Zprávy

Vláda ODS, TOP 09 a platformy Peake dostala důvěru sněmovny

Kabinet ODS, TOP 09 a platformy kolem vicepremiérky Karolíny Peake (dříve VV) dostal důvěru sněmovny. Pro vládu hlasovalo 105 z 198 přítomných poslanců, proti 93. Vláda Petra Nečase (ODS) požádala dolní komoru o důvěru potom, co skončila koalice občanských demokratů a TOP 09 s Věcmi veřejnými. Prvním významným krokem vlády poté, co získala důvěru sněmovny, bude hledání nového ministra školství, uvedl na tiskové konferenci premiér Nečas. Vláda podle něj vzdory rozpadu koalice svou politiku nezmění a chce pokračovat v prosazování reforem. Vicepremiérka Peake zdůraznila, že vláda musí získat zpět důvěru občanů. Podle opozice by ke zlepšení politické situace pomohly spíše předčasné volby.

Podle opoziční ČSSD má sice vláda na své straně sněmovní většinu, ztratila ale důvěru svých občanů. Výsledek hlasování je podle předsedy sociálních demokratů Bohuslava Sobotky promarněnou příležitostí na rychlou změnu, která by zemi vyvedla z krize vládnutí a obtížné hospodářské situace. Lepším řešením by byly předčasné volby, uvedl Sobotka. Předseda KSČM Vojtěch Filip uvedl, že vládě nedává příliš dlouhé trvání, pokud chce pokračovat v nepopulárních opatřeních. Hlasování předcházela devítihodinová debata zejména opozičních poslanců, kteří nešetřili opakovanou kritikou na adresu kabinetu, voláním po jeho odchodu a po předčasných volbách. Rozhodování o osudu kabinetu se nezúčastnili pouze David Kádner(VV) a jeho bývalý stranický kolega Jaroslav Škárka. Kabinetu tak k získání důvěry stačilo 100 hlasů.

Nečasova vláda se po škrtech chce soustředit na růst ekonomiky

Vláda se chce po obnovení mandátu ve sněmovně podle premiéra Petra Nečase (ODS) soustředit hlavně na prorůstová opatření. Premiér na ideové konferenci své strany v Českých Budějovicích uvedl, že prioritního cíle kabinetu - vyrovnaných rozpočtů - nelze dosáhnout bez rostoucí ekonomiky. Podle analytiků vládní rozpočtové škrty dohodnuté počátkem dubna sníží výkonnost hospodářství. Kabinet se proto nyní podle Nečase soustředí na obnovení růstu. "K vyrovnaným rozpočtům se nelze pouze proškrtat, musíme zamontovat prorůstové prvky," konstatoval premiér. V krátkém proslovu se ohradil proti názoru odborů, že vláda je neschopná a krizi pouze prohlubuje. Odbory, které minulou sobotu přišlo podpořit na Václavské náměstí zhruba sto tisíc lidí, označil Nečas za "převodovou páku levicové opozice". Důkazem, že si Česká republika mezi ostatními zeměmi nestojí špatně, je podle premiéra dobré hodnocení české ekonomiky v zahraničí. Mezi prorůstová opatření zařadil Nečas například pokračování programu zateplování domů Zelená úsporám, snížení daní firmám, které budou spolupracovat s vysokými školami, a zjednodušení administrativy. Klíčový je podle něj vývoz, vláda se chce soustředit na diverzifikaci exportu do zemí mimo EU. V případě velkých staveb kabinet hodlá zkrátit povolovací řízení.

