Zprávy

0:00
/
0:00

Rath rezignoval na post hejtmana i členství v ČSSD, poslanecký mandát ale nesložil

David Rath obviněný z přijetí úplatku vystoupil tuto středu z ČSSD a složil mandát krajského zastupitele i středočeského hejtmana. Poslaneckého mandátu se nevzdal. Vedení středočeské ČSSD ho ale vyzvalo k tomu, aby to udělal. Řekl to její místopředseda Miloš Petera. V čele hejtmanství by Ratha měla nahradit jeho dosavadní náměstkyně Zuzana Moravčíková. ČSSD s ní počítá i jako s jedničkou na středočeské kandidátce. Moravčíkovou před svou rezignací pověřil zastupováním i Rath. Pověřená hejtmanka řekla, že nechá prověřit čerpání a uzavírání smluv z regionálního operačního programu. Přednostně se chce zaměřit na plán rekonstrukce buštěhradského zámku. Podle neoficiálních informací jsou totiž předmětem zájmu detektivů v Rathově případu kromě tendrů ve středočeských nemocnicích také údajné podvody s eurodotacemi při rekonstrukci buštěhradského zámku.

Policisté Ratha zadrželi v pondělí a následně obvinili z přijetí sedmimilionového úplatku. Za to mu v případě odsouzení hrozí až dvanáctileté vězení. Spolu s ním kriminalisté obvinili čtyři muže a tři ženy. Jednou z obviněných je prý ředitelka kladenské nemocnice Kateřina Pancová. Předsednictvo krajské ČSSD doporučilo celostátnímu vedení strany, aby pozastavilo její členství v ČSSD. Doporučilo také krajské organizaci, aby Pancovou vyřadilo z kandidátní listiny do krajských voleb.

Soudce Okresního soudu v Ústí nad Labem poslal Davida Ratha ve středu do vazby. Sdělila to ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Podle soudu hrozilo, že by mohl ovlivňovat svědky, pokračovat v trestné činnosti nebo že by mohl utéct. "Byly shledány všechny tři vazební důvody," uvedla Lenka Bradáčová. Nevyjádřila se však k tomu, zda navrhla uvalit vazbu i na další lidi obviněné spolu s Davidem Rathem. Rath obvinění odmítá, kauzu považuje za politickou. V krabici, kterou nesl v momentě zadržení policií, mělo být podle něj víno. Celou kauzu považuje za "dobře připravenou a provedenou společenskou popravu politika".

Sobotka převzal žádost o vydání Ratha

Předseda ČSSD a šéf sněmovního mandátového a imunitního výboru Bohuslav Sobotka se seznámil se žádostí policie o vydání středočeského hejtmana Davida Ratha k trestnímu stíhání. Sněmovna by podle něj měla stíhání Ratha připustit, měl by odejít z politiky a nechat o případu rozhodnout soud, řekl Sobotka. Mandátový a imunitní výbor chce k případu svolat na úterý. Sobotka by ocenil, kdyby se jednání výboru mohl zúčastnit Rath osobně. "Je to obvyklá praxe, že poslanci, o kterých se jedná, mají možnost se výboru zúčastnit a mají možnost se na jednání výboru k dané věci osobně vyjádřil," řekl Sobotka. "Jinak předpokládám, že jakmile bude David Rath k dispozici, že se s ním sejdu, abych si poslechl jeho názor na celou záležitost," řekl šéf ČSSD. Rathovým případem se podle něj bude rovněž zabývat na pátečním zasedání předsednictvo ČSSD. Pokud tak poslanec neučiní sám, pozastaví jeho členství ve straně.

Klaus chválí policii za zadržení Ratha, Nečase kauza šokovala

Je dobře, že policie v případu hejtmana Davida Ratha (ČSSD) nekompromisně konala. Jeho kauza ale velmi poškozuje českou politiku a důvěru občanů v ní i obraz země v zahraničí. Novinářům to řekl prezident Václav Klaus. Podle něj by nebylo dobré, kdyby se do případu pletli politici. Věc by podle něj měli řešit vyšetřovatelé a soud. Klaus se také vyjádřil k Rathovým slovním výpadům, které proti němu politik v minulosti měl. "Je dostatečně známo, že pan poslanec Rath patřil k těm lidem, kteří se o mě celá léta dost nevybíravě otírali, jestli to mohu takto nazvat. Ale já si v této chvíli cokoli podobného odpustím," řekl. Korupční kauza významného poslance opoziční ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha je podle premiéra Petra Nečase (ODS) šokující i proto, co ČSSD a Rath sám o korupci donedávna hlásali například v Poslanecké sněmovně. Premiér věří, že policie "závažný případ" dovede do konce a kauza se ukáže jako osobní selhání jednotlivce, které "nehodí špínu" na celou politickou scénu. "Bylo by nesmírně špatné, kdyby vznikl dojem, že jako Rath jsou všichni politici. Myslím, že již ze způsobu vyjadřování je zjevné, že někteří z nás nejsou Rathové a i v těchto věcech nejsme jako on," prohlásil předseda vlády a ODS.

