Zprávy

0:00
/
0:00

Do Česka zamíří auditoři Evropské komise na kontrolu dotací

Do Česka v červnu zamíří auditoři Evropské komise (EK). Budou se zabývat rozdělováním dotací z evropských fondů. Bruselští auditoři zpětně zkontrolují již vykonané národní audity u operačních programů Severozápad, Doprava a Životní prostředí. Výsledek kontrol je jednou z podmínek nutných pro obnovení proplácení peněz z unie. Na dotaz ČTK to řekl mluvčí ministerstva financí Ondřej Jakob. Na začátku června auditoři z EK navštíví úřad zodpovědný za regionální program Severozápad. Ministerstvo financí si již dříve objednalo kontrolu evropských dotací v Ústeckém a Karlovarském kraji u poradenské společnosti Deloitte. Firma konstatovala pochybení u všech 35 projektů, jež zkoumala. Ředitel úřadu odpovědného za program Severozápad Pavel Markvart řekl, že podle návrhu ministerstva financí by neměla EK proplatit asi půl miliardy korun. Tyto peníze by pak stát chtěl vrátit po žadatelích. Zrušení celého operačního programu se zřejmě podařilo odvrátit, uvedl. Pravděpodobně druhý týden v červnu se auditoři EK zaměří na program Doprava a Životní prostředí. Také v tomto případě zpětně prověří již vykonaný národní audit. Kvůli potížím s čerpáním dotací Česko na doporučení EK pozastavilo až do poloviny roku odesílání žádostí do Bruselu o zpětné proplacení dotací. EK Česku vytkla hlavně problémy s kontrolou a auditem.

Příprava vrtulníkového centra NATO v Česku začne v příštím roce

Mezinárodní tým začne v příštím roce připravovat v Česku vznik vrtulníkového výcvikového centra NATO, mělo by využívat základnu v Pardubicích. Představitelé Severoatlantické aliance projekt schválili na zasedání v Chicagu. Zájem o spolupráci v mezinárodním výcvikovém centru pro posádky vrtulníků zatím deklarovaly Chorvatsko, USA a Slovensko, dalšími účastníky by mohly být Maďarsko, Litva či Lotyšsko, sdělil ČTK Vladimír Lukovský z tiskového oddělení ministerstva obrany. "V nadcházejících měsících vznikne mezinárodní projektový tým složený ze zástupců zemí, které se chtějí do projektu zapojit. Ten začne v průběhu roku 2013 připravovat převedení konceptu do reálného života," uvedl Vladimír Lukovský. Středisko bude využívat základnu v Pardubicích, na níž se už nyní cvičí postupně afghánští a američtí piloti, vedle toho by k dispozici mohly být i trenažéry v Ostravě. "Principem projektu není vytvoření výcvikového centra v jediné lokalitě, ale společné využití stávajících výcvikových kapacit v účastnických zemích," upřesnil první náměstek ministra obrany Jiří Šedivý.

Eurokomisař Füle: Ukrajina musí přestat stíhat opozičníky a uspořádat řádné volby

Ukrajina se musí vyvarovat stíhání opozičních politiků, uspořádat v říjnu spravedlivé parlamentní volby a pokračovat v reformě justice. To jsou tři hlavní kroky, které očekává Evropská unie od Ukrajiny v rámci dalšího pokroku ve vzájemných vztazích. Na plenárním zasedání Evropského parlamentu ve Štrasburku to v souvislosti s případem vězněné bývalé premiérky Julije Tymošenkové řekl eurokomisař pro rozšíření Štefan Füle. Parlament bude o příslušné rezoluci k situaci na Ukrajině hlasovat ve čtvrtek. Füle v úvodu svého prohlášení řekl, že Kyjev uplatňuje vůči opozici systém selektivní spravedlnosti. Připomněl, že unijní státy za stávající situace na Ukrajině neratifikují asociační dohodu s touto východoevropskou zemí. Kyjev s Bruselem dohodu již podepsal, platit začne ale až po zmíněné ratifikaci. Füle očekává, že říjnové volby se stanou testem toho, zda Kyjev dostál svým evropským aspiracím. Dodal, že Brusel nadále usiluje o propuštění Tymošenkové.

