Zprávy

0:00
/
0:00

Prezident Klaus slavnostně otevřel Český olympijský dům

Český olympijský dům v londýnské čtvrti Islington se oficiálně otevřel i pro veřejnost. Slavnostního ceremoniálu se zúčastnil také prezident Václav Klaus, který do Londýna zavítal na třídenní návštěvu. Ohromná hala pojme až 5000 lidí a má se v průběhu her stát místem setkávání sportovců s fanoušky, sponzory a novináři. Reklamu Českému domu v Business Design Centru dělá klikující červený autobus doubledecker z dílny Davida Černého. Všude jsou nápisy Czech House a u Londýňanů vzbuzuje monstrózní centrum o rozloze 18 tisíc čtverečních metrů pozdvižení. Na pódiu budou hrát kapely a odehrávat se ceremonie v případě, že některý ze sportovců vybojuje medaili. K vybavení domu patří také kulečníky, rotopedy, běhátka či stolní fotbal. A také Zeď slávy, kam se budou podepisovat medailisté a kam se zvěčnil k Klaus. V Českém domě se chystají také multimediální projekce, je v něm internetová kavárna a dokonce i otevřené studio České televize. Český olympijský výbor stál skoro 100 milionů korun.

Nečas Dobeše nyní neodvolal, registr ale musí fungovat i nadále

Premiér Petr Nečas (ODS) nyní neodvolal ministra dopravy Pavla Dobeše (LIDEM) z funkce, nový registr vozidel podle předsedy vlády v pátek fungoval. Konec působení ve vládě však Dobešovi stále hrozí, pokud vinou ministerstva dopravy systém přestane v příštích dnech zase pracovat. Nečas dal v úterý Dobešovi čas na odstranění potíží do pátku. Logické podle něj je, že v případě pádu systému v příštích dnech Dobeš vyvodí osobní odpovědnost. Nový registr vozidel od svého spuštění 9. července až do čtvrtka každý den pravidelně kolaboval. Pokud fungoval, tak zápasil s řadou problémů. Ministr situaci ve čtvrtek vysvětloval také přípravnému výboru své strany. Ta dala jasně najevo, že by měl za problémy registru převzít osobní odpovědnost. V novém registru vozidel je téměř půl milionu aut se špatně uvedenými údaji o majiteli. V tiskové zprávě to uvedlo ministerstvo dopravy. Celkově je v registru více než milion chyb.

Na opravy sporného programu má ministerstvo školství dva měsíce

Ministerstvo školství obdrželo očekávané rozhodnutí Evropské komise k pozastavení plateb v operačním programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Náměstek ministra pro evropské záležitosti Michal Zaorálek ČTK informoval, že úřad má nyní dva měsíce na splnění doporučení komise a zaslání návrhu oprav systému. Ministerstvu byla v lednu pozastavena dotace 1,2 miliardy korun, čerpání by se podle představ ministerstva mělo nastartovat do konce roku. Chyby při čerpání z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost konstatovala komise koncem loňského roku, od té doby běžela podle Zaorálka ministerstvu půlroční lhůta na nápravu. Návrh opatření poslali do Bruselu hned v únoru. Vypořádání ale trvalo až do nynějška, po uplynutí šesti měsíců pak komisaři vyhlásili takzvanou pozastavovací proceduru. Z programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost mělo Česko do roku 2013 na nejrůznější výukové projekty získat celkem 1,83 miliardy eur (přes 46 miliard korun).

Ministr rozhodne o postu vrchního pražského žalobce příští týden

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek chce rozhodnout o návrhu na jmenování vrchního státního zástupce v Praze příští týden. Oznámil to po setkání s nejvyšším státním zástupcem Pavlem Zemanem. Zeman podle své mluvčí Heleny Markusové uvítal, že ministr stanovil termín, do kdy se o návrhu na jmenování vrchního státního zástupce v Praze rozhodne. Navrhuje obsadit tento post ústeckou žalobkyní Lenkou Bradáčovou. Ministr přišel minulý týden s tím, že by se na pozici mohlo vypsat výběrové řízení. Zeman s tím ale kvůli možným právním problémům nesouhlasil.

