Zprávy

Unesená holčička z Trmic je u své matky

Kojenec unesený minulý týden v Trmicích na Ústecku je zpět u své matky. Rodina v Německu měsíční dcerku převzala a vydala se na cestu domů. Uvedl to ředitel Úřadu pro mezinárodně právní ochranu dětí v Brně Zdeněk Kapitán. Návrat čtyřtýdenní Michalky zpět do Čech potvrdil i ředitel ústecké policie Vladimír Danyluk. "Po pátečním ztotožnění vzorku DNA matky, otce a malé Michalky byly vypracovány ostatní dokumenty a poslány kolegům do Německa. A na základě této shody už nic nebránilo, aby byla Michalka vydána rodičům," řekl Danyluk. Pachatelé unesli holčičku před týdnem přímo z kočárku, v němž ji matka vezla, a odjeli s ní do Německa. Po cestě je zachytilo několik policejních kamer, na některých mělo auto českou kradenou značku, na jiných už původní německou. Právě díky tomu přišli němečtí policisté na stopu autopůjčovně, které auto patřilo. Policie našla unesené dítě v porýnském městečku Neuwied nedaleko Koblence. Německá policie v této souvislosti zadržela tři Němky a jednoho Němce. Dva lidé skončili ve vazbě. Unesené nemluvně nechtěli Němci vydat dříve, než zkouška DNA jednoznačně potvrdila jeho totožnost a to, že je opravdu příbuzné s matkou.

Sněmovna schválila církevní restituce

Sněmovna schválila navzdory odporu opozice církevní restituce. Návrh zákona o majetkovém vyrovnání státu s církvemi počítá s vracením nemovitostí a s finanční kompenzací. Církve by měly dostat asi polovinu někdejšího majetku v hodnotě zhruba 75 miliard korun, který je v držení státu. Za ostatní majetek pak mají získat náhradu 59 miliard korun během 30 let. K této částce by se ovšem připočítávala inflace. Stát by naopak církvím přestal hradit platy duchovních. Poslanci do vládní předlohy vložili ustanovení, podle něhož církve budou muset prokázat, že jim majetek patřil. Neprošly opoziční návrhy, aby ze zákona vypadla finanční náhrada, aby mohl být církvím vracen jen majetek, který nejen vlastnily, ale také užívaly, nebo aby nebyl od daně z příjmu osvobozen první prodej restituovaného majetku. Pro předlohu hlasovalo 93 ze 182 přítomných poslanců, 89 jich bylo proti. Přijata byla až napotřetí - první dvě hlasování byla opozicí zpochybněna. Norma míří do Senátu. Očekává se, že horní komora bude předlohu levicovou většinou vetovat. Pro přehlasování Senátu bude vláda potřebovat nejméně 101 hlasů.

Sněmovna bude jednat o nedůvěře vládě příští středu

Mimořádná schůze sněmovny k vyslovení nedůvěry vládě, vyvolaná na popud opoziční ČSSD, se uskuteční ve středu 18. července odpoledne. Na tento termín ji svolala předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. Ještě před jednáním o nedůvěře by se poslanci měli zabývat zřízením vyšetřovací komise k možným snahám ovlivnit vyšetřování kauzy nákupu vojenských letounů CASA. Důvodem snahy ČSSD je vystupování ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) v této kauze. Jde o Kalouskovy telefonáty s vyšetřovatelem případu a s policejním prezidentem Petrem Lessym. Aby vláda padla, musí pro nedůvěru zvednout ruku nejméně 101 poslanců. Opozice ale tolik hlasů nemá, vládních poslanců je nyní oficiálně 100. Půjde o čtvrtý pokus v tomto volebním období svrhnout kabinet.

Schwarzenberg: Nebudu ve vládě bez Kalouska

Setrvání TOP 09 ve vládní koalici bez ministra financí Miroslava Kalouska není podle předsedy strany a vicepremiéra Karla Schwarzenberga představitelné. Řekl to v České televizi. K odvolání místopředsedy TOP 09 Kalouska vyzval premiéra Petra Nečase (ODS) sněmovní bezpečnostní výbor kvůli údajnému zasahování ministra financí do kauzy kolem nákupu letadel CASA. "Vláda nastoupila s jistým programem, a ten nese razítko Miroslava Kalouska. On je opravdu hlava a srdce reforem. Nemohu si představit, že bychom ve vládě pokračovali bez něho," řekl Schwarzenberg.

