Zprávy

0:00
/
0:00

Blažek jmenoval Lenku Bradáčovou šéfkou VSZ v Praze

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) jmenoval ústeckou žalobkyni Lenku Bradáčovou pražskou vrchní státní zástupkyní. Vyhověl tak návrhu nejvyššího státního zástupce Pavla Zemana, který měl navrhnout Bradáčovou do čela Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Praze již před více než měsícem Blažkovu předchůdci Jiřímu Pospíšilovi (ODS). Spekulovalo se o tom, že právě Pospíšilova ochota návrhu vyhovět vedla k jeho odvolání. Podle Blažka však bylo s datem podání návrhu "hrubě manipulováno", pravděpodobně s cílem diskreditovat premiéra Petra Nečase (také ODS). To ale popírá bývalý náměstek ministra spravedlnosti Filip Melzer. Tvrdí, že návrh Pavla Zemana na jmenování Bradáčové do čela VSZ v Praze převzal standardně. Převzetí návrhu potvrdil a samotný návrh uložil do trezoru s tím, aby informace neunikly na veřejnost. Oficiálně byl ale návrh na úřad podán až v den Blažkova nástupu do funkce. Bradáčová se zviditelnila zejména kauzou bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha, kterou ze začátku dozorovala. Rath ve svém projevu ve sněmovně při rozhodování o jeho vydání k trestnímu stíhání prohlásil, že jeho obvinění souvisí s ambicí Bradáčové stát se šéfkou pražských žalobců.

Politické strany většinou vítají jmenování Bradáčové

Zástupci politických stran přijali vesměs kladně rozhodnutí ministra spravedlnosti Pavla Blažka (ODS) jmenovat Lenku Bradáčovou do čela pražského vrchního státního zastupitelství (VSZ). Podle předsedkyně sněmovny Miroslavy Němcové z ODS bude Bradáčová v nové funkci posilovat vysoce profesionální práci celé soustavy státních zastupitelství. Místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek uvedl, že Blažkovo rozhodnutí vyvrací spekulace okolo důvodů odchodu jeho předchůdce Jiřího Pospíšila (ODS) z vlády. Pospíšil byl podle něj skutečně odvolán kvůli tomu, že svůj resort rozpočtově a manažersky nezvládal. Podle vicepremiérky Karolíny Peake (LIDEM) se rozhodnutím ministra stabilizuje situace na VSZ v Praze. Jmenování Bradáčové uvítal i místopředseda ČSSD a prezidentský kandidát Jiří Dienstbier. Lídr opoziční KSČM Vojtěch Filip podotkl, že je Bradáčová vhodnou kandidátkou, na hodnocení si ale chce ještě počkat.

Karolína Peake: Funkčnost i cenu registru aut by měl prověřit audit

Funkčnost, cenu i formu zadání centrálního registru vozidel by měl posléze prověřit audit. Sdělila to vicepremiérka Karolína Peake, která stojí v čele přípravného výboru strany LIDEM. Po ministru dopravy Pavlu Dobešovi (LIDEM) prý bude ale požadovat i vysvětlení některých personálních propojení registru, na něž upozorňují média. Klíčové ale je to, aby registr bez problémů fungoval, doplnila Karolína Peake. Registr totiž od svého spuštění 9. července až do čtvrtka minulého týdne každý den pravidelně kolaboval. A pokud fungoval, potýkal se s řadou problémů. V pátek, kdy vypršel termín premiéra Petra Nečase (ODS) ministru Dobešovi k odstranění závad, sice fungoval, ale na řadě jeho pracovišť nebyl úřední den. V pondělí tak byla zátěž nového systému oproti pátku vyšší. Ráno kolem 08:30 ale registr až na jednu výjimku fungoval. Pouze v Pardubicích se nepodařilo systém spustit.

Hejtman Hašek: Kvůli potížím registru by měl ministr skončit

Místopředseda ČSSD a jihomoravský hejtman Michal Hašek se domnívá, že ministr dopravy Pavel Dobeš (LIDEM) by měl kvůli přetrvávajícím potížím s novým registrem vozidel rezignovat nebo být premiérem Petrem Nečasem (ODS) odvolán. Michal uvedl, že potíže s registrem vozidel již připomínají nekonečnou brazilskou telenovelu. "Od rána jsem tu situaci sledoval... Myslím, že by pan ministr měl přestat strkat hlavu do písku a tvrdit, že je (registr vozidel) bez potíží," uvedl Michal Hašek. Podle něj je evidentní, že ze současného stavu jsou lidé nahněvaní. inistr Dobeš sám odstoupit nehodlá, potíže prý nemá registr, ale jednotlivá pracoviště, řekl ČTK.

