Zprávy

0:00
/
0:00

Nedělní schůzka lídrů ještě nepřinese ukončení koaliční smlouvy

Předsedové ODS, TOP 09 a VV se v neděli sejdou kvůli záměru ODS vypovědět koaliční smlouvu. Na schůzce ale ještě vládní spolupráci neukončí, o vypovězení koaliční smlouvy bude rozhodovat až pondělní Výkonná rada ODS. Podle předsedy poslanců ODS Zbyňka Stanjury občanští demokraté od ukončení spolupráce s Věcmi veřejnými už neustoupí. Jiný vlivný občanský demokrat ale řekl, že takzvané "dohadovací řízení" plánované na neděli nemusí nutně skončit vypovězením koaliční spolupráce. Schůzku koaličních lídrů zřejmě výrazně ovlivní to, zda se do té doby podaří vicepremiérce Karolíně Peake dát dohromady desetičlenný poslanecký klub. To je pro premiéra Petra Nečase podmínka pokračování vlády. Podle dostupných informací zatím Peake ale nemá potřebný počet poslanců. Nejméně dva poslanci VV ale zatím váhají, zda se k ní nepřipojí

Na odborářskou demonstraci dorazí tisíce lidí

Odbory dokončují přípravy na sobotní protivládní demonstraci a protestní pochod. Do Prahy se na ně chystají tisíce odborářů, členů různých sdružení i těch, kteří v žádných organizacích nejsou. Z regionů vyrazí desítky autobusů s demonstranty, z Ostravy pojede i zvláštní vlak. Od 12:00 se zastaví provoz na části magistrály a v některých ulicích v centru. Demonstrace začne ve 13:00 na Václavském náměstí a potrvá hodinu. Předcházet jí bude pochod od domu odborů, který vyrazí z náměstí Winstona Churchilla ve 12:00. Na bezpečnost budou dohlížet stovky policistů i vrtulník. Protest pořádají odbory se dvěma desítkami organizací a iniciativ. Je součástí kampaně Stop vládě. Svým protestem chtějí odboráři a aktivisté dosáhnout demise kabinetu.

Nečas k demonstraci: Lidé mají právo vyjádřit názor

Lidé mají právo svobodně vyjádřit svůj názor, byť nesouhlasný, musí to ale být v mezích zákona. K chystanému sobotnímu protestu odborů v Praze to řekl premiér Petr Nečas. Na demonstraci se chystají desetitisíce lidí, podle některých odhadů se jí zúčastní až 100.000 nespokojenců s politikou a škrty Nečasova kabinetu. "Jsme svobodní lidé ve svobodné zemi a máme právo svobodně vyjadřovat své názory, patří to k demokracii," řekl ministerský předseda po schůzce se slovenským premiérem Robertem Ficem. "Drží-li se to v zákonných mantinelech, tak na tom nevidím nic špatného nebo protisystémového. Děje se to všude v Evropě a je to přirozená věc," konstatoval Nečas. Podobně se vyjádřil i Fico, podle něhož mají lidé právo na stávku, shromažďování a vyjadřování názorů. Stát podle Fica může zasáhnout, pokud se protesty zvrhnou v násilnosti nebo začnou být protizákonné.

Fico chce spolu s českou vládou podpořit energii z jádra

Česko a Slovensko mají stejný postoj k využívání jaderné energie a chtějí ho i společně zdůrazňovat na mezinárodní úrovni. Po jednání s českým premiérem Petrem Nečasem to řekl slovenský premiér Robert Fico. Podle Fica nikdo nemůže Slovensku dát argumenty pro to, že by Slovensko mohlo bez užití jádra přežít. Česko chystá dostavbu jaderné elektrárny Temelín, Slovensko zase rozšiřuje Mochovce a Jaslovské Bohunice. Oba premiéři rovněž hovořili o možnosti českého vstupu do slovenského plynárenského průmyslu. Slovenské úřady k tomu budou velmi vstřícné, pokud česká nabídka bude v souladu se slovenskou legislativou. Fico také vyjádřil zájem na tom, aby se spojily železniční nákladní dopravy v Česku a Slovensku a vytvořily jedno společné cargo, které by mohlo být více konkurenceschopné.

