil to její ředitel Petr Vachler. Letos členové ČFTA vybírali českého kandidáta mezi 48 snímky. Mezi adepty se sešlo několik silných titulů - Čtyři slunce Bohdana Slámy, Dům Zuzany Liové, Poupata Zdeňka Jiráského, Rodina je základ státu Roberta Sedláčka a Ve stínu Davida Ondříčka. Poslední jmenovaný akademii nejvíce oslovil. Nominace na Oscara budou vyhlášeny 15. ledna, vítězné tituly pak budou známy 24. února 2013. Nominace na Českého lva budou vyhlášeny 2. února, laureáti převezmou křišťálové sošky 2. března.

Fešáci slaví 45 let od svého vzniku

Country skupina Fešáci slaví 45 let od svého vzniku. Při té příležitosti vydává kompilaci s názvem Největší hity & bonusy. V Bezně na Mladoboleslavsku pak 29. září zahájí velké turné, které zakončí 19. prosince koncertem v pražském Divadle Hybernia. Na něm s kapelou vystoupí i její bývalí spolupracovníci Petr Novotný, Jan Turek, Josef Alois Náhlovský a Josef Mladý. V roli hostů pak Taxmeni, Josef Vojtek ze skupiny Kabát, Jakub Smolík, Hana Mladá, Erika Horká, Michaela Tučná a další. Během své kariéry Fešáci odehráli přes 6000 představení, jejich nejúspěšnějším albem je Ostrov Fešáků z roku 1975 s hity jako Jaro, Matterhorn, Slída či Pojedou.

Uherské Hradiště získalo stříbro v soutěži Evropská kvetoucí sídla

Uherské Hradiště získalo stříbro v letošním ročníku mezinárodní soutěže Evropská kvetoucí sídla (Entente Florale Europe). Ve své kategorii soutěžilo s dalšími deseti evropskými městy. Radnice ocenění převzala v pátek při slavnostním vyhlášení výsledků v nizozemském městě Venlo. Mezinárodní hodnotící komise navštívila Uherské Hradiště v srpnu. Porotci si na 20 kilometrů dlouhé trase mimo jiné prohlédli historické centrum města, areál bývalých kasáren nebo park Rochus. Porota posuzovala celkový vzhled obce, její zapojení do krajiny nebo kvalitu bydlení. Uherské Hradiště se soutěže účastnilo díky loňskému vítězství v celostátním klání Město stromů. Mezi vesnicemi letos Českou republiku zastupovala obec Drmoul z Karlovarského kraje, která získala bronz.

Cyklisté povezou do Basileje kopii Zlaté buly sicilské

Před Národním archivem v Praze odstartoval cyklistický maraton pořádaný u příležitosti 800. výročí vydání Zlaté buly sicilské. Cílem pětice cyklistů z litoměřického Sportovního klubu policie bude švýcarská Basilej, kde byla listina kdysi vydaná. Na sportovní klání navážou od 26. září další akce, které by měly veřejnosti připomenout historický význam dokumentu. Zlatou bulu sicilskou vystavil římský král Fridrich II. českému panovníkovi Přemyslu Otakarovi I. jako odměnu za podporu, kterou mu Přemyslovec poskytl v boji o říšskou královskou korunu. Bula je souborem tří navzájem provázaných listin, které garantovaly mimo jiné vnitřní nezávislost českého státu, nedílnost království, včetně Moravy, a dědičný královský titul pro českého panovníka. Cyklisté by měli dorazit do Basileje 26. září, přesně v den, kdy byla královská privilegia před osmi stoletími udělena. Reprodukci listiny povezou cyklisté s sebou.

Ze sportu:

Čeští tenisté si znovu po třech letech zahrají finále Davisova poháru. Do boje o slavnou salátovou mísu proti Španělsku je posunul Tomáš Berdych. Češi vyzvou obhájce titulu Španěly doma od 16. do 18. listopadu a zkusí jim oplatit porážku z finále v roce 2009. Před třemi lety neuhráli na antuce v Barceloně ani bod, tentokrát se bude hrát nejspíše v Praze a na rychlém povrchu.

