Zprávy

0:00
/
0:00

Vládu v pátek čeká hlasování o důvěře, měla by ji získat

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) čeká v pátek hlasování o důvěře. Vláda o něj sněmovnu tento týden požádala poté, co se rozpadly vládní Věci veřejné. Kabinet dál podporují ODS, TOP 09 a skupina poslanců zvolených za VV okolo vicepremiérky Karolíny Peake. Kabinet by měl hlasování přežít, den před hlasováním se zdá, že vládu podpoří 105 zákonodárců. Jistou má vláda podporu všech členů poslaneckých klubů ODS a TOP 09 a celkem osmi poslanců okolo Karolíny Peake. Ti se hodinu před zahájením schůze sejdou ve sněmovně. Jednoznačně se zatím nevyjádřili poslanci zvolení za ODS Michal Doktor a Pavel Bém. Dříve uváděli, že se rozhodnou podle programu vlády, proto se předpokládá, že vládu s nezměněným programem v pátek při důvěře podpoří. Vládě v současnosti podle průzkumů věří jen 16 procent občanů, předčasné volby si přeje okolo 70 procent lidí.

Předák odborů vyzval poslance, aby nedali důvěru vládě

Předák Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jaroslav Zavadil vyzval poslance, aby v pátek nedali důvěru vládě Petra Nečase (ODS). V otevřeném dopise uvedl, že minulou sobotu na protivládní demonstraci v Praze "nebývalé množství občanů vyjádřilo své výhrady ke způsobu a výsledkům vládnutí". Kabinet tak podle něj ztratil důvěru lidí. Na demonstraci podle pořadatelů dorazilo přes 100.000 lidí, podle policie jich bylo asi 90.000. Premiér ve středu uvedl, že odbory jsou úzce propojeny s levicovou politickou scénou a z jejich rozhodnutí čiší politická militantnost. Nečas i ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09) po demonstraci řekli, že reformy a úspory jsou nutné a kabinet v nich bude pokračovat. Podle vicepremiéra a předsedy TOP 09 Karla Schwarzenberga odbory nemají právo do podoby kabinetu mluvit.

Nečas: Česko může získat čínské investice

Česko má díky své průmyslové tradici velkou šanci získat podíl na deseti miliardách dolarů (187,5 miliardy korun), které hodlá Čína investovat ve střední a východní Evropě. Po jednání s čínským premiérem Wen Ťia-paem ve Varšavě to prohlásil český předseda vlády Petr Nečas. Zároveň zdůraznil, že středoevropský region se 100 miliony potenciálními spotřebiteli je pro Čínu zajímavou oblastí. Wen na úvod jednání s představiteli 16 středoevropských a východoevropských zemí uvedl, že Peking hodlá v regionu investovat do infrastruktury, nových technologií a zelené ekonomiky. Čína podle něj chystá vyslat do oblasti odborníky, kteří by hledali společné investiční a další projekty. Peking je také připraven usnadňovat střední a východní Evropě účast na výstavách a veletrzích pořádané v Číně.

Senát neschválil zrušení doživotní imunity zákonodárců

Senát překvapivě neschválil zrušení doživotní imunity zákonodárců a ústavních soudců. Nově měli být podle poslanecké ústavní novely chráněni jen po dobu mandátu. Pro předlohu ale hlasovalo jen 27 senátorů, neprošla o dva hlasy. Doživotní imunita tedy bude zachována. Senátoři kritizovali mimo jiné "salámové" úpravy ústavy. Návrh také neřešil mandát odsouzeného zákonodárce. Novela měla od příštího roku zrušit dosavadní praxi, podle níž je trestní stíhání poslance nebo senátora v konkrétní kauze navždy vyloučeno, pokud to sněmovna nebo Senát odmítnou. Podle tvůrců novely je takovéto privilegium nedůvodné. Nadále mělo platit, že zákonodárce není možné trestně stíhat v jeho funkčním období bez souhlasu komory, jejímž je členem. Předkladatelka novely omezující imunitu zákonodárců Kateřina Klasnová (VV) označila zamítnutí normy za "velmi nemilé překvapení". Novelu zřejmě zkusí předložit znovu. Podobně zamítnutí návrhu hodnotil i předseda ČSSD Bohuslav Sobotka.