Ve sněmovně je další návrh na zavedení majetkových přiznání

Ve sněmovně leží další návrh na zavedení majetkových přiznání. Předloha opozičních Věcí veřejných předpokládá, že lidé a firmy by museli přiznávat nabytí nemovitostí za více než 20 milionů korun v jednom roce, u ostatního majetku by byla hranice pětimilionová. Nejvyšší sankcí by bylo propadnutí majetku získaného z nezdaněných peněz státu a trestní postih. Lidé a firmy by museli v případě, že nabudou majetek nad stanovenou částku, podat přiznání. Pokud by přiznání včas nepodali, hrozila by jim až půlmilionová sankce. V případě, že by lidé nebo firmy neprokázali legálnost nabytí majetku do 50.000 korun, pokuta by byla 500.000 korun. V ostatních případech by státu nezákonně nabytý majetek propadl, od hranice 500.000 korun by hrozil i trestní postih. Propadnutí veškerého majetku i trestní dopady návrh předpokládá tehdy, pokud by lidé nebo firmy nepodali přiznání ani po opakované výzvě.

Menší sídla asi dostanou z rozpočtového určení daní víc peněz

Poslanecká sněmovna v závěrečném čtení schválila vládní novelu zákona o rozpočtovém určení daní, která má obcím v budoucnu přinést navíc 12 miliard korun. Polepšit si mají zejména menší sídla, naopak čtyři největší města Praha, Brno, Plzeň a Ostrava o část peněz přijdou. Mají přijít celkem o zhruba 1,1 miliardy korun. Novela ruší národní dotační programy pro obce, které tyto peníze místo toho získají právě na základě posílení příjmů z rozpočtového určení daní. Tímto přesunem by měly obce získat 10,5 miliardy korun, asi 1,5 miliardy korun mají získat z částky, kterou v současné době obsahuje kapitola Všeobecná pokladní správa jako příspěvek na školství. Novelu, kterou podpořilo celkem 148 poslanců napříč stranami, nyní dostane k posouzení Senát.

Soud osvobodil syna s matkou žalované za vraždu manželů z Přerova

Olomoucký krajský soud zprostil obžaloby Pavla Nárožného a jeho matku Hanu, kteří byli podezřelí z dvojnásobné vraždy manželů z Přerova. Těla se ani po téměř třech letech od zmizení nenašla. Soud pro jejich odsouzení neměl důkazy. Oba svou vinu po celou dobu popírali. Žalobkyně naopak žádala mnohaleté tresty. Proti rozsudku se na místě odvolala. Oba obžalované, kteří ve vazbě trávili třetí rok, soud okamžitě po vynesení rozsudku propustil na svobodu. Manželé zmizeli v listopadu 2009. V jejich rodinném domě po nich zbyly pouze krvavé stopy na stěnách a podlaze. Podle obžaloby bývalá manželka jedné z obětí Hana Nárožná s jejich společným synem Pavlem pár zavraždili, těla naložili do osobního auta a odvezli na neznámé místo. Důvodem mohly být podle ní rodinné i majetkové spory, které vyústily v tom, že otec syna pár měsíců před vraždou vydědil. Soudce měl k dispozici pouze řadu nepřímých důkazů.

Ministerstvo dopravy požádalo policii, aby kvůli registru řidiče nepokutovala

Ministerstvo dopravy požádalo dopravní policii, aby její hlídky při silničních kontrolách netrestaly řidiče, pokud zjistí kvůli chybám v registru vozidel nesrovnalosti. ČTK to řekl Zdeněk Neusar z tiskového oddělení ministerstva dopravy. Nejčastějšími přestupky, kterých se řidiči kvůli výpadkům systému mohou dopustit, jsou podle ministerstva dopravy jízda bez platné registrační značky anebo řízení vozidla bez malého technického průkazu. Šéf dopravní policie Leoš Tržil žádost ministerstva o shovívavost potvrdil. Upozornil ale, že všechny přestupky policisté řidičům odpustit nesmějí. Například u jízdy bez platné registrační značky nemají jinou možnost, než tento přestupek automaticky oznámit správnímu orgánu.

