Zprávy

0:00
/
0:00

Soud stanovil Rathovi kauci 14 milionů

Okresní soud Praha-východ stanovil obviněnému poslanci a bývalému středočeskému hejtmanovi Davidu Rathovi (dříve ČSSD) pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Řekl to soudce Jiří Wažik. Podle něho však soud nerozhodoval o tom, zda bude Rath skutečně z vazby propuštěn, i když kauci složí. O tom bude rozhodovat v září. Peníze musí bývalý hejtman či jeho známí u soudu složit do 3. září, kdy bude další vazební zasedání. Kauci za Ratha nabídla poslancova přítelkyně a matka jednoho z jeho synů Renata Horká a jeho otec Ratmír. Za jeho propuštění na svobodu chtěli složit každý půl milionu korun. Podle jednoho z poslancových advokátů Adama Černého nejsou sami schopni za Ratha 14 milionů zaplatit. Rath je podle Černého z výsledku jednání naprosto zkroušený. "To je částka, která v podstatě byla úplně mimo jeho představy," uvedl právník. Podle něj se poslanec od doby, kdy mediálně vystupoval jako politik, zcela změnil. Státní zástupce Zdeněk Čermák pak nechtěl předjímat, zda proti prozatímnímu rozhodnutí podá stížnost. U jednání se k částce nevyjadřoval.

Sobotka: Církevní restituce nejsou jisté, ČSSD chce jednat

Vláda nemá podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky jistou většinu ve sněmovně pro hlasování o majetkovém narovnání státu s církvemi. ČSSD proto vládě navrhuje současnou předlohu zamítnout a zahájit nové kolo jednání všech parlamentních stran s církvemi. Sobotka to řekl na tiskové konferenci v Lidovém domě. Na nové jednání stran s církvemi se sociální demokraté chystají s návrhem veřejnoprávního fondu, ve kterém by se soustředil majetek, který byl církvím prokazatelně odebrán po komunistickém převratu v únoru 1948. Z něj by se měly aktivity církví financovat. Dalším návrhem ČSSD je zavedení daňových asignací či církevní daně jako náhrady za vládou navrhovanou finanční kompenzaci ve výši 59 miliard korun za majetek, který z různých příčin církvím nelze vydat. Cílem daňových asignací by mohly být kromě církví také jiné transparentně spravované neziskové instituce občanské společnosti. Vládní návrh na církevní restituce prošel sněmovnou, Senát ho ale většinou opozičních senátorů zamítl a sněmovně vrátil. Nyní vládní koalice bude potřebovat pro přehlasování senátního veta ve sněmovně 101 hlasů. Zákon bude projednávat v září.

Láska: V pražském dopravním podniku fungoval organizovaný zločin

V pražském dopravním podniku fungovala od roku 2007 organizovaná zločinecká struktura, která připravovala pro podnik nevýhodné smlouvy. Vyplývá to z právní analýzy smluv, kterou připravil advokát Václav Láska. Výnosy z trestné činnosti se pak "praly" přes kyperské společnosti, řekl Láska v České televizi. Podnik nechal letos prověřit asi desítku velkých zakázek z minulosti. Prověrka podle Lásky ukázala na jejich extrémní nevýhodnost a předražení, podniku byla podle něj způsobována škoda v řádech stamilionů. Kvůli tomu podnik minulou středu podal trestní oznámení na několik lidí, kteří nevýhodné smlouvy podepsali. Trestní oznámení inicioval bývalý ředitel Vladimír Lich, který byl ve čtvrtek ze své funkce kvůli údajným manažerským pochybením odvolán. Někdejší ředitel Martin Dvořák i bývalý šéf představenstva a bývalý radní za ODS Radovan Šteiner vinu na uzavírání nevýhodných smluv popírají. Představenstvo podniku v pondělí rozhodlo o vypsání výběrového řízení na nového ředitele a zakázek na pojištění majetku a odpovědnosti, dodavatele papírových jízdenek a právní a poradenské služby.