OECD předpověděla české ekonomice letos pokles o 0,5 procenta

Česká ekonomika letos kvůli vládním úsporným opatřením klesne o 0,5 procenta, předpověděla Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD). Ještě loni v listopadu OECD prognózovala Česku růst o 1,6 procenta. Pro příští rok snížila Česku odhad růstu na 1,7 procenta z dosavadních tří procent. OECD v dnešní prognóze uvedla, že český hrubý domácí produkt klesne v důsledku propadu soukromé spotřeby, kterou oslabují snahy o ozdravování veřejných financí, zejména zvyšování daní. Soukromá spotřeba podle prognózy klesne o 1,6 procenta a vládní spotřeba se sníží o 1,3 procenta. Celkový propad ale zmírní růst investic a vývozu. Právě díky investicím a vývozu by se také měl ekonomický růst příští rok obnovit. Organizace radí pokračovat ve fiskální konsolidaci "rozumným" tempem, které uvede v soulad potřebu vyrovnat rozpočet a vymanit se z ekonomické recese, která začala v polovině loňského roku. OECD také doporučuje vládě prohlubovat strukturální reformy v oblasti deregulace trhu zboží a služeb. To by podle ní mělo podpořit investice a zaměstnanost.

Výbor doporučil sněmovně, aby potvrdila stíhání poslance Ratha

Sněmovní mandátový a imunitní výbor doporučil dnes podle očekávání sněmovně, aby potvrdila stíhání poslance Davida Ratha (dříve ČSSD). Policie obvinila bývalého středočeského hejtmana pro podezření z korupce, je ve vazbě v Litoměřicích. Před verdiktem členové výboru Davida Ratha vyslechli v Praze v budově patřící ministerstvu vnitra. Sněmovna by měla o Rathově stíhání definitivně rozhodnout na schůzi, která začne 5. června. Výbor přijal usnesení jednomyslně, řekl novinářům jeho předseda Bohuslav Sobotka (ČSSD). Zároveň navrhl, aby bod týkající se Ratha byl zařazen hned na úvod sněmovní schůze. Policie viní Davida Ratha z přijetí sedmimilionového úplatku, který má údajně souvislost s opravou zámku v Buštěhradu. Politik vinu popírá a za případem vidí politiku.

Klára Samková: Davida Ratha obhajovat nebudu

Advokátka Klára Samková zřejmě nebude obhajovat poslance Davida Ratha obviněného z korupce. O její případné účasti na případu dříve informoval právník František Šejnost, kterého si dříve manželka Davida Ratha vybrala za poradce. Klára Samková ale v kauze nepřevzala plnou moc, sdělila ČTK. Eva Rathová však popřela, že by s Františkem Šejnostem někdy spolupracovala. "Jeho vyjádření v médiích nebyla se mnou vůbec konzultována a mnohá se nezakládala absolutně na pravdivých skutečnostech," vzkázala Eva Rathová skrze asistentku poslance Nicole Mertinovou. Popřela také Šejnostovy výroky o tom, že Rathův advokát Adam Černý udělal chyby a že bude vyměněn. František Šejnost v reakci na prohlášení Evy Rathové uvedl, že v pondělí s ní uzavřel mandátní smlouvu k zastupování.

Lidovky.cz: Kateřina Pancová a Petr Kott mají obstavený majetek

Státní zastupitelství nechalo obstavit nemovitosti ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové a exposlance Petra Kotta, které policie zadržela a obvinila spolu s poslancem a bývalým středočeským hejtmanem Davidem Rathem. Informoval o tom server Lidovky.cz. Podle něj žalobci zaplombovali ženiny domy v Rudné, v Hostivici a v Jílovém u Prahy. Obstaveny jsou prý také exposlancovy nemovitosti v Bakově nad Jizerou a Doksech. Kateřina Pancová a Petr Kott jsou spolu s Davidem Rathem a dalšími pěti viněni z toho, že zmanipulovali zadání tendru na rekonstrukci buštěhradského zámku. Kateřina Pancová a Petr Kott podle médií nechali upravit projekt financovaný z evropských fondů tak, aby se cena za opravy zvýšila o 46 milionů korun. David Rath s tím prý souhlasil, policie ho dopadla se sedmimilionovým úplatkem.