Prioritou ODS v proexportních opatřeních je podle ministra průmyslu a obchodu Martina Kuby zvýšení podílu malých a středních podniků vyvážejících české zboží. Připravený systém vzdělávání v objemu 500 milionů korun by podle něj měl menší podnikatele naučit, aby se dokázali prosadit na nových trzích mimo evropskou unii. V zastoupeních by neměli pracovat úředníci, ale lidé s obchodními zkušenostmi, dodal Kuba. Do vznikajícího fondu rizikového kapitálu bude podle Kuby vloženo 600 milionů korun. Bude podporovat začínající firmy. Tato krátkodobá opatření by měla být podle Kuby uskutečněna už letos. V dlouhodobějším výhledu chce ODS hájit zachování stabilních cen energie. Tím by se podle Kuby mělo zamezit excesům v podobě podpory neefektivních obnovitelných zdrojů z veřejných rozpočtů, jako se to stalo u fotovoltaických elektráren. V oblasti školství chce ODS zajistit větší podporu technickému školství. K rozvoji konkurenceschopnosti povede podle Kuby také zajištěný přístup k lacinému internetu.

České deníky komentují hlasování o důvěře pro Nečasův kabinet

Kabinet nepředvádí krásnou podívanou a mnohé jeho kroky jsou sporné. Sociální demokraté však nemají lepší řešení a jejich výčitky vůči premiéru Petru Nečasovi (ODS) jsou demagogické. Vláda nemá spolehlivou důvěru, není oblíbená, ale je legitimní, komentuje Mladá fronta Dnes (MfD) výsledek pátečního hlasování o důvěře pro kabinet ODS, TOP 09 a platformy kolem vicepremiérky Karolíny Peake (dříve VV). Většina občanů, jak ukazují průzkumy, kdyby mohla, řekla by "proti návrhu". Vláda je neoblíbená. To však samo o sobě v demokracii neznamená, že je špatná. Výtky, které vznesl předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a vznášejí je další jsou ale vážné, podotýká deník. "Ať je nám tedy Nečas třeba nesympatický a ceny v obchodech nám připadají vysoké, můžeme sice srdcem a pocitem hlasovat proti, ale rozum by měl být pro," píše MfD.

Podle komentátorky Lidových novin (LN) je vláda čistě z pohledu stability a vydíracího potenciálu jednotlivců velmi standardní. O nic horší, ani lepší než kabinety Mirka Topolánka, Jiřího Paroubka, Stanislava Grosse, Vladimíra Špidly nebo Václava Klause.

Jan Fischer slibuje omezit milosti či konzultovat jmenování do ČNB

Ani korunu od státu, politických stran, státních či polostátních firem nechce přijmout na kampaň před prezidentskými volbami bývalý úřednický premiér a uchazeč o prezidentský úřad Jan Fischer. I když tvrdí, že zatím volební kampaň nerozjíždí, s voliči komunikuje přes sociální sítě, web a nově si v sobotu otevřel kontaktní kancelář na pražském Žižkově. Vydal už také letáčky a další tiskoviny s mottem "Jednám slušně" a prvními závazky. V případě, že bude zvolen prezidentem, chce například snížit počet udělovaných milostí. Potom, co při hlasování o přímé volbě prezidenta sociální demokraté neprosadili do zákona povinnost prezidenta jmenovat členy bankovní rady České národní banky až se souhlasem premiéra, slibuje Fischer konzultovat jmenování vedení národní banky s předsedou vlády i zástupci obou parlamentních komor. Opatrně se nynější viceprezident Evropské banky pro obnovu a rozvoj Ficher vyjadřuje o evropském fiskálním paktu, jehož nepřijetí Českou republikou znesvářilo vládní ODS a TOP 09. Podle expremiéra jeho současná podoba "sice není ideální, ale je akceptovatelná".