V americkém Cedar Rapids otevřeli obnovené české muzeum

České a slovenské muzeum v Cedar Rapids v americkém státě Iowa, které vážně poškodily záplavy, se tuto sobotu po čtyřech letech znovu otevřelo návštěvníkům. Očekává se, že dvoudenní slavnost ke znovuzahájení provozu navštíví na 10.000 lidí. Muzeum v Cedar Rapids v červnu 2008 poškodily povodně. Prostory budovy s knihovnou zaplavily do výše tří metrů. Po záplavách byla loni budova přemístěna na vyšší místo a její plocha se ztrojnásobila. Při technicky náročné operaci se celé 1500 tun vážící stavení přestěhovalo o 150 metrů dál nad záplavové území. Náklady na přestěhování činily 713.000 dolarů (téměř 15 milionů korun). Na rekonstrukci muzea věnovala deset milionů korun i Česká republika. Muzeum v Cedar Rapids tak získalo větší prostory, divadlo pro 50 diváků, tři galerie, amfiteátr a studovnu. Velkou pozornost návštěvníků při slavnostním otevření muzea vyvolala souborná výstava děl českého malíře Alfonse Muchy, kde se představuje na 230 umělcových děl. Další výstava představuje návštěvníkům české a slovenské kroje, z nichž část poškozená záplavami byla nákladně obnovena. Soubor výstav uzavírá kolekce slovenských dětských knih. V jedné z muzejních galerií se připravuje nová stálá expozice, která bude hotová příští rok na jaře.

Další rekord Colours, za dva dny 29.000 návštěvníků

Colours of Ostrava zaznamenaly další návštěvnický rekord. Za první dva dny na festival přišlo 29.000 lidí. Pořadatelé očekávají, že letošní celková návštěvnost přesáhne 30.000 lidí. Festival se letos poprvé koná v nové lokalitě. Z centra Ostravy se přestěhoval do industriálního prostředí Dolní oblasti Vítkovic. Změna prostor se pořadatelům vyplatila především kvůli množství lidí, který areál pojme. V pátek bylo na programu vystoupení jedné z hlavních hvězd tohoto ročníku festivalu. Publiku se představil fenomenální americký zpěvák a autor hitu "Don't Worry, Be Happy" Bobby McFerrin. V České republice s úspěchem koncertoval už několikrát.V sobotu je na programu vystoupení jedné z hlavních hvězd - Alanis Morissetteová. Mezi další hvězdy hudební přehlídky budou patřit ZAZ, Janelle Monáeová, Animal Collective, The Flaming Lips, Antony and the Johnsons s Janáčkovou filharmonií Ostrava nebo Parov Stelar Band. Festival potrvá do neděle.

Technické muzeum zpřístupní další sál a přiblíží Mendela

Šestý výstavní sál otevře o víkendu Národní technické muzeum v Praze. Zájemci v něm naleznou například exponát s inventárním číslem 1 - model cukrovaru v měřítku 1:10 a dále například modelové kolejiště v měřítku 1:45. Úplnou novinkou bude dětský koutek Merkur s částmi této legendární stavebnice. Od 20. července bude v muzeu zpřístupněna veřejnosti výstava o životě a díle zakladatele genetiky Johanna Gregora Mendela. Představí všechny oblasti jeho vědeckého a společenského působení na Moravě, v Brně a v jeho starodávném centru - Starobrněnském opatství. Výstava soustředí i liturgické předměty a součásti oděvu, které tento nejslavnější augustiniánský opat oblékal a které používal.

