Zprávy

0:00
/
0:00

Je vyhlášen okamžitý zákaz prodeje a nalévání tvrdého alkoholu

Ministerstvo zdravotnictví v pátek s okamžitou platností zcela zakázalo prodej a nalévání tvrdého alkoholu nad 20 procent na celém území republiky. V podvečer to oznámil ministr Leoš Heger (TOP 09). Dosud zákaz platil pouze pro stánkový prodej, nyní se rozšiřuje i na všechny obchody, restaurace a hotely. Důvodem prohibice je podle Hegera rozšíření otrav metylalkoholem i do dalších krajů.

Metanol v ČR zabil 19 lidí, policie už zadržela 17 podezřelých

Již 19 obětí a desítky hospitalizovaných s vážnými zdravotními problémy si v České republice vyžádala série otrav alkoholem obsahujícím nebezpečný metanol. Hospitalizovaných je nyní podle ministra zdravotnictví Leoše Hegera 27. Někteří lidé oslepli, zdravotní následky budou u mnohých trvalé. Otravy včetně případů končících smrtí se objevily v Moravskoslezském, Zlínském, Olomouckém, Jihomoravském a Středočeském kraji. V Moravskoslezském kraji zemřelo zatím nejvíce lidí, dohromady 11. Pitva potvrdila otravu metanolem u šestašedesátileté ženy, kterou našel příbuzný v bytě v Havířově na Karvinsku. V Praze byl hospitalizován 30letý muž. Je v kritickém stavu. Česko obdrželo z Norska 85 balení léku Fomepizol, který zpomaluje či blokuje přeměnu metylalkoholu na toxické produkty metabolismu. Praha dostala 20 balení, 15 Olomouc, 20 Ostrava a dalších 30 ještě do nemocnic dorazí. Heger soudí, že víc balení třeba nebude. Lék je vhodný zhruba pro pětinu pacientů, měl by tak stačit, i kdyby se otrávilo více než 400 lidí.

V souvislosti s kauzou bylo zadrženo 17 podezřelých z Moravskoslezského, Zlínského a Olomouckého kraje. Na severu Moravy policisté zadrželi deset lidí. Jen v Moravskoslezském kraji obvinila policie osm lidí z trestných činů ohrožujících život a zdraví i z nedovoleného podnikání, a další dva zadržela. V noci na pátek objevila nelegální stáčírnu na Novojičínsku. Byli v ní velkoobjemové nádoby i menší lahve. Policisté při deseti domovních prohlídkách zajistili 6500 věcí. Uvedl to ředitel moravskoslezské policie Tomáš Tuhý. Podle něj ale zatím nedopadli nejvyšší představitele skupiny, jež s nebezpečným alkoholem obchodovala. Další dopadenou skupinou jsou čtyři lidé z Olomouckého kraje, konkrétně z Přerovska. Policisté u nich zajistili lahve, desítky z nich obsahovaly metylalkohol v různé koncentraci. Skupina je podle policie spojena i s případy obětí otrav, které jsou doposud v regionu čtyři. Tři lidé byli zadrženi a dva z nich už obviněni ve Zlínském kraji. Obvinění čelí sedmatřicetiletý provozovatel večerky na zlínském sídlišti Jižní Svahy.

Jen za posledních 24 hodin hygienici zorganizovali 779 kontrol, SZPI asi 800, obchodní inspekce zhruba 250 a celníci 700. Policisté vykonali 7832 kontrol. Prověrky odhalily neokolkované lahve a další nádoby s alkoholickými nápoji, vzorky z podezřelých lahví se poté testují. Policie oznámila, že například na Příbramsku obsahovalo nebezpečný metanol pět ze 40 odebraných vzorků. Po otravě zemřel jeden Středočech v pražské nemocnici. SZPI zatím vyhodnotila 121 z 228 odebraných vzorků, ale doposud nezjistila nadlimitní množství metanolu.