Na pražském Klárově roste tábor nespokojených se současnou politikou

Na pražském Klárově vyrůstá stanový tábor příznivců hnutí Okupujte (Occupy), kteří po vzoru světových protestů proti současnému politickému zřízení chtějí "okupovat" travnatou plochu poblíž stanice metra Malostranská. Stojí několik stanů, na místě je přibližně stovka demonstrantů. Čekají je diskuse, přednášky či happeningy. Hnutí klade důraz na přímou demokracii, o dalším programu rozhodne proto sněm složený ze všech účastníků. Podle organizátorů má mít akce od počátku do konce nenásilný charakter. "Nyní je nás několik desítek. Uvidíme postupně, jak se to bude vyvíjet. Jestli se lidé spíš přidají nebo budou ubývat," řekl ČTK organizátor shromáždění Jan Cemper. Aktivisté chtějí ve stanech vydržet minimálně do 12. května, kdy se uskuteční celosvětové protesty hnutí Occupy. Mnoho účastníků protestního tábora mluví o nutnosti politické změny. Upozorňovali na to, že za celosvětovou hospodářskou krizi podle nich mohou banky a politici, a ne lidé, na něž dopadají vládní úsporná opatření. Objevili se i demonstranti proti kontroverzní mezinárodní smlouvě ACTA, která podle nich radikálně omezí svobodu na internetu.

Podle policejní mluvčí se aktivisté přespáním ve stanech nedopustí žádného prohřešku. Podle petičního zákona nic neporušují, protože (jejich) stany jsou vedeny jako petiční stany, kde lidé mohou podepisovat petiční archy. Tábořící lidé na své stany připevnili stránky s textem petice požadující změny v politice.

Aktivisté na několik hodin blokovali weby politických stran

Webové stránky parlamentních politických stran několik hodin v sobotu nefungovaly. Z provozu je vyřadili internetoví aktivisté hlásící se k volnému sdružení Anonymous. Na stránky zaútočili před polednem. Některé weby se jim podařilo přetížit, jiné jejich správci raději na čas sami zablokovali. Kolem 17:00 již stránky opět fungovaly. Výjimkou byl web KSČM. Anonymous stránky napadli, aby vyjádřili podporu akci nespokojenců žádajících "skutečnou demokracii", kteří demonstrovali v Praze. Do hledáčku hackerů se dostaly webové prezentace ODS, TOP 09, ČSSD a KSČM, potíže měl také web VV. V podvečer ale již internetové stránky opět fungovaly, s výjimkou webu KSČM. Podle informací uvedených na facebookovém profilu českých příznivců Anonymous útokům nejdéle odolával web Věcí veřejných. Podle místopředsedy České pirátské strany Mikuláše Ferjenčíka to mohlo být dáno tím, že VV mají dobré technické zázemí pro konání internetových referend. V provozu zůstávala i stránka strany expremiéra Jiřího Paroubka NS-LEV-21.

OECD: Češi platí deváté nejvyšší daně, vedou Belgičané

Češi platí deváté nejvyšší daně ze zemí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD), která má celkem 34 členů. Vyplývá to z nejnovější publikace organizace, která se věnuje zdanění mezd v loňském roce. Daně a sociální pojištění Čechům "spolknou" celkem 42,5 procenta ze mzdy (v případě bezdětného zaměstnance). Nejvíce na daních zaplatí Belgičané a to celkem 55,5 procenta ze mzdy. Z nejnižšího zdanění se mohou těšit Chilané, kde takzvaná složená daňová kvóta dosahuje pouhých sedmi procent. Průměr OECD přitom dosahuje 35,3 procenta, zdanění českých zaměstnanců je tak nadprůměrné. Největšímu nárůstu daní byly v loňském roce vystaveni Maďaři, jejichž země se potácí ve velkých finančních problémech.