Vlak Lustig s Kateřinou Horovitzovou navštíví 14 měst

Symbolickou připomínkou nacistických transportů křižujících Evropou za druhé světové války v rámci takzvaného konečného řešení židovské otázky je projekt Vlak Lustig aneb Vlak do nenávratna. Vznikl v rámci festivalu česko-německo-židovské kultury 9 bran ve spolupráci s pražským Divadlem pod Palmovkou. Režisérem inscenace byl umělecký šéf libeňské scény Petr Kracik, titulní role alternují Anna Stropnická a Denisa Pfauserová. Vlak, speciálně upravený pro divadelní představení, navštíví s tímto projektem od 14. do 26. července dalších 13 měst. Představení doplňuje v jednom z vagónů expozice Vojenského historického ústavu, další železniční vůz se změnil v kinosál.

Masters Of Rock nabídne severské kapely v čele s Nightwish

Metalové fanoušky čeká dnes na Masters Of Rock přehlídka severských kapel. V areálu vizovické likérky postupně zahrají finské formace Korpiklaani, Stratovarius a především hlavní hvězda festivalu, skupina Nightwish. V nabídce nechybějí ani české legendy Citron nebo Arakain, který doprovodí Lucie Bílá. Zpěvačka byla v letech 1984 až 1986 členkou skupiny. Letos s ní vyrazila na turné, které oslavuje 30 let Arakainu. Headliner festivalu přijde na řadu ve 22:50. Nightwish představí svůj nový počin nazvaný Imaginaerum, metalové album plné fantazií zahalených v surrealistickém hávu. Nabitý sobotní program pak ukončí vystoupení industrial-gotik-metalové skupiny Deathstars ze Švédska. Festival potrvá do neděle.

Prahou proplul devadesátimetrový dřevěný vor, míří do Hamburku

Prahou proplul devadesátimetrový dřevěný vor a vydal na 760 kilometrů dlouhou cestu do Hamburku. Je zhotovený stejnou technologií jako v minulém století. Posádka vyplula 11. července ze Štěchovic. Tvoří ji minimálně vždy šest plavců a během cesty se k nim přidají další zaměstnanci firmy, která akci organizuje. Do cíle trasy by měl vor dorazit 21. července. První doložená písemná zpráva o voroplavbě na Vltavě je z roku 1316. Vory však připlouvaly do Prahy již o 300 let dříve.

Na Veselém Kopci na Chrudimsku začíná tradiční jarmark

Ve skanzenu Veselý Kopec u Hlinska začíná tradiční letní jarmark. Představí se na něm stovka lidových výrobců z celé republiky včetně výrobců oceněných titulem Nositel tradice. Nebudou chybět ani výrobci ručně tkaných textilií, keramici, dráteníci a další. V přírodním prostředí muzea si budou návštěvníci moci prohlédnout a nakoupit lidové výrobky, případně sledovat jejich tvůrce při práci. Po oba dny atmosféru zpestří kulturní program. Přístupné budou i všechny expozice v roubených objektech. Veselokopecký jarmark je možné navštívit od 9:00 do 17:00. Vstupné je 80 korun pro dospělé a 50 korun pro děti a seniory.

Na Rallye Bohemia zemřel navigátor Ceplecha, soutěž byla ukončena

Při nehodě na Rallye Bohemia zemřel Bohuslav Ceplecha, navigátor jezdce Martina Semeráda. Jeho vůz narazil v třetí rychlostní zkoušce do stromu. Organizátoři následně šestý díl mezinárodního mistrovství České republiky předčasně ukončili. K nehodě posádky vozu Mitsubishi Lancer Evo IX došlo při rychlostní zkoušce 3 - Dneboh. Podle ředitele krajské záchranky v Libereckém kraji Stanislava Mackovíka vážně zraněný Ceplecha zemřel při převozu do nemocnice v Liberci. V liberecké nemocnici skončil i zraněný Semerád. Podle mluvčí liberecké nemocnice Věry Dentonové ale není jeho stav vážný. Celechovo tragické úmrtí je desátou smrtelnou nehodou při domácích soutěžích v rallye za posledních deset let. Naposledy na konci května podlehl následkům zranění z havárie v Rallye Český Krumlov navigátor Aleš Zimolka.

Sport

Oštěpařka Barbora Špotáková skončila na mítinku Diamantové ligy v Londýně při posledním startu před olympijskými hrami druhá výkonem 64,19 metru. Vyhrála domácí Goldie Sayersová, která hned prvním pokusem hodila britský rekord 66,17 metru. Špotáková, která bude v Londýně obhajovat olympijské zlato z her v Pekingu, vede s deseti body průběžné hodnocení disciplíny v prestižním seriálu.