EK hrozí ČR soudem kvůli pracovní době řidičů

Evropská komise pohrozila České republice a dalším šesti zemím, že by je mohla pohnat před evropskou justici kvůli pravidlům o pracovní době samostatně výdělečně činných řidičů. ČR a další země Brusel neinformovaly, zda danou unijní směrnici uplatňují či nikoli. kromě ČR jde o Finsko, Francii, Polsko, Portugalsko, Rakousko a Španělsko. Na odpověď mají nyní tyto země dva měsíce. Pokud by tak neučinily, může je komise pohnat k Soudnímu dvoru EU. Směrnice stanovuje minimální podmínky pro všechny podniky působící v silniční dopravě v EU, jejichž smyslem je zajištění korektní hospodářské soutěže, jak komise zdůraznila v dnešním prohlášení.

Spor o technickou sůl se dostal do EU

Česko-polský spor o technickou sůl a její přidávání do potravin se přesunul i na evropskou půdu. Zástupci Prahy otevřeli tuto debatu v EU a chtějí kvůli tomu změnit unijní systém varování. Státy sice mají povinnost partnery informovat, nejsou ale jasně stanoveny sankce pro případ, že tak nečiní. Praze vadí, že jí Varšava odmítá poskytnout informace o polských potravinách, do nichž byla dána technická sůl. Firmy zapletené v Polsku do aféry prodávaly technickou sůl označenou jako jedlou velkovýrobcům uzenin, zpracovatelům ryb, mlékárnám a pekárnám. Z těchto výroben se mohla dostat do obchodů v celé zemi a možná i do zahraničí. Hygienici z Poznaně tvrdí, že technická sůl, která se v Polsku používá, není nebezpečná pro lidské zdraví. Tamní úřady však odmítají zveřejnit detailní informace. Nedostatek informací českým dozorovým orgánům výrazně komplikuje pátrání po polských potravinách, u kterých je riziko, že obsahují technickou sůl.

Biskupové varovali před těmi, kdo zneužívají zklamání lidí

Čeští a moravští biskupové důrazně varovali občany před jednotlivci a skupinami, kteří mnohdy zneužívají oprávněného zklamání občanů ve společnosti a podněcují ke hněvu a nenávisti. Současně vyjádřili solidaritu s těmi, na něž nejvíc dopadají ekonomické problémy. Chtějí, aby církevní společenství byla právě v současnosti místem porozumění. Uvedli to dnes v prohlášení, které vzniklo na jejich společném zasedání ve Špindlerově Mlýně. Nenávistné projevy podle nich mohou zavést společnost do ještě hlubších problémů. "Zároveň vás všechny, bratři a sestry, chceme ujistit, že při setkáních s politickými představiteli připomínáme jejich zodpovědnost za každého jednotlivého občana a povzbuzujeme je, aby měli odvahu vzepřít se pokušení sobeckého zneužívání moci a nezájmu o potřebné," píšou v dokumentu, který má ČTK k dispozici. Biskupové uvádějí, že svým slovem k situaci ve společnosti se obracejí na všechny občany, na něž v současné době doléhá složitá ekonomická situace.

Asociace Romů žádá vládu o jmenování svého zmocněnce

Celostátní asociace Romů ČR vyzvala vládu k vytvoření postu zmocněnce pro romskou menšinu. Podle organizace by měl mít "silný mandát a kapacitu" k řešení potíží v regionech. Spadat by pod něj měla i vládní agentura pro sociální začleňování Romů. Celostátní romská organizace vznikla loni. Chce navázat kontakt se všemi romskými sdruženími, propojit jejich činnost, vytvořit romskou reprezentaci a být partnerem vládě a úřadům. Podle asociace se sice na romskou problematiku v Česku vydávají nemalé domácí i evropské peníze, mnohdy prý ale nejsou vynaloženy účinně a nepomáhají potíže řešit. Finance z EU by podle ní měly putovat do samostatného programu na podporu vyloučených lokalit. Využít by se měly ke zvýšení zaměstnanosti a vzdělání lidí z ghett. Posun k lepšímu v této oblasti by přispěl nejen ke zlepšení životní úrovně Romů, ale i ke zmírnění napětí. K členům sdružení patří řada známých romských osobností.