Schwarzenberg: Ukrajinu čeká složitá cesta k integraci s EU

Na Ukrajině musejí být vytvořeny rovnocenné podmínky pro všechny účastníky letošních parlamentních voleb. V Kyjevě to řekl český ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. "Doufáme rovněž, že Ukrajina učiní vše nezbytné pro zajištění svrchovanosti práva a nastolení plnohodnotné demokracie," uvedl ministr podle agentury Interfax. Parlamentní volby se na Ukrajině budou konat v říjnu. Ústředním problémem je už nyní osud vůdkyně opozice Julije Tymošenkové, která si v Charkově odpykává trest sedm let vězení za překročení pravomocí ve funkci předsedkyně vlády. Její odsouzení, za nímž následovala řada dalších vážných obvinění, jí zablokovalo možnost aktivní volební účasti a vyvolalo na Západě vlnu kritiky. Zkomplikovalo rovněž Ukrajině cestu k připravované asociační dohodě s Evropskou unií. "Doufáme, že jednoho dne se Ukrajina členem EU stane. Musí se ale zasadit o to, aby přesvědčila evropské státy, že v zemi panuje svrchovanost práva a plnohodnotná demokracie. To jsou nezbytné předpoklady jejího členství," řekl český ministr a předpověděl, že Ukrajinu ještě čeká "složitá cesta".

Vladislav Husák požádal o uvolnění z funkce

Náměstek policejního prezidenta Vladislav Husák požádal svého nadřízeného Petra Lessyho o uvolnění z funkce. Husák se tak nyní může podle služebního zákona ucházet o tři volná místa v nižší tarifní třídě - šéfa ochranné služby, Úřadu služby kriminální policie a vyšetřování nebo krajského ředitele Ústeckého kraje, řekla mluvčí policejního prezidia Pavla Kopecká. Podle serveru Česká pozice si však Vladislav Husák řekl o post šéfa ochranné služby. Stejnou informaci sdělila mluvčí i ČTK, později však požádala o opravu textu. Podle ní šlo o chybu. "Policejní prezident bude s plk. Husákem hovořit o možnostech jeho ustanovení na volná služební místa v rámci Policie ČR," podotkla. Zatím tak stále není jasné, kdo ve funkci nahradí bývalého šéfa ochranné služby Františka Snopka. Média přitom spekulovala o tom, že útvar chránící ústavní činitele povede jeho současný náměstek a bývalý šéf protidrogové centrály Jiří Komorous.

Břeclaví bude v neděli pochodovat Dělnická mládež

V neděli se budou v Břeclavi konat protestní pochody na podporu patnáctiletého chlapce, kterého brutálně napadli a vážně zranili tři muži, údajně Romové. Zatím ale není jasné, kolik pochodů se uskuteční. Původně se měly konat tři, nakonec se zástupci iniciativy nazvané "Pochod za Peťu a naši bezpečnost" spojili s Dělnickou mládeží a sejdou se na jedné akci. Druhou oznámila iniciativa Nenávist není řešení. Ta si od této neděle až do 22. června účelově zamluvila pro své akce ulice, v nichž žijí Romové, aby do nich měli zamezený vstup extremisté. Předpokládá se, že na nedělní setkání dorazí až 2000 lidí. Nelze zatím vyloučit, že pochod Dělnické mládeže, označované za radikální, může vyvolávat protiromské nálady. Na neděli se připravuje i jihomoravská policie. "K dispozici budeme mít dostatečný počet sil a prostředků," řekla její mluvčí Petra Vedrová. K zaznamenávání případného protiprávního jednání účastníků poslouží policii také monitorovací vozidlo vybavené kamerovým systémem.