Do ČR se vrátil za Španělska dvoumístný letoun L-159

Na letiště v Čáslavi na Kutnohorsku byl dopraven dvoumístný letoun L-159, který konsorcium EADS vrátilo jako kompenzaci za nedostatky dodávky letadel CASA. Česko tři letadla od konsorcia koupilo, čtvrtý stroj vyměnilo za pět bitevníků z produkce Aera Vodochody. Dvoumístný podzvukový stroj, který se do Česka vrátil v rozloženém stavu, vojáci využijí pro výcvik. Hlavní část letounu přivezl na letiště jeden kamión, druhý přiveze doplňující díly. Po složení bude následovat technická přejímka. Ředitel sekce vyzbrojování ministerstva obrany Pavel Bulant řekl, že piloti v současnosti využívají pro výcvik čtyři dvoumístné L-159 a nejnovější je pátý. Do budoucna by jich chtěli mít až osm. "To je celkový cílový stav, který by ráda armáda do budoucna v rámci svých výcvikových kapacit dosáhla," dodal. Španělé mají ještě jeden letoun dvojího řízení a podle některých informací by se mohl také nakonec dostat do Česka. Pavel Bulant to ale nepotvrdil. "To je věc další dohody," řekl ve stejné souvislosti Jan Svoboda ze společnosti Omnipol, která zakázku zprostředkovala.

Ubylo Čechů, kteří neplní finanční závazky

V Česku ve druhém čtvrtletí klesl počet lidí, kteří nejsou schopni plnit své finanční závazky. Ke konci června mělo závazky po splatnosti 7,89 procenta všech dospělých obyvatel ČR, koncem března to bylo 7,97 procenta. Situace se zlepšila v osmi krajích ze 14, informovalo sdružení Solus. Členství ve sdružení dává firmám přístup k informacím o klientech, kteří měli nebo mají potíže se splácením závazků. "Pozitivní obrat naznačovala již data z prvního čtvrtletí, kdy nárůst počtu osob v prodlení s úhradou splatných závazků v rámci celé ČR znatelně zpomalil, a ve dvou krajích došlo k poklesu. Stále jsou však v ČR kraje, kde se situace zhoršuje. Pro někoho může být překvapující, že ke zhoršení došlo opět také v Praze," popsal statistiky tajemník sdružení Jan Stopka. Další zhoršení situace ve schopnosti lidí splácet závazky zaznamenalo sdružení také v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde není schopno dostát svým závazkům řádově čtrnáct dospělých obyvatel ze sta. Aktuální zlepšení statistik registru je tak podle Jana Stopky nutné brát s určitou rezervou.

ČSÚ zavede elektronické výkazy, firmám to má ulehčit práci

Firmy, které státu poskytují základní informace o svém podnikání, budou od příštího roku předávat data Českému statistickému úřadu (ČSÚ) pomocí automatického elektronického kontaktu. Cílem je zjednodušit práci firem, uvedl ČSÚ. Pilotní zkoušku celého systému úřad spustí od srpna. Od 10. srpna tak bude moci 460 respondentů v rámci pilotního projektu ve vybraných statistických zjišťování vyplňovat statistické údaje přímo do editovatelných formulářů ve formátu PDF, a tyto dokumenty zasílat statistikům namísto papírových výkazů nebo výkazů vyplněných elektronicky ve stávajícím programovém vybavení. Elektronické PDF výkazy spolu s průvodním dopisem budou rozeslány vybraným respondentům do datové schránky. Jimi zasílaná data budou přímo zpracována, a firmy tak nemusí data vyplňovat duplicitně.

