Zprávy

0:00
/
0:00

Opozice se opět pokusí svrhnout vládu, úspěšná asi nebude

Poslanci budou jednat ve středu už počtvrté v tomto volebním období o vyslovení nedůvěry vládě. Schůzí podnítila opoziční ČSSD kvůli vystupování ministra financí TOP 09 Miroslava Kalouska v případu vyšetřování nákupu letadel CASA pro armádu. Aby vláda padla, musela by pro nedůvěru hlasovat nadpoloviční většina všech poslanců. Opozice tolik hlasů podle nynějších sněmovních počtů nemá. Schůze k nedůvěře vládě nebude ve středu jediná. Začne po jiné schůzi, při které se mají poslanci zabývat zřízením vyšetřovací komise k možným snahám ovlivnit vyšetřování nákupu letounů CASA, v němž figuruje bývalá ministryně obrany Vlasta Parkanová (TOP 09). Vznik komise žádají hlavně Věcí veřejné. Tato schůze svolaná na 14:30 se ale nemusí vůbec konat. Koalice ji může zablokovat tím, že sněmovna neschválí program. Jednání o nedůvěře vládě má začít deset minut po ukončení schůze ke komisi. V těchto případech se o programu nehlasuje. Poslance ve středu čeká i schůze, na níž budou schvalovat zavedení druhého důchodového pilíře už od příštího roku a související změnový zákon. Jednání má začít v 10:00. Sociální demokraté už ohlásili obstrukce.

Policie zahájí trestní stíhání Vlasty Parkanové v nejbližších dnech

Protikorupční policie obdržela souhlasné stanovisko sněmovny k vydání poslankyně Vlasty Parkanové (TOP 09) k trestnímu stíhání v případu údajně předražené zakázky na armádní letouny CASA. ČTK o tom informoval mluvčí policie Jaroslav Ibehej. Usnesení o zahájení trestního stíhání proti poslankyni Vlastě Parkanové bude vydáno v nejbližších dnech, uvedl mluvčí. Poslanci vydali exministryni obrany k trestnímu stíhání minulý týden na žádost policie, která Vlastu Parkanovou podezřívá ze dvou trestných činů v souvislosti s nákupem dopravních letadel CASA pro armádu. Vlasta Parkanová po hlasování zákonodárců rezignovala na funkci místopředsedkyně sněmovny. Policie chce Vlastu Parkanovou stíhat kvůli tomu, že nenechala zpracovat posudek na cenu letounů. Vznikla údajně škoda až 658 milionů korun. Vlasta Parkanová tvrdí, že posudek nebyl potřeba a že nepochybila. Podle ní policejní žádost o její vydání k trestnímu stíhání obsahuje několik lží a je to prý výsledek účelového výkladu zákona.

Inspekce začala prověřovat únik hovoru Kalouska Mazánkovi

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) zahájila trestní řízení v případu úniku hovoru ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) policejnímu vyšetřovateli kauzy nákupu letounů CASA Jiřímu Mazánkovi do týdeníku Respekt. Podezírá některého z policistů ze zneužití pravomoci úřední osoby, řekla ČTK mluvčí inspekce Radka Sandorová. Kalousek již dříve potvrdil, že s Mazánkem hovořil, jakýkoliv nátlak na policistu, o kterém sám vyšetřovatel mluvil, ale odmítl. Ohradil se také proti tomu, že měl on sám kriminalistovi sdělit, že u policie končí. Podle Kalouska jde o pomluvu a nepravdivé tvrzení a inspekce by měla zjistit, jak tvrzení vzniklo a jakým způsobem proniklo na veřejnost. Podle Sandorové se inspekce v tomto případě nezabývá tím, zda bylo vyšetřovateli vyhrožováno. Kalousek také inspekci požádal, aby prověřila informace týdeníku Respekt, podle něhož se ještě před ministrovým telefonátem snažil člověk spojený s jeho úřadem detektivovy nadřízené na neveřejné schůzce v centrále protikorupční policie přesvědčit o nevině bývalé místopředsedkyně sněmovny Vlasty Parkanové (TOP 09). Šéf protikorupční policie Tomáš Martinec však v neděli v České televizi uvedl, že k takovéto schůzce podle dosavadního vnitřního prošetřování útvaru nedošlo. Ani GIBS se tímto podle Sandorové nezabývá. Inspekce se v pátek na základě podnětu ministra vnitra Jana Kubiceho začala zabývat také třemi hovory Kalouska policejnímu prezidentovi Petru Lessymu. Ministr se ale s šéfem policie pře o obsah hovorů. Lessy tvrdí, že mu Kalousek volal kvůli kauze CASA. Kalousek zase, že s ním hovořil o pořízení nových policejních passatů. Lessy je kvůli tomu ochoten podstoupit vyšetření na detektoru lži.