Žena, kterou prý srazil Janoušek, opustila nemocnici

Jedenapadesátiletá žena, kterou podle policie v opilosti srazil stíhaný lobbista Roman Janoušek, byla propuštěna z motolské nemocnice. Uvedl to její advokát Josef Lžičař. Již dříve přitom uvedl, že policisté jí už neposkytují ochranu. Vyslechnuta by měla být pravděpodobně až počátkem května. Soud také definitivně zamítl žádost státní zástupkyně o zabavení Janouškova cestovního pasu. Lobbista podle policie při jízdě 23. března v Praze 4 nedodržel bezpečnou vzdálenost a narazil do před ním jedoucího vozu. Jel prý dál a zastavil až na světelné křižovatce. Řidička z poškozeného auta za ním šla, Janoušek ji ale autem srazil a ujel. Policie u něj při dechové zkoušce naměřila přes 2,2 promile alkoholu. Policie ho viní z těžkého ublížení na zdraví a ohrožení pod vlivem návykové látky. Hrozí mu až desetileté vězení.

Piráti protestovali proti uchování dat z elektronické komunikace

Asi dvě desítky příznivců České pirátské strany (ČPS) ve čtvrtek večer protestovaly v Centrálním parku na pražském Pankráci proti plánované novele zákona o elektronických komunikacích, která se zabývá shromažďováním dat z elektronické komunikace. Novelou, která uchovávání osobních údajů kvůli prevenci a odhalování kriminality řeší, se má sněmovna zabývat na své dubnové schůzi. Protestu se zúčastnil předseda České pirátské strany Ivan Bartoš spolu s místopředsedou Mikulášem Ferjenčíkem. Podle pirátské strany je zákon "šmírovací", neboť představuje zásadní zásah do soukromí člověka. "Je to směrnice Evropské unie o uchovávání komunikačních dat, jsou to data o lokaci, kde se občan zrovna nachází, o telefonních číslech, které volal a jaké webové stránky navštívil," řekl Ivan Bartoš.

Zubaři žádají novelu sporných bodů reformy

Česká stomatologická komora kritizuje reformu zdravotnictví, podle ní přináší ordinacím jen víc administrativy a pacientům problémy. Komora proto žádá urychlenou novelizaci alespoň sporných bodů. Sdělil to prezident komory Pavel Chrz. "Reforma je pro nás velkým zklamáním. Představovali jsme si, že dojde k zásahům, které zefektivní zdravotnictví, a to i po finanční stránce," řekl Chrz. Nejkřiklavějším problémem je souhlas obou rodičů se zubním ošetřením dítěte. Paragraf lze vyložit různě, podle ministerstva stačí jen souhlas k závažným zákrokům, podle právníků komory by ale souhlas měl být v podstatě na všechna ošetření kromě těch nejbanálnějších. Trhání zubů je nevratný zásah, takže by podle právníků měl mít zubař od obou rodičů souhlas. "Vidíme to jako velkou svízel pro pacienty," řekl Pavel Chrz.

Lidé si na penzijní připojištění ukládají více peněz

Lidé si letos na penzijní připojištění ukládají více peněz, vyplývá z ankety ČTK mezi penzijními fondy. Podle odborníků souvisí zvýšení ukládané částky s již schválenou penzijní reformou a se změnou státních příspěvků od příštího roku. Přesto současná ukládaná částka zdaleka nestačí pro vytvoření dostatečné finanční rezervy na stáří. V rámci plánované důchodové reformy se od ledna příštího roku změní výše státního příspěvku. Nyní lze na příspěvek státu dosáhnout již při měsíční úložce 100 Kč. Nově jej získají pouze ti, kteří budou spořit alespoň 300 Kč měsíčně. V případě, že budou však lidé odkládat 1000 Kč měsíčně, navýší se jejich státní příspěvek až na 230 Kč, proti nynějším 150 Kč, což je maximální výše příspěvku. Klienti současných penzijních fondů mohli do 28. února rovněž ještě změnit fond tak, aby jim zůstaly zachovány současné podmínky. Nově uzavřené smlouvy do současného systému penzijního připojištění bude možno uzavřít do 30. listopadu 2012. Poté noví klienti budou vstupovat již do transformovaných fondů.