V Krnově byl otevřen 51. babybox v Česku

Po deseti dnech zkušebního testování uvedla nemocnice v Krnově do provozu 51. babybox v České republice. Ředitel nemocnice Ladislav Václavec uvedl, že má sloužit především jako pojistka pro to, aby se odloženým dětem dostalo včas potřebné zdravotnické péče. Na lavičce v nemocničním areálu našly letos v dubnu dvě ženy odloženého novorozence, který byl podchlazený a bez zásahu zdravotníků by nepřežil. Otevření babyboxu v Krnově je reakcí na tuto událost. Za odložení dítěte do babyboxu nehrozí žádný postih. Za sedm let už lidé v Česku do speciálních schránek odložili 75 dětí. Autor projektu babyboxů Ludvík Hess uvedl, že krnovský babybox je pátým v řadě nové generace. Dvířka nerezové schránky se otvírají po stisknutí jediného tlačítka automaticky. Poté, co je dítě vloženo dovnitř a aktivuje se váhový senzor, se zase automaticky zavřou. Babybox je vytápěn, ventilován, i klimatizován. Náklady dosáhly 300.000 korun.

V Dubči vytekl olej z černé skládky

Z černé skládky v pražské Dubči vytekl vyjetý olej. Na místě zasahovala policie a hasiči, kteří zabránili jeho dalšímu šíření. Specializovaná firma nyní odstraňuje následky havárie, řekla mluvčí pražských hasičů Pavlína Adamcová. Černou skládku někdo vytvořil na betonové odstavné ploše v ulici Ke Kolodějskému zámku. Součástí odpadu bylo podle Adamcové pět tisícilitrových barelů s vyjetým olejem. Tři z nich byly proražené, olej z nich vytekl do pole. Kvůli odtěžení znečištěné zeminy byla přivolána specializovaná firma. Policie případ vyšetřuje. Mohl by být posuzován jako trestný čin poškození a ohrožení životního prostředí. V takové případě by pachateli hrozily až tři roky vězení.

Pod hrobem františkánů začíná archeologický průzkum

Pod hrobem čtrnácti umučených františkánů, jejichž ostatky nyní zkoumají antropologové v souvislosti s jejich chystaným blahořečením, začal archeologický průzkum. Dřevěná truhlice s kosterními pozůstatky byla vyzdvižena z pražského kostela Panny Marie Sněžné na začátku července. Archeologický průzkum potrvá týden a měl by uvést do širších souvislostí kosterní nález. Ostatky františkánů umučených v 17. stolení nyní zkoumají experti, chtějí vědět, v jakém jsou stavu. Církev je hodlá využít i pro relikviáře. Na začátku průzkumu schrány s ostatky nalezli experti malé kovové pouzdro s pergamenovou listinou. Co je na ní, zatím není známo, nejdřív ji totiž musí ošetřit restaurátoři. Církev předpokládá, že ohledání kostí bude hotovo nejpozději koncem září. Průzkum by měl pomocí různých antropologických metod zjistit co možná nejpřesněji, jaká zranění utrpěli jednotliví františkáni, nebo co bylo příčinou jejich smrti. Zabiti byli v klášteře u kostela Panny Marie Sněžné v roce 1611 během vpádu pasovských vojsk do Prahy, když se na ně obrátil hněv Pražanů. Františkáni pocházeli většinou z různých zemí západní Evropy.

V Praze začíná kurz pro cizince Čeština a česká kultura

Výuka češtiny a možnost setkat se osobně s řadou významných osobností českého kulturního života přilákala do Prahy 160 studentů z 35 zemí. Univerzita Karlova pro ně pojedenácté připravila měsíční kurz Čeština a česká kultura. Podle vedoucí kurzu a zástupkyně ředitelky studijního střediska Albertov Marie Poláčkové pořadatelé chtějí, aby se studenti seznámili s českým kulturním životem jinak než běžní turisté. Ze 160 studentů ve věku 17 až 65 let je 60 stipendistů programu Evropské unie Erasmus. Vedle studia češtiny se setkají například s fotografem Janem Šibíkem, režisérem Bohdanem Slámou, či cimbalistkou Zuzanou Lapčíkovou.

Brněnská Husa na provázku ve Francii desetkrát připomněla Václava Havla

Brněnské Divadlo Husa na provázku se o víkendu vrátilo z Francie, kde desetkrát odehrálo mezinárodní verzi představení Cirkus Havel. Na souběžných festivalech ve Villeneuve a Avignonu tak brněnští divadelníci připomněli dramatické dílo bývalého prezidenta Václava Havla. Na jednom z největších divadelních svátků Husa na provázku opakovaně zažila dlouhý potlesk i ovace ve stoje, řekli divadelníci. Cirkus Havel je scénická koláž ze všech Havlových her i jeho dalších textů. Brněnská premiéra se odehrála před čtyřmi lety. O jeho uvedení ve Francii usiloval ještě za svého života i Václav Havel. Pro francouzský zájezd nakonec vznikla zkrácená verze v česko-francouzském znění a s výraznějším podílem artistických čísel. Při týdenním zkoušení režisér Vladimír Morávek zapracoval do ansámblu také 11 francouzských studentů herectví z Lyonu.