První mezinárodní závod na budoucím olympijském můstku v Soči vyhrál český skokan na lyžích Jan Matura. Dvaatřicetiletý reprezentant triumfoval v pátém dílu letního Kontinentálního poháru o tři body před bývalým vítězem Turné čtyř můstků Norem Andersem Jacobsenem. Druhý český účastník závodu Borek Sedlák bodoval díky 21. příčce. V průběžném pořadí Kontinentálního poháru je Matura (265 bodů) druhý za Jacobsenem (304). V neděli se koná na velkém můstku v Soči další závod.

Český tenista Jan Hájek na turnaji ve švédském Bastadu v prvním semifinále na okruhu ATP v kariéře neuspěl. S desátým hráčem světa Nicolásem Almagrem ze Španělska prohrál 4:6 a 3:6.

Česká tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová si v Palermu zahraje v semifinále. Turnajová osmička si ve čtvrtfinále poradila s třetí nasazenou Julií Görgesovou z Německa 7:6, 6:7, 6:1.

Český motocyklista Jakub Kornfeil obsadil v kvalifikaci Velké ceny Itálie v třídě Moto3 třinácté místo. Do nedělního závodu na okruhu v Mugellu tak devatenáctiletý jezdec odstartuje z páté řady.

Čeští inline hokejisté na mistrovství světa organizace FIRS v Kolumbii zlato z loňského šampionátu neobhájí. Svěřenci trenéra Daniela Tvrzníka podlehli v pátečním semifinále 1:3 Spojeným státům americkým a v repríze posledního finále budou bojovat o bronz s Itálií.

Nejlepším českým basketbalistou roku za sezonu 2011/12 byl vyhlášen jediný Čech v NBA Jan Veselý z Washingtonu Wizards. Mezi ženami dostala nejvíce hlasů Eva Vítečková z USK Praha. Výsledky ankety České basketbalové federace byly vyhlášeny v pátek v Praze. Svými hlasy o nich rozhodli trenéři, hráči, vedení ČBF a novináři.

Vedení klubu Lev Praha pozvalo do přípravy týmu před vstupem do KHL útočníky Petera Jánského a také Maďara Istvána Sofrona. Oba hráči se ke zbytku mužstva připojí formou zkušebního kontraktu a budou usilovat o důvěru trenérů, která by jim mohla zajistit dlouhodobější smlouvu.

Rallye Bohemia přišla ještě před ostrým startem o svou největší hvězdu Madse Östberga. Norský jezdec při testovací rychlostní zkoušce havaroval, lehce se zranil a poškodil svůj Ford Fiesta. Po ošetření byl propuštěn z nemocnice do domácího léčení a v sobotu tak na startu v Mladé Boleslavi nebude.

Český reprezentační obránce Tomáš Sivok bude dál působit v Besiktasi Istanbul. S tureckým klubem dnes podepsal novou smlouvu na tři roky s opcí a podle klubového webu si vydělá celkem 3,9 milionu eur.

Český automobilový jezdec Miroslav Zapletal obsadil třetí místo v Rallye Hedvábné stezky. Mezi kamiony neobhájil loňské prvenství Aleš Loprais, jenž byl tentokrát na tratích mezi Moskvou a Gelendžikem čtvrtý. Organizátoři ukončili předčasně rallye už po čtvrteční páté etapě, neboť na plánované finále nepustily soutěžící povodně. Zvítězil Boris Gadasin z Ruska, druhý byl Maďar Balász Szalay.

Plážové volejbalistky Kristýna Kolocová s Markétou Slukovou dnes postoupily do čtvrtfinále grandslamu Světového okruhu v Berlíně, když jim v osmifinále kvůli zranění vzdaly Italky Gioria s Momoliovou. O svou premiérou účast v semifinále na Světovém okruhu se od 17:00 utkají s favorizovanými Brazilkami Larissou a Julianou.

Počasí:

Oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Teploty 20 až 24 stupňů Celsia.