Ústecký kraj dal povolení na dostavbu D8

Práce na dokončení dálnice D8 se mohou od 5. května rozeběhnout naplno. Krajský úřad zamítl odvolání proti stavebnímu a územnímu povolení. Rozhodnutí lze napadnout jen u soudu, nebude to ale mít odkladný účinek. Celých 12,7 kilometru přes České středohoří by mohlo být hotovo na přelomu let 2014 a 2015, náklady se odhadují na 12 až 15 miliard korun. Stavba posledního úseku přes CHKO České středohoří začala už před pěti lety, ale jen na části trasy. Na nejsevernějších zhruba pěti kilometrech stále chyběla povolení, která po sérii soudních sporů musel stavební úřad koncem loňského roku znovu vydat. Jedno ekologické sdružení se odvolalo i proti němu, ale neuspělo. "Šlo především o neodůvodněnost těch námitek," řekla vedoucí krajského stavebního úřadu Zdeňka Švehlová. Rozhodnutí nabude právní moci 5. května.

Předsedou Sdružení bývalých politických vězňů je Ladislav Bergmann

Sdružení bývalých politických vězňů 1948 - 1989 (SBPV) zvolilo novým předsedou Ladislava Bergmanna, dosavadního tajemníka sdružení. Nahradí zesnulého předsedu Stanislava Stránského. Informoval o tom předseda SBPV Bergmann. Celostátní pražský sjezd SBPV, které je jednou z organizací sdružující politické vězně, zvolil Naděždu Vikovou statutární zástupkyní předsedy. Delegáti rovněž doporučili Miroslava Dvořáka z Liberce jako člena Etické komise, která se bude zabývat odvoláními proti zamítavým stanoviskům k žádostem o uznání účasti v protikomunistickém odboji. Kandidáta Etické komise potvrzuje vláda. SBPV rovněž přijalo úkoly do budoucna. Patří k nim péče o Čestné pohřebiště vězňů III. odboje v Praze Ďáblicích, které založil a vybudoval Stanislav Stránský. Nabízí také pomoc při posuzování žádostí o uznání odboje, které vyřizuje ministerstvo obrany.

Kolektivní smlouva ve Škoda Auto zajistí růst platů o 5 pct

Mzdy v automobilce Škoda Auto vzrostou od dubna o pět procent. Vedení mladoboleslavské firmy s odbory uzavřelo novou kolektivní smlouvu. Zaměstnanci také obdrží na základě úspěšných hospodářských výsledků variabilní část bonusu 20.000 korun. Příspěvek na důchodové připojištění firma zvýšila o 100 na 800 korun měsíčně. Smlouva platí do 31. března 2013, oznámili odboráři na svých internetových stránkách.

V šumperském babyboxu našli dítě, již třetí v pořadí

V babyboxu v Nemocnici Šumperk našli ve čtvrtek v podvečer odloženého chlapce. V České republice jde o 74. dítě, které se našlo v babyboxech. V Šumperku se tak stalo již potřetí. Podle zakladatele babyboxů Ludvíka Hesse bylo dítě v pořádku. Nemocnice bližší informace nechce poskytovat, řekla její mluvčí Hana Szotkowská. Uvedla, že personál nemocnice u chlapce nalezl rovněž dopis od jeho matky. "Nepřála si, aby byl případ medializován. My toto přání akceptujeme a nebudeme o dítěti podávat bližší informace," uvedla. Ve vyhřívané schránce v šumperské nemocnici se v minulosti objevily již dvě děti, v obou případech holčičky. Naposledy to bylo loni v červenci, holčička byla čerstvě narozená.

MK se bude zabývat domem na Václavském náměstí

Ministerstvo kultury zahájilo řízení o prohlášení domu na Václavském náměstí, který by měl být zbourán, za kulturní památku. Jedná tak na podnět Uměleckohistorické společnosti. Ještě před měsícem ale týž návrh zavrhlo s tím, že by se jednalo o účelové prohlašování a zasahování do stavebního řízení. V dokumentu z 12. dubna ale ministerstvo píše, že dům vykazuje vysoké umělecké, urbanistické a architektonické hodnoty, které se významně podílejí na podobě Václavského náměstí. Vlastník domu má až do ukončení řízení povinnost chránit dům před zničením a poškozením a každou případnou změnu vlastnictví ohlásit MK. Musí se k objektu chovat tak, jako by za památku prohlášen byl. Vlastník chtěl dům zdemolovat a na jeho místě postavit novou víceúčelovou budovu.