Stávka odborů do prázdnin nebude

Odboráři do prázdnin plánovanou stávku na protest proti vládě a jejím reformám nevyhlásí. Podle předáka Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslava Zavadila se na tom dohodl úterní odborářský sněm. Po něm se do protestního pochodu Prahou a demonstrace u sídla kabinetu zapojily podle odhadů policie asi 4000 lidí. Premiér Petr Nečas (ODS) uvedl, že vláda je připravena s odbory jednat, ale nepřijatelné požadavky si diktovat nenechá. "Koalice prosazuje programové prohlášení a cítí se vázána odpovědností především vůči svým voličům. Odbory stále více svým chováním slouží politickým zájmům opozice. My ovšem nemůžeme prosazovat program komunistů a sociální demokracie," sdělil ČTK Petr Nečas. Jednat s odbory chce třeba o prorůstových opatřeních. Už na příští týden chystá platforma Stop vládě blokády ministerstev. Odboráři a aktivisté je zahájí happeningem před ministerstvy školství a kultury 29. května.

Úředníci veřejné správy by podle zákona nesměli být ve straně

Úředníci veřejné správy by podle chystaného zákona, který má ministerstvo vnitra vládě předložit do konce září, nesměli být v politické straně. Na semináři o státní službě v Senátu to uvedl náměstek ministra vnitra Ondřej Veselský. Zákaz by ale podle místopředsedy sekce pro státní správu francouzské Státní rady Marcela Pocharda mohl Česku přinést problémy s ohledem na právo EU. Pochard ale namítl, že by to ČR přineslo problémy ze strany EU, neboť "pro Evropu je naprosto důležité všude dávat přednost svobodě názorů". Spíše je třeba zajistit, aby případná příslušnost k politické straně nijak neovlivňovala úředníkovo rozhodování nebo postavení, uvedl. Zákon také počítá s rozdělením pracovníků ve veřejné správě na úředníky s rozhodovací pravomocí, zaměstnance zajišťující podpůrné činnosti a "klíčové pracovníky politické reprezentace" úřadu, které si jako spolupracovníky přivede například ministr.

Ministr Fiala zastavil kritizovanou reformu financování škol

Nový ministr školství Petr Fiala zastavil kritizovanou reformu financování škol podle naplněnosti tříd. Čeká se na návrh rozpočtu pro příští dva roky, pak budou úředníci vymýšlet nové varianty rozdělování peněz. ČTK to řekl náměstek ministra pro regionální školství Ladislav Němec. Nově by školy mohly dostávat jednotný příspěvek na každého žáka plus paušál. Kdyby byl zachován původní návrh, ohrozilo by to existenci řady škol v malých obcích. "Po domluvě s panem ministrem jsme rozhodli, že zastavíme reformu systému financování regionálního školství do doby vyřešení rozpočtu 2013, 2014," uvedl Ladislav Němec. Chystané změny také prý začnou platit nejdřív od ledna 2014, přičemž dřív se plánoval start reformy už od příštího roku. Původní plán exministra Josefa Dobeše počítal s tím, že by školy dostávaly peníze podle naplněnosti tříd. To by vedlo ke slučování, případně rušení poloprázdných škol, které jsou drahé na provoz. Školy i zřizovatelé ale nápad kritizovali, ohrozil by prý existenci až 70 procent škol, hlavně v malých obcích. Petici proti reformě podepsalo 62.500 lidí.

Lidé ze zemí V4 si u ombudsmanů více stěžují na sociální situaci

Na stolech ombudsmanů ze zemí visegrádské čtyřky (V4) přibývají v souvislosti s hospodářskou krizí podněty občanů ze sociální oblasti. Stěžují si na příliš tvrdé dopady sociálních reforem, potíže se sociálními dávkami, exekuce a také na špatně dostupnou zdravotní péči. Ombudsmani to řekli na svém úterním setkání v Brně ČTK. Uvedli, že jejich pravomoci jsou omezené, proto nemohou vždy pomoci. Český ombudsman Pavel Varvařovský letos dostal zhruba o 500 podnětů lidí více než ve stejném období loni. Nárůst způsobily stížnosti související s ekonomickou situací lidí, hlavně s poskytováním sociálních dávek. "Snažím se z nich vypreparovat to nejdůležitější. Žádám pak vládu o nápravu," řekl ČTK. Upozornil na to, že některé změny v poskytování dávek přinesly mnoho problémů. Potíže řeší rodiče postižených dětí, jimž se po změně legislativy snížily příspěvky až o 4000 korun měsíčně. "Zároveň ale stěžovatele upozorňuji, že neexistuje zásada, že se musíme mít stále lépe. Asi se budeme mít nějakou dobu hůře a protesty proti vládě na tom nic nezmění," doplnil ombudsman.