Brusel Rathův případ sleduje a bude chtít další informace

Evropská komise byla informována o zatčení poslance českého parlamentu a středočeského hejtmana Davida Ratha, který byl obviněn z přijetí úplatku. Sdělil to mluvčí Evropské komise, která prý bude případ bedlivě sledovat a bude také od českých úřadů chtít další informace. Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF), jehož posláním je vyšetřovat podvodnou činnost týkající se rozpočtu EU, nevede v této věci zatím žádné vyšetřování. Čeká na podrobnější informace z Prahy. Generální ředitelství EK pro regionální politiku podle mluvčího také už má informace od českého ministerstva financí, že úřad pozastavil potvrzování výdajů pro Regionální operační program Střední Čechy a že je obnoví až po vyšetření případu.

Česko vyslalo do Sýrie tři vojenské pozorovatele v rámci mise OSN

Do syrského hlavního města Damašku odletěla trojice českých vojenských pozorovatelů. Česká republika se tak na základě žádosti Organizace spojených národů rozhodla podpořit mezinárodní pozorovatelskou misi UNSMIS. Do Sýrie zamíří vojáci, kteří mají zkušenost z dřívějšího působení v mírových misích OSN v Demokratické republice Kongo a v Iráku, oznámil mluvčí ministerstva obrany Jan Pejšek. V mírových misích OSN v současnosti působí dalších pět českých vojáků. Tři příslušníci armády plní roli pozorovatelů v Demokratické republice Kongo. Jeden je vojenským poradcem v Afghánistánu a jeden voják je nasazen v roli styčného důstojníka v Kosovu.

Vláda schválila mise do 2014, snižuje se angažmá v Afghánistánu

Vláda dnes schválila podobu zapojení české armády do zahraničních misí v letech 2013 a 2014, plyne z informací ČTK. V Afghánistánu bude příští rok působit až 539 českých vojáků, v roce 2014 nejvýše 340. Podobu mandátu, který v roce 2014 počítá také s nasazením 50 lidí a čtyř stíhaček Jas-39 Gripen při vzdušné ochraně Islandu, připravilo ministerstvo obrany. Snižování počtu českých vojáků v Afghánistánu souvisí s celkovou strategií NATO. Aliance své ozbrojené síly stahuje a odpovědnost za bezpečnost země předá na konci roku 2014 do rukou samotných Afghánců. Na počátku příštího roku se z afghánské provincie Lógar začne stahovat provinční rekonstrukční tým, který zde působí od roku 2008. V únoru bude vojenská část zredukována na sto lidí, která bude na základně Shank připravovat materiál pro postupný návrat do vlasti. Nadále má také podporovat civilní experty, kteří mají na starost infrastrukturu země. I počet civilistů se sníží. Do Afghánistánu se naopak vrátí vrtulníková jednotka, která zde již v minulosti působila.

Vláda vyřeší výtky ombudsmana k hazardu v novém loterijním zákonu

Výtky ombudsmana k tomu, že ministerstvo financí (MF) udělilo licence na provoz hazardních her i v obcích, které na svém území výherní automaty omezují obecní vyhláškou, vláda vyřeší prostřednictvím návrhu nového zákona o provozování sázkových her. Kabinet dnes totiž schválil návrh ministerstva financí na změnu svého dřívějšího usnesení, informoval ČTK zdroj obeznámený s jednáním vlády. Projednávání návrhu zákona vláda odložila na konec června. Vláda před dvěma měsíci uložila MF, aby do 14. května změnilo správní praxi týkající se nezákonného rozhodování při povolování výherních automatů v obcích. Ministři tak vyřešili spor, jenž mezi sebou měli ombudsman Pavel Varvařovský a ministr financí Miroslav Kalousek. Nařízení vlády MF uložilo, aby v souladu s loterijním zákonem zahájilo s provozovateli hazardních her řízení o odnětí již uděleného povolení k provozu hracích automatů. Toto usnesení MF navrhlo změnit, protože je podle něj vnitřně rozporné a neodpovídá původnímu názoru vlády.