Česká diplomacie dala 2 mil. Kč na humanitární pomoc Afghánistánu

Česká diplomacie dala peníze na humanitární pomoc Afghánistánu ve výši dvou milionů korun a také Zimbabwe, kam půjdou tři miliony korun. Zatímco v případě Afghánistánu jsou peníze určeny na zabezpečení potravin pro lidi, v Zimbabwe bude pomoc směřována na základní zdravotní péči a léčbu nákazy HIV a AIDS. ČTK o tom informovalo ministerstvo zahraničí. V jihovýchodním africkém státě bude pomoc realizovat nevládní organizace Lékaři bez hranic. Česká diplomacie uvedla, že Zimbabwe je sužována komplexní humanitární krizí vyplývající mimo jiné z vleklé politické nestability. "Česká republika dlouhodobě podporuje transformační snahy v zimbabwské společnosti a humanitární pomoc pro obyvatelstvo poskytuje každoročně," uvedlo ministerstvo.

MŽP zakázalo průzkum ložisek uhlí u Slaného

Ministerstvo životního prostředí nepovolilo australské firmě Wildhorse Energy CZ průzkum ložisek černého uhlí u Slaného na Kladensku. Firma je chce těžit metodou podzemního zplyňování. Ministerstvo žádost zamítlo kvůli obavám z možné kontaminace podzemních vod, znečištění ovzduší a nežádoucích zásahů do krajiny, sdělil mluvčí resortu Matyáš Vitík. Společnost rozhodnutí překvapilo, patrně proti němu podá rozklad. Ministerstvo nedávno zakázalo průzkum ložisek také na Mělnicku, Mladoboleslavsku a Karvinsku. Proti metodě podzemního zplyňování se postavily desítky představitelů obcí, které se obávají zhoršení životního prostředí, zejména kontaminace vod. Podle těžařů je ale naopak tato metoda bezpečná.

Firma Diag Human stáhla návrh na exekuci českého majetku v USA

Společnost Diag Human, která chce od Česka miliardy kvůli údajně zmařenému obchodu s krevní plazmou, stáhla v USA návrh na exekuci českého majetku. Sdělilo to tiskové oddělení ministerstva zdravotnictví. Podle ministerstva Diag neuspěl s návrhem exekuce a celé exekuční řízení v USA tím končí. První náměstek ministra Marek Ženíšek (TOP 09) uvedl, že se tím potvrzuje skutečnost, že strategie ČR ve sporu s Diag Human je naprosto správná. Z pohledu ministerstva mohlo hrát roli také "špatné PR" Diagu v USA, k němuž přispělo zatčení a uvalení vazby na předsedu představenstva firmy Michaela Balboi za finanční podvody v USA. Diag si nárokuje mnohamiliardové odškodnění. Rozhodci mu v roce 2008 přiznali náhradu škody 8,9 miliardy korun. Podle ministerstva zdravotnictví i Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových ale arbitráž stále pokračuje.

ŘSD zastavilo dostavbu D8 u Řehlovic

Ředitelství silnic a dálnic České republiky zastavilo na základě úterního rozsudku Krajského soudu v Ústí nad Labem dostavbu chybějícího úseku D8 u Řehlovic. Z úterního rozsudku vyplývá, že ŘSD nemá v současné době k dispozici pravomocné stavební povolení. Ústecký krajský soud v úterý zrušil rozhodnutí krajského úřadu, který odmítl odvolání ekologů proti vydanému stavebnímu povolení na dostavbu zbývající části dálnice D8. Rozhodnutí z 20. dubna fakticky umožnilo začátek stavebních prací na zbývajícím úseku. Žalobu na stavební povolení podala litoměřická Společnost ochránců životního prostředí kvůli nedostatečnému řízení EIA. Krajský úřad musí nově rozhodnout do dvou měsíců. Úsek přes České středohoří je poslední, který zbývá na dálnici z Prahy do Podkrušnohoří a do severního Německa postavit. Na dostavbu čeká asi 12,7 kilometru.