V Kadani objevili středověkou ostatkovou schránku

V kapli radnice v Kadani na Chomutovsku objevili restaurátoři ostatkovou schránku. Podle písma na pergamenu pochází z první poloviny 14. století. V asi pěticentimetrové voskové schránce s pečetí jsou podle dochované části pergamenu údajné ostatky Panny Marie, svatého Václava a svatého Mikuláše. Vzácný objev restaurátoři představili veřejnosti. Restaurování vzácného nálezu se ujali odborníci z fakulty restaurování v Litomyšli.

Jiří Bělohlávek se rozloučí s BBC při závěrečném koncertě Proms

Jiří Bělohlávek bude 8. září, na závěr svého působení v čele Symfonického orchestru BBC, dirigovat závěrečný koncert BBC Proms. Ten je tradičním vyvrcholením známého letního festivalu. Bělohlávek bude dirigovat při letošních Proms celkem čtyři koncerty. Na programu jich bude během dvou měsíců 92. Tradice Proms sahá do roku 1895, kdy první sérii uspořádal impresário Robert Newman a dirigent Henry Joseph Wood. V roce 1927 festival převzala BBC. Robert Newman a po něm i BBC se během festivalu snaží přitáhnout ke klasické hudbě co nejvíc lidí - relativně nízkým vstupným, neformálním prostředím a pestrým programem.

Ve Valdštejnské jízdárně začala výstava Jakuba Schikanedera

Výstava známého a oblíbeného malíře 19. století Jakuba Schikanedera začala ve Valdštejnské jízdárně v Praze. Po 13 letech od jeho minulé přehlídky ji uspořádala Národní galerie v Praze. Více než polovina děl, která tvoří novou expozici, jsou nově objevené obrazy. Výstava je naplánována do 21. října. Jakub Schikaneder se ve své tvorbě zprvu soustředil na melancholické obrazy ze života chudých a vyvržených lidí. Oblíbenou se pak stala zejména jeho série lyrických pražských motivů, zachycujících náladu zejména v zimní podvečer, a dobových interiérů se specifickou světelnou atmosférou. Věnoval se i tvorbě portrétní a krajinářské, v závěrečném období inspirován především přímořskými motivy. Jeho dílo proniklo do obecného povědomí až v 80. letech minulého století spolu s renesancí zájmu o výtvarné umění konce 19. století. Dnes je Jakub Schikaneder nejdražším autorem z umělců 19. století, byť jeho tvorba zasahuje i za přelom století.

Kino Evald uvede přehlídku Proměny Prahy

Celovečerní dokument Zmizelé město pražské: Pátá čtvrť režiséra Josefa Císařovského zahájí 24. dubna v kině Evald přehlídku Proměny Prahy. Je věnována zmizelé a znovuobjevené metropoli a do 26. dubna ji doplní například přednáška o asanaci Josefova, autorské čtení z oceněné knihy o Josefově Sidra Noach a diskuse s filmaři. Součástí doprovodných akcí bude ochutnávka tematicky ladících košer vín z produkce jejich hlavního výrobce u nás - vinařství Chrámce. Císařovského zahajovací snímek byl dokončen letos. Mapuje historii i současnost bývalého židovského ghetta Josefova. Židovská dívka v něm provází diváky nejmalebnějšími místy takzvané Páté čtvrti v době asanace na přelomu 19. a 20. století. Pomocí 3D animace ve snímku ožívá legenda o Golemovi, ale i jedinečný labyrint domů, uliček, půd, sklepů a synagog. Režisér využil také rozpohybované obrazy malířů pražského ghetta Jana Minaříka a Václava Jansy, které ilustrují, jak kdysi vypadalo Staré město pražské. Film, natáčený v různých ročních obdobích, srovnává minulou a současnou tvář Josefova také očima současníků.