Inflace v dubnu v EU klesla, v ČR je třetí nejvyšší z unie

Meziroční míra inflace v dubnu v eurozóně klesla z březnových 2,7 procenta na 2,6 procenta. V celé Evropské unii se snížila z 2,9 procenta v březnu na dubnových 2,7 procenta. Novináře o tom dnes informoval Evropský statistický úřad (Eurostat). Česká republika má podle dat evropských statistiků společně s Polskem třetí nejvyšší inflaci z 27 států. V dubnu u obou těchto zemí činila čtyři procenta. Více to by už jen v Maďarsku (5,6 procenta) a Estonsku (4,3 procenta). Naopak v Řecku to bylo jen 1,5 procenta a ve Švédsku jedno procento. V dubnu 2011 meziroční harmonizovaný index spotřebitelských cen v eurozóně dosahoval výše 2,8 procenta a v EU 3,3 procenta. Meziměsíčně v dubnu inflace v unijních státech platících eurem i v celé "sedmadvacítce" dosáhla výši 0,5 procenta.

ČNB: Běžný účet vykázal v březnu přebytek 16,8 miliardy korun

Běžný účet platební bilance, který je souhrnem veškerých ekonomických transakcí domácí ekonomiky se zahraničím, vykázal v březnu přebytek 16,8 miliardy korun. Výsledek ovlivnilo aktivum bilance zboží a služeb. Bilance výnosů a běžných převodů byly pasivní. Údaje zveřejnila Česká národní banka (ČNB). V únoru byl běžný účet v přebytku 18,3 miliardy korun. "Za výsledkem stála především obchodní bilance, na což již ukazoval v minulém týdnu zveřejněný rekordní přebytek zahraničního obchodu," uvedl Miroslav Frayer z investičního bankovnictví Komerční banky. Ve srovnání s loňským březnem jde podle něj o zlepšení o 18 miliard korun. "V březnu byly vyplaceny dividendy ve výši 11 miliard Kč. V běžných převodech je zahrnuto aktivní saldo převodů do ČR z rozpočtu EU ve výši 0,3 miliardy Kč. Na kapitálovém účtu jsou zachyceny příjmy z prodeje emisních povolenek v objemu 0,3 miliardy Kč. Pasivní saldo běžného účtu v ročním úhrnu v delším časovém horizontu klesá," uvedla ČNB.

Zemědělci vyjedou na protest proti zelené naftě až na 200 silnic

Protestní jízdy v regionech kvůli chystanému zrušení takzvané zelené nafty a zavedení spotřební daně na víno se 23. května dopoledne zúčastní zhruba 1500 strojů, které vyjedou asi na 200 tras v regionech. Na tiskové konferenci to dnes uvedl prezident Agrární komory Jan Veleba. Blokády mají podle něj probíhat především na silnicích první a druhé třídy. Protesty se nejspíše vyhnou Praze. "Nejsilněji se připravuje kraj Vysočina, kde je připraveno asi 280 kusů techniky," podotkl Jan Veleba. Agrárníci mají dosud hlášenu účast zemědělců ze dvou třetin okresů a krajů, další patrně přibudou do konce týdne. Jízd se mají zúčastnit traktory, traktory s přívěsy, nákladní automobily a další mechanizace. Protestní akce proběhne mezi devátou a jedenáctou hodinou. Agrárníci již dříve uvedli, že chtějí nátlakovou akcí zvrátit rozhodnutí vlády. V případě neúspěchu prvního protestu se akce mají opakovat a stupňovat.

Soudci asi dosáhnou zvýšení platů, fotovoltaika bude dál zdaněná

Soudci pravděpodobně dosáhnou zvýšení platů. Ústavní soud (ÚS) zrušil platovou základnu pro léta 2012 až 2014. Záložní výpočtový koeficient ponechal v zákonu jen do konce letošního roku. Zákonodárci tak musejí do té doby přijmout novou úpravu soudcovských platů. Jde o další z nálezů, jimiž se Ústavní soud postavil proti zásahům do hmotného zabezpečení soudců. Předseda soudcovské unie Tomáš Lichovník dnešní rozhodnutí přivítal, soud se podle něj neodchýlil od svých dřívějších názorů. "Nyní je zde prostor pro vyjednávání s mocí výkonnou a mocí zákonodárnou o tom, jak by soudcovský plat měl být nastaven. Přičemž se domnívám, že Ústavní soud zde dal jasné stanovisko, jak dál postupovat," řekl ČTK Tomáš Lichovník. Ústavní soud ponechal v platnosti zdanění fotovoltaiky, když zamítl návrh skupiny senátorů na zrušení sporných paragrafů. Zdanění kritizovali solární investoři, kteří kvůli zákonným změnám přišli o značné zisky. Peníze chtějí od státu získat zpět, opakovaně kvůli tomu hrozili arbitrážemi.