Registr aut fungoval na všech pobočkách, potíže ale trvaly dále

Potíže s fungováním nového centrálního registru vozidel přetrvávaly. Registr byl sice od rána spuštěn na všech 206 pobočkách v ČR, mnoho z nich ale kvůli problémům stihlo odbavit výrazně méně lidí než obvykle. Často se tvořily fronty, lidé museli čekat desítky minut. Ministerstvo dopravy také začalo vyřizovat žádosti o náhradu škod kvůli nefunkčnímu registru. Do pondělka se ozvalo 41 lidí a výše oznámených škod se pohybovala v rozmezí od 20.000 do 100.000 korun. Chyby nového systému, který je stále velmi pomalý, se nevyhnuly pracovištím v hlavním městě. Odhlásit vozidlo v některých případech trvalo i hodinu a půl. Dříve tyto úkony úředníci zvládali do deseti minut. Podobné to bylo i v jiných velkých městech. V Brně čekali lidé na vyřízení své žádosti zhruba hodinu, čekací doba se více než zdvojnásobila. Úředníci kvůli chybám odbavili asi polovinu obvyklého počtu žadatelů. Na desítky lidí se nedostalo v Českých Budějovicích, přestože tam byli schopni odbavit dvojnásobný počet žadatelů než v minulém týdnu. Problémy hlásili úředníci také například z Trutnova, Pardubic, Karviné a Havířova. Ministerstvo dopravy ČTK v tiskové zprávě sdělilo, že bude po dodavatelské firmě vymáhat pokutu. Její výše se bude odvíjet také od toho, kdy dodavatel kompletně zajistí bezproblémový provoz. Podle smlouvy je možnost požadovat dva miliony korun za každý den, kdy systém nefunguje správně. Náměstek ministra dopravy Miroslav Drobný v ČT řekl, že ministerstvo zatím dodavatelské firmě za systém nezaplatilo ani korunu.

AČMN napsala poslancům kvůli záměru rušení menších nemocnic

Asociace českých a moravských nemocnic (AČMN) se obrátila na poslance kvůli záměru rušení regionálních nemocnic. Před dvěma měsíci k tomu vyzvala vládu, varovala, že chystané změny dopadnou zejména na menší nemocnice. Vláda se rušením nemocnic nezabývala, podle premiéra Petra Nečase (ODS) spadá restrukturalizace lůžkové péče plně do působnosti zdravotních pojišťoven. AČMN ale odmítá, aby o síti rozhodovaly pojišťovny. Dopis odeslala AČMN všem poslankyním a poslancům, všem hejtmanům, všem městům v ČR, ombudsmanovi a všem zdravotnickým organizacím odborovým, sociálním, Radě seniorů a dalším, kterých se rušení nemocnic dotýká. Podle AČMN by za změny v nemocniční síti měla převzít zodpovědnost vláda, měla by stanovit jednoznačná veřejná kritéria a ujistit občany, že nenastane rozsáhlé rušení nemocnic. Podle ministerstva zdravotnictví a pojišťoven by se mohlo zrušit deset ze 189 nemocnic.

Soud posla exsenátora Nováka na čtyři roky do vězení za vzetí úplatku

Bývalého senátora a starostu Chomutova Alexandra Nováka (ODS) poslal soud na čtyři roky do vězení za přijetí úplatku přes 40 milionů korun. Krajský soud v Ústí nad Labem tak zpřísnil původní dvouletou podmínku za tento trestný čin, proti níž se Novák i státní zástupkyně odvolali. Beze změny zůstala pětimilionová pokuta a pětiletý zákaz činnosti veřejné osoby.