Na Letní shakespearovské slavnosti v Praze se vrací Jindřich IV.

Na program Letních shakespearovských slavností v Praze se od 31. července vrací Jindřich IV. v nastudování Lucie Bělohradské. Titul s Janem Dolanským v roli prince Jindřicha, Ladislavem Mrkvičkou v úloze starého krále Jindřicha a Norbertem Lichým jako Falstaffem se s diváky rozloučí 4. srpna v Nejvyšším purkrabství Pražského hradu. Hra o politice a zvláštním přátelství, ke které složil hudbu Jan P. Muchow, se na Shakespearovských slavnostech bude hrát už naposledy. Derniéru bude mít letos i drama Romeo a Julie v podání ostravských herců. Představení s Terezou Dočkalovou jako Julií, Markem Holým jako Romeem a Jitkou Smutnou coby Chůvou se na Pražském hradě koná 6. a 7. srpna.

Na letních slavnostech bude světová premiéra projektu Don Quixote

Hudební festival Letní slavnosti staré hudby nabídne ve svém závěru netradiční divadelní představení, hudbu z nejvýznamnějších renesančních kodexů i árie z anglické barokní opery. Ve středu 1. srpna bude ve světové premiéře v Divadle ABC uveden hudebně-divadelní projekt Don Quixote. Známé Cervantesovo komediální dílo nastudoval francouzsko-česko-slovenský ansámbl Compagnie Scapinove. Festival začal 19. července, 6. srpna skončí ve Španělském sále Pražského hradu vystoupením přední polské sopranistky Olgy Pasiecznikové. V dobrodružství potulného rytíře Dona Quijota de la Mancha, které zazní ve francouzštině s českými titulky, vystoupí tři francouzští herci a dva slovenští hudebníci s barokní flétnistkou Janou Semerádovou. "Představení Don Quixote je originální adaptace s nově zkomponovanou hudbou. Tři herci v podstatě obsáhnou všechny postavy, které jsou v díle popsány. Budou tam akrobatické kousky, zpěv, tanec...," řekla o připravované inscenaci ředitelka festivalu Markéta Semerádová. Hudebníci by měli vystřídat řadu nástrojů, jako jsou housle, cimbál, flétna, kytara, kastaněty nebo chřestidla.

V Třebíči začal festival židovské kultury Šamajim

Výstava Pavla Holeky Hebrejská abeceda v zadní synagoze v Třebíči zahájila devátý ročník festivalu židovské kultury Šamajim. Na programu úvodního dne přehlídky je také koncert přední maďarské židovské kapely HaKol HaNefesh Yehudi, filmový dokument Arnošt Lustig - Devět životů a beseda s jeho tvůrcem Ivo Pavelekem. Náplní festivalu trvajícího do 4. srpna tradičně budou výstavy, divadla, koncerty i odborné přednášky. ČTK to řekla ředitelka městského kulturního střediska Jaromíra Hanáčková. Organizátoři festivalu v Třebíči, jejíž židovské památky figurují na prestižním seznamu UNESCO, očekávají až 2000 návštěvníků. Mnozí přijedou stejně jako v předešlých létech i ze zahraničí. Lidé se mohou s programovou nabídkou seznámit na webových stránkách www.mkstrebic.cz.

Benefice oživí zchátralý klášter v Chotěšově

Bohatý kulturní program a možnost prohlédnout si běžně nepřístupná místa nabídne o víkendu desátý ročník benefiční akce Večer pro klášter Chotěšov. Akce se každoročně snaží upozornit na špatný stav rozsáhlého klášterního komplexu a přilákat pozornost lidí. Pomáhá také získat aspoň část peněz na pomoc národní kulturní památce. Letos je program připraven na 4. srpna, řekl Pavel Říha z pořádajícího občanského sdružení Chotěšovská vlna. Na hlavním pódiu vystoupí Bára Zemanová s kapelou, skupina The Aprill, kapela kanadského frontmana Jonathan Gaudet Hot Four nebo plzeňská kapela Girl talk. V klášterním kostele vystoupí vokální kvintet Hlasoplet a trio I Dielettanti se sonátami vrcholného baroka. Nebudou chybět divadelní a šermířská vystoupení, pěší turnaj, středověké vojenské ležení, ukázky středověkého válečnictví, open air i komorní koncerty, přednášky, výstavy či řemeslnický trh.