Jiří Dienstbier chce udělovat mandáty pouze podle preferenčních hlasů

Mandáty kandidátům do sněmovny a zastupitelských sborů chce prezidentský kandidát ČSSD Jiří Dienstbier přidělovat pouze podle preferenčních hlasů. Odbourat tím chce korupční chování spojené s určováním pořadí na kandidátkách. "S trochou nadsázky lze říci, že zároveň s volbami voliči každé strany provedou svého druhu primární volby, v kterých určí pořadí kandidátů na listině své volební strany," uvedl Jiří Dienstbier na tiskové konferenci. Kdyby se mu podařilo tuto změnu prosadit, pak by ztratilo smysl pořadí na kandidátkách, které stanoví politické strany a o které se v nich vedou ostré boje. Korupce by se tak přestala vyplácet, uvedl prezidentský kandidát. Jiří Dienstbier současně obvinil, aniž by kohokoli jmenoval, své protivníky v prezidentských volbách, že se staví do nadstranické pozice a tváří se, že s tímto problémem nemají nic společného. Nařkl je, že získávají peníze na kampaň od lidí, kteří umožnili v minulosti praní špinavých peněz.

Počet nově připojištěných na penzi v pololetí výrazně vzrostl

Počet nově uzavřených smluv penzijního připojištění v Česku v letošním prvním pololetí meziročně vzrostl o 150.000 na 383.000 smluv, tedy o více než 60 procent. Vyplývá to ze statistik ministerstva financí, které ke konci června evidovalo 4,71 milionu účastníků penzijního připojištění. Podle odborníků souvisí zvýšení počtu nově uzavřených smluv s penzijní reformou, která vejde v platnost v lednu příštího roku. "Takto vysoký nárůst počtu nových penzijních připojištění je výsledek změn, které proběhly v letošním roce v oblasti penzijních fondů. Kromě samotných přestupů mezi fondy došlo také k zavedení druhého pilíře, tedy důchodového spoření. Lidé se snaží využít stávajícího systému a zužitkovat možnosti, které nabízí," uvedl Kamil Durčák z finanční společnosti Rentia. Počet účastníků penzijního připojištění se oproti konci loňského roku zvýšil v pololetí o 142.000, což představuje nárůst o 3,1 procenta.

Motol obnoví stavební práce na dětském pavilonu nemocnice

Fakultní nemocnice Motol obnoví od úterý stavební práce na rekonstrukci křídla B dětské nemocnice, sdělilo vedení nemocnice. Letitá budova se v posledních dvou týdnech při stavebních činnostech hnula až o deset centimetrů. Od středy, kdy krizový štáb rekonstrukci pozastavil, pohyb ustal. Minulý týden se řešilo, zda bude nutné vyklidit i ta křídla dětské nemocnice, kde jsou pacienti, statik ale rozhodl, že to není nezbytné. Zřícení křídla B ani navazujících křídel prý nehrozí. "Od zítřka (úterý) začíná stavba pokračovat, sledování je zostřeno a bude až do konce stavby," uvedlo vedení. Práce by měly skončit v polovině příštího roku, vedení nepředpokládá prodloužení původního termínu. Posun až o deset centimetrů prý plánovalo. Příčinou posunu je podle expertů změna hydrogeologických podmínek podloží, v tuto chvíli nebyla podle nich prokázána souvislost s nedalekou stavbou metra. K posunu uvedli, že už původní nemocnice se stavěla ve složitých hydrogeologických poměrech, ve svahu a na pozemku s podzemními vodami. Oba tyto faktory přispěly k určité nestabilitě podloží.

Voda v ostravském ghettu Přednádraží zatím nepoteče

Společnost Ostravské vodárny a kanalizace (OVAK) zatím neobnoví dodávku vody v jednom z domů v ghettu v Přednádraží v Ostravě-Přívoze. Tlaková zkouška prokázala únik vody, jejíž vzorky navíc byly odebrány k laboratorní analýze. ČTK to řekli mluvčí společnosti OVAK Martina Gavendová i majitel objektů Oldřich Roztočil. Kvůli dluhu vodárny před třemi týdny odpojily v Přednádraží vodu. Dům číslo 8 je však samostatným odběrným místem, za které majitel už dluh uhradil. Byla tak šance, že by voda mohla být znovu spuštěna. V lokalitě stále žije více než stovka lidí, a to včetně dětí - většinu z nich jsou Romové. Své domovy odmítají opustit i přes nařízení stavebního úřadu, podle něhož v nich bydlení není bezpečné. Stavební úřad požádal soud o soudní vystěhování.