Helsinský výbor: averze k Romům stoupla za 10 let z 60 na 75 pct

Podle Českého helsinského výboru (ČHV) roste v České republice averze většinové populace vůči Romům. Průzkumy a sondáže ukázaly, že za deset let stoupla asi z 60 na 75 procent, řekl dnes v Brně člen ČHV Petr Uhl. Podle něj takové klima přispívá k tomu, že se propadá životní úroveň Romů, kteří už tak patří k nejchudším ve společnosti. Upozornil i na rostoucí počet příznivců neonacistického hnutí. Petr Uhl při hodnocení situace v ČR ocenil existenci občanských iniciativ včetně těch romských a proromských, které se na ochranu základních lidských práv soustředí. Diskuse k tématu a pomoc Romům se podle něj navíc přesunula z vládní úrovně "na kraje, obce a do normálního života". "Lidé si uvědomují také díky novým zákonům, například antidiskriminačnímu, že působit násilí, vyzývat k násilí nebo působit diskriminaci je nezákonné," uvedl.

Senát požádal o zastavení devastace chátrajících Lázní Kyselka

Senát požádal o zastavení devastace chátrajícího areálu Lázní Kyselka na Karlovarsku. Vyzval krajský úřad k tomu, aby se zasadil o okamžité provizorní zabezpečení památkově chráněných objektů v areálu. S vlastníky budov by pak měl připravit smysluplný projekt využití budov. Ministerstvu kultury pak senátoři doporučili, aby prosadilo požadavky na sanaci areálu a ustavilo kontrolní skupinu složenou ze zástupců dotčených stran a také parlamentu. Senátoři tak rozhodli na podnět petice proti devastaci lázeňského areálu, kterou dosud podpořilo téměř 19.000 lidí. Petici zorganizovala Asociace sdružení pro ochranu a rozvoj kulturního dědictví ČR (ASKORD), která chtěla areál bezúplatně získat. Vyčítá společnostem Karlovarské minerální vody (KMV) a RSI, že jako vlastníci chtějí opravit jen polovinu ze 13 budov.

Ministr Kalousek: Předseda ÚS pochyboval o ústavnosti kontroly soudu

Předseda Ústavního soudu (ÚS) Pavel Rychetský vyjádřil vážné pochybnosti o tom, zda je kontrola hospodaření soudu ministerstvem financí v souladu s ústavou a garantovanou nezávislostí Ústavního soudu. Uvedl to dnes ministr Miroslav Kalousek (TOP 09) v reakci na článek Hospodářských novin, podle nichž ministr zahladil výsledky kontroly provedené jeho podřízenými. Kalousek v prohlášení pro média argumentoval tím, že nezávislost Ústavního soudu je hodnota, s níž se nehazarduje. "Bylo to mé rozhodnutí a jsem si jist, že bylo správné," uvedl ministr Kalousek. Kontrola, která podle listu ukázala například nepořádek v provozu autoparku soudu či nákupu počítačového softwaru, se podle ministra uskutečnila standardně podle zákona o finanční kontrole. Podle generálního sekretáře Ústavního soudu Tomáše Langáška měl případnou kontrolu soudu provádět Nejvyšší kontrolní úřad, a nikoliv ministerstvo financí.