Šéf ŘSD chce zlepšit čerpání peněz, ministr chce přeměnu ŘSD

Prioritou nového šéfa Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Davida Čermáka je čerpání peněz z rozpočtu a z evropských operačních programů. Zvýšit se podle něj musí kvalifikovanost zaměstnanců a zlepšit jejich přístup při přejímání staveb. Ke splnění těchto cílů bude potřeba změnit právní subjektivitu ŘSD, dodal ministr dopravy Pavel Dobeš. Podle něj bude třeba přeměnit příspěvkovou organizaci ŘSD do podoby akciové společnosti nebo na státní podnik. Tato změna by umožnila ŘSD čerpat prostředky z jiných zdrojů než jen ze státního rozpočtu a zároveň by vedla ke zvýšení odpovědnosti ve společnosti. Čermáka jmenoval Dobeš šéfem ŘSD minulý pátek. Ve funkci nahradil Reného Porubu, který byl považován za člověka blízkého neformálnímu šéfovi Věcí veřejných Vítu Bártovi. Skutečnost, že Čermák nemá vysokoškolské vzdělání, ministrovi nevadí. Podle něj jde o člověka, který je s problematikou silničního stavitelství detailně seznámen.

Petici proti Dobešově reformě místních škol podepsalo 62.500 lidí

Petici proti reformě financování regionálního školství, kterou připravoval bývalý ministr školství Josef Dobeš (VV), podepsalo 62.500 lidí. Oznámil to dnes při jejím převzetí místopředseda senátního školského výboru Marcel Chládek (ČSSD). Uvedl, že Dobešův nástupce Petr Fiala by se měl tímto protestem velmi vážně zabývat. Pozve ho do Senátu na chystané veřejné slyšení. "Návrh (reformy) ohrožuje až 70 procent základních škol. Proto bych byl velmi rád, aby se nám podařilo ten nesmyslný návrh zastavit a přepracovat," uvedl Marcel Chládek, který je rovněž stínovým ministrem školství. Prosazení návrhu by podle senátora bylo "likvidací celého českého školství a i venkova". Dobešův plán počítá s tím, že by se peníze mezi základní a střední školy měly rozdělovat ne podle počtu žáků, ale podle zaplněnosti tříd. To by mohlo vést ke slučování některých poloprázdných škol a ministerstvu přinést miliardové úspory.

Na středních školách začaly ústní maturity

Na středních školách dnes začaly ústní maturity. Leckde zároveň studenti dostali výpis s výsledky maturitních testů. Školy mohou pořádat ústní zkoušky státních maturit a také klasické školní maturity až do 8. června, vysvědčení dostanou žáci v půlce měsíce. Druhý ročník státních maturit už poznamenaly problémy s testem z matematiky v náročnější verzi, byl totiž výrazně těžší než loni. Centrum pro přípravu maturit Cermat proto muselo zmírnit hodnocení, a namísto 16,8 procenta studentů tak propadlo jen 2,8 procenta. Novinkou letošního roku je, že propadlíci nebudou muset v září skládat opravnou maturitu z celého předmětu, ale vždy jen z té části, v níž neuspěli, tedy například jen z ústní nebo písemné části. Jednotných maturit se letos účastní 103.000 studentů.

Kvůli možné otravě na Jablonecku bylo hospitalizováno 27 dětí

Kvůli podezření na otravu jídlem bylo v noci na dnešek převezeno do nemocnic 27 dětí ze školy v přírodě v penzionu v Ondříkovicích, části Frýdštejna na Jablonecku. Trpěly nevolnostmi, průjmy a byly dehydratované, možná po bagetě, kterou snědly na výletě. Uvedla to mluvčí liberecké záchranky Lenka Markovičová. Většinu dětí během dne z nemocnic propustili. Událostí se zabývá také policie. Podle mluvčí Dagmar Sochorové zatím čeká na výsledky šetření hygieniků.