Polští celníci zadrželi nekolkovaný alkohol z Česka

Polští celníci zadrželi v Těšíně 160 litrů nekolkovaného alkoholu. Převážela ho do Polska tři česká auta. Informoval o tom polský server gazeta.pl, podle něhož český alkohol má možná na svědomí nedávnou smrt mladé ženy v Polsku. Celníci odeslali alkohol do laboratoří, kde budou odborníci zkoumat, zda zabavená lihovina neobsahuje jedovatý metylakohol.

ČSSD chce veřejnou diskusi o opatřeních proti metanolové tragédii

Sociální demokracie požaduje podle svého předsedy Bohuslava Sobotky zavedení licencí na rozlévání alkoholu, nedovolenou výrobu lihu kvalifikovat jako trestný čin, omezit spotřebitelské balení nejvýše na dva litry, zakázat automaty na lihoviny a zavést stálý celní dozor u všech výrobců lihovin. Sobotka na dnešní tiskové konferenci v Lidovém domě vyzval k diskusi o těchto návrzích. ČSSD považuje podle Sobotky metanolovou tragédii za selhání státní správy, která podcenila nelegální obchod s lihovinami a podloudnictví, což je v kompetenci ministerstva financí. Ministr financí Miroslav Kalousek se ale už dříve proti výtkám sociální demokracie ohradil. Řekl, že ministerstvo nikdy nedělalo proti nelegálnímu obchodu s alkoholem tolik, co dělá nyní.

Peake: Úspory ve správě se mají týkat všech ministerstev

Úspory ve státní správě se mají týkat všech ministerstev. Významná redukce by se mohla dotknout ministerstva kultury, v budoucnu by případně mohlo být zrušeno ministerstvo pro místní rozvoj. Z 265 podřízených organizací by se úspory neměly dotknout jen 117 z nich, u ostatních se předpokládá zrušení, sloučení nebo racionalizace činnosti. Novinářům to řekla vicepremiérka Karolína Peake (LIDEM). O navrhovaných krocích očekává koaliční jednání a debatu na poradě ekonomických ministrů. Peake ale předpokládá, že úřady se budou změnám silně bránit. Některá opatření vedoucí k úsporám se mohou podle ní učinit poměrně rychle jen rozhodnutím ministrů; zmínila zjednodušení řídících struktur a snížení počtů vedoucích funkcí. Taková opatření by ministři mohli udělat již v příštím roce, uvedla Peake. Další kroky si žádají změny zákonů. Úkol navrhnout úspory dostala Peake od vlády na počátku června. V roce 2014 by se mělo ušetřit skoro 12 miliard korun a o rok později zhruba až 25 miliard korun. Ministerstva ale podle vicepremiérky navrhla úspory jen za 1,6 miliardy korun.

Kandidát na prezidenta Jan Fischer představil program

Prezidentský kandidát Jan Fischer považuje za hlavní úkol nové hlavy státu obnovit důvěru lidí v politiku. Za své priority označil silnou ekonomiku, vládu práva, slušnost, obhajobu národních zájmů a starost o lidská práva. Někdejší úřednický premiér dnes představil svůj program v pražském paláci Žofín. Dosavadní favorit přímé volby se chce zasadit mimo jiné o zavedení úplných majetkových přiznání politiků, omezení imunity zákonodárců i některých pravomocí prezidenta. Chtěl by, aby prezident mohl na návrh premiéra rozpustit Sněmovnu a Parlament musel projednat zákon, který navrhne skupina 50.000 občanů. Do eurozóny by kvůli jejím problémům měla ČR vstupovat jen pokud to pro ni bude výhodné, míní. Fischer v roce 2009 získal premiérské angažmá po dohodě tehdejších lídrů ODS a ČSSD Mirka Topolánka a Jiřího Paroubka a obsadil kabinet lidmi, které mu vybrali. Fischer v programu slíbil i řadu ústavních změn, které jako prezident těžko může prosadit. Mimo jiné volá po ustavení soudcovské rady. Policejní prezident a státní zástupce by podle něj měli být jmenováni se souhlasem Senátu. Imunita zákonodárců by se podle něj měla týkat jen projevů v Parlamentu a politické strany by už neměly sponzorovat firmy, jen fyzické osoby.