ČSTV schválil žalobu na Hušáka jako hlavního viníka ztráty Sazky

Valná hromada Českého svazu tělesné výchovy schválila usnesení, na základě kterého má výkonný výbor připravit žalobu o náhradu škody na Aleše Hušáka jako hlavního viníka ztráty Sazky a.s. Na zasedání v Nymburce předseda ČSTV Miroslav Jansta předložil obsáhlou zprávu o Sazce, v níž mimo jiné odhalil Hušákovy milionové platy. O jak vysokou náhradu se bude v žalobě jednat, není předem vyčísleno. Nejspíše půjde o více než miliardu korun. Jansta ve zprávě o Sazce, která má 77 stran, mimo jiné odhalil náklady na Hušákův plat v posledních čtyřech letech v čele loterijní firmy. Ze zprávy vyplývá, že čistá roční mzda a Hušákovy odměny za období 2007 až 2011 činily 274,787.259 milionu korun. Průměrný měsíční příjem v letech 2007 až 2010 dosáhl 5,638 milionu. "Chtěl jsem ukázat těm, kteří ho podporovali a dělali za dvacet tisíc, za kolik dělal on," uvedl Jansta. "A to v době, kdy byla Sazka před krachem," dodal. Za pádem Sazky stojí výstavba haly ve Vysočanech. Původní náklady měly činit téměř tři miliardy, ale vzrostly na 21 miliard. "Postavili jsme halu a neměli na to prostředky, což samozřejmě s sebou nese důsledky. Hala je předimenzovaná, drahá na provoz a není funkční pro sport," řekl Jansta.

V Praze 8 hořely unimobuňky, popálený muž v nemocnici zemřel

V Praze 8 v ulici Pod plynojemem vypukl v sobotu ráno rozsáhlý požár stavebních buněk, které, asi neoprávněně, obývali bezdomovci. Šestatřicetiletý muž, který byl vážně popálen, později ve vinohradské nemocnici zemřel. Kriminalisté začnou požár pravděpodobně vyšetřovat jako trestný čin obecného ohrožení. ČTK to řekli mluvčí pražských hasičů, záchranné služby, policie a vinohradské nemocnice. Až ohořelé místo vychladne, hasiči trosky zpevní, aby v neděli neohrožovaly lidi, kteří budou i s pomocí policejních psů prostor ohledávat. Do té doby bude místo hlídat 20 policistů z pořádkové jednotky. Původní informace hovořily o tom, že jde o ubytovnu, buňky ale podle policejní mluvčí Jany Rösslerové a mluvčí hasičů Pavlíny Adamcové měly teprve jako ubytovna začít sloužit. Bezdomovci, kteří v nich byli, tam prý bydleli neoprávněně.

Na místo asi jako první dorazila policejní hlídka z Libně, která viděla, jak z objektu vybíhá hořící muž. Policisté ho uhasili a záchranáři odvezli do nemocnice. Z buněk vyběhlo zhruba 20 lidí, další zranění hlášeni nejsou. Zraněný muž měl těžké popáleniny na celém těle a od počátku byl ve velmi vážném stavu, řekl ČTK mluvčí vinohradské nemocnice Lukáš Matýsek.

V oblasti Jamník na Frýdecko-Místecku hoří šest hektarů lesa

Několik hodin bojují hasiči s požárem lesa v oblasti Jamník u vrchu Kyčera v katastru obce Staré Hamry na Frýdecko-Místecku. Vlivem sucha a větru se navíc oheň stále rozšiřuje. V sobotu okolo 18:00 hořela plocha o rozloze šest hektarů, řekl ČTK mluvčí hasičů Petr Faster. Les začal hořet krátce před 13:00, a to nejdříve na ploše 20 krát 25 metrů, v podvečer už byl oheň desetkrát rozsáhlejší. K požáru ve špatně dostupném horském terénu bylo povoláno asi 30 hasičských jednotek z profesionálních stanic Moravskoslezského kraje a také dobrovolní hasiči z Ostravska a Frýdecko-Místecka. O pomoc byly požádány také prostředky letecké hasičské služby, která na místo vyslala hasicí vrtulníky z Olomouce a Brna.

Žena se zranila, když brněnský primátor couval

Brněnský primátor Roman Onderka vrazil autem do svatebčanky, která mu podle policie vstoupila do cesty, když vyjížděl z parkovacího místa. Žena, která utrpěla lehké zranění, dostala pokutu. Mluvčí brněnské policie Pavel Šváb ČTK řekl, že nehodu zavinila ona. O nehodě již dříve informoval server Lidovky.cz. "Ano, mohu potvrdit, že jsem nehodu měl, nic jsem nenadýchal, ale pro další odpovědi se obraťte na brněnskou policii," cituje primátora server. Primátor byl podle účastníků svatby z celé události velmi nešťastný, všem se neustále omlouval, napsaly.