ČSSD: zpochybnění výběru Lessyho je účelové

Pokud se chce ministr vnitra Jan Kubice zbavit policejního prezidenta Petra Lessyho zpochybněním jeho jmenování, je to podle opoziční ČSSD účelové a nezodpovědné. V takovém případě by mohla být později zpochybněna všechna Lessyho rozhodnutí a možná i některá trestní řízení, řekli stínový ministr vnitra ČSSD Jeroným Tejc a poslanec František Bublan. O tom, že chce Kubice prověřit postup jmenování Lessyho do funkce policejního prezidenta, píšou Lidové noviny. Podle listu vnitro řeší to, jak Lessyho z funkce co nejdříve odstranit. Sociální demokraté připomněli, že pro pochyby ohledně konkurzu odmítli účastnit se práce komise, která měla výběr na starosti. Místa v komisi jim nabízel tehdejší ministr vnitra Radek John (VV). I dnes zástupci ČSSD označili výběrové řízení za podivné v Johnově režii, Lessyho se ale zastali.

Soud potvrdil za krádež půl miliardy devítileté tresty vězení

Za krádež více než 500 milionů korun z budovy bezpečnostní agentury G4S v Praze 3 uložil pražský vrchní soud někdejšímu zaměstnancovi společnosti Františku Procházkovi devítiletý trest. Na stejnou dobu půjde do vězení i jeho komplic Milan Čermák. Odvolací senát tak potvrdil lednový verdikt Městského soudu v Praze. Rozsudek je pravomocný. Soud jim ale neuložil povinnost společně nahradit škodu, pojišťovací společnost se má obrátit na civilní soud. Procházka je od krádeže na útěku, policie ho zatím nevypátrala.

Mitas otevřel továrnu v Charles City v americké Iowě

Český výrobce mimosilničních pneumatik Mitas Charles City ve státě Iowa otevřel svou první továrnu ve Spojených státech. Firma v USA hodlá vyrábět radiální zemědělské pneumatiky značek Mitas a Continental určené pro severoamerický trh. Závod přijde na 43,81 milionu dolarů, což je asi 810 milionů korun. Nový závod umožní společnosti uvolnit výrobní kapacitu v jejích evropských továrnách. Mitas má jednu v Srbsku a tři v České republice; 90 procent produkce vyváží zejména do západní Evropy. Mitas letos zaměstná v americké továrně asi 160 lidí a do roku 2016 tam chce mít 262 pracovníků. Výrobní kapacita by měla v roce 2016 být 12.200 tun pneumatik za rok. Mitas je jedním z předních evropských výrobců zemědělských pneumatik, které se vyrábějí a prodávají po celém světě pod třemi obchodními značkami. Na pneumatikách společnosti Mitas sjede z výrobní linky v Evropě každý čtvrtý traktor a kombajn.

České firmy získaly v Mongolsku zakázky za 4 miliardy Kč

České podniky získaly v Mongolsku nové zakázky v hodnotě čtyř miliard korun. Kontrakty se týkají především dodávek energetických zařízení, zařízení na výrobu tepla, čistírny odpadních vod, inženýrských sítí či výstavby dopravní infrastruktury. Smlouvy byly podepsány na čtyřdenní podnikatelské misi, kterou tento týden v Mongolsku zorganizovalo ministerstvo průmyslu a obchodu. ČTK to dnes sdělila mluvčí MPO Veronika Forejtová. "Mongolsko zůstává i nadále jednou z prioritních zemí naší zahraniční rozvojové spolupráce. Jeho současný ekonomický vývoj, kdy země patří k nejrychleji rostoucím ekonomikám na světě díky svému nerostnému bohatství a příznivým cenám na trhu komodit, však nabízí celou řadu zajímavých obchodních a investičních příležitostí pro české firmy," uvedl náměstek ministra průmyslu a obchodu Milan Hovorka.

Celníci: Počet zabavených padělků loni vzrostl o 60 procent

Celníci loni zabavili 3,822 milionu kusů padělků značkového zboží, jejichž počet ve srovnání s rokem 2010 vzrostl o bezmála 60 procent. Celková odhadovaná hodnota zadržených napodobenin naopak klesla z předloňských 4,29 miliardy korun na 2,744 miliardy korun. Zhruba polovinu padělků celníci zajistili při pokusu o jejich dovoz do Česka a zbývající část byla odhalena na tuzemském trhu. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnila celní správa. Hlavní část loni zabavených padělků opět tvořily napodobeniny značkového oblečení, obuvi, hraček, šperků, módních doplňků, visaček a etiket. "Stále častěji ale zajišťujeme i padělky výrobků, které mohou být škodlivé nebo životu nebezpečné. Jedná se hlavně o kosmetiku, hračky, součástky do automobilů, mobilní telefony, alkohol i léky," řekl dnes na Česko-francouzském kolokviu o prosazování práv duševního vlastnictví generální ředitel Generálního ředitelství cel ČR Pavel Novotný.