Kardinál Vlk vidí ve smlouvě s Vatikánem prostor pro debatu o sňatcích

V případě dosud neschválené česko-vatikánské smlouvy by zástupci církve a státu mohli začít debatovat například o změně paragrafu, který řeší církevní sňatky, myslí si kardinál a bývalý pražský arcibiskup Miloslav Vlk. Podle něj se hovoří o tom, že by platný sňatek byl jen jeden, státní, a kdo by chtěl i církevní sňatek, uzavřel by ho i v kostele. Ten by měl jen platnost církevní. Nyní jsou úředně platné obě varianty - civilní i církevní uzavření manželství. Kardinál Vlk upozornil, že jeho vyjádření jsou vzhledem k jeho současnému postavení soukromé a nereprezentují stanovisko katolické církve. Podle Miloslava Vlka se o textu týkajícím se uzavírání manželství ve smlouvě debatuje. Kardinál Vlk v současnosti nevidí východisko z krize ve společnosti a politice, protože zodpovědné osobnosti nezkoumají příčiny těchto jevů. Obává se toho, že lidé si budou muset "rozbít nos" a až poté snad nějaké cesty začnou hledat. Kardinál Vlk, který ve čtvrtek oslaví 80. narozeniny, to řekl v rozhovoru s ČTK.

Lidé v Praze slavili Svatojánské Navalis k poctě Jana Nepomuckého

Stovky lidí se i přes nepříznivé deštivé počasí připojily ke slavnostnímu procesí, které v úterý večer, v rámci oslav Svatojánských slavností Navalis konaných k poctě Jana Nepomuckého, vyšlo z Chrámu svatého Víta na Karlův most. V gotické katedrále předtím pražský arcibiskup Dominik Duka odsloužil mši za Jana Nepomuckého, patrona lodníků a plavců. Pozornost přihlížejících přitahovaly zejména bohatě zdobené barokní kočáry, tažené šestispřežím kladrubských vraníků. Ve svatojánském procesí byla nesena a následně vysvěcena drobná socha sv. Jana Nepomuckého z dílny Václava Česáka, která je určená pro školu v africké Ugandě. Návštěvníkům akce byla představena i takzvaná "Socha pod vodou" akademického sochaře Petra Váni, která zachycuje postavu Jana z Nepomuku ve chvíli, kdy byl podle historie shozen do vody z Karlova mostu. Socha bude potápěči dosazena na dno Slapské přehrady asi 40 metrů pod vodní hladinu na místo, kde kdysi bývaly Svatojánské proudy.

Český dokument Pod sluncem tma zvítězil na festivalu v Kišiněvě

Dokument Martina Marečka Pod sluncem tma zvítězil na mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Cronograf v moldavském hlavním městě Kišiněvě. Pětičlenná odborná porota ho vybrala v konkurenci dalších šestnácti soutěžních snímků z Evropy, Asie i Ameriky. "Martin Mareček tak rozšířil sbírku svých ocenění za tento snímek, která zahrnuje například Nejlepší dokument roku 2011 na festivalu v Jihlavě, Cenu české filmové kritiky, Českého lva a cenu Asociace českých filmových klubů na festivalu Finále v Plzni. Zároveň oslavil 10.000. diváka v tuzemských kinech," řekl ČTK mluvčí tohoto projektu Jiří Sedlák. Dalším významným festivalem, který snímek Pod sluncem tma čeká, je filmový festival Krakov, který se uskuteční od 28. května do 3. června. Na přelomu května a června bude dokument zařazen do přehlídky environmentálních filmů pořádané filmovou společností při Lincolnově centru v New Yorku.

V Londýně se vydražily dva snímky Františka Drtikola

Za ceny podstatně převyšující odhady se v aukční síni Christie´s v Londýně prodaly dvě studie aktů českého fotografa Františka Drtikola - za 16.250 liber a za 13.750 liber (517.000 a 438.000 korun). Obě Drtikolovy studie z let 1925 až 1928 měly odhadní cenu 6000 až 8000 liber. Za 5000 liber (160.000 korun) se také prodal snímek noční Prahy ze 60. let Josefa Sudka. Dosažená částka je na spodní hranici odhadní ceny.