Nova: Souhlas obou rodičů s léčbou dítěte již nebude nutný

Souhlas obou rodičů s léčbou dítěte již nebude nutný. Ministerstvo zdravotnictví chystá novelu, která tuto povinnost zruší, uvedla televize Nova. Úprava zákona by mohla začít platit na podzim tohoto roku. Podle nového zákona o zdravotních službách, který začal platit 1. dubna, musí mít lékaři souhlas obou rodičů s léčbou nezletilého potomka. Lékaři se ale s ministerstvem přou, zda musí souhlas vyžadovat vždy, nebo jen v závažných případech. "Ministerstvo zdravotnictví má na základě těchto informací připravenou novelu zákona, kterou v nejbližší době předložíme a která zruší rozhodování obou rodičů," řekl televizi náměstek ministra zdravotnictví Martin Plíšek. Například v případě rozvedených párů by tak rozhodoval o léčbě ten z rodičů, kterému bylo dítě svěřeno do péče, uvedla Nova. Ministr zdravotnictví Leoš Heger (TOP 09) přitom ještě na začátku dubna odmítal, že by se měl zákon o zdravotních službách v nejbližší době měnit. Souhlas obou rodičů je podle něj nezbytný jen v určitých situacích. Zejména pro plánované zákroky, a z nich jen pro ty, které by mohly vážně poznamenat další život dítěte, jako jsou chemoterapie nebo amputace končetiny, nikoli třeba pro běžné očkování.

Na stavební veletrhy přišlo méně návštěvníků, bylo jich 60 tisíc

Na stavební veletrhy, které skončily v Brně přišlo letos asi 60.000 návštěvníků. Je to zhruba o šest tisíc lidí méně než v loňském roce. Vyplývá to z informací, které zveřejnily Veletrhy Brno. Klesla i účast o zhruba tři stovky firem na 809 vystavovatelů z 19 zemí. Podle mluvčí veletrhu Jany Tyrichové na akci přišlo 60.000 návštěvníků z 31 zemí i přesto, že letos na výstavišti chyběl obor stavebních strojů. Expozice vystavovatelů lákaly zejména ty, kteří se chystají na rekonstrukci, stavbu rodinného domu nebo změnu interiéru. Podle odhadů organizátorů jich bylo asi 70 procent. Návštěvníci letos mohli sledovat například výstavbu plně funkčního pasivního mobilního domu.

Na technoparty na Frýdlantsku je asi 2500 lidí, místní ruší hluk

Kolem 2500 lidí dorazilo na technoparty na loukách u Černous na Frýdlantsku. Místní i obyvatelé nedalekých polských obcí si od pátečního večera stěžují na příliš hlasitou hudbu. Starosta Černous Vladimír Keller podal na policii trestní oznámení kvůli rušení pořádku, řekl ČTK. Akce by měla pokračovat až do 2. května. Hudba rušila i spánek obyvatel nedalekých Habartic. "Ráno se to trochu zlepšilo, možná otočili reproduktory na druhou stranu," řekl ČTK starosta František Kryšpín. Starostové mají obavy, že počet 2500 tanečníků není konečný. Kromě oznámení na policii prý nemají žádnou možnost, jak situaci změnit. Pořadatelé mají jen povinnost akci nahlásit. Pracovníci Krajské hygienické stanice, která jediná by mohla snížení hlasitosti hudby nějak řešit, o víkendu podle jejich informací nepracují.

Za českými fanoušky přijede Felix Francis, syn slavného Dicka

Ve šlépějích svého otce jde v Česku Felix Francis, syn slavného spisovatele a milovníka dostihového sportu Dicka Francise. Jeho detektivky patří u českých čtenářů k nejoblíbenějším. Felix otci pomáhal se čtyřmi posledními knihami, těch se v Česku prodaly desítky tisíc kusů. Loni v listopadu česky vyšla také první kniha Felixe Francise nazvaná Hazard. Prodalo se 19.000 kusů, takže i ona patří k bestsellerům. Felix Francis Česko několikrát navštívil se svým otcem. Dick Francis zemřel před dvěma lety ve věku 89 let. Jeho syn nyní přijede na květnový veletrh Svět knihy. Mezi 17. a 19. květnem bude mít besedy a autogramiády v Brně a Praze, řekla ČTK Denisa Novotná z nakladatelství Euromedia Group.

