Zprávy

Nečas odjíždí na Slovensko řešit jadernou energetiku

Stavby nových bloků české jaderné elektrárny Temelín a slovenských jaderných zdrojů Mochovce a Jaslovské Bohunice budou patřit k hlavním tématům 7. Evropského jaderného fóra, které se v pondělí a úterý uskuteční v Bratislavě. Za českou stranu fórum v pondělí navštíví premiér Petr Nečas a ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba. Nečas má v plánu také bilaterální setkání se svým slovenským protějškem Robertem Ficem. Fico na své návštěvě Prahy v dubnu uvedl, že Česko a Slovensko mají stejný vstřícný postoj k využívání jaderné energie a chtějí ho společně zdůrazňovat na mezinárodní úrovni. Češi a Slováci by podle něj měli postupovat společně právě například na jaderných debatních fórech. Slovensko vyrábí z jádra více než polovinu elektrické energie, v Česku je to zhruba třetina. Očekává se, že v obou zemích tento podíl vzroste po rozšíření jejich jaderných zdrojů.

Nový zákon o úřednících dostane vláda do konce září

Nový zákon o úřednících projedná vláda až na konci měsíce září, původně měl být kabinetu předložen v polovině roku. Plyne to mimo jiné z aktualizované vládní protikorupční strategie, kterou ve středu projedná vláda. Návrh zákona o úřednících se opozdí, aby jej vláda mohla na stůl dostat zároveň s legislativními opatřeními, která úřadům uloží publikovat etický kodex svých úředníků. Cílem nového zákona, jehož teze schválila vláda letos v únoru, má být depolitizace státní správy, její profesionalizace a vyšší kvalita. Podle kodexu budou mít úředníci povinnost podezření z uplácení nebo korupci, o které se hodnověrně dozvěděli, nahlásit nadřízenému, policii, státnímu zastupitelství nebo soudu.

Ministr Fiala se omluvil za maturitu z matematiky

Nový ministr školství Petr Fiala se omluvil studentům za příliš těžký maturitní test z matematiky. Je si vědom toho, že test studenty zbytečně stresoval a nepřispěje k tomu, aby státní maturitě důvěřovali. Z jednání s centrem pro přípravu maturit Cermat podle ministra vyplynulo, že se hodnocení testu z matematiky ve vyšší úrovni plošně zmírní. Fiala to řekl v diskusním pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Maturitu z matematiky si vybralo 44 procent ze 103.000 maturantů, zbytek dal přednost cizímu jazyku. Z těch, kteří maturovali z matematiky, si vyšší úroveň zvolilo 4,15 procenta studentů, hlavně gymnazistů. Proti příliš těžkému maturitnímu testu z matematiky ve vyšší úrovni protestovali ředitelé škol, Jednota českých matematiků i studenti na sociálních sítích. Chybu přiznalo i vedení Cermatu.

Ekonomika se podle analytiků asi dostala z recese

Česká ekonomika se v prvním čtvrtletí zřejmě podle odhadů analytiků dostala z recese. Podle většiny ekonomů totiž v prvním čtvrtletí ve srovnání s předchozím čtvrtletím stagnovala nebo mírně rostla. V recesi se přitom ekonomika považuje tehdy, když dvě čtvrtletí po sobě výkon ekonomiky klesá. Mezičtvrtletně hrubý domácí produkt ve třetím i čtvrtém čtvrtletí 2011 klesl podle Českého statistického úřadu o 0,1 procenta. V meziročním srovnání podle většiny odhadů ekonomika rovněž mírně stoupla, a to o 0,1 až 0,2 procenta. První odhad o vývoji ekonomiky v prvním čtvrtletí zveřejní Český statistický úřad v úterý 15. května.

Většina měst v Česku zatím neplánuje zvýšení daně z nemovitosti

Většina tuzemských měst zatím nechystá zvýšení daně z nemovitosti. Navýšení plánují například jen některá menší sídla v Královéhradeckém kraji, desetina obcí a měst v Libereckém kraji nebo jihomoravské Znojmo. Pardubice chtějí naopak daň snížit. Vyplývá to ze zjištění ČTK na radnicích. V hlavním městě o výši daně na příští rok zatím rozhodnutí nepadlo. "Zákonný termín je do 30. září 2012," uvedla mluvčí pražského magistrátu Tereza Krásenská. Nyní vlastníci nemovitostí v Praze platí daň podle koeficientu jedna. Daň z nemovitosti se skládá z daně z pozemků a z daně ze staveb, jejichž sazby se odvíjejí od charakteru nemovitosti. Daň se poté ještě násobí koeficientem, který závisí na velikosti obce, a případně místním koeficientem. Daň je stoprocentním příjmem obce, v jejímž katastru se nemovitost nachází.