Mosty na dálnici v Ostravě jsou v nepřijatelném stavu

Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) uvedlo, že podle poznatků německých odborníků jsou mosty na dálnici v Ostravě v nepřijatelném stavu. Poruchy a poškození způsobily zejména nevyhovující volba materiálů, špatný návrh a kvalita provedení. Sdělila to mluvčí ŘSD Nina Ledvinová. O vady na dálnici a dálničních mostech se ŘSD pře se stavební firmou Eurovia CS. Ta se k výsledkům expertizy zatím nechce vyjadřovat. Spor o vady na zhruba devítikilometrovém úseku dálnice v Ostravě vypukl loni koncem listopadu, kdy ŘSD na poškozených úsecích nechalo provést kontrolní vrty. Eurovia tvrzení ŘSD odmítá, podle ní většinu údajných škod způsobilo ŘSD špatnou nebo nedostatečnou údržbou. Kvůli poškozování dobrého jména společnosti podala na ŘSD v dubnu žalobu.

Prazdroji roste prodej ve Velké Británii

Meziročně o čtvrtinu vzrostl Plzeňskému Prazdroji za první pololetí prodej piva Pilsner Urquell ve Velké Británii. K posílení obliby může v dalších měsících přispět partnerství Pilsneru Urquell s českým olympijským týmem a marketingové aktivity vyprávějící příběh plzeňského piva, řekl mluvčí pivovaru Vladimír Jurina. Objem vývozu piva do Británie firma neuvedla, ale podle informací ČTK se pohybuje v desítkách tisíc hektolitrů a tento trh patří pro pivovar mezi pětku nejvýznamnějších. Loni podnik zvýšil vývoz prémiového ležáku do 50 zemí meziročně o tři procenta na 685.000 hl. Pilsner Urquell představuje na olympiádě Londýňanům také svoji historii. Od března běží unikátní ochutnávky nefiltrovaného piva z 25litrových dubových soudků, které vyrobili bednáři v Plzni. Jsou zasílány ve speciálním chladicím voze do vybraných londýnských restaurací, kde je narazí proškolený personál.

Slapy vybudují v roce 2020 obří zdviž na lodě

Překonání 55 metrů vysoké slapské přehrady by mělo do roku 2020 lodím umožnit obří zdvihadlo. Na pravém břehu jej ve svahu před hrází hodlá postavit Ředitelství vodních cest (ŘVC). Stavba za 2,5 miliardy korun již má územní rozhodnutí, řekl ředitel ŘVC Jan Skalický. Jen pouhá hmotnost vany naplněné vodou bude asi 3000 tun, uvedl šéf odboru realizace ŘVC Jan Bukovský. Cesta přes hráz by lodi měla trvat přibližně hodinu. Dodnes je na Slapech jediným způsobem dopravy traktor s přívěsem, na který ve vodě loď najede. Plavbě lodí z Prahy do Českých Budějovic brání právě vysoké hráze přehrad Slapy a Orlík. Zdviž pro lodě o hmotnosti až 300 tun přes sedmdesátimetrovou orlickou hráz by měla být hotova o pět let později než na Slapech. Žlab pro ni je v hrázi od počátku stavby vybudován, její zprovoznění by mělo stát asi miliardu korun, uvedl Skalický.

Fotograf Koudelka už nechce kvůli průtahům darovat Česku své dílo

Fotograf Josef Koudelka, známý především svými snímky ze srpna roku 1968, upustil od záměru darovat Česku své dílo. Podle Lidových novin to Koudelka oznámil Uměleckoprůmyslovému muzeu v Praze (UPM) písemně 19. června. Důvodem jsou prý administrativní průtahy z české strany. Součástí daru mělo být 366 fotografií v hodnotě asi 3,5 milionu dolarů (72,8 milionu korun). Podle ředitelky UPM Heleny Koenigsmarkové jsou ale podmínky nastaveny tak, že v podstatě nejde o dar, ale spíše o uložení fotografií. Josef Koudelka patří k nejvýznamnějším světovým fotografům, od roku 1974 je členem agentury Magnum Photos. Má české a francouzské občanství. Je držitelem řady významných ocenění udělených v ČR i v zahraničí. V posledních 20 letech se věnuje především scenériím panoramatického formátu.