Fotbalisty Mladé Boleslavi povede po sobotní rezignaci trenéra Miroslava Koubka současný sportovní ředitel klubu Ladislav Minář. Rozhodlo o tom vedení středočeského celku. Minář už Mladou Boleslav krátce vedl v roce 2011, dnes byl jmenován na dobu neurčitou.

Hokejoví útočníci Roman Červenka z Calgary a Vladimír Sobotka ze St. Louis podepsali kontrakty se Slavií. Oba by tak v případě vyřízení potřebných náležitostí mohli zasáhnout už do očekávaného středečního duelu s Kladnem v O2 areně, v němž mají v dresu soupeře zasáhnout do hry Jaromír Jágr, Tomáš Plekanec a Jiří Tlustý.

Hokejisty Pardubic posílí během výluky NHL útočník Aleš Hemský z Edmontonu. Do hry se ale pravděpodobně zapojí až v příštím týdnu. Úřadující mistr také potvrdil, že pracuje na angažování centra Davida Krejčího z Bostonu.

Hokejový brankář Ondřej Pavelec z Winnipegu má při výluce v NHL namířeno do extraligového Třince. Na Twitteru to uvedl jeho agent Allan Walsh. Oceláři byli navíc už dříve dohodnutí na působení obránce Rostislava Klesly z Phoenixu a spekuluje se o zájmu o kanadského útočníka polského původu Wojtka Wolského z Washingtonu.

Dvě americké posily s českými kořeny a působící v zámořských soutěžích mohou využít čeští baseballisté v kvalifikaci World Baseball Classic pořádané Major League Baseball (MLB). V německém Řeznu se v pátek utkají s domácím týmem, druhou dvojici tvoří Velká Británie a favorizovaní profesionálové z Kanady. Do hlavní soutěže, která se uskuteční v roce 2013, postoupí pouze vítěz.

Tenistka Lucie Hradecká si po postupu do finále turnaje WTA v Québeku polepšila ve světovém žebříčku o deset míst. České fedcupové reprezentantce nově patří 50. pozice.

Golfista Marek Nový měl na dosah premiérové vítězství v turnaji série EPD Tour, ale neuspěl. Český hráč vedl před finálovým kolem ve Vratislavi s náskokem sedmi ran, ale nakonec skončil po rozstřelu druhý za Němcem Stephanem Woltersem. Nový se ale posunul před posledním turnajem EPD Tour ve finančním žebříčku na páté místo, což by mu zaručovalo kartu na Challenge Tour.

Dvě medaile získali čeští reprezentanti na mistrovství světa ve sportovním lezení v Paříži. Životního úspěchu dosáhl Libor Hroza, jenž skončil druhý v lezení na rychlost. V lezení na obtížnost obhájil Adam Ondra bronz z loňského roku. V 19 letech má v této disciplíně už třetí medaili z MS, v roce 2009 se stal vicemistrem světa. Loni si navíc připsal i druhé místo v boulderingu. Pětadvacetiletý Hroza vylepšil loňské páté místo.

Česká osmiveslice získala na mistrovství Evropy bronzové medaile. V posledním závodu na šampionátu v italském Varese dnes posádka ve složení Kornel Altman, David Jirka, Jakub Podrazil, Michal Horváth, Jan Pilc, Milan Doleček, Petr Melichar, Matyáš Klang a kormidelník Martin Šuma dojela na třetím místě za Poláky a Italy. Před rokem vybojovala česká osma stříbro, od kterého ji tentokrát dělilo 66 setin sekundy. Na vítěznou polskou loď ztratili čeští reprezentanti rovné dvě sekundy.

Tomáš Hanuš se stal o víkendu mistrem Evropy v neolympijské lukostřelecké disciplíně 3D. V chorvatském Tracostanu se českobudějovický střelec prosadil s lukem vlastnoruční výroby v konkurenci 38 soupeřů a ve finálovém duelu kategorie dlouhý luk porazil italského reprezentanta Luku Giacoma Fantozziho 26:21. 3D lukostřelba je druh sportovní lukostřelby na terče vyznačené na trojrozměrných figurínách lovné zvěře v přírodním terénu. Disciplína je také označována jako pseudolov.

Počasí:

V úterý bude slunečno, večer se ale v Čechách začne od západu zatahovat. Teploty 22 až 26stC, na horách kolem 18 a foukat má mírný jižní až jihozápadní vítr.