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila odstávka druhého bloku

V Jaderné elektrárně Dukovany skončila odstávka druhého výrobního bloku. Kvůli rozsáhlé modernizaci trvala 79 dnů. Ta umožní zvýšení výkonu bloku ze zhruba 460 na 500 megawattů. Na plný výkon reaktor najede do tří týdnů, řekl mluvčí elektrárny Petr Spilka. Blok přestal dodávat elektrickou energii do sítě 25. února. Součástí jeho modernizace byla i výměna dvou statorů generátoru. Dukovany byly i v minulém roce největším domácím zdrojem elektřiny. Výroba se v meziročním porovnání zvýšila o 1,3 procenta na 14,369 terawatthodin. Byl to druhý nejlepší výkon v téměř sedmadvacetileté historii Dukovan. V Temelíně výměna paliva naopak v pátek začala. Tam je plánovaná na 51 dnů, na plný výkon by měl jeden ze dvou reaktorů najet na začátku července. Loni elektrárna vyrobila 13,91 terawatthodin (TWh) elektřiny. Bylo to nejvíce od jejího spuštění, přesto za plánem zaostala o 0,89 TWh, a to zejména kvůli prodloužení odstávek.

Houslista Špaček je ve finále prestižní Soutěže královny Alžběty

Mladý český houslista Josef Špaček, jenž je hlavním koncertním mistrem České filharmonie, postoupil do finále prestižní světové Soutěže královny Alžběty v Bruselu. Mezinárodní hudební soutěž, která má v houslovém oboru pětasedmdesátiletou tradici, je mezi odborníky považována za nejnáročnější. Už všech 12 finalistů, kteří se příštích 14 dnů budou ucházet o titul absolutního vítěze, je označováno za laureáty. Tuto soutěž zatím žádný Čech nevyhrál. Přihlásilo se do ní více než 160 mladých houslistů z celého světa, do druhého kola postoupilo 78 interpretů a zůstalo 24 účastníků. Dvanáct finalistů pochází například z Ruska, Albánie, Jižní Koreje, Spojených států, Tchaj-wanu i Kanady. Špaček se již představil například v Schumannově Houslovém koncertu d moll, Mozartově Houslovém koncertu G dur, Smetanově skladbě Z domoviny i Ravelově Cikánovi. Nadaný houslista loni v květnu dokončil studia u Itzhaka Perlmana na prestižní newyorské Juilliard School. V roce 2009 zvítězil ve světové houslové soutěži Michaela Hilla na Novém Zélandě, v témže roce absolvoval Curtisův hudební institut ve Filadelfii. Za mimořádné studijní výsledky obdržel na závěr svého studia cenu Fritze Kreislera.

Zahajovací koncert Pražského jara ocenily ovace vestoje

Ovacemi vestoje odměnilo publikum zahajovací koncert 67. ročníku hudebního festivalu Pražské jaro v zaplněné Smetanově síni Obecního domu. Česká filharmonie s dirigentem Vasilijem Petrenkem, šéfem Královského liverpoolského filharmonického orchestru, na něm provedla cyklus symfonických básní Má vlast od Bedřicha Smetany. Smetanova Má vlast, která připomíná historii a oslavuje českou zemi a ideje české společnosti konce 19. století, se uvádí na Pražském jaru téměř každoročně. Nehrála se pouze v roce 1948. Kromě prezidenta Václava Klause s manželkou zasedly v sále představitelé pražské kulturní a politické scény, mezi nimi primátor Bohuslav Svoboda. Letošní ročník festivalu nabídne celkem 46 koncertů, dva mimořádné koncerty a šest operních představení připravených ve spolupráci s Národním divadlem a Státní operou Praha.

V Brně se prodal olej malíře Tikala za půl milionu

V Brně se v aukci prodal za vyvolávací cenu 499.000 korun mistrovský galerijní olej Václava Tikala z roku 1944 Hlad. Skončil ve sbírce jednoho z českých sběratelů, řekla Petra Youngová ze společnosti AAA s.r.o., která aukci pořádala. Podle odborníků má obraz vysokou uměleckou hodnotu a jde o mistrovské surrealistické dílo. Václav Tikal byl malířem, keramikem a designérem. Zaměřoval se na surrealistickou a veristickou malbu. Velký zájem byl také o malbu Jana Zrzavého Bárky u ostrova s palmami. Její cena stoupla na více než dvojnásobek oproti vyvolávací. Za téměř trojnásobek oproti vyvolávací ceně se prodala fotografie Františka Drtikola Akt s dýkou. Konečná cena se vyšplhala na 72.000 korun. Při aukci lidé koupili předměty dohromady za milion a půl korun.