V Synthesii při nehodě unikly oxidy dusíku

Oxid dusíku unikl v pondělí ráno do ovzduší po provozní nehodě v pardubické chemičce Synthesia. Majetek ani lidi v průmyslové zóně SemtinZone to ale neohrozilo. Mimo zónu se nebezpečné látky nedostaly, řekla mluvčí a personální ředitelka Synthesie Jaroslava Doležalová. Nehodu vyšetří komise jmenovaná generálním ředitelem firmy i policie. Za nehodu může přehřátí zásobníku s nitračními plyny, kterému ulétlo víko. Hasiči na místě další zásobníky stále ochlazují, což je podle Doležalové normální i v běžném provozu. Škoda není vyčíslená. Oxidy dusíku ze Synthesie unikly také předloni v červenci, za únikem byla technická závada a přispělo k němu i tropické horko. Žlutý jedovatý mrak tehdy putoval směrem na Lázně Bohdaneč a další obce.

Výroba motorových vozidel začala v červenci zpomalovat

Výroba motorových vozidel v Česku začala zpomalovat. Za leden až červen automobilky vyrobily přes 744.000 vozů, což je o 3,7 procenta více než loni. Ještě v pololetí byl růst přes čtyři procenta. Uvedlo to Sdružení automobilového průmyslu. "Situace na evropských automobilových trzích se dle reálných statistik nevyvíjí příznivým směrem. Dle řady zahraničních studií se očekává, že k zásadnímu obratu nedojde ani v příštím roce. To má samozřejmě negativní dopad na evropské výrobce, české nevyjímaje," uvedl prezident sdružení Martin Jahn. Výroba osobních aut, která představuje většinu tuzemské produkce v odvětví, se zvýšila o 3,6 procenta na 740.000 vozů. V pololetí to bylo pět procent. "Důležité je, že v ČR zatím nedošlo k meziročnímu poklesu celkové výroby, i když vývoj v jednotlivých tuzemských automobilkách je rozdílný," dodal Martin Jahn. Zatímco výroba v Hyundai Nošovice a ve Škodě Auto stále rostou, u TPCA Czech se produkce snížila. Výroba autobusů stagnovala na 1760 vozidlech. Produkce nákladních aut se zvýšila o 19 procent na 814 vozů.

Kvůli odkládané dostavbě D8 chtějí místní zablokovat objížďky

Lidé z okolí Lovosic chystají kvůli průtahům kolem dostavby dálnice D8 blokády jejích objížděk. Uskutečnit by se měla do dvou měsíců a postihnout by mohla obě objízdné trasy, tedy směr na Ústí nad Labem i na Teplice. Blokáda má upozornit na problémy, které lidem v přilehlých obcích nadměrná doprava způsobuje. Blokádou chtějí ukázat soudu, že další zneplatňování stavebního povolení nikomu neprospěje. Dálnice D8 je jednou z nejproblémovějších dopravních staveb v novodobé historii Česka. Úsek přes České středohoří se připravuje už od 90. let a v roce 2007 se dokonce oficiálně začal stavět, jenže na nejproblémovějším úseku o délce 4,7 kilometru stále chybí potřebná povolení. To kvůli sporům státních úředníků a odpůrců dálnice - ti první nebyli schopni vydat dokumenty tak, aby byly zcela v pořádku, ti druzí jim je často zpochybňují kvůli banálním procesním chybám.