Charta 2012 volá po mravní obrodě a naplnění Havlova odkazu

Několik profesorů a někdejší herečka a poslankyně Táňa Fischerová podepsali prohlášení, které nazvali Charta 2012. Volají v něm mimo jiné po mravním ozdravení společnosti a naplnění odkazu "posledního velkého Čecha" Václava Havla. K výzvě se připojil také sociolog Miloslav Petrusek, antropoložka Anna Hogenová a bývalá děkanka Pedagogické fakulty Univerzity Karlovy Stanislava Kučerová. "Je nutná nová revoluce, neboť všemocní tohoto světa se své moci a svých výsad nevzdají dobrovolně. Je bohudík možno využít toho, že jsme civilizovaní lidé a že naše revoluce může být úspěšná i bez násilí, že může být opět sametová," stojí dále v prohlášení. Na rozdíl od Charty 77, která upozorňovala na konkrétní formy porušování lidských práv v tehdejším komunistickém Československu, ale dokument žádnou konkrétní kritiku ani požadavky neobsahuje.

STEM: Podíl Čechů s negativním postojem k Romům vzrostl o desetinu

Čechů s negativním postojem k Romům přibývá, oproti loňsku vzrostl jejich podíl ve společnosti o více než desetinu. Vyplývá to z dubnového průzkumu agentury STEM, jehož výsledky má ČTK k dispozici. Odmítavý vztah k romské menšině mají celé tři čtvrtiny obyvatel ČR, což je nejvíce od roku 1994, kdy zjišťování začalo, rozdíly mezi jednotlivými roky jsou však většinou malé. Dobrý vztah k Romům vyjádřila jen dvě procenta dotázaných, velmi dobrý vztah vůbec nikdo. Při posledním průzkumu v dubnu loňského roku uvedlo negativní postoj k romské menšině 68 procent dotázaných. Letos to již byly přesně tři čtvrtiny, o dva procentní body více, než činila zatím nejvyšší hodnota podílu odmítavých reakcí z roku 1994. Celých 14 procent lidí dokonce odpovědělo, že k Romům cítí přímo odpor. Loni se takto vyjádřila desetina lidí. Podíl dotázaných s pozitivním vztahem k romské menšině se ve srovnání s rokem 2011 snížil o polovinu, ze čtyř na dvě procenta.

Astronomové našli meteority, které spadly před 20 lety u Benešova

Čeští astronomové nalezli meteority z bolidu, který před dvaceti lety zazářil nad českou kotlinou a jehož úlomky dopadly na Benešovsku. Jde o první případ na světě, kdy po tak dlouhé době od pádu byly na základě nové analýzy původních záznamů dráhy bolidu nalezeny meteority v předpověděné oblasti, uvádí se ve zprávě Astronomického ústavu Akademie věd zveřejněné při příležitosti nynější mezinárodní konference Asteroidy, komety a meteory v Japonsku. Vědecké přístroje zaznamenaly bolid, který byl tisíckrát jasnější než Měsíc v úplňku, 7. května 1991. Bolid pohasl ve výšce asi 17 kilometrů nad vesnicí Přibyšice západně od Benešova. Astronomové předpověděli, že z metrového tělesa malá část o váze několika kilogramů zřejmě dopadla na zemský povrch. Přes velké úsilí se jim ale žádný úlomek nepodařilo nalézt. Vědci Astronomického ústavu pod vedením Pavla Spurného se po dvaceti letech na základě nových analýz a postupů k pátrání po meteoritech znovu vrátili. Nyní je už jasné, že tři meteority, které nalezli, pocházejí z benešovského bolidu.