Do Hranic na Přerovsku zamíří jazzoví hudebníci

Významný jazzový hudebník Jiří Stivín či pianista a skladatel Emil Viklický se stanou ozdobou jubilejního desátého ročníku Evropských jazzových dnů, které se uskuteční po celý příští týden v Hranicích na Přerovsku. Festival stejně jako v předchozích ročnících doprovodí také výstava fotografií z uplynulých ročníků. Zájem o akci je podle pořadatelů velký. Letos bude festival jen v české režii. "Měli jsme příslib z Holandska, Polska a Ruska, ale bohužel to na poslední chvíli odvolali. Jde o desátý jubilejní ročník, je velice umělecky kvalitně obsazený, jména jako Stivín a Emil Viklický garantují vysokou kvalitu," řekl dnes ČTK organizátor Bronislav Ludmila. Hudební produkce obsadí po celý příští týden v Hranicích prostory Koncertního sálu v Zámecké ulici, divadla Stará střelnice a tamního Zámeckého klubu.

Na Rožnovské valašce vystoupí soubory z Konga a Portorika

Soubory z Konga a Portorika letos vystoupí na armádním folklorním festivalu Rožnovská valaška. Akce, která se v Rožnově pod Radhoštěm na Vsetínsku koná už 14. rokem, patří mezi nejvýznamnější folklorní festivaly ve Zlínském kraji. Letos se divákům představí na 800 účinkujících, informoval mluvčí rožnovské radnice Tomáš Gross. V průběhu tří dnů se v areálu Valašského muzea v přírodě představí také soubor z Polska a Slovenska. Z Česka do Rožnova poprvé zavítá Soubor písní a tanců Jiskra z Plzně, nebudou chybět ani tradiční účastníci jako Dunajec z Olomouce, cimbálová muzika Háj z Háje ve Slezsku, Hradecká cimbálová muzika, Jánošíček z Brna, vyškovský Klebetníček či pražská Rosénka.

Velehrad a Svatý Antonínek spojí poutní stezka

Nová poutní stezka spojí Velehrad s dalším poutním místem, Svatým Antonínkem na Hodonínsku. Další z částí cyrilometodějských cest společně připravují Matice velehradská a svatoantonínská. Stezka bude dlouhá kolem 25 kilometrů, což je pro poutníky zvládnutelné za jeden den, řekl místopředseda výboru Matice velehradské Petr Hudec. Bude na ní 12 poutních zastavení - přístřešků s informacemi náboženského, kulturního, zeměpisného i přírodovědného charakteru. Stezka by podle Hudce měla být dokončena letos tak, aby po ní věřící mohli 26. srpna vyrazit na Svatý Antonínek na dožínkovou pouť. Nová stezka navazuje na již dříve zbudované poutní trasy Velehrad - Svatý Hostýn - Svatý Kopeček. Cílené propagaci církevní turistiky se již několik let věnuje Zlínský kraj. Od loňského roku je navíc členem sítě poutních stezek Evropy I Cammini d'Europa.

Ze sportu:

Semifinále Fed Cupu proti italským tenistkám v Ostravě zahájí Lucie Šafářová utkáním s Franceskou Schiavoneovou a pokusí se nasměrovat obhájkyně titulu opět do finále. Zápas v ostravské ČEZ areně začne v sobotu v poledne. V druhé dvouhře se střetnou světová trojka Petra Kvitová a Sara Erraniová. Rozhodl o tom dnešní los na ostravské radnici.

Český tenista Tomáš Berdych si na turnaji série Masters v Monte Carlu zahraje podruhé v kariéře v semifinále. Ve čtvrtfinále si dnes poradil se čtvrtým hráčem světa Britem Andym Murrayem po setech 6:7, 6:2 a 6:3.

Hokejisté Pardubic získali šestý mistrovský titul v historii. Na domácí trůn se vrátili po dvou letech poté, co v šestém zápase finále play off extraligy zvítězili na ledě Komety Brno 5:1 a celou sérii vyhráli 4:2. O výhře svěřenci trenéra Pavla Hynka rozhodli zejména třemi góly ve druhé třetině.

Hokejisté Chomutova zvítězili ve třetím utkání baráže o extraligu nad Mladou Boleslaví 4:3 a v sérii na čtyři vítězství se ujali vedení 2:1. V dnešním čtvrtém duelu budou mít opět výhodu domácího prostředí.