Dopravní nehody si v ČR o víkendu vyžádaly devět obětí

Devět obětí si zatím o tomto víkendu vyžádaly v České republice dopravní nehody. Jedná se tak o jeden z nejhorších víkendů letošních prázdnin. Zřejmě nejtragičtější havárií byl sobotní střet osobního a nákladního auta na Domažlicku, při kterém zemřel řidič osobního vozu a jeho žena a dvě děti byly vážně zraněny. Za slunečných letních dní jsou velmi časté nehody motorkářů, což potvrdil i tento víkend, kdy zahynuli tři motocyklisté. Mezi mrtvými byli rovněž chodci a cyklisté. Zatím nejtragičtějším víkendem letošních letních prázdnin byl 11. a 12. srpen. Během těchto dvou dnů zemřelo na silnicích 12 lidí.

Policisté odhalili na Pardubicku dosud největší pěstírnu konopí

Policie objevila v malé obci dosud největší nelegální pěstírnu konopí k výrobě marihuany na Pardubicku. V zemědělském objektu bylo 2106 rostlin. V letošním roce to je čtvrtá objevená pěstírna na Pardubicku, ve které se pěstovalo konopí ve větším množství. Informoval o tom policejní mluvčí Lukáš Maier. "Příslušníci Zásahové jednotky Královéhradeckého kraje do zemědělského objektu vnikli krátce před sobotní půlnoci. Spolu s našimi kriminalisty zadrželi osmatřicetiletého cizince. Při prohlídce bylo v objektu nalezeno 2106 rostlin konopí setého a kompletní technické zázemí pro jeho outdoorové pěstování," uvedl Lukáš Maier. Cizince policisté zadrželi. Od neděle ho trestně stíhají kvůli nedovolené výrobě a jinému nakládání s omamnými a psychotropními látkami a s jedy. Nyní se zjišťuje, zda je obviněný muž v ČR legálně. Hrozí mu trest odnětí svobody až na pět let.

Hořící pole na Plzeňsku zastavilo železniční dopravu

Hořící pole na Plzeňsku u Rochlova zastavilo železniční dopravu na lokální trati z Nýřan do Heřmanovy Hutě. Hořel i železniční násep, na místě bylo šest jednotek včetně drážních hasičů, řekla mluvčí hasičů Blanka Rauscherová. Příčina požáru zatím není známá. Majitel pole uvedl, že mu škoda nevznikla, a tak zřejmě nebude povolán vyšetřovatel. Hasiči také likvidují dva požáry na kraji Plzně. U městské části Červený Hrádek hoří lesní porost na ploše 300 krát 300 metrů. Po 14:30 ho už dohašovali, což ale potrvá ještě několik hodin. Nové ohnisko ovšem vzniklo o kus dál na druhé straně přes dálniční přivaděč směrem na Plzeň-Božkov. Jde také o požár lesního porostu na ploše deset krát deset metrů, řekla mluvčí Blanka Rauscherová. Příčina požáru zatím není známá.

Zemřel přední český sociolog Miloslav Petrusek

Zemřel přední český sociolog Miloslav Petrusek. Bývalému děkanovi Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy (UK) bylo 75 let, uvedl server www.lidovky.cz. Miloslav Petrusek, který trpěl dlouhodobými zdravotními potížemi, také v devadesátých letech předsedal Masarykově československé sociologické společnosti. Byl rovněž prorektorem UK. "Pan profesor zemřel v neděli, o smutné události informovala univerzitu jeho manželka a zatím nevíme, zda poslední rozloučení proběhne v rodinném kruhu, nebo za účasti veřejnosti," řekl serveru mluvčí Univerzity Karlovy Václav Hájek. Miloslav Petrusek byl také jedním ze zakladatelů Knihovny Václava Havla. Byl členem poradní skupiny prezidenta.

Letní žurnalistická škola v Havlíčkově Brodě začala Americkým dnem

Takzvaným Americkým dnem začal v Havlíčkově Brodě osmý ročník Letní žurnalistické školy Karla Havlíčka Borovského 2012. Účastní se ho čtyři desítky mladých lidí z Česka, Slovenska a Ukrajiny. Mladí žurnalisté se setkali s americkým historikem Benjaminem Frommerem a Sherry Kenesonovou-Hallovou z amerického velvyslanectví v Praze. Benjamin Frommer představil v mezinárodním kontextu téma poválečných retribucí, které zpracoval ve své knize Národní očista. Americká kulturní atašé Kenesonová-Hallová mluvila o veřejné diplomacii v mediích. Formerova přednáška byla zároveň jedním z vrcholů letošní žurnalistické školy. Hlavním tématem letošního ročníku školy jsou slovensko-české vztahy. Mladí žurnalisté se jim budou věnovat v pěti sekcích zaměřených na jednotlivé mediální oblasti.