Liberecký kostel vydal mince a dokumenty z doby svého vzniku

Mince staré přes sto let a dokumenty psané švabachem vydal tubus, který našli dělníci při rekonstrukci kostela svaté Máří Magdalény v Liberci. Pocházejí z doby, kdy byl kostel postaven. Novinářům to dnes řekl památkář libereckého magistrátu Jaroslav Badalec. Kovovou pamětní schránku vysokou 33 centimetrů náhodou objevili při kontrolním dnu před 14 dny ve vrchní věžičce kostela. Otevřeli ji ale až dnes. Uvnitř byly čtyři mince z let 1895 až 1910, list papíru, dvě obálky a lístek s adresami několika Němců, například Herbiga či Pilze. Schránku s ukrytým poselstvím objevili v Liberci i před sedmi lety při rekonstrukci radnice. Obsah ale nebyl tak vzácný. Válec s dokumenty o své době tam ukryli funkcionáři městského národního výboru 1. července 1969.

Na Klínovci začala oprava historické rozhledny, bude trvat rok

Na nejvyšším krušnohorském vrcholu Klínovci začala několik let připravovaná obnova historické rozhledny. Boží Dar jako vlastníka objektu přijde její oprava na 10,8 milionu korun. Práce mají skončit do poloviny příštího roku. Dříve akci stihnout nelze kvůli velmi krátké stavební sezoně v horách, řekl ČTK božídarský starosta Jan Horník. Boží Dar coby majitel rozhledny v minulých letech hledal finanční zdroje, jež by opravu rozhledny pokryly. Nakonec získal evropskou dotaci, která mu umožnila zahájit záchranu unikátní věže. Rozhledna vznikla v roce 1884. Tehdy byla ovšem špatně založena a postupně se odklonila od svislé osy téměř o půl metru.

Benátská noc přivítá své hvězdy Adamse a Nohavicu

Jubilejní 20. ročník hudebního festivalu Benátská noc v libereckém areálu Vesec nabídne velké hvězdy - Bryana Adamse, Jarka Nohavicu a Emira Kusturicu. 'Zahřívací kolo' festivalu ve čtvrtek večer zařídili slovenští interpreti Horkýže slíže, Kristina, No Name, Peter Nagy, Popcorn drama, The Paranoid a Tublatanka. Proslulý režisér Emir Kusturica se představí s kapelou The No Smoking Orchestra. Bryan Adams, jedna z nejvýraznějších osobností světové hudební scény 80. a 90. let, na Benátskou noc přijede přímo z koncertního turné v Rakousku a Švýcarsku. Mnoho posluchačů se těší na výjimečný festivalový koncert populárního písničkáře Jaromíra Nohavici. Mezi dalšími interprety dnes budou například Arakain, Mig 21, německá metalová skupina Gamma Ray či Aleš Brichta. V sobotu je na pódiu vystřídá mimo jiné skupina Kabát a v neděli Daniel Landa.

Čeští vědci odhalili tajemství obrany tropických termitů

Čeští, belgičtí a japonští vědci popsali dosud neznámý mechanismus "sebevražedné" chemické obrany tropických termitů druhu Neocapritermes taracua. Jejich studii otiskl ve svém novém vydání prestižní vědecký časopis Science. Podle ústavu na počátku výzkumu stálo pozorování kolegů Jana Šobotníka a Thomase Bourguignona v jihoamerické Francouzské Guyaně. U jednoho z termitích druhů tamního deštného lesa pozorovali zvláštní modré struktury na tělech dělníků. K překvapení vědců reagovali termití dělníci na podráždění sebevražedným výbuchem. Následující výzkum ukázal, že jde o jedinečnou obrannou strategii dělníků, kterou využívají k obraně před konkurenty z řad ostatních druhů hlínožravých termitů.

Zámecký park v Buchlovicích zaplaví vůně česneku

V Buchlovicích na Slovácku se v sobotu koná jedenáctý ročník Festivalu česneku. Jeho cílem je především podpora domácích pěstitelů této zeleniny. Vůně česneku zaplaví park a okolí zámku, akce se jako každý rok ponese v duchu netradičních soutěží a česnekových specialit. Začne v 10:00 předáním úrody starostovi a zpěvem česnekové hymny. Jedním z vrcholů akce bude oblíbené mistrovství republiky v plivání česneku na dálku. Kromě česneku, o kterém pořadatelé s oblibou říkají, že je věčný, budí každoročně velký zájem návštěvníků festivalu také speciality, jejichž nedílnou ingrediencí je samozřejmě česnek. Na jídelním lístku v gurmánské aleji se kromě tradičních pochoutek, mezi něž patří bramborové placky, topinky či langoše s česnekem, objeví i česnekové nápoje, pálenky a také med s česnekem.