Zemřel režisér a herec Stanislav Remunda, partner Ivy Janžurové

Po dlouhé nemoci zemřel v pondělí ve věku 84 let herec a divadelní režisér Stanislav Remunda, životní partner herečky Ivy Janžurové. ČTK to potvrdila jeho dcera Theodora Remundová. "Otec měl celoživotní přání, nesnášel pohřby a chtěl, aby se jeho úmrtí obešlo bez obřadu," dodala Theodora Remundová. Rozloučení se zesnulým se tak podle ní bude konat v úzkém rodinném kruhu. Stanislav Remunda se narodil v roce 1927 v Praze. Pracoval nejprve v Divadle S.K. Neumanna, dnešním Divadle Pod Palmovkou. Později získal herecké angažmá v Divadle na Vinohradech, kde působil od 50. do 90. let jako herec a od roku 1966 i jako režisér. Ve filmu se poprvé objevil v 50. letech minulého století. Spolupracoval s režiséry jako Vojtěch Jasný, Karel Kachyňa nebo Juraj Herz. Objevil se například ve filmech Což takhle dát si špenát nebo Král Šumavy. V 90. letech založil soukromé divadlo, kde režíroval "rodinné" inscenace v hlavní roli s životní partnerkou Ivou Janžurovou, s níž má dvě dcery - Sabinu a Theodoru. Také ony se prosadily jako herečky a režisérky.

Moravští vinaři vezou z Londýna šest stříbrných medailí

Šest stříbrných a 21 bronzových medailí vezou z londýnské soutěže Decanter World Wine Awards moravští vinaři. Nejúspěšnějším moravským vinařstvím byl Znovín Znojmo se ziskem tří stříbrných medailí, jedné bronzové a dvou diplomů. ČTK to dnes řekli zástupci Vinařského fondu. Jednu stříbrnou a dvě bronzové veze z Londýna Nové vinařství, čtyři bronzové získal vinař Josef Dufek. Devátého ročníku soutěže se zúčastnilo více než 14.000 vín z celého světa, která hodnotili porotci z 25 zemí. V Londýně bodovalo několik moravských vín, která získala ocenění také na nedávné soutěži Concours Mondial de Bruxelles v portugalském Guimaraes.

Rozsáhlá obnova barokní památky Kuks začíná

Rozsáhlý projekt obnovy barokního hospitalu Kuks a jeho okolí začne v nejbližších dnech opravou komunikací v obci. Vše by mělo být hotové v roce 2014. ČTK to dnes řekl mluvčí hejtmanství Jiří Hošna s tím, že oficiální zahájení oprav cest bude ve středu. Opravené komunikace by měly turistům přinést snazší přístup k hospitalu, který je národní kulturní památkou, a k dalším pamětihodnostem Kuksu. Současně vznikne vycházkový okruh a cesty se napojí na cyklostezku z Hradec Králové přes Josefov do Kuksu. Se zahájením oprav hospitalu, který ročně navštíví asi 50.000 lidí, se počítá ve druhé polovině roku. V hospitalu po opravě vznikne regionální centrum vzdělávání v oboru farmacie, dějin umění či environmentalistiky. Projekt počítá i s opravou původní klášterní zahrady či teras před hospitalem.

Bečovský zámek ukazuje stůl a předměty darované Adolfu Hitlerovi

Bečovský státní zámek a hrad připravil unikátní výstavu nazvanou Příběh stolu. Je věnována jednomu z předmětů, které ukrýval zámecký mobiliář, stolu vyrobenému pro Adolfa Hitlera. Minimalistickou expozici doplňuje několik kancelářských předmětů, třeba kalamář a křeslo. Předměty putovaly 75 let po řadě míst v Německu, Rakousku a v Česku. Cílem výstavy je osvětlit některé z faktů spojených s předměty, řekl dnes ČTK kastelán Tomáš Wizovský. Monumentální stůl, křeslo a zařizovací předměty související se stolem byly vytvořeny ve 30. letech 20. století. Jejich autor, německý architekt Woldemar Brinckmann, kolekci daroval nacistickému vůdci Adolfu Hitlerovi. Patrně měla poté skončit v připravovaném Hitlerově muzeu v Linci. "Předměty byly převezeny do kláštera ve Vyšším Brodě. Odtud se po válce za přesně neobjasněných okolností dostaly do Bečova. Tady je objevil badatel Jiří Kuchař, autor knihy Hitlerova sbírka v Čechách," uvedl Tomáš Wizovský.