Centr Petr Koukal z mistrovských Pardubic a obránce Tomáš Žižka s útočníkem Jakub Svoboda z týmu poraženého finalisty extraligy Komety Brno doplní kádr českých hokejistů v přípravě na mistrovství světa ve Švédsku a Finsku. Zatímco mistr světa Kolína nad Rýnem z roku 2010 Petr Koukal v této sezoně v reprezentaci nechyběl, Tomáš Žižka za národní tým nehrál více než čtyři roky a Jakub Svoboda je úplným nováčkem.

HC Lev, který bude od nové sezony KHL působit v Praze, potvrdil, že je dohodnutý na spolupráci s trenéry Josefem Jandačem a Jiřím Kalousem. Smlouvu by měli podle tiskové zprávy hokejového klubu podepsat v nejbližších dnech. Generálním manažerem klubu bude Lotyš Normunds Sejejs.

Čeští hokejisté do 18 let se udrželi v elitní skupině mistrovství světa. Rozhodla o tom jejich výhra nad Lotyšskem 7:4. Svěřenci kouče Jiřího Vebra vedli ve Znojmě po druhé třetině již 6:2, a přestože soupeř ještě dvěma góly snížil, na víc nedosáhl. Jediného sestupujícího určí večerní duel Dánů se Švýcary.

Disciplinární komise Fotbalové asociace České republiky potrestala Spartu Praha pokutou 80 tisíc korun za rasistické projevy fanoušků na adresu reprezentačního obránce Thea Gebre Selassieho v utkání s Libercem. Spartě uškodilo, že za stejný prohřešek byla potrestána už na podzim. Tehdy dostala za chování fanoušků ke Gebre Selassiemu pokutu 40 tisíc korun. Za opakování prohřešku byla nyní pokuta zdvojnásobena.

Volejbalisté Českých Budějovic potvrzují ve finále extraligy roli favorita a po dvou domácích soubojích vedou nad libereckou Duklou 2:0 na zápasy. V druhém duelu museli mnohem více bojovat, ztratili druhou sadu, ale soupeře nakonec zlomili a vyhráli 3:1 na sety. Finále se po dvou dnech pauzy přesune do liberecké haly a Dukla se doma pokusí sérii hranou na čtyři vítězství zdramatizovat 22. a 23. dubna.

Prostějovské volejbalistky porazily v prvním finále extraligy Olymp Praha 3:0. Hostující tým vedl v druhé sadě nad obhájkyněmi titulu 24:23, ale setbol nevyužil. Druhý zápas série na tři vítězství je na programu v sobotu od 18:00 v Praze.

Kajakářku Štěpánku Hilgertovou čeká o víkendu další důležitý moment v úspěšné a dlouhé kariéře. Na novém kanálu v Českých Budějovicích se při třetím a čtvrtém nominačním závodu do reprezentace rozhodne, jestli pojede na šesté olympijské hry za sebou. Situace dvojnásobné olympijské vítězky není ideální. Lépe než čtyřiačtyřicetiletá vodní slalomářka je na tom po dvou závodech na Trnávce o polovinu mladší Kateřina Kudějová. Pokud by Štěpánka Hilgertová domácí nominaci nevyhrála a do Londýna se nedostala, mohlo by se letos jednat o její poslední sezonu.

Moderní pětibojař Ondřej Polívka postoupil jako jediný ze čtyř českých reprezentantů do nedělního finále závodu Světového poháru v Rostově na Donu. V kvalifikaci obsadil ve své skupině šesté místo. Neuspěli Martin Dvořák, Jan Kuf ani Michal Michalík.

Počasí v Česku:

V noci bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky. Ochladí se na 8 až 4 stupně. V sobotu čekáme oblačno až polojasno, místy přeháňky. Na východě dopoledne zataženo a občas déšť. Nejvyšší teploty 13 až 17 stupňů.

Příštích 30 dní proprší, vyjasní se jen na konci dubna. V posledních aprílových dnech se také oteplí až na 26 stupňů, teploty kolem 20 stupňů budou panovat i v květnu. Vyplývá to z měsíční předpovědi Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ), podle níž bude v příštích týdnech počasí teplotně i srážkově průměrné.