Festival FEDO připomene osobnosti, vystoupí i soubor z Indonésie

Mezinárodní festival dechových orchestrů a folklorních souborů FEDO začne ve čtvrtek ve Zlíně. Hlavní koncerty budou věnovány výročím několika osobností. Festival se letos koná po šestnácté, potrvá do neděle 26. srpna, informoval mluvčí zlínské radnice Zdeněk Dvořák. Některé akce festivalu se budou konat také v Luhačovicích, Vizovicích a Fryštáku. Na festivalu vystoupí více než sedm stovek účastníků z šesti zahraničních a 22 tuzemských souborů. Organizátorům se podařilo i přes omezený rozpočet zajistit exotické soubory. "Vůbec poprvé v historii festivalu v programu vystoupí soubor nepocházející z Evropy. Jde o indonéský folklorní soubor studentů a lektorů z univerzity v Jakartě," uvedl ředitel festivalu Ivan Šoukal. Hlavní páteční program bude věnovaný 175. výročí narození pedagoga, jazykovědce a etnografa Františka Bartoše. V sobotu festival připomene 110 let od narození skladatelů Karla Vacka, Jaromíra Vejvody a Josefa Poncara.

Ve Strakonicích začne mezinárodní festival dudáků

Od středy do neděle se bude konat ve Strakonicích 20. ročník Mezinárodního dudáckého festivalu. Po pět dnů budou mít diváci na jihu Čech možnost obdivovat rozmanitost lidových krojů i hudebních a tanečních tradic různých národů. První přehlídku se podařilo uspořádat už před 45 lety, konaly se pak v různých intervalech, v posledních letech pravidelně ob rok. Letos bylo do Strakonic pozváno 20 zahraničních souborů ze 17 zemí, přes 30 domácích souborů či muzik a jednotlivých dudáků. Celkem se představí 1200 účinkujících. Ze zahraničí přicestují ze Slovenska, Skotska, Irska, Velké Británie, Nizozemska, Španělska, Rakouska, Německa, Francie, Řecka, Turecka, Slovinska, Bulharska, Chorvatska, Maďarska, Malorky a Polska. Na koncertu duchovní hudby v kostele sv. Markéty pak bude ve světové premiéře uvedena Dudácká mše Jaroslava Krčka v provedení souboru Musica Bohemica Praha. Ve čtvrtek projde městem průvod účastníků na nádvoří hradu. V dalších dnech si mohou diváci vybrat ze 24 programů, které se budou konat na scénách v letním kině, domě kultury, v Rytířském sále a na hradním nádvoří.

Festival Čekání na Václava v Hradci Králové nabídne na 40 představení

Letošní ročník divadelního festivalu Čekání na Václava, který se v Hradci Králové uskuteční od 28. září do 28. října, nabídne zájemcům zhruba čtyři desítky představení. Součástí festivalu bude například premiéra hry Williama Shakespeara Richard III., kterou s hradeckým souborem připravuje režisér David Drábek. Program festivalu zahájí 28. září uvedení cyklu zhudebněných balad Michala Horáčka Český kalendář, s nímž vystoupí Švandovo divadlo Praha. V dalších dnech se hradeckým divákům představí například také Dejvické divadlo se hrou Brian či pražské Divadlo v Dlouhé s komedií Láska a peníze. Baladu pro banditu přiveze do Hradce Králové Divadlo Husa na provázku Brno, součástí festivalu bude 21. října také koncert Karla Plíhala. Posledním představením letošního ročníku bude uvedení komedie Podivné odpoledne dr. Zvonka Burkeho v nastudování Činoherního klubu Praha. Více informací o programu je možné najít na www.klicperovodivadlo.cz.