Vojenský velitel Hradu skončil kvůli obřadu v chrámu sv. Víta

Vojenský velitel Pražského hradu Karel Niederhafner skončil ve funkci. Před časem totiž umožnil podivný obřad v chrámu sv. Víta. Potvrdil to mluvčí prezidenta Radim Ochvat. Niederhafner kvůli aféře bude propuštěn i z armády. Podle informací médií umožnil do uzavřené Svatováclavské kaple přístup členům neregistrovaného rytířského řádu sv. Václava. Obřadu se účastnil mimo jiné režisér erotického filmu František Jílek a údajně i lékař Jaroslav Barták, který je nyní souzen kvůli sexuálnímu napadání svých asistentek. Niederhafner se objevil na fotografiích z obřadu. Podle náčelníka Vojenské kanceláře Pražského hradu Zdeňka Jakůbka šlo o osobní selhání výhradně plukovníka Niederhafnera, které nemá žádnou spojitost s ostatními zaměstnanci Pražského hradu. Postih pro zodpovědné pracovníky Hradu požadoval po zveřejnění kauzy prezident Václav Klaus. Jeho mluvčí už dříve uvedl, že prezident je záležitostí velmi pobouřen.

Žalobce zamítl Lessyho stížnost proti jeho obvinění inspekcí

Městské státní zastupitelství v Praze dnes zamítlo stížnost bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho proti tomu, že ho Generální inspekce bezpečnostních sborů obvinila ze zneužití pravomoci úřední osoby a z pomluvy. Podle státního zástupce dosud zjištěné skutečnosti byly důvodem k zahájení Lessyho stíhání pro zmíněný skutek, rovněž souhlasí s jeho právním posouzením. ČTK to sdělila mluvčí zastupitelství Štěpánka Zenklová. Lessy skončil ve funkci policejního prezidenta koncem srpna a jen krátce poté, co jej inspekce obvinila. Lessy se ale hájí tím, že loni 6. září, kdy se čin údajně stal, vůbec nebyl v Praze.

Mostecká ODS vyzvala poslance Šulce k odchodu kvůli dotacím

Mostecká ODS vyzvala poslance Jiřího Šulce, aby pozastavil své členství ve straně. Členům vadí, že je spojován s kauzami v ROP Severozápad, jehož výboru do jara předsedal. ČTK to řekl místopředseda mostecké organizace Jiří Škrábal. Ve vazbě je náměstek hejtmanky Pavel Kouda (ČSSD), ředitel dotačního úřadu Pavel Markvart (ODS) i jeho předchůdce. Šulc, který byl v letech 2000 až 2008 hejtmanem Usteckého kraje, na jednání své domovské mostecké ODS nedorazil. Společně s Šulcem má své členství pozastavit i Daniel Ježek, který je společně s Patrikem Oulickým a Alexandrem Novákem považován za nejvlivnější zákulisní hráče severočeské ODS.

Insider: Blažek zrušil kárnou žalobu na soudce podanou Pospíšilem

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) zrušil kárnou žalobu na místopředsedu Vrchního soudu v Praze Stanislava Bernarda, kterou v květnu podal jeho předchůdce Jiří Pospíšil (ODS). Informoval o tom internetový deník Insider. Bernard odmítá odstoupit z pozice předsedy Arbitrážní komise Fotbalové asociace ČR (FAČR), která byla podle Pospíšila s jeho soudcovskou funkcí neslučitelná. O žalobě měl rozhodovat kárný senát Nejvyššího správního soudu (NSS), Pospíšil pro Bernarda navrhoval důtku kvůli údajnému porušení zákona o soudech a soudcích. V odůvodnění návrhu na kárnou žalobu tehdejší ministr napsal, že aktivní působení soudce v orgánech občanského sdružení se vylučuje s požadavkem nezávislosti a nestrannosti. Bernard k tomu už dříve uvedl, že jeho působení v orgánech fotbalové asociace v rozporu se zákonem není.