Loni v ČR ubylo transplantací, chybí orgány

Loni v Česku ubylo transplantací, bylo o desetinu zemřelých dárců orgánů méně. Uvedl to ředitel Institutu klinické a experimentální medicíny (IKEM) Aleš Herman. "Loni bylo nejméně dárců od roku 2003. Zatímco v roce 2010 mohli lékaři zachránit život pacientům díky 206 zemřelým dárcům orgánů, loni se jejich počet snížil o 21," upřesnil ředitel. Na čekacích listinách v ČR je kolem tisícovky lidí - na ledviny čeká 686 pacientů, na srdce 91, na játra 72, na slinivku 60, na Langerhansovy ostrůvky osm a na plíce 39. IKEM provedl loni 64 procent transplantací, letos chce zajistit až 70 procent a stát se národním transplantačním centrem. K rozvoji transplantačního programu a získávání dárců jsou ale podle Hermana potřeba peníze. Žádá proto peníze, které loni zdravotním pojišťovnám ušetřil. Jednou z příčin poklesu dárců a dlouhých čekacích listin je podle předsedkyně České transplantační společnosti Evy Pokorné špatné fungování sítě dárcovských konzultantů, kteří mají pomáhat nemocnicím s vyhledáváním a přípravou dárců.

Do finále Ropáka se dostal hejtman Jiří Zimola a šéf šumavského parku

Do finále udělování cen Ropák za antiekologický čin roku se letos dostal jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD) a ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský. ČTK to dnes sdělil koordinátor ankety Miroslav Patrik z organizace Děti země, která ceny Ropák každoročně uděluje již 20 let. Zimolu a Stráského poslali organizátoři soutěže mezi dvanáct finalistů kvůli jejich zásahům do podoby šumavského parku. Ceny budou vyhlášeny v pátek. Hejtman Jiří Zimola se v posledních letech umisťoval ve výsledcích Ropáka na předních pozicích. Předloni byl čtvrtý a loni třetí. "V krajském územním plánu podporuje ekologicky nepřijatelné stavby, jako je lanovka na vrch Hraničník, rozšíření silnice z Nové Pece na Zadní Zvonkovou, nové golfové hřiště v obci Stožec, výstavbu lyžařského areálu na Špičáku či sjezdovky na Boubíně," vypočítával Miroslav Patrik. "Letošním horkým kandidátem ankety je ale ředitel Správy Národního parku a CHKO Šumava Jan Stráský, který zcela svérázným pojetím ochrany přírody a vnímáním cílů parku popírá přírodní i lidské zákony," uvedl.

Sonja Baťová získala čestný doktorát zlínské univerzity

Sonja Baťová, vdova po Tomáši Baťovi, získala čestný doktorát zlínské univerzity. Rektor Petr Sáha jí hodnost doctor honoris causa udělil za dlouholetou podporu Univerzity Tomáše Bati (UTB) od jejího založení až do současnosti, za její propagaci v zahraničí a za osobní přínos k rozvoji mezinárodních vztahů univerzity. Baťová podle rektora společně se svým mužem podporovali od samého začátku myšlenku na založení univerzity ve Zlíně, která oficiálně vznikla v roce 2001. Baťa byl po založení univerzity předsedou správní rady. Po úmrtí Tomáše Bati v roce 2008 jej manželka vystřídala v členství ve správní radě, využívala při tom zkušeností z práce ve správních radách dvou kanadských univerzit. Podle Sáhy je Baťová mezinárodně uznávanou osobností, vytvořila například projekt cyklu přednášek zaměřených na zodpovědný kapitalismus.