Jihočeské hrady a zámky zvou na nové výstavy

Jihočeské hrady a zámky nabízejí i na sklonku hlavní turistické sezony nové výstavy. V pátek začne v zámecké galerii v Třeboni interaktivní výstava Štafířství a intarzie... kouzlo a taje pozapomenutých řemesel. Návštěvníci se dozvědí zajímavosti o technikách zlacení, stříbření a zdobení nábytku dýhami. Na hradě Rožmberk ozdobí historické interiéry květinová aranžmá. Pokračují ale i další zajímavé výstavy, třeba na zámku v Dačicích nechávají do konce září nahlédnout do zámeckých šaten.Výstava představuje originály historických oděvů z 18. až počátku 20. století. Kromě šatů, bot, klobouků a dalších oděvních doplňků jsou k vidění například empírové svatební šaty hraběnky Černínové, vyšívané oděvy Jana Rudolfa Černína nebo ukázky spodního prádla. Na hradě Zvíkov jsou vystaveny linority ze Šumavy grafika Ladislava Sýkory. Prostor pro současnou moderní tvorbu je věnován dílům českého malíře Jiřího Sopka na zámku v Jindřichově Hradci. Výstava fotografií Jany Rabenhauptové Obludárium bratří Formanů je do konce října k vidění ve vstupní věži zámku Kratochvíle. Do českokrumlovského zámku si mohou lidé přijít do konce měsíce prohlédnout expozici Nábytek pro historická divadla.

Veletržní palác chystá retrospektivu Theodora Pištěka

Národní galerie (NG) připravuje velkou retrospektivní výstavu díla malíře Theodora Pištěka. Ve Veletržním paláci v Praze budou vedle obrazů a kreseb vystaveny i čtyři velké prostorové instalace, vytvořené Pištěkem přímo pro daný prostor. Výstava s názvem Ecce Homo začne 26. září a potrvá do 6. ledna příštího roku, sdělila mluvčí NG Eva Kolerusová. Expozice představí všechny důležité etapy Pištěkova díla. Vedle legendárních fotorealistických obrazů budou vystaveny i abstrahující objekty ze 60. let, různě řezané a deformované části motorů a chladičů nebo kresby z cyklu Kde budu žít příště. Zastřešujícím tématem výstavy je člověk a civilizace. Pištěk Působil také jako filmový výtvarník. S režisérem Františkem Vláčilem spolupracoval na filmech Údolí včel či Markéta Lazarová. Později získal filmového Oscara za vytvoření kostýmů k filmu Amadeus režiséra Miloše Formana.

Obrazy z posledních let vystavuje u Topiče malíř Ivan Bukovský

Obrazy z posledních let vystavuje v pražském Topičově klubu malíř Ivan Bukovský. Dvě desítky velkoformátových pláten mají společný motiv figury, kterému se malíř dlouhodobě věnuje. Některé cykly čerpají z biblické a starověké mytologie, jiné spojuje současný mediální podtext. Výstava potrvá do 21. září. Dominantním dílem, které zabralo jednu stěnu galerie, je obraz s názvem On-line. Televizní mikrofony a kamery jsou na něm namířené ke Kristu na kříži, z ukřižovaného jsou ale vidět pouze nohy. Bukovského malby jsou zastoupeny ve veřejných i soukromých sbírkách v Čechách, Polsku, Německu, Rusku, Itálii, Jižní Koreji i Spojených státech.

Ze sportu:

Nedělní výsledky 4. kola první fotbalové ligy: Liberec - Jihlava 1:1, Brno - Jablonec 1:4, Olomouc - Hradec Králové 1:1, Sparta - České Budějovice 3:1, Teplice - Příbram 0:0 a Ostrava - Plzeň 1:3.

Dvaačtyřicetiletý Svatopluk Habanec se stal oficiálně koučem fotbalistů prvoligového Slovácka. Nahradil Miroslava Soukupa, který u týmu skončil v minulém týdnu. Habanec dnes dopoledne vedl v novém působišti první trénink, ještě předtím podepsal smlouvu na dvě sezony do 30. června 2014.