Hrad Helfštýn se o víkendu promění ve vojenské ležení

Ve vojenské ležení se o víkendu promění prostory středověkého hradu Helfštýna na Přerovsku. Hostit bude Festival vojenské historie, který diváky provede vojenskou minulostí Moravy i českých zemí. Na hradě budou keltští bojovníci, Vikingové, žoldnéři, landsknechti, kavalíři, mušketýři i řadová pěchota. Půjde o třetí ročník této akce, organizářoři očekávají až 3000 návštěvníků. Podle pořadatelů jde o jednu z největších akcí historického rázu na Moravě. Pro hrad je to obrovská akce, program je připraven na celý víkend, přípravy začnou už v pátek. Helfštýn se promění ve vojenské ležení, všech asi 200 aktérů zůstane na hradě po celou dobu. "Akce je tak ojedinělá, že jsme udělali výjimku a hrad jsme pro ně otevřeli i mimo zavírací hodiny. Bude to ojedinělá atmosféra," řekl ČTK kastelán Jan Lauro.

Ze sportu:

Hokejový klub Lev Praha nebude své soutěžní zápasy hrát v O2 areně. Předseda představenstva nově vzniklého klubu Jan Musil potvrdil, že nedošlo k dohodě o spolupráci s provozovatelem multifunkční arény. Lev tak podle všeho bude hrát v domovském prostředí Sparty v Holešovicích, kde bude i trénovat a fakticky sídlit. Jan Musil potvrdil, že se zástupci Lva s vedením haly nedohodli na ekonomických podmínkách pronájmu.

Česká tenistka Petra Cetkovská porazila ve druhém kole turnaje v Římě světovou trojku Agnieszku Radwaňskou z Polska 6:4, 4:6 a 6:1. Další soupeřkou české tenistky, která třiadvacetiletou Radwaňskou porazila i ve čtvrtém vzájemném zápase v kariéře, bude Flavia Pennettaová z Itálie. Soupeřku pro třetí kolo zná i česká jednička Petra Kvitová. Čtvrtá hráčka světa se na římské antuce utká se Soranou Cirsteaovou z Rumunska. S dvouhrou se v italské metropoli naopak rozloučila Iveta Benešová, která podlehla osmé hráčce žebříčku Li Na z Číny 1:6, 5:7.

Tenistka Barbora Záhlavová-Strýcová skončila nečekaně hned v prvním kole turnaje kategorie ITF Sparta Prague Open. Třetí nasazená hráčka prohrála s Australankou Casey Dellacquaovou hladce 3:6 a 1:6. Do druhého kola postoupila Karolína Plíšková. Vítězka juniorky na Australian Open 2010 si poradila s Japonkou Rikou Fudžiwaraovou snadno 6:1 a 6:2. Její dvojče Kristýna Plíšková podlehla Polce Urszule Radwaňské, sestře světové trojky Agnieszky, dvakrát 3:6. Vypadla i Sandra Záhlavová. Do soutěže ještě zasáhne nejvýše nasazená Lucie Šafářová, 22. hráčka žebříčku WTA, kterou v prvním kole čeká Monica Puigová z Portorika.

Návrat překážkáře Petra Svobody k běhání se vážně komplikuje. Halový mistr Evropy se letos v lednu podrobil operaci Achillovy šlachy, kvůli níž vynechal celou předchozí atletickou sezonu, ale následky zákroku cítí dodnes. Nemůže kvůli tomu skoro běhat, přitom mistrovství Evropy v Helsinkách a olympijské hry v Londýně se kvapem blíží. Svoboda si dal ultimátum, že musí do 25. května obout v tréninku tretry, jinak do Finska na ME nepojede. V účast na olympiádě však stále věří.

Kajakář Josef Dostál postoupil do finále evropské olympijské kvalifikace rychlostních kanoistů v Poznani a ve čtvrtek pojedou o účast v Londýně. Aby se na hry kvalifikovali, musejí ve finále skončit do druhého místa. K Londýnu se přiblížili také Havel a Štěrba, kteří byli na 1000 m třetí ve své rozjížďce a postoupili přímo do finále A. Jana Blahová a Filip Šváb, kanoista Martin Fuksa (všichni 200 m) a deblkajak Anna Adamová a Lucie Matoušková na 500 m postoupili z rozjížděk do čtvrtečních semifinále. Ze hry jsou kajakářka Andrea Doktorová (500 m) a deblkajak Jiří Kraft a Branko Tarkulič (200 m)

Životní vstup do sezony má za sebou golfista Marek Nový. V pořadí série EPD Tour, třetí lize evropských golfových okruhů, je po polovině turnajů čtvrtý, což by mu na konci sezony zajistilo účastnickou kartu na Challenge Tour. Bývalý hokejista ale myslí výše, chtěl by mezi evropskou špičku a třeba až na PGA Tour.

Počasí v Česku:

Oblačno až zataženo, místy přeháňky. Teploty 10 až 14 stupňů Celsia.