Knihy Dicka Francise patří mezi několik málo titulů, které vycházely ve vysokých nákladech před rokem 1989 a dosahují jich i dnes. Francis napsal přes 40 románů, které téměř všechny vyšly v českém překladu v nakladatelství Olympia v celkovém nákladu 4,5 milionu výtisků. Prvních vydání Francisových knih se podle nakladatelství prodávalo kolem 40.000 kusů. I v následujících desetiletích vycházely v desetitisícových nákladech, počátkem 90. let až statisícových.

Zahrada Černínského paláce láká od 1. května k procházce

I letos bude od května do října každou neděli otevřena zahrada Černínského paláce, kde sídlí ministerstvo zahraničí. Možnost ji vidět budou mít lidé také o státních svátcích, informuje ministerstvo na svém webu. Zahrada, která přiléhá k paláci, bude od příštího úterý v uvedené dny otevřena od 10:00 do 17:00 hod. Za procházku zahradou vytvořenou ve francouzském a anglickém stylu se neplatí. Je možné přijít i s fotoaparátem, do zahrady však nesmějí psi. Dvouúrovňová "diplomatická" zahrada u Černínského paláce má terasu, bazének, kašnu a pavilon. Je umístěna v severní části areálu paláce a má rozlohu necelých dvou hektarů. S její stavbou se začalo roku 1693.

Letecké muzeum v Kbelích ukázalo opravenou stíhačku F-84

Asi největším lákadlem zahájení sezony v leteckém muzeu v pražských Kbelích byla americká stíhačka F-84 Thunderjet. Letecké muzeum zpřístupnilo návštěvníkům tradičně i dobové hangáry, ve kterých je možné si prohlédnout asi stovku strojů. Další letecké exponáty jsou vystaveny venku. Letoun F-84 Thunderjet byl součástí americké armády především v 50. a 60. letech 20. století. Stroj získal Vojenský historický ústav (VHÚ) loni ze Slovinska, během zimních měsíců stroj prošel renovací. Hangár číslo 40, kde je nová stíhačka vystavena, v sobotu zaplnily desítky obdivovatelů.

V Ořechově se bojovalo jako za války

Velké vedro provázelo bojové ukázky, kterými si nadšenci armádní historie připomněli více než 60 let staré boje z osvobození Brna. Do akce se v Ořechově zapojilo 230 nadšenců, řekl ČTK Dan Urbánek z místního Army parku. Na tradiční událost se přišly podívat dvě tisícovky lidí. Nadšenci v historických uniformách předvedli momenty z tankové bitvy, která na sklonku druhé světové války vedla k osvobození Brna. Do dvou scén zapojili také 25 kusů historické vojenské techniky. Největší atrakcí byl slavný sovětský tank T34 v pojízdném stavu. "Je to rarita. V republice jsou pojízdné jen tři. Ten náš vyjel po pěti letech oprav. Ve čtvrtek jsme jej ještě v dílně dodělávali," uvedl Urbánek. Při tankové bitvě u Ořechova zahynulo asi 960 sovětských a rumunských a 275 německých vojáků. Střelba obec z 80 procent zničila. Dvacet obyvatel zahynulo, zbořeno bylo 176 domů.