V Herálci byl zavražděn tříletý chlapec, zadržena je matka

Tříletý chlapec v Herálci zemřel násilnou smrtí. Vyplynulo to z výsledků pitvy. Jako podezřelou z vraždy policie zadržela matku dítěte, zatím ale nebylo zahájeno trestní stíhání. Chlapec zemřel doma ve čtvrtek večer. Záchranáře přivolal k dítěti rodinný známý. Jednou z verzí je to, že matka zabila chlapce v opilosti. Podle zjištění ČTK skončila ve čtvrtek večer žena z Novoměstska na jihlavské záchytce.

Češi zadržení v Řecku se dál brání obvinění ze špionáže

Dva čeští občané, kteří byli pro podezření ze špionáže zadrženi na řeckém ostrově Limnos, se tomuto obvinění dál brání. Jejich obhájce předloží další argumenty, které toto obvinění mají vyvrátit. O tom, zda půjdou před soud nebo budou propuštěni, by mohla rozhodnout řecká justice v příštích dnech, sdělila dnes ČTK vedoucí českého konzulátu v Aténách Blanka Kovacsová. Mužům ve věku 28 a 33 let, kteří pracují ve firmě vyrábějící počítačové hry, hrozí v případě odsouzení za špionáž pět až 20 let vězení. Obvinění natáčeli a fotografovali citlivé vojenské objekty, aby měli podklad pro svou nově vznikající bojovou počítačovou hru. Má jít o věrnou simulaci podmínek v řecké oblasti, která je blízko tureckého území.

Češi velký zájem o vědecké objevy nemají, ukázal průzkum

Mezi Evropany panují velké rozdíly v tom, jaký zájem mají o vědecké objevy a technologický vývoj. Velký zájem o ně má v Česku jen devět procent lidí, tedy nejméně z 27 států Evropské unie. Například na Kypru jde o 43 procent obyvatel, ukázaly také dnes zveřejněné výsledky evropského průzkumu Eurobarometr. Vůbec se pak o technologický pokrok a zjištění vědců v Evropské unii nezajímá v průměru 22 procent lidí. V Česku je to ale opět o poznání více. Připustilo to 32 procent dotázaných. Průzkum rovněž ukázal, že většina Evropanů má pozitivní smýšlení o robotech. To, že do pěti let bude běžné, že budou vykonávat domácí práce, si ale myslí jen osm procent z nich, tedy stejně jako v Česku. Například v Dánsku o tom bylo přesvědčeno 27 procent lidí, kteří se zúčastnili výzkumu. Že tomu tak bude za 20 let, si ale už myslí 30 procent Evropanů a 29 procent Čechů.

Dopravci tankují až polovinu nafty v cizině

Čeští automobiloví dopravci zvýšili kvůli tuzemské drahé naftě podíl tankování v zahraničí na 50 procent. Před zvýšením spotřební daně v roce 2010 tankovali 80 procent pohonných hmot v Česku. Vyplývá to z údajů sdružení autodopravců Česmad Bohemia. Drahá nafta představuje podle dopravců zásadní problém. Středně velcí dopravci zaplatí na spotřební dani mimo Česko desítky milionů korun. Snížení spotřební daně z pohonných hmot opakovaně navrhuje ČSSD, pokles daně u nafty chtěly prosadit také Věci veřejné. Ministerstvo financí ale snížení spotřební daně odmítá s tím, že se státy Evropské unie v roce 2005 zavázaly, že k takovému kroku nepřistoupí. V současnosti se cena nafty u tuzemských čerpadel pohybuje kolem 37 korun. Před zvýšením spotřební daně, tedy na konci roku 2009, to bylo o desetikorunu méně, za růstem ceny je ale hlavně zdražení ropy.

Pražské letiště začne s pracemi na pojmenování letiště po Havlovi

Pražské letiště začne se změnou názvu na Letiště Václava Havla Praha v příštím týdnu. Od pondělí by se měly začít měnit obří panely nesoucí název letiště. Nový název se objeví nad halami všech tří terminálů, nově bude jméno letiště směrované i na letištní plochu, aby bylo viditelné při příletu. Veškeré stavební práce by měly hotové do konce září. ČTK to řekla mluvčí letiště Eva Krejčí. Oficiálně se název letiště změní 5. října v den výročí narození bývalého prezidenta. Ceremoniálu k změně názvu se podle letiště budou účastnit tuzemští čelní představitelé politického, společenského a kulturního života a velvyslanci působící v České republice. Na akci bude také otevřena výstava fotografií Václava Havla. Osobnost bývalého prezidenta připomene i řada filmů, které budou v letištním kině zdarma promítány od 5. do 31. října.