Filmová dílna pro děti bude v srpnu v kině Oko

Pro děti, které zajímají výtvarné techniky spojené s filmem, se připravuje na konec srpna filmově-experimentální tábor v holešovickém kině Oko. Účastníci ve věku od 12 do 16 let budou moci tvůrčím způsobem prožít zbytek prázdnin ve městě, vyzkoušet si nové věci a pod vedením mladých filmařů se naučit něco, co mnoho lidí neumí, slibují pořadatelé. Letní filmovou laboratoř pořádají autoři projektu Aeroškola, do něhož se spojili provozovatelé pražských kin Aero, Oko a Světozor. Aeroškola zahrnuje nejrůznější aktivity pro děti, školy, ale i dospělé se zájmem o film. Více informací je na webové stránce Aeroškoly. Účastníci speciální dílny prakticky prozkoumají nezvyklé tvůrčí procesy. Použijí nejrůznější výtvarné techniky, propojí média (zvukové záznamy, animace, VJing s meotarem) a budou pracovat v ateliéru i v plenéru. Vytvoří si vlastní film přímo na filmový materiál. Pracovat budou nejen s kamerou, ale osvojí si i další filmové alternativní postupy.

Ze sportu:

Nejlepší česká tenistka Petra Kvitová vybojovala postup do třetího kola olympijského turnaje. Loňská wimbledonská šampionka se podobně jako v prvním kole trápila, Číňanku Pcheng Šuaj porazila 7:5, 2:6 a 6:1. Úspěšně zahájily deblovou soutěž Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou. Letošní finalistky Wimbledonu a loňské vítězky Roland Garros porazily Maďarky Babosovou, Szávayovou 6:1, 6:7, 6:2 a postoupily do osmifinále.

Český tenista Radek Štěpánek vypadl na olympijském turnaji v Londýně hned v prvním kole. Na dvorcích All England Clubu nezvládl dohrávku v neděli rozehraného zápasu s Rusem Nikolajem Davyděnkem a prohrál hladce 4:6, 3:6. Ve dvouhře mužů tak po vyřazení Tomáše Berdycha už nezbyl žádný český zástupce.

Česká tenistka Petra Cetkovská skončila v olympijském turnaji v Londýně hned v prvním kole. Duel se sedmou nasazenou Němkou Angelique Kerberovou v All England Clubu skrečovala kvůli podvrtnutému kotníku za stavu 1:6 a 0:3. Petra Cetkovská dohromady na hrách v Londýně uhrála jen šest gamů. V úvodním kole čtyřhry s Lucií Šafářovou nestačily na druhý nasazený pár Sara Erraniová, Roberta Vinciová z Itálie a prohrály 2:6, 3:6.

Kajakářka Štěpánka Hilgertová i deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem a Vavřinec Hradilek se Stanislavem Ježkem postoupili do čtvrtečního semifinále olympijského závodu ve vodním slalomu. Dvaačtyřicetiletá Hilgertová startující na šesté olympiádě byla v kvalifikaci pátá. Volf se Štěpánkem dnes obsadili osmé místo a pro londýnské hry speciálně složená dvojice Hradilek, Ježek byla devátá.

Brokový střelec Jan Sychra je po prvním dnu olympijské soutěže ve skeetu pátý a bod od stříbra. Jakub Tomeček drží patnácté místo výkonem o jeden zásah horším. O šestici finalistů se na střelnici Royal Artillery Barracks rozhodne v úterý. Sychra v úvodních dvou kolech vždy dvakrát minul, ale poslední sérii zvládl bezchybně a na lídra ztrácí tři zásahy. Jediný jej ale dělí od tria Stefan Nilsson, Anders Golding, Násir Attíja. Stejně jako Sychra má 71 bodů ještě další pětice soupeřů.