NKÚ: Česká exportní banka neoprávněně uvolnila úvěry za 8,2 mld

Česká exportní banka (ČEB) neoprávněně poskytla úvěry za 8,2 miliardy korun. Zjistil to Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ) při prověrce devíti úvěrů na podporu českého vývozu za 13,2 miliardy korun. U části úvěrů banka navíc porušila zákon, sdělila ČTK mluvčí úřadu Olga Málková. Pokud by dlužníci peníze nesplatili, ztráta banky by šla na vrub státu. Podle ministerstva financí byly problematické záležitosti při poskytování některých úvěrů ČEB jedním z hlavních důvodů, proč ministr financí na počátku roku 2011 přikročil k personálním změnám ve vedení banky. Problémy se splácením mají podle NKÚ dlužníci v sedmi z devíti kontrolovaných případů. Pochybnosti údajně vzbuzuje i výběr firem, které finance získaly. "Zarážející je například fakt, že ze 143 miliard korun, které ČEB na podporu exportu v letech 2005-2011 poskytla více než stovce žadatelů, 19,5 miliardy (tedy 13,6 procenta) získaly jen dvě firmy," upozornila mluvčí. Jedna z těchto dvou společností navíc vyplatila přes 40 procent prostředků z úvěru subdodavateli se sídlem v jednom z tzv. daňových rájů. Banka při rozhodování o úvěrech podle úřadu porušovala vedle zásady obezřetnosti, kterou jí ukládá zákon, také vlastní vnitřní předpisy. "Svědčí o tom například skutečnost, že dozorčí rada banky nedostala na stůl část důležitých materiálů, o kterých měla rozhodovat," dodala Olga Málková.

ÚOHS zrušil tendr ministerstva financí na stavbu silnice

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zrušil tendr ministerstva financí s přepokládanou hodnotou 165 milionů korun na výstavbu silnice mezí Bílinou a Kostomlaty v severních Čechách. Ministerstvo podle úřadu vypsalo chybně podmínky tendru. ČTK to zjistila z webu ÚOHS. Ministerstvo zakázku vypsalo loni v květnu. Zadávací dokumentaci si vyzvedlo celkem 30 firem. Některé podmínky tendru společnosti kritizovaly. Firma Skanska nakonec podala podnět k antimonopolnímu úřadu. ÚOHS zakázku zrušil kvůli podmínce, podle které musely firmy doložil obalovnu asfaltu o minimální kapacitě 160 tun za hodinu. Tato kapacita ale neodpovídala složitosti zakázky. Ministerstvo financi musí podle rozhodnutí ÚOHS tendr zrušit.

Vláda bude mít asi připomínky návrhu o zveřejňování smluv na webu

Zákonodárci budou projednávat zřejmě s řadou připomínek vlády poslaneckou předlohu, podle níž by instituce musely povinně zveřejňovat všechny smlouvy v registru vedeném úřadem vlády. Návrh, za nímž stojí Jan Farský (TOP 09 a Starostové) má vést k větší průhlednosti a hospodárnosti při nakládání s veřejným majetkem a penězi. Ministři jej projednají na pravidelném zasedání tento týden. Kabinet podle předběžného stanoviska vyjádří pochyby o tom, že nezveřejněná smlouva by nebyla účinná; jde prý o zásadní změnu současné právní praxe. "Může pro smluvní strany přinést nejistotu v časovém intervalu od podpisu smlouvy do její účinnosti publikací v registru smluv, ale i nejistotu, od kdy má být podle smlouvy plněno," píše se v něm. Pod předlohu, pokud bude schválena, budou spadat všechny instituce a smlouvy, které podléhají zákonu o svobodném přístupu k informacím. V režimu tohoto zákona se budou zveřejňovat i smlouvy - lidé už o ně nebudou muset úřady jednotlivě žádat. Podle návrhu stanoviska je ale vymezení smluv, jež mají být na webu, nejednoznačné.

Vláda bude asi proti návrhu VV na zrušení anonymních akcií

Kabinet bude patrně proti návrhu Věcí veřejných na zrušení anonymních akcií. Předloha má podle autorů zajistit větší průhlednost vlastnických struktur akciových společností. Vláda v předběžném stanovisku ale uvádí, že je v rozporu s její úpravou regulace těchto cenných papírů. Ministři návrh VV posoudí na zasedání tento týden. Věcí veřejné chtějí přidat do obchodního zákoníku ustanovení, podle kterého by listinná akcie mohla být pouze na jméno. Anonymní akcie by podle předlohy přestaly reálně existovat nejpozději v roce 2014. Kabinet schválil letos v květnu jinou úpravu, která by znamenala regulaci anonymních akcií. Jejich vlastník by měl tři možnosti - zaknihovat akcie u centrálního depozitáře, uložit je pod jménem u registrované banky, nebo se k lednu 2014 anonymní akcie transformují na akcie na jméno. Zajistila by se možnost identifikace vlastníka. O předloze VV rozhodnou zákonodárci, stanovisko kabinetu není závazné.