Česká kinematografie bude mít v Cannes dva krátké filmy

Režisérka Michaela Pavlátová je druhým potvrzeným českým tvůrcem, který se v květnu zúčastní oficiálního programu filmového festivalu v Cannes. Animovaný snímek Tramvaj, který vznikl v česko-francouzské koprodukci, tam bude uveden v rámci sekce autorských filmů Quinzaine des Réalisateurs, oznámila dnes ČTK mluvčí Českého filmového centra (ČFC) Uljana Donátová. Sedmiminutový snímek vznikl v produkci Negativu a společnosti Sacrebleu Productions a je lehce erotickým příběhem o fantaziích tramvajové průvodčí. Ve studentské sekci Cinéfondation bude promítnut absolventský film studenta FAMU Michala Hogenauera nazvaný Tambylles. Je dramatickým příběhem mladého muže s kriminální minulostí, který hledá novou životní cestu. ČFC jeho propagaci v Cannes finančně podpořilo. Tato sekce je soutěžní, vítěz kromě finanční částky na přípravu dalšího filmu má zajištěno, že bude v Cannes uveden. V minulosti zde vyhrála Zuzana Špidlová s filmem Bába (2009), uvedeny tu byly i další dva filmy FAMU.

V Teplicích začíná festival animovaného filmu Anifest

V Teplicích začíná festival animovaného filmu Anifest. Pořadatelé letošní ročník věnovali 100. výročí narození zakladatele českého animovaného filmu Jiřího Trnky. Kromě soutěžních filmů v několika kategoriích tak návštěvníci festivalu uvidí Trnkovu retrospektivu i výstavu loutek z jeho filmů. Důraz pořadatelé kladou i na současný loutkový film. Kromě Teplic, kam se festival přestěhoval předloni z Třeboně, hostí letos nově promítání filmů i doprovodné programy nedaleký Duchcov. V tamním zámku dnes začnou dvě výstavy loutek, pro zámek vznikla také speciální videoinstalace. Promítat se bude i v letním kině v zámecké zahradě. Mezinárodní soutěž celovečerních animovaných filmů uvede díla z Francie, Japonska, Rumunska, Polska, Maďarska a Británie. Mezi 45 krátkými snímky jsou i Dobrá rada Pavla Koutského a snímek Jeden král měl koně od dosud neznámého Aleše Pachnera. Organizátoři vybírali soutěžní snímky z téměř 1600 titulů zaslaných z 66 zemí.

Začíná veletrh starožitností zaměřený na 19. století

Na empír, jeden z hlavních uměleckých stylů 19. století, se letos zaměří organizátoři 29. veletrhu starožitností Antique. Ve výstavních prostorách pražské Novoměstské radnice začíná dnes a potrvá do neděle. Své sbírky zde představí na 60 galeristů a sběratelů umění z celé republiky. Veletrh se tentokrát zaměřil na umění 19. století. Česká společnost byla v té době poměrně bohatá a vzdělaná, kvetla výtvarná řemesla i umění. Proto je toto období velmi bohatě zastoupeno na trhu. Empírové umělecké předměty se vyznačují dokonalou symetrií, účelností, strohostí a štíhlými liniemi. Těžký nábytek doplní na veletrhu porcelánové vázy s výjevy z antické mytologie, hladké porcelánové koflíky, svícny z pozlaceného bronzu nebo typické empírové hodiny zdobené antickými motivy. Kromě empírových skvostů budou vystaveny i předměty ve stylu biedermeieru, novogotiky, novorenesance, romantismu, realismu a počátků secese. Mezi sběrateli starožitností je dlouhodobě nejoblíbenější malba. Na veletrhu budou vystaveny například obrazy českých krajinářů Antonína Slavíčka, Antonína Hudečka a Antonína Waldhausera. Součástí výstavních expozic bude i sklo, porcelán, nábytek a řada dalších doplňků.