Po jarní odstávce se dnes ráno rozjela lanovka na Sněžku

Po pravidelné jarní údržbě v sobotu ráno zahájila pravidelný provoz lanovka z Pece pod Sněžkou na vrchol Sněžky. Kvůli silnému větru je však v provozu pouze spodní úsek lanovky z Pece na Růžovou horu. ČTK to ekla pracovnice lanovky. Pro návštěvníky Krkonoš je to v těchto dnech poslední šance využít k cestě na vrchol Sněžky lanovku, protože kvůli stavbě nové lanové dráhy 13. května skončí provoz horního úseku mezi Růžovou horou a Sněžkou. Spodní úsek stávající lanovky bude v provozu až do 2. září. Na hřebenech Krkonoš leží podle informací horské služby zhruba 138 centimetrů sněhu, dnes ráno teploty dosáhly 10,5 stupně Celsia a na vrcholcích hor je jasno. V lavinových katastrech platí druhý stupeň lavinového nebezpečí. Milovníci lyžování mohou využít vleky v areálu na Horních Mísečkách, které budou v provozu až do 1. května.

Nová lanovka bude mít místo dosavadních otevřených sedaček pro dva pasažéry komfortnější čtyřmístné kabinky. Hodinová kapacita lanovky zůstane 250 lidí. Jízda až na vrchol by se díky vyšší rychlosti měla s novou lanovkou zkrátit z nynějších 25 na zhruba 16 minut. Lanovka také bude lépe odolávat větru.

Ze sportu:

Čeští hokejisté prohráli ve druhém utkání na Kajotbet Hockey Games v Brně s Finskem 2:3 v prodloužení, zápas rozhodl v čase 62:27 Tuomas Kiiskinen. Finové se dostali s pěti body do čela tabulky posledního turnaje Euro Hockey Tour o bod před svěřence Aloise Hadamczika. Český tým v osmém zápase v přípravě na mistrovství světa poprvé prohrál. V neděli se utká na závěr turnaje od 18:00 s Ruskem.

Tenistka Petra Kvitová postoupila po semifinále antukového turnaje ve Stuttgartu. Wimbledonská vítězka porazila ve čtvrtfinále Němku Angelique Kerberovou dvakrát 6:4 dvanáct minut po páteční půlnocí. Kvitová protáhla svoji vítěznou šňůru v hale již na sedmadvacet zápasů a o další se bude snažit v sobotním duelu o finále s Ruskou Marií Šarapovovou.

Česká tenistka Petra Cetkovská získala v marockém Fezu podruhé v kariéře trofej pro vítězku čtyřhry na okruhu WTA. S ruskou spoluhráčkou Alexandrou Panovovou odvrátily ve finále Rumunkám Irině Beguové a Alexandře Cadantuové několik mečbolů, samy proměnily až sedmý a zvítězily 3:6, 7:6 a 11:9.

Teploty dosáhly 30 stupňů,v Klementinu padl 212 let starý rekord

Rtuť teploměrů na mnoha místech stoupla ke 30 stupňům, v pražském Klementinu padl 212 let starý teplotní rekord. Naměřili zde 27,7 stupně, dosavadní maximum z let 1800 a 1866 bylo 25,9 stupně. Českou republiku zasáhlo na konci dubna letní počasí, tropickou třicítku meteorologové naměřili už v pátek. Kromě nejstarší české stanice v Klementinu, kde se provádějí meteorologická měření od roku 1775, byly překonány rekordy na desítkách stanic. Zatím nejtepleji dnes bylo v Plzni Bolevci, tamní stanice hlásila ve 14:00 hodin 30,1 stupně Celsia, čímž byl o 3,9 stupně překonán pět let starý rekord.

Třicetistupňové teploty vylákaly davy lidí k vodě, do parků a na zahrádky. Mnozí si prodloužili volno až do úterý 1. května a vyrazili z měst. Ti, kteří zůstali, pak trávili horký den na lodičkách nebo vyjížďkami na kole či kolečkových bruslích. Na konci dubna přišlo do ČR letní počasí, v těchto dnes zahájila sezonu i některá venkovní koupaliště. Ne všude ale lidé trávili sobotu v plavkách, například v Krkonoších nebo Jeseníkách se stále lyžuje.

Bude jasno nebo skoro jasno. Nejnižší noční teploty 16 až 12, přes den vystoupí na 27 až 31 stupňů Celsia.