Ministerstvo životního prostředí hledá pořadatele Ekofilmu na tři roky, první soutěž zrušilo

Ministerstvo životního prostředí (MŽP) zrušilo soutěž na organizátora mezinárodního filmového festivalu Ekofilm pro roky 2012 až 2014 a vypsalo novou. Zájemci se mohou hlásit do 26. července. MŽP v tiskové zprávě uvedlo, že v projektech přihlášených do původní soutěže vypsané v březnu, nevidělo jasnou vizi a posun k divácké atraktivitě. Za tři roky chce do festivalu o životním prostředí, přírodním a kulturním dědictví investovat devět milionů korun. Festival se v posledních letech odehrával v Českém Krumlově, projekce byly k vidění i v dalších jihočeských městech, udržení místa ale není podmínkou soutěže. Vítěz soutěže bude pořádat tři následující ročníky festivalu. Ministerstvo očekává, že naváže na tradici Ekofilmu a dosáhne úspěchu na mezinárodní úrovni.

Konzervativci z D.O.S.T. budou protestovat proti Prague Pride

Konzervativní iniciativa D.O.S.T. se chystá protestovat proti duhovému pochodu hrdosti homosexuálů, jímž 18. srpna vyvrcholí festival sexuálních menšin Prague Pride. Na Václavském náměstí, odkud průvod vyrazí, svolává shromáždění na "obranu hrdosti normálních lidí". Podle konzervativců je pražská akce "obscénním festivalem", který propaguje "nesnášenlivou ideologii homosexualismu". V prohlášení to uvedlo vedení D.O.S.T. Pořadatelé už několikrát zopakovali, že jejich akce není politická. Má představit menšiny, podpořit rozmanitost a přispět k respektu vůči jinakosti. Odpor v konzervativních kruzích vyvolal už loňský první ročník přehlídky a první duhový pochod. Ve spojení s ním tehdy použil pojem "homosexualismus" prezident Václav Klaus. Jeho vicekancléř Petr Hájek zas homosexuály označil za "deviantní spoluobčany". Podle hlavy státu bylo slovo deviace "hodnotově neutrální". Duhový průvod letos vyrazí od sochy svatého Václava z Václavského náměstí, kde se začne od 12:00 řadit. To, že se gayové, lesby, bisexuálové či transsexuálové sejdou u pomníku světce, považují předseda D.O.S.T. Michal Semín a místopředseda Petr Bahník za "pokus o vyvolání konfrontace" a "účelovou provokaci". Iniciativa chce na stejném místě od 10:00 do 12:00 protestovat. Pak se přesune na ostrůvek, který dělí magistrálu od náměstí. Na něm by měli zastánci "hlasu normality" zůstat do 17:00. Na podporu "tradiční rodiny" se v době průvodu v centru metropole sejdou Mladí křesťanští demokraté.

Lékaři varují, do ČR míří epidemie pohlavní choroby

Ze západní Evropy míří do ČR epidemie pohlavní choroby lymphogranuloma venereum (LGV), která se obvykle vyskytuje v zemích subsaharské Afriky, Jižní Ameriky, Severovýchodní Asie a Karibiku. První případ v Evropě byl v únoru 2003 v Rotterdamu, v ČR bylo do letošního května potvrzeno 14 případů. Dosud byla nemoc ve vyspělých zemích potvrzena v 1600 případech. Výskyt v Evropě je podle lékařky úzce spjat s muži homosexuální orientace, většina je zároveň HIV pozitivních a vysoce promiskuitních, s vysoce rizikovým sexuálním chováním, které zahrnuje nechráněný anální sex, sdílení sexuálních pomůcek, vsouvání pěsti i celé paže do řitního otvoru a sex party v rámci mezinárodní sexuální sítě.