Bělohlávek: Návrat do Metropolitní opery je vždy vzrušující

Český dirigent Jiří Bělohlávek se po několika letech vrací do newyorské Metropolitní opery. V pátek zde bude řídit orchestr při obnovené premiéře opery Věc Makropulos českého skladatele Leoše Janáčka. Dirigent se tak ve slavné Met objeví již počtvrté, jak ale sám říká návrat je vždy vzrušující. "Je to vlastně neustálé ověřování nebo oživování si té schopnosti pracovat v takovém velkém domě s velikými operními hvězdami pěveckými," řekl v rozhovoru s ČTK. "Pro kumštýře je vždy všechno nový začátek. Nikdy není nic už hotovo předem, vždycky všechno musíme nově vyrobit, nově nastudovat, nově si eventuálně osvěžit. Ten proces je v zásadě velmi podobný, jako když je to poprvé nebo počtvrté. Možná, že mám menší trému, ale mám ji stejně." Janáčkova opera se na prknech Metropolitní opery objevila v roce 1996. Nynější obnovená premiéra je svým způsobem novou inscenací, byť osoba režiséra Elijaha Moshinského, výprava a scéna zůstávají stejné.

S Českou filharmonií vystoupí dirigent Vänskä a pianista Oppitz

Uznávaný německý klavírista Gerhard Oppitz bude dnes a v pátek sólistou dvou abonentních koncertů České filharmonie, která jej doprovodí v Klavírním koncertu č. 2 Franze Liszta. Orchestr bude v Dvořákově síni Rudolfina řídit světoznámý finský dirigent Osmo Vänskä. Zazní i Serenáda pro dechy d moll od Antonína Dvořáka a Symfonie č. 7 nazvaná Ze života hmyzu od soudobého finského skladatele Kaleviho Aha. Bavorský rodák Gerhard Oppitz již s českými filharmoniky spolupracoval, mimo jiné v roce 2004 v rámci turné po Německu. Virtuos koncertuje na renomovaných pódiích v Evropě, Americe i Asii. Také pod Vänskäho taktovkou si již filharmonici zahráli, naposledy se s nimi v Rudolfinu v ryze skandinávském repertoáru představil před třemi lety. Dirigent je v hudební branži oceňován jako dynamická tvůrčí osobnost, znalec a propagátor tvorby severských autorů. Spolupracoval s řadou světových orchestrů, kupříkladu s Bostonským symfonickým orchestrem, Chicagským symfonickým orchestrem, Newyorskou filharmonií i Berlínskou filharmonií.

Koncertem Avišaje Cohena vyvrcholí brněnský jazzový festival

Koncertem izraelského kontrabasisty a zpěváka Avišaje Cohena dnes v Bobycentru vyvrcholí hlavní blok hudebního festivalu JazzFestBrno. Avišaj Cohen se na přehlídku vrací po šesti letech. Při svém prvním brněnském vystoupení byl na počátku své kariéry, dnes patří k nejzářivějším hvězdám současného jazzového nebe, řekli ČTK pořadatelé. Přehlídka definitivně skončí 28. června koncertem kytaristy Pata Methenyho, jenž neměl volný termín v hlavním festivalovém bloku. Jednu z největších jazzových přehlídek ve střední Evropě letos tvoří 13 večerů. Festivaloví interpreti pocházejí z Česka, evropských zemí, Ruska a především z kolébky jazzu, tedy Spojených států. Letošní ročník podle uměleckého ředitele Viléma Spilky nabídl historicky nejbohatší program. K hvězdám přehlídky letos patřil například bubeník Brian Blade, který ovšem přijel jako zpěvák a kytarista projektu Mama Rosa. Vystoupila také původem česká zpěvačka Marta Töpferová, která žije ve Spojených státech a patří k uznávaným interpretkám latinskoamerické hudby.