Luhačovice svěcením pramenů otevřely lázeňskou sezonu

Průvod několika set lidí se tuto neděli zapojil do symbolického otevírání pramenů v Luhačovicích na Zlínsku. Nechyběli v něm krojovaní členové folklorních souborů, ani hasiči s prapory a korouhvemi. Svěcení a otevírání léčivých pramenů oficiálně zahájilo sezonu v tomto lázeňském městě. Letos si zároveň Luhačovice připomínají 600. výročí první písemné zmínky o městě. Pramenům Svatého Josefa, Ottovce, MUDr. Františka Šťastného a nejznámější Vincentce tradičně požehnal luhačovický farář Hubert Wójcik. Akce Otevírání pramenů začala už v pátek programem základní školy a divadelním vystoupením. V sobotu pokračovala jarmarkem, otevřením výstavy Luhačovice v historických pohlednicích, projížďkou historických vozidel a bicyklů či programem o osobnostech zdejších lázní z doby před sto lety. Svěcení pramenů předcházela mše v kostele Svaté Rodiny.

Zahrádkářskou výstavu Floria Věžky navštívilo přes 47.000 lidí

Na zahrádkářskou výstavu Floria na výstavišti ve Věžkách na Kroměřížsku zavítalo za týden přes 47.000 návštěvníků. Přehlídka květin, ale i sadby či ovocných stromů má v obci dlouhou tradici, šlo už o 36. ročník. Jarní etapa výstavy Floria se i letos zaměřovala především na cibuloviny. Návštěvníci si na ní mohli také prohlédnout a koupit květiny, sadbu, okrasné i ovocné stromy, keře, zahradní techniku, nářadí a další pomůcky pro zahrádkáře. Expozice se účastnilo více než 220 vystavovatelů z celé Moravy. Floria patří po olomoucké Floře k nejvýznamnějším výstavám tohoto druhu na Moravě.

Lanovka na Sněžku jela naposledy, začíná její rekonstrukce

Turisté měli tuto neděli poslední možnost nechat se vyvézt lanovkou na nejvyšší českou horu. Od pondělí už nebude kvůli rekonstrukci v provozu horní úsek lanové dráhy na Sněžku. Rozsáhlá rekonstrukce má být hotova na jaře 2014. Výkopy pro novou dolní stanici už začaly, naplno demolice začne 13. května. Dělníci také začali se stavbou kanalizace dolní stanice lanové dráhy. Bude umístěna blíže k Peci pod Sněžkou. Nová lanovka bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější čtyřmístné kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane na 250 lidech. Jízda až na vrchol by se díky vyšší rychlosti měla s novou lanovkou zkrátit z nynějších 25 zhruba na 16 minut. Celkem by město Pec pod Sněžkou mělo za lanovku zaplatit 299 milionů korun bez DPH, z nichž zhruba 70 procent uhradí dotace z fondů EU.

Čeští hokejisté podlehli Rusku a stále nemají jisté čtvrtfinále

Čeští hokejisté prohráli na mistrovství světa ve Stockholmu s Ruskem 0:2 a stále nemají jistý postup do čtvrtfinále. Sborná naopak definitivně potvrdila prvenství v základní skupině B. Vítěznou branku vstřelil už ve 24. vteřině utkání Alexandr Pěrežogin a ruský náskok pojistil v úvodu třetí části Jevgenij Malkin. Poslední zápas ve skupině sehraje tým trenéra Aloise Hadamczika v úterý od 16:15 s Německem.

Dále ze sportu:

Pražský maraton vyhrál etiopský vytrvalec Deressa Chimsa. Neoficiálním časem 2:06:27 zaostal za předloňským traťovým rekordem Keňana Eliuda Kiptanuie o 48 sekund. S téměř minutovou ztrátou doběhl na druhém místě Keňan Stephen Tum.

Trenér české fotbalové reprezentace Michal Bílek v pondělí oznámí nominaci 23 hráčů, kteří pojedou na červnové mistrovství Evropy. Ve výběru prý nebude liberecký Jiří Štajner. Tahoun čerstvého ligového mistra na Twitteru bez bližších podrobností uvedl, že se ho Euro týkat nebude. Češi na tréninkový kemp vyrazí v neděli 20. května, o šest dní později v Rakousku sehrají přípravné utkání s Izraelem.

Tenista Tomáš Berdych titul na turnaji série Masters v Madridu nezískal. Český hráč ve finále na modré antuce prohrál 6:3 a dvakrát 5:7 se Švýcarem Rogerem Federerem, který se po více než roce vrátí na druhé místo světového žebříčku.