Na Evropské ulici budou kvůli propadu zřejmě pokračovat měření

Na Evropské ulici v Praze, kde se před několika dny propadla vozovka, budou v následujících dnech zřejmě pokračovat další měření. Odborníci by tak měli odhalit případná další nestabilní místa, řekl na dotaz ČTK František Polák, mluvčí firmy Metrostav, která v této lokalitě staví metro. Podloží zkoumají odborníci pomocí georadaru a gravimetrie. Dosud prověřili zhruba 200 metrů komunikace. Jak dlouho měření potrvají, ale nevěděl. Zhruba 4,5 metru hluboký propad se objevil minulý víkend na křižovatce s Horoměřickou ulicí, kde se hloubí prodloužení trasy metra A. Podle dosavadních závěrů ale neměl se stavbou nic společného. Místo bylo několik dnů neprůjezdné. Dělníci jej zpevnili, zalili betonem a překryli vrstvou asfaltu. Policie případ vyšetřuje kvůli podezření ze spáchání trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti.

Studenti chtějí lepší ubytování na kolejích, klidně si připlatí

Studenti už nechtějí bydlet po třech a více na pokoji, za komfortnější ubytování jsou ochotni si připlatit. Vysokoškolské koleje se tomu snaží přizpůsobit, v létě proto intenzivně přestavují a rekonstruují. Úpravy přijdou jen v Praze na desítky milionů korun, zjistila ČTK z ankety mezi školami v hlavním městě. I tak se ale občas objevují stížnosti na štěnice nebo bezdomovce na kolejích. Například Vysoká škola ekonomická už podle Jany Bedřichové z tiskového odboru školy nabízí jen ubytování v buňkách sestávajících ze dvou pokojů a společné kuchyňky a sociálního zařízení. Největší zájem je právě o dvoulůžkové a jednolůžkové pokoje s příslušenstvím. Ceny takových pokojů například na Univerzitě Karlově začínají od 2700 korun za osobu měsíčně, v případě jednolůžkového pokoje s vlastní koupelnou se ale mohou vyšplhat až na téměř 5500 korun. Naproti tomu ubytování v pětilůžkovém pokoji lze pořídit už od 1500 korun za měsíc.

Výstava v Národní knihovně připomíná povodně kolem Klementina

Neznámé fotografie z povodní před deseti lety vystavuje ode dneška Národní knihovna (NK) v Praze. Téměř stovka snímků, letáků a novinových výstřižků dokumentuje záplavy kolem pražského Klementina, jak je zachytili pracovníci knihovny. Některé fotografie ukazují stav vody uvnitř knihovny, především zatopený suterén, kam se dostali jen členové tehdejšího krizového štábu. "Jde o poměrně vzácné fotky. Oblast tady (kolem Klementina) byla evakuovaná, podobné snímky nikdo nemá. Podařilo se vyfotit i to, jak byla voda ve sklepích Klementina," řekla ČTK mluvčí NK Irena Maňáková. Unikátní jsou také letáky či vzkazy, které zaměstnanci knihovny vyvěšovaly po Klementinu v době, kdy byla instituce zavřená. "Zaměstnance knihovny velká voda emočně velmi zasáhla. Schovávali si cedulky, jsou zde vystaveny původní letáky, vše je dobové," dodala mluvčí. Povodně v srpnu 2002 způsobily značné škody na knihovních fondech mnoha českých institucí. Klementinum, které je blízko Vltavy, jejíž hladina tehdy vystoupila zhruba sedm metrů nad svoji obvyklou úroveň, zasáhla povodeň v menší míře. Barokní areál chránily protipovodňové bariéry. Přesto zde byly zaplaveny suterény, kde bylo poškozeno technické zařízení. NK přišla o část svých rezervních fondů, které nevyužívají čtenáři, ale které slouží výlučně k doplňování ztracených nebo poškozených svazků.

V Praze začaly mezinárodní festivaly Nultý bod a Za dveřmi

V Praze začaly dva spřátelené mezinárodní festivaly. Přehlídka fyzického a tanečního divadla Nultý bod se uskuteční v Divadle v Celetné, festival pouličního divadla Za dveřmi představí přední evropské kolektivy v dolní části Václavského náměstí. Na závěr týdne se Nultý bod přesune 22. července na divadelní loď Tajemství Bratří Formanů, kde se uskuteční komponovaný večer Mladá krev. Festival Za dveřmi bude od 20. do 22. července pokračovat v Plzni v rámci přehlídky Živá ulice. "Těšíme se na šest dnů, tucet divadelních představení a stovku umělců ze šesti evropských zemí," uvedl ředitel festivalu Za dveřmi Jakub Vedral. Podle ředitele přehlídky fyzického a tanečního divadla Nultý bod Petra Boháče se v Praze objeví 35 umělců z celého světa. U kulatého stolu usednou za účasti publika organizátoři pouličních festivalů a ředitelů divadel z Česka, Slovinska, Německa, Polska a Slovenska. Jeho tématem bude spolupráce organizátorů a zástupců měst při oživování veřejného prostoru.