Národní park Šumava kolem stezek zlikviduje 3000 uschlých stromů

Správa Národního parku Šumava nechá během září kvůli bezpečnosti zlikvidovat kolem stezek na 3000 uschlých stromů. Na cestách do divočiny v okolí Kvildy, Modravy, Prášil a především Srní se tak mohou turisté setkat s určitými omezeními. Některé cesty budou uzavřené úplně, jinde budou pohyb na stezkách řídit pracovníci správy parku, informoval dnes ČTK jeho mluvčí Pavel Pechoušek. Na území šumavského parku se suché stromy podél turistických cest podle mluvčího Pechouška kácí od roku 2005. Rok předtím zabil uschlý smrk turistku na naučné stezce směrem na Boubín.

V Litoměřicích začíná 36. ročník výstavy Zahrada Čech

Už po šestatřicáté začne v Litoměřicích zahradnická výstava Zahrada Čech. Výstava potrvá do 22. září. Sortiment pro pěstitele, zemědělce a zahrádkáře přijede vystavit více než 350 prodejců. ČTK o tom informovala manažerka propagace výstavy Romana Šlechtová. Výstavu navštíví ročně přes 90.000 lidí. Plocha výstavních prostor přesahuje 5000 metrů čtverečních. Hlavním tématem hlavního výstavního pavilonu jsou letos Farmářské trhy, krajská agrární komora tam zároveň představí regionální výrobky oceněné titulem Regionální potravina Ústeckého kraje. Své tradiční místo bude na výstavě mít také expozice Českého zahrádkářského svazu včetně výpěstků a kuriozit z 20. ročníku soutěže Příroda čaruje - zahrádkář zírá. Soutěžit se bude také o nejlepší české zelí v soutěži Zelí roku.

Sankot Národním divadle končí, pověřeným ředitelem je Pelouch

Pověřený ředitel Národního divadla Martin Sankot ve funkci končí. Ministryně kultury Alena Hanáková (TOP 09 a STAN) svého ekonomického náměstka z postu ve vedení české první scény po protestech umělců odvolala a do funkce pověřeného šéfa dnes po jednání s vedením divadla jmenovala současného technicko-provozního ředitele ND Václava Peloucha. S tímto krokem nesouhlasí odboráři Státní opery. Hanáková odvolala ředitele ND Ondřeje Černého minulý týden v pátek. Důvody odvolání, které byly sděleny, zástupci divadla pokládají za malicherné či vykonstruované. Svůj krok však ministryně považuje za nezvratný. "Své pověření beru jako dočasné, které by mělo zklidnit situaci v Národním divadle. S paní ministryní jsme se dohodli, že do doby analýzy stavu finančního či uměleckého se nebudou podnikat žádné kroky ve vztahu české první scény a Státní opery oproti současnosti," řekl Pelouch. Podle něj bude výběrové řízení na ředitele ND vypsáno v momentě, kdy bude definována jeho koncepce - jak má vypadat, kolik má mít souborů či budov.