České basketbalistky prohrály i své druhé vystoupení na olympijských hrách v Londýně. Po úvodní porážce s Čínou nestačily na Turecko, kterému po nervózním výkonu podlehly 57:61. Nepomohl jim ani výkon Jany Veselé, která zaznamenala 19 bodů. Stále však mají šanci na postup do čtvrtfinále, k čemuž ale potřebují vyhrát alespoň dva ze zbývajících tří zápasů ve skupině s USA, Angolou a Chorvatskem.

Plážové volejbalistky Lenka Háječková a Hana Klapalová zůstaly na olympijských hrách v Londýně ve hře o postup do osmifinále. Po úvodní porážce ve skupině A s německým párem za necelou půlhodinu zvítězily hladce 21:10 a 21:11 nad dvojicí Elodie Li Yuk Loová, Natacha Rigobertová z Mauricia. Do osmifinále lze postoupit i z třetího místa ve skupině, které už mají české volejbalistky prakticky jisté.

Český judista Jaromír Ježek vypadl na olympijském turnaji v osmifinále kategorie do 73 kilogramů. Vyřadil ho lídr světového žebříčku Wang Ki-čchon z Jižní Koreje. Jaromír Ježek sice souboj dovedl až do tříminutového prodloužení, v něm ale obhájce pekingského stříbra rozhodl chvatem soe nage. Jaromír Ježek tak na olympijském turnaji skončil na děleném devátém místě. V Londýně předtím vyhrál v druhém kole na ipon po 41 vteřinách nad Alenim Smithem ze Samoy.

Střelec Václav Haman obsadil v olympijské soutěži ve vzduchové pušce v Londýně 33. místo a nenavázal tak na třináctou pozici z Pekingu. Zlato získal Rumun Alin George Moldoveanu. Šestadvacetiletý Haman zaznamenal v kvalifikaci 590 bodů. Ztrátu nabral v prvních třech sériích, v každé z nich nastřílel shodně 97 bodů. Druhá polovina mu vyšla mnohem lépe, z 30 střel netrefil desítku pouze jednou, ale k výraznějšímu posunu mu to nepomohlo. Haman je ještě v Londýně přihlášen do soutěží v libovolné malorážce na 60 ran vleže a libovolná malorážce na 3x40 ran

Dvojskif sester Jitky a Lenky Antošových i čtyřka bez kormidelníka Matyáš Klang, Milan Bruncvík, Jakub Podrazil, Michal Horváth obsadily ve svých úvodních vystoupeních na olympijské regatě v Eton Dorney poslední místa. Dvojskif tak v úterý dopoledne čeká boj v opravách o postup do finále, čtyřka 'bez' bude krátce po něm usilovat o postup do semifinále.

Plavkyně Barbora Závadová nepostoupila na olympijských hrách v Londýně do semifinále polohové dvoustovky. Časem 2:17,54 obsadila v rozplavbách 32. místo a za svým národním rekordem z loňského roku zaostala o tři a půl sekundy. Rekordní čas by jí k postupu stačil.

Cyklista Roman Kreuziger se ohradil proti tvrzení některých médií, že v sobotním závodu s hromadným startem na olympijských hrách hájil spíše barvy své stáje Astana než České republiky. Zlatou medaili získal po úniku Kreuzigerův týmový kolega Alexandr Vinokurov z Kazachstánu a český cyklista po závodě řekl, že by bylo "neslušné", aby se aktivně snažil o zlikvidování jeho náskoku.

Čeští basketbalisté na úvod přípravy před kvalifikací o mistrovství Evropy porazili na turnaji v Estonsku výběr hráčů americké univerzitní soutěže NCAA East Coast All Stars 106:86. Nejlepším českým střelcem byl se 17 body Jakub Houška. Dalšími soupeři svěřenců trenéra Pavla Budínského v Tallinnu budou Gruzie a Estonsko.

V úterý se začnou na olympijských hrách udělovat medaile ve vodním slalomu. Na startu bude i kanoista Stanislav Ježek, který před čtyřmi lety v Pekingu sahal po medaili, ale nakonec skončil pátý. V nadějné pozici vstoupí do druhé poloviny soutěže střelců na skeet Jan Sychra a v akci bude i kompletní česká výprava veslařů.

Počasí v Česku:

Polojasno až oblačno, ojediněle přeháňky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.