Do Prahy přijede na podzim oscarový skladatel Gabriel Yared

Praha přivítá v polovině listopadu skladatele filmové hudby Gabriela Yareda. Držitel Oscara za film Anglický pacient se zúčastní benefiční akce s názvem Concert for Help. Koncert v Rudolfinu bude součástí Festivalu filmové hudby Praha, který organizuje nezisková organizace For Help. "Po zahajovacím ceremoniálu v podobě Filmového plesu a následné show Disney in Concert vyvrcholí přehlídka 18. listopadu právě akcí Concert for Help, na níž zazní řada hollywoodských hitů. Gabriel Yared přispěje do programu skladbami z populárních filmů Anglický pacient, Talentovaný pan Ripley a francouzsko-italského snímku z roku 1983 Měsíc v kanálu," řekl ČTK prezident této neziskové organizace Nikola Bojčev. Cenami ověnčený skladatel se podle něj při koncertu posadí za klavír, který je důležitou součástí jeho děl. Spolu s Yaredem přicestují z Francie také jeho dvorní sólisté - sopranistka Gaelle Mechalyová a bandoneonista Juan José Mosalini. Doprovodí je Filharmonici města Prahy, těleso, které má na kontě desítky alb s filmovou hudbou a je vyhledávaným orchestrem renomovaných skladatelů.

Ze sportu:

Symbolicky pod zamračenými mraky odletěli v pondělí na olympiádu do Londýna vládním speciálem z vojenského letiště v Kbelích první čeští sportovci a s nimi plno materiálu včetně lodí. Do dějiště her se vydali všichni vodní slalomáři v čele s kajakářkou Štěpánkou Hilgertovou, jíž čeká šestá účast pod pěti kruhy, a deblkanoisty Jaroslavem Volfem a Ondřejem Štěpánkem, kteří budou obhajovat stříbrné medaile z Pekingu.

Sportovní fanoušci mají poslední možnost získat na českém území jednotlivé vstupenky na letní olympijské hry v Londýně, které začnou 27. července. Český olympijský výbor (ČOV) uvolňuje do volného prodeje poslední lístky a pro jejich nákup vyhlásil jediné pravidlo - uspěje rychlejší zájemce. Mezi poslední volnými vstupenkami jsou mimo jiné i ty na atraktivní sporty z českého pohledu - na atletiku, vodní slalom, basketbal či plážový volejbal.

Fotbalisté Plzně mají pro nadcházející sezonu ty nejvyšší cíle. Chtějí nejen postoupit do Evropské ligy z předkol, ale také bojovat o co nejvyšší umístění v české lize. Trenér Pavel Vrba věří, že i přes odchody reprezentantů Václava Pilaře a Milana Petržely se povedlo posílit tak, aby byl tým minimálně stejně kvalitní jako v minulém ročníku. Plzeň se v posledních třech sezonách zařadila mezi nejlepší české celky a i v nové sezoně to chce potvrdit.

Fotbalisté Liberce v úterý jako první český tým vstoupí do nového ročníku evropských pohárů. Tuzemský šampión odstartuje doma úvodním duelem druhého předkola Ligy mistrů proti kazašskému Šachťoru Karaganda svůj třetí pokus o proniknutí do základní skupiny nejprestižnější klubové soutěže a touží získat nadějný náskok pro nepříjemnou odvetu v daleké střední Asii, která je na programu za týden.

Český reprezentační házenkář Filip Jícha prodloužil smlouvu s Kielem, v týmu německého mistra bude hrát až do června 2016. Součástí dohody je podle oficiálních stránek klubu i opce na další rok. Finanční podmínky nového kontraktu zveřejněny nebyly. Třicetiletý Filip Jícha, který v minulé sezoně pomohl Kielu k vítězství Lize mistrů, bundeslize a Německém poháru, podepsal novou smlouvu v neděli před zahájením klubové přípravy na nový ročník. Nejlepší házenkář světa z roku 2010 měl prý nabídky i z jiných velkých klubů.

A jaké bude v Česku počasí:

V úterý bude oblačno až zataženo, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší dení teploty 16 až 20 stupňů, v 1000 m na horách kolem 11stupňů.