V evropsko-americké produkci vzniká film o Charlottě Masarykové

Příští rok by se měl začít natáčet první hraný film o manželce prezidenta Tomáše Garigua Masaryka Charlottě. Evropsko-americká produkce představila snímek s názvem První dáma novinářům v den 75. výročí Masarykova úmrtí. Scénář k filmu z pera Drahoslava a Jana Makovičkových získal vloni cenu na karlovarském filmovém festivalu. Děj filmu se má odehrávat v letech 1913 až 1919. Vylíčí osudy Američanky z Brooklynu, která se vdá do daleké země za oceán a posléze se zde stane první dámou nově vzniklé republiky. Hlavní roli by měla dostat "velká americká filmová hvězda". "Máme vytipované některé osobnosti, například Susan Sarandonovou, Jane Fondovou, Glenn Closeovou nebo Diane Keatonovou. Bude záležet na dalším jednání," řekl zástupce produkce František Formánek. Předpokládá, že roli rakouského úředníka by měl dostat herec z Rakouska a postavu Naděždy Kramářové, manželky prvního československého premiéra Karla Kramáře, by měla hrát ruská herečka. Exteriéry filmu vytvoří Praha, Vídeň, New York a Brooklyn. Rozpočet se podle Formánka vyšplhá od 50 milionů korun výš. Premiéra je plánovaná na konec příštího roku.

Zemřel historik a organizátor vědy Vilém Herold

Ve věku 78 let zemřel významný historik středověku a organizátor české vědy Vilém Herold. V devadesátých letech se jako místopředseda Akademie věd výrazně podílel na její reorganizaci. Byl také ředitelem Filozofického ústavu. Herold se věnoval českým duchovním dějinám pozdního středověku v širším evropském kontextu a edicím středověkých textů. K nejvýznamnějším Heroldovým monografickým pracím patří publikace o vztahu středověké pražské univerzity k anglickému teologovi a reformátorovi Janu Viklefovi (John Wycliffe, 1320 až 1384). Jako autor a editor se Herold výrazně podílel na dvou nedávno vydaných svazcích Dějin politického myšlení. Kromě překladů publikoval také více než 80 studií a statí převážně v zahraničních vědeckých časopisech a sbornících. Vyznamenán byl například francouzským rytířským Řádem akademických palem za zásluhy ve vzdělání, vědě a kultuře a Medailí Učené společnosti České republiky.

Ze sportu

Čeští tenisté prohrávají v semifinále Davisova poháru v Argentině po úvodní dvouhře 0:1 na zápasy. Radek Štěpánek na antuce v Buenos Aires nestačil na Juana Martína del Potra a s domácí jedničkou prohrál 4:6, 4:6 a 2:6. K druhému duelu nastoupí Tomáš Berdych a Juan Mónaco.

Čeští fotbalisté do 21 let se v baráži o účast na mistrovství Evropy v roce 2013 utkají s Ruskem. Rozhodl o tom los ve švýcarském Nyonu. První zápas sehrají svěřenci Jakuba Dovalila 12. října doma, odveta je na programu 16. října. Šampionát bude v červnu hostit Izrael.

Týmovými časovkami odstartuje v neděli mistrovství světa v silniční cyklistice v nizozemském Limburgu. Šampionátu se zúčastní nejpočetnější česká výprava za posledních 20 let, v závodech elitních kategorií je připraveno bojovat o medaile sedm mužů a čtyři ženy.

Čeští cyklisté Jan Bárta a Leopold König budou i v příští sezoně jezdit za stáj NetApp. Oba s německým týmem podle jeho oficiálních internetových stránek prodloužili smlouvu do roku 2013. Vedle čtyřiadvacetiletého Königa a o tři roky staršího Bárty se vedení stáje s kontinentální licencí domluvilo také na pokračování se sedmi dalšími jezdci.

Cyklista Leopold König vyhrál královskou šestou etapu závodu Kolem Británie. Český jezdec německé stáje NetApp ve finiši kopcovitého úseku dlouhého 189,6 kilometru zvítězil o sekundu před domácím Jonathanem Tiernanem-Lockem, jenž poskočil před závěrečným víkendem do čela celkového pořadí.

Česká tenistka Lucie Hradecká porazila ve druhém kole v Québeku domácí Eugenii Bouchardovou 7:6, 2:6, 7:6 a postoupila do čtvrtfinále. V něm se turnajová osmička utká se 129. hráčkou světa Američankou Lauren Davisovou. Sedmadvacetiletá Hradecká si ve čtvrtfinále dvouhry na okruhu WTA zahraje potřetí v sezoně.

Počasí:

Bude oblačno až polojasno, na horách místy přeháňky. Teploty 15 až 19 stupňů, na horách kolem deseti. Foukat má mírný západní až severozápadní vítr.