Zoo Praha přišla o gorilího samečka Tatua

Pražské zoologické zahradě se při hře s lany oběsil pětiletý gorilí sameček Tatu. Po populární gorile Moje byl druhou gorilou narozenou v Česku. Podle vyjádření zoologické zahrady se tragická nehoda stala, když Tatu rozpletl lano v pavilonu goril a jeden z pramenů si obtočil kolem krku. Vše se stalo během krátké chvíle, kdy chovatelé pracovali v jiné části pavilonu. Ředitel zahrady Miroslav Bobek považuje smrt Tatua za nejtragičtější událost od povodní, které areál zahrady poškodily přesně před deseti lety.

Ze sportu:

Tenista Tomáš Berdych se v prvním kole olympijského turnaje ve Wimbledonu utká s Belgičanem Stevem Darcisem. Ženskou českou jedničku Petru Kvitovou na londýnské trávě vyzve Kateryna Bondarenková z Ukrajiny. Rozhodl o tom los v dějišti turnaje. Oba čeští spolufavorité byli nasazeni jako číslo šest, a dostali proto papírově snadnější soupeře.

České basketbalistky prohrály v posledním přípravném zápasu před olympijskými hrami s Kanadou 39:47. V Leytonu poblíž Londýna neuspěly hlavně kvůli nevydařenému začátku tréninkového klání. Trenér Lubor Blažek vystřídal všechny hráčky a věří, že porážka bude poučením a sobotní úvodní zápas olympijského turnaje s Čínou bude vypadat úplně jinak.

Český olympijský čtyřkajak, do jehož posádky se vrátil Jan Štěrba, kterému byl ve středu zrušen trest za doping, zajel na mistrovství republiky v Račicích nejlepší čas české historie na trati 1000 metrů. Čtveřice Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Štěrba se časem 2:48,399 minuty zároveň v neoficiálních světových tabulkách zařadila na druhé místo. Rychleji zajeli kilometr jen němečtí reprezentanti na loňském mistrovství světa v Szegedu (2:47,734).

Česká tenistka Lucie Šafářová má novou soupeřku pro první kolo olympijského turnaje ve Wimbledonu. Třiadvacátá hráčka světa měla původně hrát s Petrou Martičovou z Chorvatska, ale ta se kvůli zranění odhlásila a místo ní se do turnaje dostala domácí Laura Robsonová.

Nový ročník fotbalové ligy odstartuje už dnešní předehrávkou Jablonce s Ostravou, ale hlavní favorité a nejlepší týmy minulého ročníku jdou do akce až o víkendu. A pro čtyři elitní mužstva je první kolo také generálkou na nadcházející zápasy v 3. předkole Ligy mistrů a Evropské ligy, které je v příštím týdnu čekají.

Fotbalisté Mladé Boleslavi vyhráli odvetný zápas 2. předkola Evropské ligy v islandském Akureyri 1:0 a po domácí výhře 3:0 postupují do další fáze, v níž narazí na nizozemský celek Twente Enschede. Dnešní vítězství Středočechům zajistil útočník Lukáš Magera, který dal dvě branky i před týdnem. Islanďané neproměnili dvě penalty.

Fotbalisté Plzně zvítězili v odvetě 2. předkola Evropské ligy doma nad Metalurgi Rustavi 2:0 brankami Michala Ďuriše a Vladimíra Daridy. Jelikož gruzínský celek porazili i v prvním duelu 3:1, postoupili do 3. předkola, ve kterém vyzvou polského vicemistra Ruch Chorzów.

Český fotbalista Bořek Dočkal posunul Rosenborg Trondheim do třetího předkola Evropské ligy. Po dvou gólech v úvodním domácím utkání s Ordabasy Šimkent v odvetě v Kazachstánu ve čtvrté minutě nastavení vstřelil rozhodující gól, který norskému celku bez dvou vyloučených hráčů zajistil vítězství 2:1 a postup.

Fotbalový útočník Tomáš Wágner opouští Plzeň a jde na půl roku hostovat do Příbrami, odkud v lednu do Viktorie přišel. Plzeň tak vyhověla jeho přání odejít do týmu, kde by měl větší šanci pravidelně hrát.

Počasí v Česku:

Skoro jasno až polojasno. Nejvyšší odpolední teploty 28 až 32 stupňů Celsia.