Biker Jaroslav Kulhavý dojel druhý v závodu Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě. Úřadujícího mistra světa porazil jen Švýcar Nino Schurter. Pro Kulhavého jde o nejlepší umístění v seriálu během této sezony.

Česká cyklistka Kateřina Nashová skončila třetí v závodu Světového poháru horských kol v Novém Městě na Moravě. Zvítězila Francouzka Julie Bressetová, druhá se ztrátou 29 sekund dojela do cíle Ruska Irina Kalentěvová. Další domácí bikerka Tereza Huříková obsadila 16. místo.

Deblkanoisté Jaroslav Volf s Ondřejem Štěpánkem získali na mistrovství Evropy ve vodním slalomu v Augsburgu zlaté medaile. Čeští reprezentanti byli původně třetí, když na vítězné Slováky Petra a Pavla Hochschornerovy ztratili 1,53 vteřiny, rozhodčí však po závodě uznali jejich protest proti dvousekundové penalizaci za dotyk osmé branky.

Stolní tenistka Dana Hadačová si podruhé v kariéře zahraje na olympijských hrách. Česká hráčka stejně jako před čtyřmi lety zvládla světovou kvalifikaci a po Pekingu se představí i na hrách v Londýně. Hadačová v semifinále v Dauhá porazila Saru Ramirezovou ze Španělska hladce 4:0, čímž si zajistila olympijskou účast.

Český fotbalový trenér Stanislav Levý dovedl tým Skenderbeu Korce k obhajobě titulu v albánské lize. Rozhodlo o tom sobotní vítězství 3:1 na hřišti KS Pogradeci. Levého tým vyhrál soutěž o jeden bod před mužstvem KS Teuta a může se chystat na letní souboje v druhém předkole Ligy mistrů. Pro Levého to je první vyhraná trofej v trenérské kariéře.

Fotbalisté Liberce mají po letech 2002 a 2006 třetí ligový titul. V posledním kole doma v přímém souboji o prvenství v soutěži remizovali s druhou Plzní 0:0.

Příštím soupeřem českého profesionálního boxera Lukáše Konečného v souboji o titul mistra světa organizace WBO v lehké střední váze bude Zaurbek Bajsangurov. Ruský šampion v sobotu v Brovarech u Kyjeva porazil Francouze Michela Sora na body. Konečný, jenž 5. dubna v Brně po vítězství nad Francouzem Salimem Larbim získal titul prozatímního mistra světa, by se měl střetnout s Bajsangurovem v druhé polovině července.

Plochodrážní Grand Prix České republiky, třetí závod mistrovství světa, vyhrál v Praze Dán Nicki Pedersen před Australanem Jasonem Crumpem a Polákem Tomaszem Gollobem. Domácí zástupce Josef Franc, který jel na divokou kartu, vypadl v semifinále a skonči celkově sedmý.

Čeští fotbalisté Milan Baroš a Tomáš Ujfaluši vyhráli s Galatasarayem tureckou ligu. Istanbulský klub získal titul po čtyřleté pauze díky bezbrankové remíze v posledním kole play off s městským rivalem Fenerbahce, před kterým udržel v konečné tabulce jednobodový náskok.

Českým volejbalistům definitivně zhasla šance na to, že ještě budou moci bojovat v kvalifikaci o start na olympijských hrách v Londýně. Potřebovali totiž, aby z kvalifikačního turnaje v Sofii postoupilo Srbsko nebo domácí Bulharsko, oba tyto týmy však prohrály v semifinále.

Basketbalisté Nymburka budou ve finále NBL bojovat o devátý titul za sebou. Ve čtvrtém semifinálovém utkání dnes rozdrtili Kolín na jeho palubovce 104:59 a sérii vyhráli 3:1. Favorit soutěže nedopustil zaváhání jako ve druhém vzájemném zápase, v němž na soupeřově hřišti poprvé v historii nejvyšší soutěže s Kolínem prohrál těsně 88:90. Ve finále se Nymburk utká s lepším z dvojice Prostějov - Děčín, jejíž souboj rozhodne až pátý duel. V úterý budou mít výhodu domácího prostředí Hanáci, kteří hráli s Nymburkem o titul v předchozích dvou letech.

Házenkářky Veselí nad Moravou vyrovnaly stav finálové série o český mistrovský titul s Porubou na 1:1. Po sobotní těsné prohře obhájkyně prvenství zvládly druhý domácí zápas a zvítězily vysoko 27:16.

Počasí:

Zataženo až oblačno, občas déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší teploty 10 až 12stupňů C.