Německou knižní cenu dostal pražský rodák a dvě Češky

Letošní německou knižní cenu Georga Dehioa získal za své celoživotní dílo spisovatel a germanista původem z Prahy Peter Demetz. Čestnou cenu porota udělila české autorce Radce Denemarkové a překladatelce Evě Profousové za román Peníze od Hitlera, který v němčině vyšel pod názvem Ein herrlicher Flecken Erde (Nádherné místo Země). Oznámilo to Německé kulturní fórum východní Evropy, které ocenění každé dva roky uděluje. Letošní laureáti se podle poroty ve svých knihách v různých polohách zabývali německou kulturou a dějinami střední Evropy. U díla letos devadesátiletého Demetze porota vyzdvihla jeho důraz na kulturní a historickou roli Čech ve středoevropském regionu a na německo-česko-židovské aspekty tohoto prostoru. Denemarková s Profousovou za německé vydání románu Peníze od Hitlera obdržely loni usedomskou literární cenu. Denemarková za svou knihu dostala v roce 2007 také cenu Magnesia Litera za nelepší českou prózu.

Jiří Suchý načetl své povídky na audioknihu Supraphonu

Divadelník Jiří Suchý načetl spolu s jevištní partnerkou Jitkou Molavcovou výběr ze svých groteskních povídek na album, které v těchto dnech vydal Supraphon. Má název Nahá a další povídky a je vůbec první audioknihou tohoto spisovatele, básníka, textaře, hudebníka, zpěváka, scenáristy, herce, režiséra a výtvarníka. Jméno Jiřího Suchého naleznou fanoušci na více než sedmdesáti knihách, desek a cédéček, na kterých zpívá, je už přes osm desítek. Podílel se na 125 divadelních hrách, ve kterých si většinou i zahrál, spoluzakládal Divadlo Na zábradlí i Semafor. Jeho první audiokniha obsahuje osm textů, z nichž většina pochází ze souboru Sto povídek aneb Nesplněný plán z roku 1966. Dva ze zde uvedených příběhů dosud neměli čtenáři, a tím pádem ani posluchači možnost poznat.

Ze sportu:

České hokejisty posílí na mistrovství světa útočník Michael Frolík z Chicaga. K týmu se připojí v pátek v Brně. Naopak padla naděje na start dalšího útočníka Martina Havláta ze San Jose a obránce Zbyňka Michálka z Pittsburghu. Oba neprošli ve svých klubech lékařskými prohlídkami.

Český útočník Roman Červenka z týmu poraženého finalistky Omsku vyhrál produktivitu play off Kontinentální hokejové ligy, když ve 20 zápasech nasbíral 22 bodů za 11 branek a stejný počet asistencí. O tři body méně si připsali v 21 duelech dva zástupci mistrovského Dynama Moskva Michail Anisin a Konstantin Gorovikov.

Tenistka Petra Kvitová ve Stuttgartu porazila ve druhém kole Italku Francesku Schiavoneovou 6:2, 6:2 a zahraje si čtvrtfinále. Dvaadvacetiletá Petra Kvitová dokázala předloňskou vítězku Roland Garros Francesku Schiavoneovou porazit podruhé během pěti dnů. V neděli Kvitová Italku zdolala v ostravské ČEZ areně a zajistila Češkám postup do finále Fed Cupu.

Český cyklista Roman Kreuziger obsadil ve druhé etapě závodu Kolem Romandie desáté místo. Do cíle 149 km dlouhé etapy dojel ve stejném čase jako vítězný Jonathan Hivert z Francie a v průběžném hodnocení patří pětadvacetiletému jezdci nadále 28. příčka.

Osminásobný vítěz Velké pardubické Josef Váňa utrpěl při pádu z koně těžké zranění. Podle záchranné služby si zlomil levou stehenní kost. Podle serveru novinky.cz se nehoda stala pod kopcem Vladař na Karlovarsku.

Česká republika bude po devíti letech hostit mistrovství Evropy v rychlostní kanoistice. Kanál v Račicích zvítězil v souboji o pořadatelství šampionátu v roce 2015 nad maďarským Szegedem, polskou Poznaní a rumunským Baskovem. Pravděpodobný termín ME je 19. až 21. června 2015. Český svaz kanoistů o tom informovala Evropská kanoistická asociace (ECA).

Počasí v Česku:

Čekáme opět slunečno, odpoledne 23 až 27 stupňů, na horách naměří kolem 19ti a na Šumavě až 21 stupňů Celsia.