Reprezentačního brankáře Petra Čecha potěšilo, že v úvodním nedělním zápase anglické fotbalové ligy pomohl Chelsea čistým kontem k výhře 2:0 nad Wiganem, kterou už v úvodních sedmi minutách stanovili Branislav Ivanovič a Frank Lampard z penalty.

Plzeňský fotbalista Daniel Kolář si v nedělním duelu v Ostravě naštípl lýtkovou kost a minimálně do poloviny října bude mimo hru. Chybět tak bude i národnímu týmu v úvodu kvalifikace, přičemž při absenci Tomáše Rosického se s ním počítalo do základní sestavy na souboj s Dánskem. Daniel Kolář odstoupil z duelu s Baníkem v 63. minutě po tvrdém zákroku Jána Greguše. Původně se předpokládalo, že půjde pouze o nakopnutý lýtkový sval, ale rentgen v plzeňské Fakultní nemocnici odhalil naštípnutou kost.

Česká tenistka Petra Kvitová si postupem do semifinále turnaje v Cincinnati připsala 195 bodů do žebříčku WTA a nadále drží pátou příčku. Má náskok 455 bodů před Němkou Angelique Kerberovou, která ji právě v Cincinnati porazila. Na čtvrtou Serenu Williamsovou z USA ztrácí česká jednička 1130 bodů. Tomáš Berdych zůstal mezi muži na sedmé pozici. Lucie Šafářová si znovu vylepšila nejlepší umístění v kariéře a z 19. pozice se posunula na sedmnácté místo. Českou dvojkou mezi muži je nadále Radek Štěpánek, který spadl na 38. pozici. Světovými jedničkami jsou stále Victoria Azarenková z Běloruska a Švýcar Roger Federer. Polka Agnieszka Radwaňská se však už posunula na druhé místo před Rusku Mariu Šarapovovou, která přišla o 900 bodů, jelikož v Cincinnati neobhajovala loňské vítězství.

Stříbrný olympionik Vavřinec Hradilek skončil na domácím šampionátu ve vodním slalomu třetí. Prvního českého medailistu z londýnských her předčili na kanálu v Praze-Troji Luboš Hilgert a vítěz závodu kajakářů Vít Přindiš. Třetí byla také Štěpánka Hilgertová, v kategorii deblkanoistů dokonce Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem obsadili až osmé místo. Z olympioniků tak na domácím mistrovství dokázal zvítězit pouze kanoista Stanislav Ježek.

Čeští motocykloví jezdci Jakub Kornfeil a Karel Abraham obsadili ve Velké ceně Indianapolis shodně osmé místo. Týden před domácí Grand Prix na Masarykově okruhu si tak připsali nejlepší výsledky v sezoně.

V Česku padl absolutní teplotní rekord

V Dobřichovicích v okrese Praha-západ v pondělí padl absolutní teplotní rekord ČR, naměřili tu 40,4 stupně Celsia. Dosavadní maximum bylo 40,2 stupně, zaznamenali ho 27. července 1983 v Praze-Uhříněvsi. "Teplotní rekordy zatím padly na více než polovině stanic," řekla pracovnice ČHMÚ. Největší horka panovala ve středních Čechách. Řež u Prahy hlásí rovnou čtyřicítku, rekordních 39,3 stupně měli i v Kopistech na Litoměřicku. V okrese Litoměřice vystoupala rtuť na 39,1 stupně také v Doksanech, kde byl z roku 2000 dosavadní rekord 36,2 stupně. Pražská Libuš pak naměřila 38,8 stupně, Plzeň Bolevec 38,5, jihomoravské Dyjákovice 37,6 stupně a Vráž na Písecku rovných 37. Nad 36 pak vystoupaly teploty ve většině krajů. Třeba Kroměříž hlásí 36,4 stupně, Javorník 36,7 a Ústí nad Orlicí 36,1. Zřejmě nejstarší rekord byl překonán v Příbrami, kde teplota 37,6 stupně překonala o 5,8 stupně maximum z roku 1892.

Počasí

Třicítky očekávají meteorologové ještě v úterý a v pátek, zbytek týdne by se měla denní maxima pohybovat do 28 stupňů. Horké počasí doplní místy bouřky.