Festival v Krumlově zahájí barytonista Chvorostovskij

Mezinárodní hudební festival v Českém Krumlově zahájí 20. července ruský barytonista Dmitrij Chvorostovskij, program vyvrcholí 18. srpna vystoupením čtyřčlenného souboru The Canadian Tenors. Součástí festivalu budou 24. až 26. srpna na točně tři reprízy Leoncavallových Komediantů, do kterých se vrátí argentinský tenorista José Cura, informoval ředitel festivalu Jaromír Boháč. Festival opět nabídne klasickou hudbu, operu, world music i recesistické kvarteto MozARTgroup. Chybět nebude národní večer v balkánském rytmu. V koncertních sálech se představí sólisté v čele s klavíristou Konstantinem Ščerbakovem či violoncellistou Jiřím Bártou. Celkem 16 špičkových hudebníků zahraje v programu Otto Sauter - 10 z nejlepších trumpetistů světa. Své 60. narozeniny oslaví na krumlovském festivalu Václav Hudeček, kterému přijde do Zámecké jízdárny zahrát i Valerij Oistrach, vnuk legendárního houslisty a Hudečkova učitele Davida Oistracha.

Ze sportu:

Kapitán fotbalové reprezentace Tomáš Rosický, který v pondělí v Praze podstoupil další vyšetření lehce zraněného lýtka, přijel za národním týmem na soustředění do Rakouska. Komplikací je pro národní tým zranění obránce Michala Kadlece, který při tréninku dostal úder do nosu a vzápětí vyrazil na vyšetření do nemocnice. Michal Kadlec na trénincích nosí ochrannou masku, poté co mu nos na konci dubna zlomili dva výtržníci před diskotékou v Kolíně nad Rýnem.

Slovenský záložník Karol Kisel se stal první letní posilou fotbalistů Slavie Praha. Do Edenu se vrací po roční pauze, kterou strávil v australské lize v Sydney. V klubu bude zároveň působit jako manažer mládeže.

Plavkyně Simona Baumrtová skončila na mistrovství Evropy v Debrecínu šestá v závodě na 200 metrů znak v čase 2:10,85. O devět setin tak zaostala za osobním rekordem. Na vítěznou Francouzku Alexianne Castelovou ztratila 2,44 vteřiny. Již jistá účastnice olympijských her v Londýně se postarala o druhý nejlepší výsledek české výpravy v Derbecínu po Barboře Závadové, která v polohovém závodu na 400 metrů vybojovala bronzovou medaili.

Čtyřka bez kormidelníka Matyáš Klang, Milan Bruncvík, Jakub Podrazil a Michal Horváth vyhrála dodatečnou olympijskou kvalifikaci v Lucernu a postoupila do Londýna. Svěřenci trenéra Petra Blechy se tak stali pátou českou posádkou, která se na vrcholnou akci letošní sezony kvalifikovala. Z loňského mistrovství světa se do Londýna probojovali skifaři Ondřej Synek, Miroslava Knapková, dvojskif sester Lenky a Jitky Antošových a čtyřka bez kormidelníka lehkých vah Miroslav Vraštil, Jiří Kopáč, Ondřej Vetešník a Jan Vetešník.

Šestnáctou etapu Giro d'Italia vyhrál španělský cyklista Jon Izagirre Insausti. Český jezdec stáje Astana Roman Kreuziger dojel v pelotonu po boku hlavních favoritů se ztrátou téměř devíti minut na vítěze a zůstal na průběžném pátém místě s odstupem minuty a 27 vteřin na lídra Joaquina Rodrígueze ze Španělska.

Český horolezec Milan Sedláček zahynul na himálajské osmitisícovce Lhoce, čtvrté nejvyšší hoře světa (8516 m). Podle webové stránky výpravy lhotse2012.cz zemřel při sestupu z vrcholu, na který vystoupil spolu s Radovanem Markem. Padesátiletý Milan Sedláček byl členem výpravy, kterou vedl Leopold Sulovský, první český horolezec na vrcholu Mount Everestu. Spolu s nimi a Markem tvořili expedici ještě Pavol Lupták a Marek Ožana. V roce 2002 vystoupil Milan Sedláček na vrchol Šiša Pangmy, dvakrát byl poté ve výpravě na K2. Předloni na Lhoce dosáhla expedice výšky 7800 metrů, další výstup tehdy překazilo počasí a laviny.

Středeční počasí v Česku:

Jasno nebo polojasno, přeháňky a bouřky jenom vyjímečně. Teploty 25 až 29 stupňů Celsia.